Duellstrider med en stormakt är fel väg

2
545
Värnpliktiga. Försvarsmakten.

 

Lars-Gunnar Liljestrand är en viktig och kunnig försvarspolitisk debattör. Duellstrider med en stormakt är fel väg.

Jag publicerar nedan inledningen av artikeln, och uppmanar alla läsare att läsa hela artikeln!


 

I sitt tal den 12 januari på Folk och Försvars rikskonferens markerade försvarsminister Peter Hultqvist var tyngdpunkten skall ligga för det svenska försvaret. Det är fortsatt närmast ensidig satsning på ett tröskelförsvar, kombinerat med förberedelse för militär samverkan med Finland, Nato och USA.

Trots allt tal i högtidliga sammanhang att hela landet skall försvaras sker ingen egentlig utbyggnad av ett territorialförsvar. Försvarsministern valde att bara i förbigående nämna armén och markstyrkor. Den ytterligare brigad som det har talats om i ett par år nu tycks skjutas på en obestämd framtid, eftersom ÖB signalerat fördyringar av tröskelförsvarets JAS, ubåtar, korvetter och Patriotmissiler.

De två nya regementen, Falun och Sollefteå, som finns med i beslutet om totalförsvaret, är heller inte i första hand avsedda för försvar av det svenska territoriet utan för att skydda Nato-styrkors transport från Norge genom vårt land.

Regeringen satsar på ett försvar som bygger på den farliga illusionen om att vi som en småstat skall rusta oss för att vinna duellsituationer med en stormakts fjärrverkande robotar och kryssningsmissiler.

2 COMMENTS

  1. Hultqvist och Oksanen är svensk säkerhetspolitik värsta fiender och borde åtalas! Det som är intressant är att båda har finsk påbrå och borde från den synpunkten granskas av Säpo ur säkerhetssynpunkt! Känns inte direkt som dessa “herrar” på något vis går Sveriges ärenden utan de har lierat sig med skurkarna i Washington. Ska verkligen figurer med sådan bakgrund vara tongivande för Sveriges säkerhetspolitik? Uppenbart är att de här två figurerna i åratal av föräldrar och släkt har indoktrinerats med finsk fientlighet mot Ryssland och helt ignorera det faktum att landet som anföll Finland d v s Sovjetunionen inte längre finns! Och hur korkat är det att göra sig ovän med Ryssland för att få vara lakej för USA:s brottsliga agenda? Ett USA som dessutom är på fallrepet! Detta är ju galenskap på riktigt! Tyvärr är Löfven för korkad för att begripa eller se det komma…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here