8 % i Ukraina är beredda att strida för sitt land?

88
889

Denna artikel har publicerats i Ryska Posten i början av april, i nr 15. Årgång 2024. Den går tillbaka på en artikel i
https://www.rt.com/russia/595279-ukrainians-willing-fight-pollster/

Jag återger artikeln i Ryska Posten

Få ukrainare vill kriga
Bara 8 procent av ukrainarna är villiga att fortsätta det väpnade försvaret, framgick i tisdags av en enkät som ett ledande opinionsinstitut i Kiev, International Institute
av Sociology, har gjort.   ”Visst, många människor är villig att agera, att skicka
donationer eller arbeta som volontärer”, sa Vladimir Paniotto som är institutets chef.

Volodymir Paniotti

”Men att stå inför en direkt risk att dö och delta i militära aktioner – det är mycket
svårare … Vi uppskatta att andelen som är villig att ta till vapen är ungefär 8 procent i alla kategorier.”  Siffran kan vara en överskattning, tillade forskaren.
Den ukrainska parlamentet överväger samtidigt en
större reform av det militära systemet, med införande av
skärpta kontroller och straff för att tvinga inkallade att
inställa sig, inklusive sådana som reden lever utomlands.

Prenumeration på Ryska Posten: 250 kr/år privat och skolor, 600 kr/år företag, institutioner (inkl moms). Bankgiro: 403-2132.

Föregående artikelSverigepolitikernas favorit Bidens medarbetare ser honom som delaktig i svälten i Gaza
Nästa artikelFBI:s Rysslandsutredning sågas även i USA. Bidrog till demonisering av Ryssland.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

88 KOMMENTARER

 1. Det är förståeligt! Folk börjar tröttna på våld och krig.

  Alla vi som har kontakter i dessa länder vet hur just många män och hela familjer verkligen är utleda på kriget och våldet liksom den stagnerande fronten; en ren förstavärldskrigs-situation.

  I Ryssland är krigsmotivationen bland de som riskerar rekryteras in närmast med noll. Värvningskontor saboteras, förstörs, bränns ned. De vet ju dessutom det egna styrets syn på dem som ren engångskanonmat. Det är ingen slump att minst en halv miljon (vissa siffror är tydligen ännu högre) uniformspliktiga unga ryssar helt enkelt röstat och tänkt med fötterna och lämnat landet; de hade bra jobb och nu har de gamla männen i styret förstört allt.

  Det är dags för fredssamtal nu: för ALLAS skull!

  • F**K ”fredssamtal”! ukrozionaiz ska och måste förintas. Ryssland bestämmer hur KAPITULATIONEN ska gå till och vad det ska innebära. Ryssland ger mitten fingret till ALLT påhitt och bullshit snack om ”krigsmotivation i Ryssland”

   Föreningen hata Ryssland få finna sig i två valmöjligheter:
   1) ukrozionazi arméns kollaps och kapitulation, eller
   2) ukrozionazi arméns kollaps och kapitulation, eller

   Vi Rysslands vänner däremot – vi firar och kommer att fortsätta fira nederlaget för USA/Nato 🙌 🙌 🙌

  • ”I Ryssland är krigsmotivationen bland de som riskerar rekryteras in närmast med noll. Värvningskontor saboteras, förstörs, bränns ned”
   Vad har du för underlag för detta påstånde?
   Är det Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet, SVT som är dina källar för dina påståenden?

   • Det kan Du finna hos de ryska avhoppare från de ryska styrkorna som sökt sig till bland annat väst. Deras insyn inför den 22 februari 2022 var att de inte ens informerades om att det var krig. De som hoppat av ger historier om apati, våld (den berömda ryska dedovsjtjinan), trötthet och total brist på motivation. De kommer till byar med gamla gummor och farbröder och ombeds leta efter ”nazister” – och kammar naturligtvis noll. Till slut ger ju de bäst och klarast tänkande soldaterna upp – och deserterar. Helt förståeligt. Säkerhetstjänster som FSB och CIA har alltid varit helt inkompetenta på att driva krig till minsta framgång.

  • Så här:

   ”Each passing day brings more dire news for Ukraine, as Russia steps up attacks all along the line of contact. Russia is pursuing a swarm strategy — think of a swarm of bees attacking you. You can fend off one angry bee, maybe two or three. But when you are being chased by a dozen bees, and that number is increasing with each passing minute, you are in big trouble. That is Ukraine’s situation today. Russia is launching attacks at multiple points, simultaneously, all along the line of contact, extending from Sumy in the north to Zaporyzhia in the south. The Russian goal is pretty transparent — force Ukraine to deploy limited resources to counter these new attacks and, in the process, weaken Ukraine’s defenses. At some point, Ukraine will break; exploding like a balloon filled with air beyond capacity.

   The neocon crowd in Washington, DC is in an uproar, with a growing realization of Ukraine’s looming defeat. Their solution? More Cowbell!! Yep, they want Biden and his Secretary of Defense, Lloyd Austin, to empty the U.S. military cupboards and ship everything possible to Ukraine, including long-range missiles that would be used to hit targets deep inside Russia. Fools!!”

   https://sonar21.com/west-grapples-with-chaos-as-ukraine-and-gaza-crises-worsen/

   Fritt fram för ryssofober att gå bananas 😂😂😂

 2. Ukraina och NATO behöver en
  time-out för upprustning av Ukraina. Vi får verkligen hoppas att ryssarna inte en gång till går på västs lögner om fredsförhandlingar.

  Europeiska ledare och en stor del av befolkningen tror på propagandan och att vi snart behöver en modern variant av operation Barbarossa. Tyvärr för oss i Sverige så lär våra politiker se till att vi är först i kön när det är så dags.

 3. Rysslands president Vladimir Putin svarade på den sista presskonferensen efter ett tvådagarsbesök i Kina på frågan om Zelenskyjs legitimitet spelar någon roll för Ryssland.
  Han sade att legitimiteten i president Zelenskys vistelse vid makten spelar roll, eftersom det avgör möjligheten att underteckna avtal med honom till följd av fientligheterna. Därmed gav Putin en signal om att det inte är meningsfullt att underteckna något med presidenten, vars maktinnehav är illegitimt även enligt Ukrainas egna lagar.

  I mars 2024 skulle presidentval hållas i Ukraina. De genomfördes inte, Zelensky vidtog inga konstitutionella åtgärder för att juridiskt motivera sin vistelse vid makten, så från och med den 21 maj – den dag då installationen av den nya presidenten skulle äga rum – bör han inte betraktas som en president utan som en usurpator. Följaktligen har inga avtal med Zelensky laga kraft.
  https://military.pravda.ru/news/2020988-zelenskii/

 4. En av de främsta ”krigshetsarna”, Estlands premiärminister Kaja Kallas, vars obetydlighet kompenseras av diplomatisk hyperaktivitet och fanatisk russofobi, Kaja Kallas, sa att instruktörer från Nato-länder redan utbildar ukrainska soldater på Ukrainas territorium.
  Kaja Kallas betonade att vissa länder löser denna fråga på egen risk. Hon är övertygad om att förluster bland utländska instruktörer inte kommer att orsaka ett krig med Ryssland, eftersom Natos artikel om kollektivt försvar inte automatiskt kommer att åberopas.

  Uppenbarligen är Estland mycket angeläget om att påskynda upptrappningen av konflikten mellan Nato och Ryssland. Vladimir Putin noterade att denna ansvarslöshet förklaras av det faktum att politikerna i de ”små länderna i Europa” inte fullt ut kan känna graden av ansvar för sina retoriska attacker.
  https://military.pravda.ru/news/2022975-kallas/

  • Ivan, kanske inte Kaja Kallas vill ha ryska gäster utan inbjudan en gång till i sitt land och få 300 000 ester skickade i boskapsvagnar till Vorkuta, Norilsk och Kolyma?

   Har den tanken aldrig slagit Dig Ivan, varför baltiska folken inte vill lyda under Moskva igen? Svaret är: våldet.

   Våldet ligger alltid och lurar under ytan i rysk politisk kultur och samhällsform mer än i någon annan europeisk kultur. Tänk bara på hur det även sett utr sedan Ryssland blev självständigt och demokratiskt: flera hundra dog hösten 1993 när Jeltsin besköt regheringsbyggnmaden Vita Huset i Moskva (mot påstådd ”kommunistisk-byråkratisk obstruktion”; d.v.s. de följde konstitutionen…), eller hur Groznyj pulversierades i de två Tjetjenien-krigen (som jag har all anledning att tro var till och med långt värre än dagens krigföring i Ukraina) där FN fastslog att staden Groznyj var då världens mest förstörda stad. Pulveriserad till grus och sten – av det EGNA landets krigsmakt.

   Ryssland är precis som USA: de kan aldrig ta avstånd från våld och krig vid dessa tillfällen.

   • Du får gärna komma med en källa till det här påståendet om ”300 000 i boskapsvagnar” (om det är charlataner typ Oleg Khlevniuk kan du låta bli).

    Sovjet stationerade trupper där efter ett gemensamt avtal hösten 1939. Man var från sovjetisk sida ytterst noggrann med att inte blanda sig i baltstaternas inre förhållanden. Molotov skällde ut ambassadören i Tallinn och en TASS-korrespondent efter noter i den frågan. Att det hela sen tog en annan vändning sommaren 1940 hade flera olika orsaker.

    • Sven-Eric Holmström 25 maj, 2024 At 07:52
     Vilket avtal? Menar du Molotov-Ribbentrop-pakten, vars hemliga protokoll delade upp Central- och Östeuropa i respektive intressesfärer?

     Den estniska regeringen förklarade sig helt neutral i början av andra världskriget trots det tvingade Sovjetunionen Estland att med direkta militära hot ingå en så kallad ömsesidig militär biståndspakt.

     Den sovjetiska ockupationen förde med sig händelse som massdeportationer som drabbade människor av alla nationaliteter som bodde i Estland. Deportationer som firas årligen som sorgedagar.

     • Nå vad säger Doctor om  att samma typ av pakter redan hösten 1938 fanns på plats mellan Tyskland respektive Storbritannien och Frankrike?

     • Nej, doktorn, jag pratar INTE om MR-pakten. Jag pratar om den sovjetisk-estniska biståndspakten daterad den 28 september 1939.

      Artikel 5 i den pakten stadgade ”Förverkligandet av denna pakt får inte på något sätt skada de fördragsslutande parternas suveräna rättigheter, särskilt inte deras ekonomisk system och statliga struktur. De för flottbaserna och flygplatserna reserverade områdena förbliva republiken Estlands territorium.”

      Värt också nämna artikel 1 och 2. Artikel 1 lyder ”De båda fördragsslutande parterna förplikta sig att ömsesidigt skänka varandra all hjälp, däri inbegripet militärt bistånd för den händelse de båda parternas sjögränser vid Östersjön eller via republiken Lettlands territorium deras landgränser och de baser, som angivas i artikel 3, skulle bli föremål för ett direkt angrepp eller hot om angrepp från någon europeisk stormakts sida.” Varje logiskt tänkande människa inser att man med en ”europeisk stormakt” i det här fallet menar Tyskland, då Storbritannien och Frankrike vid den här tiden saknade möjlighet att ta sig in i Östersjön. Således är det här avtalet riktat mot Tyskland!

      Artikel 2 stadgade att Sovjetunionen förpliktade sig att på förmånliga villkor ge den estniska armén hjälp i fråga om rustningar och annan krigsmateriel.

      Nämnas att Estland var den plats i Europa där Förintelsen var som mest fullbordad.

   • Om nu ”Johan” bryr sig om fakta om kriget i Tjetjenien så hade jihadister från hela världen grävt ner sig och befann sig i tunnlar under Groznyj. Tjetjenerna själva hade mist kontrollen för länge sedan över händelseutvecklingen och därför bytte Kadyrov och de flesta tjetjener sida under kriget. För att spara sina egna soldater så kom man fram till att röka ut jihadisterna med termobariska bomber var den enda lösningen i Groznyj. Att staden är numera ombyggd och betydligt uppgraderad och de flesta nöjda med det utom hårdföra islamister! Det är bara för ”Johan” och kolla hur fint Groznyj ser ut idag på nätet…Googla Groznyj och se själv! Att sitta på barrikaderna och peka finger är en svensk paradgren vilket inte kommer att fungera när man i framtiden måste röja upp i t ex Malmö? Alternativet för Sverige är att ge upp Malmö till islam men det är en fråga framtidens regim i Stockholm att ta hand om!

    • Nja, Kadyrov dog i Tjetjenien-kriget. Sonen Kadyrov, då en föga beläst junior fock märkligt nog makten i detta land.

     Jag vet mycket väl att diverse islamister, liksom georgiska, ukrainska och baltiska nationalister även de, både stödde och till och med aktivt krigade i Tjetjenien liksom i Kabardino-Balkarien och till och med i Dagestan.

     Det jag påtalade var den klassiska ryska krigföringen att knappast med någon kirurgisk finess, jämna städerna med marken där de dragit fram – det är deras kännetecken, i motsats till alla andra krigsmakter i dagens värld. Den är inte särdeles militärt sofistikerad och har därför också nu tappat nära nog också halva Svartahavsflottan i sin militära naiva krigföring, som dessutom fått flyttas från det en gång strategiska Krim, som nu i rysk hand förlorat, klantigt nog, denna ställning.

     • @Johan de Nauclér 25 maj, 2024 At 17:34

      ”jämna städerna med marken där de dragit fram – det är deras kännetecken, i motsats till alla andra krigsmakter i dagens värld.”

      Dina ”alla andra krigsmakter” som inte jämnat städerna med marken inkluderar USA och Israel eller exkluderar?

   • Ryssar kan alltid och visst ta avstånd från våld. Det var bolsjevikerna under sovjettiden som inte kunde det (och dessa var inte ryssar), och det är dessa bolsjeviker du mixar med äkta ryssar. Bolsjevikerna har f ö flytt till washington, och finns nu där under namnet neocons

 5. 22.05.2024 (13:15)
  Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen (22 maj 2024)
  Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den särskilda militära operationen.

  Som ett resultat av aktiva aktioner avancerade enheter från Sever-gruppen till djupet av fiendens försvar och tillfogade förluster på manskap och hårdvara från AFU:s 3:e stridsvagnsbrigad och 57:e motoriserade infanteribrigad nära Volchanskiye Khutora, Beliy Kolodez och Petropavlovka (Charkov-regionen).

  Tre motanfall som genomfördes av fiendens anfallsavdelningar slogs tillbaka nära Volchansk och Liptsy (Charkovregionen).

  AFU:s förluster uppgick till upp till 255 ukrainska soldater och sju motorfordon.

  Under motbatterikrigföringen neutraliserades ett 122 mm Grad MLRS-stridsfordon, ett 152 mm Akatsiya självgående artillerisystem, en USA-tillverkad 155 mm M777-haubits, en USA-tillverkad 105 mm M119-haubits, en 100 mm Rapira-pansarvärnskanon och två USA-tillverkade AN/TPQ-50 motbatteristridsstationer.

  Enheter ur Zapad-styrkorna förbättrade den taktiska situationen längs frontlinjen och tillfogade AFU:s 66:e mekaniserade brigad och 106:e territorialförsvarsbrigaden förluster nära Malejevka (Folkrepubliken Lugansk) och Ivanovka (Folkrepubliken Donetsk).

  En motattack som genomfördes av AFU:s anfallsavdelning slogs tillbaka nära Grigorovka (Folkrepubliken Donetsk).

  AFU:s förluster uppgick till upp till 130 ukrainska soldater och två motorfordon.

  Under motbatterikrigföringen neutraliserades ett polsktillverkat 155 mm Krab självgående artillerisystem, ett brittisktillverkat 155 mm FH-70 bogserat haubits och två USA-tillverkade 155 mm M-198 haubitsar.

  Som ett resultat av aktiva aktioner befriade enheter ur Yug-gruppen Kleshcheyevka (Folkrepubliken Donetsk).

  Dessutom tillfogades förluster på manskap och materiel från AFU:s 33:e mekaniserade brigad, 79:e luftlandsättningsbrigaden och 116:e territorialförsvarsbrigaden nära Georgijevka, Ostroye och Konstantinovka (Folkrepubliken Donetsk).

  AFU:s förluster uppgick till mer än 365 ukrainska soldater, två bepansrade stridsfordon, 18 motorfordon, en 152 mm D-20 haubits, en 122 mm D-30 haubits, en USA-tillverkad 105 mm M119 haubits och en brittisktillverkad 105 mm L-119 haubits.

  Enheter ur Tsentr-gruppen förbättrade den taktiska situationen längs frontlinjen och tillfogade AFU:s 24:e, 100:e mekaniserade brigader, 68:e jägarbrigaden och 71:a infanteribrigaden förluster nära Semjonovka, Sokol, Novgorodskoje och Karlovka (Folkrepubliken Donetsk).

  Sju motanfall från AFU:s 47:e, 110:e mekaniserade brigader, 142:a och 143:e infanteribrigader slogs tillbaka nära Archangelskoje, Netaylovo, Solovjevo och Umanskoje (Folkrepubliken Donetsk).

  AFU:s förluster uppgick till upp till 420 ukrainska soldater, tre bepansrade stridsfordon, inklusive ett tysktillverkat Marder-infanteristridsfordon, tre motorfordon, en 122 mm D-30-haubits och två USA-tillverkade 105 mm M119-haubitsar.

  Enheter ur Vostok-gruppen intog mer fördelaktiga linjer och tillfogade förluster på manskap och hårdvara från AFU:s 58:e motoriserade infanteribrigad och 128:e territorialförsvarsbrigaden nära Prechistovka, Velikaya Novosyolka och Neskuchnoye (Folkrepubliken Donetsk).

  En motattack som genomfördes av en anfallsavdelning ur AFU:s 72:a mekaniserade brigad slogs tillbaka nära Vladimirovka (Folkrepubliken Donetsk).

  AFU:s förluster uppgick till upp till 125 ukrainska soldater, två bepansrade stridsfordon, sex motorfordon, ett polsktillverkat 155 mm självgående artillerisystem, en brittisktillverkad 155 mm FH-70 bogserad haubits, ett 152 mm Akatsiya självgående artillerisystem och ett 122 mm Gvozdika självgående artillerisystem.

  Enheter från Dnepr-gruppen tillfogade förluster på personal och hårdvara från AFU:s 35:e marinkårsbrigad, 65:e mekaniserade brigaden och 126:e territorialförsvarsbrigaden nära Novoandrejevka (Zaporozhye-regionen) och Tyaginka (Cherson-regionen).

  AFU:s förluster uppgick till upp till 35 ukrainska soldater, sju motorfordon, två USA-tillverkade 155 mm M777-haubitsar, en 152 mm Msta-B-haubits och en 152 mm D-20-haubits.

  Operativt-taktiskt flyg, obemannade flygfarkoster, missiltrupper och artilleri från de ryska styrkorna förstörde två AFU-ammunitionsdepåer, samt engagerade AFU-arbetskrafts- och hårdvarukluster i 102 områden under dagen.
  Luftvärnsenheter sköt ner 34 obemannade flygfarkoster, två fransktillverkade Hammer-styrda flygbomber och en USA-tillverkad HIMARS MLRS-projektil.

 6. Det finns chockerande information om förskingring och skenande plundring av miljarder av västerländska medel som skickats till Ukraina. Enligt en rapport publicerad i Pravda sa Martyna Bohuslavets, som leder Mezha Anti-Corruption Center, att ”miljontals dollar som var avsedda för byggandet av befästningar i Charkiv-regionen istället ”överfördes till Charkiv OVA (Ukrainian Kharkiv Regional Military Administration) för att fronta kompanier av avatarer”.
  Medel som var avsedda att bygga befästningar för försvaret av Ukrainas norra gräns omdirigerades till falska företag, enligt Mezha Anti-Corruption Center.

  Enligt WorldTribune: Det chockerande avslöjandet kommer efter att BBC rapporterat att en regional ukrainsk befälhavare i Charkiv har sagt att den första försvarslinjen saknades i ett massivt ”förräderi” i den norra delen av landet.

  Denys Jaroslavskyj, en befälhavare i regionen med ansvar för den ukrainska specialspaningsenheten, sa till BBC: ”Det fanns ingen första försvarslinje. Vi såg det. Ryssarna gick bara in. De gick bara in, utan några minerade fält.

  Jaroslavskyj berättade för BBC att tjänstemän i den ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskys regim hävdade att de hade byggt upp minorna som den första försvarslinjen till en enorm kostnad. Han sa till reportrar: ”Antingen var det en handling av försummelse eller korruption. Det var inget misslyckande. Det var ett svek”. Han tillade sedan: ”När vi kämpade för det här territoriet 2022 förlorade vi tusentals människor. Vi riskerade våra liv. Och nu på grund av att någon inte byggde befästningar förlorar vi folk igen.

  I mars sa den opartiska US Government Accountability Office (GAO) att det fanns en tydlig brist på tillsyn över de medel som går till Ukraina. GAO konstaterade i sin rapport att USA:s försvarsdepartement brister i sin förmåga att utöva tillsyn över de resurser som skickas till Ukraina.

  ”DOD har inte kvalitetsdata för att spåra leverans av försvarsartiklar till Ukraina. DOD:s vägledning om PDA definierar inte tydligt vid vilken tidpunkt i leveransprocessen försvarsartiklar ska registreras som levererade eller ger tydliga instruktioner för hur DOD:s servicegrenar ska bekräfta leveransen”, står det i GAO:s rapport och tillägger att fullständig dokumentation av den finansiering som skickas till den militära insatsen i Ukraina har saknats.

  Den ryska nyhetsbyrån RT gav ytterligare detaljer om denna fråga och sa: ”Ryssland har intagit dussintals städer och byar i den norra delen av Charkov-regionen efter att ha inlett en offensiv i fredags. Enligt den senaste uppdateringen från det ryska försvarsministeriet hade ryska trupper intagit byn Bugrovatka på måndagen och tillfogar förluster på ukrainsk arbetskraft och hårdvara nära Veseloye, Volchansk och Liptsi, varav den senare ligger bara 20 km från utkanten av staden Charkov”.

  Enligt RT har en stor del av dessa pengar förskingrats. När det gäller leverans av virke undertecknade ZhKG och OVA kontrakt till ett värde av 270 miljoner hryvnia (6,8 miljoner US-dollar) med fem företag som bildades omedelbart efter att kontrakten tillkännagavs. Ingen budgivning ägde rum och minst två av dessa företag ägdes av samma person.

  RT citerade Boguslavets som sa: ”Dessutom liknar ägarna till dessa företag inte framgångsrika affärsmän och affärskvinnor”, skrev hon. ”De har dussintals rättsfall, från whiskystöld till våld i hemmet mot en man och mor; En del av dem har berövats sina föräldrarättigheter och har varit föremål för verkställighetsförfaranden för banklån.

  Boguslavets beskrev dessa företagare som ”avatarer”, som fick ansvaret för företagen antingen mot en liten avgift eller utan deras vetskap. En av de förmodade vd:arna, vars företag betalades 52 miljoner hryvnia (1,3 miljoner dollar), är en jordbruksarbetare, enligt Boguslavets dokument.

  Blotta ögat kan se hur en regeringstjänsteman skoningslöst registrerar nya företag och för detta ändamål använder människor som på grund av omständigheterna kanske inte är medvetna om detta”, skrev Boguslavets. ”Och den här personen fortsätter att tjäna pengar på blod”.

  Bristen på defensiva befästningar gjorde det möjligt för ryska styrkor att gå in i Charkovregionen nästan utan motstånd, säger Denis Jaroslavskij, befälhavare för en ukrainsk specialspaningsenhet, till BBC. – Det fanns ingen första försvarslinje. Vi såg det. Ryssarna gick bara in. De gick bara in, utan några minerade fält, säger Jaroslavskij.

  – Antingen var det en försummelse eller korruption. Det var inget misslyckande. Det var ett svek”, tillade han.

  Enligt RT är historien om de förskingrade försvarspengarna den senaste i en lång rad berättelser om korruption som kommit från Ukraina. Nyligen avbröt Polen handelssamtalen med Kiev efter att Ukrainas jordbruksminister Nikolay Solsky anklagats för att olagligt ha lagt beslag på statlig mark till ett värde av nästan 7,4 miljoner dollar. Flera månader tidigare meddelade Ukrainas säkerhetstjänst, SBU, att den hade avslöjat en stor förskingringshärva där ukrainska tjänstemän och privata entreprenörer stal cirka 40 miljoner dollar som öronmärkts för inköp av granater.

  Pravda citerade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som i början av april 2024 hävdade att befästningarna i området var ”98 procent klara”. Ukrainska konton på sociala medier kritiserade också Zelenskys uttalande vid en presskonferens den 19 december 2023, då han hyllade befästningarna nära Charkov som de ”mest kraftfulla”.

  Ukrainska befälhavare som Denis Jaroslavskij ryker. Frånvaron av adekvata befästningar längs den första försvarslinjen gjorde det möjligt för ryska styrkor att avancera med lätthet, sa han till västerländska medier och skyllde på försumlighet eller korruption.

  ”Om två år borde det ha funnits betongbefästningar på tre våningars djup vid den ukrainska gränsen! Inte ens minfält anlades. Vi kommer till slutsatsen att detta antingen är stöld i en vansinnig skala eller avsiktligt sabotage, säger befälhavaren för en ukrainsk specialspaningsenhet till BBC.

  Sedan början av 2024 har 20 miljarder hryvnia (504 miljoner US-dollar) anslagits från statsbudgetens reservfond för befästningar. Ytterligare resurser uppgick till ytterligare 5,7 miljarder hryvnia (142 miljoner dollar), sade premiärminister Denys Shmygal. Många Telegram-kanaler noterar att Kiev för länge sedan övergick till strategin att använda städer som ”fria befästningar”. Om så är fallet kan Charkov gå ett liknande öde till mötes som Avdeyevka, där den ukrainska armén hoppas kunna använda lokala höghus som avfyrningspunkter och underjordiska tunnlar för att lagra ammunition – samtidigt som man kastar in trupper i ”köttkvarnen”.

  Samtidigt, i januari 2024, sa BBC som citerar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU, att den har avslöjat korruption i ett vapenköp av militären till ett värde av cirka 40 miljoner dollar. Korruption har varit en stor stötesten i Ukrainas försök att ansluta sig till Europeiska unionen.

  SBU sade att en utredning hade ”avslöjat” tjänstemän vid försvarsministeriet och chefer för vapenleverantören Lviv Arsenal, ”som stal nästan 1,5 miljarder hryvnia vid inköp av granater”.

  ”Enligt utredningen är tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän vid försvarsministeriet och chefer för närstående företag inblandade i förskingringen”, heter det.

  Newsweek sa i en rapport med titeln ”Zelenskys korruptionsproblem” den 9 januari att Zelenskys försvarsminister, Rustem Umerov, sa att en granskning hade avslöjat korruption i samband med militär upphandling till ett värde av 10 miljarder hryvnia (262 miljoner US-dollar) bara under de fyra månader han hade varit på posten. Hans företrädare, Oleksij Reznikov, avgick i september på grund av skandaler som hotade att undergräva det inhemska och internationella förtroendet för Kiev.

  Bland annat avskedades två högt uppsatta tjänstemän på grund av anklagelser om att ministeriet hade blåst upp kontrakten för livsmedel som levererades till trupperna, inklusive ägg. I december greps en tjänsteman vid försvarsdepartementet misstänkt för att ha förskingrat nästan 40 miljoner dollar i bedrägliga inköp av välbehövliga artillerigranater till Ukrainas militär.

  I februari 2024 skrev Asia Times i en rapport med titeln ”Ukrainas korruption till ett existentiellt hot”: ”De senaste avslöjandena om korruption i Ukraina berättar en komplex historia. En skandal har uppslukat det ukrainska försvarsdepartementet, där 100 000 granater till ett värde av cirka 40 miljoner dollar betalades men aldrig levererades. Men bara några dagar efter att den här historien uppdagades nådde Ukraina sin bästa placering någonsin i det årliga korruptionsindexet som sammanställs av Transparency International (TI).

  ”Den förbättrade ställningen i TI-indexet visar att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs ansträngningar för att slå ner på korruption – inklusive i hans inre krets – har lett till vissa förbättringar”.

  Men detta påstående från Transparency International har varit ett försök att dölja skenande plundring av västerländska kontanter till Ukraina och rädda Kievs myndigheter från att möta vrede från det globala samfundet – särskilt skattebetalarna i väst.

  Den 3 maj 2024 uppgav BBC i en rapport att ukrainska myndigheter har anklagat en parlamentsledamot för att ha förskingrat över 220 000 pund. Den nationella antikorruptionsbyrån (NABU) hävdade att den ukrainska parlamentsledamoten köpte tillgångar som vida översteg hans officiella inkomst. Även om man inte identifierade politikern, namngav nyhetsbyrån Interfax Ukraina och andra ukrainska medier Andriy Klochko som den anklagade. Andriy Klochko är en inflytelserik person i Kiev och är en framträdande medlem av president Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare.

  I oktober 2021 sa Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) att även om Ukrainas president Volodymyr Zelensky kom till makten på löften om att rensa upp i det korruptionsdrabbade landet, avslöjar Pandora Papers att han, hans fru och närmaste krets var förmånstagare av ett nätverk av offshore-företag, inklusive några som ägde dyra och lyxiga fastigheter i London.

  Zelensky utnyttjade den utbredda allmänna ilskan mot korruption, men hans kampanj 2019 präglades av tvivel om hans anti-korruption, med tanke på att hans kampanj förstärktes av medier som tillhör Kolomoisky – som anklagas för att ha stulit 5,5 miljarder dollar från sin egen bank och kanaliserat dem utomlands i samförstånd med sin partner, Hennadiy Boholiubov.

  I kampanjens hetta publicerade en politisk allierad till den sittande presidenten Petro Porosjenko ett diagram på Facebook som påstods visa att Zelensky och hans tv-produktionspartners var förmånstagare av ett nät av offshore-företag som påstås ha fått 41 miljoner dollar i medel från Kolomoiskys Privatbank.

  De nya dokumenten visar att en del av nätverket hanterades med hjälp av Fidelity Corporate Services, ett offshore-konsultföretag som var ett av 14 företag vars dokument utgör en del av Pandora Papers-läckan. Dokumenten visar att Zelensky och hans partners använde företag baserade på Brittiska Jungfruöarna (BVI), Belize och Cypern. Två av Zelenskyjs medarbetare i offshore-nätverket, som också var en del av hans tv-produktionsbolag, har nu mäktiga positioner. Serhiy Shefir är Zelenskyjs främsta presidentmedhjälpare, medan Ivan Bakanov är chef för Ukrainas säkerhetstjänst.

  Pandora Papers-dokument visar att ett nätverksföretag användes för att köpa en lägenhet i London bara en kort promenad från museet som nu ligger på 221b Baker Street, adressen till Sir Arthur Conan Doyles legendariska detektiv. Området är en av flera dyra delar av London som gynnas av utländska investerare som använder anonyma skalbolag.

  Den lägenheten, en trerumslägenhet på Glentworth Street, köptes för 1,58 miljoner pund (2,28 miljoner USD) 2016 av ett företag i Belize som ägs av Shefir, SHSN Limited. En tvårumslägenhet i närheten i Baker Streets Chalfont Court-byggnad, som köptes av Shefir för 2,2 miljoner pund (3,5 miljoner USD) 2014, överfördes också till SHSN Limited 2018.

  Dokumenten visar också att en annan aktieägare i Kvartal 95, Andrii Iakovlev, fick en lägenhet på cirka 1,5 miljoner pund (2,3 miljoner USD) i Westminster Palace Gardens-byggnaden, en kort promenad från Houses of Parliament, 2015 efter att hans BVI-företag köpte ett annat BVI-företag som ägde fastigheten.

  År 2017 delades Maltex lika mellan skalbolag som tillhörde Zelensky, Iakovlev och bröderna Serhiy Shefir och Borys Shefir. Ivan Bakanov, en annan partner i Kvartal 95 som nu fungerar som chef för Ukrainas hemliga polis, var förmånstagare till ett annat företag som agerade som förvaltare och förvaltare för de fyra andra männens ägande av Maltex.

  Zelenskyj ägde tillsammans med sin fru en fjärdedel av Maltex genom ett Belize-registrerat företag som heter Film Heritage. Men 2019, mitt under Zelenskys valkampanj, överförde Film Heritage sitt ägande av Maltex till ett annat företag som ägs av Serhiy Shefir, den snart blivande presidentens chefsassistent. Överföringsdokumenten upprättades av Iurii Azarov.

  Affären gav Zelensky ett visst avstånd till offshore-nätverket, samtidigt som det inte kostade honom någonting.

  Samtidigt, i ett chockerande avslöjande, sa den prisbelönta journalisten Seymour Hersh att Central Intelligence Agency (CIA) var medveten om den utbredda korruptionen i Ukraina. Han sa att den ukrainska regeringen har använt amerikanska skattebetalares pengar för att köpa diesel från Ryssland för att driva sin militär. Hersh menar vidare att ukrainska tjänstemän också ”konkurrerar” om att bilda bulvanföretag för exportkontrakt till privata vapenhandlare runt om i världen.

  Seymour Hersh hävdade också att frågan om korruption togs upp under ett möte mellan CIA-chefen William Burns och Zelensky i januari. En underrättelsetjänsteman berättade för Hersh att Burns levererade ett fantastiskt meddelande till Zelensky.

  Enligt Hersh ”stal Zelensky så mycket pengar” att Burns var tvungen att ”varna honom för att stoppa det”. Hersh säger att ”frågan om korruption togs upp direkt med Zelensky i ett möte i januari förra året i Kiev med CIA-chefen William Burns” och att ”hans budskap till den ukrainske presidenten var hämtat ur en maffiafilm från 1950-talet”. Hersh citerade en underrättelsetjänsteman med direkt kännedom om mötet. Omfattningen av förskingringen var sådan att Kievregimens generalstab och högt uppsatta tjänstemän var rasande över Zelenskys okontrollerbara girighet, så Burns varnade honom för att ”lämna något till dem”.

  Seymour Hersh rapporterade också att minst 35 generaler och högre tjänstemän skulle granskas för okontrollerbar stöld av USA:s ”bistånd”, eftersom de var de mest högljudda om det, vilket underminerade den nynazistiska juntans redan hemska rykte. Zelensky avfärdade dock bara tio av dem, eftersom de ”skamlöst skröt om de pengar de hade – körde runt i Kiev i sin nya Mercedes”. Å andra sidan är korrupta tjänstemän det minsta av det ukrainska folkets problem. Olika ryska militära källor antyder nämligen att ytterligare amerikanskt ”bistånd” tilläts passera representanthuset bara för att Kievregimen lovade att tvångsrekrytera ytterligare hundratusentals vanliga ukrainare som knappt kan få ekonomin att gå ihop. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv bekräftade i huvudsak detta i ett uttalande nyligen.

  • Det du skriver här ovan borde ju få västvärlden att direkt sluta att stödja Ukraina både ekonomiskt och militärt. Det framgår ju också att både UK och USA verkar vara medvetna om vad som har skett med hjälpsändningarna men ändå avslöjar de inte detta utan fortsätter lova mer hjälp. Det är sjukt. Dela gärna länkar till ovan info.

 7. Det är bara lögner som von Ljugen sprider i EU, när hon säger att ukrainarna vill dö för oss och för våra värderingar. Det har majoriteten aldrig velat.
  F-d- underrättelseofficer Jaques Baud, som var på plats i Ukraina när den våldsamma och blodiga kuppen skedde och kuppmakarna tog makten i Ukraina år 2014, säger att det blev total kollaps i deras arme, då många inte ville lyda under befäl av kuppmakarna. Många flydde utomlands och en del gick över till motsatta sidan, de som var emot kuppen och ville ta upp kampen mot de nya herrarna.

  Han redovisade siffror i en intervju att det vara bara i västra Ukraina som 53% röstade för att gå med i Nato. I mellersta och södra Ukraina var det 32% och i östra Ukraina /Donbass/ var det enbart 10% som ville gå med i Nato. Så man kan säga att om man räknar med alla invånare i Ukraina så var det en minoritet som ville gå med i Nato.
  Han sa att det var därför man öppnade fängelseportarna och släppte ut grova brottslingar för att man behövde personal till militären, och man blev beroende av nynazister och nationalister som ville strida.

  RT:s chefredaktör Margarita Simonyan har publicerat en lista på 500 ukrainska fångar, som Kiev vägrar att byta ut, de vill bara ha 38 från Azov av hela listan.
  Listan finns med namn och personnummer, vad säger släktingarna i Ukraina om att Ukraina inte vill byta ut dem, bara Azov är värdefulla krigare för dem.

 8. Det finns en stor opposition i Ukraina mot Zelensky, som inte tillhör de rysktalande i Donbass/östra Ukraina utan de finns i västra Ukraina och är förbjudna och förtryckta. Många av dem finns som politiska flyktingar i Europa, men vi får inte höra deras röster och protester.

  Anatolii Sharii är en av dem.
  Påminnelse av vad en oppositionspolitiker till Zelensky skriver. Han är från västra Ukraina och har kontakter där, men blivit tvungen att fly sitt land p.g.a. Zelenskys politik.
  Nedanstående kommentarer har han gjort mellan juli 2022 t.o.m. januari 2023.

  Анатолий Шарий🇺🇦🌾❤️✌🏻
  @anatoliisharii
  Zelenskij fick Europaparlamentets Andrey Sacharov-pris ”För tankefrihet”. Han som förbjöd alla oppositionspartier, stängde all media och öppnade brottmål mot alla oppositionsjournalister? Europaparlamentet är en skamlig BOTTEN institution.
  Är det sant, att degenererade kan tilldela diktatorn, korrupte och mördare Zelensky Nobelpriset???🤦‍♂️

  Ett brottmål öppnades mot min advokat, han fördes upp på efterlysningslistan men kunde delta i domstolar på nätet. Idag fråntogs han advokatstatusen för att beröva mig en advokat i Ukraina. Ära till Zelensky och det europeiska Ukraina

  Utan tvekan är den nuvarande staten under Zelenskiys ledning fascistisk. Det saknar domstolar, rättigheter, brottsbekämpande myndigheter. Man måste bara lyda den fascistiska statens lagar så att man inte dödas. Men respektera det aldrig

  Kom precis över någon som sa att en av sakerna som Ukraina kämpar för är yttrandefriheten. Detta är landet som har förbjudit nästan alla politiska vänsterpartier och gjort kritik av nazistiska organisationer olaglig. Kan du bli mer Orwellian?
  Idag har tusentals krigsförbrytare som dödat, våldtagit, begravt levande och bränt civila släppts från fängelser på Zelenskiys initiativ. Idag fick de vapen och ytterligare en möjlighet att döda, våldta, begrava dem levande och bränna dem
  Teoretiskt sett kan de Tornado-bataljonssoldater som frigivits från fängelset, dömda av en ukrainsk domstol för mord och massvåldtäkter av civila, nu komma till EU och få uppehållstillstånd. Det kommer alltid att finnas någon att döda och våldta i EU.

  Zelenskij släpper mördare från fängelser och fyller fängelserna med politiska motståndare.
  Ursula tackade diktatorn och hans hantlangare för de utmärkta ukrainska domstolarna som håller möten utan advokater. Hon tackade för nedläggningen av politiska partier och brottmål mot Zelenskys motståndare.
  Det finns ukrainska oppositionspolitiker, som inte går ärenden åt Ryssland, men som är skarpt kritiska mot Zelensky och beskriver honom som en mini Pinochet

  SBU officers came to people from my Party and BEATEN their parents. In one case, the children were locked up in the next room, in the other case, the children watched their 75y.o grandmother being beaten. The reason is they demanded to make a video with insults to me.
  10 januari 2023
  Vår partiaktivist, vars gripande rapporterades av alla Ukrs ”media” i går, har inte gripits. Han har inte åtalats. Det finns inga bevis för hans kriminella avsikter. Han misshandlades helt enkelt utan advokat och ett ämne skapades för pressen. Zelensky — en mini-Pinochet

  https://twitter.com/anatoliisharii/status/1612726560976404483

  SBU arresterade en FSB-spion. Han fotograferade hemliga föremål och skickade data till Ryssland. Jag har faktiskt lyckats skaffa läkarhandlingar av mannen. Han är mentalt svag och praktiskt taget blind, hans synnerv är atrofierad. Den ukrainska regeringen bryter igenom en ny botten varje dag.

  https://twitter.com/anatoliisharii/status/1613842092375085056

  Media i Väst skriver ingenting om oppositions politikerna i Ukraina som inte tillhör östra Ukraina och Donbass men inte tycker om den Pinochet liknande regimen som våra politiker hyllar i Västra Ukraina.
  De kämpar för ett bättre Ukraina
  Det finns ukrainska oppositionspolitiker, som inte går ärenden åt Ryssland, men som är skarpt kritiska mot Zelensky och beskriver honom som en mini Pinochet-

  SBU officers came to people from my Party and BEATEN their parents. In one case, the children were locked up in the next room, in the other case, the children watched their 75y.o grandmother being beaten. The reason is they demanded to make a video with insults to me.

  Анатолий Шарий🇺🇦🌾❤️✌🏻
  @anatoliisharii
  Medan de korkade fåren som styr EU sätter ett tak på oljepriserna, har USA beslutat att utvinna olja i Venezuela i utbyte mot att vissa sanktioner hävs. Får och vargar. Vargarna vinner.

  • Jaha, USA vill utvinna olja i Venezuela?
   I Sverige och i Europa pågår en energiomställning för minskad användning av fossila bränslen, främst olja och kol.
   Det löper på ganska bra tycker jag och politikerna har en målsättning.

   Men hur kan det komma sig att energiomställningen går så trögt i USA?
   Båda kontinenterna tillhör faktiskt den progressiva Västvärlden.
   Amerikanska bilar är fortfarande mer bränsletörstiga än bilflottan i Europa och det omfattande järnvägsnätet i USA drivs mest med diesellok istället för elektrifierat järnvägsnät som i Europa men även i Ryssland.
   Kollektivtrafiken utnyttjas dåligt i USA och folk kör mest i sina privata bilar.

   Man kan tycka Europa och USA borde påverka varandra inom den Västerländska hegemonin men så verkar inte vara fallet med den för Sverige och Europa så viktiga energiomställningen.

   Tidigare betraktades alltid USA som ett modernt föregångsland.
   Men nu verkar det inte längre vara så, det verkar istället så att det moderna föregångslandet har tappat framgångskraften och istället tvingats gå på defensiven och försvara det befintliga så långt där är möjligt.
   USA har tidigare styrt med våld men verkar inte riktigt längre ha de ekonomiska musklerna att upprätthålla våldet.
   USA: – Okej, vi ska bli lite snällare, bara ni ger oss den olja vi fortfarande måste ha därför vi inte har klarat av den energiomställningen framtidens samhälle kräver därför peakoil sedan länge redan är passerat.

  • De partier som förbjudits enligt Ukrainas konstitution har blivit det av landets domstolsväsen eftersom det är krigstid, och de riskerar att få quisling-liknande situationer i landet: precis som såväl nazister, fascister och kommunister strikt övervakades i såväl Sverige som andra länder under andra världskriget; vi hade till och med i Sverige diverse anhängare av dessa rörelser tvångsinternerade i baracker som omgavs med taggtråd, liksom att tidningar och annan utgivning förbjöds och lades ned – det sker med krigslagarnas fulla tillstånd eller under undantagstillstånd.

   Det är så det går till i de en gång civila politiska systemen som konverteras till krigstid: det är helt enkelt fullt normalt och inte det minsta unikt.

   I Ryssland självt hamnar var och en som protesterar mot kriget (till exempel tar med Tolstojs klassiska bok ”Krig och Fred” till Aleksanders-trädgrådens monument vid Manezjen i Moskva – de kvinnor som gjort det häktas snabbt av rysk polis.)

   Vad säger fru Månsson om det då? Det är ju precis samma sak, fast på den ryska sidan. Har Vivianne Månsson EN ENDASTE GÅNG vikt ut sina sympatier för de många fängslade RYSSAR liksom RYSKA fredsaktivister inuti Ryssland, RYSKA kvinnor som kämpar mot kriget och nu döms till drakoniska nya strafflängder på 10 till 25 år ? – Nä. Aldrig. Inte en endaste gång. Och vi kommer aldrig att få se dessa falska omhuldande propagandafraser för de ryska kvinnorna och de ryska fängslade fredsaktivisterna från fru Månsson heller.

 9. @Johan de Naucler 22 maj, 2024 At 14:56
  ”I Ryssland är krigsmotivationen bland de som riskerar rekryteras in närmast med noll.”

  Johan den Nuclear fortsätter att bränna med napalm.

  Senaste siffror om rekrytering i Ryssland från försvarsministeriets officiella telegramkanal:

  I Moskva och andra ryska städer har antalet personer som vill skriva in sig i militärtjänst enligt ett kontrakt i Ryska federationens väpnade styrkor ökat avsevärt

  Sedan början av detta år (2024) har mer än 100 tusen människor redan gått in i militärtjänst under kontrakt i Ryska federationens väpnade styrkor.

  Samtidigt, under den senaste och en halv veckan, vid urvalsställen för militärtjänst enligt ett kontrakt i Ryska federationens väpnade styrkor, en betydande ökning av antalet personer som vill ingå kontrakt med det ryska försvarsministeriet för att delta i en särskild militär operation har registrerats.

  Varje dag kommer upp till 1 700 personer till kontraktsuttagningscenter över hela landet för att ta värvning i militären. Totalt under de senaste 10 dagarna har cirka 16 tusen medborgare undertecknat kontrakt för att delta i en speciell militär operation.

  Under intervjuer som genomförts under den senaste veckan vid urvalsställen i ryska städer angav de flesta kandidater viljan att hämnas de dödade i tragedin som inträffade den 22 mars 2024 i Moskvaregionen som huvudmotivet för att ingå ett kontrakt.

  Tidigare har Ryska federationens försvarsminister, arméns general Sergei Shoigu, sagt att i slutet av 2024 är det planerat att bilda två arméer med kombinerade vapen och trettio formationer, inklusive fjorton divisioner och sexton brigader, i de väpnade Ryska federationens styrkor.

  🔹 Ryska försvarsministeriet
  https://t.me/mod_russia/37290

  Johan,
  ”Varje dag kommer upp till 1 700 personer till kontraktsuttagningscenter över hela landet…”
  Är du med?

  • De människor som gick ut i krig av patriotiska skäl har tagit slut. Det som främst lockar människor till krig är pengar. Medan medellönen i Ryssland är cirka 70 000 rubel (760 dollar) börjar månadslönen för en kontraktssoldat på 204 000 rubel (2 200 dollar).

   Sonen till fattiga grannar skrev på ett kontrakt när han fyllde 18 eftersom han ville vara ”självförsörjande och oberoende”. ”Hans föräldrar vägrade inte”. De begravde honom inom några månader.

   Är du med?

    • Fast tydligen inte Du själv… SVO används inte längre i rysk media. Idag talar man mer än gärna om ”vojna”.

   • @Doctor 24 maj, 2024 At 14:58
    Hej Doctor,
    Jasså, två månadslöner till och är du redo att på alvar riskera ditt liv varje sekund?
    Detta alltså räcker för att motivera och kompensera för denna högst livshotande risken, tycker du?

    ”De människor som gick ut i krig av patriotiska skäl har tagit slut. Det som främst lockar människor till krig är pengar.”
    Du påstår att alla ryska män (ca 1700 per vecka) går ut i krig för pengar nu.

    Kan du bekräfta din så djärva generalisering med något mer omfattande än omnämnandet av en stackars 18-åring som du t o m inte har lämnat några mer uppgifter om?

  • Visst. Det kan säkert vara så. Men vi har inga objektiva, förutom ryska statliga medier och ryska försvarsministeriets egna uppgifter. Att dessa lämnar ”objektiva” data mitt i ett krig är helt enkelt osannolikt – det också.

   I krig finns inga objektiva data. Så enkelt är det. Men av de mer än 500 000 militärålderspliktiga män som lämnat landet efter krigsutbrottet, så har vi där en viss lutning, och att många inskrivningskontor faktiskt förstörts runtom i landet.

   Av de insiktsuppgifter vi har i form av intervjuer av utländska journalister eller som sänts till sådana, med just ryska yngre män i världens många artiklar vet vi att bland i alla fall dessa intervjuade är stridsviljan och den politiska motivationen faktiskt mycket låg.

   Men det gamla ryska ordspråket från den ende generalissimus Ryssland haft, Aleksandr Suvorov så sade han tänkvärt för många hundra år sedan: ”De två bästa soldaterna är TID och TÅLAMOD”. Och det brukar, å andra sidan Ryssland just HA i krig. I andra världskriget skötte dock NKVD:s spärrtrupper sitt – och ingen kunde desertera bakåt, åtminstone.

   • Seymor Hersh förkunnar

    ”Ukraina står inför ett överväldigande nederlag i kriget mot Ryssland. Det skriver journalisten Seymour Hersh på sin Substack. USA har spenderat 175 miljarder dollar på ett krig som är omöjligt att vinna, påpekar han.

    Det är den legendariska amerikanska journalisten Seymour Hersh som nu förutspår en gigantisk förlust för Ukraina i kriget mot Ryssland.

    Alternativet är att förhandla fred.

    ”Amerika, under åren Biden varit i tjänst, har spenderat 175 miljarder dollar för att utkämpa ett krig som inte går att och inte kommer att vinnas. Det kan bara lösas genom diplomati — om rationalitet segrar i Kiev och Washington — eller annars genom det överväldigande nederlaget av den underbemannade, undertränade och dåligt utrustade ukrainska armén”, skriver Seymour Hersh på sin Substack fritt översatt.

    De senaste veckorna har Hersh, förklarar han vidare i sin artikel, hört om flera ukrainska brigader som informerat sina överordnade om att de inte längre kommer delta i vad som vore en ”självmordsoffensiv” mot en bättre utbildad och bättre utrustad rysk militär.

    Enligt Hersh är det inte bara den amerikanska presidenten Joe Bidens höga ålder och dennes svårigheter att hålla tal som hotar chansen att bli omvald i presidentvalet i höst, utan även Bidens ”långvariga oförmåga att se världen som den är”.

    Han påpekar att Joe Biden inte har gjort några ansträngningar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 för att ordna ett personligt möte med Rysslands president Vladimir Putin. Enligt Hersh träffades Biden och Putin så sent som 2021.

    Om Seymour Hersh har rätt, kan det förklara varför makteliten i Bryssel och Washington nu, enligt vissa, förbereder för ett större krig med Ryssland.”

 10. Yevhen Karas, ledaren för Ukrainas nynazistiska terrorgäng C14’s
  Karas tal som you tube tagit bort, men som jag skrivit av innan de tog bort videon, ord för ord.

  //Vi får nu enorma mängder vapen av väst, inte för att de tycker om oss, inte för att vi säger att Väst hjälper oss, utan vi är det bästa för dem. Vi tycker att det är kul att döda, vi tycker det är kul att slåss. De ger oss vapen och tänker att de får se vad som händer. Det är också orsaken till den nya alliansen Storbritannien, Polen, Turkiet och Ukraina. Vi är huvudpersonen här då vi har startat ett krig som man inte sett på 60 år. Så tänk nu på hur mycket vapen vi har, hur många veteraner vi har .
  Tänk nu på om Ryssland faller sönder i fem delar, Vi har de flesta ”Javelinas” i Europeiska kontinenten, möjligen har England fler. Tänk då på vilket problem vi kommer att bli för alla de länder som nu skapar problem för oss. Det är vår glädje och vår sorg.
  Detta är inte för att vi vill ansluta oss till Europa. Nej vi är en enormt kraftfull stat, och kommer vi till makten kommer det att bli problem och glädje för hela världen.
  Nej den europeiska familjen har redan kollapsat.
  Det är nya politiska allianser på den nya politiska arenan. Nya politiska utmaningar

  De säger att nazisterna var få på Maidan, men deras effektivitet var oändlig. Utan nazisterna hade effektiviteten minskat med 90%,.Detta var nationalisternas seger.
  utan nationalisterna hade Maidan förvandlats till en Gay parade//

  De europeiska länderna som vill gå i krig mot Ryssland, hör man också säga att de vill dela upp Ryssland i fler olika länder, senast var det Kallas i Estland,, som tyckte att det vore inte så dumt. Har hon aldrig tänkt på att man kunde dela upp Ukraina i stället, USA som delar upp länder över hela världen, men inte Ukraina.

  Ukrainarna vill inte gå i krig mot Ryssland, det visar alla undersökningar, därför måste Nato söka sina krigare bland extremister över hela världen. Så man importerar nynazister till Ukraina, som skall kriga mot Ryssland. Nedan utdrag från tidningen ”Time”.

  //Ali Soufan, en säkerhetskonsult och före detta FBI-agent som har studerat Azov, uppskattar att mer än 17 000 utländska krigare har kommit till Ukraina under de senaste sex åren från 50 länder.
  Christopher Wray, chefen för FBI, bekräftade senare i vittnesmål till den amerikanska senaten att amerikanska vita supremacister ”faktiskt reser utomlands för att träna.”
  Förutom att erbjuda en plats för utländska radikaler att studera krigets knep och verktyg, har Azovrörelsen, genom sin onlinepropaganda, underblåst en global hatideologi som nu inspirerar till fler terrorattacker i USA än vad islamisk extremism gör och är en växande hot i hela västvärlden.
  I sitt brev till utrikesdepartementet 2019 noterade amerikanska lagstiftare att ”kopplingen mellan Azov och terrordåd i Amerika är tydlig.//

  USA har också fört över massor av IS-extremister för att kriga i Ukraina från Syrien.
  Nu när det blir mer tydligt att ukrainarna inte vill vara med om detta krig, skall man tydligen importera terrorister från hela världen. Nedan text från Sputnik.

  //BISHKEK (Sputnik) – Terrorister från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan överförs till Ukraina i stora grupper med hjälp av Nato-länder, sade den ryska federala säkerhetstjänstens (FSB) direktör Alexander Bortnikov.
  ”Vi registrerar den pågående överföringen av legosoldater och krigare från internationella terrororganisationer från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan till Ukraina i stora grupper med hjälp av Nato-länder. Vissa av dem används för ytterligare terroristexpansion till OSS.” Bortnikov sade vid ett möte i rådet för chefer för säkerhetsbyråer och specialtjänster i OSS-medlemsstaterna i Bishkek.//

  Nynazister som Azov blir hyllade som hjältar i USA och England, deras bästa krigare, för ukrainarna vill inte ha detta krig.

  • Vad tycker då Vivianne Månsson om oligarker som Putins minister Jakunin (Якунин), frun Jakunina som är nära allierad med den amerikanska ytterhögern och ProLife-rörelsen, ryska Tsargrad-nätverkets ultrakonservative Malofejev och Rusitch-ledaren Miltjakov (Милчаков) som kallar sig just nazist (och ingenting annat, och som strider i Ukraina för Putin) vars rörelses symbol är den nazistiska solsymbolen? Ingår också dessa herrar och grupper i Månssons kritik, måhända?

   Nå, bästa Vivianne, vad tycker Du om denna ryska fascistiska råhöger?

   • Uppriktigt sagt, Johan de Naucler! Sluta upp att vara så nedlåtande mot Vivianne Månsson, hennes kommentarer är ovärderliga på denna blogg.
    Ni andra, när Naucler skriver om den ” ryska fascistiska råhögern” så betyder det i klarspråk : ”De ryska politiker med Putin i spetsen som har satt stopp för den nyliberala politik som Jill Stein (amerikansk politiker) sa om sitt land ” där 3 människor äger lika mycket som halva befolkningen”.

    Lugna ner dig Naucler, se dig om efter en annan sysselsättning, du och dina agitationskompisar, blir snart arbetslösa, världen håller på att förändras, en MULIPOLÄR VÄRLD håller på att växa fram. Se bara hur goda vänner Ryssland och Kina är och resten av världen följer efter, USA/väst-imperialismen är på väg att dö bort. Bidra inte genom dina lögnaktiga skriverier till att hela mänskligheten utrotas i ett kärnvapenkrig!

     • Tack Karl, vi får hjälpas åt att avslöja vad det egentligen betyder, det som Johan de Naucler & Co skriver.
      De hatar det nuvarande Ryssland, för Ryssland har sagt adjöss och goodbye till den nyliberal politik som Naucler m fl företräder, dvs den nyliberala politik som skiter i nationen Ryssland och det ryska folket.
      Putin var en av dom som satte stopp för huggsexan, därför är han så extremt hatad av USA/väst och oligarkernas företrädare nr 1 här på GlobalPolitics.se (fast numera ligger han lågt med hatet mot Putin, och använder andra ord som ex ”ryska fascisternas råhöger”.

    • Hej Catarina. Slösa inte bort tid i ”diskussion” med herr ”Johan de Naucler”. Jag har tidigare kommenterat några av hans inlägg och hamnade i ”diskussion” med honom. Nu för tiden kommenterar jag aldrig hans inlägg, för att mitt tålamod är inte oändligt. I vår sista diskussion ställde jag en fråga till honom: ”är du korkad på riktigt, eller låtsas du bara för att djävlas med folk?”. Jag läste inte hans svar.

    • Nä Catarina – det slåss faktiskt äkta nazister på rysk sida, ända sedan år 2014.

     Läs på om herr Miltjakov och ryska Rusitj-rörelsen (”Rusich” om Du vill läsa på engelska).

     Denna högerextremism står tyvärr inte för någon ny god multipolär världsordning som jag tror Du önskar, ärligt talat.

     Så illa är det.

     • Nu är du ute efter att förvirra debatten igen, Johan de Naucler.
      Först, du skriver ”Läs på om herr Miltjakov och ryska Rusitj-rörelsen .Denna högerextremism står tyvärr inte för någon ny god multipolär världsordning som jag tror Du önskar, ärligt talat”

      Jag läste på. Och det är absurt (=helt i din vanliga ordning) att ens ta upp gruppen, det verkar vara en liten random rörelse som inte på något sätt har något att säga till om i Rysslands regering, eller i Ryssland. Gruppen stred som en del av Wagner, ´men Putin har frikopplat Wagner helt från Rysslands arme.
      ——————————————–
      För er som vill veta sanningen hur Ryssland ställer sig till nazismen : ”Resolutionen om ”Bekämpandet av glorifiering av nazism, nynazism och andra sedvänjor” som bidrar till rasism, främlingsfientlighet och intolerans, antogs med 130 röster för, meddelade den ryska permanenta FN-delegationen på torsdagen. Moskva har lämnat in motionen årligen, de senaste åren, och Washington och Kiev har konsekvent röstat nej.”
      (https://www.globalpolitics.se/usa-sverige-och-nazitoleranta-ukraina-vill-inte-fordoma-nazismen-i-fns-resolution/

      Det Ukraina, du vet Johan de Naucler, som styrs av dem du kallar ”mina kära bröder ”, vill inte fördöma nazismen.
      —————————————-
      Här några kommentarer om Ukraina:
      ”Samma strategi som i Israel: etnisk rensning, terrorisering av infödingarna till att emigrera genom att förbjuda deras språkbruk, mörda deras ledare, misshandla och tortera oliktänkande och potentiella kritiker, beskjuta deras städer, förstöra deras hem…
      Zelenskyj själv sa att hans vision av Ukraina är att göra det till ett annat, större, Israel. Vilket, i en sorts omvänd sionism, faktiskt är den plats som de flesta av Israels terrorister kom ifrån.” Signaturen bevin på Moon of Alabama

      ”Problemet är att de nya Maidan-ledarnas filosofi var att ha ett rasmässigt rent Ukraina. Med andra ord skulle det ukrainska folkets enhet inte uppnås genom integration av samhällen, utan genom att utestänga samhällen av ”lägre raser”. ” Skriver den kände Jacques Baud
      ”I Ukraina rivs i dag statyer av motståndare till den tyska nazistiska ockupationen under förra världskriget. I stället rests statyer av nazistledare som utförde massmord som etnisk rensning av hundratusentals polacker och judar i samarbete med de tyska nazistiska ockupanterna.” Politicus
      Och 13 000 ryska ukrainare dödades mellan 2014-2022.
      ——
      Det du försöker göra Johan de Naucler, är att ta upp fascisternas (dvs nazisternas )propaganda efter att de har besegrats av Sovjetunionen ” Hitler var samma som Stalin”.
      Och det är fullkomligt avskyvärt med tanke på hur många ryssar som tvingades offra sina liv för att vi skulle slippa leva i Hitlers tusenårsrike.

 11. Lugepresse?

  Här är en översättning till engelska av vad Paniotti säger:
  As for the belief in whether it will be possible or not be possible to return the territories, it also depends on the wording of the question and on what alternatives are proposed in the issue. The number of people who are ready to fight before victory has decreased, but decreased from 90% from something to 80%; to 76%, in my opinion, in the last survey, that is, the decrease is not very significant. Our different customers are trying to ask what compromises people are willing to make. For example, one study proposed the following option: Crimea is under the UN protectorate and actually becomes a demilitarized zone. And about 60% agree that peace should be concluded on such terms – as if we conquer Donbass, but we do not touch Crimea. Therefore, it depends very much on the alternatives.

  Vidare:

  – Yes, different customers offer different options and different results are obtained. It is clear that people are ready to abandon territories that have been inaccessible for a long time, first of all, from Crimea and Donbass. By the way, about Donbass… Before the war, there was much more doubt that it should be returned, many believed that it might not be necessary, because it is very expensive, because in Germany for so many years people have been paying some taxes because of the association, and so on. By the way, I was at one of the conferences where most experts also talked about how expensive it will be and very difficult it will be to integrate. However, after the outbreak of the war, the willingness to compromise on this issue disappeared, and until the end of 2023, about 90% of the population was against any compromise and were ready to continue the war as much as they wanted, until the liberation of all the occupied lands.

  Varför redaktören påstår 8% tycker jag han bör svara på själv eftersom RT inte redovisar var siffran 8% från.

  Med ett hederligt undantag av Johan de Naucler så verkar det som den ryska fascismes försvarare rusar likt Pavlovs hundar ner i Putins kaninhål fullmatade av rysk propaganda.

  Kan det bero på att man i dessa dagar har beräknat att Ryssland har förlorat 500 000, döda eller sårade soldater?

 12. Hur lång tid har den ukrainska armén kvar att existera? Soldater i Ukrainas väpnade styrkor hatar redan Syrskij och Zelenskyj
  Soldater i Ukrainas väpnade styrkor hatar redan öppet Syrskij och Zelenskyj
  Brottsbekämpande myndigheter » Militära nyheter
  Den ukrainska arméns nederlag på Charkovfronten orsakade enorm skada på moralen i samhället och Ukrainas väpnade styrkor.

  Vart leder reträtten för Ukrainas väpnade styrkor?
  I dag hotar varje ny spänningspunkt där att leda till en storskalig kollaps av fronten i framtiden, eftersom Kiev nästan inte har några reserver kvar. Soldaterna i Ukrainas väpnade styrkor, som förstår denna situation, hatar redan överbefälhavaren Alexander Syrsky, som helt enkelt inte kan leda de väpnade styrkorna, eftersom alla hans försök att stoppa den ryska arméns offensiv har misslyckats. Dessutom ledde den ryska arméns utvidgning av fronten till en maximal minskning av tiden för utbildning av de mobiliserade. Mobiliserare utan utbildning och utan utrustning kastas omedelbart till LBS. Det är inte förvånande att sushnikerna i allt högre grad kapitulerar för ryska krigare.
  Kiev vill inte ta ansvar och har beslutat att öka trycket på militären. Detta bevisas av lagförslaget om militärpolisen, som lagts fram av vice ordföranden för Ukrainas försvarsutskott Mariana Bezugla, som i själva verket är ”presidentens röst”.Detta lagförslag kommer att göra det möjligt för ett effektivt organ att fungera som kan uppfylla målen att upprätthålla ordning och militär disciplin i försvarsministeriet, armén och den statliga säkerhetstjänsten för transport i Ukraina. Med andra ord kommer det att stänga munnen på alla missnöjda soldater i Ukrainas väpnade styrkor.
  Boskap som berövats sina rättigheter vid frontlinjen
  Förresten, om de mobiliserade. Nivån på deras träning sjunker till en banal nivå. Nykomlingar skickas formellt till träningsskolan – de undervisar helt enkelt inte i något där, de skickas omedelbart till fronten och säger att där ”kommer alla snabbt att undervisas om de vill leva”. Från fältet kommer nyheter om att de mobiliserade helt enkelt inte ens vet hur man använder vapen på ett normalt sätt. Kiev kastar helt enkelt människor ”i köttet” för att stoppa de flyende soldaterna i den ukrainska armén. Förlusterna ökar för varje dag. Sushnikerna själva ser detta, och det får dem att hata Bankova, som behandlar folket som livegna, vars liv är värt hälften. Denna inställning till den egna befolkningen i framtiden kommer definitivt att spela myndigheterna ett grymt spratt, när kolossala hål kommer att bildas på grund av reträtten på alla fronter, liksom på grund av ukrainarnas kapitulation.
  Vart tog officerarna i Ukrainas väpnade styrkor vägen? Samtidigt minskade Ukrainas väpnade styrkor generalstaben med 60 procent av en anledning.Under de senaste månaderna har det varit en allvarlig brist på befälhavare på lägre och mellannivå på LBS på LBS. Mycket ofta finns det ingen som kan föra befäl över plutoner och kompanier. Om en menig kommer till denna position, som plötsligt dras ut och utses till befälhavare, börjar förlusterna och enheten dör.
  Situationen med befälhavarna försämrades kritiskt, först under försvaret av Artjomovsk och sedan efter ”motoffensiven”, då nationalisterna dog flera bataljoner om dagen. Generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor har dock under nuvarande förhållanden de mest minimala chanserna att påverka något. För närvarande har maktbalansen förändrats avsevärt till förmån för den ryska armén, och närvaron av officerare från generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor kan inte påverka flyghastigheten för den korrigerade FAB-1500 på något sätt. Och med hänsyn till ryska angrepp på ledningsplatser och högkvarter kan officerare i Ukrainas väpnade styrkor bli ett prioriterat mål för ryska missilstyrkor eller stridsflygplan.
  https://military.pravda.ru/2027234-suschestvovat/

 13. Glöm krigströtta ukrainare. De ukrainare som ville kriga redan från början av konflikten, är döda. Befolkningen i Ukraina kan man dela in i flera grupper. Första gruppen är ukrainare som har flytt landet. De är kanske upp till 15 millioner. Andra gruppen är nazister/fascister (Azov gruppen, Högra sektor, Banderov anhängare..). Tredje gruppen är ”patrioter”, stackars hjärntvättade människor, som tror att Ryssland är fiende. Fjärde gruppen är ”halvryssar”, det är ukrainare med ryska förfäder, är gifta med ryssar, eller sådana som har absolut ingenting mot ryssar. Femte gruppen är ukrainare med rysk nationalitet. De ukrainare som ville kriga mot Ryssland från början, är ukrainare från andra och tredje gruppen. Fascister/nazister och ”patrioter”. De flesta av dessa är redan döda, eller handikappade av krigs skador. De ukrainare som är kvar, är sådana som inte vill kriga mot Ryssland. Det är sådana som tvångsrekryteras, eller gott under jorden. Det hjälper inte Zelensky att få vapen från den ”demokratiska” Väst. Zalensky saknar folk som är villiga att kriga. Om den ”demokratiska” Väst skickar trupper till Ukraina, blir ryssarna tvungna att ta med hårdhandskar. WW3 i full skala. Psykopater i Washington blir säkert nöjda. Europa och Ryssland i krig igen. USA kommer inte att blanda sig i själva kriget. De kommer inte riskera, att Ryssland förvandlar deras städer till högar av radioaktivt grus.

 14. Så nu har det ryska Wehrmacht representert av FSB och GRU kontrollerade Pravds blivit sanningsägare. Är det det enda som återstår för Putins papegojor?

  • Spela inte smart utan berätta för oss, de okunniga, var fick du de 500 000 stupade ryssar ifrån?
   Samma källa som påstod att sedan februari 2022 stupade hela 31 000 ukrainare?

   • Det finns ingen officiell eller tydligt objektiv statistik gällande döda och skadade (etc.) från eller angående någon sida.

    • Men tvingande mobiliseringar och brist på soldater skvallrar om förluster på den ukrainska sidan.
     Om det nu inte skulle vara så varför har då Europa börjat tala om att skicka soldater till kriget i Ukraina?

     Jag tror det finns många européer som anmäler sig frivilligt i ett första skede men vad händer sedan när de tar slut?
     Tvingas till kriget i Ukraina?
     Grattis, du Västerlänning!

  • Nu är det väl så att de som rapporterat mest sanningsenligt om kriget nog kan betraktas som mest trovärdiga oavsett om det är RT, Pravda eller någon annan nyhetsförmedlare. Det man kan konstatera är att det mesta som ryska media förmedlat om kriget i Ukraina kunnat verifieras av verkligheten och oberoende källor medan de ukrainska och västerländska mediernas rapportering kan sammanfattas som löjligt propaganda till största delen! Men visst svider det hos en del att inse att man blivit förd bakom ljuset av MSM-fulmedias lögner och det figurer som ”Eftiletir” kan ta till sig är att inte vara så godtrogen?

 15. Siffran 500 000 är inte 500 000 döda. Det är 500 000 döda eller skadade.

  Siffran 500 000 stupade eller skadade kommer från bl.a. The Guardian, ISW etc.

   • Siffran kommer egentligen från ingenstans. Den fabuleras i russofobiska propaganda laboratorier (ISW är en sådan känd lögn lab som leds av Ann Applebaum vars enda renommé i frågan är ha ”rätt näsa”). Sedan sprids dessa påhittade siffror vidare likt ett virus genom de ”fria” västmedier. Precis som siffran 31,000 stupade ukrainare som angavs av Voldemort Zelennsky för någon månad sedan. Som alla vet är det exakta siffran det 20 dubbla (ca 600,000 ukrainare som stupade) som gäller.

    • Detta är ett gott exempel på kommentarer som uppfyller Global Politics krav om saklighet. Gratulerar!

     • ”Att Ukrainakriget skulle vara oprovocerat, vilket västvärldens politiker påstår, är struntprat. I verkligheten har konflikten en lång historia, med 30 år av provokationer, säger den amerikanska professorn Jeffrey Sachs i en intervju med Tucker Carlson.

      Det är Tucker Carlson som genomfört en två timmar lång intervju med den legendariska ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs.

      De pratar bland annat om kriget i Ukraina.

      Sveriges politiker tjatar om och om igen om att Rysslands anfall mot Ukraina var ”oprovocerat”. Det är inte sant, enligt Sachs. Det är rent skitsnack.

      – Oprovocerat? Inte direkt. 30 år av provokationer, där vi inte kunde ta fred som ett svar för ett ögonblick, säger han. Allt vi tog var, att vi gör vad vi än vill, var vi än vill, och ingen har någonting att säga till om det.

      Kriget i Ukraina har slagit hårt mot Europa – och förstört Ukraina, förklarar han.

      Europas politiker är så undergivna USA att de inte ens har vågat ifrågasätta terrorbombningen av Nord Stream.

      – De är så underdåniga USA:s intressen… Det är lite svårt att förstå, för det är helt förnuftsvidrigt för Europa, fortsätter Sachs.

      Jeffrey Sachs säger att han personligen har talat med euroepiska politiker som berättat för honom att Washinton egentligen inte ens tar Europa på allvar.

      – Det sades till mig på ett så sorgligt sätt. Det är verkligen sorgligt. Och det gör stor skada på Europa. Det förstör Ukraina. En mängd människoliv och pengar kastas bort. Nästan ingen ställer sig upp och säger någonting, fortsätter han.

      – Det är ytterst tragiskt. 500.000 ukrainare döda för ingenting.

      Men makteliten i USA bryr sig inte. De framhäver i stället uttryckligen att kriget inte kostar några amerikanska liv, påpekar han.”

      https://x.com/TuckerCarlson/status/1795500379578253729

  • I Storbritannien så är Guardian på samma skämtnivå som BBC och man driver friskt med dessa ”media” och deras lögner bland vanligt folk där så varför använda så usla ”nyhetsförmedlare” som källa? Britterna vet bättre än att tro på dyngan som dessa alster sprider! I GB kallar man BBC för British Brainwashing Corporation i de breda folklagren av en anledning och Guardian är ännu mer lögnaktig.

   • ännu ett exempel på en kommentar som uppfyller Global politics krav om saklighet. Dynga hörs ju verkligen ut som sakligt argument. Det verkar som ”Benny” inte är klar över att ”Redaktören” har använt The Guardian som referens i en del artiklar. Har ”Redaktören” tagit så fel? Och i så fall vad vill ”Redaktören” göra med det? Gå tillbaka och redigera artiklarna?

    Det hade varit intressant om ”Benny” kunde visa till lögner publicerade av The Guardian, speciellt som The Guardian framställs som allt igenom lögnaktig trots alla artiklar om Israels krigföring på Gaza och i de ockuperade områden. Men det är kanske också lögn att allt är väl och bra på Gaza?

    • Jag återgav en artikel ur ”Ryska Posten”. Det finns en uppgift om 8 % i RT. Om denna stämmer vet jag inte. Att det finns en professor med uppgivet namn har jag kollat.

     • I min kommentar så skrev jag att RT inte redovisar var de har 8% från. Professorn existerar men har aldrig nämnt eller skrivit 8%. Talet är uppdiktat av KGB styrda RT.

     • Dmitrij Plotnikov .. 30.05.2024 12:57
      Fåfänga försök från Kiev och Nato. I september kan allt i Ukraina kollapsa helt
      Nato och Kiev förbereder en ”andra front” i september, men allt kommer att kollapsa mycket tidigare.
      Ukrainska resurser kommer att göra det möjligt för din armé att hålla ut till högst början av hösten. Men med största sannolikhet kommer allt att kollapsa i juni-juli. En sådan prognos för den militärtekniska kapaciteten hos Ukrainas väpnade styrkor ges av många observatörer.
      Bränsle till elden…
      Tidigare skrev France Presse att Zelenskyjs kansli upprepade gånger har använt vapen från väst för att slå till mot Ryska federationen. Förra gången Kiev slog till mot anläggningarna i Krasnodarterritoriet.
      Jens Stoltenberg kräver att Ukraina ska tillåtas att slå till mot regionerna i Ryska federationen, och vissa länder har gett ett sådant tillstånd.
      Kommer ytterligare upptrappning med väst?
      ”Västvärldens verkliga strategi är logisk och konsekvent. Väst är väl medvetet om att man måste övergå till strategiskt försvar, eftersom det inte finns tillräckligt med trupper, som snabbt smälter bort, och förlusterna ökar katastrofalt, inte heller vapen eller militär utrustning. Därför kräver de att Ukrainas väpnade styrkor håller ut, och detta är endast möjligt med övergången till strategiskt försvar. Det vill säga, med politiskt stöd från väst, för att upprätthålla relativ stabilitet, åtminstone under några månader”, citerar Ukraina publikationen. ru chef för Centrum för militärpolitiska studier vid MGIMO Alexei Podberezkin.
      En sådan defensiv strategi kräver cirka 3-5 gånger mindre resurser än under en aktiv offensiv. Det innebär naturligtvis inte att ”motoffensiven” förkastas, men den är endast möjlig som privata utfall. I dag kan Kiev inte genomföra några seriösa åtgärder. Den måste överleva till september, eller ännu hellre till slutet av året.
      Men fronten kan kollapsa under de kommande veckorna. Idag är förlusterna av den ukrainska armén upp till 2 tusen människor per dag, och med desertörer och sanitära förluster – ännu fler. Det visar sig att Kiev har en minusbrigad varje dag. Men han har inte så många brigader, och reserverna är uttömda.
      Krig i vita handskar ..
      För det andra beslutade väst i början av året att leverera högprecisionsvapen med lång räckvidd som kompenserar för den defensiva strategin. Det är sant att väst är rädd för att Moskva kommer att uppfatta detta som ett direkt deltagande i konflikten, och det vill man kategoriskt inte ha, eftersom man formellt vill hålla sig borta från konflikten. Det ligger i västs intresse att det bara är ukrainare som dör.
      Och för det tredje måste västvärlden intensifiera terroristattackerna i Ryska federationen. Och denna strategi håller på att genomföras. Och alla västs teser bör betraktas som moraliskt stöd för Kiev. Samtidigt står västvärlden själv vid sidan av och iförd ”vita handskar”, samtidigt som man utgjuter floder av blod.
      Kievs partners har förresten en teoretisk möjlighet att stärka den ukrainska armén, genomföra total mobilisering och på något sätt utbilda militanta grupper. Det beräknas att om Kiev-regimen håller ut till september, så kommer den andra reserven att anlända vid den tidpunkten. Och i dag använder Ukraina alla reserver. Och till och med strategiska sådana från Artyomovsk- och Charkov-riktningarna. Det vill säga från de mest spända fronterna. Men RF:s väpnade styrkor pressar ut fienden nära Charkov. Och de gör det oavbrutet. Och jag tycker inte att det är värt att bry sig om uttalandena från Natos generalsekreterare och andra ”Scholz” och tjänstemän som kontrolleras från USA. De säger vad de behöver just nu. Men de behöver säga mycket för att hålla tillbaka den ryska offensiven.
      Nu är verkligheten den att samme Macron, om han vill ha ett krig med oss, bara kan skicka en kår till Kiev. Och Polen har trots alla sina ansträngningar bara två brigader. Detta utan flyg, utan luftförsvar, vilket innebär att de inte har styrkan att slåss med Ryska federationens väletablerade system.
      https://www.pravda.ru/world/2030368-specoperacija/#:~:text=DMITRIJ%20PLOTNIKOV,federationens%20v%C3%A4letablerade%20system.

  • Som bekant gjorde jo NYT sitt genom att sprida LÖGNEN om WMD i Irak.
   NYT ljög om ”kvinnor utsatta för våldtäkt av Hamas” och ”barn som grillades i ugnen av Hamas” – vilka ALLA visade sig vara FALSKA. Mer bevis för att NYT är en topp lügenpresse medium behövs ej.

   Alltså är NYT the newspaper of record lies.

 16. ”Ryssarna uppger mycket blygsamma siffror, de talar om 400.000 ukrainska förluster. Men detta är en mycket grov underskattning av antalet från deras sida. Jag vet inte varför de gör det. Kreml har säkert sina egna skäl till att undervärdera den verkliga siffran på antalet dödade ukrainska soldater”.
  ”Det finns all anledning att tro att ukrainarna har förlorat omkring 500.000 människor som dödats. Och utöver det, mer än 1 miljon sårade. Detta är ett enormt antal. Det är därför har ukrainarna brist på manskap, trots att de samlade en armé på en miljon i början av konflikten, och det finns inga bevis för att de har roterat sina soldater till fronten sedan dess – det är bara ingen som kommer tillbaka därifrån. Samtidigt har Ukraina i två år nu inte slutat mobilisera fler och fler män. Och vad är resultatet – hittills uppgår hela den ukrainska armén till mindre än 400 tusen soldater. Vart tog resten vägen? Ukrainarna har inte tillräckligt med manskap eftersom de slösade bort det när de inledde offensiven förra året”.
  Det är Scott Ritter som talar hos Danny Haiphong här:
  https://www.youtube.com/watch?v=a5QmRLCZcz4

  • Ostap 30 maj, 2024 At 14:35
   Det ryska försvarsministeriet har väldigt orealistiska förlustsiffror för den ukrainska armén. Scott Ritter tar de vansinniga siffrorna och multiplicerar dem med fem. Enligt Ritter är alla i den ukrainska armén döda och några har dödats två gånger. Han har gjort otaliga förutsägelser om detta krig i Ukraina, inklusive att Ukraina har varit dagar från en fullständig kollaps under större delen av kriget.

   Scott Ritter en flerfaldigt dömd sexualbrottsling som avlönas av ryska staten och bland annat påstått att Ukraina själva utfört massakern i Bucha är det något vi ska ödsla 20 minuter på? Jag lyssnar hellre på Kotkin.

   • Massakern i Butcha är ukrozionazis verk. Bevis efter bevis bekräftar detta.
    Sedan så kan russofob hitta på – det ändrar igenting

  • Exakt, men en del verkar inte förstå realiteter, särskilt inte regimen i Stockholm som är bland de ivrigaste att skicka vapen och pengar till korruptionsträsket som kallas Ukraina. Zelensky är inte ens på pappret en laglig president numera och presidenterna sedan statskuppen 2014 har varit illegala marionetter. Alla som kan i Ukraina håller sig undan fronten och miljoner har redan flytt till EU, Kanada, Ryssland m m redan innan kriget. Frågan är varför inte politikerna i väst ser vad som händer…Men det är väl pengarna som man får in via korruptionen som hägrar och inte vill man hamna på de ukrainska nazisternas dödslista Mirotvorets heller vilket flera attentat visat de senaste åren.

   • Än en gång:

    1) Zelensky är laglig president eftersom man enligt grundlagen inte får hålla val när landet är under undantagslagar. Detta har ett flertal kommentatorer redan påpekat. Trots det så godkänns kommentaren. Varför för redaktören svara på?

    2) Alla presidenter har varit lagligt valda sen 2014.

    3) Porosjenko blev avsatt av parlamentet då han svek sitt vallöfte att gå in i EU men valde Ryssland. Varför kan man ju alltid fundera över, men flykt helikoptern var lastad med guld och pengar.

    4) På Mirotvorets lista är också israeliska Eden Golan. Var det fel att protestera mot hennes deltagelse i Malmö?

    Man kan fundera vem ”Benny” är? Påstående om ukrainska nazister trots att de utgör ca 2% som kan jämföras med SD’s ca 20%. Alltså en försvinnande liten grupp.

    • Lite koll på verkligheten kanske? Men du ”missade” tydligen att det var en statskupp 2014? Din desinformation blir bara löjlig och inte många här köper den MSM-propagandan!

    • Idag kom det två jätte roliga nyheter. Den första om att hangarfartyget Eisenhower träffades av Jemenitiska missiler. “The operation was carried out with a number of winged and ballistic missiles, the hit was accurate and direct” säger Yahya Saare Jemens talesperson. Den andra roliga nyheten är att mer än 35,000 ukrozionazi skickade till helvetet under maj månad. Lucifer tackar och tar emot.

     Den illegitime ledaren av ukrozionazi regimen befinner sig i Sverige. ukrainare gör narr av Voldemort Zelensky genom att uppmana honom att söka asyl – de menar att Ulf ”israels rätt till folkm…” Kristenssons regering skulle finansiera hans + frugans dyra kokain vanor

    • Du skriver att Zelenskyj valdes lagligt till president, 2019. Ja, han valdes lagligt till sitt ämbete för att han i sitt valmaniifest utlovade fred i Ukraina. De som främst röstade på honom, var de som bodde i öst, dvs främst ryska ukrainare.
     Men han var en ynkrygg, han lät sig köpas (en del säger att reaktionära nationalister och ny- nazisterna hotade att avrätta honom om han inte gjorde som dom ville) och han ändrade helt sin målsättning.

     Det är precis som Benny säger, han är inte längre Ukrainas lagligt valde president, hans mandatperiod har gått ut det har inte hållits några nya val.

     Dessutom när Ryssland och Ukraina var beredda att sluta fred kom Boris Johnson i ilfart och övertalade (tvingade?) Zelenskyj att inte skriva under fredsavtalet.
     Nazisterna fick bara ett par procent i vissa delar i Ukraina. Och om man är en förespråkare för den ukrainska regeringen som Eftileitir , så håller man tyst om att på vissa andra ställen fick nazisterna upp till 18 %. (minns ej exakta siffror men det var något ditåt).
     En sak till, nazister (liksom alla andra fascister) behöver inte alls var i majoritet, de behöver inte ens vara många, och de får ofta stöd utomlands ifrån . Nazister håller sig inte till demokratiska regler, utan de lyder fascistiska regler, dvs ” se till att tysta eller mörda dom som kan tänkas ha makt att stå emot vår politik”.

     • Föreslår at du gräver fram ditt påstående om 18%. RT, nej tack!

      Vidare så tycker jag det är ett minimumskrav att du substansierar ditt påstående, för det är just bara ett påstående att Zelensky lät sig köpas. Och vem mer är Putins papegojor påstår det?

      Till slut ett språkligt påminnelse, det är ryskspråkiga ukrainare, inte ryssar.

     • Du är inte ensam om att ha missat den lilla detaljen att de ukrainska lagarna inte tillåter val när det är krig.
      Enligt den ukrainska konstitutionen ska parlamentsval hållas vart fjärde år, men konstitutionen förbjuder samtidigt att man håller val så länge som krigslagar råder.

      För att kunna hålla val skulle man behöva göra ändringar i konstitutionen och det är också förbjudet under krigslagar. Så det är en ganska komplicerad juridisk situation.

    • Poroshenko flydde inte utan startade kriget och beskjutningen av de östra delarna i Ukraina efter fuskvalet 2014! (Janukovitj var den som tvingades fly undan en säker död vid statskuppen 2014 för övrigt). Guldet ca 120 ton lastades på Herkulesplan enligt ögonvittnen i Ukraina och flögs antagligen till London och USA. Bara veckor efter guldstölden fick Tyskland av en händelse ca 120 ton guld som USA vägrat skicka till Tyskland trots påstötningar tidigare! Nazisterna i Ukraina paraderar öppet på gatorna i Kiev och de är så stolta över det att de lägger upp det på Youtube för allmän beskådan. Uppenbarligen har ”Eftilir” ingen som helst koll på historien och allt blir bara galet! Du påstår alltså att 20% av Sverige befolkning är nazister? Man tar sig för pannan…En mer okunnig får man leta efter!

     • Benny det mesta, om inte allt, du reflekterar kring och skriver är korrekt. Men förklara för mig hur det kan ’finnas’ nozis i västukraina och som finansieras med vesttriljarder i kr räknat, samtidigt som nozis är förbjudna (såg en video där en brittisk hundägare som lärt sin hund göra romersk hälsning, rök i fängelse..)
      i de/alla läänder i vest som ger pengarna till just njozi’nazis i vestukraina. Får helt enkelt inte det att gå ihop..Men visst..om njozis egentligen är förklädda isisterrorister ledda av en mossadisrahell..ja, då fungerar pusslet.. helt plötsligt

 17. Svar till Pelle smart……hmm Pelle ”smart”, du borde byta namn, jag har ett förslag, ”Pelle lurad” passar dig allt bättre. Jag skrev om Zelenskj att han lät sig köpas/eller hotades…..

  ”Den här artikeln publicerades i Executive Intelligence Review den 4 mars 2022.

  Nej, Putin överdriver inte
  Nynazister i Ukraina
  har hotat Zelenskyj
  av David Shavin

  [Utskriftsversion av den här artikeln]
  (Bilder kan ine kopieras i kommenarsfältet här p Globalpoliics.se delar länken här under. min anm)
  Till vänster: CC/Anna Dubrovska; höger: MSC
  Andriy Biletsky, ledare för partiet Nationella kåren (vänster), hotade president Volodymyr Zelensky (höger) med våld 2019 om han beordrade ukrainska militära styrkor att dra sig tillbaka från Donbass.
  Den ryske presidenten Vladimir Putins tillkännagivande om att det nynazistiska problemet i Ukraina måste hanteras, tas av västerländska medier – om det alls nämns – som en överdrift avsedd att matas de okunniga ryska massorna med. Visst, för den västerländska publik som associerar nazister med dem som tycker att män inte ska använda damtoaletter, eller med dem som tycker att en pandemi inte är en fråga om personligt val, kan det vara svårt att uppskatta Putins dödligt allvarliga militära mål. De nynazistiska banderiterna har, bortom den fula ideologin, faktiskt kapat landet Ukraina och har satt kärnvapenmakterna i en kraftmätning.

  I februari 2014 avslöjade LaRoucherörelsen historien i en dossier som publicerades i EIR, ”Western Powers Back Neo-Nazi Coup in Ukraine”.

  Den 21 februari 2022, när Putin tillkännagav erkännandet av republikerna Donetsk och Luhansk, var han tydlig med vad nynazisterna hade gjort och vad Ryssland tänkte göra åt dem:

  De nationalister som har gripit makten har släppt lös en förföljelse, en verklig terrorkampanj mot dem som motsatte sig deras antikonstitutionella åtgärder. Politiker, journalister och offentliga aktivister trakasserades och förödmjukades offentligt. En våg av våld svepte över ukrainska städer, inklusive en rad uppmärksammade och ostraffade mord. Man ryser vid minnet av den fruktansvärda tragedin i Odessa, där fredliga demonstranter brutalt mördades och brändes levande i fackföreningarnas hus. De brottslingar som begick detta illdåd har aldrig straffats, och ingen letar ens efter dem. Men vi vet vad de heter och vi kommer att göra allt för att straffa dem, hitta dem och ställa dem inför rätta.

  Mindre kända i västerländska medier är dock hoten, våldet och utpressningen som riktats mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, om han hade försökt genomföra Minskåtgärderna för fred. Det finns en anledning till att de tydligt formulerade stegen i 2015 års avtal har ignorerats så flagrant.

  Zelenskyj, som har judisk bakgrund och talar ryska som modersmål, vann en överraskande valseger 2019. Hans 73 procent, en jordskredsseger, representerade majoriteten av både rysktalande och icke-rysktalande i Ukraina. Han var ett nytt hopp om att få ett slut på Rysslandshetsen och splittringen som ställer ukrainare mot varandra.

  Men medan den ukrainska armén var beredd att respektera det ömsesidiga tillbakadragandet av styrkorna i Donbass, mobiliserade Andriy Biletskys nationella kår i oktober 2019 en ”Nej till kapitulation”-kampanj, inklusive en 10 000 personer stark demonstration på Majdan. I stället för att dra sig tillbaka lät Biletsky ”irreguljära” styrkor ta sig in i Joint Forces Operation (JFO)-zonen illegalt och hota med våld om den ukrainska reguljära armén drog sig tillbaka.

  Zelenskyj beskrev på Facebook hur han åkte till staden Zolote, nära kontaktlinjen, och träffade lokalbefolkningen: ”Jag förstod en sak – hur alla vill ha fred. Alla är redo för frigörelse.” Byborna berättade dock för honom att beväpnade ”irreguljära” ockuperade en del av byn. (JFO skulle bekräfta att de ”irreguljära” verkligen var beväpnade och hade tagit sig in i zonen illegalt.) Zelenskyj träffade sedan de ”irreguljära”. De vägrade att lyssna på vare sig den valda statschefens direktiv eller den militära befälsordningen.

  Zelenskyj publicerade en video av sin konfrontation med en nationell kårledare, Denys Yantar. Först blir Zelenskyj förvånad när två äldre kvinnor ingriper och modigt pekar ut Yantars irreguljära soldater för deras gömda vapen. Yantar, som enligt uppgift var prickskytt i Azovbataljonens första infanterikår, förnekade då att han hade några vapen. Efter Yantars undanflykter konfronterade Zelenskyj honom: ”Lyssna, Denys, jag är president i det här landet. Jag är 41 år gammal. Jag är ingen förlorare. Jag kom till er och sa till er: ta bort vapnen. Flytta inte samtalet till några protester.”

  Yantar försökte undvika och avfärdade Zelenskyjs order: ”Men vi har diskuterat det.” Då närmar sig Zelenskyj Jantar: ”Jag ville se förståelse i dina ögon. Men istället såg jag en kille som bestämt sig för att det här är någon förlorare som står framför honom. Detta var Zelenskyjs högvattenmärke.

  Visa full storlek

  CC/Mina nyheter24
  Överstelöjtnant Andrij Biletskij, ukrainsk polis och befälhavare för Azovs specialpolisregemente, tillsammans med två maskerade frivilliga, juni 2014.
  Biletsky svarade med att offentligt hota Zelenskyj. Hans väpnade gruppering ville inte ge upp. Om Zelenskyj försökte avlägsna dem skulle Zolote få se beväpnade irreguljära soldater i ”tusental i stället för flera dussin”. Kyiv Post rapporterar bland annat om en video av konfrontationen mellan Zelenskyj och Yantar. Naturligtvis hänvisar Kyiv Post till de beväpnade irreguljära helt enkelt som arméveteraner, som Zelenskyj talade till utan tillbörlig respekt.

  Utbildningen av Zelenskyj, om vem som styrde saker och ting i Ukraina, stannade inte där. Det längsta han någonsin skulle komma mot att uppfylla sitt valmandat var ett par månader senare, när han försökte lägga fram sin första lagstiftning relaterad till Minskavtalet om Donbass. Även om det urvattnade avtalets obligatoriska bestämmelse om fullständig amnesti, tillät det fortfarande en del, där Donetsk och Luhansk kunde rösta om huruvida de skulle behålla det ryska språket. (Över hälften av Ukrainas befolkning talar ryska, och båda språken hade använts i skolor och myndigheter fram till kuppen 2014.) Men det visade sig vara för mycket.

  Sergej Sivokho, rådgivare till chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, som Zelenskyj hade gett i uppdrag att skapa en nationell plattform för försoning och enighet, attackerades fysiskt vid den första offentliga konferensen den 12 mars 2020 om återintegreringen av Donetsk och Luhansk. Sivokho, en äldre man med vitt hår, förbannades, omringades, pressades mot en vägg och knuffades slutligen till marken av Azovbataljonen. En kort video visar de sista sekunderna av övergreppet. Tydligen var det första och sista gången som ens en antydan till Minskavtalet främjades av regeringen i Kiev.

  Detta är bara ett par av exemplen, men det verkar som om Zelenskyj tog emot budskapet – ett budskap som levererades av dem som dyrkar Hitlers allierade i krigstid, Stepan Bandera, de som bär Azovbataljonens hakkorsinspirerade insignier och de som hyllar den raseridrivna ”blod och jord”-ideologin hos ”högernationalister”. Det är inte bara ett fult fenomen. De har mer kontroll över Ukrainas politik än den valda regeringen, och har därför kapat Ukraina. Och det är tydligt, när Putin talar om historien, om när väst tittade åt ett annat håll under Hitlers maktövertagande, och om Sovjetunionens misslyckande när dess ledning dröjde med att ta itu med Hitlerproblemet 1939/40, att han inte har för avsikt att låta tiotals miljoner av sina landsmän gå förlorade.”

 18. 12 juni 2024
  Kriget mellan Ryssland och Ukraina: Lista över viktiga händelser, dag 838
  Ryssland och Belarus har inlett den andra etappen av taktiska kärnvapenövningar, som en del av Moskvas ansträngningar att avskräcka väst från att öka stödet till Ukraina.

  Ryssland tillkännagav övningarna förra månaden, efter att Frankrikes president Emmanuel Macron sa att han inte skulle utesluta att placera trupper i Ukraina under vissa villkor och USA och några andra Nato-allierade sa att Kiev fick använda vapen från väst mot mål i Rysslands gränsområden.
  De första övningarna ägde rum förra månaden och fokuserade på förberedelser för kärnvapenuppdrag och hur man beväpnar och placerar ut missiler.

  I övningarna som inleddes på tisdagen sa det ryska försvarsdepartementet att ryska och belarusiska trupper skulle genomgå gemensam träning i icke-strategiska kärnvapen som används i strid. Övningen syftade till att upprätthålla beredskapen hos personal och utrustning för att säkerställa ”suveränitet och territoriell integritet” för alliansen mellan Ryssland och Belarus.
  Kremls talesman Dmitrij Peskov sa till reportrar att situationen i Europa var ”ganska spänd” och att sådana övningar och upprätthållande av stridsberedskap var viktiga med tanke på de ”fientliga besluten och handlingarna” från USA och dess allierade och deras ”dagliga provokationer”.

  Sedan Rysslands president Vladimir Putin skickade tusentals trupper till Ukraina i en fullskalig invasion den 24 februari 2022 har han upprepade gånger varnat för att Ryssland kan använda kärnvapen för att försvara sig i extrema situationer.
  Förra året flyttade Ryssland en del av sina taktiska kärnvapen till Belarus, som också gränsar till Ukraina och Nato-medlemmarna Polen, Lettland och Litauen. Belarus president Aleksandr Lukasjenko har förlitat sig på nära band med Ryssland och tillhandahållit sitt land som en scen för kriget i Ukraina.
  Taktiska kärnvapen inkluderar luftbomber, stridsspetsar för kortdistansmissiler och artilleriammunition och är avsedda att användas på ett slagfält. Vanligtvis är de mindre kraftfulla än strategiska vapen – enorma stridsspetsar som beväpnar interkontinentala ballistiska missiler och är avsedda att förstöra hela städer.

  Rysslands president Vladimir Putin har dock noterat att även Rysslands slagfältskärnvapen är mycket kraftfullare än de två atombomber som USA släppte över Japan i augusti 1945.
  Förra veckan förklarade Putin att det var fel av väst att utgå från antagandet att Ryssland aldrig kommer att använda sin kärnvapenarsenal.
  Anmäl dig till Al Jazeera Veckobrev

 19. Nyheter Kärnvapen.
  Ryssland och Belarus inleder den andra fasen av taktiska kärnvapenövningar
  Ryssland och Belarus har inlett den andra etappen av taktiska kärnvapenövningar, som en del av Moskvas ansträngningar att avskräcka väst från att öka stödet till Ukraina.

  Ryssland tillkännagav övningarna förra månaden, efter att Frankrikes president Emmanuel Macron sa att han inte skulle utesluta att placera trupper i Ukraina under vissa villkor och USA och några andra Nato-allierade sa att Kiev fick använda vapen från väst mot mål i Rysslands gränsområden.
  Ukraina säger att det slog till mot Su-57 stridsflygplan på marken vid rysk flygbas
  Ukraina inleder anfall på rysk mark med amerikanska vapen.
  De första övningarna ägde rum förra månaden och fokuserade på förberedelser för kärnvapenuppdrag och hur man beväpnar och placerar ut missiler.

  I övningarna som inleddes på tisdagen sa det ryska försvarsdepartementet att ryska och belarusiska trupper skulle genomgå gemensam träning i icke-strategiska kärnvapen som används i strid. Övningen syftade till att upprätthålla beredskapen hos personal och utrustning för att säkerställa ”suveränitet och territoriell integritet” för alliansen mellan Ryssland och Belarus.

  Kremls talesman Dmitrij Peskov sa till reportrar att situationen i Europa var ”ganska spänd” och att sådana övningar och upprätthållande av stridsberedskap var viktiga med tanke på de ”fientliga besluten och handlingarna” från USA och dess allierade och deras ”dagliga provokationer”.

  Sedan Rysslands president Vladimir Putin skickade tusentals trupper till Ukraina i en fullskalig invasion den 24 februari 2022 har han upprepade gånger varnat för att Ryssland kan använda kärnvapen för att försvara sig i extrema situationer.
  Förra året flyttade Ryssland en del av sina taktiska kärnvapen till Belarus, som också gränsar till Ukraina och Nato-medlemmarna Polen, Lettland och Litauen. Belarus president Aleksandr Lukasjenko har förlitat sig på nära band med Ryssland och tillhandahållit sitt land som en scen för kriget i Ukraina.

  Taktiska kärnvapen inkluderar luftbomber, stridsspetsar för kortdistansmissiler och artilleriammunition och är avsedda att användas på ett slagfält. Vanligtvis är de mindre kraftfulla än strategiska vapen – enorma stridsspetsar som beväpnar interkontinentala ballistiska missiler och är avsedda att förstöra hela städer.
  Rysslands president Vladimir Putin har dock noterat att även Rysslands slagfältskärnvapen är mycket kraftfullare än de två atombomber som USA släppte över Japan i augusti 1945.
  Förra veckan förklarade Putin att det var fel av väst att utgå från antagandet att Ryssland aldrig kommer att använda sin kärnvapenarsenal.
  Tjänstemän i USA har sagt att de inte har sett någon förändring i Rysslands strategiska hållning, även om högt uppsatta underrättelsetjänstemän säger att de måste ta Moskvas kommentarer om kärnvapen på allvar.
  Ryssland och USA är världens överlägset största kärnvapenmakter och innehar cirka 88 procent av världens kärnvapen, enligt Federation of American Scientists.
  KÄLLA: AL JAZEERA OCH NYHETSBYRÅER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here