Energikrisen: Svenska betor skeppas till Danmark för att bli socker. Rysslands fel?

6
1132
Betor. http://mat-ro.blogspot.com/2016/02/betor-inte-bara-roda.html

 

Flera kan kanske kommentera MSM-media. Här en av Rolf Nilssons kommentarer, denna gång till en artikel på SvT.

__________________________________________________________________

Energikrisen: Svenska betor skeppas till Danmark för att bli socker

Drygt 15 procent av den svenska sockerbetsskörden kommer att skeppas med båt till Danmark för att processeras i höst.
Rolf Nilsson

SvT: Energikrisen: Svenska betor skeppas till Danmark för att bli socker.

– Europa har inte fått tillräckligt med gas och vi vet inte hur mycket energi vi får till fabriken så där finns risk att vi får begränsningar till höst och vinter , säger Olof Dahlgren som är fabrikschef på Örtofta sockerbruk.

På de danska sockerfabriker inom samma koncern som sockerbetorna skeppas till är energisituationen annorlunda.

– De har bland annat olja och de har säkrat upp de volymer som behövs så de kan också hantera vår femtonprocentiga andel.

Historiskt

Detta är första gången svenska betor skeppas utomlands även om man tidigare gjort det inom Sverige efter att sockerfabriken på Gotland lagts ner men odlingarna fanns kvar.

– Då transporterades betor ner till Skåne för att processeras.

Kortvarig

Gaskrisen beror på en rad orsaker men en av dem är Rysslands invasion av Ukraina som strypt gasflödet. Olof Dahlgren hoppas att lösningen med att skeppa betor till Danmark där det eldas med olja blir kortvarig.

– Det här är naturligtvis ingen långsiktig strategi, det drar med sig kostnader och har påverkan på miljön så vi hoppas att vi kan komma tillbaka och fortsätta på vårt långsiktiga spår att bli klimatneutrala.

_____________________________________________________________________

Rolf Nilssons kommentar:

Du skriver: ”Gaskrisen beror på en rad orsaker men en av dem är Rysslands invasion av Ukraina som strypt gasflödet. 
Det är ju inte sant. Orsaken är EU:s sanktioner, där man vägrat ta i bruk Nord Stream 2, vägrat betala gas i rubel, sanktionerat gasimport och oljeimport. Ryssland har hela tiden försökt fullfölja de kontrakt som finnits. Ni för medborgarna bakom ljuset genom att inte informera sanningsenligt och genom att utelämna viktiga fakta. Inga gasledningar har förstörts i kriget. Allt är självförvållat av EU, som sätter USA:s intressen före sina egna medborgares.
Mvh
Rolf Nilsson”
Rolfs kommentar till mig: Att så mycket utelämnas av vår Public Service är trist och ett tecken på att demokratin på hemmaplan inte ger oss någon möjlighet att träffa beslut och bilda åsikter grundade på fakta, vilket är en förutsättning för en fungerande demokrati. Inga politiker eller partier har heller ifrågasatt den information vi får, bara i s.k. alternativa media hittar vi motbilder och den utelämnade information vi behöver. Ingen debatt i sakfrågor tillåts, vare sig det handlar om Ukraina, vaccin, covid, nedsänkningar, klimat eller nato-frågan.

Föregående artikelAssange överklagar utlämning till USA – där livstid hotar då han avslöjat USA:s krigsbrott. Kanske rentav värre än Rysslands
Nästa artikelHultqvist, Sverigedemokraterna och Syrien

6 KOMMENTARER

 1. Väl skrivet av Rolf! Det ständiga förflyttandet av ansvaret för den recession vi är på väg in går stick i stäv det viktiga folkbildningsuppdrag SVT är tänkt att utföra. Vår public service borde helt göras om eller läggas ned.

 2. Om man tar bort raffinerat socker ur kosten helt och hållet uppstår ingen brist, utan vi mår bättre. Om man tar bort raffinerad vallmo (heroin) ur kosten uppstår heller ingen brist. Raffinerat socker är som heroin, ytterst giftigt för metabolismen, ytterst vanebildande.

 3. Bättre rysk gas än tysk, på 1940talet,
  duschade tyskarna stora grupper kollektivt, i sina ” Bad und Desinfektion”
  haus, särskilda läger i södra Polen, folk fick klä av sig och i taket kom det cyan-väte från IG Farben. Vi trodde tyskarna
  lärt något av historien, det var väl von der Leyens gamla SS-släkt, som ofta var drivande i Förintelsen, + Sverige med
  malmexporten till Nazityskland, som man tillverkade taggtråden av. Snacka inte om
  tyska duschar, och gas, det väcker onda minnen.

  När kungen skickar hälsningar till Zelen-sky, får hovet bedriva politik? Silvia Sommerlaths farsa Walther tog över en judisk fabrik, som tillverkade gasmasker.

  • Och anglosaxernas oligarki finansierade Hitler som en slags legoarme mot Ryssland och anglosaxerna hade sen den Viktorianska eran systematiskt matchat fram det som ledde till nazismen även rent idemässigt.
   Hitler erhöll vid makttillträdet genast lån på och en miljard från Usa och 2miljarder dollar från britterna.
   Så Tyskland var främst att betrakta som ett objekt för anglosaxisk manipulation.
   Jag påpekar detta eftersom de flesta som debatterar från ett vänsterperspektiv har enligt min uppfattning Tyskland som främsta hatobjekt. Som själva symbolen för det som socialister vill bekämpa.
   Och återvänder gärna till det temat när tillfälle ges.
   I detta fall är ju Tyskland och de övriga Europeerna rätt lika i sitt stöd till Ukrainafascismen och russofobin.
   Och de individer som matchas fram av anglosaxerna i det EU som CIA ju har frambringat är inte av en slump såna som kan uppväcka den typen av associationer.
   Tro inte att Tyskarna själva verkligen regisserar.
   Dom är mycket välavlönade marionetter ibland med ekonomiska intressen som passar bra för att väcka klander.
   Förbundskanslern skulle inte ha en chans att få leda Tyskland om det var landet självt som avgjorde.
   Men det är CIA-styrda medier som programmerar väljarna.
   Tyskland är ett säkert kort som hatobjekt medan britterna ofta möter mindre ingående granskning trots att det är dom som både regisserat hela den moderna historien och dessutom organiserat historieförfalskningen.
   Och CIA skapades inom ramen för det av britterna dominerade Pilgrim Society.

 4. Nu kommer krispaketen vinande och hundratals miljarder utlovas till energibolagen för att parera det kaos som politikerna med sina vanvettiga beslut själva skapat genom att avveckla kärnkraften och bygga vindsnurror. Hur det ska finansieras är väl oklart men det är nog via sedelpressen och skattehöjningar får man förmoda. Ingen djupare analys om varför Ryssland slutar skicka gas utan det skylls på den ”elaka Putin” som vanligt. Tror verkligen Maggan och de andra fårskallarna att Sveriges problem började med sanktionerna mot Ryssland? Nej, det började med att sossarna i sin makthunger släppte fram galningarna i miljöpartiet att bestämma energipolitiken och det högmod som karaktäriserar EU:s politiker är häpnadsväckande och rent löjeväckande. De anser på fullt allvar att de ensidigt kan inför sanktioner och tror i sin enfald att Ryssland inte svarar med samma mynt!? Man tar sig för pannan… Det koloniala arvet i västeuropa går tydligen inte att bota och man drar sig inte ens för att stödja nazister bara de ”jobbar” för deras agenda. Det är nog så illa att den mesta ryska gasen numera går till betalande länder som Kina, Indien, Ungern och de korkade uppblåsta tyskarna får vad de förtjänar d v s ingen gas!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here