”Jemen: Det ”glömda” kriget eskalerar. USA-stödda Saudi bombar mer, civilbefolkningen lider fruktansvärt. Har fotboll betydelse?

3
1449
En bild av förstörelse i Jemen.

Idag uppmärksammas en eskalisering av kriget i Jemen, med ökade bombningar av Saudiarabien. Fruktansvärda lidanden för civilbefolkningen rapporterar Sveriges Radios Johan Mathias Sommarström. Blodigaste månaden hittills för civila i Jemen.

Denna artikel ”Det glömda kriget” av Ahmed Abdulkareem den 13 januari har översatts av Rolf Nilsson, och legat väntande pga att artiklar om konflikten Ryssland-USA-Nato har prioriteras.
https://www.mintpressnews.com/yemenis-see-u-15-football-victory-saudi-arabia-sign-things-come/279449/

___________________________________________________________

Det glömda kriget

Jemeniter ser U-15 fotbollsseger över Saudiarabien som ett tecken på vad som väntar

Konsekvenserna av Jemens segrar 2021 mot Saudiarabien, från slagfältet till fotbollsplanen, kan ge jemeniter hopp om att en förändring kan skönjas vid horisonten, men har till synes pumpat upp Saudiarabien till enldsam upphetsning.

SANA’A, YEMEN – När det saudiska kriget mot Jemen går in i 2022 verkar jemeniter mer fast beslutna än någonsin att hålla segerceremonier och gå vidare in i ytterligare ett år av kamp mot det saudiska anfallet – trots en ny brända jorden-kampanj, som lanserats av det oljerika kungariket, kallat Operation Happy Yemen Freedom. ”Som vi gjorde tidigare kommer säkert ingenting att hindra oss från att uppnå fler segrar under 2022, tills hela vårt hemland slutligen befriats”, sa en nybliven tonåring under ett sportevenemang på Althawra Sports City Stadium i Sanaa, där skadade läktare kunde ses, resultatet av ett flyganfall nyligen.

I början av varje nytt år äger offentliga firanden rum runt om i världen. I Jemen var dock början av 2022 annorlunda. I onsdags kom det jemenitiska U-15 fotbollslandslaget hem från Saudiarabien. Trots de nästan sju år av krig som har omöjliggjort nästan alla aspekter av livet i deras land, inklusive sport, kröntes de unga pojkarna till mästare i det västasiatiska fotbollsförbundets mästerskap den 13 december. Prestationen väckte ett omfattande jubel bland jemeniter, ett som inte setts på många år.

 

Segern ägde stor symbolik, inte bara för att vinsten i den regionala fotbollsturneringen var den första i landets historia, utan för att ett jemenitiskt lag besegrade sin saudiska värd med 4-3, samtidigt den saudiska regimen förde ett brutalt, USA-stött krig, hemmavid. ”Det var inte bara en idrottslig seger, utan snarare en tydlig symbolisk seger mot en regim, som förvandlade vackra saker i vårt liv, som fotboll, till ett helvete,” sa Abdo Ali Al-Edresi, tvåa i Asian Junior Championship 2003, om vinsten.

När de kom hem till sitt blockerade hemland fick det jemenitiska ungdomslandslaget ett mottagande som hjältar under en hel vecka, påhejade av tusentals människor som kantade gatorna i Aden, Lahj, IBB, Marib och andra städer. I Sanaa stod tusentals längs gatorna på onsdagen, när fotbollslandslaget tog sig igenom folkmassorna i en öppen lastbil, innan den formella hyllningen som väntade dem på Althawra Sports City Stadium.

Firandet avhölls, trots rädsla för att det skulle kunna bli målet för en saudisk attack, efter att Saudiarabien hotade att bomba stadion i kölvattnet av mästerskapsförlusten, och hävdade att houthierna använde den för att lagra vapen. Houthierna förnekade påståendet och bjöd in ett team av internationella observatörer att inspektera stadion, för att verifiera att den var fri från vapen. ”De här pojkarna har gett oss hopp om att fler segrar kan uppnås i framtiden”, sa ett fan, där han låg i sin sovsal vid University of Science and Technology i södra Sana’a. Han hade skadats av en nedfallande kula från sin egen pistol, när han sköt i luften under firandet.

En vacker seger utan blodspillan

Segern förenade inte bara jemenitiska sportfans, utan fick också mycket verkliga politiska återverkningar. I södra Jemen, där kriget har lämnat en stor del av befolkningen splittrad och grälande sinsemellan, mitt i ekonomins kollaps och bristen på säkerhet och grundläggande tjänster, gick tusentals ut på gatorna med den jemenitiska flaggan och skanderade ramsor mot Saudiarabien.

 

Andra, inklusive lokala saudiska allierade, höll blygsamma ceremonier och gav gåvor till sina egna ungdomsfotbollsligor, i hopp om att den senaste segern mot Saudiarabien skulle väcka ny glöd bland deras egna spelare.

I norr, där jemenitiska styrkor når avsevärda framgångar i att trycka tillbaka saudiska trupper, rusade tusentals ut på gatorna. Fyrverkerier och skottlossning lyste upp himlen när massorna gick ut på gatorna för att fira. Etthundratjugo personer skadades och fem dödades av nedfallande kulor, bara sekunder efter att ryktet om segern spreds och hundratals började skjuta upp i luften för att fira.

I idrottsvärlden kan häftiga firanden vara normen efter stora internationella mästerskap och hemmalags-segrar, men i krigsdrabbade Jemen – där miljoner kämpar mot blockaden, epidemierna, svälten och sjukdomarna – har segern inte bara en tydlig moralisk och politisk symbolik, den representerar också kulmen på en rad slagfältssegrar som jemeniter uppnådde 2021 och sammanfattar stämningen hos många, vilka hoppas att dessa segrar kommer att bestå 2022.

”På våra arenor faller inte bara bomber från himlen, utan en boll rullar mellan spelarna när fansen, drabbade av av förödelse, jublar,” sa Abdo Al-Edresi. Al-Edresi, som var stjärnan och kaptenen för juniorlandslaget, som nådde VM-finalen 2003 i Finland, guldåldern för jemenitisk fotboll. Han är också en överlevande från en hård strid som ägde rum i Al-Oz-området i Hodeida, där hans bror, en spelare i fotbollsklubben Sana’a Shab, dödades. Liksom tusentals jemenitiska idrottare, som spelar i delvis förstörda idrottsanläggningar, ibland under bombardemang, ger han aldrig upp. ”Vi är inte bara ståndaktiga, utan uppnår seger oavsett hur verkligheten ser ut. Och vi fortsätter, sa han.

U-15-lagets seger uppnåddes, trots det tragiska idrottsläget i landet. Teamet hade varken ekonomiskt stöd eller möjlighet att gå den dyra specialiserade utbildning som ges till det saudiska laget. Teamet kommer från ett land som är ödelagt av krig, där sportinfrastruktur har förstörts och idrottare kämpar för att hitta arbete. Wadhah Radfani, U-15:s berömda målvakt, som många tillskriver lagets seger, greps nyligen av Saudi-stödda militanter. Minst 129 idrottare har dödats och hundratals skadats i saudiska luftangrepp och på Jemens slagfält. Mer än 108 jemenitiska idrottsanläggningar har förstörts av västerländska vapen som avlossats från saudiska stridsflygplan, enligt en rapport utfärdad av projektsektorn vid ministeriet för ungdom och sport. Ministeriet uppskattade den materiella förlusten till 1 miljard dollar och rapporterade att bland annat 7 stora idrottsarenor, 13 regionala arenor, 23 gym, 9 vandrarhem, 21 administrativa högkvarter, 6 idrottshögkvarter och 12 lokala arenor har förstörts i Saudiarabiska attacker.

Utanför planen, en våldsam frenesi

Konsekvenserna av Jemens segrar 2021 mot Saudiarabien, från slagfältet till fotbollsplanen, kan ge jemeniter hopp om att en förändring kan skönjas vid horisonten, men har till synes pumpat upp Saudiarabien till en våldsam frenesi.

När det nya året grydde inledde det oljerika kungariket, med stöd av västerländska regeringar, en storskalig attack mot Jemen och släppte tusentals ton amerikanska och europeiskt tillverkade bomber på dussintals befolkade områden. Civil infrastruktur, inklusive idrottsanläggningar, lämnades i ruiner efter attacken, som dödade mängder av civila, inklusive många kvinnor och barn. Den Saudi-ledda koalitionens utformning av Operation Happy Yemen Freedom, inte som ett krig, utan ”ett försök att sporra Jemen till utveckling och välstånd”, har övertygat få jemeniter.

I Sanaa, hem för mer än fyra miljoner människor, packade i ett tätbefolkat storstadsområde, fortsätter saudierna med den brända jordens kampanj, som de påbörjade på allvar i december, när de inledde operationen ”Golden Bow”. Starten av Golden Bow skedde, kanske av en slump, samtidigt med U-15:s seger i det sista kvalet till de västasiatiska juniormästerskapen. I Saada var den kommunala vattentanken måltavla för Saudi-Koalitionens bomber på tisdagen, vilket berövade 130 000 av stadens invånare välbehövligt rent vatten.

Scenerna av förstörelse av familjers hem, livsviktig infrastruktur, fabriker och vattenverk, som blev kända över hela världen när Saudiarabien inledde sitt krig 2015, plågar fortfarande Jemen 2022. Hjärtskärande scener av barnkroppar som dras fram ur spillrorna från deras utbombade hem och de blodfläckade överlevande på sjukhussängar, är fortfarande framträdande inslag i lokala nyhetsrapporter.

Fabricering av bevis och reträtt

Saudiarabien säger att dess dödliga flygkampanj ”mot militära mål och förråd med ballistiska missiler och drönare” måste fortsätta, och hävdar att luftangreppen är i enlighet med internationell lag.

På en presskonferens på lördagen presenterade Turki al-Maliki, den saudiledda koalitionens officiella talesman, ett klipp för journalister från en dokumentär om USA:s invasion av Irak, där han hävdade att det var filmer av Houthi-vapen och där han använde det för att rättfärdiga luftangrepp på Jemens strategiska hamn Hodeida.

Al-Maliki presenterade klippet som otvetydiga bevis. ”Detta är på en specifik plats, inne i Hodeidas hamn, som består av verkstäder för ballistiska missiler, som sedan transporteras ut ur hamnen,” sade han och fortsatte med att hävda att platsen inte kunde avslöjas ”för närvarande.

Men klippet som al-Maliki visade journalister kom från dokumentären ”Severe Clear”, om en amerikansk marinsoldats frammarsch mot Bagdad under den amerikanska invasionen 2003. Filmen som al-Maliki visade upp som bevis på Houthi-missiler kan ses i dokumentären vid 01:09:25.

Denna blunder är inte utan föregångare. Den 26 december presenterade al-Maliki ytterligare ett fabricerat klipp som bevis för att Hizbollah var aktiva i Jemen. Kritiker angrep snabbt den saudiska regimen och hävdade att bilderna var fabricerade.

”Oavsett intensiteten i bombningarna eller den amerikanska och västerländska samverkan med Riyadh, kommer vi inte att backa”, avslutade den nyblivna tonåringen på Althawra Sports City Stadium. Och faktiskt, både Riyadh och Abu Dhabi led inte bara av massiva förluster på marken 2021 – trots det betydande stödet från de mäktigaste länderna på jorden – utan den jemenitiska armén, ledd av Ansar Allah – tillsammans med stammar i al-Mahrah, Hadramout, Shabwa och Aden – har stadigt avancerat militärt, politiskt, socialt och ekonomiskt, trots vad som kan vara den enskilt största militära operationen som någonsin genomförts på den arabiska halvön. Nu, 2022, har varken Sana’a eller Sadaa och Hodeida erövrats av den saudiska koalitionen. Jemeniter är långt ifrån förhindrade att nå seger och till och med firar, trots de fasor som de utsätts för. Ansar Allah, eller ”houtierna”, har inte dragit sig tillbaka till bergen, vilket motståndsrörelser ofta gör i asymmetriska krig. Istället vinner de jemenitiska styrkorna under ledning av Ansar Allah fortfarande stadigt terräng. Den 29 december erövrade de al-Yatama-området i al-Jawf, som delar gräns med Najran, Saudiarabien. Segern avlägsnar ett stort hinder för Ansar Allahs avancemang till södra Saudiarabien, kanske en talande indikation på vad som kan väntas hända under 2022.

Ahmed AbdulKareem är en jemenitisk journalist, baserad i Sana’a. Han bevakar kriget i Jemen för MintPress News, såväl som lokala jemenitiska medier.

Läs mer om kriget i Jemen här.

Föregående artikelRyssland reagerar på USA:s ”konfidentiella” svar. Forsatt eller ökad spänning.
Nästa artikelJemen: Vad är det för slags krig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Vissa krig kan inte kritiseras. Ty nollparti- och halshuggarstaten Saudiarabien är den amerikanska fria världens oundgängliga utpost i den annars så besvärliga Mellanöstern.

  Våld är därför både önskvärt och påkallat. Den saudiska frihetsoperationen mot Jemen är därför viktig, när Irak och Afghanistan visade sig inte vilja ha amerikansk frihet, och de åtta länderna som skulle anfallas med Irakkriget på farbror Rumsfelds frihetslista och bli mellersta österns ”nya Västtyskland” och i brist på omedelbar tysk flit fick man IS och DAESH som tillfälligt substitut, sponsrade av den fria världens ledande länder i form av Saudiarabien, Pakistan liksom frihetsvännerna på The Atlantic Council.

 2. Kriget mot Jemen är så smutsigt att t.o.m. dess huvudsponsorer tvingats ta till fernissa för att dölja sin roll. Att man de facto stöder saudierna till hundra procent har därför med PR-byråernas hjälp blivit till att man stöder dem, men bara till 75 procent. Utan vapenleveranser från väst skulle kriget upphöra direkt. Även om motorsågsmördaren prins MbS är pådrivaren har han sin fulla uppbackning från västmakterna. Och det skulle inte förvåna om de lockat honom till det brottsliga företaget, för det handlar ju även här om ”regime-change”.

  Det finns interna fraktionsstrider i Jemen som utnyttjas av aggressorerna och därför är konflikten svårbedömd på avstånd. Mycket tyder dock på att jemeniterna kommer att försvara sitt land med framgång, saudiernas marktrupper lär till stor del bestå av legosoldater vilkas stridsvilja knappast är den bästa. De fumliga terrorbombningarna utförs av saudierna själva.

 3. De svärddansande dåren från Washington blev så glad att få skriva under vapenkontrakt på 200 miljarder dollar med saudiska halshuggar-regimen att han inte visste till sig av lycka förstås, så att kriget i Jemen kan fortsätta ett bra tag till. medan det militärindustriella komplexet med sina aktieägare i kongressen och vapenindustrin kan få utdelning på sina aktieinnehav.

  Det är väl det som lockar även i Europa, att hålla igång efterfrågan på på amerikanska vapensystem med uppmålade skräckbilder av Ryssland och Putin som krigshot. Att Usa kontrollerar propagandabilderna i väst media är ju inget att förvånas över, då de äger inflytande även här och andra västländer genom aktieinnehav. Förmodligen även genom mutor av fria sk ”oberoende fulmedier”. Sannolikt är även vissa politiker i väst Usa:s mutkolvar.
  Allt började med det ”obefintliga” U-båtsintånget i sth: skärgård (med hjälp av svenska Nato-anstukna officerare) som visade sig vara en stor lögn fån början till slut. Därefter har man bara matat på medierna med propagandistiska krigshot.
  Man måste ju på något sätt kunna motivera sin existens och skapa ett behov av vapenköp. Allt i syfte att gynna Usa:s vapenproduktion och försäljning. Nato behövs inte, utan är bara en gamma kvarleva från en förgången tid. Numera med syfte att upprätthålla konfliktnivån mellan öst och väst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here