Nej till ökat samarbete med Nato!

10
1313

I tisdags, 15 december,  skedde en manifestation under temat “Nej till ökat samarbete med Nato”. I polistillståndet tilläts att 8 personer genomförde manifestationen på Mynttorget nära Riksdagen. Manifestationen startade kl 11, vid samma tid då riksdagen beslöt att kraftigt öka landets försvarsbudget.

Bilderna från manifestationen har tagits av Jan Strömdal.

Där förevisades 3 banderoller och två plakat. Korta och kärnfulla tal hölls av Agneta Norberg, Sveriges Fredsråd och Lars Drake, Folket i Bild Kulturfront och Nej till Nato. Moderator var Eva Jonsson och senare Anders Romelsjö. Megafon fick inte användas då polisens tillståndsenhet fruktade att detta skulle medföra folksamling. Arrangemanget var inte utannonserat på “sociala medier.”

Bildtext: Franz Smidek filmar medan Lars Drake väntar på att tala.

 

Agneta Norberg på fredskonferens i Syrien.
Antalet åskådare var ungefär dubbelt så många, väl spridda i linje med gällande corona-föreskrifter. Stämningen var god och många bar munskydd.

Franz Smidek spelade in evenemanget.

Med polistillståndet “i ryggen” gick vi sedan till Sergels torg. Via Riksgatan mellan riksdagshusen och Drottninggatan tror förstås någon geografiskt orienterad läsare.

Nix! Det är förbjudet att framföra politiska budskap mellan riksdagshusen – i “demokratins högborg” i Sverige. Det är “säkerhetsområde”, liksom området utanför UD och där råder inte yttrandefrihet.
Vi åtta fick marschera med banderoller och plakat längs Slottskajen, över Strömbron, längs Kungträdgårdsgatan och Hamngatan till Sergels torg – en 4-5 gånger så lång promenad. Fördelen var att fler fick se manifestation, och vi förbättrade vår kondition som profylax mot COVID-19. Två av deltagarna hade haft (lindrig) COVID-19.

Vid Sergels torg kunde vi glädja förbipasserande med banderoller, plakat och utdelning av flygbladet. De förbipasserande som hade tur kunde också höra Lars Drakes fina tal igen.

Lars Drake, fredsaktivist.

Efter någon halvtimme skingrades vi och många sa “vi ses vid Assange-manifestation på Soltorget kl 12 på lördag”.


Flyggbladstexten nedan:

Nej till ökat samarbete med Nato!

Riksdagsmajoriteten är på väg att fatta ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut.!
Den stora ökningen av försvarsanslaget, på bekostnad av andra viktiga behov, är inriktat på ett ökat samarbete med Nato. De nya regementena i Sollefteå och Falun motiveras av att Sverige ska kunna skydda förflyttning av trupp och material från Trondheim i Norge till krigsinsatser på andra sidan Östersjön. Transittrafiken från andra världskriget ska tydligen upprepas. I Ryssland kommer detta att uppfattas som en del av Natos krigsförberedelser! Vi blir ett militärt mål i en kommande stormaktskonflikt.
Ryssland har inte hotat Sverige. Ryssland är inte intresserat av svenskt territorium utom för att ha en buffert mot Nato. Ryssland är militärt underlägset Nato och har inget intresse av att starta ett krig mot Nato, än mindre mot Sverige.
En Nato-option ökar spänningen i vårt närområde. En förbättring av den dåliga kontakten med Ryssland kan rimligen minska spänningen i vårt närområde.
Militären allmänt och särskilt USA:s militär tillhör de som har störst klimatpåverkan i vår värld.
Alliansfrihet och ett nationellt folkbaserat försvar är vad vi behöver – inte att liera oss med en av stormakterna som står mot varandra i Östersjön och i Arktis!

AVBRYT ALLT SAMARBETE MED NATO, RIV UPP VÄRDLANDSAVTALET!

SKATTEMILJARDER TILL VÄLFÄRD, INTE TILL MILITÄREN!

SKRIV UNDER FN:s GLOBALA KÄRNVAPENFÖRBUD!

NEJ TILL NATO-OPTION!

 

Nej till Nato Folket i Bild Kulturfront

Föregående artikelHur brittiska myndigheter kringgår fördraget mot tortyr – Avslöjanden från Assanges utlämningsförhandling
Nästa artikelLancet: De starka sambanden mellan klimat och hälsa.
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Förra seklet etablerad Sverige ett samarbete med dåvarande nazistiska ”demokratin” Tyskland.
  Idag etablerar man ett samarbete med ”demokratin” USA. Sverige var en de facto allierad, aktiv vän och marionettdocka, till Nazityskland. Idag är Sverige på samma sätt en marionett till USA. Sedan upplåter man landet Sverige till kriminella och terrorister som sysslar med terrorfinansiering, planering träning och propaganda med Sverige som bas. Sverige ger ju dom en fristat och skyddar dom som ”flyktingar”. Det är möjligt att Kina kommer att avsluta den ”yttre cirkulationen” genom Sverige, alltså stoppa investeringar och finansiering av svenska företag och stoppa export till Kina, men det blir nog både selektivt och med maximal smärta för Sverige. Notera att det är väldigt tyst från Kinas ambassad, och väldigt tyst om USAs Huawei-förbud. Kina kan krascha hela den svenska ekonomin, och Sverige vet. Se min meme
  https://cdn.blog.se/sites/18187/2020/12/01075644/P-Slass-1a-1-1536×1310.jpg
  Vad USA diktaturens propagandamaskin, MSM och Public Service, inte berättar för er är att i öster bildas nu ett massivt förbund av nationer som alla ansluter sig till Kina konceptet av en multilateral och multipolär värld, RCEP, CPTPP, BRI, och AIIB, samtidigt som USA lämnas utanför och USA diktaturens militära hegemonisystem NATO faller i bitar. Turkiet ger ju nu USA fingret, Frankrike vill ersätta USA med ett Europa försvar, Tyskland samma sak efter Nordstream2, Rysslands åsikt känd. Vad skall hända med lilla vasallen och narren Sverige.

 2. Karl W!

  Vad har du för källor till att “Sverige /etablerade/ ett samarbete med … nazistiska … Tyskland”?

   • Jo, det finns det. Du tänker på den som var i upphovsrättsrättegång härförleden och helt frikändes. Jag har inte läst den själv, men vad jag uppfattat är att den kritiserar främst socialdemokratin och dess vanliga dubbelhet mellan partiets och statsbärandets olika krav och problem. Som Karl W uttrycker det förstår man det som att det fanns ett samarbete, vilket drevs även av Sverige. Hur kan det annars beskrivas som en “etablering” och där Sverige är subjekt? Det är källa/källor till just detta jag efterfrågar. Mej veterligen är det ingen av många andra kritiker av Sveriges politik under VK2 som hävdar detta.

  • Det är historiskt välkänt att Sverige stod nära Tyskland då. Sverige upplät svensk mark för trupp och materieltransporter, Sverige hade flera riksdagsledamöter och en statsminister som var öppet nazister, det fanns flera koncentrationsläger i Sverige, regeringen censurerade media kritik mot Tyskland, och så har vi rasteorierna som kom från Uppsala. Hitlers ställföreträdare, Hermann Görings gifte sig även med en svenska, Carin Göring. Det skulle leda alldeles för långt att gå in på historien här, sök på webben. Det finns enormt med information. Liten början https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/svenskarna-som-stod-pa-hitlers-sida/

  • Precis så är det. 🙂 Vi är alla olika men när det gäller fred tycker de flesta lika: FRED är viktigast!
   Att udden i Nato är riktad mot Ryssland är i sig en provokation som vi borde ha klokskapen att avhålla oss ifrån. Men om det inte går välkomnar jag också både Ryssland och Kina att delta på samma villkor som alla övriga.

   • NATO byggdes under filosofin om att hot om ömsesidig förstörelse skulle bevara freden. Sedan har det blivit en filosofi och mekanism för ensidig dominans och underkastelse. Det stigande antal nationer som nu ansluter sig till Kinas filosofi om att ersätta den med en filosofi om ömsesidig byggande, vilket Kina redan har genomfört inrikes. Därför är det tid att avskaffa NATO

    • USA/Israel och Nato är ganska märkliga i sitt sätt att agera…De invaderar och bombar sönder länder och stämplar de som kämpar mot ockupationsmakten som terrorister d v s exakt på samma sätt som Hitler-Tyskland agerade i de ockuperade länderna under andra världskriget. Man förstår varifrån gangsterimperiet USA fått sin inspiration från!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here