Kan man ha förståelse för att Ryssland stoppar deltagandet i spannmålsöverenskommelsen efter ukrainsk attack?

35
1557
Svart jord. Bild i Wikipedia.

Nyheten att Ryssland drar sig ur avtalet om spannmålsexport har dragit på sig kritik. Läs nedan vad SvD skriver och hur Ryssland ser på saken. Undrar om Ryssland tar upp exporten på eget bevåg? Jag behandlade frågan i slutet av juli Spannmålsuppgörelsen med Ukraina är en glädjebesked. Men vägen till fred är lång och krokig.

SvD skriver: Nyheten om att Ryssland ensidigt säger upp sin del av det spannmålsavtal som även Ukraina har skrivit med Turkiet och Förenta nationerna, kom kort efter att FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat alla parter att anstränga sig för att förlänga avtalet…

Ryssland hänvisar till att det annekterade Krim ska ha anfallits på lördagen – det största anfallet hittills i år…

Enligt Rysslands försvarsdepartement bryts avtalet på grund av ett ukrainskt angrepp som ska ha skett med nio flygande drönare och sju undervattensdrönare. Det ryska försvarsdepartementet pekar också ut Storbritannien som delaktigt. Storbritanniens försvarsdepartement avvisar de ryska anklagelserna…

Den omedelbara effekten är att foderpriserna stiger, vilket fördyrar djuruppfödning och successivt även höjer butikspriser på allt från ägg och mjölk till kött och bröd. https://www.svd.se/a/vegeoL/expert-om-att-ryssland-drar-sig-ur-avtal-om-spannmalsexport

Ukrainas utrikesminister skriver på Twitter

Senare rapporterade AFP att Ukraina har stoppat all export av spannmål efter att Ryssland dragit sig ur FN-avtalet mellan länderna. https://omni.se/ukraina-stoppar-veteexport-kuleba-ryssland-har-planerat-detta-lage/a/O8ooLV

Vad säger då Moskva om detta?

https://www.rt.com/russia/565588-russia-suspends-grain-deal/

Rysslands beslut att avbryta spannmålsavtalet med Ukraina föranleddes av Kievs hänsynslösa handlingar, sade Moskvas ambassadör i Washington på söndagen, samtidigt som han beskrev västvärldens fördömande av åtgärden som obefogat.
Ryssland avbröt sin efterlevnad av avtalet, som förmedlats av FN och Türkiet, efter att Kiev genomfört en stor drönarattack mot fartyg från den ryska Svartahavsflottan som är inblandade i att säkra en säker passage för jordbruksfrakt.
Anatolij Antonov sade till journalister: ”Washingtons reaktion på terroristattacken mot hamnen i Sevastopol är verkligen upprörande”, och tillade att USA avstod från att fördöma ”Kievregimens hänsynslösa handlingar”.
Antonov noterade västvärldens ”fullständiga nonchalans” av Rysslands påståenden om att bombningen av ryska fartyg organiserades med inblandning av brittisk militär. Det brittiska försvarsministeriet har förnekat anklagelserna.
Mitt i ”attacker och provokationer mot ryska militär- och handelsfartyg som deltar i Svartahavsinitiativet” kan Moskva inte fortsätta verksamheten utan att uppmärksamma säkerhetsfrågorna, insisterade Antonov.
Sändebudet tog också upp ”insinuationer” om att Ryssland orsakar svält i världen och sade att Moskva upprepade gånger har betonat vikten av att förse de fattigaste länderna med jordbruksprodukter.

”Inom ramen för spannmålssystemet gick dock drygt hälften av alla torrlastfartyg till utvecklade länder. Samtidigt fick Somalia, Etiopien, Jemen, Sudan och Afghanistan endast cirka 3 procent av jordbruksprodukterna”, konstaterade han.

USA:s president Joe Biden fördömde Moskvas beslut som ”rent skandalöst” och hävdade att det skulle ”öka svälten”. ”Det finns inget värde i det de gör. FN förhandlade fram det avtalet och det borde vara slut på det”, sade han.
Genombrottsavtalet mellan Moskva och Kiev nåddes i Istanbul i juli med medling av FN och Türkiet. Avtalet syftade till att frigöra jordbruksexporten via Svarta havet från Ryssland och Ukraina, som hade avstannat på grund av konflikten mellan de två nationerna. Avtalet hyllades som avgörande för att lindra den globala livsmedelskrisen och hjälpa världens fattigaste länder att undvika svält.
Rysslands president Vladimir Putin anklagade dock upprepade gånger västländer för att ta över spannmål som exporteras från Ukraina i stället för att låta den levereras till utvecklingsländer. Moskva varnade också för att man kan komma att lämna spannmålsavtalet om ett avtal om att lätta på restriktionerna för landets export av livsmedel och gödningsmedel inte genomförs.

I en senare kommentar på RT står att läsa:

De som låg bakom en stor drönarattack mot den ryska flottbasen i hamnstaden Sevastopol på Krim använde sig aktivt av en FN-förmedlad korridor för spannmål i Svarta havet, sade det ryska försvarsministeriet i ett uttalande efter att ha studerat vrakdelarna av de obemannade stridsfordonen.
Ministeriets specialister återfann navigeringsmodulerna från de drönare som förstördes av de ryska krigsfartygen och marinflyget, heter det i uttalandet, och man tillägger att de kanadensiskt tillverkade enheterna lagrade data om fordonens väg till sitt mål.
De flesta av dem sköts upp från den ukrainska Svartahavskusten, inte långt från hamnstaden Odessa, sade den ryska militären. ”Flottans drönare rörde sig sedan inom spannmålskorridorens säkerhetszon innan de ändrade kurs och gick mot den ryska flottbasen i Sevastopol”, stod det i uttalandet.

https://www.rt.com/russia/565623-crimea-drone-attack-grain-corridor/

1 november rapporteras ”FN rapporterade dock förra månaden att 27 procent av fartygen gick till ”låg- och medelinkomstländer” som Egypten, Kenya och Bangladesh. Enligt FN gick 26 procent till länder med övre medelinkomstländer som Turkiet och Kina, medan 47 procent gick till höginkomstländer som Spanien och Italien.” https://www.rt.com/russia/565713-russia-ukraine-grain-deal/

 

Föregående artikelBra att Lula vann valet i Brasilien?
Nästa artikelDe progressiva ledamöterna i kongressen drar tillbaka sitt milda förslag om fredsförhandlingar under tryck från krigsivrarna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

35 KOMMENTARER

 1. Det kollektiva Väst har försökt strypa Ryssland med hjälp av ekonomiska sanktioner.
  Ryssland svarar nu med samma mynt.
  Det är rättvist.
  Västvärldens sanktioner är dömda att misslyckas då Ryssland är mycket viktig för Västvärlden som både exportör och importör.
  De ryska sanktionerna på spannmål har bättre chans att lyckas då priserna i Västvärlden kommer stiga markant.
  Det är också rättvist.
  För det var väl ändå inte Ryssland som började med de här sanktionerna?

 2. Det är en existentiell krig och man har ALL förståelse för Rysslands handlingar.

  Så fort marken fryser så måste Ryssland rulla med med an pansarfordon ”flotta” hela vägen till Odessa och avsluta med Transnistria. Det bästa lösningen för ukrozionazi problemet är att begrava hela alltet. det blir en skrämmande men lärorik läxa.

  • Det är USA och Västvärlden som häller bensin på brasan istället för att försöka släcka.
   Om USA och Västvärlden hållit sig utanför konflikten hade problemet varit löst ganska omgående.
   Det är USA och Västvärlden som hela tiden vill utöka sin politiska och ekonomiska maktsfär som är problemet.
   Lyckligtvis har Ryssland en ganska omfattande ekonomisk makt på energi och jordbrukssidan som Västvärlden får känna av nu i bästa fall med stigande priser och skenande inflation som drar in Västvärldens kapitalism i en lågkonjunktur.

   Att göra sig ovän med Ryssland, eller för den delen Kina är inget nöje för Västvärldens ledare.
   Men har man en uslig och orättvis ideologi (liberal demokrati) som allmänt anses måste följas så står där inget annat till buds.
   Vill det sig väldigt illa kan Västvärlden tvingas betala för sitt sketna politiska system med ett Tredje Världskrig om det nu kan glädja någon liberal och frihetstörstande västerlänning.

   Både slaven och slavägaren kämpar för sin frihet.
   Vems frihet tycker du går först?
   Alla vill utnyttja men ingen vill bli utnyttjad.

   Om vi kan få en värld som kan ordnas på alla folkgruppers lika villkor så kan vi samtidigt skrota allt vad militär heter.
   Men med en stat i världen som betraktar utnyttjande som frihet så blir det än så länge en omöjlighet.
   Det är Västvärlden som är problemet och det är ett problem långt bak i tiden som bara fortsätter och fortsätter.
   Men i takt med Västvärlden tappar sin övermakt över resten av världen så kommer problemet lindras.

   • 1 november 2022, 12:56.
    Ryssland kommer att fortsätta dialogen med FN och Turkiet om aktuella frågor som en del av spannmålsaffären.
    Ryssland tvingades avbryta sitt deltagande i spannmålsaffären efter Kievs terrorattack mot fartyg i Sevastopol. Trots det kommer Ryska federationen att fortsätta dialogen med FN och Turkiet om de avtal som undertecknades i Istanbul. Detta tillkännagavs den 1 november av premiärminister Mikhail Mishustin.
    Ryssland tillkännagav avbrytandet av sitt deltagande i spannmålsaffären den 29 oktober efter attacken från den ukrainska armén på Svartahavsflottans fartyg och civila fartyg i Sevastopol. Det ryska försvarsministeriet betonade då att Kiev hade attackerat Svartahavsflottans fartyg, som garanterar säkerheten för ”spannmålskorridoren” som en del av ett internationellt initiativ för att exportera jordbruksprodukter från ukrainska hamnar.
    ”Nu är det omöjligt att garantera säkerheten för den skapade humanitära korridoren. Och vi tvingades avbryta deltagandet i spannmålsaffären. Ändå kommer vi att fortsätta dialogen med FN och Turkiet om aktuella frågor inom ramen för de avtal som undertecknades i Istanbul”, sa Mishustin vid ett möte med rådet för regeringschefer för Shanghai Cooperation Organisation (SCO).
    Han påminde också om att Ryssland, oavsett spannmålsaffärens framtidsutsikter, är redo att förse de mest behövande länderna med upp till 500 tusen ton spannmål gratis, samt leverera spannmål till alla intresserade stater till rimliga priser.

    Tidigare på tisdagen sade statsdumans talman Vyacheslav Volodin att det var omöjligt att återuppta spannmålsaffären på samma villkor . Han betonade att säkerhetskorridoren används av Kiev för terroristattacker.
    Dagen innan indikerade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Kiev borde ge garantier för att inte använda den humanitära korridoren och ukrainska hamnar för fientligheter mot Ryssland. Under dessa förutsättningar är det möjligt att diskutera en spannmålsaffär.
    Samma dag noterade Rysslands president Vladimir Putin att Ukraina måste se till att det inte finns något hot mot fartyg under spannmålsavtalet, samtidigt som FN bör samarbeta med Kiev.
    Den 29 oktober sade Ryska federationens jordbruksminister Dmitrij Patrushev att årets skörd tillåter Ryssland att helt ersätta ukrainsk spannmål och leverera förnödenheter till överkomliga priser till alla intresserade länder. Han noterade också att Ryssland är redo att förse de fattigaste länderna med upp till 500 tusen ton spannmål gratis under de kommande fyra månaderna.
    Mataffären slöts den 22 juli i Istanbul. Då undertecknade den ryske försvarsministern Sergei Shoigu och FN:s generalsekreterare ett memorandum om att underlätta leveransen av ryska jordbruksprodukter och gödningsmedel till världsmarknaderna. Samtidigt skrev den ukrainska delegationen på ett avtal med Turkiet och FN om export av spannmål.
    https://iz.ru/1419173/2022-11-01/rossiia-prodolzhit-dialog-s-oon-i-turtciei-po-zernovoi-sdelke?main_click

  • Men hur ska dom genomföra det? Jag menar redan nu har dom börjat använda t-62 stridsvagnar och skicka gamla män och fångar till fronten. Dom lär inte ha mer material och bättre soldater efter vintern.

 3. Det beror förstås helt på om man har accepterar Ryssland invasion av Ukraina. Kommunistiska imperialister stödjer det ryska angreppet, resten av världen är emot.

  • Det var från början en expedition för att hindra de ukrainska nazisterna från att skjuta på befolkningen i östra Ukraina och att avväpna nazimilisen. Det blev ett krig först när Nato började skicka vapen och legosoldater till Ukraina vilket ”Cerinam Sojus” inte verkar ha en aning om.

   • Lyssna på vad f.d. Vapeninspektör Scott Ritter anser att kriget startade i februari 2014 av USA och Nato, och Ryssland beslutade att gå in i ett pågående krig i februari 2022 för att avsluta kriget och förhindra dödandet av de rysktalande i Donbass.

    https://youtu.be/EyXhwbj6_yA

  • Nej, Cerinam Sojus, det har du fått om bakfoten.
   Det är bara USA och Väst som är emot det, resten av världen ser fram mot en fredlig och rättvis värld. (Visst finns det ledare köpta av USA också här, men dom sitter inte för evigt)
   Ur en kommentar på Moon of Alabama:
   ” RT har publicerat en utmärkt op/ed av Sergey Karaganov (Rysk statsvetare leder rådet för utrikes-och försvarspolitik,W-pedia) färsk från Valdai Club Annual Meeting (Moskvabaserad tankesmedja, W-pedia)
   Hans främsta budskap: ”Vi bevittnar födelsen av en ny världsordning där väst måste leva inom sina tillgångar”
   ”Det viktigaste är att förhindra att ett förlorande väst stoppar historien eller spårar ur den genom ett världskrig.”
   ”Den globala betydelsen av kampen i Ukraina är återkomsten av frihet, värdighet och autonomi till icke-väst (och vi föreslår att kalla det med ett annat namn – den globala majoriteten, som tidigare undertrycktes, rånades och förödmjukades kulturellt). Och, naturligtvis, en rättvis andel av världens rikedom.

   EU- och Imperial-pukes kommer att skjuta sina ord åt sidan när de kämpar för att undvika ovanstående resultat. Lyckligtvis har sanden nästan tagit slut på den övre delen av den historiska klockan och The Age of Plunder kommer äntligen att ta slut och mänskligheten kan gå vidare med den nya utvecklingsåldern så att den kommer att vara redo när den förvandlas till hållbarhetsåldern.”
   Inlagd av:karlof1| 31 oktober 2022 15:48 UTC | 200

   Och precis som signaturen Eamores artikel belyser ”Men i ett stort antal länder som sträcker sig från kontinentala Eurasien till norra och västra Afrika finner vi motsatsen – samhällen som har flyttat närmare Kina och Ryssland under det senaste decenniet. Som ett resultat är Kina och Ryssland nu knappt före USA i sin popularitet bland utvecklingsländer.”

   Visionen om en multipolär värld kommer att växa sig starkare och starkare. Världens folk vill inte leva längre i en värld som leds av samvetslösa ledare, som Carina Lundström beskriver som dessa ”korrupta narcissistiska själar som blottar sin falskhet i alla hörn av världen onormala omänskliga hycklare och gycklare ondskan själv i mänsklig form sänker allt och alla utom sin egen perversitet”

   Dessa ledare som vräker ut människor i ändlösa krig, som tvingar miljontals på flykt, som förstör vår planet, vårt enda hem för att göra de 1%-en ännu rikare…Vi, dom 99%-en, vill leva i en fredlig värld som samarbetar och gemensamt försöker lösa de enorma problem vi har framför oss.

  • @Cerinam Sojus 31 oktober, 2022 At 18:43
   Igen – Mr X. Ryssland invaderade inte Ukraina, utan avser att befria traditionella ryska ockuperade områden, vilket tycks lyckas. Glöm inte, hade Ryssland ”invaderat” Tyskland och stoppar nazisterna i Berlin hade miljoner människor fått leva. Nu ”invaderar” Ryssland Ukraina för att stoppa de USA sponsrade nazisterna i Kiev.

 4. Som sagt
  de anglosaxiska härskarna i väst
  igår och idag
  långt tillbaks i tiden
  dessa korrupta
  narcissistiska själar
  blottar sin falskhet
  i alla hörn av världen
  onormala omänskliga
  hycklare och gycklare
  ondskan själv
  i mänsklig form
  sänker allt och alla
  utom sin egen perversitet

  Dessa anglosaxiska
  kolonialister är skyldiga
  Ryssland tar en säkerhetsåtgärd
  för sitt folks bästa
  och världens
  Ryssland ett jagat land
  över hundra år
  har lärt sig och förstår
  det Lenin och Stalin
  sa ”igår”….

  Putin gör ett extraordinärt arbete
  bakom sitt skrivbord,
  vi kan kalla det hans frontlinje i Kreml hans verksamhetsområde,
  där han, individuellt eller med sitt team,
  i lugn och ro planerar Rysslands och världens framtid för fred och utveckling i en multipolär anda.

  Putin och hans team behöver ingen teknisk intelligentsia, den äger var och en av dem som högutbildade statsmän,
  till skillnad från våra i väst,
  Ryssarna vet vilket agerande som är bäst.

 5. Rättsuppfattningen är helt snedvriden av politiker i USA. De är upprörda över att Ryssland drar sig ur spannmålsavtalet, vilket är helt berättigat.
  De kan komma tillbaka om det blir en större säkerhet i korridoren, så inte Kiev regimen utnyttjar den till militära ändamål.
  Ryssland har varit skarpt kritiskt till att större delen av transporten gått till EU länder och inte till de mest behövande.

  Dessutom är varken USA eller UN upprörda över att USA är olagligt i Syrien och stjäl deras vete förutom olja. Detta då syrier själva svälter. Deras vete har försörjt hela Syrien och de har dessutom kunnat exportera ett överskott till andra länder. Inte en liten notis om detta i svensk media. Varför är inget land upprörda över stölden av syriskt vete, av alla dessa länder som fördömer att Ryssland dragit sig ur avtalet f.n..

  After the repulsion of a terrorist attack on the ships of the Black Sea Fleet and civilian vessels involved in the security of the ”grain corridor” on October 29 this year, the wreckage of the sea drones used by the Kiev regime under the leadership of representatives of Great Britain was found and lifted to the surface.

  ◽️ Specialists The Ministry of Defence of the Russian Federation, together with representatives of other government agencies, conducted an examination of the Canadian navigation modules installed on the unmanned aerial vehicles. According to the results of reconstruction of the information read from the memory of the navigation receiver, it was established that the sea drones were launched from the coast near Odessa.

  ◽️ The sea drones moved along the ”grain corridor” security zone, after which they changed their route in the direction of the Russian ship base point in Sevastopol. At the same time, the coordinates of movement of one of the sea drones indicate the starting point in the sea area of the ”grain corridor” security zone in the Black Sea.

  ◽️ According to experts, this may indicate a preliminary launch of this vehicle from one of the civilian vessels chartered by Kiev or its Western patrons to export agricultural products from Ukrainian seaports.

  https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/oil-and-gas/us-forces-steal-92-tankers-of-oil-wheat-from-syria-to-iraq/94929199?redirect=1

  • I min kommentar 31 oktober skrev jag att Ryssland kan komma tillbaka till avtalet om det blir en större säkerhet för dem.
   De har fått skriftliga garantier från Kiev att säkerhetskorridoren inte skall användas till militära ändamål, och anser att f.n. så godtar man det.

   Att jag skrev att de kan komma att återgå till avtalet, beror på vad jag hörde f.d. natorådgivaren Jacques Baud sa i en intervju, nämligen att ryssar kan ta beslut men lämnar aldrig förhandlingsbordet. Han menade att det är ett stort misstag som Väst gör när det gäller Ryssland, att man tror att ett beslut som de tar är definitivt. De är alltid redo till förhandlingar.

   Erdogan har ett stort inflytande både över Kiev och Ryssland. Trots att Turkiet och Ryssland är på motsatta sidor i kriget, så förhandlar Erdogan med Ryssland om positiva kontakter för ryska folket. Han har sett till att fyra stora hotelkedjor i Turkiet skall acceptera det ryska betalningssättet Mir och gör det lättare för ryska turister, som har svårt att finna länder där de är välkomna.
   Han samarbetar också med Ryssland när det gäller energi, och de skall bygga gasledningar till Turkiet, som kan föra ut rysk gas i Europa.
   Erdogan hjälper Ryssland att finna kryphål för att undkomma EU:s sanktioner mot Ryssland, som det ryska betalningssystemet.

   • Viktigt för Ryssland att ha vänskapliga länder, som behandlar ryska medborgare likvärdigt med övriga turister, vilket Turkiet gör.

    Tyskland är däremot skammens land.
    En ryska dansade Kalinka framför demonstrerande ukrainare. Se videon nedan, väldigt oskyldigt anser jag. Dock inte tyska polisen, som tog henne till förhör. De har genomsökt hennes bostad och beslagtagit 3 mobiler och en laptop. Hon har varit försvunnen sedan polisen tog henne, och hon riskerar 10 års fängelse.

    Medan i England står ukrainare och skriker på gatan att man skall döda alla ryska barn.
    De riskerar inte fängelse och såg ingen polis som kom och häktade dem för hatbrott.

    pic.twitter.com/cUxJSCQTrC

    https://twitter.com/jaccocharite/status/1587795346343825409

   • Ryssland påpekade de fruktansvärda konsekvenserna av att spannmålsaffären återupptogs. Västländer kan se detta som Moskvas svaghet.
    Den ryska sidan säger sig ha fått tydliga skriftliga försäkringar från Ukraina att det inte kommer att bli fler attacker som de som ägde rum förra veckan.
    Statsvetaren Vladimir Bruter menar dock att beslutet att förnya affären är felaktigt. Han är säker på att Moskvas deltagande i spannmålsavtalet från början var fel.
    Västvärlden har inte gjort några eftergifter till Ryssland på export av rysk spannmål och gödningsmedel, även om avtalet är bilateralt. Europa har inte kunnat lösa denna fråga på ett halvår redan.
    Återupptagandet av avtalet blev också ett slags signal för USA – de kan besluta att Ryssland inte kommer att höja räntorna och följaktligen inte kan svara ordentligt.
    Experten uteslöt inte att detta kan få ödesdigra konsekvenser för Moskva i framtiden.
    https://utro.ru/news/ukraine/2022/11/02/1519226.shtml

 6. Man skriver på Moon of Alabama, till ett foto av en tidigare strandad sjödrönare, att ett mindre aggregat
  på aktern av drönaren, är just en sån där StarLink-enhet, som då används för navigeringen mot målet.
  Annars kunde man ju tro att det var det svenska fartkameror, som hamnat där, lika malplacerade.

 7. Att lära för Putin och Rysslands framtid

  ”En nation är en historiskt etablerad, stabil gemenskap av människor som har uppstått på grundval av ett gemensamt språk, territorium, ekonomiskt liv och mental sammansättning, manifesterad i en gemensam kultur” (Stalin).

  I motsats till västs fantasier, är ryssarna ett ganska fredligt folk jämfört med samma européer. Det var européerna, och inte ryssarna, som organiserade fyra ”korståg”, som utrotade folk på religiösa grunder; Européer, inte ryssar, provocerade fram hundra och trettonåriga kriget och sedan första och andra världskriget.
  I allmänhet är Europas historia historien om ändlösa krig av vissa ”stormakter” med andra för land och kolonier. Ryssarna å andra sidan kämpade motvilligt, erövringen av andra folk väckte aldrig förtjusning bland folkmassorna; en verkligt krigisk ande flammade upp i dem först när inkräktaren invaderade deras hemland. Så att kalla det ryska folket en krigsnation är historiskt opålitligt.

  Medan Joseph Stalin var Sovjetunionens chef, fördes ett verkligt krig mot Sovjetunionen, och inte bara i ordets bokstavliga bemärkelse, utan i första hand ett ekonomiskt krig. Och kategorin av sanktioner i dagens Ryssland är den mildaste.

  I själva verket var det mer en ekonomisk blockad, när många länder inte bara vägrade att samarbeta med Sovjetunionen utan också straffade de som samarbetade, i strid med den tidens normer och regler.

  Många länder, fram till trettiotalet, erkände inte Sovjetunionen alls, och ansåg att det bara var en ”kriminell enhet”, inget mer. Något liknande med åsikterna om Ryssland i nutid. Det är uppenbart att Sovjetunionen med tiden måste erkännas som en av de mäktigaste världsspelarna, men ändå kvarstod sanktionerna.
  Betrakta, i det här fallet,
  hur Stalin reagerade på västerländska sanktioner och vad Putin bör göra.

  Stalins svar på sanktionerna mot Sovjetunionen var följande: att säkerställa Sovjetunionens ekonomis oberoende från västländer. Till att börja med var det nödvändigt att etablera produktion av produktionsmedel. Utan detta, som Stalin trodde, kunde Sovjetunionen inte ha blivit en stormakt.

  Stalin reagerade allvarligt på västerländska sanktioner: han stängde marknaderna i Sovjetunionen och de allierade länderna och utvecklade aktivt, tvärtemot marknadens logik, sin egen produktion.

  Sålunda uppstod ett separat socialistiskt läger, och vi glömmer inte heller att det även i de mest utvecklade västländerna under Stalins liv fanns en stark kommunistisk rörelse, ibland delvis laglig. Sådan taktik ledde till att landet efter kriget under Stalin kunde återhämta sig på ett par år, även om västerländska experter trodde att återhämtningen skulle ta minst 20 år. Detta uppnåddes naturligtvis också till stor del på grund av att det under Stalin fanns socialism, och ingen hade några konton eller fastigheter utomlands.

  • Läs gärna Sovjetunionen under mellankrigstiden – historien skrivs om nu.

   En seriös skildring av Sovjets 1930-tal borde också beakta de stora ekonomiska framstegen till följd av den forcerade industrialiseringen, alfabetiseringen av de illitterata massorna, införandet av ålderspension, fri hälsovård, fri utbildning, daghem och rätt till arbete. Reformer för jämställdhet mellan könen genomfördes: 1917 infördes samma rättigheter på alla områden för kvinnor som för män. Skilsmässa och abort var tillåtet, arbete utom hemmet uppmuntrades och kvinnorna hade rätt till en egen sexualitet. Även om denna kvinnofrigörelse tonades ner under Stalin blev rätten till arbete och utbildning bestående.

   Förvisso var livet för de flesta sovjetmedborgare svårt och levnadsstandarden låg. Men för den som på allvar vill diskutera livsvillkor i ett samhälle är den förväntade livslängden en viktig variabel. Den var i Sovjet – Ryska kejsardömet – år 1880 27,7 år; 1900 32,4 år; 1930 42,9 år och 1950 64,0 år. Åter ett mysterium för den som läser nya grundboken!10

   Här kan man jämföra med den grundbok i historia på A-nivå som länge dominerat vid svenska universitet, McKay et al, A History of World Societies. Enligt den var de industriella framstegen i Stalins Sovjet ”indeed, quite spectacular”. Mellan 1928 och 1937 femfaldigades produktionen. ”Inget annat stort land hade någonsin uppnått en så snabb ekonomisk industriell tillväxt.”

 8. 2011 ”lovade” the bastardobamakillaryregimen att ’flygförbudszonen över mordet på Libyen skulle vara ’fredade’. Detta var alltså det sk washingtons sk budskap..Vad det vidrigt korrupta sk wshington via sin milis nato..hha o div andra länder gjorde, var att missbruka ’flygförbudszonen’ till att smula sönder civilbefolkning o infrastruktur, därefter bestal parasiterna det Libyiska folket på 150 ton guld o forslade det till sina parasitnästen i skcwashington o sk city of london. Att de dristar sig till att använda General Washington och ordet London är bara en skam. men komplottörerna bara fortsätter, sin entreprenadtrogna vana, som sagt

  • Så vi tar guldpriset i dag så blir det i runda slängar 8 miljader dollar. Så allt det här gjordes för mindre pengar än vad en oligark lägger på sin båtsamling? Missförstå mig inte det är mycket pengar, nästan en fjärdedel av vad Musk betalade för Twitter. Går dom här ekvationerna i hop för dig?

   Eller är det nu det är dags att lägga till fler delar?

 9. Ryssland drog sig ur avtalet om spannmålsexport därför att Ukraina, läs USA, använde korridoren för militära ändamål och attackerade ryska marinen i Sevastopol. Nu sägs både Ryssland och Kina vara beredda att ersätta leveranserna från Ukraina till fattiga länder med egna. Båda länderna har haft rikliga överskottsskördar i år.

 10. Låter mycket bra Karl W, allt som kan röra upp deras parasitnästen där de sitter o ’kläcker sina ägg’ (nej def ingen jämförelse med vår fantastiska djurvärld, utan med Alien filmerna) är bra, för då kommer de själva utspringande i sitt redan sinneförvirrade tillstånd och vi kan då skåda dom i öppen dager. När de kurar i sina nästen, finns ingen koll på dom o de kan fortsätta intrigera. De skall flashas ut med div motåtgärder, t ex som nämns i artikeln

 11. Bästa förslaget för att stoppa ett världskrig.
  Vem sa ”The West is pushing for a global conflict. And only a full and final victory of Russia guarantees there won’t be a world war.”?

  Vilket innebär snabba ryk. På ukrozionazi! Avsluta det hela i november, Ryssland. Så vi kan fira en utomordentlig Jul💕

 12. ”Russia to Donate Wheat, Fuel to Lebanon After Suspending Grain Deal, Lebanese Minister Says

  BEIRUT (Sputnik) – Lebanon will receive 25,000 tonnes of wheat and 10,000 tonnes of fuel free of charge from Russia, Acting Lebanese Minister of Public Works and Transport Ali Hamia told Sputnik on Tuesday.
  ”Russia will provide Lebanon with 25,000 tonnes of wheat and 10,000 tonnes of fuel for the country’s power plants,” Hamia said.

  The minister said the Russian ambassador in Beirut told him that Russian President Vladimir Putin already gave relevant orders, but the actual time of delivery would be determined later. On Saturday, Russia suspended its participation in the Black Sea Grain Initiative after Ukraine attacked Russian military and civilian vessels in the Black Sea. Russian Deputy Permanent Representative to the United Nations Dmitry Chumakov said on Monday that the grain deal was not effective in bringing grain and fertilizer to developing countries.”

  https://sputniknews.com/20221101/russia-to-donate-wheat-fuel-to-lebanon-after-suspending-grain-deal-lebanese-minister-says-1102909629.html

 13. Från Thomas Röper:
  Hur Kievs användning av en smutsig bomb rapporteras i Ryssland
  Ryssland varnar starkt för att Kiev kan detonera en smutsig bomb och skyller på Ryssland för det. Här visar jag hur det rapporteras i Ryssland.

  Det ryska försvarsministeriet publicerade för en vecka sedan information om att Kiev planerar att detonera en smutsig bomb och fästa den på Ryssland. Västerländska medier kommer att göra allt för att få detta att verka osannolikt. Det roligaste försöket var att kalla en av bilderna från det ryska försvarsministeriets presentation för falska, och därigenom kalla anklagelserna från Ryssland i sin helhet för falska. Det handlade om fotot med påsarna med radioaktivt material på denna bild av presentationen.

  Detta var ett löjligt försök av media, som dock fångade västerländsk publik, som drabbades hårt av den pedagogiska situationen. Bilden var en exempelbild och var inte alls avsedd som ett ”bevisfoto”, vilket någon tänkande person redan kan se av att inskriptionen på påsarna inte är på ukrainska (eller ryska). Men hur kan en inskription på ett främmande språk fungera som bevis på att materialet är ukrainskt?

  Här vill jag visa hur rysk tv rapporterar om faran med att använda en smutsig bomb i Kiev och vilken annan information som publicerades i Ryssland om det. För detta översatte jag ett bidrag från den veckovisa nyhetsrecensionen av rysk tv.
  Början av översättning:
  Vad Kiev har för att bygga en ”smutsig bomb”.
  Ukrainas förberedelser för en ”smutsig bomb”-provokation har blivit ett av veckans viktigaste internationella ämnen. I stundens hetta förnekar väst detta, men Ryssland är redo att förklara mer detaljer om den lömska planen.

  En möjlig provokation av en ”smutsig bomb” och dess konsekvenser var ett av de mest diskuterade ämnena på Valdai-konferensen, som föregicks av en rad samtal mellan minister Shoigu och hans motsvarigheter, inklusive Pentagon-chefen. Ryssland gör det klart att Moskva är väl medveten om Kievs planer.

  När han talade vid Valdai-konferensen sa president Putin: ”Vi släpper underrättelser om att en så kallad smutsig bombincident förbereds, inte av en slump, det är lätt att göra. Vi vet till och med ungefär var detta görs. Resterna av kärnbränsle har omvandlats lite, tekniken som finns tillgänglig i Ukraina tillåter det, de laddar det i en Tochka-U, spränger det och säger att Ryssland gjorde det, genomförde ett kärnvapenangrepp. Men det behöver vi inte göra, det är ingen mening för oss, varken politiskt eller militärt. Nej, det gör de. Och det var jag som instruerade Shoigu att ringa alla sina kollegor och informera dem om det. Vi kan inte förbise sådana saker. Nu står det: IAEA vill komma och kolla Ukrainas kärnkraftsanläggningar. Vi är för detta, och det måste göras så snabbt och så omfattande som möjligt, eftersom vi vet att Kievs regering nu gör allt den kan för att dölja spåren av dessa förberedelser. De jobbar på det.”

  Men det är svårt att täcka spåren. Det blev känt att Kiev gjorde en dummy Iskander-missil baserad på skalet från Tochka-U-missilsystemet för en ”smutsig bomb”-provokation över uteslutningszonen för kärnkraftverket i Tjernobyl. De tekniska förberedelserna inför provokationen är avslutade. Det utfördes av specialister från Yuzhmazh, tidigare ett av de ledande missilföretagen i Sovjetunionen. Enligt Kievs hemliga planer ska stridsspetsen fyllas med radioaktivt material och sedan krascha nära Tjernobyl. Och detta är världsnyheten av chockerande proportioner: Ryssland har använt ett kärnvapen! Fragment av modellen och delar av den påstådda Iskanders elektronik visas på västerländska kanaler – vilka tvivel kan det finnas?

  ”Enligt Kievregimens planer kan detonationen av en sådan missil ”förkläs” som en onormal detonation av en rysk kärnvapenstridsspets med låg avkastning. Syftet med provokationen är att skylla på Ryssland och därigenom starta en stark antirysk kampanj i världen, som syftar till att undergräva förtroendet för Moskva, säger Igor Kirillov, chef för ABC-trupperna.

  För att skapa en ”smutsig bomb” räcker det med vanliga sprängämnen och radioaktiva isotoper. De medel som finns tillgängliga för Selensky är mycket omfattande. Ett och ett halvt ton anrikat uran lagras vid tre ukrainska kärnkraftverk, borträknat det använda bränslet från Tjernobyl. Till detta kommer det radioaktiva avfallet i lägren Buriakovka, Podlesny och Rossokha. Uranmalm bryts i Zheltiye Vody. Och instituten för kärnkraftsforskning i Kiev och Kharkov vet hur man arbetar med sådana komponenter. Båda har operativa reaktorer och testanläggningar. Ryska experter betonar: när en ”smutsig bomb” exploderar är skadans omfattning enorm. Hundratals kvadratkilometer blir en död zon på nolltid. I årtionden.

  Den oupphörliga beskjutningen av Zaporizhia gör det klart att de politiska dockorna i Kiev är omedvetna om konsekvenserna för Ukraina och Europa. Och riskerna är enorma: om något händer kan det radioaktiva molnet nå Berlin. Londonkuratorerna å andra sidan har inget emot det.

  ”Två ukrainska organisationer har ett specifikt mandat att producera en ”smutsig bomb”. Arbetet är i slutfasen. Dessutom har vi information om att Ukrainas presidents kansli upprätthåller kontakter med företrädare för Storbritannien angående eventuellt förvärv av kärnvapenteknologi, säger Igor Kirillov.

  I en situation där Europas framtid står på spel beter sig den västerländska pressen och politiska eliter som en struts med huvudet i sanden: ”Våra länder har gjort det klart att vi alla gör uppenbart falska påståenden. Avvisar Rysslands påståenden om att Ukraina förbereder att använda en ”smutsig bomb” på dess territorium. Världen kommer att fördöma varje försök att använda detta påstående som en förevändning för upptrappning.”

  ”Vi ser den västerländska mediareaktionen, det förvånar oss inte, och vad våra västerländska partners säger offentligt, som insisterar på oreserverat stöd för Zelensky och hans regim, betyder inte nödvändigtvis, enligt min mening, att de i sina interna diskussioner använder informationen som vi levererar kommer att tas lätt på, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

  Zelensky använder aktivt västerländskt stöd. Han anklagar sammanfattningsvis Moskva utan att bry sig om att lägga fram några bevis: ”När den ryske försvarsministern talar om en ’smutsig bomb’ förstår alla det mycket väl. Du vet vem som är källan till allt smutsigt tänkbart i det här kriget.”

  Zelenskij har dock själv tidigare uppmanat till kärnvapenangrepp mot Moskva. Den ukrainske presidenten, van vid rollen som världsprovocatör, säger nu att han har rätt att diktera planer för Natos generaler: ”Vad ska Nato göra? Förebyggande strejker! Så de vet vad som kommer att hända med dem om de använder kärnvapen.”

  Zelenskij bemästrade också krångligheterna med kärnvapenutpressning precis innan den militära operationen startade: ”Om det inte finns några säkerhetsgarantier har Ukraina all rätt att anse Budapestmemorandumet ogenomförbart.” Ukraina avsäger sig kärnvapen Vad Selensky sa vid säkerhetskonferensen i München om Den 19 februari, till applåder från västerländska dignitärer, var ett öppet hot mot kärnvapen Ukraina, vilket i sin tur kan ha varit en av huvudorsakerna till att Ryssland ingrep militärt först fem dagar senare)

  Den ryska militärdoktrinen anger tydligt när kärnvapen kan användas. Vi talar om att försvara suveränitet och territoriell integritet och att säkerställa det ryska folkets säkerhet. Men Kiev föredrar att inte se dokumentet: det är så viktigt det är att skylla Moskva för den upprörande handlingen. Efter att information om förberedelserna av en kärnvapenprovokation blivit offentlig, valde väst taktiken förnekande. Men det handlar knappast om att ändra retorik och metoder.
  översättningens slut
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/wie-in-russland-ueber-den-einsatz-einer-schmutzigen-bombe-durch-kiew-berichtet-wird/

  Även Gonzalo Lira pratar om smutsbomben
  https://www.youtube.com/watch?v=Bw84nOmGLcw

  • Ryssland återvände endast efter ukrozionazi enheten gick med på att INTE använda spannmål transport korridoren för militära ändamål. Dessutom har Fn tackat Ryssland för dess generositet.

   Vad påg år just nu? Bland annat följande:

   ”Most of the world, including Asia, the Middle East, Africa and Latin America, is carefully watching Russia systematically destroy what was by far the largest and most capable NATO-equipped, NATO-commanded army in the world (the Ukrainian army, that is), understanding full well that what is unfolding is Washington’s Waterloo. Some countries (Saudi Arabia, for instance) are so sure of the result that they are already refusing to obey Washington’s dictates. This is a problem, because all the Washingtonians know how to do is impose their will on the world. Treating others as equals or looking for opportunities to negotiate a win-win is simply not part of their core competence—or any of their competence, for that matter. Once defanged, all they know how to do is bark and drool.”

   Roligt va?Alla ryssofober bjuds fördjupning här. Trevlig läsning 😜
   http://thesaker.is/the-new-cuban-missile-crisis-that-isnt/

  • ”The Russian strikes reportedly have eliminated 50% of Ukraine’s ability to supply power and heat, which means life in Kiev, Lviv and Kharkiv will become unsustainable. We are not talking about the inconvenience of being unable to charge your cell phone or watch your favorite show on Netflix or keep your computer battery alive. The loss of power cuts off water supply and degrades the sewer system. As I noted in a previous piece, if your live four or more floors above ground level you will either have to carry buckets of water to the toilet or give up flushing. It also means no heat and the temperatures in Ukraine fall to near 0 Celsius at night. That would be tolerable if you have a fireplace (which most of the apartments in the urban areas do not have). With no radiant heat you must layer up just to avoid hypothermia.”
   Engagera sig en kampanj för att samla in filt till ukronazi enheten snart, @H2?😜

   https://sonar21.com/why-didnt-russia-do-this-sooner/

    • Sanningen är att Ryssland använde sig av rätten att undanröja ett hit i enlighet med Artikel 51 i FN stadgan.

     Nu till ett axplock ur ukrozionazi enhetens landvinningar.

     1. Enligt IMF ha ukrozionazi enhetens BNP sjunkit med 36% hittills i år (2022).
     2. Enligt dess egen national bank så har inflationen nått 30% och visa ringa tecken på avmattning
     3.Enligt världsbanken kommer 55% av befolkningen leva under fattigdomsgränsen år 2023 och lev på 22 kronor per dag.
     4. Enligt ekonomiministern av ukrozionazi enheten ligger arbetslösheten på 30%
     5. Enligt premiärministern according kommer ukrozionazi enheten inte kunan betala löner och pensioner utan omedelbart bistånd från utlandet
     6. Enligt FN har 20% av befolkningen utvandrat och ytterligare 33% är internflyktingar
     7.Enligt energiministeriet har landet redan förlorat 40% av elproduktions kapaciteten
     8. ukrozionazi armén rekryterar alla män up till 60 år gamla. Snart lär det inte finans några reservister alls

     Hela EU har mycket att lära från ukrozionazi enhetens framgångssaga

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here