Bolsonaro ”Tropikernas Trump” ”ska befria Brasilien från socialism”

14
1231
Jair Bolsonaro. Foto: Antonio Cruz/Agência Brasil

SvD publicerar idag en artikel med titeln ”Bolsonaro: Landet ska befrias från socialism”. SvD

Låt mig först påminna om att Brasilien nu är ett utpräglat kapitalistiskt land, med mycket stora ekonomiska skillnader. Men en minskning av inkomstskillnaderna skedde under den tid då främst Lula var president. Detta till följd av sociala reformer under kapitalismen, något som vissa kallar för ”socialism”. Men så länge kapitalismen dominerar stor i ekonomin är sociala reformer ingen socialism. Och kapitalet kommer tillbaka som i Brasilien, i Nicaragua, Venezuela och tidigare i t.ex. i Chile efter miltärkuppen. Och de har också ett stort ideologiskt försprång genom att Kapitalet helt dominerar i ägandet av media av skilda slag. Gini-koefficienten är ett mått på ekonomisk ojämlikhet. I Brasilien ligger detta index på 51 %, efter en nedgång från 58 % år 1979. I USA är index 42 % efter en ökning från 35 % år 1979. I Danmark och Sverige ligger Gini-index på knappt 30 % efter att ha ökat från 25 % de senaste 15 åren. Världsbanken

USA – världens främste diktaturkramare – stödde militärkuppen 1964 mot presidenten Goulart. Diktaturen upphörde 1985 tack vare motståndskamp från arbetare, bönder och studenter – bl.a. dessa Dilma Rouseff. Hon satt i fängelse i 3 år och torterades.
Idag twittrade Trump ”USA är med dig”, vilket säkert inte bara är en artighet.

När Lula valdes till president 2002 hyllades han av IMF, vilket var illavarslande. Utländskt kapital, inte minst från USA har skaffat sig stort inflytande i landet, vilket i sig medför ökad ekonomisk sårbarhet. Det folkliga partiet PT bibehöll den nyliberala makroekonomiska ”Policy Tripod” från föregående administration, inklusive inflationsmålspolitik och oberoende centralbank, fria kapitalrörelser, rörlig växelkurs, och stram finanspolitik. Men Brasilien hade under några år en god utveckling av BNP, bl.a. till följd av ökade priser på olja och oljefynd. Lula genomförde insatser för att uppnå minskad ekonomisk ojämlikhet. 30-40 miljoner invånare (olika uppgifter beroende på val av val av årtal och källa) tog steget från fattigdom. Detta innebär att en del av befolkningen som tidigare knappt hade mat för dagen nu kunde köpa tvättmaskiner, mikrovågsugnar och persondatorer – om än ofta på kredit. Enligt Världsbankens officiella statistik levde för några år sedan bara 11 % i fattigdom (mindre än 2 dollar/dag) och drygt 2 % i extrem fattigdom (mindre än 1,25 dollar/dag) av knappt 200 miljoner invånare i landet som är ungefär lika stort som (vardera) Europa, USA, Kanada, Kina, Indien och Australien till ytan. Brasilien – En lyckad ”färgrevolution”?

Sjunkande oljepris och stora utgifter i samband med VM i fotboll 2014 bidrog till folkligt missnöje.

Den liberala elitens plan i Brasilien var att få ett stopp på den vänstersocialdemokratiska Arbetarpartiets reformer som höjt arbetarnas levnadsstandard och lyft 30-40 miljoner brasilianare ur extrem fattigdom.

Arbetarpartiets president Dilma Rousseff, som vunnit valet 2014, anklagades för korruption och avsattes av senaten i vad allt fler erkänner var en statskupp. Genom välorganiserade massprotester och en kampanj orkestrerad av det monopolistiska medianätverket Globo anklagades Arbetarpartiet, Dilma Rousseff och den tidigare presidenten Lula för att vara ansvariga för korruptionen i landet. Inga bevis för att Rouseff var korrumperad har framlagts, däremot att många senatorer var korrumperade. Kuppen har sponsrats av ordförande i underhuset Eduardo Cunha med 11 olagliga konton i Schweiz, namngiven i Panama Papers och under utredning av högsta domstolen. Ett gigantiskt korruptions-system har funnits i många år och inkluderar företag som bidrar till hans och andras kampanjfinansiering. Brasiliens president avsätts – i Wall Streets & CIA:s intresse

När Rousseff avsatts i maj 2016 genomförde den nyinstallerade presidenten Michel Temer nyliberala chockreformer och drastiska nedskärningar. Planen var att därefter bereda väg för en mer ”demokratisk” väststödd liberal mittenregering ledd av till exempel Brasiliens socialdemokratiska parti.

Problemet var att nyliberalismen och de massiva nedskärningarna inte var så populära bland vanligt folk. De miljontals – även i den så kallade medelklassen – som fått det bättre ställt under Arbetarpartiets försiktiga vänsterpolitik såg nu sina löner sjunka och sin trygghet raseras.

Stödet för kuppresidenten Temer gick i botten och fick till slut räknas i promille.

Men väljarna gick inte till någon annan av etablissemangets mittenliberala kandidater. Istället började stödet för förre presidenten Lula återigen att öka. I vissa undersökningar hade han närmare 50 procent av rösterna.

För att hindra Lula från att kandidera till valet åtalades och dömdes Lula i början av året till 12 års fängelse för ett korruptionsbrott som domaren själv erkände att det inte fanns konkreta bevis för. Trots att domen hindrade honom från att ställa upp i val visade undersökningar från så sent som i augusti på en överlägsen ledning för Lula.

Hur kunde Jair Bolsonaro ”Tropikernas Trump” vinna valet?

Några ledtrådar finns förhoppningsvis nedan.
För den nyliberala eliten och finanskapitalet återstod ett kort för att hindra Arbetarpartiet från att återta makten med eller utan Lula. Nämligen högerextremisten Jair Bolsonaro, kandidat för Socialliberala partiet, som det senaste året snabbt stigit i opinionsundersökningarna.

Bolsonaro hade sedan en tid lyfts fram av medianätverket Globo och industriarbetsgivarföreningen FIESP och har allt mer omfamnats av etablissemanget i Brasilien. Han har också uppvaktats av USA och bland annat bjudits in till liberala Council on Foreign Relations i New York.

Med hjälp av den USA-utbildade nyliberala rådgivaren Paulo Guedes, som arbetat under Pinochets diktatur i Chile, har Bolsonaro formats till finanskapitalets starke man i Brasilien.

”Bolsonaros styrka verkar lugna investerarna”, som en chefsekonom på en brasiliansk mäklarfirma konstaterade.

Han har aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att ”goda” människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand.
”Det skulle absolut minska våldet i Brasilien”, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes. Hur det kan gå till visar sig i USA.
Både under valrörelsen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.
Jair Bolsonaro kallar sig liberal och har i sin kampanj lovat skattesänkningar, nedskärningar och privatiseringar – men också hårdare tag mot kriminalitet och korruption. I högerpopulistisk tradition har han med rasistisk jargong riktat missnöjet i landet mot minoriteter och vunnit stöd främst bland landets vita övre medelklass – men också bland en del arbetare. Han vill låta industrier etablera sig i den för världens klimat så viktiga koldioxidupptagande regnskogen i Amazonas.

Bolsonaro har öppet hyllat den tidigare militärdiktaturen i Brasilien och Pinochetfascismen i Chile. Han har uttalat stöd till tortyr, hotat med inbördeskrig och med att döda tiotusentals politiska motståndare, ”det jobb som militärregimen inte gjorde”. Han tycker att Brasiliens svarta befolkning ”inte ens duger till fortplantning”, och är ökänd för sina kvinnofientliga kommentarer.

Relaterat
Brasilien – En lyckad ”färgrevolution”?
Brasiliens president avsätts – i Wall Streets & CIA:s intresse
Jair Bolsonaro, kallad ”Tropikernas Trump” vann presidentvalet i Brasilien

Föregående artikelNya bud – USA blir kvar i Syrien?
Nästa artikelNytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. ”Idag twittrade Trump “USA är med dig”, vilket säkert inte bara är en artighet.”

  Det tror inte jag heller. För mig är uttrycket närmast en metafor till den kristna hälsningen ’Gud är med dig’. När jag var liten kunde jag hitta små lappar med det uttrycket i mina jackfickor. Troligen min mamma som skrivit dem. Jag blir inte förvånad om socialistiska idéer kommer ersättas av västerländskt traditionellt kristen idéströmning i landet Brasilien. I vårt land Sverige rusade i senaste valet det f.d. kristna partiet Kristdemokraterna som istället blivit ett värdekonservativt parti. Nättidningen Fria Tider beskriver Jail Bolsonaro som 2018 års största globala vänsterliberala katastrof. Tidigare stabila maktpartier befinner sig närmast i metamorfos på grund av den tidigare övergripande motsättningen mellan socialism och marknadsekonomi som förskjutits till en motsättning mellan liberalism och konservatism som tidigare de socialistiska idéerna gjorde till närmast enhetlig. Och allt det här en följd av internationalisering, folkförflyttningar och en allt mer avreglerad marknad. Vi går en ny tid tillmötes där socialismen tappat sitt tidigare stabila grepp i industrialiseringen och inte riktigt kunnat orientera sig och hitta sin plats i den avindustrialiserade postmodernismen. Det här tror jag ger Jail Bolsonaro chanser att lyckas som president i landet Brasilien. Och som sagt, USA är med honom. Vilket troligen inte är helt betydelselöst.

  • Menar Fria Tider att Bolsonaro är en vänsterliberal politiker? Är de helt ute ur verklighetsuppfattningen? Bolsonaro har uttryckt sin beundran för den fascistiska Pinochet som grep, torterade och mördade tusentals socialistiska/kommunistiska människor. Precis som Pinochet är Bolsonaro konservativ fascistik. Ingenting annat.
   Men jag antar att Fria Tider menar att Bolsonaro är fascist, och de har analyserat att fascismen är vänster.

   Det är så de – de högerextrema/fascisterna/konservativa – vänder upp och ner på begreppen.

   Sverige säljer JAS gripen till Brasilien, och detta tycks inte stå i vägen för valet av den fascistiska Bolsonaro.
   https://www.svenskafreds.se/upptack/vapenexport/sveriges-vapenbroder-bolsonaro-duterte-trump/

   Bolsonaro: ‘It´s leftwing people … who are fascists’.
   https://www.theguardian.com/world/2018/oct/30/jair-bolsonaro-denies-he-is-a-fascist-brazilian-churchill

   Egentligen inte en kommentar angående artikelns ämne men det kan ha med Bolsonaro att göra. USA och Trump hade nog inte vågat att konfrontera Kuba så som de gör om Bolsonaro inte hade valts som president.
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/raul-castro-anklagar-usa-for-att-aterga-till-konfrontation

   • Jag tänker mig Fria Tider menar att Bolsonaro är en katastrof för den globala vänsterliberalismen. En politik som kanske kan gestaltas genom miljardären George Soros. Jag vill mena det är just där den stora politiska striden står idag. Mellan de som strävar mot internationalisering och i förlängningen ’världsregeringen’ (som jag tror kommunisterna vill tolka som sin ”världsrevolution”) samt de konservativa som vill behålla nationerna. Jag själv har börjat tillhöra den senare gruppen.

    • Klasse. Skall du välja höger eller skall du välja höger? Du har ett svårt val framför dig.
     Jag tror dessvärre att du har gått helt vilse i pannkakan här.
     Dom, inklusive Soros, som vill internationalisering skiljer sig inte ett skit från dom som påstår sig vilja ha nationerna kvar. Det är samma ekonomiska krafter vi talar om.

     Alla större företag är intresserade av att kunna investera och handla internationellt.
     Dom sk. nationalisterna har inga som helst tankar på att bekämpa storföretagens makt och står således på samma sida som internationalisterna. Snacket om nationalism är bara en del av det tarvliga bedrägeriet att skylla alla problem som storföretagens girighet orsakar på folk av annan etnicitet.
     Alla vet att den nationalism dom pratar om inte kommer att påverka storföretagens globala makt. Allt blir som förut, med den eventuella skillnaden att folkets vrede inte drabbar storföretagen själva, vilket är själva syftet med hela spektaklet. Storföretagen och högern vet av erfarenhet att folklig vrede är det enda som kan hota dom och det måste förhindras till varje pris.

     Bolsonaro verkar dessutom vara en katastrof för både civilisationen och planeten om man skall tro det man läser om honom.

     • Jag tror visst att politikerna kan påverka storföretagen. Vi kan nu se hur USA:s nya president Donald Trump försöker styra politiken på ett sådant sätt att arbetstillfällena inte försvinner från USA till exempelvis Asien. Donald Trump har ett rejält stöd från landets arbetarklass att han ska rädda jobben och att rostbältena minskar. De svenska ”vänsterliberala” regeringarna försöker göra samma sak men med ökad tillväxt och som satt både svenska hushåll och kommuner i en enorm skuldfälla som ingen vet hur den ska sluta. T.o.m min ’vänsterradikale’ tillika socialdemokratiske lunchkompis verkade belåten med en borgerlig budget till en socialdemokratisk regering när jag pratade med denne före jul. Så har det minsann inte låtit innan.

     • Och vem har sagt att politiker inte kan påverka storföretagen?
      Högerpolitiker vill dock inte påverka storföretagen. Det är därför dom är höger. Att en del, av okunnighet eller vilja att skapa förvirring, kallar delar av högern för vänster ändrar inte på det.

      Trump kan möjligen ha en lite annorlunda syn på hur mycket USA skall engagera sig i massmord på andra kontinenter än tidigare presidenter, men inte sjutton försöker han gå emot storföretagen i allmänhet. Han är väl storföretagare själv och dessutom vill han satsa perversa summor på nya vapen.
      Rostbältet lär nog rosta vidare även med Trump. Kanske t.om. ännu värre om han driver sina handelskrig vidare.

      Det som eventuellt kan rädda amerikansk industri är om dollarn rasar. Då blir det nog initial katastrof, men sedan kan kanske billigare amerikanska produkter få lite fart på ekonomin.

     • Anders Åberg, det är storföretagen som påverkar politikerna – oavsett om de är till höger eller vänster. Det är därför som lobbygrupper av olika intresse föreningar, t ex Svenskt Näringsliv finns (om du kliar min rygg så kliar jag din – politik).
      Men sedan finns det politiker som är borgerliga och har en kapitalistisk ideologi. Det var någon politiker som uttryckte det så här ’det som är bra för företagen är bra för Sverige’. Men hen insåg inte att det som är ’bra’ drabbar oftast arbetarklassen.
      Jag minns inte vem som uttryckte det. Det kan ha varit flera politiker för jag har hört det vid många tillfällen.

   • Om Fria Tider tycker att Bolsanaro är ”vänsterliberal”, så är det nog av samma anledning som att de kanske uppfattar SD som vänsterliberala, d.v.s. att de själva är mer höger eller etnocentriska än SD.

    ”Since Bolsonaro’s entrance in the party, PSL has changed much of its ideologies, abandoning its former socially liberal policies and keeping its economic liberal policies, supporting privatisation and decentralisation while at the same time adopting socially conservative policies regarding abortion, legalization of marijuana and teaching of gender identity in schools.”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Liberal_Party_(Brazil)#Ideology_and_policies

    Man skulle kunna likna Bolsanaros parti vid Sveriges s.k. ”Socialdemokraterna”, som efter Olof Palmes död, blivit allt mer kapitalliberalt, men istället för att förlora röster till SD, genom idiotisk migrationspolitik åt monopolkapitalet, så har Bolsanaros parti helt enkelt blivit ett slags SD, d.v.s. högernationella, till monopolkapitalets skräckblandade förtjusning. Det är det näst bästa för monopolkapitalet, eftersom högernationalism precis som dagens högerglobalism alltid brukar leda till lukrativa krig.

    Utvecklingen är logisk. Den som bäst lyckas övertyga folket genom medierna och erbjuder folket vad de tror att de vill ha, får leda landet.

    Vänsterns och ekologiskt medvetnas problem är, i min mening, att de inte är lika vänsternationella och ekologiskt hållbara som folket vill vara. De når heller inte ut till folket genom sina medier, eftersom de ljuger utan att bättra sig (Romelsjö undantaget), samt inte tillåter kommentarer/dementier som motsäger deras uppfattningar (Romelsjö undantagen).

    Vänstern är heller inte särskilt propert klädda och uppför sig inte demokratiskt i medier eller på gator och torg. Ej heller i riksdagen där de numera mobbar en miljon svenskar som om de vore rasister, och genom att vägra dem minsta inflytande på den galna massmigrationen som drivitss fram av monopolkapitalet. Det ligger vänstern i fatet. Det är därför de förlorar folkets röster allt mer.

    Kommunisternas problem är likartat. Kommunisterna måste göra det tydligt hur de vill uppnå sin kommunism, d.v.s. om det ska vara genom folket och demokratisk socialism eller genom odemokratisk revolution. Det är inte tillräckligt tydligt idag. Kommunisterna framstår i medierna som ett skällsord och när man besöker dem som som gammalmodiga, gaggiga och mossiga. Det håller inte.

    Dessutom måste EU-vurmare, globalister och massinvandrings-vurmare, som är dåliga för deras partier, landets arbetare och medborgare, kastas ut ur deras tidningar och ur deras partier, eller om de inte klarar av att kasta ut detta muttade elände, så måse de nybilda sig i bättre fungerande tidningar, partier och fraktioner som valsamverkar brett med andra små partier mot 4%-spärren,

    Dessa nya fraktioner måste hålla infiltratörerna borta eller tvingas ombildas ständigt.

 2. Bolsonaro är som Macron, en bankirvampyrens springpojke eller president, välj vilket. Han ska se till att Brasilien töms ordentlig på blod. Det är precis detta som kallas att befria från socialism. Ska odjuren på City of London går utan bröd? Ne, ne, ne … Låt hellre Brasiliens folk lida. På det viset som Bolosnaro skänker bankir demoNkratins välsignelser till tropikerna.

  Så här svär Bolosnaro ed i bankirvampyr maffian sändebuds närvaro
  https://www.globalresearch.ca/brazils-bolsonaro-we-need-good-brothers-like-netanyahu/5664309

 3. bolonsaro står för kapitalisternas frihet arbetare ska arbeta och hålla käft, bolonsaro ,en självutnämnd beundrare av adolf hitler ,benito mussolino och brasiliens tidigare militära diktatur, började etablera sej som en mycket version av tidigare latinamerikanska militära diktatorer redan innan han valdes till president ,bolonsaro gjorde ingen hemlighet om att önska att leda ett högerblock av latinamerikanska nationer som var underkastade de transkripsistiska nationalistiska och rasistiska doktrinerna , bolsonaro sträckte sig till paraguays högerpresident mario abdo benitez ,vars pappa fungerade som privat sekreterare för den nazistiske diktatorn alfredo stroessner, lovande att förena närmare band mellan brasilien och asuncion,,, arbeit macht frei

 4. Det är ganska intressant att surfa bland statistiken på den här siten: https://www.indexmundi.com/brazil/
  Det verkar som om det skedde ett trendbrott 2010. Mordstatistiken hade minskat under en följd år men 2010 vände det (mord som i huvudsak begås av unga män precis som i resten av världen). Ungdomsarbetslösheten hade också gått ner men 2010 vände det även här kraftigt uppåt. Lula avgick 2010 och följdes av svagare regeringar. Finanskrisen slog till år 2010 i Brazilien och BNP i reella termer enligt IMF rasar. Dessutom 2010 börjar råvarupriserna sjunka bl.a olja och Brazilien är i hög grad ett råvaruproducerande land.
  Hade jag fått bestämma i Brasilien hade jag inte satsat på en kombination av Livets Ord och Augusto Pinochet som president, med mer vapen, mindre skog och mer pengar till de rika och mer rasism mot Brasiliens svarta och indianer.
  Det är inte främst moralisk uppryckning Brasilien behöver utan kraftiga satsningar på arbete till alla men främst till unga pojkar i riskzonen. Bolsonaro är inte rätt man att göra den satsningen, Lula hade kunnat klara det. Han har redan en gång visat hur man får mängder av fattiga familjer på fötter med det s.k. familjepaketet.

 5. Den här artikeln är mycket bra. Jag skulle kunna ge den en femma i betyg (vilket var det högsta man kunde få på 70-talet när jag gick i skolan). Men jag ger den bara en fyra.
  Johan Ehrenberg, ETC, skriver ’Det gäller att få arbetarrörelsen, liksom dess partier att bli reformister igen […]’.
  https://www.etc.se/ledare/var-inte-radda-ho-ho-hogern
  Problemet är att han Ehrenberg inte vill förändra det ekonomiska systemets som har skapat fascismen. Han vill behålla det – liberalismen och högern – men styra det åt rätt riktning med reformer. Precis som vad Jonas Sjöstedt vill med EU. Varken Ehrenberg eller Sjöberg inser att det är kapitalet som har makten – inte politikerna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here