USA vill bestämma vilka nationer som skall tillåtas att äta!?

3
1415

Aftonbladet skriver i artikeln Maduro-allierad utlämnad till USA att ”En affärsman med nära kopplingar till Venezuelas ledare Nicolas Maduro har utlämnats från Kap Verde till USA. Mannen, Alex Saab, misstänks för att driva ett korruptionsnätverk som profiterar på Venezuelas statligt subventionerade matprogram. USA införde 2019 sanktioner mot Saab och hans affärspartner Alvaro Pulido med anledning av anklagelserna. De två misstänks ha förskingrat 350 miljoner dollar och Saab riskerar 20 års fängelse i USA om han fälls.”

Rolf Nilsson har noterat att Caitlin Johnstone i Melbourne har skrivit om detta, och raskt översatt hennes artikel https://caitlinjohnstone.com/2021/10/17/the-us-has-placed-itself-in-charge-over-which-nations-get-to-eat/ som jag nu kan publicera.


USA har utnämnt sig själv till den som bestämmer vilka nationer som skall tillåtas att äta

De globalt inflytelserika propagandistiska nyhetsbyråerna AP och AFP har båda informerat sina läsare om att en ”flykting” har utlämnats till USA.

”Flyende affärsman, närstående till Venezuelas Maduro, utlämnad till USA”, lyder AFP: s rubrik.

”Alex Saab, en topprankad flykting, och som står nära Venezuelas socialistiska regering, har satts på ett plan till USA för att ställas inför rätta för penningtvätt”, meddelade AP på Twitter.

Du är ursäktad om du undrar vad som specifikt gör den här mannen till en ”flykting” och vad den statusen har att göra med hans utlämning till en utländsk regering, vars lagar inte borde ha någon betydelse för hans liv. Den colombianskt födde, venezuelanska medborgaren, Alex Saab, är, som det ser ut, ”på flykt” undan den amerikanska regeringens självutnämnda myndighet för att bestämma vilka befolkningar på vår planet som får ha tillgång till mat.

Hans brott är att han arbetar för att kringgå de mördande amerikanska sanktionerna, vilka har låtit venezuelanska civila svälta ihjäl i tiotusental.

Saab utlämnas från den afrikanska nationen Cabo Verde, där han har suttit fängslad sedan förra året, under press från den amerikanska regeringen. I en artikel som publicerades i maj med titeln ”Alex Saab vs. Imperiet: Hur USA använder lagföring för att straffa en venezuelansk diplomat” förklarar Roger D Harris hur USA använder sin dominans över det internationella finanssystemet för att krossa nationer som inte följer det, och beskriver de verkliga orsakerna till Saabs fängslande, som har inkluderat tortyr och drakoniska levnadsförhållanden.

Harris skriver:

Venezuelas särskilda sändebud och ambassadör i Afrikanska unionen, Alex Saab, befann sig på ett humanitärt uppdrag där han flög från Caracas till Iran för att skaffa mat och bensin till det venezuelanska programmet CLAP. Saab häktades under ett tanknings-stopp i den afrikanska nationen Cabo Verde och har suttit häktad sedan den 12 juni 2020.

 Saabs ”brott” – enligt den amerikanska regeringen, som beordrade fängslandet – var penningtvätt. Det vill säga, Saab bedrev helt laglig internationell handel. Ändå anses av Washington att hans kringgående av de amerikanska sanktionerna – som är avsedda att förhindra lättnad för venezuelanerna – utgör penningtvätt.

 Efter en tvåårig undersökning av Saabs transaktioner med schweiziska banker drog den schweiziska regeringen den 25 mars slutsatsen att det inte förekom någon penningtvätt. Saab åtalas för att han tjänar sitt lands intressen snarare än USA:s.

Nyhetsbyråer som AP och AFP är väl medvetna om att Saab utlämnas, inte för att ha brutit mot någon faktisk lag, utan för att ha vågat överträda Washingtons ensidiga sanktioner.

Som Joe Emersberger från FAIR skrev i juli:

Reuters (3/15/21, 3/18/21) har händelsevis rapporterat att Saab ”står inför utlämning till USA, som anklagar honom för att ha brutit mot amerikanska sanktioner”, och att han ”upprepade gånger har utsetts av det amerikanska utrikesdepartementet som en operatör som hjälper Maduro att ordna handelsaffärer som Washington försöker blockera genom sanktioner.” En artikel från Reuters (28.8.20) om Saabs fall 2020, nämnde i förbifarten att ”USA i denna månad tog i beslag fyra laster iranskt bränsle till Venezuela, där bränslebristen återigen förvärras.”

Kritiker av det amerikanska imperiet har använt hårda ord för utlämningen.

”Biden, som tagit upp Trumps stafettpinne, har kidnappat den venezuelanska diplomaten Alex Saab för brottet att försöka skaffa mat till venezuelaner, i strid med amerikanska sanktioner för att förhindra det”, twittrade journalisten Aaron Maté. ”Venezuelaner får inte äta så länge som DC -maffian har utsett deras regering till regimskifte.”

Ja verkligen. Den amerikanska regeringen har utsett sig själv till myndighet, med makt att ensidigt besluta vilka av världens befolkningar som ska få äta och vilka som inte ska få äta och för att fängsla alla som försöker möjliggöra matförsörjning till en nation som är sanktionerad av USA.

”Utlämningen av den venezuelanska diplomaten Alex Saab är en tydlig signal att Biden-administrationen inte har brutit med Trumps övergrepp mot internationell lag”, twittrade journalisten Anya Parampil. ”Också ett oroande tecken för fallet Julian Assange – en annan utländsk medborgare, som USA i praktiken har kidnappat och hållit som gisslan.”

Detta är sant. Det verkar som att den främsta skillnaden mellan Assanges fall och Saabs är att det amerikanska imperiet arbetar med att få Assange utlämnad,  eftersom han överträdde USA:s självutnämnda auktoritet över världens tillgång till information, medan Saab överträdde dess självutnämnda myndighet över världens tillgång till mat.

”Skurkstaten USA rev precis upp precis upp alla internationella lagar efter att ha fängslat och nu fått utlämnad den venezuelanska DIPLOMATEN Alex Saab. Diplomatisk immunitet är död; USA:s imperium dödade den. Nu är alla utländska diplomater ett lovligt byte, som kan kidnappas och fängslas, om Washington vill,” twittrade journalisten Ben Norton och tillade: ”USA:s anklagelser om ”penningtvätt” är absurda och politiskt motiverade. US hävdar att var och en som bryter mot dess olagliga sanktioner är en ”kriminell”. ”

Faktum är att ”penningtvätt” är en vag anklagelse, som i princip bara innebär att försöka dölja källan eller destinationen för pengar, som anses ha erhållits olagligt, och eftersom den amerikanska regeringen anser sig sitta till doms över vilka finansiella transaktioner som är lagliga i olika nationer som man  sanktionerar, kan man tillämpa detta påstående på alla som försöker komma runt amerikanska sanktioner ekonomiskt.

 

Den amerikanska regeringen förnekar inte att dess sanktioner skadar venezuelaner genom att attackera den ekonomi de förlitar sig på för att försörja sig själva, i själva verket har de öppet erkänt att ”sanktioner, särskilt mot det statliga oljebolaget 2019, sannolikt har bidragit till den brantare nedgången i Venezuelan ekonomi.”

Den amerikanska regeringen förnekar inte heller att de svältsanktioner som den har åsamkat Iran, riktar sig mot dess civilbefolkning, då dåvarande utrikesminister Mike Pompeo öppet erkände 2019 att Washingtons ekonomiska krigföring mot den nationen är avsedd att pressa iranska civila att ”byta regering ”, dvs göra deras liv så eländigt att de gör inhemskt uppror för att störta Teheran.

Den amerikanska regeringen förnekar inte heller att de svältsanktioner som den har utfärdat mot Syrien är avsedda att skada dess civilbefolkning, där nuvarande utrikesministern Tony Blinken just den senaste onsdagen bekräftade att det är Biden-administrationens politik att ”motsätta sig återuppbyggnaden av Syrien” så länge Assad är kvar vid makten. Med andra ord kommer USA inte att tillåta Syrien att få tillgång till ekonomiska medel för att hjälpa till att återuppbygga landet efter det förödande regimskiftes proxy-krig som USA och dess allierade bedrivit mot det, även om FN rapporterar att 60 procent av landets befolkning är nära svält.

Och sedan har vi förstås den amerikanska maktalliansens hemska blockad mot Jemen, vilken mördar människor i hundratusental genom svält och sjukdomar, där FN rapporterar att ytterligare 16 miljoner människor ”går mot svält.”

Svält är den enda typen av krigföring där det, på grund av den ständiga upprepningen av massmediapropaganda, anses vara helt normalt och acceptabelt att avsiktligt utsätta en civil befolkning för en dödlig makt.

Det amerikanska imperiet är helt öppet om att det ser sig själv som portvakten för världens livsmedelsförsörjning. Om en befolkning inte lyder imperiet kommer dess folk att svälta, och alla som försöker skaffa mat åt dem kommer att gripas av amerikanska ombud och utlämnas till en amerikansk fängelsecell.

Detta är imperialistens uppfattning om paradiset på jorden. En värld där Amerikas strypgrepp om globala finansiella system gör det möjligt att kväva hela befolkningar, om deras regeringar inte lyder imperiets dekret, och detta utan att ens avlossa ett enda skott. En värld där PR-mardrömmarna om bombade civila och förstörda nationer är ett minne blott, där olydiga nationer helt enkelt kan kramas ihjäl av modern belägringskrigstaktik, medan imperiets propagandaföretag, som AP och AFP, skyller deras svält på deras nationers ledare.

Så utövas en ultimat makt. Det är total kontroll. Att ha världen så böjd under den allsmäktiga dollarns vilja och den massiva militära styrka som den är oupplösligt sammanflätad med, i en sådan omfattning att olydnad blir omöjlig. Det är detta som det kämpas för i det långsamt pågående tredje världskriget som imperiet utkämpar mot icke underordnade regeringar som i Venezuela, Syrien, Iran, Ryssland och Kina. Och det är därför de icke underordnade regeringarna som svar snabbt arbetar på att komma bort från beroendet av dollarn.

Det borde verkligen inte behöva sägas, men en maktstruktur som öppet svälter ihjäl civila för att säkerställa global dominans, är inte den typ av maktstruktur som mänskligheten borde vilja se dominera världen. Viljan att göra sådana monstruösa saker avslöjar ett moraliskt fördärv och brist på visdom som inte har något att skaffa med att avgöra vilken riktning vår värld ska ta in i framtiden.

Relaterat
FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
Ska Kapitalet bestämma matutbud och kvalitet?

Föregående artikelMartin Hägglund: En svensk filosof i USA med vänsteranspråk och rockstjärnestatus
Nästa artikelEn utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Ett känslomässigt tal av Alex Saab:s hustru Camila Fabri, där hon berättar om hur hennes man förvägrades medicinsk undersökning, advokater fick inte besöka honom och mat till honom stoppades. Var är de mänskliga rättigheterna som USA så gärna talar om när det gäller andra länder och inte de själva?
  Allt detta för att han försökte hjälpa den Venezuelanska befolkningen att få mat, när de svälter p.g.a. USA:s sanktioner mot landet. För att USA vill bestämma vem som skall leda landet och det får inte folket bestämma.

  https://twitter.com/MV_Eng/status/1450226433264078850

 2. På operan i Damascus försöker man kontakta dem som man tidigare köpt reservdelar till instrument som har gått sönder. De säger att de är ledsna men kan inte sälja till dem p.g.a. sanktionerna.
  De vill sälja, men får inte och det bestämmer USA. Så USA bestämmer över hela världen, vem man får och inte får handla med. Det måste vara så en Världsdiktatur ser ut. När jag klagade över att kurderna i Syrien kamperade ihop med USA, sa en kurd från Irak: ”Ja, vad skall de göra USA bestämmer över hela världen, bestämmer även över EU, så det blir ändå som USA vill”
  Det gäller att vara på mobbarens sida, för att klara sig själv och slippa bli mobbad.
  Medborgarna i länderna får inte bestämma genom egna val vilka ledare de skall ha. Det skall USA bestämma, The Grayzone har undersökt Guiado som USA vill sätta som president i Venezuela, och kommit fram till att han är högerextremist och ingen demokrat, men har fått undervisning av USA hur man störtar ledare i sitt land och tillsätter sig själv.
  Sverige som påstår sig vara en förkämpe för demokrati, godkände genast denne Guiado utan folkligt stöd och val, medan man samtidigt klagade på fusk i valet av Manduro. Det är väl rena diktaturfasoner att bestämma över ett annat lands folk vilken ledare landet skall ha.
  Alla Grayzones journalister åkte till Bolivia för att skydda valet, från valfusk, från USA.
  De blev utsatta för attentat och man försökte förhindra dem att komma till vallokalerna.
  Det var flera oberoende journalister som åkte till Bolivia, för att övervaka valet så ingen skulle påstå att det var fusk som avgjorde valet.
  USA är arkitekten bakom, att alla länder som de anser socialistiska, skall krossas.
  SVT:s journalister lät tittarna tro att det var helt okej för brittisk militär att borda ett fartyg från Iran för att stoppa det från att frakta olja till Syrien, och menade att de bröt mot sanktionerna mot Syrien. Men när och varför skulle Iran vara bundna till USA och EU:s sanktioner mot Syrien som själv är utsatt av dessa sanktioner.
  Utrikespolitiska Institutionens nya chef var med i Aktuellt, och jag ringde honom dagen efter och frågade vad han ansåg. Han sa ”Naturligtvis behöver inte Iran bry sig om sanktionerna mot Syrien, och England hade ingen rätt att borda fartyget och det visste de, och därför släppte de fartyget några dagar efter”
  England pressade dock Iran på att de skulle skriva på en försäkran att oljan inte skulle gå till Syrien. Sedan presenterade SVT det som att enbart på grund av den försäkran så släppte man fartyget. Inte ett ord om olagligheten att hålla kvar fartyget.
  Max Blumenthals bok ”The Management of Savagery”, en bra titel på en bok som handlar om den ondska som USA utsätter världen för. Den boken har nyligen blivit översatt till persiska/farsi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here