Fem före detta premiärministrar från Karibien kritiserar USA:s ”hjälp” till Venezuela.

0
1048

Fem tidigare CARICOM-ledare släppte ett uttalande fredag och tog upp sin oro över den nuvarande situationen i Venezuela. Medan ledarna erkänner Venezuelas behov av humanitärt bistånd, fördömer de USA, som politiserar leverans av resurser. Gruppen insisterar ”att inga åtgärder vidtas som skulle äventyra dessa grundläggande principer i internationell rätt”. Telesur

Detta följer på ett ultimatum upprättat av Juan Guaido, för leverans av ”humanitärt bistånd” från Förenta staterna. Löftet om bistånd kommer exakt en månad efter att Guaido olagligt förklarade sig som president för Venezuela, vilket Förenta staterna genast erkände, i ett försök att deslegitimera president Nicolas Maduro.

Venezuela svarade på införandet genom att stänga gränsen mot Colombia på grund av allvarliga och olagliga hot mot republikens suveränitet, en dag efter stängningen av landets gräns med Brasilien. Uttalandet varnar för att fortsättningen av interventionen skulle ”visa sig inkonsekvent med principerna om oberoende, suveränitet och territoriell integritet”. Medan de tidigare ledarna erkänner Venezuelas behov av humanitärt bistånd, fördömer dessa USA:s politisering av hur resurserna levereras.

Advokat Said Musa, premiärminister i Belize 1998-2008.

Bolivias president Evo Morales betecknade till och med strateginsom en ”trojansk häst”. De karibiska ex-premiärministrarna föreslog att biståndet skulle levereras under observation av FN.

”Hela CARICOM fick hjälp från Venezuela, varför skulle vi inte, i sin tur, visa vår tacksamhet och skicka […] vårt engagemang och solidaritet med det venezuelanska folket som lider”, säger Said Musa, tidigare premiärminister i Belize , medan man citerar Venezuela som ett resursrikt land och en vän av Belize. Ex-ledarna vädjar till solidaritet och uppger att länderna söker en fredlig lösning på situationen i Venezuela, utan hot av våld eller militärt ingripande.

Demokratiskt valde president Nicolas Maduro har uttryckligen uppmanat oppositionen att delta i dialog för att återställa och återuppta diplomatiska mekanismer. Uttalandet utfärdades av tidigare premiärministrar i Jamaica, Belize, Barbados, Saint Lucia och Antigua och Barbuda

Föregående artikelHur USA stryper Haiti i försöken att tvinga på Venezuela regimskifte
Nästa artikelRyskt plan stör svenskt spaningsplan nära Kaliningrad.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here