Utrikesminister Billström: Inga kärnvapen i Sverige! Så bra!

5
1017
Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap

Redaktören: Som bekant har bland andra vi i Nätverket mot svenskt Nato-medlemskap protesterat mot ÖB:s uttalande om att Sverige i ansökan till Nato inte ska ha några förbehåll. Kärnvapen och militära baser skulle då få finnas på svenskt territorium. Nu tar regeringen ställning mot kärnvapen i Sverige – men nämner inget om baser. Återger artikel i SvD och TT Utrikesminister Billström: Inga kärnvapen i Sverige, samt den text på flygblad som Nätverket delat ut bl.a. 4/11, och 5/11 på Sveriges torg.

Vi vet dock inte säkert om det är vårt flygblad som övertygat Billström och regeringen. (Skämtförsök).

I mitt tal på Sergels torg 5/11 noterade jag att den socialdemokratiska regeringen i sin ansökan om medlemskap i juni inte gjorde några förbehåll. Protest mot kärnvapen och främmande militärbaser i Sverige!

Och noterat att försvarsminister Jonson gav stöd till ÖB:s uttalande för några dagar sedan Hur ligger ÖB nu till hos regeringen? Är detta sista budet? Vad sker om Nato trycker på att Sverige ska ta bort kärnvapenförbehållet? Och inget känt förbehåll för Nato-baser i Sverige.

_______________________________________________________________

Billström: Inga kärnvapen i Sverige

Den svenska linjen är fortsatt att Sverige ska göra som Danmark och Norge och ensidigt deklarera att man inte ska ha kärnvapen på det egna territoriet.

Det säger utrikesminister Tobias Billström (M).

– Det är fortsatt den moderata linjen långsiktigt, säger han till journalister efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.

Det blev uppståndelse för en tid sedan när ÖB rekommenderade att Sverige inte skulle ha några förbehåll i anslutningsprocessen för Natomedlemskap, det vill säga att man inte skulle deklarera att man inte vill att kärnvapen stationeras i Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson (M) anslöt sig till samma hållning när Finlands statsminister Sanna Marin sade samma sak.

Det väckte kritik från flera håll. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson (S) sade att regeringen måste klargöra att man står fast vid förbehållet. Man kritiserade regeringen för att bryta mot traditionen om enighet och förankring i utrikespolitiken.

Alla partier har tidigare deklarerat att Sverige inte ska tillåta att kärnvapen placeras här.

– Frågar du mig upplever jag aldrig att vi har varit oeniga. Det där är bara en storm i ett vattenglas. Vi har aldrig haft för avsikt att ändra förutsättningarna för ansökan som är inlämnad av den gamla regeringen, säger Tobias Billström.

– Just nu är vi mitt uppe i en ansökningsprocess som bygger på en ansökan som lämnades in i bred politisk enighet utan några förbehåll. Och det följer också hur det har sett ut traditionellt när alla stater har valt att bli medlemmar i Nato, säger han.

TT: Det kan möjligen vara litet svårt att hänga med i svängarna. Vi ska inte ha några förbehåll. Men vi ska inte ha kärnvapen stationerade i Sverige. Hur går det ihop?

– Det går ju inte att ändra det faktum att vi har lämnat in en ansökan som just nu processas, och den lämnades in utan förbehåll. I och med att vi har gjort det, så blir det väldigt märkligt om vi ska ta upp en parallell diskussion. Jag tror att vi ska hålla oss till vad som faktiskt står i den här ansökan, säger Billström.

Processen att bli medlem i Nato måste först slutföras, innan Sverige kan komma med ensidiga deklarationer av samma typ som Danmark och Norge, framhåller han.

– Ingen annan stat har kommit med en ansökan som har innehållit några förbehåll. Vi har inte för avsikt att göra på något annat sätt heller från Sverige. Lagt kort ligger, säger Tobias Billström.

Men väl inne, är regeringens hållning den samma som förra regeringens, att vi ska göra som Danmark och Norge, enligt utrikesministern.

FLYGBLADSTEXTEN 4/11, 5/11 OCH 10/11.

ÖB välkomnar kärnvapen och främmande militärbaser

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén uppmanar regeringen att acceptera kärnvapen eller Natotrupper på svensk mark. Det är ett sensationellt uttalande. Regeringen bör omedelbart avsätta Micael Bydén från hans post! Men uttalandet har med stor sannolikhet stöd hos den nya regeringen.

I Försvarsmaktens militära råd till regeringen, som ÖB överlämnade tisdagen den 1 november, står: ”Sverige bör etablera sig som ett basområde för allierade mark-, flyg-, och marinstridskrafter”. ÖB uppmanar politiker att inte sätta upp gränser för Natomedlemskap. I det innefattas inte bara stationering av Natotrupp, utan också kärnvapen, på svensk mark.

Att göra Sverige till basområde för Nato innebär i praktiken att låta främmande makt ockupera vårt land. Att stationera kärnvapen i Sverige innebär att göra vårt land till måltavla för angrepp med kärnvapen. Och en del Nato-länder, som Danmark, Norge och Spanien har förbehåll mot kärnvapen

USA:s politik med stöd av ÖB är en ytterst farlig politik i ett läge då motsättningarna skärps i oroväckande takt mellan USA och Nato å ena sidan och Ryssland å den andra sidan. Risken är redan stor att Sverige görs till frontstat i ett storkrig mot Ryssland, ett krig som absolut inte gagnar vårt land utan förs i främmande makts intresse. Natobaser och kärnvapen på svenskt territorium gör detta hot akut.

Att utforma Sveriges säkerhetspolitik är en uppgift för valda politiker, inte för militära befälhavare, vilkas politiska lojaliteter är oklara.

Vi kräver:

 • Inga Natobaser eller kärnvapen på svenskt territorium!
 • Sverige måste underteckna och ratificera FN-resolutionen om förbud mot kärnvapen!
 • Sverige ut ur krigsalliansen Nato!
 • Avsätt ÖB Micael Bydén!
Föregående artikelEn ”otänkbar” ekonomisk kris väntar Europa
Nästa artikelGalet – ska nya lagen gå under radarn?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Det som har betydelse är hur det ser ut när det hettar till. Och då har Sverige inget att säga till om. NATO har ingen skyldighet att redovisa vad dom har i Sveriges närområde eller i Sverige. Det är därför meningslöst att påstå saker om undantag för nånting när man är med i NATO.
  Dom här utspelen är bara till för att vilseleda allmänheten precis som är fallet i Danmark och Norge.
  Vad som gäller innan NATO-medlemskap beror ju på vad man har avtalat och Sverige har sen länge avtalat saker i hemlighet eller åtminstone inte tydligt offentliggjort. Sverige har ju sen 1960-talet då Sverige avstod från ett eget kärnvapenprogram avtalat med USA om att få beskydd av deras kärnvapensköld. Hur det skulle gå till praktiskt vet jag ej. Hade de avtalat att B52-or skulle stationeras här eller handlade det om att anfall mot Sverige skulle vara likvärdigt med ett anfall mot NATO?.
  Att dom är angelägna om NATO nu är väl främst av kommersiella skäl?

 2. Men baser för Nato inne i Sverige säger de inte nej till eller att kärnvapenbestyckade militära fordon, flyg kan lägga till i Sverige.

 3. Det finns ingen annan anledning att ha kärnvapen i Sverige än att göra Sverige till ett mål för kärnvapenattack.

  NATO:s atomubåtar ligger med all sannolikhet redan i Östersjön och blir ibland påkörda av civila färjor, vilket följs av en strid ström av lögner åt NATO från den politikeradel som agerar agenter åt främmande makt. https://swebbtube.se/w/hKQCGgL31e9e3Ngf5Bb8GE

  Men det är klart att Washington, Pentagon och London hellre vill se ett krig som försvagar EU och det var väl därför de sprängde Nordstream 2? 1+1=2

  Sverige borde istället bojkotta Storbritannien och USA och alla andra korrupta regimer som agerar deras vasaller! De är terrorister som provocerade fram kriget i Ukraina genom kriminella nazister som besköt rysktalande civila i Donbass, vilket också är terrorism och folkmord.

  Det visar sig nu alltmer tydligt att de även håller på med biologisk krigföring mot hela jordens befolkning. Nürnbergrättegångar på momangen, innan de släpper ut något mer skit!

 4. Då är det bara
  1. att lägga fram lagförslag om att skriva in i den svenska grundlagen (regeringsformen) att Sverige är en kärnvapenfri zon, och
  2. att skriva på och ratificera FN:s kärnvapenförbud {TPNW).
  Allt i enlighet med den svenska folkviljan.

  Svensktillverkning av kryssningsrobotförsedda (som potentiellt kan laddas med kärnvapen) attackubåtar skall vara helt uteslutet (liksom offert om 4 sådana ubåtar till NATO-landet Nederländerna).

  Vad Wallenberg och hans militära och politiska lakejer säger hör inte hit.
  Och vad Atlantic Council säger borde betraktas som påverkansförsök av främmande makt.
  Lundin, Oksanen, Bydén m fl borde utredas som landsförrädare.

  Till och med i den i många avseenden icke-föredömliga krigsnationen USA görs ihärdiga försök att granska den förre presidenten för kärnvapenrelaterade oegentligheter. När skall vi se motsvarande granskning och utredning av stats/utrikesministrarna Andersson/Linde för landsförräderi (sålt ut Sveriges alliansfrihet genom samarbete med främmande makt). Politiker som tävlar om att bekämpa gängkriminalitet och olaga vapeninnehav slår sig gladeligen i lag med världens värsta maffiaorganisation (USA/NATO) som bevisligen är i besittning av olagliga (enligt TPNW) vapen och som är att betrakta som brott mot mänskligheten (kärnvapen).

  Genom att göra ett USA/NATO-samarbetande Sverige till kärnvapenmåltavla har de två senaste regeringarna vårdslöst gjort sig skyldiga till att äventyra det svenska folkets säkerhet. Den upprätthölls genom alliansfriheten. Illusionen om säkerhet genom upprustning och kärnvapenparaply upprätthålls av vapenindustrin och militär med egenintressen. När skall vi lära oss att arbeta för fred med diplomatiska metoder och via FN i stället för att lyssna på sådana destruktiva krigsmånglare.
  Det ständigt omtalade nya och allvarliga ”säkerhetsläget” är snarare att betrakta som ett västerländskt självskadebeteende, bland annat genom att göra Gotland till en strategiskt placerad permanent amerikanskt ”hangarfartyg” mitt i Östersjön och NEAT med Vidselområdet till bas för amerikanska vapentester och som potentiell bas för arktiska krig.

  Mullvadar och förrädare står oftast att finna högst upp i hierarkierna. Skall man städa en trappa bör man börja uppifrån.

 5. Det spelar nog ingen roll vad den amerikanska marionettregimen i Sverige gör eller säger, det är USA som bestämmer i slutändan. NATO syftar bara till att bana vägen för allt hårdare USA kontroll av Sverige. Vill USA placera kärnvapen i Sverige gör dom det, svenskarna blir knappast tillfrågade. Sverige blir alltså första målet i en kärnvapenkonflikt, inte USAs eget land. Lösningen är att närma Sverige den fria världen, den värld som inte ligger under USAs kontroll.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here