FBI:s Rysslandsutredning sågas även i USA. Bidrog till demonisering av Ryssland.

2
998
Russiagate – berget som födde en mus. Eller att koka stor soppa på liten, liten spik. Bild från Shutterstock.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. 

Sveriges Radio skrev 16 maj 2023, och rapporterade i morgonnyheterna kl 06.30.

”I USA kommer hård kritik mot hur FBI agerade när det gäller den så kallade Rysslands-utredningen som utredde kopplingar mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

  • En särskild åklagare har utrett frågan i fyra år och har nu kommit med en rapport där FBI bland annat anklagas för att ha påbörjat utredningen på obekräftade uppgifter.
  • ”Det amerikanska folket blev blåsta”, säger Trump själv om slutsatserna i rapporten.

Enllgt Sveriges Radios rapport inleddes utredningen på skakiga grunder med obekräftade uppgifter och var undermålig.” https://sverigesradio.se/artikel/hard-kritik-mot-fbi-utredning-om-trumps-kopplingar-till-ryssland

DN rapporterar ”FBI litade för mycket på tips från Donald Trumps motståndare när man inledde en utredning om den tidigare presidentens påstådda kontakter med Ryssland under 2016 års valkampanj. Det visar en fyra år lång utredning.”

Utredare ger Trump rätt – FBI hade inga bevis Vilket Globalpolitics.se rapporterade för flera år sedan. Demokratiska förhållanden i USA kan verkligen ifrågasättas!

Utredningen: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.justice.gov/storage/durhamreport.pdf I denna nämns den specielle FBI-utredaren Robert Mueller på 45 ställen, medan den då vanliga benämningen ”Russigate” inte förekommer. Det handlar alltså om långvariga ”Russiagate” som inte fann något belägg för att Ryssland sökte att lägga sig i presidentvalet i USA eller att Ryssland och dåvarande presidentkandidaten Donald Trump samarbetade inför valet. Men ”Russiaget” med dess långvariga ifrågasättande av Ryssland bidrog tveklöst till en demonisering av Ryssland, förstärkt av Skripal-historien.

Se artiklar under ”Relaterat” längst ned.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/John_H._Durham.jpg

Bild Wikipedia: Utredaren John Durham

Reuters har en mer utförlig rapport FBI saknade ”faktiska bevis” för att utreda Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 och förlitade sig för mycket på tips från Trumps politiska motståndare för att ge bränsle åt utredningen, konstaterade USA:s specialrådgivare John Durham i en rapport som offentliggjordes på måndagen.

Rapporten markerar slutet på en fyraårig utredning som inleddes i maj 2019 när den dåvarande justitieministern William Barr utsåg Durham, en erfaren åklagare, för att undersöka eventuella felsteg från FBI när man inledde sin tidiga ”Crossfire Hurricane”-utredning om potentiella kontakter mellan Donald Trumps presidentkampanj 2016 och Ryssland.

Den Crossfire Hurricane-utredningen skulle senare överlämnas till specialåklagare Robert Mueller, som i mars 2019 drog slutsatsen att det inte fanns några bevis för en kriminell konspiration mellan Trumps kampanj 2016 och Ryssland.

I sin nya rapport på 306 sidor drog Durham slutsatsen att den amerikanska underrättelsetjänsten och de brottsbekämpande myndigheterna inte hade några ”faktiska bevis” för samverkan mellan Trumps kampanj och Ryssland innan Crossfire Hurricane lanserades.

Hillary Clinton inför presidentvalet 2016. Pixabay

Han anklagade också byrån för att behandla Trump-utredningen från 2016 annorlunda än andra politiskt känsliga utredningar, inklusive flera som involverar Trumps demokratiska rival Hillary Clinton.

Han sade till exempel att Clinton och andra tjänstemän fick defensiva genomgångar om att de var möjliga måltavlor för utländsk inblandning, medan Trump inte fick någon sådan genomgång innan FBI inledde undersökningar mot fyra medlemmar av hans kampanj.

”Ministeriet och FBI misslyckades med att upprätthålla sitt viktiga uppdrag att strikt följa lagen i samband med vissa händelser och aktiviteter som beskrivs i den här rapporten”, skrev Durham.

”Högre FBI-personal uppvisade en allvarlig brist på analytisk noggrannhet gentemot den information som de fick, särskilt information från politiskt anslutna personer och enheter.”

Som svar på rapporten sade FBI att man redan har genomfört dussintals korrigerande åtgärder som har funnits på plats sedan en tid tillbaka.

Durhams rapport släpptes till kongressen i måndags utan redigering, efter att den överlämnats till justitieminister Merrick Garland i fredags. Jim Jordan, republikansk ordförande i representanthusets justitieutskott, sade på Twitter att han har bjudit in Durham att vittna om sin rapport nästa vecka.

Durhams slutsatser kommer sannolikt att bli politiskt foder för Trump, som planerar att ställa upp för omval 2024 trots att han står inför brottsmisstankar i New York och två federala utredningar av Special Counsel Jack Smith som tittar både på Trumps bevarande av sekretessbelagda dokument och hans roll i försöken att ändra resultatet av presidentvalet 2020.

Trump hade hoppats att Durham skulle offentliggöra sin rapport före valet 2020, i vad han trodde skulle bli ett slag mot president Joe Bidens kampanj. Trump sade på sociala medier på måndagen att han var nöjd med resultaten av Durhams rapport.

Robert Mueller, som ledde den hårt kritiserade FBI-utredningen om ”Russiagate”

Men Durhams utredning har i stort sett misslyckats med att ge meningsfull effekt, efter att två separata juryer frikände båda de anklagade som han försökte åtala 2022.

I det ena fallet som Durham förde fram frikände en jury i Washington D.C. Hillary Clintons tidigare kampanjadvokat Michael Sussmann från anklagelserna om att han ljög för FBI när han träffade byrån i september 2016 för att dela med sig av ett tips om möjlig kommunikation mellan Trumps företag och en rysk bank.

Durhams utredning fick ännu ett stort bakslag bara några månader senare, när en jury i Virginia frikände den ryske forskaren Igor Danchenko från anklagelserna om att han ljög för FBI när han intervjuades om källorna till den information han lämnade som blev en del av ett dokument som kallas ”Steele-dossiern”.

Dokumentet, som skrevs av den tidigare brittiska underrättelseofficeren Christopher Steele, innehöll påståenden om kopplingar mellan Trumps valkampanj 2016 och Ryssland och innehöll sliskiga detaljer – varav många aldrig bekräftades.

En utredning av justitiedepartementets generalinspektör konstaterade senare att FBI felaktigt fortsatte att förlita sig på ogrundade påståenden i Steele-dossiern när man ansökte om domstolsgodkända fullmaktsansökningar för att övervaka Carter Pages kommunikation, en före detta Trump-kampanjrådgivare.

Durham lyckades dock få till stånd ett framgångsrikt erkännande av skuld mot den tidigare FBI-advokaten Kevin Clinesmith, som pekades ut i generalinspektörens rapport, för att ha ändrat ett e-postmeddelande som användes för att rättfärdiga regeringens ansökan om avlyssning av Page.

Durhams rapport på måndagen upprepade många av de farhågor som generalinspektören tidigare tagit upp om stringensen i FBI:s process för att ansöka om avlyssningsansökningar till Foreign Intelligence Surveillance Court.

https://www.reuters.com/world/us/us-special-counsel-faults-fbis-handling-2016-trump-russia-probe-2023-05-15/

Relaterat
Min intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.
DemokratiUSA En tillbakablick på Russiagate och den my(s)tiska Steele-dossiern
Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko.
Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.
Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.
Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog.

Föregående artikel8 % i Ukraina är beredda att strida för sitt land?
Nästa artikelMöt den nya ledaren Putin – inte densamme som tidigare
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Som vi kritiker visste men blev beskylda som konspirationsteoretiker!
    MSM försöker dölja nyheten så mycket som möjligt nu ser man..

  2. Sååå mycket man skrivit om detta i åratal hos oss minns jag som igår, men ändå kan inte ens hitta en notis om detta någonstans. Erkänna misstagen o dom grova tabbarna lär nog EJ ske

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here