Elisabeth Warren – ”bra” presidentkandidat – men ljög hon?

1
1330


Elisabeth Warren har seglat upp som en ledande presidentkandidat hos Demokraterna.

Joe Biden leder knappt före ekonomiprofessorn och senatorn Elisabeth Warren:

Martin Gelin skriver idag ”Kärnan i Elizabeth Warrens budskap är att det är något som är riktigt, riktigt trasigt i den amerikanska ekonomin. Det hänger i sin tur ihop med allt som är trasigt i den amerikanska demokratin.

De ekonomiska klyftorna i USA har fört med sig ännu större klyftor i politisk makt, säger Warren. De allra rikaste bestämmer reglerna och korruptionen håller på att institutionaliserats. New York Times rapporterar, sommaren 2019, att den rikaste promillen i USA för första gången i landets historia betalar lägre skatt än medelklassen.

– Något som Elizabeth Warren har gemensamt med Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez är den här känslan av att det inte längre räcker med små justeringar för att lösa problemen. Något grundläggande har spruckit i samhällskontraktet som definierar det här landet. Hela systemet tycks vara riggat för ett litet fåtal…”

Elizabeth Warren är långt ifrån den enda demokraten som omfamnar ekonomisk vänsterretorik i det här valet, men hon har en särskild trovärdighet eftersom hon talat om de här frågorna i hela sitt yrkesliv.

Warren växte upp i en arbetarfamilj i Oklahoma. Farfar var städare, pappa vaktmästare.

Det politiska förslag som bäst symboliserar Warrens kampanj är en ny skatt, på två procent, på förmögenheter över 50 miljoner dollar. Knappt en promille av USA:s befolkning skulle omfattas av skatten, men den beräknas generera nästan 300 miljarder dollar om året i nya intäkter.

Hennes radikala reformförslag har fått en del oväntat stöd bland USA:s mest förmögna män. Miljardärerna Bill Gates, Warren Buffett och Nick Hanauer har alla sagt att förmögenhetsskatten är en bra idé. Men förslaget möter givetvis även hård kritik från näringslivshöjdare och förmögna demokrater.” DN: Hemligheten bakom Elizabeth Warrens plötsliga framgång i presidentkampanjen.

Föregående artikelVenezuela slår ut USA-favorit och blir medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Nästa artikelDet är något skumt med Boris Johnsons utträdesavtal
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Warren lär ha sagt följande: ”if Israel does not stop building illegal settlements, then ”Everything is on the table.” Vilket innebär att Elisabeth Warren har diskvalificerat sig självt från valet. Den israelisksa lobbyn kommer att se till att Warren smutskastas rejält Hon kommer att blir föremål för en organiserad attack från media, allehanda ”expert” och för att vara ”antisemit”.

    https://www.presstv.com/Detail/2019/10/21/609171/No-aid-to-Israel-over-settlements-Warren-suggests

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here