En påskhistoria med ankor eller hur man lurade Trump

0
1788
Gina Haspel svärs in.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Dessvärre inte alls inaktuell.

 

 


Detta berikande bidrag kommer från Jan Nybondas på Åland, med ursprunglig titel ”En påskhistoria med ankor och Trump”. Trump är säkert mer känd än Gina Haspel. Hon har dock förärats av artiklar på Jinge.se, bland annat denna. Torteraren Gina Haspel lämplig CIA-chef i USA.


En påskhistoria med ankor och Trump.

En påskhistoria borde egentligen ha harar och kycklingar – hoppas läsaren har överseende med att ankor är det närmaste till hands just nu.

Det har nämligen framkommit enligt en färsk artikel i NY Times att CIA-chefen och tortyrmästarinnan Gina Haspel har suttit med Trump som vi sitter med våra småbarn och tittat på bilder av ankor. New York Times: Gina Haspel Relies on Spy Skills to Connect With Trump. He Doesn’t Always Listen.

Haspels bilder föreställde dock inte levande ankor utan döda sådana. Därtill hade hon bilder på barn som låg intagna på sjukhus, illa däran av förgiftning som de utsatts för.

Denna bildshow från CIA:s sida berodde på att Trump behövde övertygas om kraftfulla åtgärder riktade mot Ryssland pga. Skripal-affären i Salisbury. Märkbart påverkad av det han sett bestämde sig Trump direkt för att utvisa 60 ryska diplomater från USA. Följande dag hade han gått i taket då han erfor att Frankrike och Storbritannien endast utvisade fyra stycken var. Han hade utgått ifrån att responsen skulle ha varit identisk.

Denna historia är påskrolig på flera olika plan. För det första fanns det inga döda ankor eller sjuka barn i Salisbury. Inte ens enligt den mest skruvade officiella varianten som allt färre personer tror på. Trump vilseleddes avsiktligt för att hindra honom från att bättra på relationerna till Ryssland. Enligt artikeln kom bildmaterialet från Storbritannien. Några kommentatorer har därför anmärkt att även om personer inom CIA måste ha känt till bakgrunden är det ovisst om Haspel själv kände till sammanhanget. Bilderna var falska.

Text i New York Times: ”A former Russian intelligence officer, Sergei Skripal, and his daughter were poisoned last year in Britain in a slipshod attack that also sickened children, killed ducks and required careful cleanup.”CreditWill Oliver/EPA, via Shutterstock

De falska bilderna har emellertid en poäng som NYTimes är helt okunnig om. De berör nämligen den officiella versionen på ett ironiskt sätt. Om den officiella versionen vore sann skulle det ha funnits både döda ankor och sjuka om inte rentav döda barn.

Sergej Skripal sades ha förgiftats via dörrvredet till sitt hus. Därefter åkte han till en park i vars damm ankorna höll till. Han hade bröd till dessa som han gav åt pojkar som lekte vid dammen. Pojkarna tog brödet från Skripals hand som nyss kletats med nervgift och mumsade själva på en bit och gav resten åt ankorna. Detta finns dokumenterat på video som pojkarnas föräldrar fått se efter att barnen testats två veckor efter incidenten och befunnits sakna spår av giftiga substanser.

NYTimes syfte med rapporteringen är överhuvudtaget inte att ifrågasätta Skripalhistorien och de fattar inte ens att bildmaterialet är förfalskat. Syftet med artikeln var endast att visa hur strong Gina Haspel är då hon förmår övertyga en motsträvig Trump till skarpa åtgärder.

Annat är det i Storbritannien. Där har pressen återgett de artiklar som publicerats i USA men utan att påpeka för sina läsare att det inte förekom varken sjuka barn eller döda ankor. Dvs. medan detaljerna inte kan förmodas vara kända i USA är det mycket väl kända i England. Trots det utelämnar brittiska medier från sin rapportering ett påpekande att Trump avsiktligt vilseleddes. Och eftersom ursprunget till den vilseledande informationen låg i Storbritannien skulle de givetvis omedelbart ha ställt frågan: Vem skapade detta bildmaterial som sändes till CIA ?

Guardian har dock oavsiktligt lyckats få till ett klarläggande: De har vänt sig till en person inom vårdförvaltningen som i sitt uttalande säger att ”inga barn exponerades för förgiftning under den aktuella tiden”. Vilket de givetvis borde ha gjort om den officiella versionen varit riktig.

Glad påsk !

Ben Dalton på Flickr.
Föregående artikelStoppa krig och sanktioner – bekämpa covid-19
Nästa artikelKina bygger Hälsosidenvägen mot coronapandemin

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here