Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog

3
1614
Russiagate New Knowledge. Bild från RT.

Russiagate har nu pågått i 2 år, med pukor och trumpeter – men utan positiva fynd. I förbifarten har forskare i USA visat at USA är ledande i illegal valpåverkan i olika länder, inklusive i bundsförvanters val.

Vi har publicerat flera artiklar om Russiagate, senast denna, där Gareth Porter i sin kritik närmast förintade en artikel i New York Times. Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA

Det senaste i branschen är nog historien om ”New Knowledge”. Detta behandlas bland annat i en artikel av Ivar Austbø hos Pål Steigan. Tidligere Obama-rådgiver sto bak «russisk» påvirkningskampanje i Alabama

Denna återges översatt till svenska, och dessutom har jag kompletterat med utdrag från en artikel på Russia Today.


Tidligare Obama-rådgiver stod bakom «rysk» påverkanskampanj i Alabama

Det amerikanska företaget New Knowledge spenderade 100 000 dollar på en avsiktligt vilseledande ”ryssinspirerad” påverkansoperation i Alabama för att undergräva möjligheterna för den republikanske senatorkandidaten Roy Moore. Samtidigt hävdar företaget att Moore stöddes av Putin genom en armé av ryska bots som sökte sig till den konservative kandidatens Twitter konto. Dessa påståenden spreds okritiskt i pressen. Jonathon Morgan, företagsledare och tidigare rådgivare till Obama-administrationen, hävdar att operationen Projekt Birmingham var ett experiment för att förstå mer om hur desinformationskampanjen fungerar.

I en intern rapport som kom till New York Times diskuteras en invecklad plan för att plantera uppfattningen att Moore fick social media support från ryska konton. De ansvariga hänvisar till detta själv som en ”falsk flaggoperation” och tar enligt NYT åt sig ären för ”att ha radikaliserat demokratiska väljare med en rysk botskandal”.En metod som användes i projektet var att skapa ett falskt Facebook-konto där de ansvariga låtsas låta vara konservativa invånare i Alabama. Detta konto användes för att skapa missämja bland republikaner, inklusive till att stödja en annan konservativ kandidat Mac Watson.”Experimentet” finansierades av miljardären Reid Hoffman, en av grundarna på LinkedIn-webbplatsen. Hoffman klagade nyligen över att hans pengar användes för att undergräva Alabama-valet. Pengarna från Hoffman gick genom American Engagement Tehcnology, ledd av Mikey Dickerson, som också ledde USA:s Digital Service, ett projekt under Obama-administrationen för att uppgradera regeringens användning av teknik.

En annan inblandad i Alabama-projektet var Sara K. Hudson, som arbetade i justitieavdelningen under Obama.Roy Moore förlorade valet till sin demokratiska motståndare, Doug Jones, men det är osäkert om kampanjen hade stor betydelse. Moore hade fått allvarliga anklagelser för sina relationer med minderåriga flickor, och detta tros ha varit en viktig orsak till hans valnedgång. Morgan och hans medarbetare Ryan Fox har vid flera tillfällen framställts som experter på ryska sociala medier. Deras arbete har använts i en senatrapport om ryskt inflytande. Morgan är också en av utvecklarna av ”Hamilton 68 dashboard”, ett projekt som påstås dokumentera ryska påverkansoperationer. Projektets slutsatser är svåra att bedöma, delvis för att det inte är känt vilka konton de använder för sina ”ryska narrativ”. De tekniker som de använder för att identifiera misstänkta aktiviteter beskrivs så vagt att det är svårt att bedöma hur tillförlitliga de är.

Efter att nyheten om subversionskampanjen blev känd har Facebook suspenderat Jonathon Morgan. I cirklarna där konspirationsteorier om ryska underjordiska operationer blomstrar, används ofta kraftfull retorik. Vissa aktörer i dessa miljöer har jämfört det misstänkta ryska inflytandet med katastrofer som den japanska attacken på Pearl Harbor och 11 september 2001. I motsats till många av påståenden om ryska påverkansoperationer anses Project Birmingham vara bevisat.
Rolling Stone-journalisten Matt Taibbi undrar om det finns flera projekt av detta slag som vi ännu inte har hört talas om, och det är nog många nyfikna över.” (Slut på Austbøs artikel).

Russia Today, en läsvärd site skriver vidare ”Dess VD och medgrundare Jonathon Morgan arbetade tidigare för DARPA, den amerikanska militärens avancerade forskningsbyrå. Hans partner, Ryan Fox, är en 15-årig veteran från National Security Agency som också arbetat som datoranalytiker för Joint Special Operations Command (JSOC). Deras unika färdigheter har lyckats attrahera investerarnas öga, som pumpade 11 miljoner dollar till företaget bara under 2018 ensam. Morgan och Fox har gått in i ”Russiagate”, som uppstod efter att Hillary Clinton kritiserade Moskva för Donald Trumps presidentsseger år 2016. Morgan är en av utvecklarna av Hamilton 68 Dashboard, det onlineverktyg som uppger sig övervaka och avslöja berättelser som påstås drivas av Kreml på Twitter. Hamilton 68 Dashboard stöds av den tyska Marshallfondens Allians for Securing Democracy – en samling av demokrater och neokonservativa som delvis finansieras av Nato och USAID.Det är värt att notera att de 600 ”Rysslandsanknytna” Twitter-konton som övervakas av Hamilton 68 Dashboard inte avslöjas för allmänheten, vilket gör det omöjligt att verifiera dess påståenden. Detta har inte stoppat Hamilton 68 från att bli en källa för hysteri-hungriga journalister.”
RT

Föregående artikelBolsonaro ”Tropikernas Trump” ”ska befria Brasilien från socialism”
Nästa artikelHur utvecklas kriget i Syrien?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. 1. Det finns inga bevis på att Trump är en Putin-lakej
  2. NSA kan lätt ta farm bevis om hacking utan att offra säkerheten (om den vill, vill säga)
  3. Snacket om ”USAs 17 intelligensorgan fann ditt och datt” är en enda stort lögn
  4. CIA har utvecklat raffinerade bedrägerimetoder och tjänar på att sätta dit Ryssland
  5. Wikileaks vet vad ”Ryska gate” handlar om, d v s, att dölja Hillary Clintons och det demokratiska partiets smutsbyk
  6. Från WMD till Russiagate – det är samma maktstruktur (neokonservativa och sionister)

  Mera därtill finns att läsa här:

  https://hackernoon.com/the-big-fat-compendium-of-russiagate-debunkery-4278a753a3af

 2. […] Relaterat Min intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc. DemokratiUSA En tillbakablick på Russiagate och den my(s)tiska Steele-dossiern Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko. Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA. Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA. Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here