De progressiva ledamöterna i kongressen drar tillbaka sitt milda förslag om fredsförhandlingar under tryck från krigsivrarna

2
846
Alexandria Ocasio-Cortez

De värdelösa progressiva ledamöterna i kongressen drar tillbaka sitt milda förslag om fredsförhandlingar under tryck från krigsivrarna

https://caitlinjohnstone.com/2022/10/26/worthless-house-progressives-retract-mild-peace-advocacy-under-pressure-from-warmongers/

av Caitlin Johnstone 26 oktober

Caitline Johnstone

 

 

 

Kongressens progressiva grupp inom demokratiska partiet har dragit tillbaka ett extremt milt och tandlöst brev som dess medlemmar hade skrivit till president Biden och i vilket de artigt bett honom att överväga att lägga till lite diplomati i mixen för att hjälpa till att avsluta konflikten i Ukraina. Tillbakadragandet följde på en flodvåg av offentlig upprördhet över deras lilla avvikelse från den officiella imperialistiska berättelsen.

Om du faktiskt läser det ursprungliga brevet, vilket undertecknats av progressiva ledamöter i representanthuset, däribland Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Jamaal Bowman och Ro Khanna, kommer du snabbt att se att det är så ofarligt och milt som ett uttalande kan vara och samtidigt innehålla ord.

Det inleds med översvallande beröm för Bidens interventionism i Ukraina och fördömer den ryska regeringen otvetydigt genomgående, och erbjuder endast det ödmjuka förslaget att han ”parar det militära och ekonomiska stöd som Förenta staterna har gett Ukraina med en proaktiv diplomatisk satsning och fördubblar ansträngningarna för att söka ett realistiskt ramverk för ett eldupphör”. Författarna gör det mycket tydligt att de stöder det att se till att en sådan diplomati är godtagbar för Ukraina i varje steg på vägen.

Nancy Pelosi

Detta impotenta snömos spanns bisarrt nog av Washington Post som en uppmaning till Biden att ”dramatiskt ändra sin strategi för kriget i Ukraina”, trots att ingenting, som på långt när kan tolkas som ”dramatiskt”, finns någonstans i texten. Brevet fick mothugg från krigshetsare i båda partierna, inklusive från representanthusets talman Nancy Pelosi. Det kritiserades personligen av Bernie Sanders, den amerikanska progressivismens påve. Troll och krigshetsare svärmade över de sociala medierna på alla konton som publicerade brevet i officiell egenskap, och bräkte tanklöst och unisont orden ”undfallenhet” och ”Chamberlain”.

I ett uttalande om återkallandet av brevet säger CPC:s ordförande Pramila Jayapal att hon tar ansvar för publiceringen av den kränkande fredsbejakande akten, samtidigt som hon i samma andetag skyller publiceringen på sin personal.

”Brevet skrevs för flera månader sedan, men tyvärr publicerades det av personalen utan kontroll. Som ordförande för gruppen tar jag ansvar för detta”, sade Jayapal.

 

”Varje krig slutar med diplomati, och det här kommer också att sluta med diplomati efter Ukrainas seger”, står det i uttalandet, där man ignorerar mainstream-rapporter om att amerikanska tjänstemän i tysthet anser att Ukraina inte har någon chans att vinna det här kriget. ”Brevet som skickades i går har, trots att det upprepar denna grundläggande princip, blandats ihop med GOP:s motstånd mot stöd till ukrainarnas rättvisa försvar av sin nationella suveränitet. Som sådant är det en distraktion vid denna tidpunkt och vi drar tillbaka brevet.”

Imperie-kritiker var snabba att lyfta fram den underdåniga karaktären av detta tillbakadragande.

”För progressiva trodde jag inte att det kunde bli mer patetiskt än att rösta för ett katastrofalt proxykrig som USA provocerade fram och förlängde, och som gav miljarder till vapentillverkare i processen. Genom att dra tillbaka sin ljumma uppmaning till diplomati och skylla på medarbetare överträffade de det på något sätt”, twittrade Aaron Maté.

”Det talar verkligen för den vansinnigt hökaktiga atmosfären i Washington, vilken pressade den progressiva gruppen att dra tillbaka en helt rimlig, ansvarsfull och nödvändig uppmaning till diplomati i en konflikt som riskerar att eskalera till ett nukleärt armageddon”, twittrade Rania Khalek.

”Tänk dig att bli vald till kongressen baserat på löften om att utmana ’etablissemanget’ eller vad det nu kan vara, och sedan bli så förstelnad från ilskan från DC-etablissemangs-experter från båda partierna att du inte ens kan vänta 24 timmar innan du ödmjukt drar tillbaka den enda milda avvikande åsikt som du har uttryckt”, twittrade Glenn Greenwald.

Glenn Greenwald, 2014. Foto: David dos Dantos. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia
Glenn Greenwald, 2014. Foto: David dos Dantos. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia

Jag vet inte vilka påtryckningar som i slutändan var den avgörande faktorn för CPC:s beslut att dra tillbaka sitt svaga förespråkande av lite mer diplomati, eller hur mycket av dessa påtryckningar som utövades bakom kulisserna av större politiska monster i Beltway-träsket (maktsfären i Washington, ö.a.), men i slutändan spelar det ingen roll. Den viktiga slutsatsen av denna lektion är återigen att progressiva demokrater är mer än värdelösa när det gäller att motsätta sig oligarkins och imperiets mekanismer.

Om man tittar på deras handlingar är det faktiskt inte ens riktigt korrekt att beskriva dem som ”progressiva demokrater” som om de vore en fraktion som har meningsfulla skillnader mot resten av partiet. Bortsett från enstaka tomma tongångar om hälsovård eller skuldavskrivning gör de ingenting för att föra fram progressiva agendor som gör amerikanernas liv bättre, och de gör definitivt ingenting för att hindra expansionen av USA:s krigsmaskin.

Den progressiva demokraten är en myt, precis som den goda miljardären eller det rättfärdiga amerikanska kriget. ”The Squad” (en grupp kongressledamöter, se här, ö.a.) är inget annat än den sociala medier-kunniga grenen av det demokratiska etablissemanget. Förenta staterna har två krigshetsande oligarkiska partier, och en enorm mängd narrativ-hantering går åt till att manipulera, övertala och tvinga amerikaner att psykologiskt förbli anslutna till detta bedrägliga politiska paradigm.

Detta sker samtidigt som Rumäniens försvarsminister tvingades avgå för att ha sagt att fredssamtal var nödvändiga för att uppnå fred i Ukraina. Det avslöjar bara så mycket om var vi befinner oss och vart vi är på väg, att det mest brandfarliga och upprörande man kan säga i vårt samhälle är att vi förmodligen bör försöka att diplomatiskt trappa ner fientligheterna mellan kärnvapenmakter. Det faktum att Overton-fönstret (åsiktskorridoren, läs här, ö.a.)  för acceptabel politisk diskurs redan har dragits så långt i riktning mot krigshetsande vansinne hindrar freden från att någonsin få något utrymme att komma till tals.

Föregående artikelKan man ha förståelse för att Ryssland stoppar deltagandet i spannmålsöverenskommelsen efter ukrainsk attack?
Nästa artikelEUs upphandlingsregler – fikonlövet för privatisering
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Jag är konservativ så för mig är de progressiva (vilka partier de än tillhör och vad de nu kallar sig) den politiska motståndaren.
  De progressiva är heller inte att lita på. Ofta är deras budskap falska.
  De säger en sak, men gör sedan en annan.
  Den progressive är också ofta en känslosam drömmare som lever i en bubbla där verkligheten stängs ute om den inte passar med önskemålet.
  Anledningen till att det i Sverige så omfamnade maktpartiet Socialdemokraterna efter åtta års regeringsinnehav med en tillsynes populär partiledare nu tappade bort makten berodde på att de inte längre kunde hantera den verklighet som de själva varit med och skapat.
  Inte ens de empatiska kvinnorna kunde rädda dem makten som säkert många trott och hoppats på.
  En smutsig valrörelse kopierad från USA hjälpte inte heller för att stoppa det nyvaknande som skedde.
  Sverigedemokraternas mediekanal Riks tog en rejäl semester efter valdagen.
  Kanske de tyckte de förtjänat den för allt slit för att uppnå resultatet som de faktiskt är ganska nöjda med.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here