Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar

19
2020

”Han har ingen Stat, Han har ingen armé, Han har inga ministrar, Han har inget regeringspalats. INGEN röstade på honom till presidentposten. Han deltog INTE i något presidentval. Han tillhör en terroristorganisation döpt till Voluntad Popular och han var själv en `guarimbero´, gatugängsterrorist. Han är CIA-agent och de kallar honom för `interimspresident´. Nu har hans saga gått till Vägs Ände.

Demonstranter har som bekant stormat Capitol Hill efter ”uppmuntrande” tillrop av folkvaldInte acceptabla men kanske förståeliga protester i detta läge. Men USA och EU, inklusive Sverige,  erkände den självutnämnde Guaido som legitim president och protesterade alls inte då denne försökte inta landets nationalförsamling.’Nu är han inte längre parlamentsledamot – medan USA:s utrikesminister Mike Pompeo erkänner honom som Venezuelas legitime president.
Och USA:s regering godtog att högergrupper i Kiev stormade parlamentet och hotade talmannen och andra parlamentsledamöter i februari 2014, dagen efter det att en överenskommelse skett mellan den folkvalde presidenten i Ukraina och oppositionen.

’https://www.youtube.com/watch?v=JUsVxYHVuDg

Dick Emanuelsson skriver 5 januari att Washington Post 2 januari publicerade en artikel vad som kan komma bli den sista spiken i kistan för den påstådda ”interimspresidenten” Juan Guaidós politiska karriär. Reportaget kunde inte ha kommit olämpligare, den 4 januari gick Guaidós mandatperiod ut och internationella kännare talar om att hans politiska bana har gått till Vägs Ände.


Washington Post om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar

Washington Post gräver i Juan Guaidó-gängets skamliga korruption och avslöjar där att mer än 40 miljarder dollar skulle ”återföras” till Guaidós ”regering” i exil!

I en artikel rubricerad ”Venezuelan opposition efforts to capture government’s foreign assets draw scrutiny” [1], beskrivs svågerkorruptionen och planerade utdelningar i form av gigantiska ”advokat- och konsultarvoden”. Läsaren får själv dra sina slutsatser om detta, men i potten ligger det cirka 40 miljarder dollar, eller den obeskrivliga gigantiska summan på 330 miljarder kronor som tillhör Venezuela, ingen tom `skalregering´ i exil.

WP uppger att Jorge Reyes och Pedro Antar, två företagare i Miami hade identifierat venezuelanska statliga egendomar och aktiva tillgångar i utlandet till ett värde av 40 miljarder dollar. Det handlar inte bara om innehav och egendomar utan, som i fallet Paraguay, om obetalda skulder kopplade till Venezuelas statliga oljebolag PDVSA.

Washington Post skriver ”Guaidó, berättade Reyes för Washington Post, ringde själv upp männen i april 2019 för att uttrycka intresse. Det ledde till mer än ett dussin möten med ledande medlemmar i Guaidós USA-stödda opposition och deras agenter. Men under ett möte i december 2019 i Miami-förorten Doral, sa Reyes att han och Antar fick ett handskrivet brev. Ett fotografi av detta skickades till The Post (WP), med en lista över vad han beskrev som `chockerande´ krav”.

Enligt Miamiföretagaren Jorge Reyes innefattade dessa krav en förskottsbetalning på 750.000 dollar (6,2 milj/kr) till ett företag i Florida som enligt det statliga registret visade att delägaren i detta företag är Magin Blasi, bror till Fernando Blasi, en högre tjänsteman vid den Guaidó-kontrollerade venezuelanska ambassaden i Washington. Enligt brevet skulle det företaget också bli deras partner. Provisionen på 18 procent, som Miami-företagarna hade förhandlat fram med Guaidós representanter som arvode, skulle delas med detta företag vars delägare var eller är Magin Blasi.

Jag blev förvånad, sa Reyes. Jag frågade mig själv; vet president Guaidó om detta? De här personerna försökte helt uppenbart göra något olagligt. Du kan inte ens prata om något liknande på USA:s territorium. Det var utpressning. Antingen betalar du eller så blir det inget kontrakt.

I klartext handlade det om ett bulvanföretag kring kretsen av Guaidó & Co som skulle användas för att skicka synnerligen saltade fakturor för `arvoden´ som därefter skulle pytsas ut till, ja vem då, tror du?

 DE TVÅ REPRESENTANTERNA FÖR Guaidó som Reyes och Antar diskuterade Miami-affären med var Javier Troconis och Fernando Blasi. Men de båda, skriver WP, förnekar att de hade agerat fel.

När anklagelserna från Reyes och Antar publicerades på den Miamibaserade webbplatsen Factores de Poder, utfärdade `Guaidó-regimen´ i september ett uttalande och avfärdade dem som ogrundade. Men under de senaste veckorna har krafter inom oppositionen pressat på för att genomföra en intern utredning som skulle genomföras av en grupp från den oppositionskontrollerade Nationalförsamlingen som upphörde att existera igår, den 4 januari då dess mandat gick till ända, enligt Venezuelas författning.

Guaidós ambassadör i USA, Carlos Vecchio, har bett den amerikanska regeringen att genomföra sin egen utredning om ärendet.

– Jag går inte god för någon, sa Vecchio, uppenbart skakad och som inser att ”Juntan Guaidó” går mot sitt slut och vill rädda sitt eget ansikte.

Washington Post uppger att varken FBI eller State Departement har gett tidningen någon kommentar om anklagelserna om korruption. Det bekräftar att Vita Huset och dess UD håller sin marionettpresident & ministär bakom ryggen, trots anklagelser om brott på USA:s eget territorium.

I Washington Posts GRÄVANDE, som inkluderar fler än 20 intervjuer och en granskning av flera dokument, inklusive framtida kontrakt upptäcktes flera föreslagna affärer som involverade Javier Troconis. Denne, Guaidós strategiska högra hand i stölden av venezuelansk egendom, skulle ha krävt vad vissa oppositionsmedlemmar har karaktäriserat som ”stora och ovanliga betalningar”.

De inkluderar bland annat ett framtida ”avtal med Paraguays regering med en provision på 26 miljoner dollar som ska betalas till tredje part, vilket orsakade ett larm inom Guaidós eget juridiska team. En annan föreslagen överenskommelse, att återvinna tillgångar i en brittisk bank, skulle ha inneburit ett kontrakt som oppositionstjänstemän säger att Troconis inte hade rätt att underteckna”, skriver WP.

TROCONIS, EN FÖRE DETTA TOPPFIGUR inom oljesektorn, uppbackad av mäktiga krafter inom den venezuelanska oppositionen, fungerar fortfarande som Guaidós speciella kommissionär för lägga under sig det venezuelanska folkets tillgångar. Men kontoret återfinns inte i Caracas utan, som WP skriver, ”arbetar han till stor del i exil i Miami; Bogotá, Colombia och Washington”.

Washington Post genomförde en omfattande intervju med honom och i denna förnekar han att han begått fel. I stället sa han vid en utskottsförhandling nyligen att skulden för anklagelserna mot hans agerande kan finnas hos Guaidós fiender. Så enkelt är det däremot inte.

FÖR INOM DEN VENEZUELANSKA OPPOSITIONEN växer bestörtningen över Guaidóregimens beslut att behålla Troconis på sitt jobb, konstaterar Washington Post. Nuvarande och tidigare tjänstemän inom den interimistiska regeringen har uttryckt oro över minst två andra föreslagna affärer som förhandlats fram av Troconis.

José Ignacio Hernández, Guaidós tidigare ”riksåklagare”, som inte har vare sig tjänstemän som ska utgöra ett åklagarämbete eller arbetsuppgifter i Venezuela, sa till Washington Post att han hade varnat de högre `tjänstemännen´ i Guaidósregimen ”upprepade gånger” om att Troconis agerade utanför hans myndighet. Troconis var tillsatt att identifiera statliga tillgångar, inte personligen att söka berika sig när han försökte förhandla om affären med staten Paraguay år 2019. Hernandez kastade in handduken efter påpekandet, kanske medveten om vart pengarna går.

”ENLIGT TVÅ UTKAST till det icke genomförda avtalet med Paraguay som WP erhållit, skulle affären ha inneburit att hälften av de 269 miljoner dollar som Paraguay erkänner som sin skuld till Venezuela, skulle efterskänkas. ”Riksåklagare” Hernández sa att avtalet förhandlades fram utan kännedom från de personer som utsetts av Guaidó som ansvariga för oljeindustrin.

Det skulle ha betalat ut vad Hernández kallade ett `oproportionerligt´ arvode till en argentinsk advokat vid namn Sebastian Vidal. I det andra utkastet till kontraktet skulle Vidal ha fått 20 procent av förlikningen, eller mer än 26 miljoner dollar”.

Troconis känner att snaran dras åt av USA:s mest renommerade dagstidning och hävdade inför Guaidós Nationalförsamling att paraguayanerna hade kontaktat honom med affären. Men han förnekade att han anställt Vidal.

Men Paraguays tjänstemän bestrider dessa påståenden.

Juan Ernesto Villamayor, stabschef för Paraguays president Mario Abdo Benítez, sa att Vidal presenterade sig som ”en representant för PDVSA”, Venezuelas statsägda oljebolag, till vilket Guaidó har utsett en ny styrelse i exil. I oktober sa Villamayor att Vidal bad om ett möte mellan paraguayanska tjänstemän och Troconis. Följande månad, sade han, presenterade Vidal och Troconis den föreslagna affären.

Washington Post säger att Juan Guaidó via en talesman som uppgav att `interimspresidenten´ vägrade att svara på tidningens frågor angående den här historien.

OPPOSITIONENS UNDERSÖKNINGSKOMMITTÉ undersökte också ett kontrakt som Troconis tecknat med en advokatbyrå i Södra Florida. Det handlade om att återkräva ett bankkonto i Storbritannien med nästan 1,7 miljarder dollar, drygt 14 miljarder svenska kronor som innehas av det venezuelanska livsmedelsministeriet i Caracas.

Både Troconis och företaget sa att de undertecknade kontraktet med företaget på uppdrag av Guaidós regering. ”Kommittén kommenterade inte affären i sin preliminära rapport. Men Guaidós nuvarande `justitieminister´, Enrique Sanchez Falcon, sa att Troconis inte hade befogenhet att underteckna det”, enligt WP:

”Den enda som är auktoriserad att underteckna avtal med advokatbyråer eller återvinningsföretag på uppdrag av republiken eller statliga företag är republikens riksåklagare”, skrev Falcon i ett e-postmeddelande till The Post. ”Alla kontrakt som undertecknas av andra än de som nämns i föregående svar är olagliga och därför ogiltiga”.

VAD SOM FRAMGÅR av USA-tidningen Washington Post´ reportage är hur en liten grupp och krets kring Juan Guaidó, Javier Troconis, bröderna Magin och Fernando Blasi, den senare ”charge d’affaires” för den Guaidó-kontrollerade venezuelanska ambassaden i Washington är de som sköter ”frontarbetet”.

Troconis anställer företagare eller advokater som presenterar var och vem som innehar Venezuelas egendomar och tillgångar.

Via egna företag görs därefter avtal upp med ”konsulterna”, som till exempel de två företagare i Miami Jorge Reyes och Pedro Antar. De sonderar Venezuelas egendomar och tillgångar i utlandet och därefter organiseras uppgörelsen om arvoden via bulvanföretag som sänder fakturor till de kontrakterade företagarna eller advokaterna, företrädesvis i USA.

FLER ÄN GUAIDÓ VÄGRAR att tala med Washington Post. Magin Blasi, uppgav via sin via sin bror Fernando Blasi på ambassaden i Washington att kommentera den delikata frågan om det venezuelanska folkets 333 miljarder svenska kronor som ligger i potten utan möjlighet för den folkvalda venezuelanska regeringen Nicolas Maduro eller den nyvalda Nationalförsamlingens ledamöter som i dag, den 5 januari 2021 svor sin ed mot författningen.

Enligt företagarna Reyes och Antar föll uppgörelsen förra året efter att de vägrade att betala ett förskott på 50.000 dollar av de begärda 750 000 som skulle gå in i det företaget Energica Power, ett företag i Florida som det skulle visa sig ägdes av Magin Blasi fram till september, då det upplöstes.

[1] Venezuelan opposition efforts to capture government’s foreign assets draw scrutiny

Venezuelan opposition efforts to capture government’s foreign assets draw scrutiny

Föregående artikelVad kommer att hända i Bolivia nu? Kan den nye presidenten undvika Morales’ misstag?
Nästa artikelDuellstrider med en stormakt är fel väg
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Nu när Creepy Joe Baido har blivit USAs president är det läge för Washington Post att kasta Juan Guaidó under bussen (ett favorit jänkarnas uttryck). Annat var det då de begav sig med regime change – då var WaPO i och kämpade för ”demokrati i Venezuela”. Vad har hänt? En media regime change i smyg?

 2. Inget förvånar när det gäller Venezuela och att Guaidó deltar i plundringen av V:s rikedomar förvånar inte. Det borde förvåna mer att den ”revolutionära” regeringen av 2 f.d. ministrar i Chavez regering anklagas för att ha stulit 300 000 miljoner dollar. Venezuela håller numera n:r 176 i korruption av världens 180 länder där korruptionen mäts.
  I artikeln ovan påstås att Guaidó inte var vald till något överhuvud taget. Inte riktigt sant, han var vald president för Asamblea Nacional (parlamentet som Maduro blockerade i 5 år). Att han sen utsåg sig själv till nationens president genom att övertolka en lag som ger honom den rätten om den sittande presidenten överger sin post är en annan sak. Den lagen motsvarar det nu aktuella 25e tillägget i USAs konstitution som demokraterna vill använda för att avsätta Trump.
  Efter det nya valet 2020 har Maduro nu åter total kontroll över Asamblea Nacional. Maduros koalition fick 4 321 975 röster av 20 710 421 röstberättigade vilket innebär att 20,1 % tyckte det var värt besväret att gå och rösta på Maduro. Och detta efter att N:r 2 Diosdado Cabello hotat de svältande venezolanerna med att ”den som inte röstar skall heller inte äta”.

  https://youtu.be/8JgPp0Q_-2o

  https://www.infobae.com/2016/02/02/1787191-denuncian-malversacion-usd-300000-millones-la-ultima-decada-venezuela/

  • @Sven Andersson 13 januari, 2021 At 15:38
   ”Venezuela håller numera n:r 176 i korruption av världens 180 länder där korruptionen mäts.”

   Mätningar av korruption utgår från människor ”uppfattningar”, inte faktiska erfarenheter och därför inte tillförlitliga.

   • Inget här i världen är tillförlitligt, varken uppfattningar om korruption, utländska domar mot f.d. venezolanska regeringsmedlemmar för penningtvätt i miljardklassen, f.d. ministrars uppgifter om samma sak, domar mot Maduros släktingar för narkotikasmuggling…inget är tillförlitligt. Finns bara tron kvar på att Maduro lever på en venezolansk minimilön precis som övriga medborgare (för närvarande 400.000 B med en officiell växelkurs på 36 131 B per dollar eller den verkliga växlingskursen på 1 504 838 B per dollar. Man får tro vad man vill antingen lever venezolanen på 10 USD per månad eller på 1/3 USD per månad). Tron ger styrka,
    Amen

 3. Man kan ju undra varför hela den amerikanska kontinenten, Kanada undantaget, numera bara består av bananrepubliker? Kan det vara så enkelt att Kanada saknar bananodlingar p g a sitt kalla klimat? Skämt åsido, men det är fascinerande och skrämmande att se alla dessa mer eller mindre korrupta ”failed states” på andra sidan Atlanten. Och inte verkar det bli bättre…

  • Kan det vara så enkelt som att Kanada är mer europeiskt än amerikanskt, med liknande social trygghet som t.ex. Sverige. Även att stora delar av befolkningen (i Québec) talar franska och även har mycket gemensamt med Frankrike i kultur, mm.
   Att sedan Kanada inte har någon president skiljer landet från övriga i regionen. Här är det Drottning Elizabeth som är statschef. Liksom övriga länder i det Brittiska Samväldet. Vet inte hur mycket detta inverkar men statsskicket liknar Sverige, om jag förstår saken rätt.

   • Ja, svaret är nog att Kanada till stor del fortfarande är en mer europeisk stat som bevarat de mer moderata institutioner som finns i Europa!

 4. ”Demonstranter har som bekant stormat Capitol Hill. Väldiga, förståeiliga protester.” På vilket vis var dessa förståeliga? Väldiga? Några tusen ligsiter inresta från hela USA är inte vad jag kallar väldiga

 5. Benny kan bara hålla med. Vet inte vilka som kopierar vem. Just nu så verkar det som om de länder som traditionellt betraktas som stabila demokratier gör allt för att kopiera bananrepublikerna. Men USA och Europa har fortfarande en bit kvar. I Colombia blir ingen förvånad längre när massakrerna och korruptionsskandalerna avslöjas. Senaste skandalen var att Rafi Eitan, israelisk agent, var mannen bakom regeringens program att mörda påstådda och verkliga vänsterpolitiker. Ingen reagerar.

  http://www.infobae.com/america/colombia/2020/12/13/rafi-eitan-el-israeli-cazador-de-nazis-que-fue-asesor-del-gobierno-colombiano-su-principal-mision-habria-sido-acabar-con-el-eln/%3foutputType=amp-type

 6. Romelsjö: Hur kan du kalla stormingen av USA:s kongress för ”Förståelig”? Är det möjligen så att du gillar våld, när det stämmer med dina åsikter? Eller har du hemlig information, som bekräftar valfusk? Eller kan det vara så att du litar på Trump?
  Vad gäller denne Guido, så är det inget som förvånar vad gäller USA:s infiltration i olika delar av världen. NSA:s försöker störta alla folkvalda demokratiska regeringar världen över. Troligen har NSA skapat pandemin för att kränka mänskliga rättigheter och backa demokrati.
  Sverige är ju förövrigt på god väg att bli jämställt med Puerto Rico. om man får tro journalisten Järnefors artikel i Dagens Arena.

  • Jag har ändrat texten. En ofullständig lista av USA:s statskupper:

   En liten lista:
   1953 Kuppen mot Mossadeq i Iran;
   1954: Guatemalas president Jacobo Arbenz störtas i en CIA-stödd statskupp.
   1960: Lumbumba i Kongo;
   1964: Vänsterpresident Joao Goulart i Brasilien störtas i en USA-stödd statskupp.
   1965: USA störtar progressive presidenten Juan Bosch i Dominikanska republiken.
   1965: Sukarno i Indonesien;
   1973: USA stödjer den militära statskuppen mot folkvalde presidenten Allende i Chile;
   1979: Sihanouk i Kambodja;
   1980: USA-stödd statskupp i Brasilien;
   1980; USA invaderar militärt och störtar Bishopregeringen i Grenada;
   2002: Venezuelas president Chavez är störtad i två dagar innan han återtar makten;
   2009: Honduras president Zelaya störtas av militären. USA stödde kuppen;
   2014; USA-stödd statskupp i Ukraina;
   2019: USA-stött statskuppsförsök i Venezuela via militär och självutnämnd ”interimspresidenten Guaido;
   2019: USA-stödd statskupp i Bolivia;
   1960-2010: Upprepade mordförsök mot Fidel Castro på Kuba.

  • De flesta är tämligen överens om att det var inget stormning. Det gick fredligt till med tanke påa inget brändes, stals (förutom en sak) och inga kravaller ägde rum inne i byggnaden. Trump anhängarna släptets av polisen hör och häpna. Analyser av videon från eventet visar att Trump anhängare promenera i korridorerna och även njuta av konstverken. Gå inte bet på media lögnerna

   Övriga Nyheter från apartheid israel: https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/top-israeli-rights-group-breaks-apartheid-taboo

   • Skulle man rent av kunna kalla det för ett studiebesök? Om NMR bryter sig in i riksdagen mitt under möte, dödar 2 poliser och beväpnade är det:
    1. för att med våld förhindra riksdagen att fatta ett visst beslut
    2. för att studera riksdagens konstsamling?

    • Mer troligt att AFA i Sverige skulle göra något sådant än blöjnazisterna i NMR…AFA har ju i alla fall visat ”handlingskraft” när det gäller omstörtande verksamhet!

    • Det finns inga bevis på att de skulle förhindra något möte med våld.
     De bröt inte sig in. De släpptes in av poliser.
     Kvinnan som dog var skjuten av en polis (vem annars).
     Tre andra dog av andra skäl (trampade sägs det, tex).

     Jämför med HongKong (USA sponsrade mobb) som alla USA politiker hejade på och lovordade.

     För övrigt vägras Palestinier att få Covid-19 vaccin av apartheid israel. Disgusting sionists!
     https://electronicintifada.net/blogs/omar-karmi/israels-vaccination-program-morally-indefensible

 7. I ”De flesta” ingår tydligen inte Democrazy now: Ett mycket respekterat oberoende media, som bl.a. fått The Right Livelihood Award. Och du förnekar alltså att 5 dog, varav en polisman!

 8. De onämnbaras krig mot Venezuela beskrivs nedan. Vilka är quisilingen Guaidos ambassadörer till USA och Britannien? Vilka annars

  ”The tight economic sanctions, the equivalent of a war, the arbitrary freezing of Venezuela’s gold reserves in London, the theft of CITGO, (the Venezuelan oil company operating in the US), the placing a bounty of 15 million $ on the head of Maduro, the many failed coups d’etat

  ”… the two ‘ambassadors’ of the Guaido’ puppet, in the US and Britain, are unmentionables. And there is an extant recording of the UK ‘ambassador’ Newman where she discusses assigning the Esequibo mineral-rich area – disputed between Venezuela with Guyana since the early 1800 – to an Exxon consortium of sorts.”

  http://thesaker.is/washingtons-bastille/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here