En skammens dag – Riksdagen smetar sig fast vid Nato

2
1173

Detta är Agneta Norbergs tal vid manifestationen Nej till ökat samarbete med Nato! på Mynttorget i Stockholm
15 december.

Agneta Norberg talar.

En skammens dag – Riksdagen smetar sig fast vid Nato

Tack för inbjudan att säga något.Detta är en skammens dag! På Riksdagens sida står det: Det sammansatta utrikes-och försvarsutskottet föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen att Sverige bör uttala en NATO-option för att stärka det säkerhets-och försvarspolitiska samarbetet med Nato.
Vad som har hänt är att Moderaterna,Centerpartiet,Kristdemokraterna och Liberalerna nu fått med sig Sverigedemokraterna.

I ett desperat försök att få ljuset riktat mot sig har SD meddelat att de öppnar för ett snabbspår till svenskt medlemsskap i Nato. Socialdemokraternas flirtande med Nato nämns inte men vi har ju alla sett hur Peter Hultqvist ödmjukt har fjäskat för USA i alla viktiga försvarsfrågor.

Vi står här en liten skara försedda med munskydd för att uttrycka vår vrede, sorg och..ja,rädsla..för vad vår folkvalda riksdag nu beslutar om…. nämligen vår överlevnad som självständig stat och ja…vår överlevnad.

En majoritet i Sveriges Riksdag beslutar nu att Sverige snabbt ska gå med i krigsalliansen Nato, som leds av USA. Vi antar nu en Nato-option som innebär att Sverige ska delta i ett kommande krig -framprovocerat av USA. Calle Håkansson, Utrikespolitiska institutet säjer: “Om det säkerhetspolitiska läget försämras ska Sverige gå med i Nato.”

Noam Chomsky.

“By the silence you understand the importance!” sa Noam Chomsky en gång. Tystnaden visar hur allvarligt det är. Jag köpte igår DN, Nato-kramarnas flaggskepp, för att få lite information inför idag. INTE ETT ORD-INTE EN MENING – gick att hitta i hela tidningen dagen innan detta för Sverige så viktiga beslut skulle tas riksdagen.

Det pågår en kupp i “slow-motion” idag i Sverige. Det finns likheter med det som hände i Norge, 1949, när landet drogs in i Nato, och det som händer i Sverige idag. Norges medlemsskap i Nato beskrivs ibland som en kupp. Denna viktiga fråga stod inte med på dagordningen vid Arbeiderpartiets kongress och beslutet togs efter bara någon minuts diskussion. Norge styrdes då av Arbeiderpartiet alltså ett socialdemokratiskt parti på samma sätt som i Sverige idag.

Norges befolkning hade inte något emot Sovjetunionen. Röda Armén hade ju räddat Norge från nazisterna och med stora offer i människoliv jagat ut dem från Nordnorge under andra världskriget.

Att Sverige oprovocerat skulle vara hotade av Ryssland är struntprat. När muren föll och arkiven i Moskva öppnades fann man inga dokument som visade att dåvarande Sovjetunionen hade utgjort ett hot mot Sverige.

Sven Hirdman, tidigare svensk diplomat och statssekreterare i försvarsdepartementet och tidigare ambassadör i Moskva säjer: “Att Ryssland utan att vara allvarligt hotad skulle anfalla västeuropeiska stater saknar verklighetsförankring. Några ryska kränkningar av de baltiska staterna har inte förekommit enligt Nato. Argumentet att de ryska militära konflikterna med Georgien, 2008, och Ukraina, 2014, utgör bevis för en rysk aggressiv politik håller inte. De utgör inga prejudikat för Rysslands beteende mot västeuropeiska stater vilket ofta hävdas i den svenska försvarsdebatten”.

Det är glädjande att det bildats ett nätverk,där även Sverige borde gå med, ett nätverk av 145 tidigare ministrar,ambassadörer, diplomater och generaler från USA, Europa och Ryssland som uttrycker sin oro i ett dokument där de säjer att relationerna mellan öst och väst aldrig varit så dåliga som idag sedan det kalla krigets slut.

USA har nämligen lämnat nästan alla säkerhetspolitiska avtal. De varnar för att vi kan råka in i en militär konflikt helt oavsiktligt.

Och jag säjer: Sverige ska upphöra med vårt lydiga samarbete med Nato och med denna mördande stormakt, USA, som dikterar vår politik och samtidigt för ständiga öppna eller nu hemliga krig t.ex. i afrika och handelskrig runt hela världen. Den makt som dessutom med sina krigsflottor och militärbaser är den största miljöförstöraren alla kategorier: Noam Chomsky igen: “Om Nurnberg lagarna applicerats hade alla presidenter i USA blivit hängda”.

Jag vill avsluta med att citera Sara Lidman när hon höll tal vid ett protestmöte vid Bilderberggruppens möte ,1984: ” Kamrater,Vi kan inte säja något lättvindigt och hoppfullt denna förnedringens dag! Vi borde tjuta som de galna mödrarna i Argentina…Ve över denna ockupationsmakt i hjärtat av vårt vackra land!”

Föregående artikelCoronakommissionen menar att “man” misslyckats att skydda Sveriges äldre. Varför och vad bör göras?
Nästa artikelNytt i Huawei-frågan: Vem vinner -Förutom sinofobin?: SÄPO, kammarrätten, PTS eller någon annan?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here