FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”

4
1555
Oljetanker. Bild i artikeln på svensk-kubanskas hemsida.

 

Ingress: Denna artikel har publicerats av svensk-kubanska föreningen FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”. Det är een översättning av en artikel i Cubadetate

Det är sedan tidigare visats att USA:s sanktioner mot Venezuela har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Allt medan Sverige och övriga EU tiger om detta, 0och stödjer den USA-stödde självutnämnde interimspresidenten Guadio. Och inbillar sig och oss att man står upp för demokrati.


FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”

I rena piratattacker har USA beslagtagit oljetankers på internationellt vatten. Sedan har rövarna själva sålt lasten.
När man hör FN-rapportören blir det övertydligt hur ett regelrätt krig bedrivs mot Venezuelas befolkning. Om detta må vi berätta!

På grund av USA:s allomfattande sanktioner har Venezuela tappat 99 procent (!!) av sina exportinkomster.

FN:s specielle talesperson Alena Douhan uppmanade i fredags USA:s regering att lyfta de ensidiga straffåtgärderna mot Venezuela.

Vid en presskonferens i Caracas, som avslutade hennes officiella besök i landet, insisterade den oberoende FN-experten på att Washington ska omvärdera alla sanktioner som införts mot den offentliga sektorn och avstå från blockaden mot landet.

Douhan försäkrade att straffåtgärderna som USA infört bromsar Venezuelas utveckling på grund av de förödande konsekvenserna på dess ekonomi. USA:s åtgärder har medfört en minskning av valutainkomsterna med 99 procent under de senaste åren.

Douhan sa att straffåtgärderna påverkar tillgången på livsmedel och mediciner, något som direkt skadar befolkningens hälsa. Hon framhöll också att den ekonomiska strypningen förstärker krisen och de interna spänningarna i landet, vilket påverkar utvandring och splittring av familjer. Hon nämnde de förödande effekterna av sanktionerna på mänskliga rättigheter, särskilt vad gäller hälsa, utbildning och utveckling.

Skärpningen av straffåtgärderna har undergrävt de positiva effekterna av de ekonomiska reformer som staten vidtagit, liksom regeringens möjligheter att genomföra sociala projekt. Något som negativt påverkar livskvaliteten, påpekade hon.

”Sanktionerna bekymrar mig. Den ekonomiska blockaden av Venezuela och frysningen av dess resurser har förvärrat de ekonomiska problemen.” Hon betonade de svårigheter som Washingtons åtgärder betyder för den privata sektorn, liksom för medborgare från tredje land, vars ekonomiska rättigheter och egendomar skadas.

Douhan anlände 30 januari till Venezuela för att undersöka sanktionernas effekt på de venezolanska medborgarnas mänskliga rättigheter. Under sin vistelse har hon sammanträffat med myndighetspersoner, Människorättsrådet, medlemmar från parlamentet, diplomatiska kåren, civilsamhället, delar av oppositionen, aktivister, offer och deras familjer.

Venezolanska staten och olika organisationer har vid en rad tillfällen fördömt USA:s åtgärder och dess effekter på befolkningen.

I februari 2020 anmälde Venezuelas regering USA inför Internationella Domstolen för brott mot mänskligheten genom sin kontinuerliga tillämpning av ensidiga straffåtgärder som en del av sin politik att framtvinga en regimförändring i Venezuela.

Relaterat.
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.

Föregående artikelDen ihålige mannen och Kuba
Nästa artikel”Läs nya viktiga kulturtidskriften “FÖRR OCH NU!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Bättre version Anders

  Intressant påstående det där om att ”på grund av USA:s allomfattande sanktioner har Venezuela tappat 99 procent (!!) av sina exportinkomster”.
  Undrar hur de har räknat. Har man räknat med prisfall och ständigt sjunkande produktionskapacitet i Venezuela? Tittar man på maximum och minimum priser på olja såg det ut så här:
  2008: 145 dollar per fat
  2020: 11 dollar per fat
  När det gäller Venezuelas produktionskapacitet så ser max/mini siffrorna ut så här:
  1970 producerades 3,7 miljoner fat per dag
  2018 producerades det 1,39 miljoner fat per dag
  2020 producerades
  0,5 miljoner fat per dag

  Man skulle då kunna utpeka tre skyldiga när det gäller Venezuelas ekonomiska problem:
  1. den internationella oljemarknaden
  2. Venezuelas katastrofala korrupta regim som totalt misskött oljeproduktionen samtidigt som de gjort landet totalt beroende av samma olja
  3. USAs sanktioner som på allvar drabbade Venezuela när Trump kom till makten
  Är dessa faktorer medtagna som förklaring till de 99% minskade inkomster som drabbat Venezuela eller beror minskningen enbart på USAs sanktioner?

  • Om du har en inkomst vid en viss tidpunkt på 1,000 och den sjunker till 10 så är det ett fall på 99%
   Om du har en inkomst på 100 vid en annan tidpunkt och den sjunker till 1, så är det också ett fall på 99%
   Procent är här en relativt mått på skillnaden mellan två värden vid samma tidpunkt, vad det borde ha varit och vad det verkligen är. Din utläggning utgår inte från relativiteten mellan två värden vid samma tidpunkt utan absoluta tal vid två helt olika tider. Det råder väl knappast något tvivel om att det är USAs attacker, hotelser och sanktioner som har minskat Venezuelas exportinkomster med 99% från vad dom borde ha varit både idag och tidigare.

 2. US-EU-Canada: A Shameless Admission of Punishing Venezuela
  USA: s utrikesdepartement lade upp en medianot på sin webbplats 25 juni förra året ”släppt av utrikesminister Antony J. Blinken, EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell, och kanadensiska utrikesminister Marc Garneau.” Det faktiska budskapet kommer två tredjedelar av anteckningen: ”Vi välkomnar väsentliga, trovärdiga framsteg för att återställa de centrala demokratiska processerna och institutionerna i Venezuela och är villiga att granska sanktionspolitiken baserat på meningsfulla framsteg i en omfattande förhandling.”

  Det finns ingen anledning att bli upphetsad över detta eftersom de två första tredjedelarna anger villkoren för att det ska ske på ett typiskt imperialistiskt sätt. Många kommer att läsa detta som en uppmaning till Venezuela att ge upp innan någon ”förhandling”. Det gör jag verkligen. Men det är det sista stycket som visar sig vara det mest chockerande.

  Medan anteckningen säger, ”Venezuelan-ledda, omfattande förhandlingar med deltagande från alla intressenter” borde äga rum, varför lägger dessa utländska stater upp sina egna villkor för ett suveränt land? Detta strider helt mot innebörden av dialog eller förhandling. Ett minimikrav för en dialog är erkännande av parternas paritet och en respektfull inställning, som president Maduro har upprepade gånger sagt. Inget av detta återspeglas i denna medianot. I själva verket låter detta mer som en uppmaning till kapitulation i utbyte mot några löften om att ta bort ”sanktioner” som är olagliga till att börja med, och ”vi” (USA, EU och Kanada) bestämmer vad som är “trovärdigt”, “demokratiskt” och ”meningsfull”.

  Det kanske mest chockerande erkännandet i utrikesdepartementets uttalande är i sista stycket, ”Vi är fast beslutna att ta itu med den allvarliga humanitära krisen i Venezuela och välkomnar ytterligare överenskommelse mellan alla politiska aktörer i Venezuela för att möjliggöra obegränsad tillgång till humanitärt bistånd, inklusive mat, medicin och kritiska hjälpmedel för COVID-19. ”Betoning: ”att inkludera … kritiska hjälpmedel för COVID-19.”

  Detta är inte mindre än en skamlös erkännande av skuld för att beväpna världspandemin genom att straffa oskyldiga venezuelaner genom att förhindra nödvändiga COVID-19-vacciner som säljs till Venezuela. Det är ett uppenbart erkännande att hålla en hel befolkning som gisslan genom att förhindra venezuelanernas tillgång till välbehövlig medicin utan att många kan dö. En handling som inte ens är tillåten i en väpnad krigssituation. Rapporter har redan fördömt detta. Nu erkänner västmakterna själva det.

  Folket i USA, Europeiska unionen och Kanada – i själva verket alla människor – bör visa upprördhet över denna handling av folkmordförsök.
  https://newcoldwar.org/us-eu-canada-a-shameless-admission-of-punishing-venezuela/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here