Vem vill leva i ett digitaliserat EU?

21
1093

Denna artikel av Jan-Eeik Gustafsson, mångårig ordförande i Folkrörelsen Nej till EU (FNEU), har publicerats i FNEU:s utmärkta återkommande publikation ”Kritiska EU-fakta”.

Vem vill leva i ett digitaliserat EU?

Fram till 2025 förväntar sig EU att 41 miljarder internet produkter och prylar skall finnas på marknaden enligt en uppskattning av International Data Corporation i det som kallas Sakernas Internet (IoT). Det är alltifrån hushållsmaskiner, kommunikationsprodukter, utrustning inom offentliga och privata verksamheter , militära komponenter mm.

EU-kommissionen skriver att de digitala teknologierna kommer att underlätta livet för oss medborgare, och EU måste vara i framkanten av den globala teknologiutvecklingen. I sitt ramforskningsprogram, Horizon Europe 2021-2027, satsar EU under de två åren 2021-2022 ofantliga 150 miljarder euro på forskning och utveckling för att bli världsledande i data- och digitaliseringsteknologier.

Målet är att skapa en gemensam IoT marknad i EU, där IoT förenar fysiska och virtuella världar som skapar smarta miljöer. IoT sägs också möjliggöra att FNs hållbarhetmål och att målen för EUs Gröna Samhälle uppnås. Kommissionen skriver att IoT ”representerar det nästa steget mot en digitalisering av vårt samhälle och ekonomi, där föremål och människor är sammankopplade genom kommunikationsnätverk som rapporterar om deras status och den omgivande miljön”.

En sådan här extremt teknikoptimistisk agenda har under det senaste decenniet drivits av den globala maktelitens nätverk Världsekonomisk Forum (WEF) och i WEFs ordförande Klaus Schwabs böcker den Fjärde Industriella Revolutionen (=digitalisering) 2016 och Den Stora Återhämtningen (2020). Den Stora Återhämtningen (The Great Reset) har med de ekonomiska obalanser som skapats med den s.k. covid-pandemin som förevändning drivit på den teknokratiska utvecklingen.

 

Inom EU kallas återhämtningen Nästa Generationens EU (Next Generation EU) i vilken digitalisering och AI är ett prioriterat område. För att stödja denna utveckling manipulerade EU och EU-eliten i medlemsländerna Lissabonfördraget och instiftade den s.k. Återhämningsfonden på 750 miljarder euro, pengar som skall lånas upp på de internationella finansiella marknaderna. En stor andel av dessa lånade pengar, som skall återbetalas fram till 2058, är ämnade för att digitalisera EU.

EU-kommissionen skriver för att uppnå den gemensamma IoT-marknaden är ett möjligt hinder olika frågor som är länkade till att hantera en stor mångfald och stor volym av sammankopplade produkter och prylar och det nödvändiga att säkert kunna identifiera dem och kunna upptäcka dem så att de kan pluggas in i IoT-systemet. Här kommer utmaningar om det som kallas cybersäkerhet eller IT-säkerhet in. Följaktligen för att förhindra cyberbrottslighett som t.ex. hackning av kritisk IT-infrastruktur är cybersäkerhet en viktig komponent i EUs ramforskningsprogram, och år 2020 avsatte EU 49 miljoner euro för cybersäkerhet och system för skydd av information. Inom ramen för EUs långtidsbudget 2021-2027 har EUs medlemsländer åtagit sig att investera 1 600 miljoner euro i löpande cybersäkerhet att användas i infrastruktur och verktyg i offentliga förvaltningar, företag och av privatpersoner.

I allt det EU informerar om EUs digitalisering- och AI politik frodas en omåttlig teknikoptimism. Kritiska frågor om denna politik verkligen ”kommer att underlätta livet för oss medborgare” förekommer inte. Juridiska och sociala konsekvenser, och konsekvenser för personlig integritet och demokrati behandlas nästan inte alls.

Universitetslektor Vanja Carlsson, Göteborgs universitet, skriver i tidskriften Röda Rummet att ”en genomgång av EUs AI- och digitaliseringspolitik visar att det senaste decenniets framväxt av politikområdet har förändrat förutsättningarna för flera demokratiska principer och att förändringen kan tolkas som ett uttryck för en förskjutning av makt och inflytande från offentlig till privat sektor”. I enlighet med EUs marknadsliberala dogmer är juridiska regleringar i första hand avsedda att gynna teknikföretagens utveckling, och t.ex. oro för vad som händer med den personliga integriteten sätts på undantag. Carlsson skriver att EU-institutionerna är noga med att betona att demokratiska principer, så som transparens och demokratisk ansvarsutkrävande, inte bör ske på bekostnad av möjligheten för teknikföretagen att skydda sina affärshemligheter. Flexibilitet och innovation i produktionen skall inte heller hämmas av offentliga regelverk.

För att det digitaliserade samhället skall bli någorlunda drägligt förespråkar EU liksom i de flesta andra politikområden som t.ex. inom miljövården en form av ”egenkontroll”. Den naiva förhoppningen är att teknikföretagen själva vid framtagningen av produkter skall sträva efter att integrera demokratiska värden och grundläggande rättigheter i produktionen till något som har döpts till ”Ethics-by-design”. Man förespråkar också att ansvar för demokrati och verklig delaktighet läggs på teknikföretagens HR-avdelningar istället för hos offentliga institutioner. Men vinstdrivande företags HR-avdelning har naturligtvis inget med offentlig demokrati att göra. Istället är avsikten att marginalisera politikerkåren allt mer.

Ett obehagligt exempel på hur framtidens övervakningssamhälle kan se ut är EU-kommissionens förslag till en Europeisk digital identifikationsplånbok (European Digital Identity Wallet). EU-kommissionen säger att denna plånbok kommer att erkännas i alla medlemsstater och tillåter medborgare och företag ” att pröva sina identiteter och dela elektroniska dokument…med ett klick på knappen med sina telefoner”. EU-kommissionären Margrethe Vestager säger att ”Den Europeiska digitala identiteten kommer att möjliggöra för oss att göra saker i alla medlemsstater som vi gör hemma utan någon extra kostnad med bara några få hinder” och hon tillägger att ”detta är ett unikt tillfälle att låta oss alla få uppleva vad det betyder att leva i Europa, och att bli en europe”.

Så talar EU-kommissionären lyriskt om hur Sakernas Internet och EUs digitaliseringspolitik skall förstärka EUs överstatlighet och vi alla medborgare skall bli lyckliga, och inte opponera oss mot utvecklingen. Ingen kritisk diskussion förekommer varken bland politiker eller media om den digitala utvecklingen. Så t.ex. kräver Vesthagers överstatliga vision en massiv utbyggnad av 5G-utrustning, vars hälso- och miljöeffekter av kraftig ökad mikrovågsstrålning i samhället (elektronisk smog) undertrycks och inte diskuteras.

Fram växer ett alltmer digitaliserat, teknokratiskt och totalitärt samhälle, som styrs av elitistiska partnerskap och nätverk mellan företag och teknokrater och den politiska EU-eliten. Är det ett sådant EU-samhälle vi vill leva i?

Relaterat
Jan-Erik Gustafsson: Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?

 

Föregående artikel5 000 soldater kommer att skydda miljardärsklubben i Davos när de planerar mot världens folk
Nästa artikelEtt litet mail till Sveriges Radio, om bombat bostadshus i Ukraina, andra krig och Peru…
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

21 KOMMENTARER

 1. Och utan närmare eftertanke så kör denna sida, samt Nej till EU, okända icke-triviala spionerande, manipulativa Javaskripts från världens i särklass mest kriminella företag…
  https://stallman.org/facebook.html
  https://stallman.org/google.html

  Läsare och kommentatorer, som i sin lättja vill sakna grundläggande kunskap, registreras och manipuleras givetvis av de algoritmer som de klagar på.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4ttja

  Man skall inte klaga när man är en del av problemet! Sluta klaga och gör rätt istället! Skärp er! Slit er från eländet!

  • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 16 januari, 2023 At
   Det är en hel del ni kan göra själva. Undvik som pesten alla amerikanska appar, speciellt Facebook, Instagram, Google, SKYPE, och alla den kategorin. Dom är övervaknings appar. Appar som Weixin-WeChat eller TikTok som är kinesiska faller under Kinas hårda lagar som skyddar er, även i Sverige. Dessutom har användarna i Kina inget problem med att helt tvinga företag stänga ner som övervakar, och det har hänt. Installera även en firewall. En som fungerar bra heter ”norootfirewall”. Sedan gäller de vanliga reglerna, klicka inte på okända länkar, installera addons som Ghostery, Privacy Badger, NoScript, etc

   • Intressanta rekommendationer, Karl. Själv önskar jag öppen fri hårdvara och öppna fria operativsystem.

    Föredrar öppna fria system på nätet som t.ex. WordPress eller phpBB, i vilka vi alla kan betrakta input från vilken terminal som helst.

    GNU/Linux Mint Firefox+NoScript+Privacy Badger är vad jag använder idag.

    Purisms Librem-enheter är intressanta. De har förmodligen snart blivit av med allt dolt skit från monopolkapitalisterna, även de dolda processorerna.

    Det jag önskar mig är givetvis öppna fria enheter producerade i ett intelligent, moraliskt högstående och direktdemokratiskt Sverige … men det lär tyvärr inte bli så…

    99,9999% är tyvärr motsatsen.

    • Har tyvärr inte lyckats med Linux
     Man måste ha DOS kunskaper för att nå ett Linux system.
     Några vägar till Linux genom dialogrutor som i Windows finns tyvärr inte på Linux systemen vad jag vet.

     • @arbetarklass 17 januari, 2023 At 16:36
      Du behöver inga DOS kunskaper ???? Linux är byggt på Unix, så lite Unix kunskaper kan vara bra.

      Jag vet inte vad du menar med ”dialogrutor”, men Linux är öppen källkod så allt du har på Windows går att få på Linux. Precis som du klickar på en icon på Windows Homepage för att starta ett program, gör du samma sak på Linux. Det fungerar precis på samma sätt. Det finns mängder av olika versioner av Linux redan skräddarsydda för olika behov. Jag använder Linux Mint linuxmint.com och Linux för graphics som GIMP för foto editering.
      http://www.linuxlinks.com/graphics-2/
      Här hittar du 25 Linux färdiga versioner
      http://www.linux.org/pages/download/
      Mera
      https://www.techradar.com/best/best-linux-distros

      Jag har mina Linux laddade på en snabb USB sticka, jag stoppar bara in den jag vill använda i USB hålet och startar datorn.

    • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 17
     Nästan all mjukvara från Kina är öppen källkod, och det mesta gratis, som Weixin-WeChat. Det är dessutom designat så att det är nästan omöjligt att avlyssna och censurera.

     • Nu ska man inte alltid lita på Wikipedia, men WeChat verkar inte vara riktigt så bra som du påstår, Karl:
      https://en.wikipedia.org/wiki/WeChat

      Undrar om inte ”Signal Messenger” eller ”Session Private Messenger” är ett bättre val? Den senare är helt mörkat av Wikipedia

      Till skillnad från WeChat så ligger båda i Linuxbiblioteket.

      Gillar Sessions slogan ”Friends don’t let friends use compromised messengers.” https://getsession.org/

     • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 18 januari, 2023 At
      Den information kommer inte från Wikipedia utan från egna erfarenheter. Jag öppnar själv ofta upp program för att se hur dom är designade.

      Borde jag inte veta hur bra eller dåligt Weixin-WeChat är, eller inte är. Jag använder det ju själv flitigt varenda dag.

      Signal är en helt annan typ av mjukvara.

     • @arbetarklass 18 januari, 2023 At 23:19
      ISO filen är hur nästan alla större program distribueras, inklusive Windows. Du måste sedan installera, unzip, programmet från ISO filen på antingen hårddisken eller en USB sticka. Program jag använder är ISO to USB Unetbooting, Easily creata a Linux Live USB, isotousb, Rufus, Multiboot UFD, Unetbootin, Universal UFD Creator. Det har ingenting med DOS alls att göra.

      En ISO är bara en metod att komprimera data, precis som Winzip eller 7Z.

      När det gäller Microsoft installerings skiva finns även en del mer, dels registrerings program och program för installation, med det är ISO komprimerat innehåll.

    • Tack för goda tips, hjälp och råd.
     Återkommer i ärendet.
     Det är väl så där fem år sedan jag försökte med Linux och det första jag träffade på var en sådan där ISO-fil.
     Den var inget jag kunde hantera.
     Vill minnas man behövde ett DOS-program för att öppna den filen.

     Ladda ett Windows i en dator kan i princip vem som helst göra.
     Har man programskivan att lägga i CD-spelaren så gör allt i princip av sig själv även från en tom och formaterad hårddisk.

     Det verkar vara större procedurer att lägga ett Linux från samma förutsättningar.
     Det gör sig inte av själv och man måste ha förkunskaper.
     I varje fall var det så då.

     Första gången jag träffade på Linux var på ett forum för alternativ energi. För cirka femton år sedan.
     Där fanns även datornördar.
     De rekommenderade Linux liksom andra talar för en viss politisk ideologi eller viss religion.
     Linux var det enda rätta, det enda sanna alternativet om man säger så.
     Det mest rättvisa också tror jag, då det bygger mer på att tjäna andra än att tjäna pengar.

     Jag minns också de påpekade att Linux var resistent mot datorvirus.
     Det fanns helt enkelt inga virus som bet på Linux.
     Det enda var så kallade ”root-kits” som kunde ställa till bekymmer.

     Idag läser jag på SVT att det verkar gå dåligt för amerikanska Microsoft.
     De måste avskeda massor av anställda.
     Det gäller även den likaså amerikanska konkurrenten Amazon.

     Kanske framtiden ser ljusare ut för Linux?

     https://www.svt.se/nyheter/storvarsel-pa-microsoft-10-000-berors

     • Gott att se Bill Gates amerikanska ögonsten gå så dåligt. Folk börjar kanske vakna nu?

      Prova att följa instruktionerna. Det är inte så svårt.

      … och/eller kontakta gärna mig eller någon annan Linux-person i din närhet så hjälper vi dig att provköra från USB-stickan eller att installera det öppna fria operativsystemet på din dator!

 2. Bra att du skriver om detta!
  Men du glömde – tror jag – att EU-kommissionen har föreslagit lagstiftning om att alla mailtrafik skall övervakas, granskas, och skannas. Du kan gärna skriva om den senaste klimatplanen från EU. En klimatplan som är så detaljerad att den når ner till varje individ: Varje individs klimatsteg skall övervakas.

  • @Ingemar 16 januari, 2023 At 23:24
   Massövervakningen intensifieras, men så gör även metoderna att undvika den. Krypterad mejl är mycket svårt att övervaka. Weixin-WeChat är krypterad, och jag tror knappas att Kina kommer att dela med sig av nycklarna.

 3. Jag har börjat läsa en sajt ibland som heter SWEBBTV.
  Jag tycker den är intressant och givande liksom Global Politics och överenstämmer i mångt och mycket med mina åsikter och värderingar.
  Vet inte vad jag är men förmodligen proletärkonservativ och anti-liberal.
  Men jag är för privat ägande om man ser privat ägande till den folkliga nyttan.

  SWEBBTV är inne på samma linje att globalisterna, kapitalisterna, liberal demokratin eller vad vi nu vill kalla systemet vi lever och utvecklas i vill skapa en digital styrning för kontroll av folket.

  Jag tror faktiskt det är så och den kontrollen är väldigt effektiv.
  Ryska soldater i Ukraina har exempelvis blivit avslöjad sina hemliga positioner genom att använda mobiltelefoner för att ringa hem till mamma, tjejen eller liknande.
  Förmodligen går signal direkt till USA som ringar in dem och ger ukronatzisterna exakt position att mata in i Himars-kanonen och sedan är den ryska plutonen omintetgjord.
  Väldigt smart alltså.
  Sverige tycks mena att de inte vill använda kinesiska Huawei 5g av samma anledning.

  Det är så vi kan kontrolleras och avslöjas men även genom detta system göras fogliga till vad statens misslyckanden och vilja.
  Exempelvis nu reglera ned elförbrukning via appar det görs reklam för.

  Ett väldigt kostnadseffektivt kontrollsystem utan direkt byråkrati och som direkt ökar konsumtion och tillväxt.
  Allt vad kapitalet och företagen kan önska alltså.

  Kan avslöja att jag också numera har en sådan där skärmtelefon.
  Men jag har inte köpt den. Jag har fått den. Den har några år på nacken och inte så stort minne.
  Jag ringer sällan men någon enstaka gång och så kan jag ta emot SMS.
  Jag har den blockerad till nätet ungerfär 98% av tiden då jag inte vet vad som händer.
  Någon enstaka gång går jag ut på internet men det är sällan.
  Det är en Android och Google på den verkar omöjligt att bli av med.
  Systemet verkar uppbyggt just kring amerikanska Google.
  Jag har stängt av så mycket Google jag vågar och får då alltid upp varningar att systemet kanske inte kommer att fungera.
  Man kan ju göra massor med de här telefonerna men skärmen är så liten så jag tycker det är jobbigt. Men klart bra om man inte är hemma och ändå vill göra något på internet.

  Dock har jag Google översätt ”offline” rysk-svensk och svensk-rysk och den är väldigt bra.
  Otroligt att så många ryska ord med uttal får plats på så lite megabyte.

  Sedan har jag rysk musik i telefonen.
  Det är mycket bra.
  Samlingsalbum, sborniks, med det nya formatet 3gp där så mycket mer får plats än på mp4
  Exempelvis när jag sitter på en pinnstol i källaren och matar vedpinnar i värmepannan.

  SWEBBTV The Great Reset
  https://nyheter.swebbtv.se/en-dold-varldsregering-globalisterna-satter-agendan-sa-fungerar-deras-maktimperium/

  • @arbetarklass 17 januari, 2023 At 02:38
   Positionen av alla mobiltelefoner är alltid ”övervakad” av systemet. Mobilen kontaktar närmaste basstationer och med så kallad triangulering vet systemet exakt var mobilen befinner sig. USA har tillgång, systemet är ju internationellt, annars skulle et ju inte gå att ringa från en telefon i Sverige till en telefon i USA. Detta helt oberoende av tillverkare. Använder du Weixin-WeChat på WiFi går det inte att bestämma positionen mer än mycket ungefärt

   Anledningen till att USA vill ha bort Huawei är att Huawei inte är lämpad för massövervakning. Redan nu finns mobiltelefoner som går via satellit.

   —Satelliter ska ge 5g från rymden – men nöd-sms kommer först
   https://www.nyteknik.se/premium/satelliter-ska-ge-5g-fran-rymden-men-nod-sms-kommer-forst-7043004

   Idag kan du bli av med Android och Google för Kina har ett nytt system som dom kallar Harmoni, vida bättre än Android.

 4. Man försöker bygga upp ett totalitärt Nazisamhälle till förmån för den kapitalistiska eliten, genom försöka skapa en positiv acceptans av fördelar av hur bra allt kommer att bli när vi väl underkastar oss. Allt är bluff Det är typiskt politiker. Lögner och löftesbrott är att vänta. Det var precis samma sak när våra makthavare introducerade EU som fredsprojekt och alla fördelar man åberopade då. Nu ser vi vad EU-medlemskapet resulterat i. Krig och sanktioner, utarmande av nationalstater liksom nationell lagstiftning, demokrati och yttrandefrihet, abnormt skattetryck av medborgarna i de enskilda länderna och vapenskrammel mm. Helt emot folkviljan i de flesta nationer i väst.

  Inte fan kan man hysa någon respekt för elit-packet

  • Det kanske finns fåtalet politiker som förstår hur illa det är ställt, men majoriteten applåderar lydigt det som sker. https://swebbtube.se/w/snkqcKUVBLDq3s73zTgmAN

   Vissa av dem, de massmedialt lurade, kan nog inte förstå hur ondskefull bankmaffian är som ligger bakom propagandan.

   Inte alltid lätt att förstå när man är en god människa, men det är darwinism. Försiktiga och uppmärksamma djur som inte tror alla om gott överlever oftast bättre i naturen.

   Det är en djungel och rovdjuren är lösa! Sent skall syndarna vakna! Sent skall rovdjuren decimeras av de vakna.

  • Mycket bra sammanfattat Erik.
   En eloge till Martin också som uppmärksammar problemet med det sovande folket.

   En kul app i telefonen så är folket nöjda och bryr sig inte så mycket om annat så länge det finns varor i affärerna och pengar att köpa för.
   Även folket går att styra med digital teknik?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here