Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko

32
2130

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Den långvariga stort uppslagna ”Russiagate” kunde ej ge belägg för att Ryssland sökte påverka presidentvalet i USA. Men en del debattörer verkar inte ha märkt det. Därför aktuellt än idag och troligen länge till.


Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko.

Den mycket uppmärksammade Rysslandsutredningen ”Russiagate” har efter 22 månader släppt sin rapport.
DN: Delar ur Rysslandsutredningen släpps inte på lördagen och Daily Mirror.

Hittills har utredningen skapat åtal mot 34 personer, bland annat sex män som arbetade i Trumps presidentkampanj. Trump har nekat till alla anklagelser och Ryssland har förnekat valpåverkan. Och några nya åtal ska inte ske.
Det centrala är att den stora utredningen inte funnit några bevis för att Ryssland lagt sig i presidentvalet i USA. En ”Nothingburger”.
Påminner att man inte heller funnit att Ryssland lagt sig i valet i Sverige i höstas. MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet.

Mueller friar inte uttryckligen Ryssland, men har inte presenterat några bevis för rysk inblandning. I media nämns hackning av Demokraternas högkvarter och ryska troll som sanningar. Men detta motsägs av fakta. Ingen större överdrift att häva att Ryssland frias.

Media rapporterar om försök kan ha skett för att med hackning komma in i uppgifter på Demokraternas valhögkvarter. William Binney, tidigare teknisk direktör NSA, nu tillsammans med Larry Johnson som tidigare arbetat vid CIA avvisar detta. Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.

Media nämner på morgonen ”ryska troll”, utan konkretisering, som vanligt. De ungefär 23 000 [identifierade] automatiserade kontona var källan till 1,34 miljoner Tweets, vilket utgjorde 0,63 procent av de totala valrelaterade Tweetsen. Men alla 50 000 konton producerade cirka 1 procent av de totala valrelaterade Tweetsen. Utreds i denna artikel. Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.

Tänk på alla politiker och medieartiklar som behandlat påståendet att Ryssland lagt sig i val i USA som en sanning. På senare tid kanske viss tillnyktring då man skrivit om ”påstådda inblandning”.

Tidigare har jag publicerat bland annat denna artikel i ämnet: Politiker i USA jämför Russiagate med Pearl Harbour.

John McCain sa genast efter presidentvalet att «Rysslands cyberangrep er en krigshandling.» Washington Examiner

Hillary Clinton sa under sin boklansering 2017 att «Rysslands inblanding i valet i USA var en «cyber 9/11». Buzzfeednews

Författarna Jonathan Allen och Amie Parnes följde valkampanjen på nära håll och avslöjar i boken Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign. De skriver om «Russiagate»-strategin:

Denna strategi började redan inom 24 timmar efter det att Hillary Clintons erkände valförlusten, lett av Robby Mook och John Podesta och deras kampanjteam i huvudkvarteret i Brooklyn. Teamet samlades kring idén att rysk inblandning var den stora icke rapporterade händelsen valkampanjen som borde överskugga historier om stulen e-post och pinsamheter kring Hillary Clintons privata e-mail-server. ”Planen kunde bara fungera om media nappade” skrev The Washington Times. Och de nappade, svalde kroken, flötet och snöret.

Påståendena om Russiagate har medfört flera sanktioner mot Ryssland och skadat ekonomin i många länder, och då även bland USA:s allierade. Det gjorde de omöjligt för Donald Trump att utveckla bättre relationer med Ryssland och har ökat risken för krig. Pål Steigan: Mueller-rapporten eller berget som födde en mus.

Russiagate – berget som födde en mus. Eller att ”koka stor soppa på liten, liten spik”. Bild från Shutterstock.

När får vi se medias och politikers självkritik? När tar Uppdrag Granskning och Kaliber upp detta? (Helt omöjligt är det inte, men det blir ju intressant att veta hur man i så fall presenterar det).

Däremot har forskning från USA visat att USA är ledande då det gäller att olagligt lägga sig i andra länders val.

Tankeväckande uppgifter från forskare i USA.

USA blandar sig åter in i val i Ryssland. och USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val. Vidare Dov Levin i Washington Post.

Dov Levin, en forskarassistent vid Institutet för politik och strategi vid Carnegie-Mellon University, har funnit att USA försökt påverka val i främmande länder 81 gånger mellan 1946 och 2000. I dessa påverkansoperationer ingår allt från CIA-agenter som genomför framgångsrika presidentvalskampanjer i Filippinerna under 1950-talet till spridande av skadlig information om marxistiska sandinister för att påverka nicaraguanska väljare år 1990. Allt som allt har USA sökt påverka valen i 45 nationer över hela världen under denna period visar Levins forskning. När det gäller vissa länder, som Italien och Japan, försökte USA att ingripa i fyra eller flera separata val.

I Levins siffror ingår inte militärkupper eller försökt till regimskifte (statskupp) efter val av en kandidat som USA ogillar, t.ex. inte när CIA hjälpte till att år 1953 störta Mohammad Mosaddeq, Irans demokratiskt valda premiärminister. Levin definierar en intervention i ett val som ”en kostsam (costly) handling som syftar till att fastställa valresultatet till förmån för en av de två sidorna”. Enligt Levins forskning, som omfattar felaktig information eller propaganda; framställande av kampanjmaterial för kandidater eller partier som man föredrar; tillhandahållande eller återkallande av utländskt bistånd, och offentliga tillkännagivanden som hotar eller gynnar vissa kandidater. Ofta handlar det också om att USA i hemlighet leverera stora summor kontanter, vilket var fallet i val i Japan, Libanon, Italien och andra länder.

I uppbyggnaden av databas använde Levin bl.a. hemligstämplad amerikansk underrättelseinformation samt ett antal kongress-rapporter om CIA-aktivitet. Han kammade också igenom vad han ansåg tillförlitliga uppgifter om CIA och hemlig amerikansk verksamhet, samt akademisk forskning avseende USA:s underrättelseverksamhet, diplomatiska uppgifter från det kalla kriget, och memoarer av före detta CIA-tjänstemän. En stor del av USA:s inblandning i utländska val har väldokumenterad – Chile på 1960-talet, Haiti under 1990-talet. Men Malta 1971? Enligt Levins studie, försökte USA att påverka ekonomin på Malta under månader före valet det året.

En stor del av USA:s inblandning i val inträffade under det kalla kriget för att hålla tillbaka sovjetiskt inflytande. Enligt Levins sätt att räkna försökte Sovjetunionen blanda sig i valet andra länders 36 gånger, vilket ökar det totala antalet interventioner i val från de två länderna till 117 under denna period.

Men även efter det att Sovjetunionen kollapsade 1991, fortsatte USA sina interventioner i val utomlands, inklusive valen i Israel, före detta Tjeckoslovakien, och även Ryssland i 1996, enligt Levin.

Efter år 2000 har USA försökt att påverka val i bland annat Ukraina, Ryssland, Frankrike, Kenya, Libanon och Afghanistan.

Relaterat.
Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.
Demokratiska val i USA och Venezuela?
Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.
Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog.

Föregående artikelUSA bestraffar hårt Corona-drabbade Iran med nya, olagliga sanktioner. Varför protesterar inte Sverige och EU hårt?
Nästa artikelSverige, USA & Co – upphäv de dödliga sanktionerna så att Syrien kan ta hand om Coronasjukdomen!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

32 KOMMENTARER

 1. Minst 25 miljoner dollar gick åt pipan i det s.k. Mueller investigation för att åstadkomma NADA, INGET, NOTHING, RIEN, NJET, KEINE av bevis om ”Rysslands inblandning”.
  Å andra sidan har vi massis med bevis och det i det öppna som inte kommer att kosta miljoner att skriva en rapport om men som utan tvekan bevisar att Hillary Clinton blev president kandidat i USA med bedrägeri. Kommer Mueller att undersöka Hillarys förehavanden? Hur t ex Clinton foundation är egentligen ett stort Maffia operation? Tveksamt

 2. Denna anti-Ryssland hysteri har i två års tid används här hemma för att öka försvarsanslag mm och förfölja sådana bloggar som din Anders som har haft en annan åsikt. Vi får väl se om det lugnar ner sig och seriös diskussion kan föras.

  • Paul Craig Roberts en av få vettiga amerikaner skrev för kanske ett halvår sedan att russofobin i mediern skulle övergå till chinofobi istället då Trumps kabinett börjat skifta fokus i utrikespolitiken.
   Som bekant har mediehusen i väst aldrig någon annan åsikt i utrikesfrågorna än dem som Washington för närvarande har.
   En viss form av russofobi lär fortsätta att basuneras ut men hetsen mot Kina kommer att ta mer och mer utrymme.
   Man såg det i Säpos senaste rapport som lika gärna kunde ha skrivits i USA.

 3. Har inte följt denna blogg på mycket länge då kvaliteten på faktan var mycket låg. Tittade in nu för att se om det kanske hade blivit någon förbättring men ser istället att det är värre än någonsin. Utredningen visar inte på något sätt att det inte funnits någon rysk inblandningen i valet. Syftet med utredningen var inte heller att undersöka om rysk inblandningen i valet har förekommit eller inte. Utredningen skulle se om Trump agerat tillsammans med Ryssland för att påverka valet och några sådanna bevis verkar inte finnas. Att hävda att utredningen visar att det inte förekommit någon rysk inblandning i valet är faktamässigt helt felaktigt men om man bedriver rysk propaganda helt förståligt.

  • Välkommen tillbaka. Givetvis söker utredningen också efter tecken på rysk valpåverkan – annars har man inget att undersöka Trumps eventuella relation till. Jag skriver bland annat ”Mueller friar inte uttryckligen Ryssland, men har inte presenterat några bevis för rysk inblandning. I media nämns hackning av Demokraternas högkvarter och ryska troll som sanningar. Men detta motsägs av fakta. Ingen större överdrift att häva att Ryssland frias.

   Media rapporterar om försök kan ha skett för att med hackning komma in i uppgifter på Demokraternas valhögkvarter. William Binney, tidigare teknisk direktör NSA, nu tillsammans med Larry Johnson som tidigare arbetat vid CIA avvisar detta. Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.
   Media nämner på morgonen “ryska troll”, utan konkretisering, som vanligt. De ungefär 23 000 [identifierade] automatiserade kontona var källan till 1,34 miljoner Tweets, vilket utgjorde 0,63 procent av de totala valrelaterade Tweetsen. Men alla 50 000 konton producerade cirka 1 procent av de totala valrelaterade Tweetsen. Utreds i denna artikel. Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.” Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.

   • Tyvärr var detta sista gången jag tittade in på bloggen då jag direkt konstaterade att fakta kvaliteten inte har förbättrats. Det enda som jag undrade tidigare och fortfarande under och som jag fortfarande inte fått svar på är orsaken till alla felaktigheter på bloggen. Beror det på att du är dåligt insatt i ämnena du skriver om och därmed saknar nödvändig kompetens eller om det är så att du medvetet skriver felaktigheter i syfte att sprida anti-amerikansk propaganda och försöka vilseleda dina läsare. Det hade jag gärna önskat få svar på. Rent faktamässigt är det nämligen solklart att du är helt ute och cyklar. Utredningen syftade aldrig till att skaffa belägg för rysk inblandning utan syftet var enbart om den ryska inblandningen skedde tillsammans med Trump och på det verkar det som det inte finns några bevis. Den ryska inblandningen är däremot redan styrkt och därför hade det varit onödigt dubbelarbete att ta upp det igen i rapporten. Det du försöker göra är någon konstig argumentationsteknik och hävda att bara för rapporten inte säger att det är på ett visst sätt så är det bevis på att det är på ett annat sätt. Rapporten visar heller inte på att Tyskland startade andra världskriget men det gör knappast att man kan säga att rapporten ger stöd till dem som hävdar att Tyskland inte startade andra världskriget. Dessutom undrar jag också hur du kan uttala dig om vad rapporten innehållet? För vad jag vet är det endast några få amerikaner som har läst den. Eller du har kanske redan fått en kopia av Mueller?

    • Och kvaliteten på din desinformation har heller inte förbättrats Christian, och tyvärr är det du som är ute och cyklar! Anti-amerikansk propaganda behöver ingen sprida för det gör dem utmärkt själv. Dessutom är USA-propaganda så löjligt dålig att man bara skrattar åt den. Ingen går väl på deras sagor längre…USA är en av världens minst populära länder rent politiskt om nu Christian missat att läsa om detta! Inte ens i vasallstaterna som de missvisande kallar ”allierade” runt om i världen gillar folken deras gangsterpolitik mot omvärlden.

    • Hur skulle det vara om du framställde det lite mer konkret. Vilka fakta saknas eller är fel, och vad är då riktigt. Vad du lägger fram är bara svepande propaganda att det inte stämmer med din personliga övertygelse eller åsikt.

  • Alla Rysslands hatare har en svår nöt att knäcka nu – det går inte att anklaga Ryssland för inblandning. Det har Mueller själv kommit fram till. Vad återstår? Ja, kanske detta: ”att det inte finns bevis är inte bevis i sig för att det inte hände”, eller något dumhet i den stilen. Hur otroligt det må vara så kommet de att använda av sådan argument. Och herr Christian visar vägen …

 4. Nu är jag litet petnoga, men Mueller lämnade avsiktligt ett halmstrå kvar för det kommer ju att behövas. Nämligen vad han säger i rapporten frikänner Trump men inte Ryssland. Det har inte kunnat påvisas att Trump och hans kampanjorganisation skulle ha konspirerat med Ryssland för att få Trump vald, det är Muellers slutsats. Det som kvarstår är de ryska trollfabrikernas aktivitet och vad som är viktigast: påståendet att Ryssland hackade DNC:s e-postkonton har inte utretts utan betraktas som ett faktum. Fiendskapen gentemot Ryssland kommer således att bestå och Trump har ju inte precis visat någon nämnvärd vilja att gå emot strömmen.
  Bill Binney, NSA:s tidigare tekniske chef, har två starka bevis för att DNC inte hackats av Ryssland, utan att WikiLeaks material om det riggade primärvalet läckts av en insider, troligen Seth Rich. För det första säger Binney: NSA kan spåra all hackning in i minsta detalj. Att de inte lagt fram några bevis kan bara bero på att det inte finns några. För det andra: Binney har kommit över tekniska data och gjort egna test som visar att det varit fråga om en intern dataläcka.
  Europeiska media har kört ett tandemrace med sina systerorgan i USA. I två och ett halvt år har historien om en konspiration mellan Trump och Putin setts som ett faktum som bara behövde åklagarens underskrift för att få Trump fälld och dömd. I en värld där ansvar utkrävdes för spridning av falska budskap skulle massavskedanden äga rum. Mediechefer, redaktionschefer, ledande redaktörer, journalister: de borde alla avgå omgående efter denna katastrofala rapportering där allmänheten vilseletts å det grövsta – trots att det från dag ett fanns goda grunder för att misstänka att drevet hade sin grund i den förlorande partens vägran att acceptera ett valresultat. Samt förmågan att utnyttja statliga myndigheter för att driva ett partsintresse i strid med deras uppgift att vara opartiska i politiska tvister.

  • Instämmer. Efter att ha lyssnat på morgonnyheterna på radion har jag modifierat texten i de avseenden du påpekar.

 5. Jag försöker nå ”Ring P1”, men kommer inte fram. Skrev detta på deras Facebookssida ”Mueller har efter 2 års arbete inga belägg för att Ryssland lagt sig i presidentvalet i USA. Forskaren Don Levin i USA har i bl.a. Washington Post och SvD påvisat att USA däremot är helt ledande i illegal påverkan av val i andra länder. Detta har skett minst 81 gånger i 46 länder mellan 1946 och 2000, och därefter i bl.a. Frankrike 2012, Ukraina, Ryssland 2012 och 2018, Libanon, Ukraina och Afghanistan. Bortsett från statskupper av skilda slag. Dessa fakta borde verkligen komma fram. Ber Ring P1 göra detta!” Facebook Ring P1

 6. Medierna är inte nöjda eftersom utredningen inte bevisat att Trump är oskyldig. Dessa självpåtagna försvarare av liberala värden missar grovt att enligt västerländsk, liberal rätt ska en utpekad inte behöva bevisa att han eller hon är oskyldig, utan de som anklagar bevisa att han eller hon är skyldig. Har de ingen elementär utbildning i dessa frågor på Journalisthögskolan??? Samma sak skedde i Skripalfallet. Där krävdes att ryssarna skulle bevisa att de inte hade med saken att göra.

 7. Svensk media har alltså bedragit läsaren i 2 år. Fyfan!
  En gigantisk påverkansoperation av media, politiker, myndigheter!

  Tack Anders för att du belyst propagandan, du hade rätt hela tiden.

 8. Grattis Anders – Det är klart att du hade rätt. Det var självklart om man följde vad som hände. Det som är pinsamt är att Svenska media inte gör det och ids utan att det är vi amatörer som ska tvingas sköta det. Men du gör det bra !

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here