Tyskland uppträder som en vasall till USA

14
1821
Oskar Lafontaine. Bild: Sandro Harank.

Denna artikel av Oskar Lafontaine har publicerats i Berliner Zeitung. Den har också publicerats hos Pål Steigan.

Han är före detta ledare för SPD och grundare av det tyska partiet Linke tar en hård ställning mot tysk utrikespolitik. Oscar Lafontaine skriver att ”En fortsättning av nuvarande politik leder å andra sidan till utarmning av stora delar av befolkningen, ödelägger hela delar av tysk industri och utsätter Tyskland för risken att bli inblandat i ett kärnvapenkrig.”

Tyskland uppträder som en vasall till USA

För de allra flesta tyska politiker och journalister började kriget i Ukraina den 24 februari 2022. Med denna syn, som utesluter den fullständiga förhistorien till den ryska arméns invasion av Ukraina, kan Tyskland inte bidra till fred.

Diktaren Aischylos tillskrivs citatet: I krig är sanningen det första offret. Därav följer att för att finna fred måste man återvända till sanningen, eller snarare, till sanning. Och detta inkluderar det faktum att varje krig har sin förhistoria. Och Ukrainakrigets förhistoria börjar med USA:s självbild att det är en utvald nation med rätt att vara och fortfarande förbli den enda supermakten.

Därför måste USA göra allt för att förhindra uppkomsten av en annan världsmakt. Det gäller inte bara Kina och Ryssland utan även EU eller i framtiden kanske Indien eller andra stater. Om du accepterar detta påstående och samtidigt vet att USA har den överlägset största militärapparaten i världen, kan du komma till slutsatsen att det är bäst att söka skydd under denna enda världsmakts vingar.

”Tyskland är inte ett suveränt land”

Detta övervägande är dock bara korrekt om den skyddande makten för en fredlig utrikespolitik och inte militärt omringar framväxande rivaler, ständigt provocerar dem och därigenom accepterar risken för krig. Om den skyddande makten har militära installationer på sina allierades territorier, från vilka den för sina krig, då hotar den inte bara sig själv utan också sina allierade med en aggressiv geopolitik.

Bild: Dela av Ramstein flygplats

Ramstein flygplats var och är till exempel oumbärligt för amerikansk krigföring i Mellanöstern, Afrika och Ukraina. Därför, när amerikanerna för krig, är Tyskland alltid en part i kriget, vare sig det gillar det eller inte. Eftersom han hade sett detta sambandet ville Charles de Gaulle till exempel inte att Nato, det vill säga USA, skulle ha militära anläggningar på fransk mark. Ett land, sa han, måste själv kunna bestämma om krig eller fred.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Det faktum att Tyskland inte är ett suveränt land blev tydligt igen när USA:s krigsminister Lloyd Austin bjöd in till en konferens i Ramstein, där vasallstaterna måste bidra till Ukrainakriget. USA hävdar givetvis att de har rätt att avgöra om ett land som Tyskland kan sätta en energiförsörjningsledning som Nord Stream 2 i drift.

Krig med en lång historia

Brzezinki testar ett gevär vid Kyberpasset i Afghanistan.

Ukrainakrigets förhistoria inkluderar också amerikanska strategers bedömningar att Ukraina är en nyckelstat när det gäller dominans på den eurasiska kontinenten. Av denna anledning, enligt president Carters tidigare nationella säkerhetsrådgivare, Brzezinski, i en bok från 1997 med titeln ”The Sole World Power”, måste Ukraina göras till en vasallstat till USA.

Georg Kennan

Medan kunniga amerikanska politiker som George Kennan varnade för att göra Ukraina till en militär utpost vid Rysslands gräns, fortsatte presidenterna Clinton, Bush, Obama, Trump och Biden att driva på Natos östexpansion och upprustningen av Ukraina, även om Ryssland hade påpekat för mer än 20 år att de inte skulle acceptera amerikanska trupper och missiler vid sin ukrainska gräns.

Senast, med Maidan-kuppen 2014, visade USA att man inte var beredd att ta hänsyn till Rysslands säkerhetsintressen. De installerade en amerikansk marionettregering och gjorde allt de kunde för att integrera Ukrainas väpnade styrkor i Natos strukturer. Gemensamma manövrar genomfördes och den ryska regeringens ständiga invändningar nonchalerades.

Ingen stat bör installera missiler från en rivaliserande makt, på gränsen till en kärnvapenmakt, utan tillräcklig förvarningstid och naivt motivera detta med det fria valet av allians.

I detta sammanhang används det illvilliga argumentet att varje stat har rätt att fritt välja sin allians. Men ingen stat bör utan förvarningstider installera, missiler från en rivaliserande makt på gränsen till en kärnvapenmakt och motivera detta naivt med det fria valet av allians.

Föreställ dig om Kanada, Mexiko eller Kuba tillåtit kinesiska eller ryska trupper på deras territorium samtidigt som de tillåter missilbaser som kunde nå Washington utan förvarning.

Sedan den kubanska missilkrisen 1962 har vi vetat att USA aldrig skulle acceptera detta och i tveksamma fall riskera ett kärnvapenkrig. Av detta följer att en aggressiv supermakt inte kan leda en ”defensiv allians”. Efter alla de senaste decenniernas erfarenheter, hur lång tid kommer det att ta för Tyskland att äntligen förstå att det måste ta sin säkerhet i egna händer och göra sig självständigt från USA?

Det var tyska politiker som såg faran med amerikansk politik och försökte att etablera en oberoende tysk utrikespolitik. Willy Brandt visste till exempel att efter andra världskriget måste fred sökas med Ryssland och dess östeuropeiska grannar. Han uppmanade till nedrustning och avspänning och var övertygad om att säkerhet inte kan uppnås i konflikt med varandra, utan bara tillsammans. Helmut Kohl förhandlade fram tysk återförening med Gorbatjov och erkände att fred och samarbete med Ryssland var en förutsättning för en europeisk fredsordning.

Hans-Dietrich Genscher förlorade stundtals favör hos amerikanska politiker, eftersom han fruktade ett begränsat kärnvapenkrig i Europa och därför gjorde allt för att förbjuda kortdistansmissiler och taktiska kärnvapen från tyskt och europeiskt territorium. ”Genscherism” blev ett smutsigt ord i Washington. Klaus von Dohnanyi påpekade nyligen i sin utmärkta bok ”National Interests” återigen inställningen hos några amerikanska strateger att ett kärnvapenkrig begränsat till Europa mycket väl skulle kunna föras.

Så förhindrar man upptrappning

I dagsläget syns inte ens en utrikespolitik som sätter Tysklands intressen i förgrunden. De ledande politikerna i ”trafikljuset (anspelar på de tre färgerna rött, gult och grönt som symboliserar partierna i regeringskoalitionen, ö.a.)”, Scholz, Baerbock, Habeck och Lindner, är lojala amerikanska vasaller. Scholz är för upprustning och är stolt över att kunna meddela vapenleveranser till Ukraina med allt kortare intervall. Han beter sig som om han aldrig hade hört talas om Willy Brandts politik för Östeuropa och avspänning. FDP:s utrikespolitik domineras av vapenlobbyisten Strack-Zimmermann, som varannan dag kräver nya vapen till Ukraina.

Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

 

De gröna har förändrats från ett parti som kom från den tyska fredsrörelsen till att bli det värsta krigspartiet i den tyska förbundsdagen. Annalena Baerbocks uttalanden om att vi ska ”förstöra Ryssland” måste kallas fascistiska. Det största oppositionspartiet är också frånvarande. Som tidigare anställd hos den amerikanska finansjätten Blackrock är CDU:s ordförande Friedrich Merz en lojal atlanticist som kräver ännu fler vapenleveranser och till och med ville stänga Nord Stream 1.

Annalena Baerbock. Bild Wikimedia.

Den tyska utrikespolitiken skadar vårt lands intressen och är inte ett bidrag till freden i Europa. Det behöver en fullständig omorientering. Om det finns en fara för krig mellan kärnvapenmakter på grund av USA:s geopolitik är det tysk och europeisk politiks uppgift att göra allt för att hålla vårt territorium utanför denna konflikt.

Europa måste loss-koppla sig från USA och spela en förmedlande roll mellan de rivaliserande världsmakterna. Tillsammans har Tyskland och Frankrike potential att bygga en oberoende europeisk utrikes- och säkerhetspolitik.

 

Det är dags att komma igång. Vi kan inte alltid förlita oss på kloka militärer för att förhindra en kärnkraftskatastrof i händelse av en krigförande eskalering. Positiva exempel är den sovjetiske sjöofficeren Archipov, som förhindrade avfyrningen av en kärnvapentorped under den kubanska missilkrisen, eller den sovjetiske överste Petrov, som 1984, när de ryska datorerna felaktigt rapporterade att USA avfyrat kärnvapenbestyckade interkontinentala missiler, beslutade att inte avfyra den kärnvapen-motattack som faktiskt hade beordrats i detta fall.

Det är dags att sluta överlåta fredsinitiativ till Turkiets president Erdogan ensam. Om USA, enligt eget erkännande, inte är beredd att arbeta för en vapenvila och ett snabbt slut på kriget i Ukraina, ligger detta i européernas existentiella intresse.

Grundaren av Pink Floyd, Roger Waters, har rätt när han påpekar att fred fortfarande kan uppnås på grundval av Minsk-avtalen. Om USA däremot deklarerar att målet är att försvaga Ryssland så att det aldrig mer kan starta ett liknande krig är det ren cynism. Hur många fler ukrainare och ryssar måste dö tills USA har kommit tillräckligt nära sitt geopolitiska mål att på ett avgörande sätt försvaga Ryssland?

Europa har nu de högsta energipriserna

Europeiska industriföretag håller på att flytta ut och etablera nya filialer i USA. De enorma beställningarna till den amerikanska vapenindustrin och de orimliga vinsterna från den miljöskadliga amerikanska frackingindustrin gör det också mycket tydligt vem som drar nytta av detta krig och sanktionerna.

Mot bakgrund av denna situation borde även ’trafikljus’-politiker som är oerfarna i utrikespolitiken förstå att det inte finns någon väg runt.

Ett första steg skulle vara att driva på för vapenvila, presentera en fredsplan och sätta Nord Stream 2 i drift.

En fortsättning av den nuvarande politiken leder å andra sidan till att stora delar av befolkningen utarmas, att stora delar av tysk industri förstörs och att Tyskland riskerar att hamna i ett kärnvapenkrig.

Oskar Lafontaine, 78 år, författare till gästbidraget, var ministerpresident i Saarland, SPD:s kanslerkandidat 1990 och SPD-ledare och finansminister i Schröders regering 1995-1999. Från och med 2005 arbetade han i ledande positioner inom partiet die Linke. Den 17 mars 2022 meddelade han sin avgång och har sedan dess varit partilös.

Föregående artikelPutin – Västerlandet och eliter luras
Nästa artikelVem är Liz Truss?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Tack för en mycket upplysande text!
  En alldeles förträfflig och klarsynt analys, som våra politiska ledare här hemma borde läsa.
  Citat från artikeln.
  ”Europa måste loss-koppla sig från USA och spela en förmedlande roll mellan de rivaliserande världsmakterna. Tillsammans har Tyskland och Frankrike potential att bygga en oberoende europeisk utrikes- och säkerhetspolitik.”
  Till detta citat; Om vi väljer att inte bli medlemmar i USA/Nato, som med vapenmaktens hjälp uppenbart strävar efter världsherravälde, kunde vi i egenskap av alliansfritt land medverka till avspänning o fred på denna för mänskligheten boende, mycket sköra jordklot.

  Därtill finns ett anständigt krav att ställa på våra politiska ledare
  när de nu valt krigets väg framför att söka diplomatiska lösningar.
  Vad är målet; är det tänkt att utplåna Ryssland som självständigt land
  och om en sådan strategi inte når framgång, vad är nästa steg?
  I ett sammanhang; en mycket viktigt fråga som kräver ett svar,
  våra folkvalda måste lämna till sina uppdragsgivare.

 2. Tyskland har avsiktligt styrts styrts av klimatångestfyllda kvinnor och deras simp-män till att bli beroende av rysk exportenergi. Putin har invaderat Ukraina i tron att han kan spela ut europeiska länder mot varandra. För Tysklands del finns två alternativ; att underkasta sig Ryssland, eller att återvända till eget kol och kärnkraft. Vindkraftsfanatikerna blandar bort korten. Vindkraft är billigt när det blåser, när det inte blåser måste man ha 100% produktionskapacitet i uthålligt planerbar energi; kol och kärnkraft. Att lägga ner kärnkraft och kolkraft går inte, den måste finnas kvar, oavsett hur många väderkvarnar man bygger. Tyskland har kol, och kommer att tvingas använda det, eller frysa och se sin industri gå under.

  Putinkriget innebär en påtvingad europeisk tillnyktring. Den ryska imperialismen finns kvar, dess vilja att dominera västeuropa finns kvar, dess globala förstörelsekapacitet finns kvar. Önske-ekvationer som ställs upp utan grundläggande element elimineras av realiteterna. Europas försvar mot rysk imperialism grundas på axeln Washington/London/Bryssel/Paris/Berlin/Rom. Islamofascisten i det ockuperade Konstantinopel är ingen allierad. Grekland saknar egen försvarsförmåga mot turken, och skyddas i praktiken av Frankrike-Italiens medelhavsstyrkor. Sverige kan inte försvara sig, sosseborgarna har lagt ner försvaret, kvar finns bara en utlandsägd försvarsindustri i världsklass.

  Vi har varit allierade med anglosaxarna sen 1945, när den ena socialisten krossade den andra i historiens blodigaste krig. Vi har aldrig varit neutrala i striden mellan demokrati och socialism. Både sovjetunionen och nazityskland var vår fiende. Generalstaben planerade för två krigsfall; socialistisk invasion från söder, öster eller norr, från nazityskland eller sovjetunionen.

  • Trams! Den enda imperialistmakten är USA och deras vasaller i EU och är man så dåligt påläst ska man nog ta reda på fakta innan man skriver smörja som ”Jerka Stenberg”. Ännu en nyttig idiot åt globalismen har alltså!

  • Ja du.
   Med dagens priser på el är det plötsligt lönsamt att göra vätgas av vindkraft.
   Vips så var hela problemet löst.

  • Anglosaxerna låg i själva verket bakom såväl kommunismen som nazismen. Hade du följt kommentarerna här över tid hade du kunnat se detaljer om det.
   Stalin och andra inom Sovjet hade inget val annat än att förbereda sig för anglosaxernas anfall med den av anglosaxerna finansierade Hitler som proxy.
   Tyska fallskärmsjägare som senare blev författare berättade hur diskussionen kunde gå under trupptransport till östfronten.
   Dom var eniga om att det inte var Tyskland som betalade utan dom var anglosaxernas legoarme.
   Du kanske skriver din missvisande kommentar utan att verkligen tro på innehållet?
   Men det är riktigt att Sverige liksom nästan alla de övriga var på samma sida som anglosaxerna.
   Hade Sverige försökt hindra Hitler hade britterna sett till att vi blev ockuperade liksom britterna förorsakade både för Norge och Frankrike.
   Och dessförinnan hade britterna räddat Hitler från hans egna reguljära armes generaler när dom vädjade till britterna att säga ifrån före inmarschen i Tjeckoslovakien.
   Hitler skyddades av SS och det behövdes ett trovärdigt motstånd från britter och fransmän i och med att Tysklands flank i väster var oskyddad.
   Men britterna passade eftersom deras avsikt var kriget mellan Tyskland och Sovjet.
   Precis som nu faller skulden blytungt på anglosaxerna.
   Och precis som då är majoriteten ett lätt byte för anglosaxernas lögnimperium.

   • Du har upprepade gånger påstått att anglosaxerna ”låg bakom såväl dödsfienderna kommunismen och den kapitaliststödda nazismen. Har inte sett belägg för det. En annan sak är att anglosaxerna sökte dra fördel av dessas rivalitet.

    • Anders Romelsjö (red) 9 september, 2022 At 15:12
     Nja, det beror på vad man kallar vad och beskriver det. Europa var splittrat, och starka affärsintressen i USA, huvudsakligen judiska, ville av affärs skäl se ett mer enat Europa. Hitler ville även han se ett enat Europa, och inte att förglömma, detta var innan rasförföljelserna i Europa ens var påtänkta. Därför stödde starka amerikanska affärsintressen Hitler ekonomiskt i hans strävanden att ena Europa, och eftersom de amerikanska affärsintressena dominerades av judar, gick pengarna huvudsakligen till judiska affärsintressen i Tyskland. Dessa amerikanska affärsintressen ville även införa nazismen i USA då den sågs som överlägsen. Även, den judiska folkgruppen Tyskland bestod av omkring 1,5% av befolkningen, men kontrollerade omkring 40% av ekonomin. Uppgifterna går isär. Tiderna var dåliga, medan tyska befolkningen svalt, bokstavligen, levde den judiska folkgruppen mycket väl. Kom här ihåg att detta var andra tider än dagens. Folktillhörighet betydde mycket, och klyftan var stor och sågs som väsentlig. Detta var en av de grundläggande faktorerna till judeförföljelserna i Tyskland. Hitler och nazisterna utnyttjade senare detta.

  • @Jerka Stenberg 9 september, 2022 At 10:17
   För det första invaderade Ryssland, inte Putin, inte alls Ukraina. Vad man gjorde var att sätta topp för en amerikanskt driven förintelse och utrotning av etniska ryssar i Ukraina. USAs uppenbara målsättning är densamma som Hitlers, Ukraina skall vara basen för att kuva och plundra Ryssland, och senare Kina. För närvarande är Tyskland som en marionett underkastad diktaturen USA. Det gäller nu att befria Tyskland från den ockupationen, vilken pågått sedan WW2. Rysk gas har alltid varit lösningen för Tyskland. Naturgas, Metan, är över 100 gånger mer växthusdrivande än koldioxid, så genom att bränna den förbättrar vi klimatproblemen med en faktor 100. Den tyska regeringen har blivit USAs marionett, och dt måste brytas så Tyskland kan fatta egna beslut. Någon rysk imperialism som motsvarar den amerikanska finns inte.

   • Karl, metan är för det första inte hundra gånger mer växthusdrivande än koldioxid. För det andra brys det ner till koldioxid helt och hållet på endast tio år, och med halveringstakten inräknad är den högre växthusdrivande effekten försumbar. Självklart hade Tyskland inte satsat på rysk gas om det inte vore betydligt mer klimateffektivt än att bränna kol.

    • Det visar i alla fall beräkningarna och mätningarna, men förstås, vetenskapliga beräkningar och mätningar överstämmer mycket sällan med åsikter.

 3. Tyskarna måste avsätta hitler i kjol Anna Lena Baerbock, sedan så se till att andra imperiekollaboratörers huvuden rulla. Den tyska befrielse kampens allra största mål ska vara att driva USAs ockupations armé ut ur Tyskland.

  ”the case of Anna Baerbock, Germany’s Foreign Minister and a member of the CIA’s war mongering Green Party. In this video, this Green stooge pledges to continue to fund Zelensky’s war effort along with, presumably, his property empire, “no matter what my German voters think” or how hard their life gets. This modern day Hitler in a dress is, in other words, prepared to let elderly Germans, who are already foraging for wood to replace Russian gas, freeze to death this winter if that is what it takes to keep Zelensky’s rump Kiev regime and his thriving property portfolio going. Baerbock, whose CIA inspired Green Party commands no more than 15% of the German vote, does not care what they or any other Germans think. If Uncle Sam wants his German colony to continue to fund Zelensky and like minded gangsters, so be it.”

  https://strategic-culture.org/news/2022/09/04/russophobia-running-riot/

 4. En mycket bra artikel! Något liknande skulle garanterat aldrig släppas igenom i något svenskt mainstream medium, så man kan på god grund fråga sig vilka som är mest styrda av jänkarna; Tyskland eller Sverige?

 5. Vad sägs om att sluta prata om imperialistiska länder i västvärlden, och istället tala om de krafter/sammanslutningar, som driver västvärldens regeringar framför sig! DVS miljardärerna/fianseliten Rochefeller; Gates, Besos m.fl. Framförallt de sammanslutningar de driver WEF; Bilderberggruppen,Trilateralen m.fl.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here