EU-Sanktioner mot iranier vilar på lösan sand?

2
1134
Bilden av Iran som islamistisk terrorstat “klipp och klistrad”, från den judiska sajten The Yeshiva World

Sveriges Radio rapporterar ”EU:s medlemsländer inför sanktioner mot iranier och en del av den iranska underrättelsetjänsten med anledning av attentatsplanerna mot exil-iranier i danska Ringsted i fjol. Det är verkligt betydande steg. Det finns inte några andra underrättelsetjänster som står på EU:s terrorlista, konstaterar Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen på väg in till det EU-ministermöte i Bryssel där beslutet formellt ska fattas.

Sverige har redan gett tummen upp för åtgärderna. Jag kan inte gå in på de exakta skälen, men det är ett beslut som svenska regeringen har fattat och som nu tas av EU i fullt samförstånd, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) på väg in till mötet i Bryssel.

Enligt den danska säkerhetspolisen, PET, planerades en attack i Danmark mot medlemmar i en iransk separatistgrupp. Attacken avvärjdes via en stor polisinsats i slutet av september. En norsk-iranier greps senare i Göteborg, misstänkt för att delaktighet i planerna.” Sveriges Radio 190108

Men mycket talar för att det danska Iranlarmet vilar på lösan sand. Jag återpublicerar nu ett urval från en artikel av Knut Lindelöf Knut Lindelöfs blogg: Danska Iranlarmet sannolikt en “false flag operation”., som jag återpublicerat 8 november med hans tillstånd. Danska Iranlarmet sannolikt en “false flag operation”


Danska Iranlarmet sannolikt en “false flag operation”

”Danmark anklagar Irans säkerhetstjänster för att ha planerat att mörda en exiliranier på dansk mark. Komplotten ska ha riktat sig mot en separatist från den arabisktalande sydöstra delen av Iran. För att stoppa det mord som befarades stängdes Öresundsbron den 28 september, och en man som setts fotografera vid separatistledarens hem i Danmark har gripits i Sverige. Danmark har kallat hem sin ambassadör från Teheran och vill att EU inför sanktioner mot Iran.”

Så skriver man på Utrikespolitiska institutets hemsida, torrt och sakligt.

I alla stora medier gick larmet:

”Den danska regeringen misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat ett attentat mot exiliranier i landet”.
I ovanstående mening finns ett ord alla borde stanna upp och tänka efter inför. Vilket ord tänker jag på? Jo ”misstänker”.

För det ordet innebär att man faktiskt tvekar – eller vill gardera sig mot att senare kunna beläggas med lögn – om det man önskar påstå. Trots den uppenbart bristande sanningshalten går fem nordiska ministrar ut med följande uttalande:

”Vi, Nordens utrikesministrar – Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark – möttes idag i Oslo.

Vi har med stor oro noterat informationen från våra danska kollegor om det nyligen omtalade avrättningskomplotten av iranska underrättelsetjänsten i Danmark. För tillfället, uttalar vi vår fullständiga solidaritet med våra danska vänner och partners. Vi tar denna sak på fullaste allvar. Sådana aktiviteter är fullständigt oacceptabla.

Vi fördömer varje hot mot nordisk säkerhet. Det är viktigt att de nordiska länderna står skuldra vid skuldra när hot riktas mot våra samhällen.”

Alltså, trots att man inte vet slår man larm inför hela världen som om något mycket allvarligt inträffat. Fem nordiska ministrar ställer sig skuldra vid skuldra som om Norden stod iför ett allvarligt terrorhot.
Så beter sig inte ansvariga politiker utan anledning. De är ju inte idioter.

Så, oavsett om det skulle finnas en reell möjlighet att iransk underrättelsetjänst planerat ett mord på en exiliranier i Danmark strider det mot allt förnuft att trumpeta ut saken innan man har torrt på fötterna. Man har absolut inget att förlora på att vänta – såvida målsättningen är att förhindra terrorbrott alltså. Det måste alltså finnas ett annat motiv till ministrarnas agerande.

Närmast till hands ligger att utspelet är ett led i utmålandet av Iran som en fundamentalistisk skurkstat, vilket ligger i USA:s (och Israels) intresse just nu. EU försöker visserligen fortfarande hålla fast vid Iranavtalet, men det är ändå HMV (His Masteräs Voice) som bestämmer.

En trolig förklaring, som jag (Knut Lindelöf) enkelt vaskat fram på nätet, är följande. Några bevis kan jag förstås inte presentera, men i alla fall en rimligt trovärdig historia.

I september dödades 30 personer – soldater och civila – av terrorister under en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran. Två grupper; IS och en separatiströrelse, tog på sig ansvaret. Efter undersökningar fann iranska myndigheter att IS var de skyldiga och enligt uppgift har de skyldiga straffats.

Sex veckor efter Ahvazmassakern påstår Danmark – utan att presentera bevis – att Iran planerar att avrätta ledaren för en iransk separatiströrelse som ansvarig för dådet i Ahvazmassakern. Iran förnekar förstås, men Mossad har länge hävdat att Iranska underrättelsetjänster planerar avrättningsoperationer av exiliranier i Europa.

Det är emellertid högst osannolikt att Iran skulle ta risken och slå till i Europa, åtminstone i dagsläget. De är för närvarande synnerligen beroende av Europa för att om möjligt kompensera förlusterna från USA:s sanktioner. Dessutom säger man sig faktiskt redan ha gått till rätta med dem man anser låg bakom septemberattentatet.

Danskarnas anklagelser bygger med stor sannolikhet på uppgifter man försetts med av Mossad (CIA). Misstankarna att att den påstådda mordkomplotten är en ”false flag operation” ungefär som en liknande som nyligen inträffade i Belgien, är mycket starka. Alltså det mest troliga är att det hela är en Mossad/CIA-produkt.

Min kommentar: Liksom EU:s reaktioner på Skripalfallet, MH17 vilar detta på lösan sand – jag utgår då från kända uppgifter. Ledningen för EU vidtar inte basal kritisk granskning, lika litet som Danmarks och Sveriges regering. Maan ger bidrag till politikerförakt.

En del bakgrundsmaterial

Guardian
BBC
Sveriges radio.
Dagens samhälle.
Wikipedia: Iranier i Sverige.

Föregående artikelBrexit utan avtal med EU är återtagen suveränitet
Nästa artikelBlir Vänsterpartiet dörrmatta åt högerpolitiken?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Vad skulle inte EU göra för israel? Klart man sanktionerar på falska grunder. Iran hotar absolut inte EU eller väst. När en minister kan inte gå på de exakta skälen då vet man att det är ett beställningsjobb från bankirvampyren. Beslut tas ”for the greater glory of israel” som Junkee-stan säger. Läs mer här

    https://www.globalresearch.ca/israels-strategy-for-war-on-iran-the-greater-israel-project-the-dangers-of-an-all-out-middle-east-war/5659853

  2. Mossad är en bra gissning. De har själva utfört rader av utomrättsliga avrättningar utan att någon västmakt skulle ha reagerat på något sätt. Gareth Porter berättar på Antiwar.com hur Israel genom hela 2018 försökt trappa upp angreppen mot Iran i Syrien tills man begick misstaget att provocera till nedskjutningen av det ryska spaningsplanet. Det ledde till att Syriens luftvärn uppgraderades.

    Vad beträffar Skripals har Rob Slane på blogmire.com gjort sin sammanfattning som han säger sig vara en avslutning. Summa summarum: Han vet inte vad som hänt, men kan visa att det brittiska regeringen påstått åtminstone inte kan ha hänt. Sergej Skripal brukade f.ö. ringa sin gamla mor varje vecka. Fullkomlig tystnad både från honom och även hans dotter sedan juli 2018. Föreställ er hur Theresa May skulle skräna om ryssarna verkligen hade varit förövare. Tystnaden är talande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here