Putin – Västerlandet och eliter luras

7
1405

Detta är utdrag ur ett geopolitiskt viktigt tal som Putin höll nyligen, och som jag inte hittar återgivet i svensk press då detta skrivs. Återger en sammanfattning i RT, Russia Today.

Läs gärna nyligen publicerade artikeln: Kommer Europas energikris från Moskva? Eller rentav från Berlin och Bryssel?

President Vladimir Putin höll ett långt tal vid Eastern Economic Forum i Vladivostok, i Rysslands östra del.

Han kommenterade bland annat den pågående krisen i världsekonomin, som han tillskrev västvärldens eliters kortsiktighet. Enligt Putin försöker de klamra sig fast vid den globala makten medan den glider dem ur händerna.

Här är några av de viktigaste punkterna som Putin tog upp i sitt tal.

Den västerländska dominansen minskar

Världen står inför allvarliga ekonomiska utmaningar, och till skillnad från effekterna av Covid-19-pandemin är den nuvarande turbulensen resultatet av medvetna beslut som fattats av västländer, sade Putin. Västvärlden fick ”sanktionsfeber” när den försökte tvinga på andra nationer sin vilja. Enligt presidenten är detta visserligen inget nytt, men den nuvarande situationen präglas av särskilda omständigheter – USA håller på att förlora sin dominans i den globala ekonomin och politiken, ett ”tektoniskt skifte” som västvärldens eliter inte är villiga att erkänna.

Eliterna ”slår ut

”Västländerna vill bevara den gamla världsordningen, som bara gynnar dem, och få alla att följa de ’regler’ som de själva uppfunnit och som de regelbundet bryter mot eller ändrar till sin fördel”, sade Putin.
Motstånd från andra nationer ”får västliga eliter att ’piska på’ och fatta kortsiktiga beslut som påverkar världens säkerhet, politik och ekonomi”, tillade han.

Västvärldens ledare är ”avskilda” från sitt folk

Den politik som förs av ledarna i USA och dess allierade strider mot allmänhetens intressen, som de är tänkta att skydda – detta visar att de västerländska eliterna är ”avskilda från sitt eget folk”, enligt Putin.
EU:s regeringar är ett bra exempel – de har beslutat att frikoppla sina ekonomier från Ryssland och nekar sina företag prisvärd energi och tillgång till den ryska marknaden, vilket gör dem oförmögna att konkurrera, sade han.

Putin förutspådde att amerikanska företag kommer att gå i spetsen för att ta marknadsandelar av företag baserade i EU som ett resultat av detta. ”När [amerikanerna] driver sina intressen begränsar de sig inte och drar sig inte för något”.

Västvärlden lurar fattiga länder

Den globala ekonomiska krisen kommer enligt presidenten att drabba utsatta nationer värst av alla – för många människor är det en situation på liv och död, eftersom fattiga länder inte kommer att ha möjlighet att köpa viktiga produkter.
Samtidigt låtsas västländer att de vill hjälpa till men gör bara det som ligger i deras eget intresse, vilket enligt Putin exemplifieras av avtalet om spannmålsexport till Ukraina. Ryssland gick med på att hjälpa fartyg lastade med spannmål att lämna ukrainska hamnar enligt ett arrangemang som förmedlades av Turkiet och FN i juli. De flesta av fartygen har dock gått till EU-länder i stället för till länder som kämpar, sade presidenten. https://www.rt.com/russia/562332-west-deceived-poor-nations-grain-putin/

”Bara två fartyg av 87 lastades [i Ukraina] inom ramen för FN:s livsmedelsprogram, som arbetar för att ge bistånd till behövande länder … bara 3 procent som skickades till utvecklingsländer.”
Enligt Putin har västländer decennier och till och med århundraden av erfarenhet av att plundra kolonier, och använder samma tillvägagångssätt idag. För att förhindra humanitära katastrofer föreslår Ryssland att man begränsar destinationerna för ukrainsk spannmål för att förändra situationen.

Ryssland klarar av sanktionerna

Ryssland hanterar skadorna som orsakats av västvärldens ”ekonomiska, finansiella och tekniska aggression” relativt väl, sade Putin. Han noterade att landets finansiella system har stabiliserats, att inflationen går ner och att arbetslösheten är rekordlåg.
Vissa företag har verkligen drabbats, särskilt de vars verksamhet är beroende av Europa på något sätt, sade han. Den ryska regeringen har mekanismer på plats för att stödja dem.

Asiatiska länder vill ha samarbete

De flesta nationer i Asien-Stillahavsregionen (APAC) förkastar ”sanktionernas destruktiva logik” och försöker främja affärsrelationer och ekonomisk tillväxt till förmån för sina befolkningar, sade Putin. Ryssland uppskattar aktörer som delar dess inställning till nationell suveränitet. Överflödet av sådana länder i APAC är ”dess stora konkurrensfördel” och en källa till långsiktig utveckling.

Ryssland startade inte konflikten i Ukraina

När värden bad honom kommentera hur krisen i Ukraina har påverkat Ryssland upprepade han Moskvas ståndpunkt att konflikten har framtvingats.
”Vi startade inte något i form av militära åtgärder. Vi försöker avsluta den. Militära åtgärder inleddes 2014, efter en väpnad kupp i Ukraina av dem som inte ville ha en normal utveckling och försökte underkuva sitt eget folk, genom att genomföra den ena militära aktionen efter den andra och utsätta Donbassborna för folkmord i åtta år.”
Ryssland beslutade att använda militärt våld åtta år senare. Att göra det var en moralisk skyldighet gentemot folket i Donbass, som Moskva inte kunde skydda med fredliga medel, sade Putin. I slutändan kommer Ryssland att gå stärkt ur konflikten både nationellt och internationellt, tillade han.”

Washington Post har kommenterat talet och skriver ”Rysslands president Vladimir Putin kallade på onsdagen västvärldens sanktioner för ”dumma” och hotade att stoppa all energiförsäljning till Rysslands kritiker om de går vidare med ett tak för oljepriserna som föreslagits av gruppen av sju industrialiserade ekonomiska makter.

”Vi kommer inte att leverera gas, olja, kol, eldningsolja – vi kommer inte att leverera någonting”, sade Putin i ett trotsigt tal vid plenarsammanträdet för Eastern Economic Forum, som hölls i staden Vladivostok i Rysslands fjärran östern.

Redaktör Romelsjö: Enligt SvT:s Rapport 7/9 kl 19.30 sa Putin ungefär ”Vi kommer inte att leverera någonting om det inte är till gagn för ekonomi”.

Men i västvärldens egen utmanande replik upprepade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen att Europeiska unionen har för avsikt att bryta Rysslands grepp om de globala energimarknaderna och att den kommer att gå vidare inte bara med taket för oljepriserna utan även för naturgaspriserna.

”Nord Steam 1 är praktiskt taget stängt nu”, sade Putin på onsdagen. ”Det finns en oljeläcka där – det är en potentiellt explosiv situation, en brandrisk. … Ge oss en turbin, så kommer vi att sätta igång Nord Stream 1 i morgon. Men de ger oss ingenting.”

Putin sa dock att Moskva var redo att ”trycka på knappen” och pumpa gas ”så tidigt som i morgon” genom Nord Stream 2-rörledningen, som Tyskland har blockerat från att börja fungera, till Kremls stora ilska.

Föregående artikelKommer Europas energikris från Moskva? Eller rentav från Berlin och Bryssel?
Nästa artikelTyskland uppträder som en vasall till USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  • Oj oj oj! Säger du det @Tommy? Om Ryssland är det du påstår den är, så man undrar självklart vad ska man kalla den värsta och mest brotts tyngda nationen i historien?

   Det finns en annan nation som är nästan lika mordisk, rasistiskt och brottslig och det är apartheid israel. Vad ska man kalla den tycker du @Tommy? Super fascistisk lämpar bäst, eller hur @Tommy?

  • @Tommy Ohlsson 8 september, 2022 At 15:28
   För att dom inte längre tillåter det så kallade ”väst” att använda dom som fotskrapa och spottkopp. För övrigt, vem gör den bedömningen, och på vilka grunder. RIC är framtiden, ett fenomen väst-media helt tiger om. RIC står för Ryssland – Indien -China.
   —The Russia-India-China (RIC) Framework Is The Key To The Asian Century
   https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=3234
   ”Väst” dör sot-döden, självförvållat.

 1. So what does Putin describes here?
  He describes the aggravation of intra-imperialist antagonisms. He represents the one side and he demands what his class of his country thinks that belongs to them.
  The problem is that this can/will lead to a new imperialistic war, between the old and new powers.

  Unfortunately this will lead to a bloodbath and only the mass movement can stop it.

  The communist and labour movement should not stand behind the one or the other imperialist.

  I can read swedish.

  • @Asimos 8 september, 2022 At 19:57
   Det är snarare så att den gamla kolonial makt strukturen av härskare, plundrare och utsugare nu faller sönder. En ny världsordning är på väg, en multipolär världsordning utan en central miltärdiktator. Det gamla ”väst”, alltså USA och Europa, skulle nog gärna vilja ingripa militärt, och har gjort det ibland, med katastrofala resultat. Det gamla ”väst” håller helt enkel på att avliva sig självt som hegemonisk härskare.

 2. Han har HELT rätt herr Putin. Att våra korkade idioter till medierna inte nämner allvaret och de seriösa i talet är INGET nytt,så har man gjort över 8år och borde skämmas ihjäl. ALDRIG genom åren har man fått veta vad Ryssland Putin vill och säger vid seriösa tal.Där man jämt genom åren endast plockar ut ett värdelöst ord och vinklar de åt helvete fel och falskt ju. Lägg ner dessa sanktioner också nu fan dom har ju misslyckats och INGET fred är i sikte efter över halvår nu,tvärtom bara förlänger man detta vidriga proxy kriget. Fått nog. Freds förhandlingar GENAST och bort med dom idiotiska sanktionerna herregud vilka knäppskallar man varit. Isoleringen har gått åt skogen där varken Asien, mellanöstern, Afrika och Latinamerika ställer upp på. Fred GENAST och inga mer vapen och alla dessa miljarder på löpande band HELT gratis till korrupta landet

 3. Ett krig som ingen vill förlora, men på gränsen till en kärnvapenmakt, då
  kan det uppstå problem. Sverige och Finland hyser ingen oro för Ryss-lands offensiva militära förmåga, därför har man kuppat in oss i Nato, när chansen kom, vilket är att servera oss på bricka, i ett kommande storkrig, Barbarossa 2.0.

  Varför skulle detta beslut vara visare än vår invandrings- eller energi-politik, , eller klassklyftepolitik, det är sånt som kan oroa, spåren förskräcker från besluten i svensk inrikespolitik.

  Att Sverige och Finland har uppträtt mycket fientligt mot Ryssland, utan
  anledning har man blivit en av EUs duktigaste (som vanligt) europeiska legoknektar, kan få negativ betydelse i framtiden. Varför vill USA ha tillbaka Kalla kriget, som man nyss var så glad att slippa, och nu en mycket värre kärnvapensituation, globalt, vi minns den förra, samtidigt som Ryssland och Kina stärker sina band. Är det en framgångsrik utrikes-politik, som vi skall förlita oss på, alltså USAs långt borta över havet ?

  Att Sverige inte skickar ner Archer-artilleriet kan ju ses som måttfullt, men pjäserna är inte många, möjligtvis är regeringen rädd att skärpa
  kriget ytterligare, som Sverige bidrag till den allmänna förstörelsen.
  Klimatkrisen kom, kriget kom, och energikrisen, som ju är självförvållad.
  Hösten blir intressant.

  Sverige är i princip co-belligerent, medkrigförande, med de risker det innebär, i en eskaleringstrappa, där den övre våningen, steget innebär troligtvis taktisk eller strategisk kärnvapenutväxling, för att nå förhand-lingsbordet. Sveriges ansvar som en progressiv neutral fredsmakt har lämpats överbord, en 200-årig tradition, och vi står inför ett viktigt val. Upplevs inte som förtroendeingivande, när stora nationer inte upplever sig ha några val.

  Är det den samtida typiska flockberusningen, när man gruppar i EU och sen Nato, som sätter ner omdömet? Internet/www skapades för att klara av kommunikation under ett kärnvapenkrig, kanske det ursprungliga syftet kommer till nytta då iaf, mobilen kan användas för en selfie med en kärnvapensvamp, som bakgrund.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Upptäck mer från Global Politics

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa