Europa och USA gör en Thelma och Louise?

5
1266

Minns ni filmen Thelma och Louise? Den var mycket bra och uppmärksammad. Larry Johnson lär ha sett den.
https://sonar21.com/europe-and-the-united-states-go-thelma-and-louise/

_________________________________________________________________

Europa och USA gör en Thelma och Louise?

Ursäkta att jag belamrar er med filmreferenser, men denna ikoniska scen från Thelma och Louise verkar fånga den nuvarande tidsandan som infekterar Europa och USA:

https://www.youtube.com/watch?v=4z88U915uq8

Det är upp till er att avgöra om Europa är Thelma eller Louise. I vilket fall som helst är detta en självmordspakt som Förenta staterna och Europa gemensamt genomför utan att ta sig tid att tänka på de slutliga konsekvenserna av sina nuvarande handlingar.

Både Förenta staterna och Europa har öppet uttryckt sitt mål att göra sig av med Vladimir Putin. Putin är i deras tonårsvärld källan till allt lidande och all ondska. En ganska mäktig kille enligt den västerländska mytologin.

Ändå – ironiskt nog – är det ledarna i väst som störtas. Joe Bidens parti står inför ett massivt bakslag i det kommande valet i november. Italien gav premiärministerposten till en frispråkig konservativ – ett tydligt avståndstagande från de traditionella politiska hackor som har varit i ledningen i Italien. Och Storbritannien befinner sig i ett rekordstort sammanbrott av sin politiska ordning. För första gången sedan parlamentet inrättades (vi talar om trehundra år) tvingades premiärministern avgå efter drygt 40 dagar vid makten. Medan Tories försöker sminka denna gris av en situation och kalla den Marilyn Monroe, är det en total clownshow. Storbritannien kommer att fortsätta att ge läpparnas bekännelse om att stödja Ukraina, men den ekonomiska verkligheten kommer att kräva att man antingen skär ner på stödet för att upprätthålla den brittiska militärens beredskap eller att man skär ner på den brittiska militären till förmån för att beväpna Ukraina. Storbritannien kan inte göra båda sakerna.

Trots den ekonomiska turbulens som råder i Europa fortsätter de politiska ledarna att ge läpparnas bekännelse om att stödja Ukraina medan deras förmåga att faktiskt skicka ekonomiskt och militärt stöd minskar. Tyskland är ett utmärkt exempel. t.ex. diskuteras om man ska skicka stridsvagnar. Neocon Anne Appelbaum (hustru till den tidigare polske försvarsministern Sidorski) gav en förstahandsrapport om Tysklands schizofreni i denna fråga:

Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

I februari, tre dagar efter att Ryssland invaderat Ukraina, ställde sig förbundskansler Olaf Scholz upp i Bundestag, Tysklands parlament, och höll ett anmärkningsvärt tal. Scholz, en socialdemokrat utan någon större erfarenhet av militära frågor, berättade för sitt land – som sedan 1990-talet har varit betingat av att tro att det inte längre behöver någon riktig armé – att han skulle öka försvarsbudgeten med 100 miljarder euro i år. Tyskland, sade han, behöver ”flygplan som flyger, fartyg som kan ge sig ut till sjöss och soldater som är optimalt utrustade för sina uppdrag”.

 Och det är där vi befinner oss nu: Ända sedan talet har tyskarna diskuterat vad det egentligen innebär att hjälpa Ukraina, vilka vapen som kan skickas och vilka som inte kan skickas, vilka som kan provocera fram någon form av extrem reaktion från Ryssland och vilka som kan bidra till att vinna kriget. Även om allt fler tyska vapen har strömmat till Ukraina är diskussionen om dem fortfarande mycket mer omstridd i Tyskland än någon annanstans. . . .

 Tyskland har stridsvagnar som man skulle kunna erbjuda Ukraina, men det gör man inte. Den tyska regeringen har hindrat andra europeiska länder som äger tysktillverkade stridsvagnar från att skicka sina också. Ändå har Tyskland skickat många andra tunga vapen, inklusive några som ser ut som stridsvagnar (luftvärnsroboten Flakpanzer Gepard har kanonrör och de tunga metallprofiler som de flesta förknippar med stridsvagnar, och den finns redan i Ukraina).

 https://www.msn.com/en-us/news/world/germany-is-arguing-with-itself-over-ukraine/ar-AA13bWTG

Vad Anne inte förstår är att det inte går att blanda Nato-stridsvagnar med stridsvagnar från Sovjettiden. Ersättningsdelar är inte utbytbara. Mekaniker som är utbildade för att reparera en Nato-stridsvagn är inte automatiskt kvalificerade för att reparera en sovjetisk stridsvagn. Och vet ni vad? Fordon går sönder och måste repareras. Stridsvagnar kommer sannolikt att skadas i strid och behöver repareras. Nämnde jag behovet av att utbilda soldaterna i hur man använder dessa stridsvagnar? Att veta hur man kör, siktar och avfyrar granater från en NATO-allierad stridsvagn är inte en färdighet som kan överföras till en sovjetisk stridsvagn.

Faktum är att en tysktillverkad stridsvagn skiljer sig från en fransktillverkad stridsvagn. Samma logistik- och underhållsproblem uppstår som gör det svårt, om inte omöjligt, att gå från en stridsvagn av Natostil till en sovjetisk stridsvagn och vice versa.

Samma problem uppstår med andra vapensystem. Bara för att Tyskland har skickat fyra av sina egenutvecklade luftförsvarsvapen till Ukraina betyder det inte att utrustningen (dvs. IRIS-T) lätt kan integreras i Ukrainas luftförsvarsvapen, dvs. S-300 och BUK, som är vapen från sovjettiden. De har olika programvara och elektronik. Javisst, samma underhålls- och reparationsutmaningar som vi diskuterade när man använder stridsvagnar från olika länder och tillverkare.

Likt Thelma och Lousie gasar Förenta staterna och Europa på och kastar in utrustning i Ukraina. Jag antar att de hoppas att något fastnar. Återstår att se om Natoländerna får uppleva samma hårda landning som Thelma och Louise på botten av Grand Canyon.

Föregående artikelFörra presidentkandidaten Tulsi Gabbard talar med Jeffrey Sachs om läget i världen
Nästa artikelEn ”otänkbar” ekonomisk kris väntar Europa
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Eu:s och Usa:s ”film” är självförvållat. Thelma o Louise hamnade i Grand Canyon genom olyckliga omständigheter.

 2. Artikeln förutsätter att förändringar kommer att ske inom den dysfunktionella ”demokratins” ramverk, men det är inte givet. Det blev inget ”massivt bakslag” för demokraterna i valet i november, och nu ser man uppmaningar i klartext på USAs Social Media till resning och väpnad revolution.

  USA har förlorat alla sina teknologiska försprång gentemot Kina, utom halvledartillverkning. Så förbjuder man USA företagen att sälja till Kina, vilket betyder att man stoppar deras inkomster. Kina är den stora kunden. Samtidigt fortsätter företagens kostnader att rulla. Kostnaderna består i stort att betala för räntan, som nu ökar, på redan gjorda investeringar. Det betyder att man, enligt USA bedömare, har dödat mellan 30% till 50% av USAs halvledarindustri. Detta medan Kina nu bygger halvledarfabriker som kommer att kunna leverera alla halvledare Kina behöver, utom de mest avancerade för militärt bruk.

  Nu bygger Kina en gigantisk halvledarfabrik i Shenzhen, vilket betyder att USA har förlorat affärerna, och inkomsterna för alltid.
  https://www.rt.com/news/565033-us-senators-chip-center/
  https://www.scmp.com/news/china/science/article/3192386/us-will-lose-china-tech-war-if-5g-ai-microchip-core-fronts-are

  Samtidigt går det allt bättre för Kina vars handelsöverskott går upp 56%. Detta medan USA och EU går in i en period av ekonomiska svårigheter och kris, recession, skapade av politikernas galna beslut att strypa energitillförseln från Ryssland, försöka stoppa Kinas utveckling och ösa pengar och vapen över naziregimen i Kiev.
  http://en.people.cn/n3/2022/1104/c90000-10167549.html
  https://freewestmedia.com/2022/11/06/other-german-companies-eye-china-as-an-investment-opportunity-2/

  Samtidigt vill John Kerry ha miljarder för att ”lösa klimatkrisen”. I praktiken betyder det att oligarkerna skall gödas och behålla kontrollen över all energi.
  https://nyheter.swebbtv.se/john-kerry-kraver-biljontals-dollar-for-att-losa-klimatkrisen-vi-behover-desperat-pengarna/

  Samtidigt dundrar propaganda vidare på full volym, men folk börjar vänja sig och stänger av mottagarna.
  https://www.rt.com/news/565804-western-propaganda-ukraine-conflict/

  Scholz sägs ha åkt till Kina bland annat för att övertyga kineserna att sluta vara framgångsrika. Inte mycket möjlighet för det tror jag.
  —More German companies eye China as an investment opportunity
  https://freewestmedia.com/2022/11/06/other-german-companies-eye-china-as-an-investment-opportunity-2/
  https://www.nyhetsbanken.se/2022/11/kurvorna-som-forklarar-allt.html#more
  https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3199091/china-seeks-upgrade-massive-trade-zone-southeast-asian-nations-amid-us-hostility

 3. Natos mer avancerade vapen i Ukraina sköts oftast av legosoldater från det land utrustningen kommer ifrån. Och ja, det stupar många Natosoldater på slagfälten i Ukraina men legosoldater kan man avvara i mängder innan det blir någon större reaktion från allmänheten i väst och givetvis så döljs eller bagatelliseras de flesta obehagliga nyheter av MSM.

 4. Och till skillnad från väst styrs Kina efter vad jag förstår, av rationella överväganden.
  Det hindrar dem inte att införa vissa kollektiva kooperativ när det är rationellt.
  I tex jordbruk är det smart att ha inflytande över kostnader för maskiner. Oavsett om kollektivet självt centralt driver inköp & service eller om Kina har lagt upp det på annat vis.
  Många individer som har likartade intressen har alla skäl att samarbeta.

  Henry Ford skyddade sig mot monopol och spekulation i produktionskedjan genom att själv skaffa sig kontroll över den. I grunden samma ide.

  Medan delegerandet av ansvar till privata företag i andra sammanhang undviker att byråkrater har för mycket detaljansvar.

  Jag hoppas att väst eliminerar hinder för rationellt tänkande.

  • @petergrfstrm 13 november, 2022 At 11:50
   Jag skulle kalla det rationella och pragmatiskt folkstyrda. Kollektiva kooperativ – ja men inget som liknar Mao’s kollektivisering 1958. Dessa kollektiv drivs i en slags aktiebolagsform, med anställd VD och ekonomichef, investeringsplaner, ROI, och maskiner. Aktieägarna är lokala jordbruksfamiljer. Förr odlade familjen sin egen jordlott, nu jobbar man ihop. En artikel här.
   —How rural villages attract younger generations back home
   http://en.people.cn/n3/2019/0801/c90000-9602534.html
   Det är alltså en bolagsform som drivs av den yngre generalisationer som ganska undantagslöst har akademiska utbildningar.
   —E-commerce helps villagers increase incomes in China’s Shanxi
   http://en.people.cn/n3/2020/0831/c90000-9740028-9.html
   —Villager becomes e-commerce leader
   http://www.chinadaily.com.cn/a/202007/25/WS5f1b7f75a31083481725bfba.html
   Denna e-commerce skulle lika gärna kunna drivas i Sverige, den kunde återuppliva svenska glesbygder, och kunderna kunde mycket väl finnas i Kina, men den har effektivt blockerats av politikerna, exempel Huawei förbudet och den intensiva svartmålning och förtalet av Kina och Kinas appar som till exempel WeChat eller TikTok. Därför slirar Sverige alltmer bakom världen i öst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here