Duellstrider med en stormakt är fel väg

3
1712
Värnpliktiga. Försvarsmakten.

 

Lars-Gunnar Liljestrand är en viktig och kunnig försvarspolitisk debattör. Duellstrider med en stormakt är fel väg.

Jag publicerar nedan inledningen av artikeln, och uppmanar alla läsare att läsa hela artikeln!


 

I sitt tal den 12 januari på Folk och Försvars rikskonferens markerade försvarsminister Peter Hultqvist var tyngdpunkten skall ligga för det svenska försvaret. Det är fortsatt närmast ensidig satsning på ett tröskelförsvar, kombinerat med förberedelse för militär samverkan med Finland, Nato och USA.

Trots allt tal i högtidliga sammanhang att hela landet skall försvaras sker ingen egentlig utbyggnad av ett territorialförsvar. Försvarsministern valde att bara i förbigående nämna armén och markstyrkor. Den ytterligare brigad som det har talats om i ett par år nu tycks skjutas på en obestämd framtid, eftersom ÖB signalerat fördyringar av tröskelförsvarets JAS, ubåtar, korvetter och Patriotmissiler.

De två nya regementen, Falun och Sollefteå, som finns med i beslutet om totalförsvaret, är heller inte i första hand avsedda för försvar av det svenska territoriet utan för att skydda Nato-styrkors transport från Norge genom vårt land.

Regeringen satsar på ett försvar som bygger på den farliga illusionen om att vi som en småstat skall rusta oss för att vinna duellsituationer med en stormakts fjärrverkande robotar och kryssningsmissiler.

Föregående artikelWashington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar
Nästa artikelPressmeddelande från rikskonferensen Folk och Fred den 11 januari 2021

3 KOMMENTARER

 1. Hultqvist och Oksanen är svensk säkerhetspolitik värsta fiender och borde åtalas! Det som är intressant är att båda har finsk påbrå och borde från den synpunkten granskas av Säpo ur säkerhetssynpunkt! Känns inte direkt som dessa ”herrar” på något vis går Sveriges ärenden utan de har lierat sig med skurkarna i Washington. Ska verkligen figurer med sådan bakgrund vara tongivande för Sveriges säkerhetspolitik? Uppenbart är att de här två figurerna i åratal av föräldrar och släkt har indoktrinerats med finsk fientlighet mot Ryssland och helt ignorera det faktum att landet som anföll Finland d v s Sovjetunionen inte längre finns! Och hur korkat är det att göra sig ovän med Ryssland för att få vara lakej för USA:s brottsliga agenda? Ett USA som dessutom är på fallrepet! Detta är ju galenskap på riktigt! Tyvärr är Löfven för korkad för att begripa eller se det komma…

 2. 1
  Tack Lars-Gunnar Liljestrand för en mycket bra artikel på Allansfrihet. Även om jag inte till fullo håller med dig om alla åsikter så bedömer jag din grundläggande analys som sällsynt klarsynt. Förenklat kan man säga att jag
  • ställer samma diagnos,
  • föreslår utställning av den livsfarliga kvacksalvarmedicinen (som berikar den skrupelfria ’täringen’), • delar angelägenheten om förebyggande åtgärder,
  • men jag är inte lika tvärsäker kring vilken behandling som bör sättas i delar där jag tror du är tydligare.
  Kollektivt anser jag det ytterst angeläget att Sverige markerar tydligt avståndstagande mot det brott mot mänskligheten alla former av kärnvapenhot utgör genom att RATIFICERA FN:s KÄRNVAPENFÖRBUD och genom BOJKOTT AV 5G (även av klimat- och miljöskäl).

  2
  I linje med det du tar upp betraktar jag den hämningslösa satsningen på 5G som synnerligen samhällsfarligt. Av en mängd olika anledningar, inte bara dess nyckelfunktion (parad med AI och ny satellitteknik) för den snabba militarisering av rymden vi nu bevittnar. Även på grund av sådan rymddominans (likt kärnvapenterror) är det omöjligt för en liten fredlig stat att ta upp kampen på stormakternas planhalva. Vårt bästa motdrag är att inte göra oss beroende och sårbara av sådan teknik som i stället bör underkastas miljögranskning och möjligen därefter ställas till fredens och inte krigets tjänst. Nuvarande utveckling inom AI, drönarteknik, elhantering, jord-, skogs-, och lantbrukshantering, telekommunikation, etc, är så genomkommersialiserat att folkets intressen och vilja körs över av ett fåtal mäktiga aktörer som hellre tjänar pengar på exploatering än värnar jämlikhet, social stabilitet, fred och grundläggande mänskliga behov (som t ex en planet utan skenande klimat att lämna i arv till kommande generationer).

  3
  Kanske detta intresserar såväl aktiva inom Folk@Fred som andra samhällsintresserade debattörer. Den publicerades dagen efter din artikel. Jag noterade med särskilt intresse nr 4 där vårt beroende av landsbygden och en mängd aspekter runt det betonades.
  • 210114 – Nu har Försvarsmaktens serie ”När kriget kommer” släppts.
  https://criseq.se/2021/01/14/nu-har-forsvarsmaktens-serie-nar-kriget-kommer-slappts/
  / R☮︎nny

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here