En tillbakablick på Russiagate och den my(s)tiska Steele-dossiern

11
1827
Russiagate – berget som födde en mus. Eller att koka stor soppa på liten, liten spik. Bild från Shutterstock.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell vill jag påstå.

Vi har publicerat en del om Russigate. Och intressant uppdaterad information finns, bl.a. hos Moon of Alabama, vilket Rolf Nilsson observerat och översatt. här. Det handlar om Steele-dossiern, som jag inte publicerat om tidigare. En bild av hur det kan gå till i USA:s av många så lovordade demokrati.


En tillbakablick på Russiagate

Steele-dossiern om Trump och Ryssland har nu helt avslöjats som en samling påhittade berättelser, vilket det uppenbarligen hela tiden varit. Att det tog nästan fem år att bli officiellt erkänt som sådant pekar på en otillbörlig makt hos de media, som hade underblåst det.

Idag gick jag ner i Moon of Alabama-arkivet för att leta upp när och vad jag först hade skrivit om det. Jag är ganska glad över att ha upptäckt att jag hade rätt i denna fråga.

Men först en sammanfattning av torsdagens historia för att få alla uppdaterade:

Clintonkampanjen 2016 betalade advokatfirman Perkins Coie för att producera smutskastning av Donald Trump. En Perkins Coie-advokat anlitade Fusion GPS, ett skumt ”forskningsföretag” som drivs av en före detta Wall Street Journal-reporter. Fusion GPS anlitade det brittiska privata spionföretaget Orbis för att hitta (eller hitta på) den skit om Trump man behövde. Den ”före detta” brittiske MI6-spionen, Christopher Steele från Orbis, fick i uppdrag att ta fram en akt om Trump. Steele anlitade Igor Danchenko, en ryss bosatt i USA, för att ta fram Trump-Russiagate-historier. Danchenkos problem var att han inte hade några källor. Men han arbetade också för Chuck Dolan, en Clinton-agent, som också arbetade med att hålla en affärskonferens i Moskva och kände några Kremlrelaterade personer.

Clinton-agenten Dolan matade Danchenko med flera berättelser, som Danchenko sedan dramatiserade och skickade vidare till Steele. Steele reviderade dessa berättelser och lade in dem i sitt ”dossier”. Detta förmedlades sedan av Fusion GPS och Steele till media och FBI. Några av berättelserna Dolan matade Danchenko med, togs helt enkelt från mediarapporter.
I oktober 2016 använde FBI Steele-dossiern för att få godkänd en avlyssningsansökan för att snoka efter Trumpkampanjen. Den fortsatte att använda Steele-underlaget för att förnya sin ansökan, även när man redan visste att dossiern inte var annat än nonsens.

Media hade älskat ärendet och använt det som ett vapen mot Trump. Läs vad Aaron Maté har skrivit om det för att få detaljer.

Russiagate har ingen grund

Åtalet mot Steele-dossierns nyckelkälla nyligen, drar skam över Clintonkampanjen, FBI och amerikanska medier.

Dossiern publicerades först av Buzzfeed den 10 januari 2017, tio dagar före installationen av Trump. Det var inte en enstaka rubrik, utan en del av en mycket större kampanj.

Redan innan det kom ut, fanns det redan en uppsjö av rykten och medieangrepp om påstådd rysk inblandning i det amerikanska valet. Den 6 januari 2017 hade jag upptäckt att alla dessa påståenden hade något gemensamt: det fanns noll bevis för att stödja dem och de hade, sammantaget, ett ”högre” politiskt syfte.

Ny underrättelserapport lägger inte till några bevis för ”rysk hackeratack” (uppdaterad)

När Hillary Clinton besegrades i det amerikanska presidentvalet inledde de relevanta krafterna en kampanj för att de-legitimera den valde presidenten Donald Trump.

Intrigens slutmål var att få honom avlägsnad från ämbetet och få en pålitlig ersättare, som den tillträdande vicepresidenten Pence, att ta över. Skulle detta inte vara möjligt hoppades man att de-legitimiseringen skulle komma att göra det omöjligt för Trump att ändra viktiga politiska inriktningar, särskilt inom utrikespolitiken.

En huvudfråga här är omorienteringen av det amerikanska militärindustriella komplexet och dess Nato-ombud, från ’kriget mot terrorismen’ till en direkt konfrontation med huvudmakter som Ryssland och Kina.

Kampanjens nuvarande tyngdpunkt ligger på att släppa e-postmeddelanden och papper från Clintonkampanjen via Wikileaks. Det påstås att en del frisläppanden åstadkoms genom hackning, planerade och genomförda av den ryska regeringen. Trump hade meddelat att han planerar att söka goda relationer med Ryssland, den makt som intrigmakarna tidigare hade valt ut som den nya fienden för dagen.

Men det finns ett problem. Det finns inga verkliga bevis för att ett ”hack” någonsin ägt rum. Det finns inga bevis för att Ryssland är inblandat. Inga alls.

Sedan kom Steele-dossiern. En dag efter att den publicerats pekade jag återigen på bristen på bevis och kallade det för ett falsarium:

Den djupa staten vs Donald Trump – ny smutskastning och det Ukrainska sambandet

Den djupa statens kampanj mot Trump nådde en ny bottennivå idag, med publiceringen av helt falska och därmed overifierbara, anonyma påståenden, som inkluderar smutskastningen om att Trump roade sig på ett hotell i Moskva och att rysk underrättelsetjänst använder det för att manipulera honom.

Den anonyme, före detta brittiska operatören, får höra från en anonym påstådd landsman, att två anonyma källor, som påstås ha tillgång till inre ryska kretsar, påstår sig ha hört någonstans att något händer inom Kreml.

De hävdar att Trump stöttades och leddes av Putin själv, sedan fem år tillbaka, medan ingen, ens för mindre än ett år sedan, skulle ha satsat en penny på att Trump skulle få någon politisk betydelsefull position eller ens presidentposten.

Det är galet från början till slut.

Det var lätt att se att dossiern bestod av en massa nonsens. Det fanns inga bevis för något av dess påståenden och en del av det hade redan bevisats vara falskt. Dossiern hävdade att Trumps advokat/rådgivare Michael Cohen hade varit i Prag för att anställa hackare. Cohen hade aldrig varit i Prag.

Men media hade fått sina order och agerade oansvarigt efter dem. Som Craig Murray skrev vid den tiden:

Michael Cohen har nu sagt att han aldrig har varit i Prag i hela sitt liv. Om det är sant kollapsar den extremt svaga trovärdigheten för hela förfalskningen totalt. Dessutom, i motsats till påståendena från Guardian och Washington Post, om att materialet är ”okontrollerbart”, skulle sanningshalten av det kunna testas extremt lätt av den mest grundläggande journalistiken, dvs att fråga Mr Cohen, som har visat upp sitt pass. Redaktörerna för Washington Post och The Guardian gör sig skyldiga till att, som braskande förstasidesnyheter, ha lagt fram den mest uppenbara förfalskningen, för att tjäna sina egna politiska syften, utan att utföra de absolut grundläggande journalistiska kontrollerna, som lätt skulle bevisa förfalskningen. Dessa redaktörer måste avgå.

När det kommer till förfalskningar är detta verkligen inte det minsta trovärdigt. Det var uppenbarligen inte skrivet i tur och ordning på de angivna datumen, utan förfalskat som en samling, och i efterhand.

Det fanns några till, som i likhet med Craig och jag själv, kunde se hur det verkligen låg till och som tog upp det:

Ännu en gång, detta komprometterande material för att svärta ned Trump är 100 % från USA: beställd av USA-medborgare, riktat mot en USA-meborgare, planterad i amerikansk press

Det var media som spelade den mest illvilliga rollen i hela affären. Ta inte fel – redaktionen visste att dossiern var falsk. Steele och Fusion GPS hade förmedlat den till dem i flera månader. De hade försökt verifiera materialet och misslyckats med det. Men de berättade inte om det för sina läsare. De blåste i stället upp vad de olika deep-state-aktörerna viskade till dem om det. Det var ungefär som de falska berättelserna om massförstörelsevapen i Irak, inför Irakkriget. Bara värre.

Den 12 januari 2017 skrev jag ett annat inlägg om dossier-struntet som tittade lite djupare på de politiska motiven bakom falsarierna:

President Obama, viktiga amerikanska underrättelsechefer, neokonservativa, den brittiska regeringen, ukrainska ”nationalistiska (alias fascistiska) kretsar och Clintonkampanjen, alla dessa konspirerar mot Trump och försöker avstyra hans aviserade policyförändringar. Trump har argumenterat för bättre relationer med Ryssland och för en koncentrerad kamp i Syrien och Irak, mot ISIS och andra Takfiris och islamister Detta äventyrar arvet efter Obama om att starta ett nytt kallt krig med Ryssland och att dalta med al Qaida och ISIS, i syfte att störta den syriska regeringen.

Kampen, som den förs nu, är ett försök att omdirigera Trumps utrikespolitik och att rent allmänt minska hans utrikespolitiska makt.

Relaterat
Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko
Min intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.
Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.
Demokratiska val i USA och Venezuela?
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien
Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.
Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog.

Föregående artikelEn svensk och en norsk överstelöjtnant har mycket olika åsikter Kherson. Vad tycker/tror Du?
Nästa artikelUSA:s och Rysslands underrättelsechefer diskuterar Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Här bör bl.a. nämnas den grupp från USA som samlas på sajten consortiumnews som bidrog till att direkt skjuta dessa lögner i sank. Det var inte svårt för den nyfikne att nästan genast upptäcka inte bara att kampanjen mot Trump byggde på lögner men även utröna hur fabrikationen hade gått till.

  De stora medierna i USA och många i Storbritannien körde denna show i tre år som sin viktigaste angelägenhet, och våra egna medier sjöng med i refrängen.

  Målet var att lamslå Trump-styret, vilket man även lyckades med. Konstitutionellt sett ett brott som borde leda till riksrätt. Samtidigt måste det noteras att ”hotet” från Trump var tämligen svagt. Han saknade egen utrikespolitisk kunskap och fick inget stöd från sitt parti för de få konstruktiva idéer han eventuellt omhuldade. Att utnämna Pompeo och Bolton som sin politiks företrädare är ju en bankruttförklaring.

  Medierna lär knappast be om ursäkt, för nu kör de en kampanj långt fräckare än Russiagate. Därmed avser jag coronahysterin med alla dess följdverkningar, rättsstatens nedmontering, styrning genom diktat och slopandet av sekelgamla friheter och rättigheter. Sök t.ex. på namnet David Martin och ni kommer att få ert livs chock. Det började nämligen redan under Reagan-eran att kontrollen över läkemedelsforskningen avreglerades. Och Clinton öste på med mera svängdörrspolitik mellan stat och privata vinstintressen. På 90-talet om inte redan under AIDS-hysterin kom den rena kriminaliteten med i bilden. Virus och till dem förknippade botemedel kunde manipuleras och genom sk. gain of function -forskning förstärkas och brukas som biovapen. Av vilka sars-ettan troligen var ett exempel och den nuvarande varianten är en uppföljare vars rna-sekvenser inte alls är nya utan cirkulerar i otaliga patentansökningar sedan mer än tio år tillbaka, enligt patentexperten David Martin.

  • Problemet med herrar som Pompeo och Bolton är att med alla deras fel och brister orsakade också rejäla fel och misstag som de länder och vasaller som leddes av deras analyser ledde till än sämre situation i dessa regioner.

   Dåliga rådgivare och underhuggare hos en stormakt är i princip ännu farligare än precis något annat i internationell politik, även om vi kan fnissa och skratta hos korkade bufflar som Pompeo och den faktiskt inte helt ointelligente Bolton. Hans kritik och ofta skarpa självkritiska analyser mot amerikansk politik kommer ju tyvärr alltid efter att de amerikanska olyckorna redan är ett faktum.

   Pompeo och Bolton är tyvärr själva klart lysande stjärnor för klassisk amerikansk kaosisering ute i världen.

 2. Och jag som trodde att precis allt som skrevs i amerikanska tidningar och i dess tv-nyheter var alltid helt sant och genomkontrollerat!

  Kan jag ha tagit fel?!?

  Kanske blir detta nu ett nytt högprioriterat granskningsärende för Natos mediagransknings- och censurmyndighet i Riga?

  För de har ju alltid rätt!

  • Har du inte hört det än? Natos egen högste demokrati förkämpe, en viss J Stoltenberg satte genast igång med detta arbete. Möten och samtal med D Martin är bokade. Det lär hagla det ena efter det andra avslöjandet om läget på Sars-virus familjefronten, regisserat Fort Derrick och an viss Faux Ci.

 3. Såvitt jag förstår började alltihop med publiceringen av Hillarys E-mails. Och det var då som DNC, med Hillary i spetsen, bestämde sig för att skylla allt på Ryssland och sedan smutsa ned Trump med Steele-dossiern. Planen såg nog bra ut, men det hjälpte inte, Trump vann valet ändå. Hur kunde det bli så?

  Det är såklart obevisat och nedtystat till sista bokstav, men hela E-mailhärvan kom inte heller från Ryssland, utan från den unge medarbetaren på DNC; Seth Rich, som blev mördad på öppen gata en tidig morgon strax efter Wikileaks publicering, då också hans dator togs i beslag av FBI. Men Julian Assange stod orubbligt fast vid att inte ange sina källor. Det hela ledde till en FBI-utredning huruvida Hillary skulle dömas för några olagligheter i samband med dessa E-mails, eftersom hon hanterat sekretessbelagd information så ovarsamt. Man kom dock snart fram till att inga olagligheter begåtts.

  Men det som är extra intressant här – och som rör till perspektivet ännu mer – är att chefen för FBI; James Comey bara elva dagar före valet gick ut i media och meddelade att ytterligare några tusen E-mails från Hillary nu skulle granskas av FBI. Även dessa friades av Comey, men att kasta in en sådan undersökning i valrörelsen bara elva dagar före valet, och fria henne från anklagelser bara ett par dagar innan själva valdagen är en brandfackla av gigantiska mått och kan inte ses som något annat än ren inblandning i valrörelsen från FBI:s sida. Det var i alla fall inte till Hillarys fördel. Så en av de intressanta frågorna att besvara här, är vilken fot FBI egentligen stod på. De visste såklart att Steeledossiern var ett falsarium, och de visste att visselblåsaren var Set Rich, inte Ryssland. Var det ett sätt att indirekt klämma till Hillary för att hon och DNC tagit sig friheten att använda FBI, både för att rentvå sig själv och att med Steele-lögnerna svärta ned sin motståndare?

  • Jag vill inte opponera mig eftersom jag instämmer i det mesta även om jag inte längre minns händelsernas ordningsföljd. En bra fråga varför FBI inte väntade med sina utredningar, men knappast för att de skulle ha föredragit Trump. Det går nog mer på fumlighetens konto, eftersom de bör ha ansett Trump som chanslös i valet. Vid valet av Biden hade de lärt sin läxa och vägrade att utreda Hunter Bidens affärer.

   Om jag minns rätt var det DNC-läckan som publicerades av Wikileaks, men sedan hade Hillary annan oförsiktighet på sitt konto som skulle utredas. Hon hade begagnat sig av en privat server – som alltså inte var den läckan gällde – men hade på den privata även hemliga statliga ärenden lagrade och sedan var det datorn och Iphonen som hon hade bearbetat med hammare.

   DNC-läckan kom före valet medan Steele-dossiern kom efter valet som ett svar på valförlusten, inte sant ?Dossiern hade däremot förberetts tidigare som en försäkring om det osannolioka skulle inträffa och Trump skulle väljas.

 4. Förre presidenten Donald Trump har i dagarna stämt juryn för det amerikanska Pulitzerpriset som gavs till journalisterna på New York Times och Washington Post och krävt att prisen dras tillbaka, i denna Russiagate och Steele-affär.

  Detta med anledningen att dessa båda tidningar nu dragit tillbaka och, som det heter, avpublicerat (vilket är mycket sällsynt) dessa artiklar som ledde till prisutnämningen.

  Som vanligt, vill man få något gjort i Amerika kan man alltid ta till stämningsvapnet. Ty advokaterna måste ju också betala sina räkningar, när allt kommer omkring.

  • @H2 16 november, 2022 At 01:45
   Du är lika korkad som TT

   ’Putin’s Chef’ Ridicules U.S. News Outlets – Adds ’Election Interference’ Comedy Sketch
   “We have interfered [in US elections], we are interfering and we will continue to interfere. Carefully, accurately, surgically and in our own way, as we know how to do,” read the statement posted to Russian social media platform VKontakte.
   “During our pinpoint operations, we will remove both kidneys and the liver at once,” the statement added, without further explanation.
   This is of course great nonsense. Prigozhin remarks did not admit anything but were pure sarcasm
   https://www.moonofalabama.org/2022/11/putins-chef-ridicules-us-news-outlets-adds-election-interference-comedy-sketch.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here