Galet – ska nya lagen gå under radarn?

11
1511

10 november publicerade jag en kraftig protest på DN Debatt mot den nya ”Spionerilagen” av ”tunga” namn i media. Tunga medieprofiler kräver att Spionerilagen stoppas! Igår publicerade SvD en artikel i samma fråga av samhällsdebattörerna Thomas Molén och Stina Oscarsson.

___________________________________________________________

Galet – ska nya lagen gå under radarn?

Riksdagsledamöter som ”trycker på knappen” bara för att ledningen har sagt det. Medborgare som bara vill protestera på betald arbetstid. Sveriges grundlag är på väg att ändras, och när Stina Oscarson fördjupar sig i frågan upptäcker hon att de stora orden blivit oanvändbara.

Jag trodde inte på det när jag hörde det först.

Det var liksom för galet.

Jag hade just någotsånär förlikat mig med tanken på ett framtida Natomedlemsskap med vetskapen att det kommer ju ändå gå att granska. Då kommer nästa slag.

Den 16:e november väntas nämligen riksdagen rösta för en ändring i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen som kraftigt kommer att begränsa denna möjlighet.

Det hela går under något så kryptiskt som den nya lagen om utlandsspioneri (proposition 2021/22:55) och innebär i korthet att det blir brottsligt att röja uppgifter gällande internationella samarbeten som stör Sveriges relation till andra länder.

Nästan ingen av det dryga dussinet riksdagsledamöter från olika partier jag talar med har en aning om innebörden av detta förslag. Trots att de redan röstat om det en gång. Så sent som i april. Två omröstningar krävs dock eftersom det gäller en ändring i grundlagen. Men som en av dem sa: Vi trycker på knappen över hundra gånger i veckan. Man har inte en chans att sätta sig in i allt. Och har ledningen sagt att man ska rösta ja. Då gör man det.

När jag berättar att innebörden av detta förslag är att det med största sannolikhet hade varit omöjligt för Anders Kompass att göra sina avslöjanden, eller att publicera uppgifter om eventuella övergrepp i samband med USA:s invasion av Irak – då vill de knappt tro det.

Men som lagen är utformad blir den typen av granskningar potentiellt brottsliga och det blir möjligt att åtala både journalisten, källan och ansvarig utgivare. Och konsekvenserna lär vi heller aldrig fullt ut få reda på eftersom tröskeln till att både läcka och publicera blir högre. Och risken för självcensur är stor. Och det som inte skrivs, det skrivs inte.

Visst. Det finns en skrivning som är till för att skydda just pressfriheten. Det är okej om handlingen är ”försvarlig”. Det är dock ett begrepp vidöppet för tolkning.

Jag har alltid försökt vara sparsam med orden.

Undvika stororden, som Torgny Lindgren kallade dem.

Har tänkt att det kan komma en dag när de verkligen behövs och att de då måste ha kvar sin kraft. Sin skärpa. Så att de biter.

Tyvärr har det inte hjälpt. För ord är en gemensam resurs och som med annat som alla äger finns en risk för missbruk. Allmänningens tragedi brukar det kallas.

Den har nu drabbat yttrandefriheten.

Inte konstigt egentligen med tanke på hur många som både från höger och vänster de senaste åren har talat om i princip allt (och alla) de ogillat som hot mot yttrandefriheten. Av slöhet eller okunskap om vikten av att vara både exakt och varsam med språket har man omedelbart tagit till stororden.

Och när jag nu tar fram dem finner jag dem oanvändbara.

Och de rader som kanske bäst kan beskriva min känsla just nu sammanfattas av TS Elliot:

This is the way the world ends
This is the way the world ends
This is the way the world ends
Not with a bang but a whimper

Arbetet med denna lagstiftning påbörjades 2015 och då som en del av en skärpt terrorlagstiftning. Sedan dess har dock både syfte och innehåll förskjutits men redan vid den remissrunda som var 2017 mötte lagen stor kritik från mediebranschen och allt verkade utifrån sett i vart fall gå i stå.

Tills nu. När Natomedlemsskapet börjar krypa allt närmre. Någon annan förklaring till att detta i all hast aktiveras nu är nämligen svårt att se. Om lagen är ett krav från Natos sida eller en ”frivillig anpassning” har jag dock inte kunnat få svar på. Men när det gäller vår ansökan har vi ju redan från start fått se hur högt det prioriteras att ha bra relationer till övriga medlemmar. Och hur mycket våra politiker är beredda att krypa vet vi ännu inte. Desto viktigare i ett sådant läge att vi värnar pressens frihet. Men om allt går som planerat den 16:e blir det från och med årsskiftet (för att ta ett inte allt för otänkbart scenario) Erdogans reaktion på låt säga en publicering om övergrepp på kurder som kommer avgöra om publiceringen är försvarlig eller blir klassad som spioneri.

Bild Wikipedia.

Det är en lagstiftning som uppenbart i första hand syftar till att vi som land inte ska framstå som besvärliga att samarbeta med och som lär skydda stater som har något att dölja. Gömt under ord om att detta handlar om Sveriges säkerhet, med logiken att vår säkerhet är beroende av goda relationer med andra. (Goda relationer går dock att både skapa och upprätthålla utan att göra avkall på grundläggande värderingar.)

Men mediernas uppgift är ju faktiskt att vara besvärliga. Inte minst för makten. Och rätten till denna illojalitet är demokratins främsta säkerhetsventil. Och därför också skriven som grundlag.  

Problemet är bara det att när det kommer till frågor där Socialdemokraterna och Moderaterna är överens kan i princip vad som helst gå under radarn. Och det blir omöjligt att få gehör för en eventuell annan ståndpunkt. Vilket faktiskt både Vänsterpartiet och Liberalerna försökte vid den första omröstningen i april. Då de som enda partier röstade nej. Om Liberalerna den 16:e kommer att stå fast vid sitt försvar för pressfriheten eller denna gång rösta med sina nya allierade är dock skrivet i stjärnorna. Ingen därifrån har, trots att jag gjort upprepade försök, velat uttala sig i frågan.

Red: Liberalerna stödjer nu lagförslaget, men Miljöpartiet gör det inte.

Kanske är ÖB den som i ett vidare perspektiv tydligast har uttryckt vad som håller på att hända med hela synen på säkerhetspolitik, när han på presskonferensen häromveckan sa att ”den absolut största utmaningen handlar om det som sitter i huvudet på oss”. Att det handlar om ”en mental omställning”.

Hjärntvätt, tänkte jag, brukar man annars kalla det. För det handlar snarare om att sluta tänka. Annorlunda.

Och frågan är om det inte redan skett. En ny tankekultur, eller hegemoni om man vill använda Gramscis begrepp, är redan etablerad. Med nya moraliska, politiska och kulturella värderingar.

Jag och många andra har frågat oss varför det inför en fråga av sån dignitet inte synts mer motstånd än några enstaka röster. Men i rådande tankekultur finns ytterligare ett drag som försvårar gemensam mobilisering. Det betraktas nämligen som en rättighet och mer än det, som föredömligt, att hela tiden prioritera sig själv och sitt välmående. Att inte rubba sin egen tillvaros cirklar. Och jag vet inte hur ofta under de hundratals samtal jag ringt de senaste veckorna som jag har mötts av svar i stil med: Ja, alltså jag skulle jättegärna ha gjort något men du vet jag har barnen i veckan, eller, alltså det är toppen att ni gör något och jag skulle gärna varit med men det är så vansinnigt mycket på jobbet just nu men jag tänker att du kanske kan kolla med X. Hen borde ju kunna göra det på betald arbetstid.

Jag har svarat förstående. Lagt på. Men jag kan inte låta bli att tänka på alla kvinnor i Iran som nu tar av sig slöjan. På alla ensamma kvinnor som tar barnen och flyr från ett brinnande krig. På hur oförstående vi stått inför det ryska folkets frånvaro av protest mot ett allt mer autoritärt styre. Och jag kan inte låta bli att tänka att den dag som kriget kommer hit, då står vi här och säger: Jag skulle gärna protestera. Om jag får göra det på betald arbetstid.

Föregående artikelUtrikesminister Billström: Inga kärnvapen i Sverige! Så bra!
Nästa artikelDN: Regeringen med Magdalena Andersson i spetsen vägrade hjälpa EU i jakten på skatteparadis
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Kloka ord, av kloka män…

  ”För den trötta samhällskroppen
  vore kanske bästa boten
  ifall tankarna i toppen
  kom från roten”
  Tage Danielsson

  ”Det är min mänskliga plikt, liksom er, att inte vara neutral”
  Eyvind Johnson

  ”Hur ska det gå när man inte ens får läsa sin värsta fiendes böcker?”
  Noam Chomsky

  ”Ett minimikrav på rörelsen är att den rör sig”
  Tage Danielsson

  • ”Förstörelsens fästen är kraftigt bemannade
   Det är dags för de snälla att bli fly förbannade”
   Tage Danielsson

 2. Jag sympatiserar med alla kvinnor i Iran som nu tar av sig slöjan, fastän vi nyligen hade svenska s.k. ”feminister” som tog på sig plagget som förtrycker så många kvinnor i världen. Iranska kvinnor jag mött i Sverige är riktigt förbannade på de feministerna kan jag lova.

  Varför dessa upplopp sker just nu är dock intressant. Jag gissar att de underblåses eftersom Irans regim ställt sig på den multipolära sidan, med Ryssland och Kina mot imperialismen.

  Jag har största respekt för alla ensamma kvinnor som tar barnen och flyr från de brinnande krig som NATO/USA:s oligarker och deras lakejer har provocerat fram, eller startat med olika falskflaggor, för att lura sin egen befolkning. Jag har medlidande med alla oskyldiga män och de kvinnor som förlorar sina män och bröder i satanisternas krig.

  Jag förstår dock det ryska folkets stöd av Putin. Han väljs ständigt av en majoritet av ryssarna och det finns naturligtvis en anledning till det. Han är en mycket bra ledare för Ryssland, anser jag.

  USA har också en hel del bra ledare av olika smaker, men de väljs inte. Satanismen manipulerar istället in de sina via fulmedia.

  Samma sak gäller i Sverige och i EU. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2022/03/22/kritik-vladimir-putin-borde-nomineras-till-nobels-fredspris-inte-anklagas-for-folkrattsbrott/

  Det är folkets eget fel, även kommunisternas eget fel. De kan inte tänka rätt, eftersom de inte är motiverade att tänka rätt.

  De saknar motivation att kunna skilja mellan lögn och sanning. De saknar karaktär. Svenskarna lever inte väl och de kommer sannolikt få sota för det.

  Orsak och verkan. Karma. Sent skall syndarna vakna!

 3. Vi har haft 100 år av demokrati. Nu kommer tillbaka rullningen! Vad gör vi för att förhindra detta?
  Och vad händer när Ryssarna krossat NATO?

  • @Ingemar 16 november, 2022 At 19:31
   Det är väl inte så svårt. Problemet är just att allt står still. Se bara på Kina. Man dumpade den dysfunktionella demokratin redan 1949, sedan har Kina ägnat sig åt att utveckla ny och bättre demokrati, inte varken spikrakt eller framgångsrikt i alla skeden, med det går framåt. Det blir bättre. Ny teknologi bidrar kraftigt, just den teknologi som USA har förbjudit den svenska marionettregimen att använda och tillåta.

   ”vad händer när Ryssarna krossat NATO” Det är väl inte heller så svårt. Då kommer USA inte att mör da hundratusentals ryssar och ukrainare och andra i sin meningslösa erövringskrig.

  • @Ingemar

   1. Vad gör DU för att skapa mer demokrati?

   För att skapa mer demokrati blir DU aktiv, organiserar DIG, samt röstar DU för BRETT VALSAMVERKANDE partier som är för folkets initiativrätt och beslutande folkomröstningar!

   MEN låt dig inte luras av de som vill skapa overifierbar digitalisering via bankmaffians plattformar (Microsoft, Apple, Google, Facebook, Instagram, Twitter, Android etc.)! Dessa charlataner kan du INTE lita på! Du kan heller ALDRIG lita på svenska charlataner som lurar ut dig på dem!

   Lita på de som kanaliserar dig bort från dem till öppna fria plattformar, som GNU/Linux, Firefox, PeerTube, WordPress, och hemsidor som fungerar utan bankmaffians spionerande Javaskript, via t.ex. NoScript!

   De som förespråkar beslutande folkröstningar i valurna enbart på valdagen, samt räkning enbart direkt på valdagen, kan du lita ännu mer på! Då minskar risken för valfusk ytterligare.

   Vill de ha verifierbar röstning kan du lita ännu mer på dem. Då kan varje individ se sin egen röst intill sitt eget valda alias efter valet publicerad i valresultatet, både på Internet och lokalt i utskrivna tabeller. Då kan valfusk upptäckas av varje individ.

   2. Hur hjälper DU till att avsluta NATO?

   Om demonstrationerna blir positiva, d.v.s. uttrycker positivitet och blir stora och brett inkluderande, så att de uppmärksammas, då kan du vara med i dem. ”Nej till NATO”, drar t.ex. väldigt få människor, eftersom det innehåller två negativa ord och ofta innehåller en starkt repellerande tokvänster, som villigt sväljer fulmedias alla lögner, och aldrig tycks vilja odla skepticism eller öppenhet för andra evidens.

   ”Ja till världsfred!” är i princip samma sak, men kommer sannolikt dra mycket mera folk, t.o.m. mindre bemedlat folk som ovetandes röstat för motsatsen i flera decennier.

   DU organiserar DIG och annat bra folk som verkligen är ärligt motiverade att rädda barnen och framtidens generationer, med valsamverkande partier som enbart kommer sätta sig i regering med partier för världsfred på riktigt!

   V:s & MP:s ryggradslöpsa beteende i Riksdagen duger alltså INTE! De fäller inte regeringen i denna viktiga fråga. De kräver ingen folkomröstning för medverkan, samt applåderar unisont Ukrainas diktator som slagit sig i slang med NATO.

   V & MP stärker heller inte S-kvinnor, Reformisterna eller SSU som (till synes) är på vår sida, trots att deras ryggrad ännu inte hårdnat nog för att göra 100% rätt, d.v.s. vända S eller fraktionera sig och ansluta sig till en bred valsamverkan för världsfred.

   Eftersom det finns en 4%-spärr, samt att folk med ryggrad utesluts ur de ryggradslösa partierna, så MÅSTE man valsamverka brett om man vill få folkets röster och ta mandat, så att man då får in folk med ryggrad in i Riksdagen som med ryggrad kan vara för världsfred på riktigt!

   KP:s, SKP:s LpO:s och AfS:s ovilja att valsamverka brett duger alltså inte och det finns fler mindre mentalt bemedlade partier som dessa, tyvärr. Svenska politiskt aktiva har en mycket låg intellektuell nivå, tyvärr. De verkar styras av rädsla genom olika former av ologiska lögner, t.ex. ”skuld genom sammankoppling”. KP-kandidater blir ju inte som AfS-kandidater även om de alla verkar gemensamt för världsfred, genom nationell självständighet.

   Följaktligen måste intelligenta karaktärsfasta människor för valsamverkan övertyga sina partier genom logisk argumentation, eller fraktionera dem bort från de mindre mentalt bemedlade, samt därefter ansluta dem till bred valsamverkan!

   Är du intelligent och karaktärsfast? Då ses vi snart igen, Ingemar!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here