Film- och kulturfestival. Är det verkligen fred vi vill ha?

5
1109

Red: Mitt första sommarjobb skedde mitt ute i naturen, i Vaimat söder om Jokkmokk. Jag hade tagit realexamen, skulle fylla 16 år. En skolkamrat och jag planterade skog. Vi fick 4 öre per planta och kunde komma upp till 40 kronor en bra dag då vi planterat 1000 plantor. Man tog bussen från Boden där jag bodde, bad chauffören stanna vid lilla avfartsvägen till Vaimat. En cykel fanns gömd i ett buskage. Man cyklade en mil på en gropig liten landsväg och var framme i stugan. Tillyxade grova träsängar, vedspis men ett litet kylskåp också. En fin upplevelse några sommarveckor.

_______________________

Polisanmälan

Polisregion Nord,

901 71 Umeå

 

 Polisanmälan

Härmed polisanmäler vi Försvarsmakten för storskalig förberedelse för krig.

Detta kan leda till massmord, där en oskyldig civilbefolkning företrädesvis drabbas.

Vi polisanmäler även Försvarsmakten för kraftfullt hot mot mänskligheten och miljön,

där Försvarsmakten inte behöver redovisa sina utsläpp.

Detta står i strid med Parisavtalet 2015.

Vidsel 31.05.23

 

My Leffler                                                                          Annica Ericson

Medlem i Kvinnor för Fred                                                            Medlem i FN-förbundet

och Folkkampanjen mot Kärnkraft/Kärnvapen                                och Naturskyddsföreningen

 

För kännedom överlämnades en handskriven kopia av denna polisanmälan

den 31 maj kl. 21:45 på RFN, Robotförsöksplats Norrland, Vidselbasen.

Se bifogad bild

___________________

Norrbottens flygflottilj informerar: Arctic Challenge Exercise 2023

Under perioden 29 maj till 9 juni arrangerar Sverige, Finland, Norge och Danmark en internationell flygövning, där Finland är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen kallas Arctic Challenge Exercise 2023, eller ACE 23, genomförs för sjätte gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vartannat år.

Det nordiska samarbetet är kärnan i genomförandet av ACE 23. Syftet är att stärka deltagande länders nationella försvar, utforska gemensamma synergier och underlätta för gemensamma lösningar. Samarbetet ska leda till ökad operativ effekt, ökad kvalitet, bättre resursallokering och kostnadseffektivitet för varje nations väpnade styrkor. Syftet med övningen är att öva och träna förband i att kunna genomföra storskaliga multinationella flygoperationer. Övningen är också en möjlighet att träna samarbete och interoperabilitet mellan 4:e och 5:e generations stridsflyg.

I år deltar cirka 120 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan samt cirka 2 700 deltagare från 14 olika nationer.

Målsättningen med ACE 23 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.

Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder:

Luleå Kallax Airport (Norrbottens flygflottiljs huvudbas), Luleå, Sverige.
Örland flygbas, Norge
Rovaniemi och Pirkkala i Finland.
FLYGTIDER 29 maj – 9 juni
Flygning genomförs vardagar (även 5 och 6 juni). Inga övningspass lördag och söndag men eventuellt kan flyg ombasera på helgen innan övningen startar, alternativt helgen efter sista övningsveckan.

Varje dag under övningen genomförs två flygpass kopplat till ACE. Flygning utanför övningen kan även ske mellan flygpassen.

09.00-11.00 (start från 15 min innan och landning upp till 30 min efter med enstaka enheter).

13.30-16.30 (start från 15 min innan och landning upp till 30 min efter med enstaka enheter).

På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden – ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 23 i Sverige, Finland och Norge – huvuddelen av detta flygområde är i Sverige. Se bifogad bild för ungefärligt flygövningsområde.

FLYGPLANEN ÄR UTRUSTADE MED så kallade MOTMEDEL I FORM AV FACKLOR SOM KAN UPPLEVAS SOM KORT FLAMMANDE LJUS som släpps i luften. LÅGFLYGNING OCH ÖVERLJUDSFLYGNING PLANERAS också I ÖVNINGSOMRÅDET.

Vid överljudsflygning bildas en tryckvåg framför planet och när denna når marken KAN det uppfattas som en kraftig smäll. Ibland hörs det mindre och ibland hörs det mer. Det som är avgörande för hur mycket som hörs är bland annat väder- och vindförhållanden. Överljudsflygning är en del av vår ordinarie flygverksamhet och genomförs både över land och över hav. När det gäller överljudsflygning finns vissa regler vi ska förhålla oss till med hänsyn till de på marken. En av dessa är att överljud inte får ske under 10 000 meter (ca 33 000 fot) över land (till havs kan vi flyga lägre).

Svenska och utländska luftvärnsförband, i form av simulerat markhot, kommer att finnas inom svenskt övningsområde i Norrbotten och Västerbotten. Under övningen kommer dessa att vara rörliga och byta platser.

Deltagande länder och stridsflygplan:

Sverige: Jas 39 Gripen
Schweiz: F-18
Tjeckien: Jas 39 Gripen
Finland: F-18
Storbritannien: Typhoon
Nederländerna: F-16, F-35
Danmark: F-16
Tyskland: Eurofighter
Frankrike: Mirage, Rafale
Belgien: F-16
Italien: F-35
Norge: F-35
USA: F-35, F-15.

Även Kanada deltar med tankerflygplan.

Förutom stridsflygplan bidrar länderna även med tankerflygplan och flygplan för elektronisk krigföring. Nato deltar också med luftburet stridslednings- och luftbevakningsflyg, s.k AWACS.

Mer information finns på www.forsvarsmakten.se/ace23

Inom kort kommer vi även att publicera ”frågor och svar” på sidan.

Frågor eller synpunkter på övningen hänvisas till vakthavande befäl via växeln på 0920-23 40 00.

Föregående artikelJeffrey Sachs: Båda de stora USA- partiernas stöd för krig, från Irak till Ukraina, hjälper till att driva USA: s skuldkris
Nästa artikelUSA:s falska konkurskris
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. POLITIK 1 juni 2023 08:15 .
  Tyskland förklarade krig mot Rysslandf för att behaga USA.
  https://nsn.fm/policy/pri-merkel-takogo-ne-bylo-germaniya-obyavila-voinu-rossii-chtoby-ugodit-ssha
  Berlin har beslutat att återkalla tillståndet för driften av fyra av de fem ryska generalkonsulaten i Tyskland, vilket orsakade en storm av känslor i Moskva. Moskva informerades om behovet av att stänga generalkonsulatet före årets slut.
  Det ryska utrikesministeriet har redan tröttnat på att räkna antalet ovänliga steg som Tyskland tagit.
  ”Det var den tyska sidan, under tydligt långsökta förevändningar, som nyligen har initierat massutvisningar av våra diplomater, infört kvoter för ett antal kategorier av anställda vid utländska beskickningar och försenat utfärdandet av visum. Samtidigt glömmer man den dubbla skillnaden till deras fördel när det gäller antalet anställda vid utländska institutioner, ” betonade avdelningen.
  Ministeriet varnade för reaktionen på sådana provocerande handlingar. Den tyska sidan uppmanades att stoppa upptrappningen och stoppa den fientliga politiken mot Moskva.
  Diplomaten, pensionerade extraordinarie och befullmäktigade sändebudet Vasily Korchmar, kallade i en intervju med NSN Tysklands beslut att stänga de flesta av Rysslands generalkonsulat i landet för en åtgärd riktad mot människor.

  ”Mot folket”: Diplomat om Tysklands beslut att stänga det ryska generalkonsulatet i landet. ”Det här är en omänsklig åtgärd riktad mot människor. Att stänga konsulat kan påverka våra medborgare som bor i Tyskland.
  Till exempel utgångsdatumet för det ryska passet. För att förlänga den måste du kontakta konsulatet. När barn föds behöver de också utfärda handlingar. Alla måste kontakta ambassaden. I vilket fall som helst leder stängningen av konsulaten till en försämring inte bara i de diplomatiska förbindelserna, utan också i de politiska, förklarade han.
  Diplomaten kallade Tysklands beslut för ytterligare ett nyhetsbrev för utländsk press.
  ”Hela den här kampanjen med trög utvisning av diplomater har pågått i mer än ett år, stängningen av representationskontor.
  Vad leder detta till? När sådana beslut fattas låter det högt i världspressen, som om det här är ett så betydelsefullt steg. Det här är bara klingande nyheter. I situationen när Merkel var kansler var detta naturligtvis omöjligt av olika anledningar, inklusive den nära relationen mellan våra presidenter Vladimir Putin och Merkel. Vi minns också hennes inställning till Ryssland i princip, sa han.

  Dessförinnan sa den officiella representanten för den tyska regeringen, Steffen Hebestreit, att FRG anser att de väpnade styrkornas strejker på Rysslands territorium är lagliga, förutsatt att de tillfogats av ukrainskt tillverkade vapen. Enligt honom är det inte en personlig bedömning utan denna situation tolkas utifrån folkrättslig synvinkel.

  Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelade själv sin önskan att ha ett telefonsamtal med den ryske ledaren och diskutera situationen i Ukraina.
  Pressekreterare för den ryske ledaren Dmitrij Peskov sa att Vladimir Putin är öppen för dialog för att skydda landets intressen.
  Peskov betonade att han inte hade någon information om den tyske förbundskanslerns planer. Samtidigt, som svar på frågan om Putins beredskap att prata med Scholz, påpekade Kreml-representanten att ”det är nödvändigt att prata”.

  I början av maj sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att Berlin skulle se till att Kiev inte använde de vapnen som överförts till det för att attackera ryskt territorium. Enligt honom behöver Kiev hjälp, men det ska inte provocera fram en upptrappning och Natos deltagande i konflikten.
  ”Förvirring!”: I Tyskland trodde man inte på Scholz löften att inte attackera ryska territorier
  Sergei Tsekov, medlem av federationsrådet från Krim, sa i en intervju med NSN att Scholz fortfarande är listig när han talar om det otillåtliga att angripa ryska territorier. Enligt Tsekov är Europa rädd för att bli direkt involverad i konflikten, men fortsätter att leverera vapen till Kiev.

  ”Självklart är de rädda för eskaleringen, eftersom eskaleringen kommer att leda till ett krig direkt mellan Tyskland och Ryssland, kan åtgärderna överföras till deras territorium. De förstår att för Tyskland kan det vara mycket bedrövligt. De vapen som kommer att användas mot Europa kommer att vara mycket kraftfullare, mer destruktiva än de som används av Ryssland idag på Ukrainas territorium.
  För att ge intryck av att Tyskland är emot eskaleringen gör de uttalanden som detta. De är väldigt listiga och försöker att inte vara inblandade, men de är väl medvetna om att dessa vapen används mot Ryssland”, sa han.
  Den tyske statsvetaren Alexander Rahr sa också till NSN att Tyskland inte har en enhetlig ståndpunkt om användningen av vapen som levererats till Ukraina för attacker mot ryska territorier.

  ”Putin förlorade inte”: Nato förbereder sig för misslyckandet av Ukrainas väpnade styrkor och en sammandrabbning med Ryssland
  ”Västlandet har alltid målat röda gränser, tyskarna var från början redo att förse Ukraina med bara hjälmar och inga vapen, men nu levereras redan stridsvagnar, flygplansleveranser är inte uteslutna. Allt går uppåt. Det är inte klart vilka territorier vi talar om, eftersom Tyskland inte erkänner Krim som ryskt. Samtidigt konstaterar experter i den tyska regeringen att Ryssland kan komma att använda ett helt annat vapen, kanske till och med kärnvapen, om fientligheterna överförs till Krim. I Tyskland och i västvärlden i allmänhet förstår man detta”, tillade Rahr.

  Så den 21 april sa Tysklands försvarsminister Boris Pistorius att begränsade ukrainska anfall på ryskt territorium är en acceptabel taktik för Ukrainas väpnade styrkor. Enligt Pistorius är det tillåtet för den ”anfallna sidan” att gå in på fiendens territorium, i synnerhet för att skära av försörjningslinjer.

  Den ryska sidan är fortfarande ”orolig” över Berlins inställning till undermineringen av Nord Streams. I Tyskland låtsas de fortfarande att ingenting hände, trots att landet drabbades av denna terrorattack mer än andra europeiska partner.
  Den tyske statsvetaren Alexander Rahr sammanfattade i en intervju med Radiotochka NSN att man i Tyskland fortsätter att tänka i termer av en monopolär värld skapad enligt västerländsk modell.

  ”De vill verkligen inte prata om en multipolär värld här. Det finns fortfarande en åsikt att världen ska byggas enligt den västerländska modellen”, förklarade han.
  Innan dess sa han också att Tyskland helt enkelt skulle blunda för situationen med Nord Stream, eftersom de definitivt inte vill bråka med USA där.

  Tidigare skrev säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev i Telegram att Tyskland faktiskt hade förklarat ett hybridkrig mot Ryssland.
  ”Tyskland: a) ett ovänligt land, b) införde sanktioner mot hela den ryska ekonomin och dess medborgare, c) förser Ukraina med dödliga vapen mot våra väpnade styrkor. Med andra ord har Ryssland förklarat ett hybridkrig. Följaktligen agerar Tyskland som en FIENDE till RYSSLAND”, skrev han.
  Prenumerera på NSN: Nyheter | Zen | VK | Telegram

 2. Vilket fantastiskt initiativ

  FÖRBEREDELSE TILL KÄRNVAPENBROTT
  Sverige har ända sedan 2015, av de USA-utbildade förrädarna i den svenska militärledningen, släppt in en av världens värsta terrorvapen, den strategiska kärnvapenbombaren B-52, att öva över det fredsälskande svenska folkets territorium.

  SVERIGE MEDBROTTSLING
  Förutom flygövningar över huvudstaden tilläts detta extrema massförstörelsevapen bombfällning i Vidsel i augusti förra året:
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/08/b-52or-fallde-skarpa-bomber-over-vidsel/
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/utlandska-flyg-fallde-skarpa-bomber-under-ovning-i-vidsel

  Några veckor senare var det dags igen utanför Öland:
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/09/amerikanskt-bombflyg-ovade-sjominering-utanfor-oland/

  SMYGANDE MILITÄRKUPP
  Sverige är utsatt för en smygande militärkupp numera ledd av krigsministern Pål Jonson [M] och hans anhang. Den nutida mediala propagandaapparaten skulle ha gjort till och med Goebbels grön av avund.
  https://proletaren.se/artikel/karta-har-har-usa-krigat-stott-kupper-och-paverkat-val-sedan-andra-varldskriget

  OÅTKOMLIGA BROTTSLINGAR
  Men som vanligt är brottslingar högst upp, likt maffian, helt oåtkomliga. Utsikterna att få denna polisanmälan att missa papperskorgen är troligen i paritet med möjligheten att få USA:s krigsförbrytare rannsakade och dömda:
  https://jinge.se/allmant/jan-eliasson-henry-kissinger-och-svt-skammer-ut-fn-och-sverige.htm
  https://proletaren.se/artikel/krigshoken-som-kom-ut-som-fredsduva
  https://fib.se/antiimperialism/skamligt-att-hedra-krigshetsaren-albright/
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Russelltribunalen
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

  MODER SVEAS OSKULD
  Den fredliga gummans heder försvaras inte genom krigshetsande. Det vore som ”fucking for virginity”.
  https://www.globalpolitics.se/amerikaner-och-europeer-forbereds-noggrant-for-ett-karnvapenkrig/#comment-72961

  ”Förstörelsens fästen är kraftigt bemannade
  det är dags för de SNÄLLA att bli fly förbannade!”
  (Tage Danielsson)

 3. Anders Romelsjö det var mycket trevligt av dig att berätta om ditt första sommarjobb, jag blev inspirerad.
  Mitt första, som 15-åring var på Kiruna kyrkogård där krattade jag grusgångar, klippte gräs, ansade buskar och vattnade blommor i tre ”andliga” veckor.
  Sommarjobbet ordnade min mamma genom en av hennes partikamrater som ansvarade för kyrkogårdens trevnad.
  Pengarna jag tjänade användes till en Stockholmsresa med tåg tur och retur, detta för att besöka en något äldre syster som jobbade på Södersjukhuset. Den resan fick jag inte göra ensam däremot med min bästis och skolkamrat, året var 1969 samma år som Richard Nixon valdes till USA:s president och det år som amerikanarna gick mangrant ut för att demonstrera mot vietnamkriget över hela USA. Oförglömligt årtal.

  ☮️

  Bra där Jokkmokk, synd att mitt hem ligger allt för långt bort från de nordligaste trakterna och här på sidan publiceras datum för olika viktiga som trevliga evenemang precis dagarna innan därför hinner inte den något ”tröge” miljövänlige hoppa på tåget till händelsernas centrum.
  🚂🚃🚃🚃🚃🚃

  • Bra om jag publicerat tidigare förstås! Tänkte att det inte fanns så många läsare i Jokkmokkstrakten.

   Mitt sommmarjobb, några år före ditt, fick jag genom en arbetskamrat till min mor. Mamma var apoteksbiträde, dvs. expedierade recept och hade en arbetskamrat som var gift med en jägmästare…

 4. ”Nordisk”Till namnet javisst. Men det är 14länder totalt. ALLA vet vem som är cheriffen i Norden. Och även EU genom Nato. Pentagon maffian och INGET annat. Vad naiva så man skrattar ihjäl sej, men på de dåliga sättet tyvärr. Det dröjer EJ länge innan ny konflikt dyker upp i Norden någonstans eller runt Östersjön, där dom 3baltiska dvärgarna huserar med Europas största hyena Polen. Arktiska rådet som förut fungerade någorlunda bra, åtminstone diplomatiskt och med fredens tonen, har även det kollapsat. Det har istället helt militäriserats på våran bekostnad. Allt för att Usa EJ kan låta bli att pilla överallt. Då gäller Ryssland. Samtidigt läser jag hela veckan nu att Usa även retar den andra jätten Kina rejält. Detta kring Sydkinesiska havet. Kina fick nog och har svarat dessa livsfarliga gangsters. Dessa satans HELT onödiga upprustningar som pågår överallt i vår närhet,både hemma och övriga EU. Så HELT KORKAT med bortkastade miljarder, årligen blir de framöver. Jag hoppas Erdogan EJ hinner med svenska Nato ansökan till nästa månads Usa Nato möte i Litauen. Turkiska parlamentet stänger om några veckor. Då måste Nato ansökan GENAST dras tillbaka utan fler ursäkter. Publik service Svt med övriga, Måste då fan ta upp denna punkten, till diskussion av övriga. Vilket man ALDRIG gjort under förnedringens gång. Finland, HELA orsaken till våran ansökan, har redan gått med. Så ”Hand i hand”skitsnacket är över slut. Dra tillbaka ansökan GENAST utan ursäkter, så lägger vi detta bakom oss sedan

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here