USA vill bestämma vilka nationer som skall tillåtas att äta!?

7
2882

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Lika aktuellt idag efter vad jag vet.

Aftonbladet skriver i artikeln Maduro-allierad utlämnad till USA att ”En affärsman med nära kopplingar till Venezuelas ledare Nicolas Maduro har utlämnats från Kap Verde till USA. Mannen, Alex Saab, misstänks för att driva ett korruptionsnätverk som profiterar på Venezuelas statligt subventionerade matprogram. USA införde 2019 sanktioner mot Saab och hans affärspartner Alvaro Pulido med anledning av anklagelserna. De två misstänks ha förskingrat 350 miljoner dollar och Saab riskerar 20 års fängelse i USA om han fälls.”

Rolf Nilsson har noterat att Caitlin Johnstone i Melbourne har skrivit om detta, och raskt översatt hennes artikel https://caitlinjohnstone.com/2021/10/17/the-us-has-placed-itself-in-charge-over-which-nations-get-to-eat/ som jag nu kan publicera.


USA har utnämnt sig själv till den som bestämmer vilka nationer som skall tillåtas att äta

De globalt inflytelserika propagandistiska nyhetsbyråerna AP och AFP har båda informerat sina läsare om att en ”flykting” har utlämnats till USA.

”Flyende affärsman, närstående till Venezuelas Maduro, utlämnad till USA”, lyder AFP: s rubrik.

”Alex Saab, en topprankad flykting, och som står nära Venezuelas socialistiska regering, har satts på ett plan till USA för att ställas inför rätta för penningtvätt”, meddelade AP på Twitter.

Du är ursäktad om du undrar vad som specifikt gör den här mannen till en ”flykting” och vad den statusen har att göra med hans utlämning till en utländsk regering, vars lagar inte borde ha någon betydelse för hans liv. Den colombianskt födde, venezuelanska medborgaren, Alex Saab, är, som det ser ut, ”på flykt” undan den amerikanska regeringens självutnämnda myndighet för att bestämma vilka befolkningar på vår planet som får ha tillgång till mat.

Hans brott är att han arbetar för att kringgå de mördande amerikanska sanktionerna, vilka har låtit venezuelanska civila svälta ihjäl i tiotusental.

Saab utlämnas från den afrikanska nationen Cabo Verde, där han har suttit fängslad sedan förra året, under press från den amerikanska regeringen. I en artikel som publicerades i maj med titeln ”Alex Saab vs. Imperiet: Hur USA använder lagföring för att straffa en venezuelansk diplomat” förklarar Roger D Harris hur USA använder sin dominans över det internationella finanssystemet för att krossa nationer som inte följer det, och beskriver de verkliga orsakerna till Saabs fängslande, som har inkluderat tortyr och drakoniska levnadsförhållanden.

Harris skriver:

Venezuelas särskilda sändebud och ambassadör i Afrikanska unionen, Alex Saab, befann sig på ett humanitärt uppdrag där han flög från Caracas till Iran för att skaffa mat och bensin till det venezuelanska programmet CLAP. Saab häktades under ett tanknings-stopp i den afrikanska nationen Cabo Verde och har suttit häktad sedan den 12 juni 2020.

 Saabs ”brott” – enligt den amerikanska regeringen, som beordrade fängslandet – var penningtvätt. Det vill säga, Saab bedrev helt laglig internationell handel. Ändå anses av Washington att hans kringgående av de amerikanska sanktionerna – som är avsedda att förhindra lättnad för venezuelanerna – utgör penningtvätt.

 Efter en tvåårig undersökning av Saabs transaktioner med schweiziska banker drog den schweiziska regeringen den 25 mars slutsatsen att det inte förekom någon penningtvätt. Saab åtalas för att han tjänar sitt lands intressen snarare än USA:s.

Nyhetsbyråer som AP och AFP är väl medvetna om att Saab utlämnas, inte för att ha brutit mot någon faktisk lag, utan för att ha vågat överträda Washingtons ensidiga sanktioner.

Som Joe Emersberger från FAIR skrev i juli:

Reuters (3/15/21, 3/18/21) har händelsevis rapporterat att Saab ”står inför utlämning till USA, som anklagar honom för att ha brutit mot amerikanska sanktioner”, och att han ”upprepade gånger har utsetts av det amerikanska utrikesdepartementet som en operatör som hjälper Maduro att ordna handelsaffärer som Washington försöker blockera genom sanktioner.” En artikel från Reuters (28.8.20) om Saabs fall 2020, nämnde i förbifarten att ”USA i denna månad tog i beslag fyra laster iranskt bränsle till Venezuela, där bränslebristen återigen förvärras.”

Kritiker av det amerikanska imperiet har använt hårda ord för utlämningen.

”Biden, som tagit upp Trumps stafettpinne, har kidnappat den venezuelanska diplomaten Alex Saab för brottet att försöka skaffa mat till venezuelaner, i strid med amerikanska sanktioner för att förhindra det”, twittrade journalisten Aaron Maté. ”Venezuelaner får inte äta så länge som DC -maffian har utsett deras regering till regimskifte.”

Ja verkligen. Den amerikanska regeringen har utsett sig själv till myndighet, med makt att ensidigt besluta vilka av världens befolkningar som ska få äta och vilka som inte ska få äta och för att fängsla alla som försöker möjliggöra matförsörjning till en nation som är sanktionerad av USA.

”Utlämningen av den venezuelanska diplomaten Alex Saab är en tydlig signal att Biden-administrationen inte har brutit med Trumps övergrepp mot internationell lag”, twittrade journalisten Anya Parampil. ”Också ett oroande tecken för fallet Julian Assange – en annan utländsk medborgare, som USA i praktiken har kidnappat och hållit som gisslan.”

Detta är sant. Det verkar som att den främsta skillnaden mellan Assanges fall och Saabs är att det amerikanska imperiet arbetar med att få Assange utlämnad,  eftersom han överträdde USA:s självutnämnda auktoritet över världens tillgång till information, medan Saab överträdde dess självutnämnda myndighet över världens tillgång till mat.

”Skurkstaten USA rev precis upp precis upp alla internationella lagar efter att ha fängslat och nu fått utlämnad den venezuelanska DIPLOMATEN Alex Saab. Diplomatisk immunitet är död; USA:s imperium dödade den. Nu är alla utländska diplomater ett lovligt byte, som kan kidnappas och fängslas, om Washington vill,” twittrade journalisten Ben Norton och tillade: ”USA:s anklagelser om ”penningtvätt” är absurda och politiskt motiverade. US hävdar att var och en som bryter mot dess olagliga sanktioner är en ”kriminell”. ”

Faktum är att ”penningtvätt” är en vag anklagelse, som i princip bara innebär att försöka dölja källan eller destinationen för pengar, som anses ha erhållits olagligt, och eftersom den amerikanska regeringen anser sig sitta till doms över vilka finansiella transaktioner som är lagliga i olika nationer som man  sanktionerar, kan man tillämpa detta påstående på alla som försöker komma runt amerikanska sanktioner ekonomiskt.

 

Den amerikanska regeringen förnekar inte att dess sanktioner skadar venezuelaner genom att attackera den ekonomi de förlitar sig på för att försörja sig själva, i själva verket har de öppet erkänt att ”sanktioner, särskilt mot det statliga oljebolaget 2019, sannolikt har bidragit till den brantare nedgången i Venezuelan ekonomi.”

Den amerikanska regeringen förnekar inte heller att de svältsanktioner som den har åsamkat Iran, riktar sig mot dess civilbefolkning, då dåvarande utrikesminister Mike Pompeo öppet erkände 2019 att Washingtons ekonomiska krigföring mot den nationen är avsedd att pressa iranska civila att ”byta regering ”, dvs göra deras liv så eländigt att de gör inhemskt uppror för att störta Teheran.

Den amerikanska regeringen förnekar inte heller att de svältsanktioner som den har utfärdat mot Syrien är avsedda att skada dess civilbefolkning, där nuvarande utrikesministern Tony Blinken just den senaste onsdagen bekräftade att det är Biden-administrationens politik att ”motsätta sig återuppbyggnaden av Syrien” så länge Assad är kvar vid makten. Med andra ord kommer USA inte att tillåta Syrien att få tillgång till ekonomiska medel för att hjälpa till att återuppbygga landet efter det förödande regimskiftes proxy-krig som USA och dess allierade bedrivit mot det, även om FN rapporterar att 60 procent av landets befolkning är nära svält.

Och sedan har vi förstås den amerikanska maktalliansens hemska blockad mot Jemen, vilken mördar människor i hundratusental genom svält och sjukdomar, där FN rapporterar att ytterligare 16 miljoner människor ”går mot svält.”

Svält är den enda typen av krigföring där det, på grund av den ständiga upprepningen av massmediapropaganda, anses vara helt normalt och acceptabelt att avsiktligt utsätta en civil befolkning för en dödlig makt.

Det amerikanska imperiet är helt öppet om att det ser sig själv som portvakten för världens livsmedelsförsörjning. Om en befolkning inte lyder imperiet kommer dess folk att svälta, och alla som försöker skaffa mat åt dem kommer att gripas av amerikanska ombud och utlämnas till en amerikansk fängelsecell.

Detta är imperialistens uppfattning om paradiset på jorden. En värld där Amerikas strypgrepp om globala finansiella system gör det möjligt att kväva hela befolkningar, om deras regeringar inte lyder imperiets dekret, och detta utan att ens avlossa ett enda skott. En värld där PR-mardrömmarna om bombade civila och förstörda nationer är ett minne blott, där olydiga nationer helt enkelt kan kramas ihjäl av modern belägringskrigstaktik, medan imperiets propagandaföretag, som AP och AFP, skyller deras svält på deras nationers ledare.

Så utövas en ultimat makt. Det är total kontroll. Att ha världen så böjd under den allsmäktiga dollarns vilja och den massiva militära styrka som den är oupplösligt sammanflätad med, i en sådan omfattning att olydnad blir omöjlig. Det är detta som det kämpas för i det långsamt pågående tredje världskriget som imperiet utkämpar mot icke underordnade regeringar som i Venezuela, Syrien, Iran, Ryssland och Kina. Och det är därför de icke underordnade regeringarna som svar snabbt arbetar på att komma bort från beroendet av dollarn.

Det borde verkligen inte behöva sägas, men en maktstruktur som öppet svälter ihjäl civila för att säkerställa global dominans, är inte den typ av maktstruktur som mänskligheten borde vilja se dominera världen. Viljan att göra sådana monstruösa saker avslöjar ett moraliskt fördärv och brist på visdom som inte har något att skaffa med att avgöra vilken riktning vår värld ska ta in i framtiden.

Relaterat
FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
Ska Kapitalet bestämma matutbud och kvalitet?

Föregående artikelUttalande av Nationella Kommissionen för Mänskliga Rättigheter Chile-Sverige
Nästa artikelIsraels officiella program för etnisk rensning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Ett känslomässigt tal av Alex Saab:s hustru Camila Fabri, där hon berättar om hur hennes man förvägrades medicinsk undersökning, advokater fick inte besöka honom och mat till honom stoppades. Var är de mänskliga rättigheterna som USA så gärna talar om när det gäller andra länder och inte de själva?
  Allt detta för att han försökte hjälpa den Venezuelanska befolkningen att få mat, när de svälter p.g.a. USA:s sanktioner mot landet. För att USA vill bestämma vem som skall leda landet och det får inte folket bestämma.

  https://twitter.com/MV_Eng/status/1450226433264078850

 2. På operan i Damascus försöker man kontakta dem som man tidigare köpt reservdelar till instrument som har gått sönder. De säger att de är ledsna men kan inte sälja till dem p.g.a. sanktionerna.
  De vill sälja, men får inte och det bestämmer USA. Så USA bestämmer över hela världen, vem man får och inte får handla med. Det måste vara så en Världsdiktatur ser ut. När jag klagade över att kurderna i Syrien kamperade ihop med USA, sa en kurd från Irak: ”Ja, vad skall de göra USA bestämmer över hela världen, bestämmer även över EU, så det blir ändå som USA vill”
  Det gäller att vara på mobbarens sida, för att klara sig själv och slippa bli mobbad.
  Medborgarna i länderna får inte bestämma genom egna val vilka ledare de skall ha. Det skall USA bestämma, The Grayzone har undersökt Guiado som USA vill sätta som president i Venezuela, och kommit fram till att han är högerextremist och ingen demokrat, men har fått undervisning av USA hur man störtar ledare i sitt land och tillsätter sig själv.
  Sverige som påstår sig vara en förkämpe för demokrati, godkände genast denne Guiado utan folkligt stöd och val, medan man samtidigt klagade på fusk i valet av Manduro. Det är väl rena diktaturfasoner att bestämma över ett annat lands folk vilken ledare landet skall ha.
  Alla Grayzones journalister åkte till Bolivia för att skydda valet, från valfusk, från USA.
  De blev utsatta för attentat och man försökte förhindra dem att komma till vallokalerna.
  Det var flera oberoende journalister som åkte till Bolivia, för att övervaka valet så ingen skulle påstå att det var fusk som avgjorde valet.
  USA är arkitekten bakom, att alla länder som de anser socialistiska, skall krossas.
  SVT:s journalister lät tittarna tro att det var helt okej för brittisk militär att borda ett fartyg från Iran för att stoppa det från att frakta olja till Syrien, och menade att de bröt mot sanktionerna mot Syrien. Men när och varför skulle Iran vara bundna till USA och EU:s sanktioner mot Syrien som själv är utsatt av dessa sanktioner.
  Utrikespolitiska Institutionens nya chef var med i Aktuellt, och jag ringde honom dagen efter och frågade vad han ansåg. Han sa ”Naturligtvis behöver inte Iran bry sig om sanktionerna mot Syrien, och England hade ingen rätt att borda fartyget och det visste de, och därför släppte de fartyget några dagar efter”
  England pressade dock Iran på att de skulle skriva på en försäkran att oljan inte skulle gå till Syrien. Sedan presenterade SVT det som att enbart på grund av den försäkran så släppte man fartyget. Inte ett ord om olagligheten att hålla kvar fartyget.
  Max Blumenthals bok ”The Management of Savagery”, en bra titel på en bok som handlar om den ondska som USA utsätter världen för. Den boken har nyligen blivit översatt till persiska/farsi.

 3. Tjuven gör det tjuven gör bäst. USA är världstjuven och den är expert på tjuvar andra länders pengar och kapital plus människor. Lögnimperiet har sett sina bästa dagar och vi lär se flera sådana galenskaper innan den rämnar till fullo i sin egen dynga.

 4. Rysk guide över lögnimperiets ormtungomål

  ➢ “Hela den civiliserade världen”: alla USA vasaller
  ➢ “Globala civiliserade värden”: villkor för vasaller under länsherren USA
  ➢ “Demokrati” : Anglo-Saxiska makten över folken
  ➢ “Vi har en demokrati”: vi de Anglo-Saxon har all makt
  ➢ “Ni har inte demokrati”: ni har någonting som de Anglo-Saxon anser är deras
  ➢ “Ni har totalitär styre”: ni har någonting som de Anglo-Saxon anser är deras egen och ni vill inte lämna den ifrån er
  ➢ “Ni trampar på mänskliga rättigheter”: ni trampar på Anglo-Saxons rätt att ta från er vad fan de vill
  ➢ “WeVi kämpar för mänskliga rättigheter”: vi kämpar för de Anglo-Saxons rätt att döda kill alla de som vägrar ge de något
  ➢ “Vi har yttrandefrihet”: vi kan bara säga vad som är godkänt av USA
  ➢ “Ni har inte yttrandefrihet”: ni tillåter er själva mycket av det som ogillas av USA
  ➢ “Ryssland hotar hela det civiliserade samfundet”: av någon anledning vill Ryssland inte vara en koloni av USA
  ➢ “Hela den civiliserade världen är emot Ryssland” alla USAs vasaller/kolonier är mot Ryssland
  ➢ “Våra handlingar är inte riktade mot Ryssland”: ALLA våra handlingar är riktade mot Ryssland
  ➢ “Vi stödjer kampen för mänskliga rättigheter i Ryssland”: vi stödjer förstörelsen av Ryssland med alla tillgängliga medel
  ➢ “Vi är bekymrade vad gäller mänskliga rättigheter i Ryssland”: vi är bekymrade att Rysslands förstörelse inte fortskrider i rätt takt

 5. Rysslands utträde ur spannmålsavtalet skulle kunna ”begrava” FN.
  Anna Koroleva Expert.ru korrespondent 31 oktober 2022, 14:35
  Attacken av ukrainska drönare på ryska fartyg i Sevastopol satte stopp för den spannmålsaffär som vårt land ingick med Turkiet och FN. Under nuvarande förhållanden är det osannolikt att det kommer att förnyas. Världspriserna på livsmedel kommer att stiga, och FN kan upphöra att existera.
  Lastfartyg med ukrainsk spannmål i kö för inspektion utanför Istanbuls kust i Marmarasjön.

  Ryssland avbröt deltagandet i spannmålsaffären efter att Ukraina, under skydd av en humanitär korridor, attackerat Svartahavsflottans fartyg och civila fartyg i Sevastopol.
  Relaterad artikel:
  Jordbruksministeriet sa att ”spannmålsaffären” inte kan täcka behoven i de fattigaste länderna.
  Attacken slogs tillbaka, men Ryska federationen har redan initierat ett möte i FN:s säkerhetsråd i samband med denna situation. Oavsett vilka beslut som kan komma att fattas där är förnyelsen av affären ett stort frågetecken.
  I Sevastopols vatten arrangerade en ”fullständig skam”
  Ryska federationens myndigheter har länge uttryckt sitt missnöje med hur spannmålsaffären genomförs och betonat att överenskommelserna om att spannmål främst ska gå till de fattigaste länderna inte genomförs.

  Den 26 oktober rapporterade det ryska utrikesministeriet, med hänvisning till FN-data, att 390 fartyg kunde använda den humanitära korridoren vid Svarta havet och ta ut cirka 8,9 miljoner ton mat från hamnarna i Odessa, Yuzhny och Chernomorsk.

  Samtidigt kom hälften av alla leveranser från EU och sådana utvecklade länder som Storbritannien, Israel och Sydkorea. De nödställda staterna, i synnerhet Somalia, Etiopien, Jemen, Sudan, Afghanistan, fick endast 3 % av maten, främst genom World Food Programme.

  Tidigare har Rysslands president Vladimir Putin varnat för att Moskva kan vägra att förlänga avtal om livsmedelsexport över Svarta havet om det bekräftas att sprängämnena för attacken mot Krimbron togs ut från Odessa på en spannmålsbil. Nu, efter attacken mot Svartahavsflottans fartyg och civila fartyg, där drönare är inblandade, kan affären anses vara bruten.

  Enligt vice utrikesminister Andrei Rudenko är det möjligt att tala om möjligheten att Ryssland återvänder till spannmålsaffären först efter att alla omständigheter kring attacken mot Svartahavsflottans fartyg i Sevastopols vattenområde blivit kända. Diplomaten kallade attacken ”en fullständig skam” som bröt mot alla överenskommelser som nåtts, rapporterar RIA Novosti.

  Samtidigt kommer Ryssland att hjälpa afrikanska länder i samband med situationen med spannmålsaffären, partnerna förstår den ryska positionen, sa Mikhail Bogdanov, presidentens särskilda representant för Mellanöstern och Afrika, vice utrikesminister Mikhail Bogdanov, på måndagen. .

  Samtidigt dök det idag upp information om att företrädare för Turkiet och FN återupptog inspektionen av fartyg som en del av en livsmedelsaffär efter att Ryssland dragit sig ur avtalen. De kom överens med Ukraina om planen för förflyttning av 16 fartyg den 31 oktober i Svarta havet.

  Spannmålspriserna på världsmarknaderna kommer att stiga
  Att stoppa Rysslands spannmålsaffär är ett konsekvent och logiskt steg, konstaterade Nikita Dontsov, chef för Influence Communication Group, i en kommentar till Expert. När allt kommer omkring har Rysslands president redan uttryckt vårt lands position offentligt flera gånger. En sådan affär passar oss inte av två skäl: för det första uppfylls inte skyldigheterna gentemot Ryssland och våra gödselmedel och spannmål har inte fri tillgång till internationella marknader, och för det andra bosätter sig spannmål från Ukraina i europeiska hamnar istället för att gå till fattiga. U-länder.

  Alla förstår, påpekar statsvetaren, att för Ryssland var denna korridor i Svarta havet en eftergift till världssamfundet, en gest av vår öppenhet för förhandlingar med väst. Men Kievregimens attacker mot vår maritima infrastruktur i Sevastopol under skyddet av denna jordiska korridor är en röd linje. Reaktionen från FN och Ukraina är vägledande: efter att Ryssland drog sig ur affären på lördagen skickade de på måndagen ytterligare 16 fartyg med spannmål utan att ha fått vårt tillstånd. Om fartygen inte når destinationshamnarna kommer Ryssland inte att ansvara för detta. När allt kommer omkring fungerar den inte längre som en garant för dessa fartygs säkerhet och är i allmänhet inte längre part i transaktionen.

  Som Nikita Dontsov påpekade beslutade EU faktiskt att tjäna extra pengar genom att ta ukrainsk spannmål för nästan ingenting och förmodligen byta ut det mot vapen genom byteshandel. Men de fattigaste länderna i Afrika, Asien och Mellanöstern, för vars livsmedelsförsörjning allt startades, visade sig vara förlorarna – de fick mindre än 5 % av de 8,8 miljoner ton spannmål som exporterades från Ukraina genom den humanitära sjökorridoren.
  Således visade FN än en gång vems intressen det representerar och visade sin maktlöshet i att upprätta en rättvis världsordning, vilket faktiskt bekräftade många länders begäran om att reformera denna organisation, konstaterade Nikita Dontsov.

  Som Vladimir Sagalaev, finansanalytiker vid CMS-gruppen av företag, påminde Expert, undertecknades avtalet i juli och det föreskrev en mekanism för export av spannmål och mat från Svarta havets hamnar längs transportkorridoren. Huvudmålet med spannmålsaffären var att fritt producera export av livsmedel och konstgödsel. Analytikern noterade att Ryssland är en stor exportör av spannmål och gödningsmedel, och avtalet underlättade gynnsamt försäljningen av dessa varor på världsmarknaden, men nu är affären fryst på obestämd tid.

  Den skulle vara giltig i 120 dagar. För tillfället har mer än 790 fraktflygningar utfärdats och planerats för det – 395 ankommande och 399 utgående, med export av spannmål och andra livsmedelsprodukter. Svartahavsregionen står för mer än en fjärdedel av världens årliga export av vete och korn, ungefär en femtedel av tillgången på majs och större delen av tillgången på solrosolja. Sedan juli 2022 har mer än 9,5 miljoner ton majs, vete, solrosprodukter, korn, raps och sojabönor exporterats från Svarta havet.

  Ett långt uppehåll av leveranser kan orsaka chocker och en ny prishöjning på världsmarknaden för grödor, föreslog Vladimir Sagalaev. Efter juli började priserna på vete och spannmål att sjunka efter att ha stigit till rekordhöga nivåer, nu förbereder sig handlare för en ny prishöjning. Det är svårt att förutse hur stark den nya prishöjningen kommer att bli, eftersom avtalet om säker passage redan löpte ut. Men spannmålspriserna kan potentiellt stiga med 5-10 % under de kommande dagarna.

  På terminsmarknaderna i måndags steg vete med 7,7 %, majs steg med 2,8 %, palmolja steg med mer än 4 % och sojaolja steg med cirka 3 %. Om en ny överenskommelse om en spannmålsaffär med Ryssland inte nås, är experten säker på att det finns risker för att accelerera den redan höga inflationen, liksom utvecklingen av en global livsmedelskris.

 6. Om tålamodets gränser: Hur Ryssland kommer att svara på attackerna från kamikazedrönare på Sevastopol. https://life.ru/p/1535433

  Ukraina har ännu inte tagit på sig ansvaret för attacken mot ryska fartyg, men amerikanska experter kallar dem redan ansvariga för det inträffade.
  Enligt det ryska försvarsministeriet attackerades vattenområdet i Sevastopolvikarna den 29 oktober klockan 04:20 av drönare. Svartahavsflottans fartyg och civila fartyg som befann sig på de yttre och inre vägarna träffades.
  ”Nio obemannade flygfarkoster och sju autonoma marina obemannade fordon var inblandade i attacken” , sade det ryska försvarsministeriet.

  Svartahavsflottans fartyg avvärjde attacken med slag från sjövapen, samt med hjälp av sjöflygkraft i den inre väggården. Tv-kanalen ”Vesti Krym” lade upp en video med en nedskjuten drönare. Under attacken skadades sjöminsveparen ”Ivan Golubets” något, liksom motorhuvsbarriären i Yuzhnaya Bay. Enligt lokala myndigheter skadades inga civila föremål, och ingen dog under attacken.

  Kiev tog officiellt inget ansvar, och chefen för Ukrainas presidents kansli, Andriy Yermak, uttalade till och med att ”Ryssland uppfinner terroristattacker på sina egna anläggningar.” Samma dag motbevisade journalister från The New York Times Yermaks version och uppgav att attacken på ryska fartyg i Sevastopols vatten tillfogades av den ukrainska militären.
  Allt tyder på att detta var en välplanerad operation.
  Enligt guvernören i Sevastopol, Mikhail Razvozhaev, är attacken mot staden den 29 oktober den mest kraftfulla fiendens drönarattack sedan början av NMD. Om fienden tidigare bara använde flygande drönare, har han nu även kopplat undervattensdrönare.

  Presstjänsten för Ukrainas generalstab rapporterade redan i början av september att Storbritannien skulle förse den ukrainska försvarsmakten med sex undervattensdrönare för att söka efter minor. Rapporten noterade att specialister från den brittiska flottan, tillsammans med amerikanska instruktörer, planerar att lära den ukrainska militären hur man hanterar sådan utrustning inom en snar framtid.
  Den 21 september rapporterade myndigheterna i Sevastopol upptäckten av ett okänt föremål, liknande ett obemannat flygfarkost av oidentifierad typ, i området Soldatsky Beach.

  När det gäller sabotage som begicks den 29 oktober är det redan känt att attacken förbereddes av styrkorna från 73:e Marine Special Operations Center för de väpnade styrkorna i Ukraina, beläget i Ochakovo, och den brittiska militären samordnade operationen. Enligt det officiella uttalandet från den ryska militäravdelningen är specialister från denna enhet också inblandade i att spränga Nord Streams, som Sergei Naryshkin, chef för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten , sa tidigare.
  Den brittiska sidan vägrade ta ansvar för attackerna i Östersjön och Svarta havet. Men en impopulär synpunkt för London och Washington hörs nu högt i väst.

  Västländers inblandning i attacken bevisas också av en annan omständighet: enligt Flightradar24 -tjänsten fanns det vid tidpunkten för attacken i det neutrala luftrummet över Svarta havet en amerikansk höghöjdsspaningsdrönare RQ-4B-40 Global Hawk, som, efter att den ryska försvarsmakten slagit tillbaka drönarattacken, lade sig på omvänd kurs och flög mot Bulgarien.
  Det var en drönare med registreringsnummer 11-2046 och anropssignalen Forte-10, som finns på det amerikanska flygvapnets balansräkning. Det officiella Washington har hittills avstått från några kommentarer, men en dag efter attacken dök RQ-4B-40 Global Hawk upp i luftrummet igen.

  Svar för Krimbron, eller Surovikins symfoni: Varför Rysslands attacker mot Ukraina den 10 oktober bara är början.
  Svartahavsflottans fartyg säkerställde säkerheten i sjökorridoren som en del av ett internationellt initiativ för att exportera spannmål från ukrainska hamnar. Som noterats i det ryska utrikesministeriet agerade Ukrainas väpnade styrkor precis under sken av en humanitär spannmålskorridor.
  De attackerande drönarna rörde sig längs säkerhetszonen i korridoren och ändrade sedan snabbt rutten till den plats där fartygen var baserade i Sevastopol. Ryska experter har redan lyft upp vraket av ukrainska drönare till ytan och lyckats studera deras kontrollenheter.
  Om vi ​​återvänder direkt till situationen i det ryska Svarta havet är många oroade över frågan om den ukrainska försvarsmakten kan upprepa attacken. Militära experter anser att en sådan möjlighet inte kan uteslutas.
  Om du tittar på kartan kommer vi att se att avståndet från hamnen i Ochakov till Sevastopol i en rak linje är 275 kilometer. Medan Ukrainas väpnade styrkor, tillsammans med brittiska instruktörer, befinner sig i Ochakovo, kommer vattnet i Sevastopol teoretiskt sett att förbli under attack.

  Vissa experter påpekar att avståndet på 275 kilometer är för långt för autonom drift av drönare, vilket innebär att andra alternativ bör övervägas förutom Ochakov. Med tanke på att ytdrönaren ser ut som en livbåt, skulle den kunna förklä sig till en sådan och transporteras fritt på fartyg och pråmar som fraktar spannmål från Odessa eller kommer från Snake Island.
  Det betyder att svaret på en terrorattack bara kan vara komplext. Ryssland kan dra sig ur spannmålsavtalet helt och hållet, och då kommer Ukrainas väpnade styrkor inte längre att kunna gömma sig bakom en humanitär korridor.
  Och om bålgetingens bo i SSO-centret i Ochakovo förstörs kommer detta att lösa problemet radikalt. Under beredningen av detta material blev det känt att den ryska armén träffade träningscentret för specialoperationsstyrkor från Ukrainas väpnade styrkor i Ochakov-området i Nikolaev-regionen. Det betyder att repressalier efter terrorattacken i Sevastopol redan har börjat vidtas.
  Statsvetaren Mikhailov är säker på USA:s inblandning i drönarattacken i Sevastopol

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here