Sverigepolitikernas favorit Bidens medarbetare ser honom som delaktig i svälten i Gaza

2
149
Barn i Gaza.

Richard Hall, Bel Trew och Andrew Feinberg på brittiska The Independent skriver att Joe Biden har gjort mer än att beväpna Israel. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/gaza-famine-biden-israel-hamas-b2542961.html Läckta dokument avslöjar att hans egna tjänstemän ser honom som delaktig i Gazas förödande svält.
En undersökning av The Independent avslöjar de misstag, missade möjligheter och politiska val som gjordes av Biden-administrationen som gjorde att en hungersnöd kunde få fäste i norra Gaza. Med tillgång till läckta dokument, vittnesmål från nuvarande och tidigare tjänstemän och röster från Gaza målar det upp en fördömande bild av en katastrof som helt kan förhindras.

Chefen för FN:s Världslivsmedelsprogram säger att norra Gaza har hamnat i ”fullständig hungersnöd” efter nästan sju månaders krig mellan Israel och Hamas.

President Joe Biden och hans administration har anklagats för att vara medskyldiga till att möjliggöra en hungersnöd i Gaza genom att inte agera tillräckligt efter upprepade varningar från sina egna experter och hjälporganisationer.

Intervjuer med nuvarande och tidigare amerikanska byrån för internationell utveckling (USAID) och tjänstemän från utrikesdepartementet, hjälporganisationer som arbetar i Gaza och interna USAID-dokument avslöjar att administrationen avvisade eller ignorerade vädjanden att använda sin inflytande för att övertyga sin allierade Israel – mottagaren av miljarder dollar i amerikanskt militärt stöd – för att tillåta tillräckligt med humanitärt bistånd till Gaza för att stoppa hungersnöden.

De tidigare tjänstemännen säger att USA också gav Israel diplomatisk täckning för att skapa förutsättningar för hungersnöd genom att blockera internationella ansträngningar för att få till stånd en vapenvila eller lindra krisen, vilket gör det nästan omöjligt att leverera hjälp.

”Detta är inte bara att blunda för den mänskliga svälten av en hel befolkning, det är en direkt medverkan”, säger den tidigare tjänstemannen Josh Paul, som avgick på grund av USA:s stöd till kriget, till The Independent.

Israel har bestämt förnekat att det finns en hungerkris i Gaza, eller att de har begränsat biståndet. Det säger att striderna med Hamas, den militanta grupp som utlöste det pågående kriget när den dödade 1 200 människor och tog över 250 gisslan i Israel den 7 oktober, har hämmat hjälpinsatser.

I början av april har minst 32 personer, varav 28 var barn, dött av undernäring och uttorkning i Gaza, enligt Human Rights Watch. Dessa barns död, och sannolikt många fler som skulle komma, skulle ha kunnat förhindras om president Biden hade reagerat mer kraftfullt på oro som delas offentligt och privat.

Från tidpunkten för de första varningsskyltarna i december, kunde intensiv amerikansk press på Israel att öppna fler övergångar och låta Gaza få hjälp ha stoppat krisen att få fäste, sa tjänstemännen. Men herr Biden vägrade att villkora USA:s militära hjälp till Israel.

Istället eftersträvade Biden-regeringen nya och ineffektiva hjälplösningar som luftdropp och en flytande brygga. Nu upplever omkring 300 000 människor i norra Gaza en ”fullständig” svält, enligt World Food Programme, och hela Gazas 2,3 miljoner invånare upplever katastrofala nivåer av hunger.

Nivån av intern kritik inom den amerikanska regeringsmyndigheten som ansvarar för att administrera civilt utländskt bistånd och bekämpa global hunger har varit utan motstycke.

Många anställda på USAID angriper Biden-administrationen för dess ”underlåtenhet att upprätthålla internationella humanitära principer och att följa dess mandat att rädda liv”.

”USA har gett både militärt och diplomatiskt stöd som gjorde det möjligt för hungersnöd att uppstå i Gaza,” sa Jeremy Konyndyk, en tidigare högt uppsatt USAID-tjänsteman under både Barack Obama och Joe Biden som arbetade med att förebygga svält i Jemen och Sydsudan, Den självständiga.

Den här utredningen beskriver Biden-administrationens upprepade misslyckanden att agera kraftfullt som svar på månader av varningar om en hotande hungersnöd. Dessa misslyckanden fortsätter än i dag.

Föregående artikelÅsa Wikforss i Svenska Akademin – med – alltför – ”lämplig” uppfattning om ”fake news”?
Nästa artikel8 % i Ukraina är beredda att strida för sitt land?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Jakten på folkmördaren oks slaktaren av Gaza, en viss Benjamin Satanyahu är igång! Därefter lär det blir västledare och folkmords påhejare (Genocide Joe, coolie Sunak, leberwurst Schulz, Fulsula av Lögnen och även den svenska dvärgen). Fördämningen har brustit – sionister ska och få inte göra anspråk på att vara exceptionella och utvalda! Den tiden är över – hädanefter ni kommer att jagas som de kriminella mördare ni er – jaaaa!!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here