En ”otänkbar” ekonomisk kris väntar Europa

13
1606
Protester i Europa. Skärmdump från Radio Genova. Bild hos Pål Steigan.

Redaktören: Vi har tidigare behandlat olika aspekter av detta viktiga ämne – se länkar nederst efter artikeln. Men här är en aktuell sammanfattning. Blir det så här? Återstår att se i vilken utsträckning det sker. Vilka krafter i vilket land eller del av världen är emot att köpa mycket billigare gas från Ryssland, söka förhandlingslösning i Ukraina, tillgodose vissa säkerhetsönskemål hos Ryssland och stoppa vapensändningar till Ukraina?

_____________________________________________________________

En ”otänkbar” ekonomisk kris väntar Europa eftersom man vägrar köpa rysk gas, skriver den japanske finansanalytikern Kazuhiko Fujii. 

Av Philippe Rosenthal , Observateur Continental .

Farlig ekonomisk chock

Han påpekar att EU måste lägga en och en halv biljon dollar för att hjälpa elbolagen, men det kommer ändå inte att gå att rädda EU-området från en farlig ekonomisk chock. Anledningen är den så kallade ”negativa spridningen” som produktionsbolag i Europa möter när lånekostnaderna överstiger intäkterna från verksamheten. Företaget Uniper är ett exempel. Den tyska regeringen  meddelade  den 21 september 2022 att den hade accepterat förstatligandet av den tyska gasjätten Uniper, som kämpade ekonomiskt efter minskningen av ryska gasleveranser.

Red: Underskottet förra året var rekordstort,  400 miljarder kronor.

Den japanske ekonomen skickar en allvarlig varning om EU:s ekonomi. Han påpekar att om den europeiska energiindustrin inte genererar och inte kan generera vinst, innebär det en oundviklig kollaps av hela den europeiska ekonomin. Europa kommer för alltid att ha förlorat sin ekonomiska konkurrenskraft, och det kommer aldrig mer att ha billiga energiresurser, hörnstenen i den moderna ekonomin,  tillägger  tidningen Foreign Policy i sin kommentar till den japanska analytikern. ”De europeiska el- och gaspriserna är nu nästan tio gånger högre än genomsnittet för de senaste tio åren.”

Fram till 2021 täckte Europa, inklusive Storbritannien, 40 % av sitt naturgasbehov genom import från Ryssland, och köpte även en betydande mängd olja och kol från landet. I normala tider är kostnaden för energiresurser i Europa cirka 2 % av BNP. Men på grund av en kraftig prishöjning ökade de rejält och nådde 12 %”, skriver engelskspråkig media.

Det är bara en tidsfråga innan krisen kommer över Europa. Endast tröghetskomponenten i EU:s tunga ekonomiska struktur hindrar den från att kollapsa över en natt. En indikator på den kommande kraschen var nedgången i konsumenternas förtroende, som svar på energichocken. Consumer Confidence Index (CCI) är en indikator utformad för att mäta konsumenternas förtroende som graden av optimism om tillståndet i ekonomin, befolkningen uttrycker detta förtroende genom konsumtion och sparande.

Idag är konsumenternas förtroende i Europa helt förstört. ICC-indexet för EU-zonen  kollapsade   till sin lägsta nivå i historien när det nådde -30, vilket är mycket värre än krisen 2009 (minus 21), krisen kopplad till pandemin (minus 24,7) och den tidiga krisen 1990-talsnummer (minus 18,9). Detta index var nere och steg sedan igen i slutet av lockdownen kopplad till Covid-19. Den här gången, mer än sex månader efter genomförandet av EU:s sanktioner mot Ryssland, finns det inga utsikter till förbättring. Orsakerna är kända. Energikrisen påverkar priserna på mat, tjänster och bränsle för befolkningen. Detta förstärks ytterligare av eurons fall.

Den obevekliga ökningen av livsmedelspriserna saknar motstycke

Något liknande har inte hänt i Tyskland sedan nitton-tjugotalet. I augusti noterades den högsta totala prisökningen i euroområdets historia med 9,1 % på årsbasis. Den främsta orsaken till den accelererande inflationen är avvisandet av rysk gas som USA ålagt EU. Inflationen toppade  återigen och var 10,7 % i oktober i euroområdet.

Höga energipriser påverkar alla sektorer av EU:s ekonomi. Hälften av Europas aluminium- och zinksmältkapacitet är redan stängd. Omkring 70 % av gödselproduktionen i Europa har stoppats på grund av höga gaspriser, som är en råvara för produktion av kvävegödsel. Detta ledde i sin tur till att priset på mat och dagliga utgifter ökade. Ytterligare press på livsmedelspriserna kommer från dåliga skördar på grund av den värsta torkan på decennier. Dessutom kommer den låga vattennivån i Rhen att skapa logistiska svårigheter i Tyskland, och i Frankrike påverkar bristen på kylvatten driften av kärnkraftverken.

Enligt IEA skulle europeiska länder 2022 bara kunna ersätta ungefär hälften av Rysslands gasimport från alternativa källor (amerikansk LNG, alternativa rörledningar, kol, biobränslen, kärnkraft och förnybara källor). I oktober 2022 var  den genomsnittliga fyllningsnivån för gaslagren i medlemsstaterna över 92 %, men dessa reserver kommer inte att räcka länge.

Enligt uppskattningen av Bundesnetzagentur, den tyska energitillsynsmyndigheten, kommer gaslagren i landet  att vara   fulla till 95 % i november, men enligt byråns chef, Klaus Müller, kommer detta bara att räcka till två och en halv månad. eldningssäsongen.

EU:s regeringar minskar proaktivt energiförbrukningen. Till exempel, i Spanien, är ​​det obligatoriskt att stänga av belysningen i fönstren efter kl. 22; i Tyskland har man börjat stänga av varmvatten i offentliga anläggningar och planerar att sätta en temperaturgräns i rum på 19°C. Enligt chefen för Europas största olje- och gasbolag, Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, kan ransoneringen och energibesparingen  pågå  i flera år.

EU-zonen står inför en utarmning av befolkningen och detta påverkar nedgången i näringslivet. 

Euroområdet  står inför en levnadskostnadskris , varnar Isabelle Schnabel, ledamot av ECB:s direktion. Påverkan på hushållens köpkraft är enorm. Reallönerna sjönk med mer än 5 % på ett år. Eftersom konsumenternas förtroende fluktuerar på mycket låga nivåer är det osannolikt att hushållen sparar. Och i takt med att företagen också drabbas av energichocken och de ekonomiska förhållandena stramas åt, sker en nedgång i företagens investeringar. Energimarknaden kommer att fortsätta att vara mycket stram och därför med höga priser. Den franska regeringen  uppskattar  en BNP-tillväxt på 1 % 2023.

Den negativa trend som EU:s energiföretag har hamnat i gör till och med ett hypotetiskt (ännu ej tilldelat) stöd från 1 biljon dollar från EU-ledare meningslöst. Detta är vad befolkningen har förstått, och uttrycker sin pessimism i opinionsundersökningar. Även europeiska industrimän har förstått detta och flyttar snabbt sin verksamhet till USA.

Därmed kastar Europa sig in i en ofattbar kris på alla nivåer. Befolkningen är fattig och lider av vinterkylan. Företag stänger eller lämnar kontinenten och bosätter sig i USA. Regeringar skyndar sig att minska elförbrukningen, och Berlin tar ledningen över andra EU-länder.


Läs gärna också:

Tysklands ställning i USA:s nya världsordning.
Alltfler i Tyskland vill ha förhandlingslösning om Ukraina
Protester i Tyskland
USA förklarar krig mot Ryssland, Tyskland, Nederländerna och Frankrike
Tyskland ska försvagas, USA stärkas. Sensation!? Omdiskuterad hemlighetsstämplad rapport från RAND
Tyskland uppträder som en vasall till USA.
Michael Hudson om euron utan Tyskland.

Föregående artikelEuropa och USA gör en Thelma och Louise?
Nästa artikelUtrikesminister Billström: Inga kärnvapen i Sverige! Så bra!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

  1. Den viktigaste frågan lyser med sin frånvaro: varför gör Europa detta? För Ukraina? Hur kommer det sig att Ukraina blev en mycket angelägen för för Europa? Är Ukraina en fråga om Europas existens så pass att Europa är beredd att riskera allt för Ukraina? Vi vet att Ukraina är egentligen en betydelselös, t o m irrelevant fråga för Europa. Frågan blir då: vilka gjorde Ukraina till en fråga om liv och död för Europa och varför? Svaret på den frågan är svaret på vad som behöver göras för att inte bara Europa utan även hela världen ska bli kvitt de egentliga makthavarna i väst.

    En del av svaren till frågan som lyser med sin frånvaro ges här:
    https://www.unz.com/pgiraldi/war-without-end/

  2. Europa gör det därför att dess eliter sen länge har haft fördelen av ’sedelpressen’ så att dom liksom USA har kunnat spendera på sånt som gör det möjligt att centralisera mer makt i eliternas händer.
    Både deras och USAs ’sedelpress’ upphör att utgöra guldbyxa om resten av världen skakar av sig västs fjättrar. Dom tvingas då bli vanliga länder som inte kan spendera utanför nationella budgetar.
    Och i Tyskland som kallas EUs motor ägs väl industrin till betydande del av USA?
    Stiftelsekonstruktioner eller liknande gör att Tyskland har inflytelse över sina företag men är likväl beroende av USA.

    EUs guldbyxa är därför inte helt deras egen.
    USAs makt gynnas av att EU ger dess svagare ekonomier socialbidrag.

    USA har ju uppenbarligen hittills kunnat manövrera så att dom skadar EU mer än sig själva.

    Var finns makten egentligen, på en plats eller i eliternas sinnen?
    Vad är det som driver dom? Antagligen tron på att om de håller ihop som hittills finns det större chans att hålla ställningarna än om de prövar något nytt.
    Hade de i stället haft inställningen att konkurrenskraftig produktion utan finansialiseringsavarter borde vara grunden för samarbetet hade EU idag inte varit i ett sånt underläge utan haft möjligheter att samarbeta med alla.
    Omkring 1980 med Afghanistankriget lyckades USA med något delvis påminnande om det nuvarande fallet men som jag tidigare påpekat har det scenariet hamnat i Orwells minneshål.
    Iom att alla verkar blunda för att det var anglosaxerna som störtade Shahen blundar de också för hela bilden som var ett hårt slag mot Europa och världens försök att göra sig fria från imperiets stryptag.
    Varje gång ni nämner att Shahen var US/UKs kandidat som ersatte Mossadegh utan att beröra vad som hände 26 år senare hjälper ni till med mörkläggningen.

    • Jag hörde på swebbtv att ryska rubeln är baserad på en guldmyntfot likt västvärlden hade tidigare.
      Nu är istället västvärldens valuta och i synnerhet dollarn lånebaserad.

      Jag tycker då ryska rubeln borde vara stabilare och mer framtidssäkrad än en valuta baserad på lån som kan rasa samman när nästa ekonomiska kris närmar sig runt hörnet.

      Kan det ligga något i det?

  3. Nu kommer europeiska länder hjälpas åt att upprätthålla alla åternationaliserade ukrainska fabriker, hjälpas åt ukrainska oligarker som lämnar toxiska aktiver.
    Dagen innan lovade EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen Ukraina kontinuerligt stöd för återhämtning. Totalt bör biståndet 2023 uppgå till 18 miljarder euro.

  4. Sverige JUBLAR!
    ”Demokraterna” vinner makten USA:s senat.

    Med en sådan urban, borgerlig och liberal ”medelklass” i förorter och städer måste städer byggas ut och landsbygd och glesbygd utarmas både i USA och Sverige för att den liberala demokratin ska befästa sin makt över världen och konservatismen stoppas och förläggas till historiens soptipp där alla normalt funtade vänstermänniskor tycker den hör hemma.

    Var nu vänliga och se 1420 korta film med intervjuer i det rurala och lantliga Ryssland där jag absolut skulle känna mig hemma. Långt mer hemma än där jag faktiskt är född samt också bosatt.
    Alkoholismen i filmen är dock en tragisk del av det ryska livet som federationen måste sätta in stora resurser för att få bort från det här för övrigt trivsamma landet från den rika kulturen i Öst.

    Rural Russians name a country they like (besides Russia)
    https://www.youtube.com/watch?v=dLCc60VDArM

  5. Visst är det så, den ”eviga” frågan sedan minst 500 år; vilka skapar pump jump and dumps! Svaret är javisst, de som kapade sedeltryckpressarna 1696 i England och benämde det som bank of england.. och 1913 federal..reserve som inte är mer federalt än federal express, och ecb. De är de absolut enda som inte saknar en spänn. Bara ner i källaren och trycka nya. Kallas såklart falskmynteri, och fortfarande ränner det in triljarder i räntor till dom varje dag, på deras falskutlåning

  6. Det svenska rysshatet har långa (igenkännbara) anor

    ”Vi vet av historiska dokument att Napoleon mer eller mindre tvingade ryska Tsaren att ta Finland för att få Sverige till förhandlingsbordet och därvid kunna tvinga landet till den åtråvärda handelsblockaden. Tsaren, som nu utgjordes av Alexander I, var oroad över att ryska huvudstaden S:t Petersburg var så exponerad mot Finland (något vi hör även i nutid), fick en lösning serverad av Napoleon.

    Samtidigt var Tsaren mån om att Finland inte skulle skadas för risken av badwill och skapade därför Storfurstendömet Finland. De åtnjöt också en sorts självständighet som Sverige inte hade gett Finland. Alltså, Frankrike använde Ryssland mot Sverige för att sätta åt Storbritannien. Allt går igen, USA kallar detta idag för war by proxy.

    Hemma i konungariket uppstod en form av censur av allt fransk under perioden, inga franska böcker eller tidningar fick införas (bekant?). Vi vara nära att bli av med hela Sverige dessutom (igen) vilket alla som rört sig i skärgården är vittne till. Napoleon tvingar nu samtidigt Danmark att ge sig på Sverige och skickar dessutom franska soldater, men Sverige undsätts av brittiska flottan. Sverige hade nu fiender i syd och i öst.”

    https://newsvoice.se/2022/11/rysshatet-historisk-bakgrund/


  7. Innan 1739-1741 var Sverige en av de starkaste staterna i Europa. I början av 1700 talet kallade Karl XII Ryssland för en dvärg. Sverige hade dock ett problem – riket var starkt beroende av spannmålsimport, främst från Irland, men även från Polen och Ryssland. Irland var fram till 1740 också ett ekonomiskt utvecklat land, sett till jordbruket, som på den tiden var som en industri, Irland var nästan dåtidens Tyskland. Irland också var beroende av England, som höll tillbaka landets utveckling, genom exportrestriktioner. I de ursprungliga Navigation Acts från 1651 och 1660 ansågs Irland vara i nivå med England, men sedan förbjöds Irland 1663 att skicka varor direkt till kolonierna, förutom tjänare, hästar och mat. Det har dock alltid funnits en ”irländsk lobby” i Westminster, och även om anglo-irländarna aldrig åtnjöt någon större makt, vann de vissa eftergifter, och efter 1700 ändrades handelsreglerna något till förmån för Irland. Så, tillbaka till 1739-1741. En kraftig försämring av klimat, kallad Great Frost, när floder och sjöar började frysa i hela Västeuropa, och den genomsnittliga vintertemperaturen var -12, förstörde effektivt Irland som ett suveränt land. Den tidens fruktansvärda skördemisslyckande i Irland krävde livet på 30 % av befolkningen och gjorde också exporten omintetgjord. Tvärtom började staterna leverera spannmål till Irland som humanitärt bistånd. Den missväxten och svälten förstörde inte bara Irland som en självständig stat, utan även Sverige som geopolitisk aktör. I Sverige som var beroende av export av spannmål från Irland, dog mer än 17 % av befolkningen av svält under dessa år. Det var svälten liksom den tullfria spannmålshandeln med Sverige som avbröts av Anna Ioannovna 1736 som drev Sverige till kriget med Ryssland 1741. Det var ett desperat försök att ta över Karelens och de baltiska staternas territorier, rika i jämförelse med Sverige på mat. Ett desperat försök som raderade Sverige som geopolitisk aktör från världskartan.

  8. Ny rysk sångerska:

    https://www.youtube.com/results?search_query=Галина+Журавлова

    ЖурГа / Галина Журавлева

    Musikgenre: Chanson eller Шансон på ryska.
    Enligt uppgift franskt ursprung men har rysk variant.
    Jag gillar den lugna avkoppande sorten som den här.

    Ryssland är patriarkalt så där finns många bra manliga sångare också.
    Inom rysk populärmusik verkar det också som de manliga sångarna dominerar.
    Jag lyssnar gärna på de kvinnliga men ”varannan” går också bra.
    Kanske ingen skillnad mot oss, men jag kan inte göra den analysen.

    Musik är kanske inte bloggens ämne men betrakta sådana här kommentarer från mig som anti-imperialistisk strävan att motverka den kompakta västerländska kulturpåverkan som hindrar oss att möta kultur-rika länder som Ryssland m.fl. och som vägra inordna sig under den västerländska borgerliga maktoligarkin.

    Den från MSM olika webbtabloiden Fria Tider visar med en intervju av Rysslands president Vladimir Putin om Rysslands önskemål vilka jag gärna gör vad jag kan för att förmedla och ge det stora kulturlandet i öster den rättvisa det förtjänar.
    Istället för det orkestrerade rysshatet som förmedlas av det borgerliga, kapitalistiska och imperialistiska samt anglosaxiska USA.

    https://www.friatider.se/putin-usa-ett-hot-mot-traditionella-varderingar

    Ni får tycka vad ni vill, men jag ställer upp för det som Poutin menar.
    För mig är Ryssland inget problem.
    Ryssland för mig är istället ett hopp för framtiden.

  9. Till alla ryssofober som är och väntar på skjuts till Moskva, här är något ni kan gotta er i medan ni väntar 🤪

    ”India is eager to double its trade with Russia despite calls from Western states to join their anti-Russia sanctions regime, the Indian Express reported on Sunday, citing minutes from a recent high-level meeting between Russian and Indian officials.

    “The department of commerce mentioned that it was ready to support the initiative, and on the basis of feedback from various exporters and business entities, it was confident of doubling India-Russia trade within the near foreseeable future,” the document stated, as quoted by the news outlet. According to the report, Indian authorities believe the use of the Indian rupee for trade settlements will help boost mutual trade. The country is expected to start trading with Russia in rupees in the near future, as top lender State Bank of India agreed to facilitate the new mechanism back in September. Also, earlier this week the Indian government officially allowed international trade settlements in Indian rupees, according to the country’s Ministry of Commerce and Industry.

    The volume of trade between the two countries has increased substantially this year, mainly due to a sharp rise in India’s imports of Russian oil. India used to import less than 1% of its total crude oil from Russia, but since the start of the year, it has come to cover about 22% of its oil needs with Russian fuel. Last month, Russia became India’s largest supplier of oil, overtaking Iraq and Saudi Arabia.

    Earlier, Indian Foreign Minister Subrahmanyam Jaishankar said India and Russia are moving towards an annual trade turnover of $30 billion. In 2021, the trade turnover between the two countries amounted to $12 billion, a historic high at the time, according to Russian trade representative in India, Alexander Rybas.

    https://www.rt.com/business/566443-india-russia-trade-double/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here