Fick Nuland sparken för sin roll i Ukraina-debaclet?

22
1226
Victoria Nuland 2021

Denna artikel publicerades först på UNZ Review och sedan på kanadensiska Global Research, 7 mars. https://www.globalresearch.ca/was-nuland-fired-her-role-ukraine-debacle/5851505

Den är skriven av Mike Whitney. Denne är en känd geopolitisk och social analytiker baserad i delstaten Washington. Han inledde sin karriär som oberoende medborgarjournalist 2002 med ett engagemang för ärlig journalistik, social rättvisa och världsfred. Han är forskningsassistent vid Centrum för forskning om globalisering (CRG).

Det finns förstås andra uppfattningar om orsaken till Nulands avgång.

________________

Victoria Nulands pensionering är ett erkännande av att Washingtons främsta utrikespolitiska projekt har misslyckats. Ingen regeringstjänsteman är mer identifierad med Ukrainas fiasko än Nuland. Hon var på marken för att hantera aktiviteter under kuppen 2014 och har övervakat utrikesdepartementets elaka inblandning sedan kriget började.

Hennes karriärväg är oupplösligt kopplad till den ödesdigra Nato-stödda katastrofen som har resulterat i onödiga dödsfall för hundratusentals ukrainska medborgare och utplåning av stora delar av landet. Frågan vi måste ställa oss är alltså om Nulands ihärdiga intrig att dra in Nato i ett krig som inte kan vinnas med Ryssland är anledningen till att hon ”fick yxan”, och, tillkännagav sin pensionering? Här är ett utdrag från det officiella pressmeddelandet från utrikesdepartementet:

”Men det är Torias (Nulands) ledarskap i Ukraina som diplomater och utrikespolitiska studenter kommer att studera i många år framöver. Hennes ansträngningar har varit oumbärliga för att konfrontera Putins fullskaliga invasion av Ukraina och skapa en global koalition för att säkerställa hans strategiska misslyckande, och hjälpa Ukraina att arbeta mot den dag då det kommer att kunna stå starkt på sina egna fötter – demokratiskt, ekonomiskt och militärt”. Om pensioneringen av vice utrikesminister för politiska frågor Victoria Nuland, USA:s utrikesdepartement

Detta är en extraordinär paragraf som lägger skulden för det ukrainska debaclet helt och hållet på Nulands axlar. Ja, hon var ”oumbärlig” för att leda strävan att konfrontera Putin precis som hon spelade en avgörande roll i att ”föra en global koalition” för att framtvinga ett proxykrig mot Ryssland. Och vad detta uttalande säger oss är att Nuland var en av huvudarkitekterna bakom den pågående konflikten, vilket betyder att hon är till stor del ansvarig för den vidgade klyftan mellan Natos ledare, det ökande blodbadet på slagfältet och USA:s strategiska nederlag till dess primära geopolitisk rival, Ryssland.

Kort sagt, ingen annan regeringstjänsteman är mer ansvarig för det ukrainska träsket än Victoria Nuland.

Nuland lämnar också efter sig en gigantisk katastrof som det inte finns något uppenbart botemedel mot och ingen enkel utväg. Vi kan inte förvänta oss att Biden-administrationen helt enkelt ska ”klippa och köra” i vad som uppfattas vara en direkt konfrontation med Moskva. Biden kommer utan tvekan fortsätta framåt som en ansiktsräddande gest oavsett kostnaderna, vilket ytterligare anstränger relationerna med de allierade samtidigt som de lämnar över stora delar av östra Ukraina till den ryska armén. Detta är helt klart en situation utan vinst för Washington och det är därför (vi tror) Nuland – som skapade den här röran – fick sin ”Pink Slip”. Här är mer från utrikesdepartementets uttalande:

”(Nulands) mandatperiod begränsar tre och ett halvt decennier av anmärkningsvärd offentlig tjänst under sex presidenter och tio statssekreterare. Från och med sin allra första tjänst som konsulär tjänsteman i Guangzhou, Kina, hade Toria de flesta jobben på denna avdelning. Politisk officer och ekonomisk officer. Talesperson och stabschef. Biträdande sekreterare och biträdande sekreterare. Särskild sändebud och ambassadör.

Dessa erfarenheter har beväpnat Toria med en encyklopedisk kunskap om ett brett spektrum av frågor och regioner, och en oöverträffad förmåga att använda hela den amerikanska diplomatins verktygslåda för att främja våra intressen och värderingar”. ( US State Dept )

Victoria Nuland är med andra ord en av de mest kunniga och erfarna diplomaterna i hela utrikesdepartementet, men – trots detta – slänger de henne under bussen under en tid av extrem kris eftersom hon misslyckades med det största och viktigaste uppdraget av hennes 35-åriga karriär. Är det inte det de säger?

Det är det. Du kan vara 100% säker på att en stridbar street-fighter som Nuland aldrig skulle kasta in handduken om hon inte uttryckligen beordrades att lämna. Och kanske skulle hon ha hållit fast vid sitt jobb om det fanns några tecken på framsteg i kriget, men det finns inga tecken på framsteg. Det är en lika hopplös och svår situation som vi någonsin har sett.

Även när vi talar – kollapsar de ukrainska frontlinjerna medan antalet kroppar fortsätter att öka. Ukraina är beskjutet, överbemannat och ödelagt. Det är en total missmatchning och har varit det ända sedan Putin kallade in reserverna för över ett år sedan. Unga män slaktas för närvarande i massor och lämnas att ruttna i lerfyllda skyttegravar som stinker av krut och död. Allt detta tyder på att slutet är nära. Och om slutet är nära, då måste någon skyllas. Gå in i Nuland med en bullseye fäst på ryggen.

Nuland förtjänar vad hon än får. Som en diehard Warhawk har hon alltid lekt snabbt och löst med fakta och byggt upp argumentet för krig mot halvsanningar och direkta påhitt, allt med avsikten att kasta landet i ännu en meningslös blodsug som oundvikligen skulle sluta i ännu ett förödmjukande nederlag. Hon fick sin önskan, och nu får hon sin upprättelse. Här är ett kort klipp från en artikel av författaren Karen Kwiatkowski som är lika nyfiken på Nulands falska pensionering:

”Är hennes utträde relaterat till Ukrainas pågående kollaps som nationalstat eller Zelenskijs förestående fall i en annan kupp, eller värre? Kanske planerar någon en ny kupp i Kiev snart, för att försöka stoppa blödningen, och den här gången var gamla Vic inte inbjuden. Kanske CIA äntligen bestämmer sig för att minska sina förluster i Ukraina, och hon var sidoskada. Hennes ersättare är tidigare ambassadören John Bass som övervakade det mest utmärkta och välplanerade tillbakadragandet från Afghanistan för några somrar sedan. Det kan helt enkelt vara råttor som hoppar från sjunkande skepp. Tori var en nyckelspelare i det blodiga och korrupta sambandet mellan Ukraina och Biden; man hoppas att hennes plötsliga avgång är mer betydelsefull än bara en stor otäck mordisk råtta som dyker ner i djupet – må hon leda vägen för resten av neokoniska buset. Hejdå, hejdå, Victoria! ”Karen Kwiatkowski, Lew Rockwell

Nuland och hennes tidigare kollegor, John Brennan och Hillary Clinton, har haft en giftig effekt på vår politik, genom att lyfta russofobin till en statsreligion samtidigt som de drar nationens rykte genom leran vid varje ingripande. I en intervju med tidningen Time meddelade Nuland djärvt:

”Vi kommer att stödja Ukraina så länge det behövs. Ukraina kämpar för återlämnandet av all sin mark inom sina internationella gränser. Vi stöder dem, inklusive i förberedelserna för nästa hårda ansträngning för att återta deras territorium…Krim måste – åtminstone, åtminstone – demilitariseras.” Tidningen Time

Dumheter. Finns det någon som fortfarande tror på sådant?

”Så länge det behövs” betyder förmodligen ytterligare högst 10 till 12 månader. Då kommer Washington att ha dragit tillbaka sitt stöd och flyttat sin uppmärksamhet till Taiwan. Satsa på det.

Vi tycker i alla fall att Nulands pensionering är allt annat än frivillig. Vi tror att hon avslutas av utrikespolitiska eliter som inte längre tror på hennes stökiga retorik och tomma löften om att slå Putin. Genom att ta bort Nuland erkänner de att proxykriget har misslyckats och att en annan strategi behövs. Och även om vi ännu inte vet vad den policyförändringen kommer att innebära, vet vi att Nuland inte kommer att vara involverad i dess genomförande.

En sista kommentar: I en intervju den 22 februari 2024 vid det prestigefyllda Centre for Strategic and International Studies fick Nuland följande fråga:

”…om kongressen inte agerar (för att tillhandahålla ytterligare finansiering till Ukraina)… finns det en plan B? Funderar administrationen på hur den skulle kunna få hjälp till Ukraina? Finns det något sätt att få hjälp till Ukraina utan att kongressen faktiskt tilldelar finansieringen för att göra det?

Nuland: Max, vi är på Plan A. Vi är på Plan A. Och ärligt talat, du vet, den amerikanska senaten antog just detta lagförslag med 70 röster. Så det säger dig att det amerikanska folket starkt stöder att fortsätta hjälpa Ukraina, i Ukrainas intresse men också i vårt eget intresse. Så jag tror att frågan, när representanthuset går ut i sina distrikt, vilket budskap ger väljare till sina kongressmedlemmar? Och hur förstår kongressmedlemmar hur världen ser ut och hur de kommer att behöva svara om de inte stöder denna finansiering? Så jag är optimist på den här fronten. Jag tror att vi kommer att komma dit. Men jag tror att det amerikanska folket måste tala starkt till sina representanter”.
https://www.csis.org/analysis/under-secretary-state-victoria-nuland-two-year-anniversary-russias-full-scale-invasion

Hörde du vad hon sa? Det finns ingen plan B. Antingen segrar USA i sitt proxy-krig med Ryssland eller vad? Kaos? Ett ryskt övertagande av hela Ukraina? Natos upplösning? Vad?

Det är inte den typen av svar som mäktiga utrikespolitiska eliter (som deltog i intervjun) vill höra. De vet att Ukraina inte vinner kriget, precis som de vet att Ukrainas chanser att lyckas är extremt dåliga om de inte får mer pengar, fler trupper och mer eldkraft, vilket nu är allvarligt tveksamt. De vet också att utrikesdepartementet inte har sammankallat några back-channel-förhandlingar med Ryssland, så det finns ingen möjlighet till en överraskningsuppgörelse heller. Och nu berättar Nuland för dem att varken hon eller hennes kollegor har formulerat en reservplan i händelse av att kriget inte skulle bli som de hade tänkt sig. Ingen plan B.

Det här är otroligt.
Nuland är antingen ytterst arrogant eller kriminellt vårdslös, det ena eller det andra. Hur det än är så kan vi förstå varför maktmäklare på elitnivå kan ha bestämt sig för att det var dags att sätta ut den upprörda fru Nuland på bete.

Tyvärr tror vi inte att ”ändra budbäraren” nödvändigtvis innebär en grundläggande omprövning av politiken. Trots det är det ett steg i rätt riktning. När Amerikas ”oövervinnlighetsluft” fortsätter att punkteras och dess moraliska auktoritet kollapsar (Gaza), kommer Washington att tvingas dra in sina horn och ”leka snällt” med sina grannar. Den dagen närmar sig med stormsteg.

Slutligen, hur man än ser på det, är det en positiv utveckling att dumpa Nuland. Njut av ögonblicket.

 

Föregående artikelMånga förutspådde att Natos expansion skulle leda till krig. Dessa varningar ignorerades
Nästa artikelFolkmordet i Gaza måste stoppas – och de ansvariga ställas till svars!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Inom EU vore det skäl att fundera över vad ”Fuck the EU” egentligen innebar. Det var inte bara ett oförskämt uttryck som är amerikansk stapelvara. Det var ett uttryck för att EU hade velat fortsätta förhandla. USA körde över EU och EU vek sig, vilket numera är ordningen för dagen. Vasallen hade intagit sin plats.

  Nuland var en person som genomdrev sin vilja utan hänsyn. Som att tala till väggen. Men en gång ertappades hon ur balans. Det var när Pentagons laboratorier i Ukraina, uppåt ett femtiotal, hade hamnat i sökarljuset och hon fick frågan i kongressen. Men ingen ledamot tog sitt ansvar och ställde följdfrågor. Vad skall vi ha dem till, varför har vi laboratorier just i Ukraina, varför inte hemma i USA ?

  En historia om henne hävdar att hon besökt Ukraina redan i sin ungdom, på Sovjettiden, och deltagit i ungdomsläger. Hon sägs med förtjusning ha kastat godis på marken för att se barnen slåss om bitarna. – ”She hates my guts” sade Gonzalo Lira, hon hatade mig innerligt, och så kan det ha varit. Nuland rörde inte ett finger för att rädda Lira som dog i fängelset.

  Nuland kan inte omtalas utan att klanen hon tillhör nämns. Kagan-klanen med flera ledande nykonservativa politiker, hennes man och hans bror samt personer i den yngre generationen. Om jag inte misstar mig är ISW- institutet som våra media har som en av huvudkällorna för krigsrapporteringen ett Kagan-styrt projekt. I USA går politiken hand i hand med personliga affärer som slussar krigsbytet i egen kassa.

  • A
   Den ideella organisationen Institute for the Study of War (ISW ) i Washington, med en genomsnittlig årlig budget på 1,7 miljoner dollar, grundades 2007 i Washington av militärhistorikern Kimberly Kagan.

   Hon är gift med en av bröderna Kagan, ISW:s gästanalytiker Frederick Kagan. Den andre brodern, journalisten och politiske strategen Robert Kagan, är gift med USA:s nu ’pensionerade’ vice utrikesminister Victoria Nuland.

   Paret Kagan kallades ”krigshetsare” i pressen eftersom de 2007 faktiskt blev de främsta ideologerna för strategin att ”stärka” militärens närvaro i Irak.

   B
   39’38” in i programmet (Väst är på fallrepet)
   240316 The West in Decline – John Mearsheimer, Alexander Mercouris & Glenn Diesen
   https://m.youtube.com/watch?v=UNoUHzd1LcM&utm_source=substack&utm_medium=email
   väcker Glenn Diesen frågan om huruvida ’pensioneringen’ av Victoria Nuland bör tolkas som tecken på att USA (Biden) håller på att förändra sitt förhållningssätt till Europa?
   Han betonade att Victoria Nuland var såväl den som i samarbete med vicepresident Dick Chaney orkestrerade USA:s invasion av Irak och senare var hon arkitekten bakom kuppen i Ukraina som hon behandlade som en koloni, och som den som genom sitt Nulan/Kagan-familjära inflytande av den neokonservativa tankesmedjan ISW var nyckelspelare i informationskriget.

   Alexander Mercouris beskriver hur Kina tolkar händelsen som att USA vänder blicken mot Kina genom att tona ner Ryssland-höken Nuland till förmån för Kina-höken Kurt Campbell (gift med ekonomiprofessorn Lael Brainard (vice centralbankschef):
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kurt_M._Campbell

   Innan jag går in på John Mearsheimers svar återger jag händelsen som låg bakom att Victoria Nuland efterträdde Wendy Sherman som vice utrikesminister bakom ordinarie Tony Blinken:

   I maj 2023 rapporterade Reuters att Sherman inte stödde strängare exportkontrollregler för Huawei och ville återuppliva Blinkens inställda besök i Kina efter den kinesiska ballongincidenten 2023. Samma månad rapporterade CNN att Sherman förväntades lämna sin post sommaren 2023. Sherman gick i pension den 28 juli 2023.
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wendy_Sherman

   De som var aktuella som efterträdare var i prioriteringsordning:
   1
   Jonatan Finken – vice nationelle säkerhetsrådgivare bakom ordinare Jake Sullivan. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Finer

   2
   Kurt Campbell – chefsarkiteten bakom USA:s Asienstrategi. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kurt_M._Campbell

   3
   Victoria Nuland – https://en.m.wikipedia.org/wiki/Victoria_Nuland

   Mearsheimer finner ingen anledning att tolka Nulands återgång till nr 3 som tecken på förändrat förhållningssätt gentemot Europa, särskilt inte med tanke på de kvarvarande hängivna Ukrainahökarna: Biden/Binken/Sullivan. Nulan har dragit sig tillbaka då chansen gavs.

   —————————————————

   Jag påminner även om de intressanta reflektionerna från Koroviev den 9 mars här i kommentarsfältet.

 2. Nu ryktas det om att Kuleba står på tur härnäst och ska sparkas. Så går det till innan det brakar fullständigt samman och landet 404 bli till.

 3. Ja, vad ska man säga? Allting pekar åt att Väst inte kan vinna i Ukraina. Men fortfarande är USA:s militärindustriella komplex överlägset störst i världen. Och mot den bakgrunden är det ännu lite vågat att tro att USA:s överordnade geopolitiska strategi är på väg att överges. Nämligen den strategi som Zbigniew Brzezinski avtäckte för världen i boken ”The Grand Chessboard” från 1997; Att man genom att få kontroll över Ukraina – inklusive Krim – lyckas pressa tillbaka Ryssland på den eurasiska landmassan, försvagat av interna slaviska krig och utan väsentlig tillgång till vattenvägar.

  Så sent som i februari menade alltså Nuland att Krim i det minsta måste demilitariseras. Jag tvivlar därför på att USA:s ”deep state”, och de neokonservativa i synnerhet, har gett upp denna övergripande plan. Vad som återstår för dem nu är i så fall att utnyttja kongressens motstånd och kröningen av Donald Trump, som ett illusionsnummer för att tillfälligt vända den amerikanska patriotismen inåt, och istället låta EU bära det moraliska oket och förhindra Ukrainas fall. Man har redan (medvetet?) försvagat EU genom sprängningen av Nord Stream. Om man med hjälp av recession, kaos och rysskräck, lyckas övertyga Västeuropa att med egna trupper äntra detta vedervärdiga krig – samtidigt som man via frikostiga lån dels försörjer Västeuropa med vapen samtidigt som man cashar in och får den amerikanska ekonomin på fötter, ja, var befinner vi oss då? Jo, mitt i tredje världskriget. Men det förutsätter förstås att man lyckas utnyttja både Ukraina och Västeuropa som proxyarméer för USA:s geopolitiska och världshegemoniska ambitioner.

  Det är uppenbarligen ett vågspel, för som läget nu ser ut i Ukraina kan en kollaps vara nära förestående. Men om detta är Blackrocks och den yttersta bankelitens övergripande plan för att behålla världsherraväldet, ja, då kanske Nulands roll är överspelad, och man är redo att sätta nästa steg i verket; Världsdepression! Sen behövs det inte särskilt många falseflag-attacker för att fixa resten. Endast den som har en lever får se, men vi lever onekligen i de osmakliga scenariernas tid.

 4. Hon både varit och agerat livsfarlig. Tycker de bra att hon försvinner herregud vad bra att hon försvunnit nu. Värre får man ju leta efter. Det förbereds ny stor motoffensiv nu mot Ryssland såg jag upprepade gånger denna veckan. Vintern är slut nu. Ska man kalla det vår offensiv eller kanske vår-sommar offensiv. Men Ukraina sagt att man inte kommer hypa denna nya motoffensiv till medierna för att undvika att sänka moralen hos egna soldaterna också. Men det känns lite förvirrande av vad jag sett hittills. Ukraina har som bekant haft tusentals och tusentals soldater på Nato mark dessa två åren, som tränats och utbildats i europeiska länder. Det är allmänt känt detta att Ukraina haft totalt 10tusentals soldater på Nato mark för utbildning och träning dessa två åren. Även Sverige har hjälpt till att utbilda och träna ukrainska soldater men då under brittiskt ledarskap. Det nämns och sägs att det är alltifrån mellan 20-30tusen soldater som tränats och utbildats på Nato mark dessa två åren, som ska återvända nu för att köra denna nya motoffensiven som planeras just nu. Jag vet inte om dessa siffror stämmer då mycket är hemligt fortfarande. Men är det inte för lite dessa soldater?? De låter för lite i mina öron. Behövs det inte 10gg mer än detta minst, när man ser läget just nu. Hur de gått dessa två åren. Jag tror de kommer gå åt skogen igen HELT klart. Man skickar in dessa till döden medvetet. Vad fan händer TROTS att de gått två år nu och läget ser ut som de gör just nu. Återstår att se. Vad gäller Nuland borde hon skickas till Sibirien naken och utan mat om jag fick bestämma. Hon både varit livsfarlig och agerat livsfarligt, speciellt sedan kuppen 2013-2014

 5. Allt är väl planerat enligt USA:s regler!
  Den ena kommer och går, och allt det ”andra” består.

  ”Jag tvättade händerna”
  Varför Victoria Nuland bestämde sig för att avgå
  EVGENIYA KONDAKOVA
  5 mars 2024

  Under de kommande veckorna kommer en av de mest inflytelserika och erfarna amerikanska diplomaterna, vars roll i att forma den antiryska kursen i världen är svår att överskatta, gå i pension. Vi pratar om USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland.

  I ett uttalande lyfte hennes chef, utrikesdepartementets chef Antony Blinken, fram Nulands bidrag till att konfrontera Ryssland i Ukraina, bygga en global koalition för att säkerställa Moskvas ”strategiska nederlag” och ”hjälpa Ukraina att nå den dag då det kan stå på sina egna ben.” – i demokratiska, ekonomiska och militära förbindelser.”

  ”Det är Victorias ledarskap i Ukraina som studenter och diplomater kommer att studera i många år framöver”, betonade chefen för den amerikanska utrikespolitiska avdelningen.

  Och det finns verkligen något att studera: under en diplomatisk karriär som sträckte sig över mer än 35 år, arbetade Nuland med strategiskt viktiga frågor och hade en direkt inverkan på hela systemet för internationella relationer.

  Det hände så att Nulands liv från en ung ålder var nära kopplat till den sovjetiska riktningen, och därefter med den ryska och ukrainska. I början av 1980-talet arbetade hon ett par månader som rådgivare vid Young Guards pionjärlägret i Odessa, dit hon kom som utbytesstudent och senare som översättare på en sovjetisk fiskebåt, och under dessa 8 månader lärde sig bara ryska språket, men lärde sig också att dricka vodka.

  Antingen är detta bara en slump, eller så gjorde blodropet sitt jobb: diplomatens farfar kom från det moderna Ukrainas territorium (Chernivtsi-regionen) och hans mormor kom från Vitryssland (Grodno-regionen).

  politik
  Amerikanska ”Maidan”: vem kommer Soros att gå ut på gatorna med om Trump vinner?
  Nuland hade också ett litet asiatiskt kapitel i sin politiska karriär: 3 år efter examen från fakulteten för offentlig politik vid Brown University, 1988, åkte hon till Mongoliet, men där behandlade hon också frågor om förbindelserna med Sovjetunionen. Och sedan försvann Sovjetunionen. Vid vändpunkten 1991 tilldelades hon den amerikanska ambassaden i Moskva, där Victoria var tvungen att upprätta förbindelser med regeringen för den första presidenten i Ryska federationen, Boris Jeltsin. Förmodligen skapades förbindelserna så framgångsrikt att Nuland bara två år senare förväntades bli befordrad. Hon överfördes till utrikesdepartementets centrala kontor. Som biträdande USA:s utrikesminister Strobe Talbott övervakade hon den ryska riktningen, kärnvapennedrustningen av Ukraina, Vitryssland och Kazakstan. Sedan, 1997–1999, tjänstgjorde hon som biträdande direktör för tidigare USSR-frågor vid utrikesdepartementet.

  Med tillkomsten av det nya århundradet var Nulands aktiviteter inte så nära förknippade med Ryssland: från 2003 till 2005 var hon USA:s permanenta representant för Nato, och 2011 blev hon pressekreterare för utrikesdepartementet.

  Men fortfarande är det mest slående avsnittet av hennes karriär kopplat till Ukraina.

  2013, när hon utsågs till biträdande utrikesminister för politiska frågor, började protester i Kiev. Aktivister som krävde president Viktor Janukovitjs avgång stöddes inte bara av anställda vid den amerikanska ambassaden, Nuland flög regelbundet in från Washington, gick längs Maidan och delade ut antingen kakor eller pajer där, vilket förvandlades till en meme.

  politik
  Samtidigt skulle diplomaten senare hävda i en intervju med CNN att USA ”definitivt inte spenderade pengar för att stödja Maidan, det var en spontan rörelse”, även om hon medgav att sedan 1991, för att stödja ”strävanden från det ukrainska folket, som vill ha en stark, demokratisk regering, som representerar ”dennes” intressen”, skickade omkring 5 miljarder dollar.

  Det är sant att USA:s 44:e president, Barack Obama, i en intervju med CNN den 1 februari 2015, öppet uttalade att det var USA som ”förmedlade maktövergången i Ukraina.”

  Oavsett hur Nuland försökte förneka de amerikanska myndigheternas inblandning i uppviglingen till kuppen i Ukraina, var hon direkt involverad i bildandet av post-Maidan-ledningen för denna postsovjetiska republik, vilket det finns konkreta bevis för.

  I början av 2014 dök en inspelning av ett samtal upp på Internet, som tydligen ägde rum efter den 3:e förhandlingsrundan mellan president Janukovitj och oppositionen (24 januari), där Nuland diskuterar med USA:s ambassadör i Ukraina Jeffrey Pyatt som borde gå med i den nya regeringen: hon lobbad för Arseniy Yatsenyuks kandidatur, som senare blev premiärminister, och föreslog att ”lämna Vitaliy Klitschko och Oleg Tyagnibok utanför.”

  Det var Nuland som 2016 fick förtroendet att föra en dialog i den ukrainska frågan med Vladislav Surkov, som då var assistent till Rysslands president, men de senaste 4 förhandlingsomgångarna gav inga resultat.

  När Donald Trump kom till makten i USA, återfanns naturligtvis inte Nuland i hans republikanska administration. Ändå fortsatte hon att arbeta med ukrainska ämnen ”på frivillig basis.” Och den politiska uppståndelsen lät inte vänta på sig – demokraten Joe Biden, som tillträdde presidentposten i januari 2021, erbjöd henne posten som biträdande utrikesminister för politiska frågor.

  politik
  Varför avslöjade amerikanerna CIA-operationer i Ukraina och vad valde de att glömma?
  Lite mer än ett år senare, den 24 februari 2022, inledde Ryssland en speciell militär operation, och USA var tvungna att bli mer aktiva i ukrainsk riktning. Nulands erfarenhet var helt klart oumbärlig här.

  Varför bestämde Victoria sig för att lämna nu, när Kiev befann sig i en mycket svår situation, när den behövde stöd från väst och Washington mer än någonsin?

  ”De kommer inte att berätta orsaken. Men det är enkelt: misslyckandet med Biden-administrationens antiryska kurs. Russofobi, föreslagen av Victoria Nuland som USA:s främsta utrikespolitiska koncept, drar demokraterna till botten som en sten.

  Faktum är att Ukraina, hur trivialt det än kan låta, har blivit en resväska utan handtag för Vita huset: de kan inte säga ”förlåt, vi går vidare på egen hand.” Dessutom gjorde Biden och många medlemmar av hans team med sina egna händer Ukraina till anti-Ryssland. USA kan inte längre stödja det ”så länge det tar”, eftersom kongressen inte har kommit överens om ytterligare finansiering för Kiev på flera månader, och andelen av de i samhället som anser att för mycket pengar spenderas på Ukraina är redan växande. Och allt detta på tröskeln till presidentvalet, där demokraternas ställning är milt uttryckt skakig.

  Det är därför USA gradvis minskar sin närvaro i Ukraina, flyttar över hela ansvaret på europeiska länder, och Nuland beslutade att tvätta händerna och låta Biden städa upp vad de gjorde tillsammans på sin tid.

  Умыла руки. Почему Виктория Нуланд решила уйти в отставку
  https://regnum.ru/article/3871892

 6. Varför publicerar du artiklar ifrån UNZ Review men inte från motståndsrörelsen? Dom har samma åsikt I den så kallade Jude frågan, möjligt att motståndsrörelsen accepterar förintelsen det gör inte UNZ. Känns det bra att du delar åsikter med Nasister?

  • Operation Z, det icke fullskaliga kriget mot ukrozionazi regimen fortsätter med ökade fart. Fler och fler byar befrias från ukrozionazi. T o m ”påven” i Rom föreslog att ukrozionazi regimen lyfter den vita flaggan 🎬

   • Vad har det med något jag skrev att göra?
    Jag ifrågasatte varför redaktören använder sig utav rabiata antisemiter som källa och ifrågasätter om han skulle kunna tänka sig använda en artikel ifrån motståndsrörelsen också.

    • Palestinier är också semiter. Den värsta antisemiterna idag finns i israel – bara sedan oktober har de mördat och lemlästat närmar 100,000 Palestinier. Det är just därför apartheid israel måste jämkas med marken – för den antisemitiska sakens skull!

     Läs här krönikan av R Nader (en jude själv) som skräddar inte orden i sin kritik av apartheid israel och som menar att minst 200,000 Palestinier har SLAKTATS av vår tids värsta antisemiter. Noterbart är också att Naders artikel publicerades i Unz review

     • Auto översatt från Unz review:
      Hur många Gazabor har redan dött? Kanske 200 000.
      Ralph Nader • 6 mars 2024• 1 200 ord • 111 Comments
      Tweet
      Reddit
      Dela med sig
      Dela med sig
      E-post
      Skriva ut
      Mer
      Sök text

      Sedan Hamas-razzian penetrerade den israeliska gränssäkerheten med flera nivåer den 7 oktober 2023 (en oförklarad kollaps av Israels defensiva kapacitet), har 2,3 miljoner totalt försvarslösa palestinier i den lilla trånga Gaza -enklaven tagit emot över 65 000 bomber och missiler. plus non-stop tankbeskjutning och krypskyttar.

      Den högerextrema Netanyahu-regimen har genomdrivit sin deklarerade belägringen av, med sina folkmordsord, ”ingen mat, inget vatten, ingen elektricitet, inget bränsle, ingen medicin.”

      De obevekliga bombningarna har förstört hyreshus, marknadsplatser, flyktingläger, sjukhus, kliniker, ambulanser, bagerier, skolor, moskéer, kyrkor, vägar, elnät, kritiska vattenledningar – precis allt.

      Den USA-utrustade israeliska krigsmaskinen har till och med ryckt upp jordbruksfält, inklusive tusentals olivträd på en gård; schaktade många kyrkogårdar; och bombade civila som flydde på israelisk order, samtidigt som de hindrade de få lastbilar som transporterade humanitärt bistånd från Egypten.

      Med praktiskt taget ingen sjukvård kvar, inga mediciner och infektionssjukdomar som sprider sig särskilt bland spädbarn, barn, sjuka och äldre, kan någon tro att dödsfallen just har gått över 30 000? Med 5 000 spädbarn som föds varje månad i spillrorna, deras mödrar skadade och utan mat, sjukvård, medicin och rent vatten till något av sina barn, är det motiverat med allvarlig skepsis mot Hamas hälsoministeriums officiella räkning.

      Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Hamas, som han hjälpt genom åren, har ett gemensamt intresse av att sänka antalet dödsfall och skadade. Men av olika anledningar. Hamas håller siffrorna låga för att minska att de anklagas av sitt eget folk för att inte skydda dem och inte bygga skyddsrum. Hamas underskattade grovt de vilda krigsförbrytelserna av den hämndlystna, ockuperande israeliska militära supermakten fullt och villkorslöst uppbackad av den amerikanska militära supermakten.

      Hälsoministeriet är avsiktligt konservativt och citerar att dess dödssiffra endast kom från rapporter om namngivna avlidna från sjukhus och bårhus. Men när veckorna förvandlades till månader, kan sprängda, handikappade sjukhus och bårhus inte hålla jämna steg med kropparna, eller kan inte räkna de dödade som låg vid vägkanterna i allierade och under byggnadsskräp. Ändå är hälsoministeriet fortfarande konservativt och det ”officiella” stigande antalet civila dödsfall och skadade fortsätter att okritiskt rapporteras av både vän och fiende till denna förödande israeliska statsterrorism.

      Det var särskilt häpnadsväckande att se de mest progressiva grupperna och skribenterna rutinmässigt använda samma siffror från Hamas hälsoministerium som regeringarna och externa grupper som stödde det ensidiga kriget mot Gaza. Allt detta trots förutsägelser om en mänsklig katastrof på Gazaremsan nästan varje dag sedan den 7 oktober 2023 av vapen från FN, andra belägrade internationella hjälporganisationer på plats, ögonvittnesskildringar av medicinsk personal och många israeliska människorättsgrupper och modiga. lokala journalister i den remsan, Philadelphias geografiska storlek. (Ostyrda västerländska och israeliska reportrar och journalister tillåts inte komma in i Gaza av den israeliska regeringen.) (Se det öppna brevet, med titeln ” Stoppa den humanitära katastrofen ”, till president Joe Biden den 13 december 2023 av 16 israeliska människorättsgrupper som dök också upp som ett betalmeddelande i The New York Times .)

      Sedan kom opinionsartikeln den 29 december 2023 i The Guardian av ordföranden för global folkhälsa vid University of Edinburgh, Devi Sridhar. Hon förutspådde en halv miljon dödsfall 2024 om förhållandena fortsätter med oförminskad styrka.

      De senaste dagarna har situationen blivit mer svår. I Washington Post 2 mars 2024 skriver reportern Ishaan Tharoor :

      Huvuddelen av Gazas mer än 2 miljoner människor står inför utsikterna till hungersnöd – ett tillstånd som utgör den snabbaste nedgången i en befolknings näringsstatus som någonsin registrerats, enligt hjälparbetare . Barn svälter i den snabbaste takt världen någonsin har känt. Biståndsgrupper har pekat på att Israel begränsar flödet av bistånd till territoriet som en viktig drivkraft för krisen. Några framstående israeliska tjänstemän förespråkar öppet att hindra dessa överföringar av bistånd .

      Tharoor citerar Jan Egeland, chef för det norska flyktingrådet: ”Vi måste vara tydliga: civila i Gaza blir sjuka av hunger och törst på grund av Israels restriktioner för inresa,” och ”livräddande förnödenheter blockeras avsiktligt, och kvinnor och barn betalar priset.”

      Martin Griffiths, FN:s ledande humanitära officer, sa ”Livet rinner ut ur Gaza i en skrämmande hastighet.”

      FN:s generalsekreterare António Guterres varnade enligt Posten för ett ””okänt antal människor” – som tros vara i tiotusentals – som ligger under spillrorna av byggnader som störtats av israeliska attacker.”

 7. Nuland deserves whatever she gets. As a diehard Warhawk she has always played fast-and-loose with the facts building the case for war (on!!!!) half-truths and outright fabrications,

  Som en diehard Warhawk har hon alltid lekt snabbt och löst med fakta och byggt upp argumentet för krig (mot ?????) halvsanningar och direkta påhitt.

 8. ….I den läckta ljudinspelningen diskuterade tyska officerare Taurus-missilers förmåga att förstöra Krimbron och några mål på ryskt teritorium. Det var meningen att ukrainarna officiellt skulle avfyra tyska Taurus-missiler, men ingen fick veta att missilerna styrdes från Schrobenhausen av Luftwaffes soldater och experter och amerikanska rådgivare ledda av Victoria Nuland. Ryssland har ställt Tyskland ett ultimatum och vill ha en förklaring till, varför Luftwaffe ville attackera Ryska federationen med Taurus-missiler, vilka kan bära kärnvapen! Berlin har tidsfrist till måndag! Och den ryska statsduman verkar vara oroad över att Olaf Scholz har tappat kontrollen över de tyska väpnade styrkorna, att de inte kontrolleras av den tyska regeringen, utan av den amerikanska Deep State och personer som Victoria Nuland. Om den tyska regeringen inte kontrollerar de tyska väpnade styrkorna, blir Tyskland ett farligt land för Ryssland och dess säkerhet. Som svar på denna kris avlägsnades USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland från sin post, som enligt amerikanska journalister fick sparken för inkompetens och underlåtenhet att säkerställa kommunikationssäkerheten för de tyska generalerna, eftersom de tyska generalerna ertappades med smutsiga händer. Ultimatum som lämnades till den tyske ambassadören i Moskva väckte farhågor i Pentagon för att Ryssland inte bluffade och ledde till att Victoria Nuland drog sig tillbaka…..
  Google översättning
  Världen är på kanten av WWIII.

 9. Gunnar Andersson
  Enligt FN:s beräkningar (7februari 2024)

  Alla i Gaza, 2,3 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd för sin överlevnad.

  Över 27 000 personer är rapporterade döda.

  Mer än 65 000 bostäder är förstörda.

  1,7 miljoner människor har fördrivits från sina hem och är på flykt inom Gaza.

  FN varnar för att 400 000 människor befinner sig i svältliknande tillstånd och att upp mot 2,2 miljoner människor just nu lever i akut hungersnöd.

  Samtidigt rapportera humanitära organisationer att smittsamma sjukdomar om kolera sprids.

  http://www.sida.se

  • Carina L
   Ralph Nader spekulerar på goda grunder att dödssiffran är mycket högre än 27000, enligt rubriken kanske så hög som 200000…
   Att jag kopierade in artikeln beror på att signaturen Påminnelse här ovan uppmärksammade densamma.
   Tyvärr har den väl hamnat i fel kommentarsfält, men förtjänar uppmärksamhet.

 10. Kanske kan man förklara Nulands ”pensionering” på ett enkelt sätt. Hon kan vara en av de första råttorna som lämnar det sjunkande skeppet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here