En svensk och en norsk överstelöjtnant har mycket olika åsikter Kherson. Vad tycker/tror Du?

28
1784

Bild: Generalstabschef Gerasimov (vänster), general Surovikin (mitten).

Den i media icke helt okände svenske överstelöjtnanten Johan Paasikivi säger 11 november om reträtten från Cherson: ”Det här är inledningen på ett oerhört stort ryskt bakslag, inte någon sorts krigslist” Han ”påpekar att reträtten kommer att ta tid och kantas av stridigheter.”  Redan då hade den ukrainska offensiven gjort situationen för de ryska förbanden ohållbar, säger Paasikivi.Svenska Yle.

Paasikivi: Västerländska artilleripjäser ger effekt | SVT Nyheter

Einar Magnus Ødegård, pensionerad norsk överstelöjtnant och publicerad 15 november på Steigans nättidning: Överstelöjtnant: Inmarschen i övergivna Kherson är ingen seger för Ukraina har en helt annan åsikt.
Författare står för signerade bidrag, vilka inte nödvändigtvis återspeglar redaktörernas åsikter.

I flödet av meddelanden om ukrainska divisioner som har återerövrat Cherson är det nödvändigt att förse läsarna med sanningsenlig information. De är baserade på författarens anteckningar som gjordes under operationen i Ukraina och vad som kan hittas tillförlitligt på TV och Internet.

Samtidshistoria

Ukraina blev ett självständigt land 1991 i och med Sovjetunionens upplösning. Om generalsekreterare Gorbatjov sedan agerade på instruktioner från USA måste förbli obesvarat.

Omedelbart efter att Ukraina blivit självständigt rusade västvärldens många organisationer in med avsikten att göra landet till en bas för attack mot Ryssland. 2014, när den ukrainska regeringen var i färd med att ansöka om medlemskap i Nato, startade krigen i oblasterna (länen) Luhansk och Donetsk, med stöd av Ryssland, för att förhindra medlemskap. Natos regler säger att ett land i krig inte kan bli en ny medlem i organisationen.

Den ryska militäroperationen den 24 februari 2022 utlöstes av USA:s vägran 2021 att ge Ryssland de nödvändiga säkerhetsgarantierna i Ukraina.

Vad är Ukraina? | Omprövar Ryssland och det forna Sovjetunionen
Språkkarta över Ukraina.

Geografi

Efter en period av rysk verksamhet överfördes de ukrainska oblasterna Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia och Cherson till Ryssland. De ligger inom det tidigare ryskdominerade området i Ukraina som kallas Novo Ryssland (Nya Ryssland), och bildar ett sammanhängande område som gränsar till Krim och de tidigare gränserna mot Ryssland.

Sjuttio procent av befolkningen i Luhansk och Donetsk har ryska som modersmål, i Zaporizhzhia och Cherson är siffran trettio procent rysktalande. På Krim talar åttio procent av människorna ryska.

Det ursprungliga Kherson oblasten omfattar mark på båda sidor av den stora floden Dnepr. Oblastens administrativa centrum var staden Cherson, som ligger på västra stranden av Dnepr.

Politik

Redan i början av Ukrainas operationer ockuperades den del av Cherson oblast väster om Dnepr av ryska styrkor.

Det är mycket nödvändigt att betona att den ryske militärbefälhavaren som sedan ledde operationerna agerade på order från Moskva, där det övergripande befälet över konflikten är.

Det kan tyckas att tanken i Moskva var att ett fredsavtal med den ukrainska regeringen i Kiev skulle omfatta hela oblasten, vilket är den enda trovärdiga förklaringen till ockupationen av oblastens västra sida av Dnepr.

Ukrainas, läs USA:s, ihärdiga ovilja att förhandla om fred har förändrat Moskvas ursprungliga tankar om nya gränser mellan Ryssland och Ukraina, varför Moskva nu tror att det för framtiden kommer att gå längs Dnepr i före detta Kherson oblast. Detta är anledningen till att de ryska styrkorna lämnar staden Cherson och det omgivande området.

Utan att något om Zaporizhzhia Oblast nämnts om utträdet från Cherson kan det tyda på att samma ryska tankar gäller även där. Den östra sidan av oblasten är ockuperad av ryska styrkor, den västra sidan med den regionala huvudstaden är under ukrainsk kontroll. Det är logiskt att den framtida landgränsen där också kommer att ligga längs Dnepr, som i Kherson oblast.

Ryska ockupationen av Cherson oblast - Wikipedia

Militär

Med tanke på striderna och förlusten av personal bakom den ryska erövringen av Cherson väster om Dnepr är det naturligtvis bittert att få order om att dra tillbaka styrkorna därifrån.

Enligt uppgifter från Moskva har tillbakadragandet av trettiotusen soldater slutförts. Ändå kan specialstyrkor bli kvar där för att göra röjningen av området problematisk för ukrainarna.

Eftersom den politiska situationen utvecklades annorlunda än vad Moskva först antog, förlorade staden Cherson all militär betydelse: det fanns absolut ingen militär fördel med att kontrollera staden, isolerad och ensam väster om Dnepr som den är.

Left to Ukraine är nu den del av Cherson som designades för att försvara sig mot attacker från ukrainska styrkor, med fysiska barriärer, minfält och positioner för soldater i betongbunkrar i ett väl förberett försvar på djupet. Röjningen av det tidigare ryska försvarsområdet kommer att präglas av rädsla för landminor och fjärrutlösta explosioner, varför röjningen av det förberedda försvarsområdet kommer att ta lång tid.

Ryssland, Ukraina för att utkämpa "tyngsta striderna" i Cherson – EURACTIV.com
Minröjning är en riskabel affär och kommer att behöva ta lång tid.

Som exempel på hotet mot röjningsstyrkorna visar tv-bilder den 13 november en lagervåning med ett femtiotal övergivna 152 mm artillerigranater och 120 mm granatkastare, som måste antas vara utrustade med flera oberoende och djävulska anordningar för att utlösa en explosion av hela stasen.

Enligt France TV24 säger president Zelensky att all viktig infrastruktur i staden Cherson har förstörts av ryssarna.

Ett osäkerhetsmoment är om ryssarna har förberett sig på att spränga en damm i en av Dneprs bifloder. Om dammen förstörs kommer de lägst belägna delarna av staden Kherson att översvämmas.

De stora ryska styrkorna som har dragits ut från västra sidan av Dnepr kan nu sättas in som stridsledningen beslutar och innebär en betydande förstärkning av stridskraften öster om Dnepr.

Ukrainas förberedelser för attacken mot staden Cherson är meningslösa efter ryssarnas tillbakadragande. Trupperna kommer nu troligen att få i uppdrag att sätta in mot ryssarna på annat håll, vilket kommer att innebära långa rörelser av material och personal.

Eftersom fronterna ligger öster om Dnepr måste styrkorna korsa floden för att komma dit, mot de rådande ryska hoten som finns.

Slutsats

Att behålla 30 000 ryska trupper väster om Dnepr i staden Kherson och dess omgivningar var meningslöst som den politiska situationen har blivit. Därför är det ett klokt beslut bakom tillbakadragandet, för utplaceringen av de ryska styrkorna längs den långa frontlinjen.

Att USA:s propagandatjänster kallar tillbakadragandet av ryska styrkor för en ”seger” är rent ut sagt löjligt, vem som helst kan ta sig in i ett oförsvarat område som TV-bilder visar.

Enligt Singapores tv-kanal Channel News Asia kom toppen av amerikansk PR-idioti från Vita huset i lördags. 12 november: ”Genom att erövra Cherson har Ukraina vunnit en utomordentligt stor seger!”

Efter tillbakadragandet av styrkorna från staden Kherson har ryssarna tagit ett förnuftigt steg mot den kommande vintern, genom att förbereda den långa fronten för ett utmattningskrig som är på väg att starta.

Med starka mobila reserver för att krossa försök att bryta igenom fronten kan Ryssland hålla ett utmattningskrig igång på obestämd tid utan nämnvärd belastning på samhället.

Det är en tidsfråga, månader och år innan USA och stormaktens europeiska vasaller i Europa blir krigströtta och kommer att söka fred i Ukraina.


 

Föregående artikelFN-expert uppmanar till upphävande av långvariga ensidiga sanktioner som ”kväver” det syriska folket
Nästa artikelEn tillbakablick på Russiagate och den my(s)tiska Steele-dossiern
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

28 KOMMENTARER

 1. ”… reträtten kommer att ta tid och kantas av stridigheter” sade den ökände svenske överstelöjtnanten Johan Paasikivi. Ryssland klarade att dra sin trupper tillbaka från Kherson på TVÅ DAGAR. Bara det visar att Johan Paasikivi är ingen expert – hans enda renommé är att han är en ryssofob. Detta är inte det enda felet som Johan Paasikivi gjorde i samband med sin uttalanden om Operation Z. Många av hans ”bedömingar” har visat sig vara felaktiga – inklusive den berömda om att ”Ryssland har förlorat”. Därmed sällar Johan Paasikivi sig till mängden privilegierade kretiner med militär rang i väst. Jämför Paasikivis rappakalja med vad en äkta militär expert har att säga: https://www.youtube.com/watch?v=qcixz-0elOk&t=1s

  Nu är vintern på intågande och när Ryssland verkligen sätter igång (om några veckor) så kommer ukrozionazi enheten att begravas för gott. Det ska bli roligt att höra vad ”experten” Johan Paasikivi har att säga då 😂😂

  • Signaturen ”Falsk expert” bör använda lite av matten från skolan.
   Ryssarna hade ca. 30 000 soldater i Kherson.
   Att evakuera 30 000 soldater på två dagar blir 15 000 soldater per dag vilket ger 625 soldater per timma, givet att det inte blir något som helst avbrott i logistiken för att föra över dessa trupper över floden.
   Till detta skall läggas utrustning som också skall transporteras.

   Det är ju inte så enkelt att bara säga till alla att resa sig och sitta upp på bussar, stridsfordon, infanterivagnar och andra fordon. Den sortens operationer kräver en hel del planering, något som inte görs på några dagar. Annars riskerar man att hamna i en ordnad reträtt liknande den som vi kunde se i Lyman där de ryska styrkorna fick panik.

   När man läser och lyssnar på uttalade från den ryska sidan står det helt klart att evakueringen har varit planerad från i början av november och att den även påbörjades ett par dagar innan omvärlden kunde höra orden om reträtt från ryska ledningen.

   Jag är ledsen signaturen ”Falsk expert” men du skall inte lyssna så mycket på den ryska propagandan.

   • Ryss hatet och matte går inte ihop
    1. Falsk expert Johan Paasikivi sade: ”… reträtten kommer att ta tid och kantas av stridigheter”
    2. Ryssland klarade det på TVÅ DAGAR.

   • Här är lite extra matte du kan gotta dig i, @Andersl (OBS: Ze🐽 själv uttalar sig.

    ”Massive missile strikes reported across Ukraine.” Enligt Ze🐽 så har Ryssland avfyrat 85 projektiler och skadat ukrozionazi landets elsystem. Många undrar om hur det var nu med att ”Ryssland har slut på ammunition” som bl a den priviligierade kretinen med militär rank Paasikivi hävdade för inte länge sedan?

    Hur som helst så har Ryssland ”targeted Ukrainian energy infrastructure in a “massive” missile attack, Kiev announced on Tuesday. The strikes came less than a day after Ze 🐽 set conditions for peace talks with Russia that Moscow called “unrealistic and inadequate.

    The situation in Kiev is particularly hard, according to the deputy head of the presidential administration, Kirill Timoshenko. The Ukrainian energy providers had resorted to emergency power cuts to avoid energy system failures, he added. According to the local authorities, half of Kiev residents and up to 80% of people living in the western Ukrainian city of Lviv were left without electricity in the wake of the strikes.”

    OBS; OBS: det var bara EN person som dog – tragisk nog. Men det visar att Ryssland är mån om att minska civila offer att jämföra med ”bombmatta” krigen som anglozionist imperiet är känt för.

    https://www.rt.com/russia/566581-strikes-across-ukraine/

    • Jag tackar signaturen ”Matteläxa – % tal” för att han/hon gjorde ett klarläggande och berättade att Ryssland riktar in sig på att förstöra Ukrainas elsystem.

     Låt mig citera ut texten om krigets lagar:
     ”Enligt den humanitära rätten är det även förbjudet att förstöra infrastruktur som är nödvändig för civil- befolkningens överlevnad, såsom dricksvatten och elförsörjning.”

     Jag är tacksam för att signaturen ”Matteläxa – % tal” medger att Ryssland gör sig skyldig till krigsbrott.

     • @Anders 16 november, 2022 At 08:46

      ”Låt mig citera ut texten om krigets lagar:
      ”Enligt den humanitära rätten är det även förbjudet att förstöra infrastruktur som är nödvändig för civil- befolkningens överlevnad, såsom dricksvatten och elförsörjning.””

      ”Krigets lagar” gäller för ALLA krigsförande parter utan undantag!
      Känner DU inte till??

      Det är inte första gång som du ”citerar” krigets lagar, men alltid pekar finger åt Ryssland, aldrig när det gäller dina kära ukifascisterna krigsbrott.

      Varför reagerar DU inte för fascisternas systematiska krigsbrott i Donbass sedan ÅTTA år??
      Det är uppenbart att enligt DIG, folket i Donbass inte är att betrakta som människor.

     • Självklart ska Ryssland bomba sönder och samman ukronazi infrastruktur. Ditt falska tacksamhet är billig teater. Plus du hycklar @Andersl – du skulle jo aldrig säga det om apartheid israels flagranta krigsbrott. Kom ut ur garderoben nu 💩

     • @Anders 16 november, 2022 At 08:46
      ” Låt mig citera ut texten om krigets lagar:
      ”Enligt den humanitära rätten är det även förbjudet att förstöra infrastruktur som är nödvändig för civil- befolkningens överlevnad, såsom dricksvatten och elförsörjning.””

      Varför citerar Du inte om hur ska man behandla krigsfångar,mm

      ” Internationell skandal: FN dokumenterade fakta om tortyr av ryssar i fångenskap i Ukraina”

      FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina har mottagit trovärdiga rapporter om att den ukrainska försvarsmakten har avrättat människor som inte deltar i strider utan att rättegången är rättegång. Det finns också bevis på tortyr och misshandel av ryska krigsfångar.

      ”Det har förekommit trovärdiga rapporter om summariska avrättningar utförda av de ukrainska väpnade styrkorna”, sa uppdragschefen Matilda Bogner vid en briefing i Genève den 15 november via videolänk från Kiev. – Det hände tidigare under konflikten. Det fanns videor av detta som hamnade i den offentliga sfären.”

      ”Ukrainska myndigheter har inlett undersökningar av dessa rapporter. Men vi har inte sett några framsteg i dessa undersökningar”, betonade Bogner, citerad av TASS.

      Övervakningsuppdraget har information om tortyr mot ryska krigsfångar. Denna information erhölls under intervjuer av dess anställda av 175 fångar i förvarsplatser.

      ”Vi har dokumenterat fall av tortyr och misshandel, mestadels vid tidpunkten för internering, första förhör eller förflyttning till transitläger och platser för internering,” sa Bogner.

      Krigsfångarna rapporterade att de ”misshandlades i ansiktet och på kroppen med händer och fötter” omedelbart efter att de blivit tillfångatagna och under förhör.
      Fall av användning av elektriska stötar har registrerats.

      ”Många fångar talade om dåliga och ofta förnedrande förhållanden under deras förflyttning till transitläger och interneringsplatser. De sattes i lastbilar och minibussar, ofta nakna, med händerna bundna bakom ryggen”, sa chefen för FN-uppdraget.

      I kolonin i Dnepropetrovsk-regionen och i ”flera förundersökningsanstalter” utsattes fångar för så kallade ”misshandel som hälsning”. Dessutom förekom rapporter om långvariga interneringar av fångar på ”inofficiella interneringsplatser, såsom källare i vakthus eller militärhögkvarter”.

      ”Vi är också oroade över att Ukraina fortsätter att åtala medlemmar av ryskanslutna väpnade grupper bland ukrainska medborgare för deras deltagande i dessa grupper. Vi påminner er om att i internationella konflikter är lagföring av kombattanter för enbart deltagande i fientligheter förbjudet enligt internationell humanitär rätt, säger Bogner.

      FN-uppdraget övervakar också fall av förföljelse från Kievregimen i det territorium som står under dess kontroll av personer som misstänks för ”collaborationism”.

      ”Vi har inte dokumenterat morden, men vi är medvetna om pressen [på dessa människor] under sådana utredningar”, sade uppdragschefen.

      Missionspersonalen intervjuade också 159 före detta ukrainska krigsfångar som hölls i Ryssland som släpptes. Enligt Bogner uppgav en ”betydande majoritet” av dessa personer i sina redogörelser för missionspersonalen ”att de under deras internering utsattes för tortyr och misshandel.”

      I detta avseende anser FN-missionen att ”båda sidor” ”rättvist, snabbt och opartiskt” bör utreda alla rapporter om kränkningar av humanitär rätt i förhållande till krigsfångar i de territorier som kontrolleras av dem och ställa de ansvariga inför rätta.

      I sin tur tillade vice representant för FN:s generalsekreterare Farhan Haq:

      ”När det gäller behandlingen av fångar som fängslats av de ukrainska myndigheterna sa Bogner att uppdraget mottog trovärdiga anklagelser om avrättningar, såväl som flera fall av tortyr.”
      https://eadaily.com/ru/news/2022/11/16/mezhdunarodnyy-skandal-v-oon-zadokumentirovali-fakty-pytok-rossiyan-v-plenu-na-ukraine

      Om ukrainska fångar som anklagar ryssarna om tortyr:
      Minns mycket väl om en fångutväxling i vilket ingick terroristen Strentsov
      som inför världspressen hävdade misshandel och tortyr. Sedan i ukrainsk TV skratade och sa att det var lögn. Inte mycket trovärdighet för fascisterna.

     • Det är också intressant att notera att när Ryssland anklagas för krigsförbrytelse så nekar de kategoriskt till alla anklagelse.
      När Ukraina anklagar svarar de alltid med att de skall undersöka dessa anklagelser.

      Symtomatiskt är att samtliga som kommenterar här för att stödja Ryssland alltid verkar känna sig förorättade om någon skulle våra pipa om att Ryssland begär krigsbrott. Som om de fått order av husse i Moskva om hur de skall agera.
      Detta om något är patetiskt.

    • Det är väldigt få civila offer när Ryssland har bombat, medan Ukrainas bombningar mot civila mål kan man läsa om dagligen, då både vuxna och barn är dödade eller svårt skadade som av de förbjudna petal minorna.
     Donetsk och Lugansk har skapat en administration som nedtecknar alla deras krigsförbrytelser.
     På min dator kan jag lätt översätta den ryska texten till svenska, bara genom att högerklicka. En windowdator har jag.
     Donetsk och Lugansk nedtecknade krigsförbrytelser i Ukraina
     På grundval av de avtal som ingåtts mellan Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Lugansk, för att skydda republikernas intressen, dess medborgares rättigheter och friheter i samband med Ukrainas pågående krigsförbrytelser på Donbass territorium, döptes republikernas representationskontor i det gemensamma centret för kontroll och samordning och i förhandlingsprocessen om till republikernas representativa kontor i det gemensamma centret för kontroll och samordning av frågor, relaterade till Ukrainas krigsförbrytelser.

     Efter det att Minskförhandlingsprocessen har avslutats fungerar uppdraget för att skydda republikernas och dess medborgares intressen genom att övervaka och samordna frågor som rör Ukrainas krigsförbrytelser, särskilt genom att upptäcka och dokumentera Ukrainas väpnade angrepp och deras konsekvenser.

     Representationskontorens huvuduppgifter:

     – Identifiering, kontroll och dokumentation av fakta om Ukrainas väpnade angrepp mot republikerna.

     – Snabb information till allmänheten och medierna om de verifierade och bekräftade fakta om staten Ukrainas väpnade angrepp mot republikerna och konsekvenserna av en sådan aggression samt om resultaten av representationskontorens verksamhet.

     – säkerställa, kontrollera och samordna den operativa synkroniseringen av data om konsekvenserna av Ukrainas väpnade aggression, tillgängliga och kommande till statliga organ, lokala självstyrande organ och organisationer av alla former av ägande,

     – Inrättande och förvaltning av den enhetliga republikanska elektroniska databasen (URB) över dokumenterade fakta om konsekvenserna av staten Ukrainas väpnade angrepp, som har tecken på krigsförbrytelser som begåtts på Folkrepubliken Donetsks territorium och bekräftats på alla operativa linjer i representationskontoren.

     ERB är etablerad i syfte att organisera dokumentationen av fakta om krigsförbrytelser, bildandet av konsoliderad eller selektiv analytisk information om olika kategorier samt användningen av de uppgifter som samlats in i den av republikernas organ och Ryska federationen som är behöriga att genomföra utredningsåtgärder och straffrättsliga förfaranden.

     JCCC (sckk.info)

     https://dnr-sckk.ru/

 2. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avslutade sitt program vid G20-toppmötet, rapporterade media.
  Enligt journalister har chefen för utrikesdepartementet redan flyttat från Indonesien till Ryssland. Utrikesministerns plan lyfte från Denpasars flygplats.
  Sergey Lavrov, som en del av G20-toppmötet, deltog i ett möte om livsmedels- och energitrygghet, samt ett möte om hälso- och sjukvård. Dessutom lyckades diplomaten hålla ett antal bilaterala förhandlingar med världens ledare.
  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade vid G20-toppmötet på Bali. Och han kommenterade vädjan från Ukrainas president Zelensky, som talade via videolänk.

  Lavrov talade om det tjocka mörkret i Europeiska unionens själ, den militanta retoriken i Kiev, amerikanska militärbiologer och användningen av energi för att göra upp politiska poäng. Gazeta.Ru samlade in flera citat från ministern.

  Bloomberg noterade att Zelensky, som talade via videolänk vid toppmötet, vände sig till G19 – därigenom betonade den ukrainske presidenten att han talade till alla medlemmar i gruppen, utom Ryssland . Trots detta stannade utrikesminister Sergej Lavrov kvar i salen där talen hölls och lämnade den inte under hela Zelenskijs tal.

  Redan efter slutet av sina tal under en presskonferens, som svarade på en fråga om förändringen i västländernas retorik gentemot Ryssland, sa Lavrov att det var svårt för honom att bedöma sådana förändringar.

  ”En främmande själ är mörker. Speciellt Europeiska unionens själ – mörkret är väldigt tjockt där. Idag hade jag ett kort samtal med president Macron, som bekräftade sin avsikt att fortsätta kontakterna med president Putin, för att söka efter någon form av överenskommelse.
  Alla problem är på den ukrainska sidan, som kategoriskt vägrar alla förhandlingar och lägger fram villkor som är uppenbart orealistiska och otillräckliga för denna situation, säger den ryske utrikesministern .

  Zelensky lade fram 10 fredsvillkor. I Moskva kallades de orealistiska
  Ukrainas president Volodymyr Zelensky presenterade vid G20-toppmötet…
  15 november 14:46
  Han sa också att det inte är Ryssland som bromsar förhandlingsprocessen, utan Ukraina, som genom dekret från Zelensky förbjöd förhandlingar med Vladimir Putin . ”Därför är den här frågan inte för oss, som jag faktiskt sa i dag under korta samtal med president Macron och förbundskansler Scholz,” tillade ministern.
  Zelenskys tal, där han föreslog 10 villkor för fred, beskrev han som militant och russofobisk.
  ”Det var militant retorik, russofobisk, aggressiv, men innehållet i detta tal och denna persons tillstånd karakteriseras bäst av hans fras, inte särskilt malplacerad skruvad, utan uttalad. Han sa att de allierade landade i Normandie 1944 markerade en vändpunkt i andra världskriget. Dra dina egna slutsatser.
  Från hans tal drog jag bara en slutsats – han lyssnar inte på några västerländska råd ännu, ”sammanfattade Lavrov.
  Han kallade det som händer nu i Ukraina för ett hybridkrig förberett och utlöst av väst.
  ”Ingen, förutom väst och dess närmaste satelliter, har anslutit sig till de antiryska sanktionerna. Och alla tredje världens länder, när det gäller detta ämne – och det är omöjligt att inte röra det, eftersom västvärlden gör det till en prioritet att kasta den ukrainska historien i alla diskussioner – tredje världens länder kräver en fredlig lösning, ” betonade Lavrov .

  Om ekonomiska och biologiska hot..
  När han talade om frågorna om energiförsörjning, erinrade Lavrov om en nyligen genomförd Bloomberg-studie, där, som ministern sa, ”en konkret slutsats gjordes”: de europeiska ländernas åtgärder för att stärka sin egen energisäkerhet mot bakgrund av anti-ryska sanktioner ledde till en kraftig förvärring av energifattigdomen i utvecklingsländerna.
  ”Vi talade för att vägra att politisera de här frågorna. Först och främst, vägra att använda energi för att göra upp politiska resultat, vilket har observerats i många år av Europeiska unionen i förhållande till samma Nord Streams. Vi talade för att G20 skulle ta itu med specifika frågor. För att avlägsna alla konstgjorda och diskriminerande hinder för världens energimarknader. Och de erbjöd sig att äntligen öppna en fri och ärlig dialog mellan energileverantörer och dess konsumenter”, sa ministern.
  Enligt honom tog Ryssland vid toppmötet upp problemet med biologisk säkerhet och hot som kommer från USA . Diplomaten tillade att Pentagon har utplacerat militär biologisk aktivitet i dussintals länder runt om i världen, särskilt längs omkretsen av ryska och kinesiska gränser.

  ”Vi noterade att våra försök att ta reda på vad dessa militärbiologer gör där möter motstånd både inom ramen för konventionen om förbud mot biologiska vapen och inom FN:s säkerhetsråd , där vi nyligen tog upp denna fråga. Men vi kommer att fortsätta att sträva efter att skapa en rättvis och transparent kontrollmekanism för sådana program”, tillade Lavrov.
  ”Polisen sprang. De försvarade sig från marodörer med piskor och knivar.
  Slutsatsen att orsaken till oroligheterna i Egypten 2011 var de utdragna 30-åriga…
  14 november 17:08
  Chefen för det ryska utrikesdepartementet sa också att FN:s generalsekreterare António Guterres lovade att göra allt för att återuppta den omfattande spannmålsaffären.

  ”Löften gjordes, inklusive ryska fartygs intåg i europeiska hamnar, inklusive inträde av utländska fartyg i våra hamnar. Inklusive att säkerställa den ryska jordbruksbankens fullfjädrade arbete . Och inklusive, naturligtvis, säkerställa normala försäkringspriser. Löften har getts, jag hoppas att de kommer att infrias. Åtminstone svor FNs generalsekreterare en ed i dag att detta är en prioriterad fråga för honom, sa Lavrov.

  • Ze🐽 is in no position to put demands, heter det på ren engelska.
   Som alla vet kan förlorare inte ställa krav. Och som alla vet är Ze🐽 en förlorare. Således har Ze🐽 två valmöjligheter: 1) att skriva under Rysslands krav; 2) om inte så begravas. Valet svinets s a s

 3. USA-sidan pratar om förhandlingar nu. Varför skulle de göra det om skyddslingarna i Ukraina vunnit en oerhörd seger? Då skulle man väl snarare uppmuntra Kiev till att gå vidare och fortsätta att vinna. Men Kiev/NATO-styrkorna kan knappast gå vidare från Kherson och korsa Dniepr innan Ryssland förmodligen är redo för den stora vinteroffensiven. Dessutom är det mindre troligt att den inträffar just i trakten av staden Kherson vilket innebär att Kiev har en massa trupper där som knappast är användbara. I den meningen kan Kherson vara en ryssgillrad fälla, men inte just av den typ som kommentatorer har tänkt sig tidigare. – Men hur det verkligen blir vet vi inte förrän ryssarna verkligen gör något. De avslöjar inte sina planer i förväg.

 4. Ukrainas väpnade styrkor insåg faktum – floden Dnepr i Kherson-regionen blev frontlinjen
  De ryska väpnade styrkornas tillbakadragande från Cherson till den vänstra stranden av Dnepr förvandlade floden till en frontlinje i denna del av operationsteatern. Detta uttalande gjordes måndagen den 14 november av den officiella representanten för ledningen för det ukrainska flygvapnet, Yuriy Ignat.

  Han noterade att ryska militärer för närvarande stärker sina positioner längs den vänstra stranden av floden Dnepr, som skiljer större delen av Kherson-regionen från det territorium som ockuperats av Ukrainas väpnade styrkor. Kyiv-militären inser att den ryska armén har alla möjligheter att på ett säkert sätt befästa sig bakom Dnepr genom att uppföra tekniska strukturer och befästa områden med omfattande dugouts.

  Det noteras också att RF Armed Forces stärker kustlinjen i Dnepr med hjälp av luftförsvarssystem. Betydande försvarsstyrkor tillåter den ryska armén att organisera ett pålitligt brohuvud på detta territorium. Företrädaren för Ukrainas väpnade styrkor sa att en sådan manöver ”utsätter vissa hot” mot de ukrainska trupperna.

  När det gäller Ukrainas väpnade styrkor, enligt Ignat, kommer de ukrainska ockupanterna också att placera ut sina luftförsvarssystem på högra stranden. Ignat talade också om en viss stridsskärm på denna frontsektor från ett visst antal stridsflygplan.

  Separat noterar vi att det redan finns bekräftade rapporter om utseendet på flygplan från flygvapnet från Ukrainas väpnade styrkor i Pavlovka-området nära Vugledar. Och detta betyder att Kievs militär har stridsflyg inte bara i Kherson-riktningen.

  Det bör noteras att nyhetsflöden och expertvärlden redan har varnat för en möjlig ”frysning” av Kherson-riktningen om frontlinjen passerar längs Dnepr. Ukrainska militanter har inte styrkan och medel för att tvinga fram floden – förlusterna i det här fallet kommer att bli enorma. Icke desto mindre betonade generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina upprepade gånger att Kievs angripare kunde organisera en offensiv från Zaporozhye – utan att tvinga fram en stor flod.
  https://anna-news.info/vsu-priznali-fakt-reka-dnepr-v-hersonskoj-oblasti-stala-liniej-fronta/

 5. WHEN MARSHAL KUTUZOV JOINS GENERAL WINTER AND GENERAL SUROVIKIN, WHAT HAPPENS NEXT ON THE FRONT
  John Helmer översatt en artikel av Yevgeny Krutikov
  Några citat:
  ”Problemet med att tolka kriget ur rysk synvinkel är att den ryska militären inte signalerar sina slag, gör tomgångshot, tror på sin egen propaganda eller tjänar pengar på klickbete. Stavkan läcker aldrig.”
  ”…Det offentliga stödet för Putin är för närvarande tio punkter högre än det var i januari i år; tre punkter lägre än i april; två punkter högre än i september. Det finns ingenting och ingen jämförbar på USA:s eller Natos sida. Sedan starten av den särskilda militära operationen den 24 februari har den ryske presidentens godkännandebetyg förblivit stabilt inom en 4-punktsvariation; det är ungefär lika med opinionsundersökningens marginal för statistiska fel. Det betyder att de flesta ryssar strategiskt sett är nästan lika tålmodiga som Stavka.”
  ”…Ryskt eller bysantinskt tänkande är motsatsen till USA:s och NATO:s chock- och vördnadsdoktriner. Deras journalister och personalkollegier har uppfunnit termer för att dölja deras oförståelse av generalerna Sergei Surovikin (fram till höger) och Valery Gerasimov (bak till höger), och försvarsminister Sergei Shoigu (bak till vänster). Men de förblir i mörkret – som USA:s arméöverste (pensionerade) Douglas Macgregor fortsätter att försöka påpeka.”

  Yevgeny Krutikov was a military intelligence officer of the GRU before he became a journalist for the Moscow internet publication Vzglyad. Last Friday evening he published the following analysis which has been translated without editing. Maps have been added.
  HUR ÄR UGLEDAR OCH PLANERNA FÖR DEN UKRAINISKA OFFENSIVEN MOT MARIUPOL ANSLUTNING
  http://johnhelmer.net/when-marshal-kutuzov-joins-general-winter-and-general-surovikin-what-happens-next-on-the-front/

 6. Ni svenskar ska vara glada för att Putins krig går så dåligt för honom.
  Hans arméer skulle omöjligen kunnat invadera Sverige så oduglig som den ryska logistiken är.
  Därigenom undgår ni också samma öde som den ukrainska civilbefolkningen särskilt i de av Ryssland tillfälligt ockuperade områdena.

  • Wow! Vilken o-originell analys av de hot Sverige står inför. Enligt ryssofobens eget utsago utgörs hotet av en ”oduglig.” Hur ska Sverige kunna klara sig när den hotas av odugliga? Vad jag vet har Sverige inga förberedelser inför hot från odugliga. Ryssofob har kanske några värdefulla tips, eh? 🤪

  • @Bohdan 15 november, 2022 At 17:43
   Om inte så, de amerikanska styrkorna kunde, för det är amerikanska styrkor som invaderat Ukraina, låt vara att man använder proxy trupper. Nu behöver USA inte invadera Sverige, för man har redan tagit kontrollen och har en egen marionettregim i Stockholm. Underskatta inte den ryska björnen.

 7. Nä-män nu räcker det med era åsikter om Cherson, vänd blicken mot Sverige, vad händer här? Ryssland fixar sitt ypperligt bra, fastän varenda j-vla väststat försöker döda dem ”medialt”. Hur vore det om herrarna talade mer om det kapitalistiska systemet vi lever i, lillsverige som är lillebror till the big one, alltid varit så länge jag levt…och om hur detta Sverige uppbyggt på ett Socialdemokratiskt fundament (i åratal)tar medborgarnas skattepengar (idag EU) till att hjälpa en öppen nazisttolerant regim, utan folkets vetskap! Ingen media, inklusive Proletären, talar öppet och analyserar om vad som pågår i Ukraina, för svenska folket. Hur kommer det sig, mina herrar?

  • Bra fråga.
   Den ska ställas till City of London. Där finns de som egentligen bestämmer och därmed svaren på din fråga: varför är ukraina en fråga om liv och död för hela väst?

  • Våran statsminister, moderatakrobaten, har likt Fartland från Luxenburg fastnat i en volt, NATO -volten. Allt moderatakrobaten sysslar med kretsar kring hur vi skall bli medlemmar i krigsorganisationen. Sveriges allt överskuggande dilemma. Inga andra frågor existerar för pajasen.
   https://youtu.be/mhGQIQOSw_8

  • ”Hur kommer det sig, mina herrar?”

   Jag tror alla ”herrarna” ser sin anledning att hata Ryssland.
   Ur olika vinklar, sakskäl och perspektiv.
   Men det har egentligen ingen betydelse för hatet blir i slutänden ändå detsamma.
   Vilket av människor i Ryssland uppfattas som Västvärlden är ondska.

   Hatet är av Västvärldens olika eliter inpräglad i människorna här som jag till stor del misstänker bottnar i ren avund till det stora landet rikt på kultur och en solidaritet som länder i Västvärlden inte ens kommer i närheten av.
   Vi här skräms upp av Ryssland som ett otäckt spöke vilket våra makthavare ganska enkelt lyckas med genom att markera avstånd och förvägra insyn, samarbeten, vänskap och utbyten av alla de slag utom möjligen varors distribution som exempelvis oljor och bensin där ingen kan avgöra vad den kommer i från.
   Bara det är billigt och förmånligt.
   Inför penningen är Västvärldens moral på sin allra lägsta nivå.

   Vad Ryssland bör göra är att utveckla sin handel med andra delar av världen än de som tillhör Väst.
   Världen är för det fullt tillräckligt stor.
   Hoppas Ryssland och Kina avancerar på den Afrikanska kontinenten.
   Där Västvärlden gjort bort sig genom sin kolonisation, krig och utsugning.
   Brittiska Imperiet skapades av blod och människors lidande.
   Это то, что я называю капитализмом в его худшем проявлении.
   (Det är vad jag kallar kapitalism när den är som allra sämst.)

 8. Hunden begravdes här:
  Regeringen annonserar om om ett nytt stödpaket med luftförsvarssystem till Ukraina. 720 miljöner kr + 3 miljarder kr..

 9. Ukrainsk falsflagg? En upprepning av MH17??

  En ukrainsk missil från en S-300 har landat i Polen och dödat 2 personer.
  Ze desperat skriker allt han orkar att det var RYSK, trots att både Biden och NATO konstaterat att det var ukrainsk.
  Dessa odugliga fascister!

  • Det man kan anta är att alla börjar bli trötta på gaphalsen Zelensky som inte tycks fatta att han gräver sin egen grop! Maffian i Bryssel och Washington bryr sig inte ett skit om Zelenskys vidare öde han är bara en nyttig idiot för deras agenda och tror han att han kan smita iväg och leva livets glada dagar med pengarna han stulit får han nog göra en ordentligt ansiktsoperation och ett identitetsbyte som heter duga.

 10. Another Ukrainian Missile Stunt (från MOA)

  Det finns ingen större imbecil än Dmytro Kuleba @DmytroKuleba – 21:35 UTC · Nov 15, 2022
  Ukraine government official
  Russia now promotes a conspiracy theory that it was allegedly a missile of Ukrainian air defense that fell on the Polish theory. Which is not true. No one should buy Russian propaganda or amplify its messages. This lesson should have been long learnt since the downing of #MH17.

  FM Dimitro Kuleba:
  Ukraine reaffirms its full solidarity with Poland and stands ready to provide any necessary support. Collective response to Russian actions must be tough and principled. Among immediate actions: a NATO summit with Ukraine’s participation to craft further joint actions…
  …which will force Russia to change its course on escalation, providing Ukraine with modern aircraft such as F-15 and F-16, as well as air defense systems, so that we can intercept any Russian missiles. Today, protecting Ukraine’s skies means protecting NATO
  Posted by: Oui | Nov 16 2022 11:32 utc | 42

  Well, look at the map. Why would a Russian missile be incoming from North of Lvov? This is getting more stupid by the minute. And cokehead-in-chief and PM Dmitro Kuleba were just recently still screaming Russian disinformation and article 5. Yeah, be careful what you wish for.
  Posted by: unimperator | Nov 16 2022 12:02 utc | 49
  https://www.moonofalabama.org/2022/11/another-ukrainian-missile-stunt.html

  Giriga hyenor i Europa är i förvirring efter att ha misslyckats med sina hysteriska uppmaningar till WW3
  https://southfront.org/greedy-hyenas-of-europe-are-in-confusion-after-failure-of-their-hysterical-calls-for-ww3/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here