Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?

9
8236
Klaus Schwab och Prince Charles. Bild: World Economic Forum

Här har publicerats artiklar i frågan om vad som väntar oss framöver.

Jan-Erik Gustafsson har skickat mig denna kompletterande artikel, som han översatt.

Vilka är aktörerna? Mäktigast är den lilla, lilla icke valda klicken av representanter för stora transnationella företag och fonder. Får plats i en buss.

Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill? Artikel på RT är skriven av Graham Dockery, en irländsk journalist och publicerades 3 januari.

Great Reset. Skärmdump från World Economic Forum.

Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?

Prins Charles (L), Klaus Schwab (C) och Bill Gates (R) © AFP / Chris Jackson och Reuters / Denis Balibouse och Ian Langsdon

Med pågående vaccinering ser mänskligheten ut att vinna kampen mot coronaviruset. Men vissa eliter som planerar ett ”The Great Reset”( Den Stora Återhämtningen)  efter coronaviruset vill inte gå tillbaka till det normala. Här är vad de har planerat istället.

Eftersom nedstängning (lockdowns) och ansiktsmasker har blivit en del av det dagliga livet det senaste året bad politiker världen över sina medborgare att acceptera ”The New Normal.”  Uttrycket blev allestädes närvarande, men när vaccinerna kom närmare utplacering ersattes den frasen med en ny, ”The Great Reset”, som används för att beskriva de monumentala förändringar i det mänskliga samhället som behövs i en post-coronavirusvärld.

Den stora återhämtningen avslöjades i maj av Storbritanniens prins Charles och World Economic Forums Klaus Schwab och är en ambitiös plan för att skapa ett mer jämnlikt, kontantlöst, integrerat och hållbart globalt samhälle. Världsledare har som det tyckts undertecknat planen, med dess slagord, ”Build Back Better” , särskilt framträdande i den tillträdande USA: s president Joe Bidens kampanjmeddelanden.

Försenad liberalisering eller teknokratisk ny världsordning? Åsikterna om planen delas mellan de som tycker att det är skottet i armen världen behöver, och de som tror att det kommer att få Cyberpunk 2077 att se ut som en utopisk drömvärld. Oavsett ens åsikt, här är en titt på ”New Normal” som väntar 2021 och därefter.

Vaccinpass för alla

Till och med World Economic Forum (WEF) har medgivit att utfärdande av immunitetspass eller vaccinationsintyg till medborgare kan visa sig vara ”kontroversiellt”. Det har dock inte hindrat regeringar från att leka med idén. Storbritannien ”utforskar” idén att skapa ett digital ”frihetspass” –en databas som bara ger tillgång till offentliga platser för människor som kan bevisa ett negativt Covid-test, medan Irland och Israel har diskuterat förbud mot ovaccinerade från att beträda vissa utrymmen. Frankrike kan komma förbjuda icke-vaccinerade från att åka kollektivtrafik .

Sådana åtgärder har kritiserats hårt av förespråkare för medborgerliga fri- och rättigheter, men de som driver dem bryr sig inte. ”Förbered dig för en form av hälsopass nu”  skrev  förre brittiske premiärministern Tony Blair förra veckan. ”Jag känner till alla invändningar, men det kommer att hända. Det är det enda sättet världen kommer att fungera på och att nedstängningar inte längre är den enda handlingen. ”

Regeringar kanske inte snabbt kan påtvinga medborgarna att ta en vaccindos med oklara bieffekter, men de behöver det inte. Flygresebranschen har redan sagt att den kommer att kräva bevis på vaccination för att flyga det kommande året, vilket gör att wannabe-resenärer har ett enkelt val: ta sprutan eller stanna hemma. Budgetflygbolaget Ryanair kokade ner idén till en trubbig fras : ”Jab & go!” (Spruta och res)

Digitala ID och sociala kreditpoäng

Din vaccinregistrering är bara en aspekt av din identitet som arkitekterna i The Great Reset vill ha tillgång till. I ett inlägg på julafton fastställde WEF en ambitiös plan för att skapa en digital identitetsapp som syftar till att ge en officiell identitet till mer än en miljard människor världen över som sägs vara utan en. Registrering av världens befolkning är ett mål som delas av FN , och WEF: s föreslagna app skulle göra det möjligt för användare att koppla upp sig med ’smarta städer’, sjukvård och finansiella tjänster, rese- och shoppingleverantörer och myndigheter.

Tillsammans med idén om hälsopass kan man lätt föreställa sig en värld där de ovaccinerade kan uteslutas från dessa livsviktiga tjänster. Internationella valutafonden har gått ett steg längre, och föreslår denna månad att AI-algoritmer kan användas för att skanna en persons sociala medier för att bestämma dennes kreditpoäng.

Gjorde du för många inlägg mot vaccinering  på Facebook? Tyvärr, det kan få konsekvenser.

Ökad ojämlikhet  ”steroidstö

Förespråkarna för den stora återställningen pratar om att bygga en mer jämlik, rättvis ekonomi efter Covid. Men om nuvarande trender är något att utgå från, ser en sådan ekonomin mer ut som medeltida feodalism, med en liten grupp miljardärer på toppen och resten av oss på botten.

Nedstängningarna har varit katastrofala för småföretagare. San Francisco har till exempel sett hälften av sina småföretag stänga, medan New Orleans, starkt beroende av turism och gästfrihet, har tappat 45 procent av sina småföretag. Situationen är densamma världen över, med länder som Irland som genomförde en andra nedstängning  i vinter såg ännu fler företag slås ut .

Världens miljardärer har dock fått det spektakulärt bättre. Amerikas rikaste titaner ökade sin rikedom med nästan 1 000 miljarder dollar sedan pandemin började. Amazon uppnådde ett enastående resultat för andra kvartalet under 2020, och tjänade 89 miljarder dollar under den perioden.  VD Jeff Bezos förmögenhet växte till 200 miljarder dollar. Den sammanlagda rikedomen hos de 12 rikaste amerikanerna – inklusive Facebook-VD Mark Zuckerberg och Microsofts VD och vaccinevangelisten Bill Gates – växte med svindlande 40 procent.

I och med att nedskärningarna fortsätter under 2021 finns det inget som tyder på att denna trend kommer att vändas snart. Allt detta lovar gott för den värld som WEF föreställer sig. Enligt organisationens ökända reklamfilm kommer den genomsnittliga personen år 2030 att ”äga ingenting och vara lycklig.” Varor och tjänster kommer istället att hyras från företag och levereras med drönare, en situation som bara företag som Amazon kommer att kunna tillhandahålla.

En ny press för miljön

Innan Covid slog till var klimatförändringarna – ett verkligt, men kraftigt politiserat problem – älsklingsfrågan för regeringar över hela världen, eftersom ledare överträffade varandra för att meddela närmare datum för avveckling av fossila bränslen. Förespråkarna för den stora återhämtningen skiljer inte ut sig och förutspår ett globalt koldioxidskattesystem på plats 2030, då medborgarna äter kött som ”en tillfällig godis, inte basföda. Till förmån för miljön. ” 

Världens ledare kommer sannolikt att starta 2021 genom att förnya sina åtaganden för en koldioxidfri framtid, oavsett kostnad. Joe Biden har lovat att underteckna USA tillbaka till Parisavtalet omedelbart efter tillträdet. Medan den genomsnittliga personen kan betala lite mer för förmånen att köra bil eller äta en biff under de kommande månaderna och åren kommer den verkliga förändringen att kännas enligt WEF 2030, när klimatförändringen drabbar en miljard människor, och skapar en aldrig tidigare skådad våg av flyktingar. Enligt villkoren i den stora återställningen ”måste vi göra ett bättre jobb för att välkomna och integrera flyktingar.” I väst betyder en våg av klimatflyktingar mer konkurrens om jobb och en växande underklass i de länder som tar dem in. Emellertid kommer de också att få möjlighet att ”äga ingenting och vara lyckliga”, precis som resten av oss.

Och WEF kan räkna med legioner av ”gräsrotsaktivister” för att driva på denna politik gentemot massorna. Ungdomsflygeln – Global Shapers Community – var inblandad i förra årets klimatmarscher, och samhällets ledare har utbildats av Climate Reality Project , en aktivistorganisation som drivs av WEF-förvaltaren Al Gore. Förvänta dig att dessa aktivister kräver klimatåtgärder, när WEF-eliten träffas i Singapore för ett Speciellt Årligt Möte 25-28 maj.

Den verkliga och overkliga suddigheten – diskussion censureras

Med WEF-medlemmar som bokstavligen finansierar sina egna aktiviströrelser kommer det att bli svårt att urskilja en gräsrotsförändring nedifrån med en från toppen. När det gäller WEF: s strävan efter en ny miljöism är Greta Thunberg och British Petroleum i samma lag?  När det gäller att förnya kapitalismen arbetar påven Franciskus och Mastercard tillsammans för att ge företag större inflytande över kulturella och politiska frågor. När det gäller hälsopolitiken verkar WEF och faktiskt mycket av världens media tycka det vara okej med att låta Bill Gates avgöra framtiden för medicinering och förebygga sjukdom.

Vill du istället diskutera några av motsättningarna och problemen i dessa förutsägelser efter Covid, och du blir brännmärkt som en konspirationsteoretiker. Med världens alla jättar i sociala medier, som alla slå ner på konspirationsinnehåll, återstår det att se var gränsen mellan ”farlig” felinformation och legitim kritik kommer att dras 2021. Det är ingen överdrift att säga att Silicon Valley 2021 kommer att ha mer att säga till om vad som inte får diskuteras. Bara 2020 censurerade Twitter USA: s president och förbjöd en nationell tidning för att ha rapporterat skadlig information om sin motståndare. När det gäller innehåll som klassats som ”konspirationsteorier”  kommer diskussionerna med största sannolikhet bli mera sällan förekommande.

Mitt i den globala omvälvningen som orsakats av coronaviruspandemin är det lätt att föreställa sig världsledare och företag som utnyttjar kaoset för att införa mer kontroll över befolkningen. Prins Charles själv beskrev till och med våra turbulenta tider som ett ”gyllene tillfälle” att torgföra ”stora visioner om förändring.”

Emellertid har eliten som varje år besöker World Economic Forums toppmöte i Davos skrutit om sina ”stora” planer tidigare, från 2009 :s ”Shaping the Post-Crisis World”, till 2012 :s ”The Great Transformation”. Det faktiska genomförandet av den ”Den Stora Återhämtningen” beror på fantasi och ambitioner hos regeringar och deras företagspartners, och hur väl detta uppfattas i förhållande till ekonomisk nödvändighet och motstånd från allmänheten.

Det mest troliga resultatet är att The Great Reset rullas ut steg för steg. Oavsett detta, kommer WEF:s förslag säkert att fortsätta att forma diskussionen långt efter att hotet om coronaviruset avtar.

Relaterat.

Sverige i framkanten av “Great Reset” som kan medföra en integration av vår fysiska, digitala och biologiska identitet. Vill vi det?
Har Klaus Schwab, Chefen för World Economic Forum ett program för global diktatur efter Covid-19?
The Great Reset – Den stora omstarten – Del 1
Den stora omstarten efter coronapandemin. Är “The Great Reset” från World Economic Forum lösningen?Del 2
Miljardärernas plan för kapitalets ålderdom.

Artiklar om ”Grön” publicerade av Anders Romelsjö.

Grön ekonomisk tillväxt är omöjlig.
Vad är egentligen “New Green Deal”? Reform eller revolution?
De rika i “den gröna klimatpolitiken” – vad vill de?
De Grönas presidentkandidat i USA smashar tillbaka Hillary Clinton och hyllar Assange.

Föregående artikelRapport från bloggåret 2020 och en bloggares bekännelser
Nästa artikelFolk och Fred utmanar Folk och försvar! Reservera tid idag!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. En omstart i viss mening kommer säkerligen att äga rum men den kan bli helt annorlunda än västeliten föreställer sig. Det lönar sig att ibland lyssna på personer som varit på Davosmötena genom åren. En av dem är den tyske publicisten Roland Tichy som representerar tyska industrikretsar. Han fnyser åt Klaus Schwab som en diffus figur med storhetsvansinne. Och sedan har vi mannen vars mor inkompetensförklarat som sin egen efterträdare som symbolregent. Värre underbetyg går det inte att få. Jag tror att såväl kritiker som anhängare överskattar denna grupps makt och den teknokratiska dystopi de företräder.

  Den verkliga omstarten sker redan och fortsätter som västmakternas successiva tillbakagång. Asien är redan centrum för världsekonomin och deras försprång kommer att växa. Asien kommer att hjälpa dem som vill att bli delaktiga av ett ökat välstånd, speciellt Afrika. Vad som händer i väst återstår att se. Förr eller senare kommer folk även där att få nog och resa sig mot elitväldet.

  • Davostankarna är säkert överskattade i betydelse. Men de finns där, och närmare studium av dem är upplysande. T.ex. det enorma folkförakt som denna elit hyser. Och det totala ointresse för någon som helst form av demokrati som de ser framför sig. Men det är klart att det senare är avhängigt det förra. Wallenbergklanen har några gånger uttryckt lika folkföraktande tankar, men jag är säker på att flera av den klanens representanter, liksom andra ur de 0,01 procenten, lärt sig tala vackert och inte göra sådana tabbar som Leif Östling (Scaniachef) gjorde för en tid sedan. Det finns det t.o.m. ett videoklipp på. Det är bara att slå på hans namn.

   • Vilket uttalande av Leif Östling referera du till? De senaste jag har läst om honom är följande från 14e maj förra året:

    ”Leif Östling säger till SVT att han blir besviken om Scania delar ut pengar i år.
    – Om skattebetalarna ska in och betala för permitteringsstöd, då får aktieägarna vänta med sin utdelning.
    Leif Östling var under nästan 20 års tid vd på Scania. Under finanskrisen utmärkte sig Scania genom att inte säga upp personal, utan permittera med större delen av lönen i stället, helt utan skattepengar.”

    Se mer på https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ostling-jag-blir-mycket-besviken-om-scania-ger-aktieutdelning

    • Du får lyssna! ”Vad fan får jag för pengarna!” säger han och syftar på det han betalat in i skatt. A. Kindberg-Batra, förre partiledaren i M, hade full koll på det i ett frågeprogram i höstas.

 2. Om man som jag är intresserad av historia och bilder/fotografier får man naturligtvis också en historiskt tillbakablickande bild för sin inre syn när man ser fotot på Klaus Schwab och prins Charles. Titta på deras klädsel, införstående leenden och prinsens röda kinder och näsa! Den senare representerar resterna av det feodala klassamhället och den förra det samhälle som avlöste feodalsamhället, det kapitalistiska. Den senare skall skänka glans åt det kapitalistiska klassamhället, en glans som också fyller funktionen att väcka känslan ”åhh vad praktfullt och spännande” hos de 99,9 procenten av befolkningen, det arbetande folket.

  Det är något av det Marx menade när han ansåg att ”religionen är folkets opium”. Glansen från de feodala resterna fyller den funktionen. Men så här långt efter (det gamla) feodalsamhällets bortdöende, undrar jag om inte opiets sövande effekt också håller på att försvinna. Vår kung, Carl XVI Gustaf, gjorde ju gravt bort sig för ett antal år sedan, och lovade ”att gå vidare”, och prinsen av Wales, prins Charles, har en bror, prins Edward som ganska nyligen snarare gravt besudlat, än skänkt glans åt det engelska kungahuset.

 3. ”Den Stora Återhämtningen” har i stort redan skett i Kina, och det bara rullar på, men det är inte åter-hämtning till vad det en gång var, utan snarare antonymen till åter-, vidare-hämtning. Kina hade fördelen att man redan hade en digitalkultur, och covid gav den en rejäl spark framåt. 35% av hela ekonomin är nu digital, även lokala butiker är digitaliserade, man shoppar digitalt, oberoende om butiken ligger över gatan eller 100 mil borta. Den form av lockdown, alltså där polisen övervakar och bötfäller, finns inte i Kina. Alla samarbetar istället. Övervakning och censur av sociala nätverk fungerar inte, ingen använder eget namn på WeChat, och det finns ingen centrallagring som kan övervakas och censureras som med Facebook etc. Allt ligger endast på mobilerna. Hälsopass finns inte, däremot ett QR kod baserat registrerings system. Har man inget blir man ombedd att skriva ner på ett papper hur man kan kontaktas. Har man en QR kod sker det automatiskt. Digitalt ID har funnits länge i Sverige, i Kina används det nationella fysiska ID kortet, men en digital ID på mobilerna, samma som Apples ansiktsigenkännings system, diskuteras, bara med modern teknologi. Det sociala kreditsystemet är en felöversättning, men det är avsett att fungera som det redan gör i Sverige. Ett belastningsregister och kreditvärdighet. Den som inte betalar räkningarna, lånet, och blir haffad för slagsmål och fylla på tåget, kör fort fort regelbundet, gör inbrott, osv. får det svårare att hitta jobb t.ex, så är det i Sverige redan idag. Skillnaden är att Kina finns en merit sida. Det borde heta Merit-Demerit system, alltså samma poängsystem många länder har när det gäller körkortet. I Kina har det varit få nedstängningar, för de flesta småföretagarna bara kör på digitalt. Man kan till och med turista med guide på WeChat, eller besöka avlidna anhörigas gravar. Miljonärer, USA och Sverige har tre regeringar. En i riksdagen, en dold av oligarker vi kallad Den Djupa Staten, och en bestående av media och journalister. Jack Ma fick en uppsträckning nyligen då han försökte beställa nya lagar och regler från regeringen som skulle passa just honom. Han har försökt driva en bankrörelse som ett handelsbolag. Dessutom hade han gjort ett upplägg så han tog vinsten och andra riskerna. Nu får han göra om och göra rätt. Klimatet, i Kina behöver man inte längre köra bil till storköpet och maten är redan 90% vegetabilisk. När det gäller digitalvalutor dreglar västerländska makthavare för nu kan man totalitärt övervaka. I Kina arbetar man redan på kontantkort med ett experiment i Peking. Tar man ut kontanter från banken går det ju att se var dom kom ifrån, men inte var dom spenderas och av vem. Samma sak med kontantkorten vid uttaget, men det går inte att se vem som spenderar pengarna, alltså använder kortet. Liknande kommer när det gäller mobilerna, och rean nu går det att betala anonymt. Skall man betala med WeChat måste det vara registrerat mot ett bankkonto, men det kontot kan var t.ex i Hong Kong och går bara att komma åt efter domslut, som i fall av brott. Det beror på hur samhället utformar reglerna runt den nya tekniken, så det gäller attt ha ögonen på bollen för att inte bli ett 1984-samhälle.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here