Bra att Lula vann valet i Brasilien?

6
1097

Ja visst är det bra att Lula da Silva vann presidentvalet klart i Brasilien! Lula da Silva vann Brasiliens valet med 50,90 procent av rösterna, mot 49,10 procent för sin rival, den nuvarande presidenten, Jair Bolsonaro, och går från 1 januari in i sin tredje mandatperiod som statschef.

Bakgrund: Lula valdes till president första gången år 2002. Brasilien hade under några år en god utveckling av BNP, bl.a. till följd av ökade priser på olja och oljefynd. Lula genomförde insatser för att uppnå minskad ekonomisk ojämlikhet. 30-40 miljoner invånare (olika uppgifter beroende på val av val av årtal och källa) tog steget från fattigdom. Detta innebär att många miljoner som tidigare knappt hade mat för dagen nu kunde köpa tvättmaskiner, mikrovågsugnar och persondatorer – om än ofta på kredit. Enligt Världsbankens officiella statistik levde för några år sedan bara 11 % i fattigdom (mindre än 2 dollar/dag) och drygt 2 % i extrem fattigdom (mindre än 1,25 dollar/dag) av knappt 200 miljoner invånare i landet som är ungefär lika stort som (vardera) Europa, USA, Kanada, Kina, Indien och Australien till ytan.

Sjunkande oljepris och stora utgifter i samband med VM i fotboll 2014 bidrog till folkligt missnöje.
Den liberala elitens plan i Brasilien var att få ett stopp på den vänstersocialdemokratiska Arbetarpartiets reformer som höjt arbetarnas levnadsstandard och lyft 30-40 miljoner brasilianare ur extrem fattigdom. Arbetarpartiets president Dilma Rousseff, som vunnit valet 2014, anklagades för korruption och avsattes av senaten i vad allt fler erkänner var en statskupp. http://jinge.se/allmant/brasiliens-president-avsattes-i-wall-streets-cias-intresse.htm
När Rousseff avsatts i maj 2016 genomförde den nyinstallerade presidenten Michel Temer nyliberala chockreformer och drastiska nedskärningar. https://www.globalpolitics.se/bolsonaro-tropikernas-trump-ska-befria-brasilien-fran-socialism/
DN skriver: ”När 99,95 procent av rösterna hade räknats strax efter 01 natten mot måndagen svensk tid ledde Lula da Silva med 50,90 procent mot Bolsonaros 49,10 procent. Brasiliens valmyndighet hade redan vid midnatt hunnit meddela att det nu inte längre var möjligt för Bolsonaro att ta in försprånget.”…
Lula da Silvas första löfte: Rädda regnskogen i Amazonas.”
I juli 2017 dömdes han till nästan 10 års fängelse för korruption men släpptes fri 2019 sedan rättegången förklarats olaglig.

Steigans nättidning skriver bland annat:

https://steigan.no/2022/10/lula-vant-presidentvalget-i-brasil/?utm_source=substack&utm_medium=email

Lula da Silva (2003-2011), försäkrade att han skulle arbeta för att sätta sitt land tillbaka på den internationella scenen.

”I dag berättar vi för världen att Brasilien är tillbaka och för stort för att bli nedflyttad till den sorgliga rollen som en paria”, utbrast han.

Den tidigare presidenten och metallarbetaren fokuserade på internationell politik i den sista delen av valrörelsen, skriver TeleSUR .

”Det jag hör mest på mina internationella resor är att världen saknar det suveräna Brasilien som talade på lika villkor med de rikaste och mäktigaste länderna och samtidigt bidrog till de fattigaste länderna”, sa han.

Han påminde också om att hans tidigare regeringar hade stärkt Mercosur och andra regionala integrationsorganisationer.

”Vi kommer att återta Brasiliens trovärdighet, förutsägbarhet och stabilitet, så att investerare återfår förtroendet för vårt land, så att de slutar se det som en källa till omedelbar predation och blir våra allierade i ekonomisk tillväxt med social integration och miljö. hållbarhet, sa han.

Lula talade också om att återställa partnerskap med USA och EU under nya standarder. ”Vi är inte intresserade av handelsavtal som dömer vårt land till rollen som säljare av varor och råvaror. Vi kommer att återindustrialisera och investera i den gröna ekonomin”, tillade han.

Lulas seger lägger grunden för att Brasilien återvänder som en kraft i BRICS, som landet var med och skapade. Segern kommer av många att läsas som ett förkastande av USA:s hegemoni över Latinamerika. Och den officiella kinesiska tidningen Global Times skrev tidigare i år att Brasilien inte längre kommer att vara ”USA:s bakgård”.

Kina har som vanligt inte blandat sig i valet genom att uttrycka några sympatier, men denna analys tyder på att Kina helst vill se Lula som president. Kina samarbetade pragmatiskt med Bolsonaro, men det fanns inte mycket entusiasm i det. Lula kommer att betona att stärka BRICS, och han är för en multipolär värld. I den meningen stöder han den riktning i internationell politik som förespråkas av Ryssland och Kina. Men för Lula kommer det också att handla om att mejsla ut en separat roll för Brasilien, och inte alls om att underordna sig Kina.

Föregående artikelBiden flyttar tyst världen närmare kärnvapenanfall på Ryssland. Finland redo att ta emot kärnvapen 
Nästa artikelKan man ha förståelse för att Ryssland stoppar deltagandet i spannmålsöverenskommelsen efter ukrainsk attack?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Ska bli intressant att följa utvecklingen i Brasilien. Jag har varit där många gånger och älskar landet som är helt fantastiskt 🙂

 2. Tror tyvärr inte min president.
  Osar socialdemokrati lång väg, ända hit.
  Verkar som Luva gått vägen genom fackföreningsrörelsen.
  Mönstret känns igen.
  Jag tänker på f.d. statsministern Stefan Löfén.

  Högernationalisten Bolsonaro tycks ha politisk styrka i Brasilien.
  Kommer den nya presidenten få igenom sin politik eller blir allt kopplat till politiska strider som nu i USA?
  Någon särskilt lugn mandatperiod lär det nog inte bli.
  Är det här något som det ekonomiska samarbetet BRICS verkligen vill ha?
  Brasilien ligger för övrigt på andra sidan jordklotet än de andra BRICS-länderna.
  För mig är Brasilien ett Västland och inte ett Östland.
  Då blir det problem med det politiska och militära samarbetet.
  Jag tror vare sig Ryssland eller Kina vill bli beskyllda för imperialistiska strävanden över jordens yta.
  Sydafrika är lite annorlunda därför Afrika är inget Västland.
  Afrika är en alldeles egen kontinent.
  Tyvärr deformerad av Västvärldens koloniala strävanden.

 3. Utöver dig så tillhör USA:s president Joe Biden, Frankrikes Emmanuel Macron och Kanadas premiärminister Justin Trudeau dem som uppskattar vänsterledaren Lula da Silva valseger i Brasilien.
  De menar bl.a. att Lula da Silvas valseger också är en seger för demokratin.
  Man undrar bara vilken demokrati?
  De som gratulerar förmodar jag är bombliberaler.
  Den första bombar gärna andras länder, det vet jag.
  Så visst är du väl med Västvärldens prominenta ledarskap, Anders Romelsjö?

  Så visst tror jag att den genetiska västerlänningen sitter i många av oss här även om vi tidvis menar något annat.
  Kanske i mig också?
  Den omvända rasismen kan ha många orsaker.
  Kanske längtan till drömmarnas land där allt är så mycket bättre är en av orsakerna?

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/gratulationer-till-brasiliens-nyvalde-president-lula-da-silva

 4. ”Drömmarnas land” får vi faktiskt fritt välja själva.
  Säkert väljer många USA. Ofta de unga som ser USA som möjligheternas land.
  Vid 66 års ålder kanske lusten efter möjligheterna har minskat?
  Ens liv är dessvärre inte evigt så man kanske istället börja söka kvalité?
  Åtminstone till den tiden som finns kvar.

  Mitt ”drömmarnas land” blev Ryssland. Ett resultat mycket beroende på ivriga försök till besök i Ryssland över ”TV-rutan” Youtube där man i motsats till SVT Public Service kan välja innehållet själv.
  Det nationellt folkligt kulturella Ryssland tog mig med storm.
  Det blev kärlek vid första ögonkastet.
  Kanske något som inte finns i någon annan del av världen utan bara i Ryssland, Vitryssland samt än så länge i Ukraina?
  Än så länge i Ukraina innan USA förvästligar landet och den ryska kulturen kastas ut.
  Men det är inte den ryska kulturen som ska kastas ut ur Ukraina.
  Det är USA som ska kastas ut ur Ukraina därför USA hör inte dit på något sätt.
  Östra Ukraina, men även mellersta Ukraina är den ryska kulturen.

  Den ryska kulturen som verkar forma så bra människor.
  Hur bra människor formar USA kulturen där mycket bygger på konkurrens och konsumtion?
  Det känns som det kan bli upplagt för en kamp mellan det goda och det onda.
  Somliga i Ryssland menar att Västvärlden är ondskan själv.
  Kanske det ligger något i det?

 5. Han vann faktiskt inte valet ”klart”, utan med väldigt liten marginal. Bolsonaro har inte erkänt sig besegrad. Detta kan bli en ny ”Trump-match” där Bolsonaro kan komma att försöka få valet ogiltigförklarat. Lula satt fängslad i flera år, till HD upphävde domen. Kommer någon att försökas anklaga honom igen? Det finns en hel del okända faktorer här, en är förstås USA som inte vill se Lula utan Bolsonaro i förarsätet. USA är inte heller glad över BRICS utveckling, och skulle nog gärna lägga krokben för Lula om dom kunde. Vi får vänta och se.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here