Det är bara att inse att Europa blir stadigt mindre viktig

7
1535


Denna artikel har vänligen översatts till svenska av Björn Nilsson, som driver den intressanta bloggen Björnbrum
Artikeln kommer från norska steigan.no. Det er bare å innse det: Europa stadig mindre viktig Det er bare å innse det: Europa stadig mindre viktig.


Inledning av Björn Nilsson

Vad man kan säga generellt är att världen förändras och prognoser är prognoser. Tänk på meteorologerna som har svårt att se med säkerhet bara några dagar framåt. En prognos är i bästa fall en mer eller mindre lyckad gissning. Skulle storkrig eller allvarliga naturkatastrofer inträffa faller prognoserna, vilket Steigan påpekar. Men om man åtminstone kan pricka in en global tendens med någorlunda säkerhet är ändå mycket värt även om detaljerna kan bli fel. ”Det är bättre att ha ungefär rätt än exakt fel” har någon sagt.

Att Kina ångar förbi USA och blir världsledande är knappast kontroversiellt även om det finns risker även i Kinas utveckling. En del andra länder på listan nedan kan vara mer tveksamma. Egypten förutspås en god utveckling, men det torde kräva att havsnivån inte stiger alltför mycket för då översvämmas Nilens delta, viktiga jordbruksområden ödeläggs, och många miljoner egypter måste flytta på sig. Turkiet blåste på rätt bra ekonomiskt för några år sedan, men hur långsiktigt stabilt är landet? Utveckling förutsätter någorlunda bra stabilitet.

För Sveriges del undrar jag om det finns någon hjärntrust hos UD eller någon annan statlig myndighet som sitter och funderar över vad det här innebär för vårt land, och skapar förslag på en långsiktig politik. Eller är det bara kvartalskapitalism och tjat om vem som bildar nästa (förmodligen inte särskilt långlivade) regering som intresserar? Asien kommer tillbaka starkt, och vi kanske borde lära oss av kineserna att tänka långsiktigt och strategiskt, inte bara glo på det som för tillfället finns framför näsan.

Det är bara att inse att Europa blir stadigt mindre viktig

Europiska ledare som Emmanuel Macron, Theresa May och Angela Merkel uppträder som om Europa är världens navel. Men i verkligheten blir Europa allt mindre viktigt – om vi lägger ekonomiska kriterier till grund. Detta kan verka överraskande för nordbor, för vi är inympade med samma världsbild som råder i de tidigare europeiska stormakterna. När våra nyhetsmedier inte rör sig om USA så är det Europa som står i centrum. I verkligheten blir vår världsdel allt mindre viktig i det globala perspektivet.

Två bilder nedan berättar vad som sker

På steigan.no har man flera gånger visat hur Kina kommer ikapp och går om USA på område efter område. Men det gäller i än högre grad om vi ser på förhållandet mellan Kina och Europa. Och det årtiondet som kommer vill ge ännu fler överraskningar. Inte bara kommer Kina att bli den dominerande ekonomiska stormakten, men också Indien kommer att sidställa de gamla kolonialmakterna och gå förbi både Europa och USA, om vi skall tro på prognoserna. Data från Internationella Valutafonden och Standard Chartered har använts för att göra den första bilden.
Mätt i köpkraftsbaserad BNP är Kina redan förbi USA, men under kommande årtionde kommer också USA att passeras i nominella tal, och när Kina väl är förbi kommer USA knappast att kunna ta tillbaka tronen någon gång.

Nu måste det understrykas att prognoser är prognoser, och att mycket kan hända som välter dem. Det de berättar är vad som kommer att ske om dagens utveckling fortsätter utan stora krig eller katastrofer. Och då kommer det i så fall år 2030 bara vara en västeuropeisk stormakt kvar på listan över världens tio största ekonomier, och det är Tyskland – på tiondeplats.
Det som idag kallar sig G7 (i den grad detta finns efter att Trump torpederade mötet i Kanada) kommer år 2030 bara att ha tre länder kvar bland de tio största ekonomierna. Det är USA (3), Japan (9) och Tyskland (10). Europa kommer att vara omsprungna av länder som Indonesien, Turkiet, Brasilien och – överraskande nog – Egypten, enligt prognoserna. Och för alla russofober: också Ryssland kommer att gå förbi Västeuropa. Se bilden från visualcapitalist.com

Inte så överraskande för asiaterna

Detta kan som sagt chockera en europé, men för asiaterna är det mer som om världen återvänder till det normala.
Om vi ser på de senaste 20 århundradena, alltså från år noll i vår tideräkning och till idag, så har Asien, det vill säga Kina och Indien, dominerat under de 18 första av dem. Det är bara under de två senaste århundradena som Europa och USA varit dominerande – och nu är den dominansen över.
Det var kolonialismen som lade Kina och Indien i slavkedjor. Men den tiden är förbi. Se nästa bild. Den är komprimerad för att få plats, men den visar att från år noll och fram till cirka 1820 var den östasiatiska dominansen stor. Men så kom två århundraden med klabbföre, och nu är de över.

Europa, och i ökande grad också USA, har haft sin tid. Världen är på väg tillbaka till det normala.

Föregående artikelSverige och Venezuela
Nästa artikelFörsöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

7 KOMMENTARER

  1. När EU-parlamentet nu uppmanar EU-kommissionen att ”erkänna” Juan Guaidó som president är det därför tvivelaktig geopolitik.

    ”Venezuelas befrielse från Nicolás Maduro måste vara venezolanernas eget verk. Den uppfattningen utgår ifrån en geopolitiskt viktig princip: ”ett folks befrielse måste vara dess eget verk”. Historiskt har befrielse på andras länders bajonetter sällan blivit lyckade. Libyen och Irak är tillräckligt tydliga exempel. Erkännandet av Jean Guaidó som president i Venezuela är därför geopolitiskt felaktig. Vilka de nationella och internationella politiska konsekvenserna blir kan inte överblickas.

    Utifrån vilka kriterier kan ett land ”erkänna” en icke vald politiker i ett annat land som legal regent? Ett exempel: Tyskland erkände marionetten Vidkun Quisling som Norges regent efter den tyska ockupationen. Norges legala regering satt i England tillsammans med den norske kungen. Vore det möjligt att erkänna Marine Le Pen som president i Frankrike på grund av att Emanuel Macron för närvarande har mycket lågt stöd? Naturligtvis inte. Det skulle medföra allehanda internationella och legala problem.

    Jag misstänker att CIA är inblandat och agerar i bakgrunden till Juan Guaidó. USA:s snabba ”erkännande” av honom som president var troligen i säck innan det kom i påse. Juan Guaidó kan mycket väl visa sig vara en amerikansk marionett. När EU-parlamentet nu uppmanar EU-kommissionen att ”erkänna” Juan Guaidó som president är det därför tvivelaktig geopolitik.”

    källa
    detgodasamhallet.com/2019/02/02/gastskribent-lennart-waara-venezuela/

  2. Italien (Rom) har effektivt stängt ett EU-uttalande som var tänkt att erkänna Juan Guaido som Venezuelas interimistiska ledare. Parlamentet uppmanade EU att erkänna Guaido ”som den enda legitima premiärministern i landet tills nya fria, transparenta och trovärdiga presidentval kan kallas för att återställa demokratin”. E n rad europeiska länder har separat erkänt oppositionschefen som Venezuelas fungerande president, bland annat Storbritannien, Frankrike, Österrike och Spanien. USA meddelade att det stödjer den nya interimistiska ledaren och lovade sitt fulla stöd omedelbart efter vad som har märkts ”en kupp” av tjänstemän i Caracas.
    Ryssland, Kina, Turkiet och Iran sade emellertid att de ser Maduro som den enda legitima ledaren och varnade mot inblandning i Venezuelas inrikes frågor.
    Maduro själv avvisade EU:s ultimatum men lovade att driva på politiska reformer. Han föreslog att parlamentsval hålls tidigare än 2020 och hävdade att nationalförsamlingen (ett lagstiftande organ som domineras av oppositionen och som Guaido leder) måste ”legitimeras”. Några av landets högsta tjänstemän, stödda av USA, uttryckte sitt stöd för Guaido, men majoriteten var lojal mot Maduro, inklusive armén.
    https://www.rt.com/news/450594-source-italy-regects-guaido/

  3. Herregud.
    Ingen här tycks förstå hur skillnaden mellan nominella och köpkraftsjusterad BNP påverkar skillnaden mellan olika länders BNP.

  4. USA är 4% av världen, EU 3%, Kina, Indien och Ryssland 50% eller mer, sedan har vi Afrika som kommer snabbt. Både EU och USA tror dom kan fortsätta som världshärskare. Knappast. EU är världens historiska erövrare, militärdominans och kolonialmakt. USA försöker just nu etablera en världsomfattade militärdiktatur. Det kommer knappas att gå. Det finns något annat väsentligt som författaren inte nämner, Kinas unika samhällssystem som har visat sig vida överlägset de västerländska demokratierna. 800 miljoner lyfta ur fattigdom, BNP lyft 52 gånger per person. Landet är fredligt och harmoniskt.

  5. Klart ser bankirvampyren vad som håller på att ske. För första gången under senate 500 åren så kommer bankirvampyren att detroniseras. Det blir andra krafter, gripper och trossystem som styr och ställer. Vampyren vet inte hur den ska stoppa denna utveckling. Det förklarar den galen hund politik vi ser – sanktioner, falks anklagelser, misslyckade ”regime change” mm. Jag njuter av vampyrens tantrum

    ”The digital economy in China is already larger than the GDP of France or the UK. It’s based on the BATX companies (Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaomi), Didi (the Chinese Uber), e-commerce giant JD.com and Huawei. These Big Seven are a state within a civilization – an ecosystem they’ve constructed themselves, investing fortunes in big data, artificial intelligence (AI) and the internet.”

    Add to it that Huawei – based in Shenzhen and owned by its workers as shareholders – is killing Apple across Asia and in most latitudes across the Global South. The real the battle is over 5G, in which China aims to upstage the U.S., while upgrading capacity and production quality.

    https://consortiumnews.com/2019/02/04/pepe-escobar-maga-misses-the-eurasia-train/

  6. ” Mätt i köpkraftsbaserad BNP är Kina redan förbi USA, men under kommande årtionde kommer också USA att passeras i nominella tal,”

    Om BNP i land A i nominella termer är något lägre än i land B så kan riksbanken i land A öka takten på sedelpressarna för att få upp inflationen och därmed det nominella värdet på BNP. Om land B inte göt det så kan det tänkas att nominell BNP i land A överstiger nominell BNP i land B. Är land A rikare och större än land B? Har folket i A fått det bättre än i land B?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here