Ett litet mail till Sveriges Radio, om bombat bostadshus i Ukraina, andra krig och Peru…

19
2048
Dnipro, Ukraina
Ingress: Media i Väst och bannlysta RT (Russia Today) rapporterar att ett bostadshus skadats av en missil från Ryssland och att minst 36 människor dödats och fler skadats. Sedan finns olika uppfattningar om vad som skett. Sveriges Radio och SvT verkar bara presentera en version. Jag hörde om detta på radionyheterna i morse, och skickade som samhällsintresserad medborgare viss information kl. 08.35  till om detta och ett par andra nyheter. Svar? Nej inte alls. Än???
”Hörde på P1 Nyheter om den förfärliga följden av en bomb mot ett hus i Ukraina av Maria Persson Lövgren. RT, som jag börjat läsa i februari förra året rapporterar ”A Russian missile that fell on an apartment block in the eastern Ukrainian city of Dnepr on Saturday had been shot down by Kiev’s forces, Aleksey Arestovich, a senior adviser to President Vladimir Zelensky, has said.” https://www.rt.com/russia/569890-ukraine-missile-fell-dnepr/
Ni bör i enlighet med edra regler även rapportera detta, eller hur?
Och varför inte även rapportera om den tyvärr mycket större dödligheten av USA:s/Nato:s krig i t.ex. Afghanistan och Irak?
Ni rapporterar också felaktigt om Peru ”efter ett misslyckat kuppförsök”. Det är uppgifter av de som grep makten i strid med Perus konstitution. De flesta regeringar i Latinamerika har kritiserat eller till och med vägrat att erkänna Perus icke valda kuppregim, inklusive Mexiko, Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Kuba och olika karibiska nationer. Lämpligt att inkludera detta i kommande rapporter.”
Ett par ”banala” frågor: Hur fungerar yttrandefriheten i Sverige? Hur pass opartiska är SvT?
Föregående artikelVem vill leva i ett digitaliserat EU?
Nästa artikelBidens existentiella ångest för Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. På SVT lyser paniken i ögonen på ”reportrarna” och den ensidiga propagandan viner! Det hade varit klädsamt att tala om att missilen inte var avsedd att träffa ett bostadshus utan ett militärt mål men kom ur kurs för att den träffades av moteld!

 2. Tack Anders R. för brevet till vårt ”kära” Public
  Service. Har själv försökt att påverka dem, men
  har inte lyckats.
  Hoppas att många bombarderar både SVT och
  SR med inlägg.
  Hälsningar Lars-Erik

  • Det har jag gjort under många år när det gällde kriget i Syrien, och även om nazisterna i Ukraina. Jag började med att skriva till de journalister som var i tjänst till deras personliga tjänstemail, jag betade av alla. Efter några mail svarade man att jag måste skriva till någon opersonlig mail, för personliga synpunkter, då hamnar det bara i någon låda där kontorspersonal sitter och sorterar bort alla mail som de inte vill se.

   En person Jon Nilsson på Aktuellt han svarade en gång till mig, och han stoppade aldrig mig. Det var jag själv som beslöt att sluta för jag misstänkte att han använt någon annan strategi än sina kolleger, kanske vidaresänt dem utan att själv titta på dem.

   Nu tror jag absolut inte att det är någon ide att kontakta dem, som att slå huvudet i en betongvägg.

   Nedan ett utdrag från en artikel i RT som Vanessa Beeley skrivit.
   Vanessa is an independent journalist and photographer who has worked extensively in the Middle East – on the ground in Syria, Egypt, Iraq and Palestine, while also covering the conflict in Yemen since 2015.
   Hennes pappa var engelsk diplomat i Syrien, så hon har lång erfarenhet av MÖ.

   //Massakern i Adra i december 2013. Vid denna tidpunkt attackerades Adra Al Balad (Adra City) och Adra Al-Ummaliyyeh (Adras industrizon) av Jaish Al Islam. och Nusra Front

   Arbetare i ett bageri avrättades och deras kroppar brändes i brödugnarna. Många av de övervägande alawiternas civila avrättades och deras avhuggna huvuden hängdes upp från träden enligt rapporter från överlevande. Många kidnappades och transporterades till Tawba-fängelset i Douma (omvändelsefängelset) där de satt i fängelse under de kommande fem åren.

   Dessa civila utsattes för fruktansvärd tortyr och förnedring under denna tid. Barn tvingades gräva de labyrintiska tunnlarna som slingrade sig under jorden och förbinder fängelsekomplexets byggnader.

   Hassan Al-Othman kidnappades från Adra Al-Ummaliyyeh den 11 december 2013 och han hölls i en fängelsecell i området av JAI och Nusra Front. Han torterades systematiskt i en månad innan han överfördes till arbete i en byggnad dit JAI skulle ta med civila för avrättning.

   Al-Othman sa till mig: ” De (JAI) brukade ta mig in i byggnaden vid 23-tiden och säga till mig: ’du måste ta ut kropparna’. Jag brukade fortsätta ta ut kroppar till klockan 05.00 och lägga dem i bulldozerhinken. Vi brukade ta ut dem och börja begrava dem klockan 9 eller 10 på morgonen, jag fortsatte med det här jobbet i två och en halv eller tre månader och begravde kroppar .”

   Al-Othman berättade för mig att JAI tog kontroll över polisstationen i området. En dag förde de civila till stationen och avrättade dem med ett svärd. Al-Othman beordrades att göra sig av med de avhuggna kropparna.

   Efter fem månader av att ha uthärdat den omänskliga behandlingen av JAI- och Nusrafrontgängen fördes Al-Othman till Tawba-fängelset i Douma. Där satt han isolerad i tre år, slagen varje dag och hängd i handlederna från väggen under långa perioder.

   Efter tre år fick Al Othman tillträde till en ” gemensam cell ” där han fick sällskap av en annan fånge. Tortyrkampanjen fortsatte om JAI beslutade att Al-Othman hade brutit mot deras ” regler ”. När Al-Othman vägrade att övertala sin egen bror, tidigare president i Adra stadsfullmäktige, att ” ångra sig ” och ansluta sig till de väpnade grupperna, intensifierades tortyren.

   Al-Othman beskrev de sista ögonblicken före befrielsen av den syriska armén som skrämmande. Han hade hört JAI-krigare diskutera en plan för att spränga fängelset och skylla det på SAA (syriska arab armen). Tawba-fängelsekomplexet bestod av ungefär tolv byggnader som alla inhyste hundratals om inte tusentals kidnappade offer.

   Massakern som började i Adra i december 2013 skulle ha slutat med dödsfallen av alla överlevande i Tawba-fängelset om SAA inte satt tillräckligt mycket press på JAI att fly från området och lämna många fångar vid liv eller att ta andra med sig till Idlib som en del av den ryska förmedlade försoningsaffären.

   Al-Othman sa till mig: “ Om den syriska armén inte hade dragit åt snaran på dem, skulle de inte ha släppt oss […] De ville skicka oss till Idlib. När vi anlände till den syriska arabiska arméns checkpoint i al-Mukhayyam överlämnade jag mig till armén. ”

   Al-Othman förklarade att SAA tog emot honom och behandlade honom väl. Han berättade också för mig att många av JAI-krigarna var utlänningar från bland annat Jordanien, Somalia och Saudiarabien.//

   Bara en av hundratals bestialiska tortyrer som gjordes av de personer som Sverige gav stöd till och de kallades de ”moderata rebellerna” av SVT och SR och övriga klantmedia i Sverige.

 3. Jättebra skrivet!
  Detta gick till SVT nyheter och TV 4 nyheterna för några dagar sedan.
  Sanningen om USA och NATO expansion mot Rysslands gränser.
  En av USA största diplomater i modern tid berättar bakgrunden. Som nu ledde fram till kriget skapat av USA.

  Skrämmande att ni är sådan ensidig megafon för Washington DC.

  https://youtu.be/wdD_kb_x4o4

 4. Ryssland säger att missilen ”sköts ner” av ukrainskt luftvärn och nådde inte sitt slutmål. Vad händer då? Den slår givetvis ner någon annan stans tex ett bostadshus. Det låter helt logiskt och rimligt.
  Självfallet är ju inte målet ett bostadshus. Finns ju ingenting att vinna i militärt avseende. Skulle bara vara negativt för Ryssland sak.
  Påståenden om terrorbombning av civila är bara den vanliga lögnpropagandan i Sverige och Europa.
  Det är sådan trams som våra skitmedier ständigt pumpar ut i offentligheten, enbart för att påverka opinionen

  Råkade kolla på Expressen TV i bris på annat, där någon kärring vid namn Inga Näslund tillät breda ut sig, med syftet att hat-propagera mot Ryssland om senaste händelsen, med det kraschade bostadshuset. Fruktansvärd huvudlös idiotpropaganda. Det vore intressant att få reda på vika Expressen TV:s finansiärer är. Varifrån får de kapital att driva denna perverst odugliga bullshit kanal, är det som slår mig. Hoppas verkligen att det inte är skattebetalarna i Sverige?
  Kanske pengar från EU, näringslivet och USA och deras väl-korrumperade och finansierade ”tankesmedjor”.

 5. Det är bra jobbat. Bara på dem!
  Jag avskyr SVT och deras uppdaterade nyhetsförmedling som direkt hämtad från USA.

  Nu tycks USA börjar bygga hjälte-monument över politiska personer.
  Precis som man gjorde i Sovjetunionen.
  Fast USA börjar internt inom kongressen.
  En republikansk kongressledamot vill låta uppföra ett monument över Zelenskiyj (eller hur det nu stavas).
  En ganska vågad idé tycker jag.
  Hur vet man att Zelenskiyj är kvar innan ens monumentet är färdigt?

  https://www.friatider.se/republikan-vill-resa-zelenskyj-monument-i-kongressen

 6. Mycket bra initiativ från socialist-tidningen Flamman, tycker jag.

  ”Flamman uppmanar sina läsare att skicka in satirteckningar på Turkiets president Erdogan. De bästa kommer att publiceras i tidningen, och en vinnare kommer att tilldelas en prissumma på 10 000 kronor.”

  https://www.svt.se/kultur/satirtecknartavling-flamman-erdogan-de-geer

  Men tänk på att jag inte har något speciellt emot Raydjip Erdogan.
  Det är istället Sveriges medlemsskap i NATO som jag skarpt ogillar och protesterar mot.
  Det finns ingen anledning till att Sverige ska vara med i NATO.
  Tvärtom är det skadligt och gör Sverige till en måltavla för robot- och kärnvapenattacker.
  Anledningen är givetvis att USA kommer göra sina krigsinstallationer i Sverige precis som USA försöker göra dito i Ukraina.

  Yankee go home!

 7. https://www.youtube.com/watch?v=AjwSNiCSpnw

  På denna 11 min video från Jimmy Dore finns ett intressant klipp från en CNN-video. CNN var faktiskt på plats i östra Ukraina och gjorde ett nyhetsreportage om hur Kiev ledd av Porosjenko bombade de civila. Och gissa vad, CNN förhåller sig empatisk till de civila offren. Det kan jag inte minnas att någon europeisk kanal skulle ha gjort och det skulle CNN inte heller göra idag.

  I övrigt handlar videon om Merkels och Hollandes svek, värd är Aaron Maté.

  • Det var väldigt intressant, undrar hur han fått tag i det klippet. Något liknande går nog inte att hitta från Syrien, där var CNN med från början att det var moderata rebeller och inte mordiska jihadister som var motståndarna till Syriens regering.

   Jag har lagt märke till att Aaron Maté fått vara värd mer återkommande hos Jimmy Dore. Han kan ju inte få inkomsterna längre för att skriva för RT. Jimmy Dore försöker nog hjälpa journalistteamet på Grayzone så mycket han kan, för även Anya Parampil som skriver för Grayzone har också dykt upp hos hans show lite då och då.
   Max Blumenthal försöker få in inkomster genom att sälja produkter som tröjor m.m. med Grayzone tryck på. Dessa duktiga journalister drabbas också av förföljelsen i samhället av allt som numera delas in i ett fack ”rysk propaganda”.

   Tyvärr tror människor fortfarande inte på att Ukraina sköt mot sin egen befolkning, utan att det sköt mot rysk militär som de tror var i Ukraina sedan år 2014, hamnade i vårt soprum i en sådan diskussion med en för mig okänd granne.

 8. Lyssnarservice på Sveriges Radi har svarat:

  ”Hej Anders,
  Tack för ditt mejl. Vi vidarebefordrar dina synpunkter om nyhetsbevakningen till redaktionen för Ekot.

  Med vänlig hälsning

  Lyssnarservice

  Sveriges Radio

  SE-105 10 Stockholm

  Tel 08-784 50 00

  sverigesradio.se

  cid:image001.png@01D71CDC.93CAE710”

  Kommer Eko-redaktionen att höra av sig?

 9. Vanliga fall vore det rena bomben nyheter som även Jan ovanför hänvisar till. Var är alla dessa vidriga nyheter av Usa,Merkel och Hollande om Minsk avtalet ihop med massa annat där Nato också ingår??Det finns inga förklaringar åt ett skit under hela denna kris och ALLT är bara huller buller SKIT. Det är så mycket huller buller SKIT att det är HELT häpnadsväckande måste jag säga. Fan håller man på med,gått 11månader med ALLT detta skräp och huller buller SKIT ihop med MASSOR av lögner till höger o vänster. De gäller att skydda Usa Nato utan MINSTA lilla seriösa granskningar och sanningar av ett SKIT. Men i övrigt bra gjort Anders verkligen👍👍👍Undrar bara hur i skogen man kan fortsätta ALLA dessa lögner veckor efter veckor i snart 1år. Man får migrän av SvT och övriga clownerna det är så otroligt SÄMSTA journalistiken jag kan minnas på åratal och detta är det mest vidrigaste Proxy kriget på deccenier

 10. Ni bör i enlighet med edra regler även rapportera detta, eller hur?
  Och varför inte även rapportera om den tyvärr mycket större dödligheten av USA:s/Nato:s krig i t.ex. Afghanistan och Irak?
  Ni rapporterar också felaktigt om Peru ”efter ett misslyckat kuppförsök”. Det är uppgifter av de som grep makten i strid med Perus konstitution. De flesta regeringar i Latinamerika har kritiserat eller till och med vägrat att erkänna Perus icke valda kuppregim, inklusive Mexiko, Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Kuba och olika karibiska nationer. Lämpligt att inkludera detta i kommande rapporter.”
  Ett par ”banala” frågor: Hur fungerar yttrandefriheten i Sverige? Hur pass opartiska är SvT

 11. Usa / Nato är krigsgalna och har förstört många länder och vill alltid ha krig ,,,
  det är av ondo att gå med i nato

 12. Collateral damage är välkänt i krig. Det må vara så att Rysslands avsikt var att träffa ett militärt mål, inte ett bostadshus. So what! Ukrainas rätt att försvara sig är obestridligt. Rysslands angreppskrig är kriminellt och oförsvarligt. Romelsjös hållning obegriplig.

  • Min hållning här att förmedla viktig information för att belysa frågan, under referens bl.a. SR:s uppdrag om opartiskhet.

   Sveriges Radio skriver:
   ”Sveriges Radios arbete ska präglas av oberoende och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som politiska, ekonomiska och andra intressesfärer i samhället. Ingen utanför företaget kan påverka vad som ska sändas eller inte sändas.
   I vår journalistik sätter vi trovärdigheten främst. Vi arbetar på olika sätt för att leva upp till publikens förtroende och vi är måna om att ge en så bred, mångsidig och nyanserad bild som möjligt. Vår strävan är att publicera det som är sant och relevant. I ett akut nyhetsskede kan det ibland vara svårt att få alla uppgifter bekräftade av förstahandskällor men vi ska då tydligt berätta vad som är bekräftat och vad som är obekräftat.

   Grunden för vår trovärdighet är att vi är opartiska. Vi värnar det demokratiska samhällets grundprinciper och alla människors lika värde men tar i övrigt inte ställning i olika frågor. Varje ämne ska behandlas så allsidigt som möjligt..” https://sverigesradio.se/artikel/var-journalistik

   Är det obegripligt att försöka ta detta på allvar?

   Nu har presidentrådgivaren avskedats. Tack vare detta kommer hans version fram”

   ”Den högste ukrainska presidentrådgivaren Aleksej Arestovitj lade upp ett kort brev på Facebook där han lämnade in sin avskedsansökan efter att ha erkänt att helgens tragedi i Dnepropetrovsk/Dnipro berodde på att Kiev vårdslöst lät en rysk missil krascha in i ett hyreshus. Trots att han försöker att framställa sitt senaste drag som ett så kallat ”civiliserat” drag som svar på vad han på ett föga övertygande sätt försöker hävda att det var ett ”misstag”, får denna utveckling faktiskt hans sida att se mycket dålig ut.” Menar denna författare https://korybko.substack.com/p/the-resignation-of-zelenskys-senior?utm_source=post-email-title&publication_id=835783&post_id=97241979&isFreemail=true&utm_medium=email

 13. https://expert.ru/2022/12/20/osobennosti-rossiyskoy-inflyatsii-kak-menyayutsya-tseny-v-stolitse/
  Tomma hyllor i butiker, stigande priser som på nittiotalet, mängder av arbetslösa och stoppade fabriker – det var så västerländska analytiker och till och med några ryska skeptiker föreställde sig Ryssland redan i våras, när en aldrig tidigare skådad våg av sanktioner täckte landet.
  Till sommaren stod det klart att dessa prognoser inte skulle gå i uppfyllelse, och i slutet av detta år dök ”katastrofens omfattning” ännu tydligare upp. Nu kan vi lugnt och nyktert bedöma resultatet med vilket Ryssland som helhet och dess huvudstad i synnerhet fullbordar detta svåra år.

  När västvärlden införde fler och fler nya sanktioner varje dag, och utländska märken massivt lämnade den inhemska marknaden, skapade situationen allvarlig oro. När den var som mest närmade sig den årliga inflationen 18 %, vilket är fyra och en halv gånger högre än centralbankens mål. Tillsynsmyndighetens kompetenta policy, alternativa leveranser och diversifiering av ekonomin har dock gjort sitt jobb.

  Nu är det dags att titta på vad som händer med kostnaderna för varor och tjänster, och viktigast av allt, vad som är orsaken till förändringarna. Den årliga inflationen visade sig förstås vara högre än de senaste åren – 11,9 % i november, och från 1 januari till 12 december ökade priserna i huvudstaden med 11,5 %, vilket är 0,4 procentenheter lägre än genomsnittet runt om i landet . Från juli till oktober observerades deflation i Moskva – ett fall av en stabil 4-månaders prisnedgång, unik på senare tid.

  Mest av allt har utländsk turism påverkat prisuppgången i år, dess bidrag till den allmänna inflationen uppgick till en tredjedel och tjänster inom detta segment steg i pris med 78 % från december till november. Turkiet och Egypten var de mest framstående, turer till dessa länder höjde i pris med 2,3 respektive 2,4 gånger. Vila i Ryssland mot deras bakgrund ser mer än överkomligt ut – kostnaden för resor runt om i landet har ökat med en storleksordning mindre – bara med 8,1%. Men vissa destinationer sjönk till och med i pris: resor till länderna i Mellanöstern sjönk i pris med 16%, till länderna i Centralasien – med 18%. .

  Bland produkterna har konfektyrprodukter stigit mest i pris sedan början av året (sedan januari har de lagt till 21 %), fisk (13 %) och mjölk (12 %). Detta beror på bristen på och svårigheterna med att leverera importerade produkter och råvaror. Inom non-food-segmentet sköt prislappen i höjden för nya utländska bilar, reservdelar och tillbehör till dem – med i snitt 35 %. Hushållskemikalier har blivit dyrare med mer än en fjärdedel, här är huvudorsaken också problem med logistik och transportkostnader.

  Det finns dock även kategorier som har fallit i pris, vilket jämnar ut prishoppet i enskilda segment. Till exempel har kostnaden för digital teknik sjunkit: smartphones har blivit billigare med 5,1 %, bärbara datorer med 9,2 % och TV-apparater med 6,9 % jämfört med december förra året. Vissa byggmaterial har fallit i pris. Prisfallet i dagligvarusegmentet påverkades mest av säsongens grönsaker och frukter – en bra skörd säkerställde en lång period av prisfall på potatis, gurka, tomater, kål och vindruvor. Som ett resultat – fyra månaders deflation – från juli till oktober. Och trots prisuppgången som började i november är många grönsaker och frukter fortfarande billigare än i början av året.

  Den röda sommaren har dock sjungit, den fruktsamma hösten är över, vad händer härnäst? I början av december såg vi en ökning av inflationen på grund av en oplanerad höjning av tarifferna för bostäder och kommunala tjänster från den 1 december, samt säsongsbetonade faktorer i stigande priser på grönsaker och frukt. Trots det är pristillväxttakten fortsatt måttlig.
  Under de första 12 dagarna i december steg priserna på varor och tjänster med 0,7 % i Ryssland. Enligt våra uppskattningar steg priserna mindre i Moskva, med cirka 0,4 %. Som jämförelse, ett år tidigare, ökade varor och tjänster i huvudstaden i december med 0,9 %.

  Under de sista dagarna av det utgående året förväntar vi oss en viss tillväxt i inflationen på grund av den fortsatta säsongsbetonade prisökningen på varor och tjänster, samt ökad efterfrågan från konsumenterna på grund av semestern. Men även om man tar hänsyn till detta tror vi inte att den allmänna inflationsnivån märkbart kommer att överstiga indikatorerna från förra december, vilket innebär att det inte kommer att ske någon acceleration av den årliga inflationen. Vi kommer att hålla oss inom det planerade scenariot – cirka 12 % i Moskva i slutet av året.

  Styrkan i den ryska ekonomin har blivit ett verkligt fenomen för hela världen. I denna svåra situation lyckades landet orientera sig och hålla situationen under kontroll. Moskva agerar i sin tur ganska försiktigt i konsumentsektorn och använder inte icke-marknadsmässiga prisregleringsmekanismer. Stödet till små och medelstora företag fortsätter, villkoren för egenföretagare förbättras och en oavbruten varuförsörjning ges istället för avgångna tillverkare.

  Dessutom utvecklas logistikkedjor, leveranser av varor genom parallellimport har etablerats, infrastrukturen har omorienterats för att möta marknadens behov: till exempel tar lager för onlinehandel en allt större andel. Importsubstitution genomförs aktivt inom industri och produktion med blick på lokala köpare. Till exempel ökade bara produktionen av kläder i Moskva i januari-oktober med 3,7 gånger jämfört med samma period förra året.

  Indexeringen av tarifferna i huvudstaden sker också på ett balanserat sätt, på en nivå som ligger långt under inflationen, vilket bidrar till att hålla tillbaka den övergripande prisnivån.

  ”Numret” vi förtjänar: Ryssland har blivit en internationell ledare i den offentliga sektorns tekniska effektivitet
  22 november 2022, 13:48
  Världsbankens specialister erkände Ryssland som en av världens ledande när det gäller kvalitet och nivå av penetration av statliga informationssystem i medborgarnas dagliga liv, för första gången tilldelade landet ett ”A”-betyg när det gäller mognadsnivå – detta var förhindras inte ens av den nuvarande svåra situationen i internationella förbindelser. Om vilka tjänster som hjälpte landet att komma in i topp 10, och vilka möjligheter det högsta betyget öppnar för det – i materialet för ”Expert”.

  Vägen till erkännande: Med ett ”A”-betyg på mognadsindexet för inhemsk informationsteknik i den offentliga sektorn (GovTech Maturity Index eller GTMI) kom Ryssland in i de tio bästa länderna som Sydkorea, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Indien, Frankrike och så vidare på. I allmänhet kunde landet ha fått ett sådant betyg tidigare, men för detta fick ministeriet för ekonomisk utveckling och ministeriet för digital utveckling, tillsammans med andra berörda avdelningar, genomföra ett omfattande arbete för att analysera den digitala omvandlingen av den offentliga sektorn och bilda en verklig bild för deltagande i ratingförfaranden. Enkelt uttryckt, för att få ett så högt betyg, var det nödvändigt att följa vissa formaliteter, även om det i allmänhet, även när detta arbete började, var tydligt att betyget ”A” inte var långt borta.

  Saken är den att Ryssland under de senaste åren, även under krisperioder, har fortsatt att utveckla socialt viktiga digitala tjänster inom ramen för det nationella projektet Digital Economy och det federala projektet Client-Centricity .

  Allt detta arbete innebär en grundläggande omvandling av den offentliga tjänstesektorn inom ramen för begreppet en ”klientcentrerad stat”. I vetenskapliga termer innebär det att eliminera byråkratin där det inte finns något behov av det, att successivt lägga till nya tjänster som kan erhållas helt i digitalt format, samt att höja allmänhetens medvetenhet om möjligheterna med ”digital regering”. I denna mening förvandlas staten i medborgarnas dagliga liv till en bekväm tjänst för dem att få olika dokument, certifikat och licenser, som kan nås var som helst och när som helst (även utomlands) med hjälp av en dator eller smartphone.

  ”De viktigaste förväntningarna på medborgarna när de får offentliga tjänster är relaterade till ett individuellt förhållningssätt för att lösa sina personliga problem på det för dem mest bekväma sättet. Kundcentrering är en förändring av statens förhållningssätt till tillhandahållande av tjänster, inte som en ideal process, utan som ett uppnående av slutresultatet i form av medborgarnas tillfredsställelse. Därför går kundcentrering genom regeringens alla strategiska initiativ” , förklarade vice premiärminister Dmitrij Grigorenko kärnan i denna princip tidigare.

  Hur viktigt allt detta är för samhället som helhet och utvidgningen av möjligheterna att ge riktad hjälp blev uppenbar redan under de första koronavirusrestriktionerna 2020. Beslutet som fattades då i enlighet med president Vladimir Putins order att ge betalningar på 10 tusen rubel för varje barn i åldrarna 3 till 16 år skulle ha varit omöjligt att genomföra fullt ut om ansökan om deras inskrivning inte hade ägt rum helt genom ”Gosuslugi”.

  Det är värt att notera att det var detta prejudikat som blev det viktigaste för att utvidga formatet ”social treasury” till andra sociala betalningar: efter en enda inlämnande av en sådan ansökan får medborgarna därefter automatiskt pengarna som de betalar. Samma mekanism kommer att användas för att betala enhetliga sociala förmåner från början av 2023.

  Den kritiska sociala betydelsen av utvecklingen av offentliga kundorienterade digitala tjänster bevisas också av ökningen av populariteten för en enda portal för offentliga tjänster bland medborgarna. Tillbaka våren 2022 meddelade Maksut Shadayev, chef för ministeriet för digital transformation, att under de senaste 15 månaderna hade antalet Gosuslug-användare ökat med 15,2 miljoner människor, till 96,4 miljoner medborgare. Samtidigt använde 39,8 miljoner människor e-tjänster varje månad. I synnerhet på grund av den ständigt växande efterfrågan på elektroniska offentliga tjänster i det ryska samhället beslutades i början av året att bl.a.portal till listan över socialt betydelsefulla resurser. Det innebär att användare av alla telekomtjänstleverantörer kan komma åt portalen gratis, även om de av någon anledning har försenad betalning för mobilt eller heminternet.

  Samtidigt utökas listan över själva tjänsterna, som kan erhållas på distans, hela tiden. Till exempel, från och med den 1 december i år kommer ändringar av skattelagstiftningen att träda i kraft, vilket kommer att öppna upp möjligheten för ryssar att få ett TIN genom de statliga tjänsterna – tidigare krävde detta i alla fall ett personligt besök på skattetjänst.

  Alla betalar om det passar: Som förklarats i ministeriet för ekonomisk utveckling, i en kommentar till Världsbankens beslut att tilldela Ryssland betyget ”A” enligt GTMI-indexet, tar dess beräkning bland annat hänsyn till sådana prioriterade områden som ”institutionellt stöd” och ”Offentligt engagemang” – detta är särskilt viktigt när man bestämmer motsvarande indikatorer för penetration av digital teknik inom skatte- och offentligsektorn.

  Det är värt att notera här både det kolossala arbetet med digitalisering av hela landets skattesystem tillbaka under den period då den nuvarande premiärministern Mikhail Mishustin var chef för Federal Tax Service ”FTS”, och de senaste initiativen för att genomföra ett experiment och ytterligare utöka en särskild skatteordning för egenföretagare.

  Enligt uppgifter från mitten av 2022, sedan lanseringen av denna skatteordning på experimentell nivå 2019, uppgick inkomsten för egenföretagare i Ryssland till mer än 1,1 biljoner rubel, och beloppet för betalda skatter uppgick till cirka 40 miljarder rubel. Totalt har antalet egenföretagare enligt de senaste siffrorna nått 5 miljoner människor.

  Populariteten för ett sådant skattesystem beror till stor del på bekvämligheten och användarvänligheten hos en mobilapplikation för egenföretagare. Ett intuitivt gränssnitt, möjligheten att skicka checkar direkt från applikationen via alla budbärare, beräkningen av det mellanliggande skattebeloppet för månaden efter att varje check har registrerats, samt möjligheten att automatiskt betala det nödvändiga beloppet från användarens bankkort – allt detta bidrar till populariseringen av denna skatteordning, tillväxten av budgetintäkter och förenklar administrationen av betalningar för både medborgare och skattetjänsten.

  Det är också viktigt att notera den faktiska öppenheten i plattformen för alla licensierade företag som är intresserade av att skapa alternativa digitala lösningar för egenföretagare och utöka deras användarupplevelse. Så för tillfället är 84 banker och digitala projekt anslutna till den elektroniska plattformen – mer än en tredjedel av alla inkomster från egenföretagare registreras genom dem utan att använda applikationen Min skatt. Detta, liksom många andra landvinningar inom området för administration av skattebetalningar, är resultatet av en kurs mot implementeringen av en kundcentrerad strategi som den federala skattetjänsten tog för flera år sedan.

  ”En av de viktigaste slutsatserna som vi har gjort är att en servicefunktion eller kundcentrering är en strategi som gynnar både tjänsten och skattebetalarna”, säger Daniil Yegorov, chef för Federal Tax Service.

  För hälsan: En av de viktigaste parametrarna för att bestämma GovTechs mognadsindex, enligt Världsbankens metodik, är införandet av digital teknik i en av de mest konservativa offentliga sfärerna – sjukvården. Trots alla åtföljande svårigheter har de ryska myndigheterna lyckats göra ett tekniskt genombrott även på detta område.

  En av de viktigaste framstegen inom detta område är skapandet och lanseringen av Unified Medical Information and Analytical System (UMIAS) i Moskva. Trots det faktum att det bara fungerar fullt ut i Rysslands huvudstad, i framtiden är dess skalning över hela landet mer än möjligt.

  Som Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin noterade tidigare är moderniseringen av sjukvården utan digitalisering i princip omöjlig. Nu låter det här omfattande digitala systemet dig boka tid hos vilken läkare som helst online, välja en specialist genom betyg och recensioner, samt ta emot elektroniska sjukanteckningar, recept på läkemedel och så vidare.

  I slutet av förra året var alla perinatala center och förlossningssjukhus i staden anslutna till EMIAS, och nu kan läkare på alla sjukhus få information om graviditetsförloppet och eventuella komplikationer, resultaten av tester och undersökningar.

  Digitalisering av hälso- och sjukvården förenklar interaktionen mellan läkare och patienter – utan en sådan modernisering av vården är det omöjligt att skapa ett högkvalitativt system för telemedicinsk vård för patienterna. En sådan mekanism för fjärrmottagning av patienter hjälper inte bara att spara läkare tid och automatisera kommunikationsprocessen med medborgarna, utan också minska köerna på sjukhusen själva, eftersom patienter inte behöver komma till ett personligt möte bokstavligen på grund av varje nysning.

  I perioder som är särskilt farliga för den äldre generationen (till exempel höstens epidemiologiska högsäsong) hjälper telemedicin till att skydda människor från onödiga sociala kontakter och att inte bli sjuka både på själva sjukhusen och i kollektivtrafiken på vägen till dem. Moskvas biträdande borgmästare Anastasia Rakova talade också om detta : enligt henne har läkare sedan februari genomfört 600 000 telemedicinkonsultationer för 380 000 medborgare.

  ”I februari i år, under omicron, introducerade vi en telemedicinsk tjänst i formatet ” läkare-patient” på kliniker i Moskva för personer med diagnosen SARS och COVID-19. Detta gjorde att vi kunde undvika att överbelasta öppenvårdsavdelningen och ge alla som behövde sjukvård. Genom telemedicin stängde vi också sjukskrivningar utan ytterligare besök i receptionen, säger Anastasia Rakova.

  ***
  Generellt sett bör alla ryska statliga myndigheter senast 2024 införa ett kundorienterat tillvägagångssätt i sitt arbete, vilket innebär att Ryssland nästa år åtminstone kommer att behålla sin plats bland de 10 mest avancerade länderna i GTMI-betyget. Medborgarna själva kommer att hjälpa myndigheterna att lägga upp detta arbete på rätt sätt genom att lämna lämplig feedback och föreslå vissa förändringar genom återkopplingsmekanismer med avdelningarna.

  ”Som en del av det federala projektet är det planerat att skapa ett kundcentrerat stödmiljösystem som kommer att göra det möjligt för avdelningar att hantera processerna för att införa kundcentrerad utgångspunkt baserat på feedback från befolkningen, ” Ryska federationens biträdande minister för ekonomisk utveckling sade Alexei Khersontsev.

  Förutom att direkt förbättra ”användarupplevelsen” för ryska medborgare, ger Ryssland möjligheten att dela erfarenheter, hjälpa till att utveckla och integrera liknande lösningar till andra utvecklingsländer genom att tilldela ett ”A”-betyg till landspraxis för digitalisering av offentliga tjänster. I dagens riktigt svåra situation i internationella relationer kan detta bli ett av de mycket efterfrågade fönstren för att etablera en dialog mellan Ryssland och regeringarna i andra neutrala stater.

  • Hela EU projektet är en stor skam, många som jag talat med ångrar bittert att de röstade ”ja”.
   Svenska bönder lockades att rösta ”ja” för stora bidrag, men aldrig tidigare har så många svenska bönder tvingats att lägga ned sin produktion, och stängt ned verksamheten.

   Vi tvingas betala notan till Ukraina som EU bestämmer, samtidigt som Sverige som land har höjt sitt eget bidrag och skickar ännu mer svenska vapen för svenska skattekronor.
   Sedan skickar EU billioner till Ukraina under gråtfärdiga anledningar, samtidigt som EU deltar i olagliga och kriminella sanktioner mot Syrien. Hela syriska folket lider, men EU har ingen sympati och medkänsla för syrier. Aldrig har EU riktat någon anklagelse eller ens förebråelse mot USA och NATO för förstörelse av Serbiens infrastruktur.
   Nej, EU hotar istället Serbien med att de måste godkänna Kosovo om de vill bli medlemmar i EU och då väntar dem gyllene tider. Alltid ett politiskt krav för att vissa länder skall få rättigheter. Ett krav som är långt borta från landets rätt till självbestämmande över sitt territorium, som EU annars anser så viktigt.

   Tyvärr har väl en stor del av svenska folket också blivit totalt hjärndöda.
   Är själv inte mycket ute på twitter, däremot min dotter, och hon blir skrämd när hon hör resonemangen där, och hur många svenskar som ropar efter krig.
   Dessutom är det många som försvarar det brutala och laglösa sättet som ukrainare låter straffa personer helt godtyckligt. ex, bara för att de inte kan uttala ett ukrainskt ord utan bara talar ryska. Helt hjärndöda som sagt, försvarar allt ukrainarna gör.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here