Vice utrikesminister Nuland bekräftar USA-finansierade biolabb i Ukraina. Påstås ha undersökt coronavirus hos fladdermus

16
2484
Ukraina. Karta över biologiska laboratorier enligt USA:s ambassad i Kiev. Från artikel hos Pål Steigan.

Enligt denna artikel bekräftar vice utrikesminister Nuland uppgifter om biolab i Ukraina. Frågan har fått stora proportioner och jag återger därför denna artikel som ett komplement till tidigare artiklar och diskussion här.

___________________________________________________________________

Nuland bekräftar USA-finansierade biolabb i Ukraina. Påstås ha undersökte coronavirus hos fladdermus

Amerikanska myndigheter har erkänt att Ukraina är värd för laboratorier för biologisk krigföring. Ukraina har ”biologiska forskningsanläggningar”, erkände viceutrikesminister Victoria Nuland när senator Marco Rubio frågade om Ukraina hade biologiska eller kemiska vapen.

Nuland uttryckte också oro för att dessa biolabb skulle kunna komma under kontroll av ryska styrkor. USA:s ambassad i Ukraina hade skröt om sina ansträngningar ”för att se till att Ukraina kan upptäcka och rapportera utbrott orsakade av farliga patogener innan de utgör säkerhet eller stabilitetshot” vilket tyder på att dessa labb genomförde experiment med funktionsförstärkning.

Det ryska försvarsministeriet har framfört påståenden om anledningen till Nulands plötsliga oro: De USA-finansierade biologiska laboratorierna i Ukraina genomförde experiment med fladdermus-Coronavirus-prover.

Dessutom studerade anläggningarna möjlig spridning av patogener via vilda fåglar, som migrerar mellan Ryssland, Ukraina och andra länder i regionen.

”Syftet med detta – och annan Pentagon-finansierad biologisk forskning i Ukraina, var att skapa en mekanism för hemlig spridning av dödliga patogener”, förklarade chefstalesman för det ryska försvarsministeriets generalmajor Igor Konashenkov.

Kineserna kräver också förklaringar från USA. Ukraina driver för närvarande minst 30 biologiska vapenlabb som FWM rapporterade tidigare. Det kinesiska utrikesministeriets talesman uppmanade USA att ”ge en fullständig redogörelse för sina biologiska militära aktiviteter hemma och utomlands och utsätta sig för multilateral verifiering”.

Under en intervju 2021 med den ryska tidningen Kommersant sa Nikolai Patrushev, den ryska presidentens främsta säkerhetsrådgivare, sa att Moskva har ”goda skäl att tro” att USA utvecklade biologiska vapen längs Rysslands gränser.

Det ryska utrikesministeriet meddelade tidigare i veckan att ”Ryssland fått dokument som bevisar att ukrainska biologiska laboratorier nära ryska gränser arbetade med utveckling av komponenter till biologiska vapen”. Från 2021 har Pentagon arbetat med diagnostik, observation och förebyggande av zoonotiska sjukdomar i den ukrainska militären. Även under 2020-21 genomförde det tyska försvarsdepartementet studier i Ukraina av Krim-blödningsfeber, leptospiros, hjärnhinneinflammation och hantavirus.

Den 24 februari 2022 undertecknade Ukrainas president Zelenskij ett dekret om att införa krigslagar i Ukraina. Detta dekret gjorde det möjligt för hälsoministeriet att ”begära” akut förstörelse av biologiska patogener.

Det har dessutom dykt upp alarmerande bevis som ger vissa belägg ”bortom rimligt tvivel” (Red=?) att den amerikanska läkemedelsjätten Moderna faktiskt skapade Covid-19-viruset.

”Moderna hade utvecklat gensekvensen på 19 nukleotider som innehåller Furin Cleavage Site som ger Covid-19 dess smittsamhet till människor genom patenterad forskningsinriktning så tidigt som 2013, 6 år innan Wuhan-utbrottet ägde rum”, har en forskare från The Daily Exponera noterat. Chansen att den specifika sekvensen dyker upp naturligt i spikproteinet är 1 på 72 miljoner.

Amerikanska ”faktagranskare” hade tidigare fördömt rapporterna om biokrigföringslabb i Ukraina som ” en rysk
desinformationskampanj
 ”. Nulands bekännelse är dock en vändpunkt.

Relaterat
Fox News – Finns det biologiska vapen i Ukraina?
Ukrainas och USA:s biologiska vapenlaboratorier och vad de döljer om dessa massförstörelsevapen!
Ryssland uppger att man hittar biologiska vapen i Ukraina – vilket USA nu förnekar! Kina vill ha besked.

 

Föregående artikelBränner man globalistiska strukturer för att rädda den globalistiska ”liberala ordningen”?
Nästa artikelFörslag till lösning på Ukrainakriget
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. ”Kineserna kräver också förklaringar från USA. Ukraina driver för närvarande minst 30 biologiska vapenlabb som FWM rapporterade tidigare. Det kinesiska utrikesministeriets talesman uppmanade USA att ”ge en fullständig redogörelse för sina biologiska militära aktiviteter hemma och utomlands och utsätta sig för multilateral verifiering”.

  Borde inte de kinesiska kraven omfatta också den israeliska statens sedan länge kända försök att framställa ett antisemitiskt virus designat för araber?

  https://www.ihr.org/jhr/v17/v17n6p24_Weber.html

 2. Kan detta vara vad man kunde kalla en ”nuclear informations bomb”. Vi vet ju redan att Covid spreds från USA och Fort Detrick,men det har bara varit omöjligt att bevisa det för USA släpper inte ifrån sig någon information. Kan det vara så att det coronavirus som användes som underlag för att framställa Covid faktiskt kom från ett USA biovapenlabb i Ukraina. Det verkar så, och därför är USA nu desperata att sopa igen och dölja spåren. Kan det vara så att Corona verkligen var avsett som ett amerikanskt biovapen.

  • ”Vi vet ju redan att Covid spreds från USA och Fort Detrick”.
   Inte ”Vi vet” utan det är vad den kinesiska propagandan säger. Allt för att undkomma ansvar för Wuhan-viruset, även kallat Covid.

 3. Att Moderna, eller USAs BigPharma, skulle ha skapat Covid, eller åtminstone aktivt spritt viruset, stämmer bra med andra oberoende uppgifter som kommit fram. Rapporter hävdar att Covid från början var ett för människan ofarligt virus som kom från fladdermöss. BigPharma sponsrade amerikanska forskare att modifierade det med ”gain of function” och BigPharma skulle sedan aktivt spridit viruset. Motiveringen sägs skulle ha varit ekonomisk, att flera patent var på väg att förfalla och det skulle leda till avsevärda inkomstbortfall för amerikanska BigPharma så dom letade efter nya inkomstkällor. Covid blev räddningen. Vi har naturligtvis även sett hur amerikanska bolag stenhårt via politiska kanaler drivit på att erhålla monopol på vaccin, bland annat har man stenhårt arbetat på att stoppa både ryska och kinesiska vaccin som kunde konkurrera.

  • Det viruset som sekvenserades som det ursprungliga coronaviruset, som gav upphov till covid-19, kom från en patient i Wuhan.
   När man försöker spåra ursprunget till tidigare virusstammar finns det luckor som inte går att förklara. Därför tror man att människan har manipulerat det sk spikeproteinets genom. Och sådana manipulationer gjorde viruslabbet i Wuhan. Som finansierades av USA-pengar.
   Att farlig forskning gjorts/görs i flera andra länder är uppenbart. Och det är omgivet av sekretess och mörkläggning. Det är svårt att kontrollera på ett säkert sätt. Även i Kina.

 4. Det var ett civilt ukrainskt covidlabb med finansiellt stöd från USA, och det här las fram 2020. Inte ett amerikanskt labb. Pfizer mfl som stått för våra tre doser är förstås framtagna i USA. Militär inblandning näringslivet i Kina saknar motsvarighet i USA, men finns tex även i Burma och Egypten.

  Det här är rysk krigspropaganda. Putin-Lavrovs folkrättsvidriga överfall på Ukraina skriker efter moraliskt stöd, och kineserna är förstås glada att ha ha någonting, hur litet som helst, att hänga hatten på. Nu har Ryssland aldrig brytt sig om folkrätt i praktiken, vilket angreppet på Ukraina demonstrerar, utan bara använt det som hävstång när det passar strategin.

  Försöken att dra in judehat i viken fråga som helst illustrerar den svenska vänsterns koppling till nationalsocialism och islam. Araberna som bor i Israel åtnjuter rättigheter de förvägras i alla arabländer.

 5. Det är Usa och EU och Nato länderna som fortsatt är på korsningståg mot Ryssland. Usa har desperat och även med hot försökt få med övriga att ansluta också,men dessa har inte gjort det. Kina är helt på Rysslands sida,både före, under och just nu. Titta bara på deras ledares uttalande,och även medier. Samma med arab länderna i Mellanöstern. Syrien och Iran stöder Ryssland,men även övriga har inte hängt med Usa,som Saudiarabien och Qatar med UIE-Dubai, där är det stor besvikelse hos Usa. Men även Indien gäller samma sak. Mellanöstern, Kina och Indien med flera som Pakistan, Myanmar, Venezuela har inte hängt med Usa och dess EU, trots mobbning och hot har dessa stått stadigt och har även förståelse för ryska sidan. Usa, EU äger informations kriget tvärs igenom och det är vad som pågår

 6. Putins har mycket att lära i konsten att sprida frihet och demokrati till en motsträvig och bankrutten omvärld. Märkligt nog har manualerna till utövandet av denna ädla konst skrivits av dom som nu skriker värst om människans okränkbarhet i ljuset av den internationella rätt som inte setts till efter år 1947.
  Råkar någon nämna Israels innehav av ABC-vapen ökar förstås ylandet om antisemitism.
  Det israeliska innehavet är förmodligen lagligt enligt kristna sionistiska principer.

 7. Det här kom fram på briefingen i FN:s Säkerhetsråd den 11/3:

  Sitrep: UNSC om biolaboratorier i Ukraina + Ryssland Transcript

  Ett citat från Siriusrapporten:
  Oavsett vad folk har för åsikter om kriget, är en sak som borde skrämma alla försöket i väst att effektivt utplåna alla spår av Ryssland, inklusive dess språk, kultur och faktiskt folket.
  Detta är en mycket kort rapport. Hatet var så påtagligt i det mötesrummet att jag kände mig fysiskt påverkad.
  Sammanfattningen är:
  Ryssland, Kina, Brasilien, Indien och Kenya vill ha utredningar av Biolabs.
  USA säger att de inte gömde något och använde sin tid som 10 minuter av hat. Och vi vet att de talar sanning eftersom CNN visade oss videorna med de hemska ryssarna och de hemska saker som de gör, som att bomba sjukhus. Det finns ingen amerikansk biolab-anslutning. Här finns inget att se, säger de.
  Storbritanniens representant dito. Norge dito. Några andra, dito.
  Ryssland säger att Ukraina fejkade dödsfall och falsk propaganda.
  Alla till Ryssland:
  Ni är konspirationsteoretiker och angripare.
  *Ingen visar några bevis*
  *Ryssland visar bevis*
  Jag litar på att Ryssland har en massa fler bevis och att dessa talare måste svälja dagens ord.
  Ingen pratar om biolabben utan använder sin tid till 10 minuter av hat. Naturligtvis blev de tagna på bar gärning och kan bara tjafsa och hata.
  *Slut på säkerhetsråd*
  Den ryska presentationen är vid tidsmarkering +- 47:30. ungefär
  https://media.un.org/en/asset/k16/k16nsx50dm
  _________________________________________________________
  Transkript:
  Uttalande av ständige representanten Vassily Nebenzia vid FN:s säkerhetsråds briefing om biologiska laboratorier i Ukraina
  fru president,
  kollegor,
  COVID-19-pandemin visade hur sårbar mänskligheten är inför biologiska hot. Det har krävt en enorm vägtull på oss, och det fortsätter att kräva människors liv.
  När konventionen om biologiska och toxinvapen (BTWC) trädde i kraft 1975 fanns det hopp om att världen åtminstone skulle vara säker från mänskliga biologiska hot, eftersom alla stater som undertecknat insåg enorma risker med att använda biologiska vapen (BW) och övergav planer att utveckla den.
  Tyvärr har vi skäl att tro att de förhoppningarna inte gick i uppfyllelse helt.
  Vi kallade till detta möte eftersom det under den ryska specialmilitära operationen i Ukraina kom fram några chockerande fakta: Kievregimen döljer snarast spår av ett militärt biologiskt program som Kiev genomförde med stöd av det amerikanska försvarsdepartementet.
  Rysslands försvarsminister fick tag i dokument som bekräftar att Ukraina utvecklat ett nätverk av minst 30 biologiska laboratorier som är värd för extremt farliga biologiska experiment, som syftar till att förbättra patogenegenskaperna hos pest, mjältbrand, tularemi, kolera och andra dödliga sjukdomar med hjälp av syntetisk biologi. Detta arbete finansieras och övervakas direkt av Defense Threat Reduction Agency (DTRA) i USA, bland annat i Pentagons National Center for Medical Intelligences intresse. Nyckelrollen i dessa program spelades av ett BSL-3 centralt referenslaboratorium vid Mechnikov Scientific-Research Anti-Plague Institute i Odessa, Ukraina. Forskningscentra i andra städer spelade också en roll – Kiev, Lvov, Kharkov, Dnipro, Cherson, Ternopol, Uzhgorod, Vinnytsia.
  Allt material finns tillgängligt på det ryska försvarsministeriets webbplats och presenteras vid dagliga genomgångar. Låt mig nämna de mest talande exemplen.
  Rysk militär lärde sig detaljerna i UP-4-projektet som genomfördes vid laboratorier i Kiev, Kharkov och Odessa. Den studerade möjligheterna att sprida särskilt farliga infektioner genom flyttfåglar, inklusive högpatogen H5N1-influensa (dödlig för människor i 50 % av fallen) och Newcastlesjukan. Som en del av ett annat projekt betraktades fladdermöss som bärare av potentiella BW-agens. Bland de prioriteringar som identifierats är studiet av bakteriella och virala patogener som kan överföras från fladdermöss till människor: patogener av pest, leptospiros, brucellos, såväl som koronavirus och filovirus. Projektdokument visar tydligt att USA aktivt finansierade bioprojekt i Ukraina.
  Dessutom fanns det experiment för att studera spridning av farliga infektionssjukdomar av ektoparasiter – loppor och löss. Det är klart även för icke-experter att sådana experiment är mest hänsynslösa, eftersom de inte ger någon möjlighet att kontrollera hur situationen kommer att utvecklas. Liknande forskning (med loppor och löss som BW-medel) utfördes på 1940-talet om utvecklingen av biologiska vapenkomponenter av den japanska ökända enheten 731, vars medlemmar senare flydde till USA för att undgå åtal för krigsförbrytelser.
  Ukraina har ett unikt geografiskt läge, där transkontinentala migrationsvägar för potentiella bärare av farliga sjukdomar skär varandra. Många av dessa rutter passerar genom Rysslands och Östeuropas territorier. Den forskning som jag nämnde gjordes mitt i Östeuropa och i nära anslutning till de ryska gränserna. Enligt de mottagna uppgifterna fångades fåglarna som ringmärktes och släpptes under biologisk forskning från naturreservatet Kherson i Ivanovo och Voronezh-regionerna i Ryssland.
  Analysen av de erhållna materialen bekräftar överföringen av mer än 140 behållare med ektoparasiter från fladdermöss från ett biolab i Kharkov utomlands. Vi vet ingenting om ödet för dessa farliga biomaterial och de konsekvenser som kan uppstå när de ”försvinner” (möjligen i Europa) i avsaknad av någon internationell kontroll. Hur som helst är riskerna stora att de kan bli stulna i terroristsyfte eller för att säljas på den svarta marknaden.
  Flera tusen prover av blodserum från covid-19-patienter (de flesta av dem av slavisk etnicitet) transporterades från Ukraina till Walter Reed Army Institute of Research i USA – påstås för försök med behandling och förebyggande av covid-19.
  Alla vet hur känsliga västerländska stater är när det gäller att överföra biologiska prover av sina medborgare till utlandet. Och det finns en god anledning till det – teoretiskt sett kan prover användas för att skapa bioagens som kan selektivt rikta in sig på olika etniska populationer.
  Aktiviteten hos biolaboratorier i Ukraina som vi spårar tillbaka till 2014, och USA-implementerade program för så kallade reformer av det ukrainska sjukvårdssystemet utlöste okontrollerat växande förekomst av farliga och ekonomiskt relevanta infektioner i Ukraina. Det finns en ökning av antalet fall av röda hund, difteri, tuberkulos. Förekomsten av mässling har ökat mer än 100 gånger. Världshälsoorganisationen sa att Ukraina löper stora risker att få ett polioutbrott. Det finns bevis för att i Kharkov, där ett av labben finns, dog 20 ukrainska soldater i svininfluensan i januari 2016, ytterligare 200 lades in på sjukhus. I mars 2016 hade totalt 364 personer dött av svininfluensan i Ukraina. Dessutom förekommer utbrott av afrikansk svinpest regelbundet i Ukraina. Under 2019 bröt det ut en sjukdom som hade symtom som liknade pest.
  Medan USA självt stängde av biologisk forskning med militärt syfte på sitt territorium på grund av höga risker för den amerikanska befolkningen, gick myndigheterna i Kiev faktiskt med på att förvandla sitt land till en biologisk testplats och låta sina medborgare användas som potentiella försökspersoner. Dessa experiment med potentiella risker i landsskala fortsatte i flera år. Detta bevisar än en gång cynismen hos Kievs västerländska beskyddare som fortsätter att skrika från alla hustak att de bryr sig om ukrainarnas öde.
  Som rapporterats av Reuters rekommenderade WHO att Ukraina skulle eliminera sina lager av patogener för att undvika eventuella läckor som kan utlösa sjukdomsspridning bland befolkningen. Det är inte känt med säkerhet om Kiev har följt.
  Materialet som vårt försvarsministerium fick tag i bevisar att all seriös högriskforskning i ukrainska biolabb övervakades direkt av amerikanska experter som hade diplomatisk immunitet. Vårt försvarsministerium rapporterar att Kievregimen i detta ögonblick, som de västerländska sponsorerna krävde, hastigt döljer alla spår så att den ryska sidan inte kunde få tag i direkta bevis på att USA och Ukraina bryter mot artikel 1 i BTWC. De skyndar sig att lägga ner alla biologiska program. Ukrainas hälsoministerium beordrade att eliminera biologiska agens som deponerats i biolabb från och med den 24 februari 2022. Vi drar slutsatsen från instruktionerna till labbpersonalen att ordningen för eliminering av samlingar föreslog att de skulle förstöras oåterkalleligt. Efter att ha analyserat destruktionsintygen, vi kan säga att Lvov-labbet ensamt förstörde 232 behållare med patogener av leptospiros, 30 – av tularemi, 10 – av brucellos, 5 – av pest. Totalt över 320 containrar eliminerades. Patogeners titlar och alltför stora mängder ger anledning att tro att detta arbete gjordes som en del av militärbiologiska program.
  Låt mig nu göra en separat adress till våra kollegor från Europa.
  Alla dessa år fanns det en plats för farliga biologiska tester utanför EU:s dörr. Vi uppmanar att tänka på ett verkligt biologiskt hot mot befolkningen i europeiska stater som kan utgöras av okontrollerad spridning av biologiska agens från Ukraina. Som vi vet från vår erfarenhet av covid-19 går detta inte att stoppa. Skulle så vara fallet kommer det att omfatta hela Europa.
  USA:s representanter blir ganska förvirrade när de talar om USA:s inblandning i biologisk aktivitet på Ukrainas territorium. Under utfrågningar av den amerikanska kongressen den 8 mars bekräftade viceutrikesminister Victoria Nuland faktiskt att det fanns biolaboratorier i Ukraina där biologisk forskning för militära ändamål hade utförts. På frågan av senator Marco Rubio om Ukraina hade biologiska och kemiska vapen, svarade hon att Ukraina hade biologiska forskningsanläggningar som ”inte borde falla i händerna på ryska styrkor”.
  Samtidigt håller utrikesdepartementet fast vid att det påstås inte finnas några USA-kontrollerade biolaboratorier i Ukraina. Därav en fråga till den amerikanska delegationen. Hur överensstämmer detta med 2005 års avtal mellan det amerikanska försvarsdepartementet och det ukrainska hälsoministeriet om samarbete inom området för förebyggande av spridning av teknik, patogener och expertis som kan användas vid utveckling av biologiska vapen? Detta dokument finns tillgängligt på Internet. Enligt artikel 3 i detta avtal kan USA:s försvarsdepartement ge bistånd till Ukrainas hälsoministerium inom området för ”samverkande biologisk forskning, upptäckt och svar på biologiska hotmedel” med avseende på ”farliga patogener som finns vid anläggningarna i Ukraina”.
  Vi betonar att biologiska hot trotsar alla gränser. Ingen region i världen kan känna sig helt säker idag. USA övervakar flera hundra biolaboratorier i 30 länder, bland annat i Mellanöstern, Afrika, Sydostasien och längs omkretsen av fd Sovjetunionen. Washington går inte med på att utsätta dem för internationell verifiering. Från och med 2001 har det hindrat utarbetandet av ett bindande protokoll till BTWC som bör föreskriva en tillförlitlig verifieringsmekanism för att övervaka staters efterlevnad av konventionen. Detta kan inte annat än få oss att tro att USA har något att dölja. Jag uppmanar kollegorna från dessa regioner att fundera över vilken typ av verksamhet Washington bedriver på deras territorier och vilka konsekvenser det kan få för befolkningen.
  Vi förutser reaktionen från våra västerländska kollegor som definitivt kommer att säga att all denna information är falsk och rysk propaganda. Men denna typ av önsketänkande kommer knappast att hjälpa européer om Ukraina och dess grannstater skulle få utbrott av farliga sjukdomar som sedan skulle spridas utanför deras gränser. Denna risk verkar ganska reell om vi tar hänsyn till det betydande intresse som ukrainska radikala och nationalistiska grupper har för forskning om farliga patogener som utfördes i Ukraina i det amerikanska försvarsdepartementets intresse. Vi har information om att Pentagon instruerade sina ukrainska skyddslingar att de omedelbart skulle anklaga ryska väpnade styrkor som påstås inleda attacker mot forskning och medicinska anläggningar, om det skulle inträffa några incidenter, eller skylla allt på ”ryska subversiva team”.
  Det ryska försvarsministeriet fortsätter att analysera den biologiska situationen i Ukraina och allt inkommande material. Det vi delade med oss idag är en liten del av informationen vi har. Vi kommer att dela detaljerna inom kort som officiella dokument från FN:s säkerhetsråd så att du kan studera dem.
  Vi känner oss skyldiga att hålla säkerhetsrådet uppdaterat om situationen med amerikanska militära biologiska aktiviteter i Ukraina som skapar verkliga risker för internationell fred och säkerhet. Vi tänker återkomma till detta ämne snart. Vi skulle inte utesluta en möjlighet att aktivera mekanismer som avses i artiklarna 5 och 6 i BTWC. Tills vidare skulle vi vilja höra svar från den amerikanska sidan på de frågor vi ställde.
  Tack.
  Amarynth
  Från bloggen the Saker (googleöversatt)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here