Den syriska ”revolutionen” har börjat äta sina egna barn

21
3026
Bilal Abdul Kareem

Denna artikel har publicerats i Proletären av en av landets främsta experter på Syrien, Patrik Paulov.

HTS-ledaren al-Jolani berörde jag i en artikel i januari 2018. Vilka är rebellerna i Syrien? – den svarta listan över imperiets skam.

 


Den styrande jihadistmilisen i syriska Idlibprovinsen har de senaste månaderna genomfört en våg av arresteringar. En av de gripna är USA-medborgaren Bilal Adbul Kareem, som gett röst åt de väpnade grupperna i Idlib i tre års tid.

 

Med coronapandemins utbrott har Syrien hamnat i medieskugga. Det betyder inte att plågorna för det syriska folket är över. De har snarare förvärrats då Trumpadministrationens skärpta sanktioner stryper ekonomin, slår mot sjukvården och hindrar återuppbyggnaden.

Det betyder inte heller att kriget är slut. Ockupationsstyrkor från Turkiet och USA finns på plats i delar av landet och Idlibprovinsen i nordväst kontrolleras fortfarande av väpnade extremistgrupper.

I början av 2020 inleddes vad många trodde var slutstriden om Idlib. Syriens regering lyckades med rysk hjälp återta städer och byar som i fem år behärskats av jihadistgrupper. Offensiven avbröts efter att Turkiet skickat drönare mot den syriska armén med stora förluster som följd.

Det turkiska ingripandet tvingade fram ett nytt status quo-avtal mellan Ryssland och Turkiet, som möjliggjorde för provinsens mäktigaste väpnade grupp, det terrorstämplade Hayat Tahrir al-Sham (HTS), att behålla sitt grepp över merparten av Idlib. HTS leds av Abu Mohammad al-Jolani, tidigare en av den nu döde IS-grundaren Abu Bakr al-Baghdadis närmaste män.

al-Jolani

Läget i Idlib är dock allt annat än stabilt. HTS har de senaste månaderna gripit en rad tidigare allierade och vänner. En av dem är Bilal Adbul Kareem, USA-medborgare och självutnämnd journalist. Han tillfångatogs den 13 augusti. Vad som hänt därefter vet varken familjen eller kollegorna på hans nyhetskanal, On the Ground News (OGN).

Händelsen har väckt reaktioner. New York-baserade The Committee to Protect Journalists kräver att Bilal Abdul Kareem ska släppas och få fortsätta verka som journalist. Reportrar utan gränsers Sabrina Bennoui ställer samma krav. Hon framhåller att HTS måste tillåta ett fritt informationsflöde inom ”rebellenklaven”, även när det handlar om oro över tortyr av fångar.

Gripandet skedde efter att Bilal Abdul Kareem i sin sociala medierbaserade nyhetskanal kritiserat HTS rättssystem och uppmärksammat tortyren av fångar.

Vem är denne Bilal Abdul Kareem? Är han en modig journalist som med sitt eget liv som insats står upp för mänskliga rättigheter i ett område styrt av en brutal terrorgrupp?

Nej, sanningen är att han länge varit allierad med tortyrutövarna i Idlib.

Bilal Abdul Kareem, eller Darrell Lamont Phelps som han hette innan han konverterade, lämnade New York 2002 för att på plats i arabvärlden studera Islam och verka som journalist. 2012 reste han till Syrien för att skildra de ”islamistiska krigarna”. Han har sedan dess levt illegalt i områden kontrollerade av väpnade grupper och återkommande synts i medier världen över.

Under slutstriden om östra Aleppo i december 2016, då den syriska armén fördrev de väpnade extremisterna, dök hans namn upp i en TT-artikel som alla stora svenska medier publicerade. Bilal Abdul Kareem beskrevs som ”en vanlig person i det belägrade [östra] Aleppo”. Ingen berättade att han var en amerikan som valt att leva i ett område styrt av al-Qaidas syriska gren, Jabhat al-Nusra, som kort därefter ombildades till Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Samma månad valde Bilal Abdul Kareem att fly till Idlib. Det var redan då en provins där Jabhat al-Nusra/HTS infört sharialagar och religiös polis patrullerade gatorna, vilket fått flertalet av de ursprungliga Idlibborna att fly området.

Under åren i Syrien har Bilal Abdul Kareem erbjudit de väpnade grupperna en plattform för att sprida sitt budskap över världen. I On the Ground News har de intervjuade jihadistkrigarna hyllat ”revolutionen” för att störta ”regimen”, men också skarpt kritiserat FN-ledda fredssamtal och vapenvilor. Bilal Adbul Kareem har själv återkommande försvarat de väpnade grupperna, oavsett terrorstämpel eller anklagelser om massakrer, våldtäkter och tortyr av fångar.

De senaste månaderna har han intagit en mer kritisk hållning, efter att en brittisk medborgare som också valt att slå sig ner i Idlib gripits och torterats. I en video från den 7 juli förklarar Bilal Adbul Kareem att han har problem med delar av HTS styre i Idlib, som avsaknaden av ett fungerande rättssystem. Han hyllar samtidigt den terrorstämplade gruppen: ”De gör verkligen ett bra arbete här i Syrien, ingen kan förneka det”.

Varför uppmärksamma en udda person som Bilal Abdul Kareem och hans öde?

Ett skäl är att det speglar hyckleriet i västvärlden.

Tänk er att hans nyhetskanal, på plats i USA eller något europeiskt land, hade ägnat sig åt att intervjua och försköna terroristsympatisörer och hårdföra islamister, som propagerade mot demokrati och pressfrihet och för sharialagar? Hade Bilal Abdul Kareem då försvarats som journalist av Reportrar utan gränser? Hade han då fått medverka i CNN?

Men hans arbete på plats i Syrien ses som något helt annat, eftersom de krafter han understödjer står på samma sida i kriget som västvärlden.

Ett annat skäl till att Bilal Abdul Kareems öde är värt att uppmärksamma är att det speglar utvecklingen i Syrien i stort. Konfrontationen i Idlib ingår i en större process där parterna försöker stärka sina positioner inför framtiden.

Hayat Tahrir al-Sham (http://theconflictarchives.com/insights/2019/5/29/from-al-nusra-to-hayat-tahrir-sham)

Den syriska regeringssidan har besegrat de väpnade grupperna. Idlib är det enda kvarvarande ”rebellfästet”. I detta pressade läge försöker HTS och dess främsta uppbackare, Turkiet, hitta en utväg för att garantera dem fortsatt kontroll över provinsen.

Förskönandet av Hayat Tahrir al-Sham som ”moderata rebeller” eller ”jihadister med ett mänskligt ansikte” är en del i detta, och här har Bilal Abdul Kareem spelat en roll under flera års tid. al-Qaida- och IS-stämpeln måste tvättas bort för att deras fortsätta styre ska framstå som acceptabelt inför opinionen i västvärlden.

Därför har HTS under senare tid gripit flera europeiska jihadistkrigare i Idlib, och även attackerat en grupp som fortfarande säger sig tillhöra al-Qaidanätverket. De ”moderata” rensar upp bland ”extremisterna”.

En annan viktig del i positioneringen för framtiden är att befästa makten. Det ska inte råda några tvivel om att det är HTS som är den part som Ryssland och andra motståndare måste förhålla sig till när Idlibs öde ska avgöras. Störande oppositionella yttringar måste därför slås ner.

Det är vad som drabbat Bilal Adbul Kareem. Efter att han under åtta års tid försvarat de islamistiska extremistkrigarnas ”revolution” ansågs han plötsligt göra mer skada än nytta.

Den syriska ”revolutionen” har börjat äta sina egna barn.

Föregående artikelVärlden är splittrad i frågan om brådskan att tackla temperaturhöjningar
Nästa artikelInternationell kampanj mot brott mot mänskligheten i Chile . Möte idag! Kom till Segels torg!

21 KOMMENTARER

 1. Äntligen fick denne jihadist-för-israel träffa sin skapare djävulen. Det är bara att glädjas åt det tillsammans med det Syriska folket. Sakta men säkert håller sionisternas regim change våtdrömmar att bli mardrömmar – den antisionistiska motståndsrörelsen växer alltjämt.

 2. Man får aldrig glömma operation AJAX som CIA:s dåvarande chef Kermit Roosevelt för mellanöstern avdelningen var arkitekten för.
  Han hyllades som en hjälte när han återvände till USA, efter att ha avsatt den demokratiskt valde Mosaddeq och tillsatt diktatorn Shahen av Iran. Planen var djävulusisk och har sedan dess använts mycket i latinamerika.Så här var planen:
  Man betalade en mobb för att påstå att de var Mosaddeq anhängare och sedan skulle de gå bärsärkagång på gatorna och förstöra så mycket de kunde. Sedan betalade man ökända gangstrar och muskelbyggare som skulle marschera på gatorna och anfalla den första mobben. Skapa ett besinningslöst våld på gatorna. Sedan köper man journalister, som publicerar falska nyheter för att misskreditera Mosaddeq, som att han varit inlagd på sinnessjukhus och var homosexuell. Man får med sig shahen av Iran och betalar en del av militären pengar för att ansluta sig till shahen och hjälpa honom ta över makten.
  Ovan information har jag fått från SR utbildningsradion, deras radioproducent på UR Gustav Wirten har gjort programmet som heter den gråtande demokraten, finns att lyssna på.
  Tiden kommer utvisa vilka av dessa metoder i operation AJAX, som CIA valt att använda i Syrien.
  Nu är alla dessa extrema islamister i Syrien i Idlib där de redan begått folkmord. De religiösa minoriteter undantaget kristna, som vägrat konvertera till islam har blivit mördade, kristna har blivit mördade eller fördrivna.

  Man kan fråga sig varför Turkiet stöder HTS, och behöver få dem rumsrena inför omvärlden. Turkiet fick massiv kritik år 2019, då de gick in och flygbombade SDF med vit fosfor, nu skall HTS hålla koll på kurderna åt Turkiet. PKK har sedan 1984 blivit jagade av Turkiska regeringen, och då flytt in i norra Syrien och fått skydd av kurder där. Erdogan har varit väldigt irriterad över att Assad inte agerat tillräckligt kraftigt och fångat in dem och överlämnat till Turkiet.
  Det bor ca 15 miljoner kurder i Turkiet. Erdogan befarar att om kurderna i Syrien får någon form av självstyre, så kommer kurder i Turkiet att också kräva det, och mer rättigheter,
  Erdogan hjälper HTS och de hjälper honom hindra PKK och andra kurder ta sig över till Syrien, och blir ett kraftfullt militärt band som skiljer Kurder i Turkiet från SDF i Syrien som till största delen består av kurder .
  Erdogan kommer aldrig släppa Idlib, utan varje försök att inta Idlib kommer innebära att Syrien blir ändå mer sönderbombat än det redan är.

 3. Det händer även andra saker som rör Syrien. Ur Al-Monitor:
  ”The Dutch Foreign Ministry says it will hold Syria responsible for ”gross human rights violations” in a process that could make its way to the UN’s International Court of Justice.”
  Read more: https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/09/syria-netherlands-torture-international-court-of-justice.html#ixzz6ZBttAsjR

  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/09/syria-netherlands-torture-international-court-of-justice.html

  • Att man väljer ut just Syrien är nog en politisk aktion med geopolitiska motiv. Jag räknade ut att jag har en stor kunskapsbank att leta i efter att ha träffat 7800 hushåll (varje hushåll kan vara mellan 1-3 myndiga personer) som antingen var asylsökande eller fått asyl i Sverige.
   De flesta från mellanöstern, afghanistan, latinamerika och Somalia. Deras upplevelser av tortyr är desamma, samma verktyg och samma plågor. Skulle vilja påstå att länderna i mellanöstern använder sig av samma metoder och att Syrien inte sticker ut. Befinner man sig i ett krig blir det naturligtvis värre, vilket det blir i alla dessa länder.
   Innan kriget i Syrien var det otroligt svårt för en person från Syrien att få asyl i Sverige, och när jag ringde Migrationsverket så sa de alltid samma svar: Vi räknar Syrien som ett säkert land så personen kommer med all säkerhet få en avvisning. Eftersom jag arbetade med nykomna till Sverige så hade jag många arbetskamrater från andra länder,bl.a. två personer jag trodde var från Libanon, tills den ena kom in och viskade i mitt öra: Hen är en falsk libanes, hen är från Syrien men har ljugit för att få asyl i Sverige.
   En annan arbetskamrat kurd från Irak,, berättade för några år sedan, att hennes släktingar som är kvar i Irak känner sig mycket otryggare än under diktatorns tid, för det är för många fraktioner med skjutvapen och man vet inte vem som kommer att skjuta vem. Lika många lik flyter i floderna och människor torteras i fängelserna.
   Magda Gad journalist i Expressen berättat när hon intervjuat personer i Irak, att man vill ha en snäll diktator som kan hålla alla på plats, man tror inte på en demokrati i Irak ,för nu är det ett kaos. Hur får man en snäll diktator?

  • Visst är Assad en skurk men han är en småskurk i jämförelse med USA, Turkiet och EU! Ska man åtala någon är det bäst att börja med storskurkarna Obama, Erdogan med flera i stället! Blir mer trovärdigt då…

  • @Åkerblad – sluta med dina krokodiltårar över ”mänskliga rättigheter” – du som inte bryr dig om Palestinier behandlas av en samling sionister. Numera är det en öppen hemlighet att västs drivit mängder med intriger och komplott mot Syrien. Tack vara hackare som avslöjat hur propaganda mot Syrein var och är välplanerat och välregisserat av Väst.

   https://sputniknews.com/middleeast/202009271080582699-trove-of-docs-leaked-by-anonymous-shows-how-western-intel-pr-firms-crafted-false-syria-narrative/

    • Det var ett försök till väpnat uppror, en statskupp, av Muslimska Brödraskapet. Wikipedia-källan skriver ”1,000 were killed.[3][4] Subsequent estimates vary, with the lower estimates claiming that at least 2,000 Syrian citizens were killed,[5] while others put the number at 20,000 (Robert Fisk)[1] or 40,000 (Syrian Human Rights Committee).[2][6] About 1,000 Syrian soldiers were killed during the operation…”

    • Det var ett regime change försök som dock misslyckades. I det nu pågående regime change projektet för Syrien så har det påståtts att ”Assad regimen mördade tusentals” – det visade sig senare att det var just jihadisterna- för-israel som utfört morden (t ex Huola och Homs).

     Vad Wikipedia skriver ska därför läsa med stor nypa salt. På sin höjd är det sifferexcercis av typen ”miljoner döda” utan bevis. Bara under 2010-talet har vi hört ”dödade sitt folk” ramsan i Venezuela, Irak, Iran och Libyen. Dock absolut inte israel även om den är den värsta mördarregimen i MÖ.

    • Muslimska brödraskapet angrepp Syriens sekulära kultur och ville införa islamistisk stat, inspirerade av wahhabismen. Detta innebär utrotning/folkmord på personer som tillhör andra religioner..
     Gamal al-Bamas en lärd man och troende muslim, är bror till Hassan al-Bamas som skapade muslimska brödraskapet. Han säger att det finns ingenting i Islam eller Koranen som säger att man skall täcka håret, han menar att det är ett modernt påfund. Hans syster bar inte hijab.
     Studenter som examinerades vid Kairos universitet 1958 och 1978 bar ingen hijab, 1995 bar 33% hijab och 2004 90%. Detta menar han är muslimska brödraskapets påverkan att bära hijab är ett varumärke för islamism. Det är ingen tradition utan ett modernt fenomen, som inte har att göra med religionen. De i Egypten som är emot hijab, menar att den är till för att kontrollera kvinnan, och de fyller henne med konservativa, instängda och hårdnackade värderingar. som inte liknar hennes arv av öppenhet och tolerans. På det sättet att kontrollera kvinnan kan man kontrollera barnen så de blir morgondagens islamister. Jag har lyssnat på ledare hos muslimska brödraskapet som säger att de kämpar för mänskliga rättigheter, men de rättigheterna gäller inte om någon vill konvertera till kristendomen, för då skall den avrättas. Jag har även hört dem säga att det är okej om man hugger fingrar av en tjuv så att den lär sig att inte stjäla.

 4. Kan du byta ut ” att man vill ha en snäll diktator som kan hålla alla på plats, man tror inte på en demokrati i Irak” till : En del vill ha en snäll diktator som kan hålla alla på plats, då de inte tror på en demokrati i Irak”

  man låter som om nästan alla säger det, därför vill jag byta ut det till En del vill ha….

   • Visste inte att det fanns en artikel i Proletären, jag hade läst på Magda Gads facebook, men det var ett tag sedan så jag mindes inte exakt vad som stod, och tyckte det var säkrast att skriva: en del, men då gör det ingenting om texten var så i Proletären.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here