Blir Vänsterpartiet dörrmatta åt högerpolitiken?

20
1989

Agerar V dörrmatta för en uttalat borgerling politik? Sjöstedts uttalande om att man kan rösta emot dåliga förslag är inget bra argument för V:s ställningstagande. Man kan väcka misstroendevotum men behöver 7 röster utöver de egna 28. Men ska man fälla regeringen måste man väl ha med M,Kd och förhatliga SD. M+SD+KD=154/349. Med V blir det 182/349 röster och en majoritet.

Tänker sig Sjöstedt söka aktiv samverkan med M och SD för att fälla Löfven? ”Fan tro’t, sa Relling” (”det tvivlar jag på”). (Replik i Ibsens pjäs ”Vildanden”). KP:s ordförande Robert Mathiasson bedömning i först stycker nedan är ungefär detsamma som Daniel Suhonen gav i en artikel i DN Debtt 13/1.

Ab skriver att Sjöstedt säger V fäller Löfven om han försämrar arbetsrätten. Hur ska det gå till då alla eller nästan alla övriga partier sannolikt kommer att rösta för försämring av arbetsrätten?

Å ena sidan säger V-ledaren Jonas Sjöstedt att klausulen i överenskommelsen mellan S,C och L om att klausulen om att V ska hållas utanför politiskt inflytande inte längre gäller.
Å andra sidan säger statsminister Löfven att inget ska ändras i överenskommelsen mellan S,L och C. Stefan Löfven betonar detta vid presskonferensen kl 13 idag. Och Sjöstedt/Löfven har ju inte presenterat någon överenskommelse mellan V och S.

Vidare, processen har visat stora blottor i svensk demokrati: På förslag av C och L med 14 % av rösterna bakom sig ska regeringen inte beakta synpunkter från SD och v med 25,5 % av rösterna. Den utbredda negativa inställningen till extraval visar minskat intresse för demokratin. Endast 15 % av svenskarna upplever att de har politiskt inflytande mellan valen.

Och en majoritet av svenskarna är positiva till samarbete med SD och V. ”53 procent av svenskarna tycker att andra partier ska samarbeta med SD i frågor där de tycker lika. Ungefär lika många, 56 procent, tycker att man ska samarbeta med Vänsterpartiet, enligt en ny Sifomätning.” Trettionio procent är negativa till samarbete med SD och 33 % till V. SvD

Ett aktuellt uttalande av Kommunistiska Partiet är tankeväckande:


”Jonas Sjöstedts beslut att släppa fram Stefan Löfvens regering skapar ett nytt läge i svensk politik. Vi har nu en riksdag med åtta partier som accepterar borgerlig politik, säger Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska Partiet, i en första kommentar efter Sjöstedts presskonferens.

Robert Mathiasson menar att ett parti till vänster inte kan ta som sin uppgift att släppa fram högerpolitik, utan måste göra allt för att stoppa den. Mathiasson ställer sig frågande till hur Jonas Sjöstedt kan släppa fram en regering som Sjöstedt själv har kallat den mest högerinriktade i socialdemokratins historia.

Sjöstedt tänker sig att först släppa fram regeringen och sedan framställa sig som opposition. Det är sådant trixande som får det att vända sig i magen på många människor. Politik handlar om att ta ställning och stå för det man tycker.

– Ett vänsterparti som släpper fram århundradets högerpolitik – med avskaffad värnskatt och tredubblat rutavdrag – har undergrävt sitt eget existensberättigande. Sjöstedts misstroendelöfte är tomt, det förutsätter att Moderaterna skulle vilja fälla en regering på frågor som försämrad Las och införande av marknadshyror.

– Sjöstedt kunde valt att vara en spikmatta som punkterade högerpolitiken, nu valde han att agera dörrmatta och släppa in den.”

Föregående artikelEU-Sanktioner mot iranier vilar på lösan sand?
Nästa artikelJimmy Dore: Brittisk spion inflitrerar hos Bernie Sanders
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. Nu är det bara SD kvar som oppositions-parti. De visar sig i nästa val vem som vinner på detta falska spel som alltså Vänsterpartiet också är del av nu.
  Är detta demokrati?

  • Halvsanning Janne. SD är det enda parti över 4% som står i tydlig opposition mot massinvandringen och den imperialistiska globaliseringen som vill krossa nationell demokrati, likväl är SD ett högerparti som resten av dem, och således inte i opposition till dem.

   SD sträcker ut händerna hövligt till alla dessa högerpartier, eftersom de alla har enormt mycket gemensamt. Personligen har jag därför svårt att kalla SD för ett ”oppositions-parti” i någon annan mening än vad gäller massinvandringen.

   Jag har även svårt att kalla Kommunistiska partiet för ett oppositionsparti, eftersom de INTE är motiverade att valsamverka sig över 4%-spärren tillsammans med andra nya alternativ som försöker nå ut till de oppositionella missnöjda människorna och göra dem aktiva.

   Jag hoppas att alla kommunister snart tar sitt förnuft till fånga för att hjälpa folket ur sin prekära situaton, hjälpa sina trogna medlemmar och sina modiga kandidater, att komma över 4% tillsammans.

   I övrigt en väntad och bra kommentar av Robert Mathiasson.

   • Martin
    Vet inte om SD är höger eller inte – nu är ju sossarna höger med denna överenskommelse iaf. Klart är att arbetare nu söker sig till SD.

 2. Vid sidan om GlobalPolitics läser jag också Thoralf emellanåt. Inte för jag håller med om allt men han skriver bra och har god pejl på politiken. Thoralf menar att Jonas Sjöstedt gjort ett väldigt smart drag som tar udden av de nyliberala kraven från mittenpartierna Centern och Liberalerna. Jag är beredd att hålla med plus att det finns en hemlig överenskommelse mellan s och V. Jag blir inte förvånad om det skulle visa sig Centern och Liberalerna gjort bort sig totalt i den här överenskommelsen. Förvisso slipper de ett minst sagt osäkert extraval men var finns ministerposterna? Ministerposter är nog det sista ett maktparti släpper från sig. Sen får vi inte glömma att det Löfven i huvudsak lovat är utredningar och resultatet av sådana löften kan nog de flesta räkna ut som följt det Socialdemokratiska partiet genom åren. En utredning är inget annat än en utredning som kan förhalas, försenas eller rent av utebli helt.

  V röstar gult
  https://thoralfsblogg.com/2019/01/16/v-rostar-gult/#comments

 3. ”En som är mycket kritisk är V-profilen Rossana Dinamarca.
  – Jag är enormt besviken. Jag ser det som ett historiskt misstag från Vänsterpartiet. Man hade en stor möjlighet att få inflytande, men man sumpade den. Nu är chansen för att få inflytande förbi. Vänsterpartiet behövs inte efter att de tryckt på den gula knappen på fredag.

  – Resultatet är att man har släppt fram en sosseledd högerregerering och man har inte fått någonting för det. Visst var klausulen förnedrande. Men det cenrala var innehållet i överenskommelsen, och den släpper Jonas Sjöstedt igenom.” ETC

  • Om nu Dinamarca anser att V inte behövs längre, uppstår naturligtvis frågan, vad hennes nya alternativ kommer heta, vad det kommer innehålla, samt om det Dinamarca-alternativet kommer valsamverka med Vetenskapliga partiet och Kommunistiska partiet för att skapa en fraktion av riktiga vänsterpartier åt folket?

  • Jag kan inte se något svek från Jonas Sjöstedt om man tänker på längre sikt. Tvärt om kan Sjöstedts passiva godkännande av Löfven som kommande statsminister i en rödgrön ”mittenregering” stärka Vänsterpartiet. Missnöjda socialdemokrater åt vänster, och socialdemokraterna har en kraftfull vänsterfalang, kan nu vända sig till Vänsterpartiet för att få gehör för sina politiska önskemål. Sedan får vi heller inte glömma Vänsterpartiets koppling till den fackliga rörelsen som nu kan stärkas. Det här ska bli spännande att följa. Jag tror det kan vara ett tillfälle för vänsterkrafterna i svensk politik. Förlorarna är otvetydligt borgarna som nu sett sitt flaggskepp ”Alliansen” sjunka som en sten.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjostedt-kommer-att-hanas-men-kan-bli-en-vinnare

 4. Läste på Lars Berns sida att det s.k 73 punktsprogrammet mest var fyllt av löften av utredningar och de punkter där Löfven lovat borgarna eftergifter ligger flera år framåt i tiden.
  S behöver således inte ge C och L speciellt mycket de närmaste två åren och troligtvis kommer Löfven inte ge dem speciellt mycket sen heller för vad ska C och L hota med?

  Är faktiskt lite imponerad av Löfven här, partiet har gjort sitt sämsta val i historien men likväl sitter han kvar vid makten och alliansen är spräckt.

  • Genom att överge några av socialdemokratins hjärtefrågor till förmån för borgerlig politik, som sannolikt också stöds av SD. Och det är inte säkert att Berns analys här är riktig. Men bättre med utredningar som kan ge tid att mobilisera oppositiopn. Det finns Gula västar även i Sverige.

 5. Riksdagsledamöterna är samhällets adel. All deras övergripande verksamhet koncentreras på att behålla och utvidga sina och sin klass´privilegier. Ur detta perspektiv är Sjöstedts hemliga överenskommelse med (S) logisk men samtidigt ett hån mot de egna partimedlemmarna och alla de som trott på (V):s retorik om kamp för ett rättvist samhälle. Vi andra som länge tvivlat på Sjöstedt bland annat pga hans vacklan till EU-utträdet och frågan om det nationella oberoendet (Syrien) är inte så förvånade.
  Överenskommelsen mellan (S), (Mp), (L) och (C) är exceptionellt löntagarfientlig, allmänt antifacklig till sin natur och visar hur frälset i det nya riddarhuset på Helgeandsholmen är beredda att utan tvekan pissa på sina undersåtar. Denna överenskommelse hade Sjöstedt chans stoppa och därmed rädda sitt partis trovärdighet. Sjöstedt´s uppenbara lögn om skriftliga utfästelser och garantier från Löfven – hemliga för partiets medlemmar – sällar honom till skaran av osannolika pajasar som huserar inom svensk vänster. Man kan gissa att domen blir hård, det brukar ju bli så för den som vänder de sina ryggen.
  Och vad händer med svensk vänster när i n g e t längre är heligt? Vad händer inom fackföreningsrörelsen, kan förbunden försvara sitt ekonomiska stöd till (S)?
  Till sist, när tänder gnistan präriebranden, dvs kommer det nya arbetarpartiet att bildas inom tre år?

  • ”Till sist, när tänder gnistan präriebranden, dvs kommer det nya arbetarpartiet att bildas inom tre år?”
   Jag tror knappast det kommer bildas något sådant. Ett ”arbetar-E-parti” av klassisk modell fordrar ett produktionssamhälle där arbetare går ut och in genom fabriksportar men Sverige har decimerat den sortens ekonomiska modell och förvandlat Sverige till ett ”tjänstesamhälle” där mycket är administration och tjänstemän. Men ”gula västar” som Anders säjer kan uppstå men då som konsekvens av centralisering, utarmad landsbygd, och satsning på städer som ofta domineras av vänsterkrafter tack vare skolor och utbildning. Som det ser ut nu får vi nog vänja oss vid ett samhälle med solidariteten i spillror inom överskådlig tid framöver. En omställning från nationell suveränitet till en delaktighet av internationell gemenskap har sitt pris. Men eliten och överheten tycks vara beredda att betala. Självklart inte med deras egna pengar och välstånd för det har dom redan säkrat. Det är alltid småfolket som får betala. Skatterna är höga i Sverige så där finns stora resurser att hämta.

 6. All socialistisk politik utgår från ett förtroende för politisk styrning av samhället. Men nu visar undersökningar att folket får allt sämre tilltro till politik och politiker. Frågan är hur vänstern ska klara sig ut från ett sådant dilemma?
  Det är inte särdeles länge sedan att valbudskap från partiet Socialdemokraterna kunde vara: -Vi tror på politiken!
  Men är det verkligen ett övertygande valbudskap som samhället ser ut idag?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortroendet-for-politiker-rasar

 7. Bengt Håkansson I nuvarande situation med rådande politiska fördomar kunde knappast Sjöstedt göra något annat. Efter årtionden av identitetsdravel som gått ut på att framhäva särintressen och splittra folket har Vänsterpartiet målat in sig i ett hörn som man knappast kan ta sig ut ur. Det enda verkliga alternativet hade varit samverkan mellan v, s och sd utifrån det faktum att det är de partier som underklassen röstar på. Deras väljare har allt att vinna på bevarad välfärd, motstånd mot kapitalet och bevarad svensk neutralitet. Men givetvis är detta politiskt omöjligt i ett läge där allt skit kastats på sd p.g.a. deras förvisso graverande arvssynd samtidigt som övriga partier med inbillad hög moral är sju resor värre genom deras stöd till USA:s maffiavälde, aktivt bidrag till förstörelsen av länder i Mellanöstern och politik för att öka klassklyftorna i Sverige. Den systematiska utmobbningen av sd, som förmodligen är huvudorsaken till deras framgångar, har gjort allt organiserat motstånd mot kapitalet omöjligt. Enda hoppet är att folk struntar i politikerskrået och tar saken i egna händer såsom man börjat göra i Frankrike.

  • Skydda särintresse.
   I dag när jag matade fåglar var det EN fågel av samma art som skiljde sig från de övriga. Utan att tänka på det började genast förse den med brödbitar först. Men sedan tänkte jag varför göra så, alla kanske är lika hungriga?
   Omedvetet skyddade jag ”minoriteter” i först hand. Är det möjligen något ideal som finns i gener eller är det miljöpåverkan, något jag helt enkelt lärt mig?

   • Rättvisetänkandet finns troligen i våra gener ja. På jägar/samlartiden var gruppsammanhållning helt avgörande för vår arts överlevnad och den kräver viss moral och känsla för rättvisa för att fungera. Dom som var dåliga på att hålla ihop dog antagligen i större omfattning än dom som var bra på det. naturligt urval således.
    Jordbruket innebar egendom, ägande, makt, hierarkier, krig och elände och har gett fördel till mer psykopatiska drag. Hänsynslöshet, brutalitet och längtan efter personlig makt har fått större utrymme och det har också präglat många av världens sk. stora ledare, både i öst och väst, men trots det så lever ett grundläggande rättvisetänk kvar hos dom flesta av oss.

    • Rättvisa? Kanske inte var det första jag tänkte på när jag nämnde minoriteter men men… Möjligen var det empati. Jag vet ju inte hur den här udda fågeln var. Den kunde ju också varit smart och ta maten före de andra. Vad jag sett saknar fåglarna rättvisepatos. Men deras samhällen (flockar) tycks fungera bra ändå. Människan är också ett ”flockdjur” men jag tror inte flocken är alla människor. Jag vill mena det är många flockar liksom hos djuren. Däremot kan fåglarna (liksom människorna) ta strid om födan. Det är vanligt jag ser två kråkor ligga på marken och fajtas om en brödbit. Änderna kan ta brödbitar ur munnen på varandra om biten är tillräckligt stor och sticker ut. De kan också blir irriterade på varandra och nypas, ibland rejält, men det verkar vara av andra orsaker. De som kan ryka ihop och fajtas av änderna är oftast honorna. Mer sällan hanarna. Jag trivs bra bland djur. Djur är aldrig elaka och beräknande som människor kan vara. Men man måste ha respekt för rovdjur. En gång hade jag en besökande katt på hustrappan. Det var på sommaren och stentrappan var varm av solen så katten låg på magen där. Under trappen är en annan trapp ner till källaren. Där gick jag ned och råkade komma nära katten. När katten såg endast mina ögon och huvudets överdel fick katten genast mördarblick. Det var lite otäckt och jag förstod genast hur katten reagerade. När bytet är inom räckhåll då går de till attack. Endast två ögon och ett hår är ju ganska försvarslösa.

    • Men jag håller med dig att rättvisetänkande tycks finnas hos alla människor. Ibland mer, ibland mindre och på olika sätt. Men samtidigt får jag svårt att inte sammanföra rättvisetänkande med avund. Och då måste man tänka på att de flesta känner avund som något dåligt.

 8. Det politiska landskapet har havererat. Tryggheten i att vara vänster eller höger är bortblåst.
  En oformlig amöba brer ut sig över svensk politik, sticker ut en tentakel än här, än där.
  Kära svenskar, satsa nu på EU-valet istället! EU styr Sverige, så det är ingen ko på isen, förutsatt att vi förenar oss med de förhärdade exkommunisterna i Östblocket och gör slut på globalisterna den vägen. Fylleristen Juncker faller av sig själv, Macron blir avsatt av sina patrioter och Merkel har redan sagt adjö. Så förlora inte hoppet, det reder ut sig. Det blir kanske invånarna i EU som räddar oss istället, alla vet att vi är de sista idioterna och tar sitt ansvar. Kanske kommer man också fram till att vi inte heller behöver mäta krökningsradien på gurkorna längre, så blir nog allt bra.
  https://peterkrabbe.wordpress.com/…/i-vantan-pa-vada…/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here