Följer inte Ukraina Minskavtalen som nåtts om Donbass ställning?

45
3731
Utrikesminister Dmitry Kuleba. Presstjänst från Ukrainas ministerråd.

Denna artikel är skriven av forskarna Alexander Karpov, Elena Onischuk, Alena Medvedeva. Den har publicerats i läsvärda ”RT, Russia Today”. Den har nått mig översatt av läsaren ”Ivan”. Något förkortad.

Läs den lika kritiskt som då Du lyssnar på Bert Sundström på TV, Maria Persson Löfgren på radio och Michael Winiarski på DN.
Framtiden lär utvisa vad som sker, eller snarare vad som rapporteras ske från olika håll.


Ukraina följer inte Minskavtal som nåtts om DPR och LPR:s befogenheter.

Detta uttalades av Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba. De ukrainska myndigheterna saboterar öppet genomförandet av Minskavtalen och Steinmeier-formeln.
Ukraina kommer inte att befästa Donbass särskilda status genom ändringar av konstitutionen.
Enligt honom genom går landet igenom en reform av maktens decentralisering, inom vilken man kan överväga den speciella statusen i Donbass-regionerna, men deras omnämnande i konstitutionen är utesluten, detta oacceptabelt för oss, sade Kuleba.

”När Ryssland inte är nöjd med bestämmelsen i Ukrainas lag eller en proposition i Ukraina, är detta ett problem för Ryssland, inte Ukraina. Vi är en oberoende stat och kommer att anta de lagar som vi anser nödvändiga. Vi respekterar våra internationella skyldigheter och vår lagstiftning korrelerar alltid med internationella skyldigheter. Men inget land kommer att berätta vad lagen ska vara. Vi har inte ett kontor för tillfredsställelse och hotellok för något land”
, sa Dmitry Kuleba.

Den ukrainska statsvetaren och ekonomen Alexander Dudchak noterade i en intervju med RT att tjänstemän i Zelenskys administration återigen förklarar att de inte skulle följa bestämmelserna i Minskavtalen. ”Det faktum att Ukraina inte kommer att överväga möjligheten att ändra konstitutionen för att befästa den rättsliga statusen för vissa regioner i Donetsk och Lugansk-regionerna är en direkt brott mot Minskavtalen. Om Kiev inte vill göra detta, betyder det att det faktiskt tecknar att det inte kommer att uppfylla detta avtal, ” sa en av statsvetarna i ett samtal med RT.

I början av juli hölls förhandlingar i Berlin på nivå med politiska rådgivare för statscheferna för de länder, som diskuterade lösningen av konflikten i östra Ukraina och genomförandet av Minskavtalen. Dmitry Kozak, vice chef för presidentadministrationen, som representerade Ryssland vid mötet, uppgav att det inte skedde något genombrott.

Han sa att partierna inte lyckades komma överens om ett slutdokument eller skapa förutsättningar för ett möte i de fyra länderna på ministernivå. Kozak bekräftade att Moskva förväntar sig förslag från Kiev till ändringar av konstitutionen, som skulle reglera Donbass särskilda status, men fick inte något svar när och om de kommer att vara beredda.

”Ingen kan kräva något från Ukraina, vi är ett oberoende land. Dessutom är detta internationell retorik redan”, sa Ukrainas president Vladimir Zelensky.

Kiev åtog sig att införa den särskilda statusen för regionerna i Donbass i den ukrainska konstitutionen genom att underteckna Minskavtalen. Detta är också en av bestämmelserna i den så kallade Steinmeier-formeln – mekanismen för den stegvisa implementeringen av Minskavtalen, som antogs av de fyra deltagarna i ”Normandie-samtalen” 2016.

Emellertid frös de ukrainska myndigheterna under ledning av president Petro Poroshenko faktiskt genomförandet av Minskavtalen och av Steinmeier-formeln.

I oktober 2019 meddelade Vladimir Zelensky att Kiev hade kommit överens om detta dokument, som skulle bli en del av den nya lagen om Donbass särskilda status. Hans uttalande ledde till protester i Ukraina organiserade av nationalister som kallade det kapitulation.

Som svar försäkrade Zelensky ukrainska medborgare att ”ingen överlämnande, ingen överlåtelse av nationella intressen” kommer att inträffa. Därefter sade han att antagandet av lagen om Donbass särskilda status bör föregås av ett nytt möte med ”Norman Four”, där avtal skulle nås om sätt att avsluta kriget.
”Om vi ​​träffas i Normandie format, om de fyra partierna är överens, hur reglerar vi ytterligare, och om alla parter – också den ryska sidan – vill avsluta denna fruktansvärda tragedi och detta krig … Om vi ​​håller med om detta kommer vi att prata om implementeringen av Steinmeier-formeln i specialstatuslag ”, sade Zelensky efter ett möte med Lettlands president Egils Levits.

Det första mötet mellan de fyra ländernas ledare på fyra år hölls i Paris den 9 december 2019. Efter resultaten av detta toppmöte antog parterna en kommunike där de talade om behovet av att integrera Steinmeier-formeln i Ukrainas lagstiftning.
Chefen för Centrum för systemanalys och prognos Rostislav Ishchenko anser att Ukraina länge har bildat en position enligt vilken Minskavtalen undertecknades för att rädda Kiev från militära nederlag och inte för att uppfylla dem.

En RT-källa i Batkivshchyna-partiet menar att medvetet försening av genomförandet av dessa avtal kommer att leda till en fullständig förlust av förtroende för Kiev från västerländska partner.
”Detta är inte Zelenskys eller Porosjenko, det är den ukrainska statens ställning. Nu har de gått lite längre, de försöker avvisa Minskavtalen. Efter allt detta vill de att Ryssland ska säga att eftersom Ukraina inte följer Minskavtalen gäller det inte längre och kriget kan fortsätta. I själva verket har Ukraina länge avstått från dem och kommer inte att genomföra överenskommelserna, ”konstaterade statsvetaren.
”Inget normalt land kommer att vilja ha med att göra med Ukraina. Världsledare tillbringade år med att förhandla, spendera sin tid på att möta och – vad?” sa källan.

Zelenskys anseende och stöd sjunker och om Minskavtalen genomförs nu kommer ratingen att kollapsa. Under lång tid fick ukrainare veta att landet kunde återlämna Donbass bara på sina egna villkor. Detta kommer naturligtvis inte att hända.
Därför kommer Ryssland, som på Porosos dagar att beskyllas för allt.

Den ukrainska utrikesministern försöker anklaga Moskva för vad Kiev faktiskt gör.

Tills Zelensky får en order ovanifrån kommer han att upprätthålla ett tillstånd av ”varken fred eller krig”, avslutade statsvetaren.

Föregående artikelEtt viktigt steg mot en kärnvapenfri värld!
Nästa artikelVad händer med Grönland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

45 KOMMENTARER

 1. Donbass under attack: människor går under jorden för att överleva (VIDEO)
  07/24/2020 – 5:30
  Ukrainska straffexpeditioner fortsätter att förstöra infrastrukturen i Folkrepublikerna i Donbass. Under perioden 1 till 20 juli 2020 kränkte krigsförbrytare av försvarsmakterna i Ukraina den (då pågående vapenvilan) 122 gånger. Under beskjutningen användes också typer av vapen som är förbjudna enligt Minskavtalen.
  Invånarna i LPR berättar själva om brottet från de väpnade styrkorna i Ukraina. De noterar att beskjutningen inte slutar vare sig dag eller natt. Människor tvingas gömma sig i bombskydd och känner ständigt rädsla.
  Video tillhandahållen av ”Russian Spring” People’s Militia of the LPR.

  https://rusvesna.su/news/1595437278

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=56&v=ZECGOY0NPRU&feature=emb_logo

 2. Ukraina ett oberoende land? Man kan bara gapflabba åt alla komiska kommentarer från USA:s och EU:s lakejer i Kiev! Märk väl, Ukraina vill bli en del av EU och då om något är det slut på ”oberoendet” som man tror man har nu!

 3. Ryssland är ingen part i konflikten i sydöstra Ukraina. Ukraina tvingas förhandla direkt med Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.
  Rysslands president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov förnekar Rysslands roll i Donbass-kriget. ”Jag tror inte att vi kan prata om några garantier från Rysslands sida i detta fall då Ryssland inte är part i konflikten i sydöstra Ukraina”.

  • Medan Bert Sundström berättar för hundratusentals tittare i public service TV att Ryssland är en dominerande part igår kväll.

   • Ställningen är 3 mot 1, å ena sidan T, Fr och U, å andra sidan R, ensam, som företräder rep., då U vägrar att prata direkt med ”terroristerna”.

    Detta bekräftas av en artikel i ”derspiegel” från febr 2015:
    ”Following their arrival in Minsk, the German and French delegations initially holed up in the German Embassy before then coordinating with the Ukrainians. It is the same pattern that had been followed in the previous days’ talks: total consensus between Germany and France followed by close accord with Ukraine before beginning talks with the Russian side.”

    Kiev managed to assert itself on another issue as well: Direct talks with the separatists, as Moscow had been demanding, will not take place. Putin, though, got the upper hand in a different area: The border between Russia and the separatist-held regions in eastern Ukraine will be observed neither by the Ukrainians nor by international forces. This issue will only be revisited after the elections, if at all.

    Med stor sannolikhet att BS inte nämnde det faktum att USA iom vapenleveranser och utbildning, blivit en part i konflikten:
    But the Ukrainians are currently unable to operate such high-tech equipment. They would have to receive extensive training from American advisers. That, though, would essentially make the US a party to the conflict, as Obama well knows.

    The idea for a joint Ukraine mission came from Merkel, but she knew that she could only exert enough pressure on Putin if Hollande joined as well. Still, the world will likely see it as her success. Or her failure.

    But the price of the chancellor’s realpolitik is a high one, and Ukraine is paying it. Merkel already told the Ukrainian president weeks ago that the West wasn’t prepared to go to war for the country. Now, though, it has become clear that the West is willing to accept Ukraine’s partition. Ukraine hasn’t just lost the Crimean Peninsula, it has now also lost territories in the east.
    Mycket läsvärd artikel (även idag)
    http://www.spiegel.de/international/europe/minsk-deal-represents-and-fragile-opportunity-for-peace-in-ukraine-a-1018326.html

    • Apropå risken att U förlorar även östra delarna
     Redan 2009 (observera årtalet!) cirkulerade i tyska militära kretsar, att NATO expansionen till U avsåg endast västra delarna av landet:
     East Ukraine – A ”de Facto Nation”
     German military circles are debating NATO’s continued eastward expansion and the partitioning of the Ukraine. As a former advisor in the Amt für Studien und Übungen (Bureau for Research and Training) of the German Bundeswehr writes, the question of expanding the western war alliance to the territory of the Ukraine is still on the table. If this step is taken, ”probably only the western Ukraine” will join NATO. The ”eastern Ukraine” would ”in this case, become independent or a de facto nation like Abkhazia.” The author, a lieutenant colonel of the reserves, presented his ideas in a military magazine, embedding them in a retrospective on the entire past twenty years of NATO’s eastward expansion. According to the author, a ”cordon sanitaire” separating this war alliance from Russia, conceded by the allies of World War II to the Soviet Union, has, for the most part, been absorbed into NATO, essentially crossing every ”red line” drawn by Moscow. According to the author, Russia finds itself on a historical defensive. Only Moscow’s 1989 project of winning security for itself through an axis with Berlin, has a chance of succeeding, says the author.
     https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/4747/

     • Merkels tal till Münchens säkerhetskonferens, efter Minsk ll:
      ”We will Win”
      Chancellor Merkel has confirmed this perspective at the Munich Security Conference. ”This cannot be won militarily,” she stated in reference to the Ukrainian civil war. This is why ”a new way must be found” and ”we must be long-winded.” To those who begin to doubt our success ”after only two months,” I would respond: this is ”not how one wins a battle.” Through the power struggle with the socialist countries, the West has already ”learned that it can take a long time.” ”No one knew when the cold war would be over, but that is what happened.” In the context of the power struggle with Moscow, Merkel declared literally: ”I am a hundred percent convinced that with our principles, we will win.”
      https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/6555/

 4. De rysktalande regionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina förklarade sig självständiga 2014 i protest mot den så kallade Majdanrevolutionen i Kiev, då extremnationalistiska ukrainska politiker tog makten och bland annat hotade med att förbjuda ryska språket och vidta andra diskriminerande åtgärder mot landets ryska befolkning. Bland självständighetsivrarna i östra Ukraina fanns också de som fått nog av de nyliberala nedskärningsreformer som dikterades från Kiev.
  De till en början fredliga protesterna övergick i inbördeskrig när Kiev skickade soldater för att försöka kväsa självständighetsrörelsen. Till följd av detta driver de båda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk självständigt egna regimer med sina egna arméer och byråkratiska apparater,

  • Kiev gick med på att reformera konstitutionen med hänsyn till Donbass
   Att säkra Donbasss särskilda status i Ukrainas konstitution är nyckeln till att lösa krisen mellan Kiev och de sydöstra regionerna i landet.
   Denna bestämmelse är nedskriven i Minskavtalen, som undertecknades av de ukrainska myndigheterna och särskilt godkändes av den nuvarande presidenten Volodymyr Zelensky. Därför är det dags för Kiev att sluta lura alla och äntligen fullgöra sina skyldigheter, säger den ryska utrikesministern Sergei Lavrov.

   Ministern medgav att Ukrainas försök att fördröja konfliktlösning påverkas av USA: s tvåsidiga position, som tycks kräva fred, men samtidigt förse Kiev med vapen.
   ”Frågan uppstår ofrivilligt: ​​vill Washington verkligen ha fred i Ukraina,” sa Lavrov.
   Han uppmärksammade det faktum att det var den ukrainska krisen som blev förevändningen för att avsluta arbetet i Ryssland-Nato-rådet, även om detta format ursprungligen skapades för att lösa eventuella oenigheter mellan Ryska federationen och väst. Nu har Nato-länderna återvänt till ideologin om ”inneslutning” av Moskva. Medan det är Kiev som inte följer Minsk-avtalen och uppsättningen åtgärder för bosättning av Donbass, även om de godkändes av FN: s säkerhetsråd.

   Lavrov uttryckte hopp om att verkligheten kommer att ta sin vägtull och denna västsyn kommer att omprövas. I synnerhet noterade han situationen med Tbilisi, förbindelserna med vilka Moskva hade avbrutits efter Mikhail Saakashvilis ”sydossetiska äventyr”. 12 år efter dessa händelser blev Ryssland och Georgien återigen de närmaste handelspartnerna, och när det gäller volymen privata penningöverföringar till Georgien tar Ryssland första plats.
   Tidigare utesluter Ukrainas vice premiärminister Aleksey Reznik att Donbass får en särskild status, men säger att Kiev förbereder en ”ekonomisk strategi” för regionen.
   https://samo.vazhno.ru/50245-kiev-soglasilsya-na-reformu-konstitucii-s-uchetom-osobennostei-donbassa–lavrov-full.html

 5. En person i Porkyshenko 2014 innekretsar har börjat tala om KUPPEN 2014
  David Zhvania, Former Poroshenko Ally Admits Euromaidan in 2014 Was Entirely Funded By “Organized Criminal Group”
  Anledningen är enkel, det finns risk risk att Porkyshenko kommer åter till makten:
  “A creeping revenge is taking place in the country – Zelensky’s rating falls, and Poroshenko and his entourage are again striving for power. I cannot look at it calmly, so I decided to give this press conference. Warn the citizens of Ukraine not to make a mistake. Tell everyone. who is Poroshenko and his entourage.
  This is a criminal group that from the very beginning participated in the Maidan solely for the sake of seizing power and personal enrichment,” Zhvania said.
  According to Zhvania, it was this criminal group that financed the protests and thwarted any options for agreements with the authorities (the Yanukovich government), which were designed to avoid escalation.
  “I was also a member of the organized criminal group, which seized power in 2014 on the wave of popular protests. We financed the Maidan, we fueled protest moods in the media, thwarted the government’s peace initiatives, conducted separate negotiations with deputies of the Party of Regions, and negotiated with foreign embassies.

  The organized criminal group included Martynenko, Poroshenko, Turchynov, Yatsenyuk, Klitschko. Each of whom has attached its own group. Turchinov, for example, brought Pashinsky and Parubiy,” Zhvania said and added that he was ready to testify on this matter.
  https://www.youtube.com/watch?v=JChtKpaulOs
  https://southfront.org/former-poroshenko-ally-admits-euromaidan-in-2014-was-entirely-funded-by-organized-criminal-group/
  En andra video:
  Money and Weapons Came to “Maidan” From the Lithuanian Embassy
  “I also know about how the coup was financed. There were several ways to finance the takeover. One of the external sources was the Lithuanian Embassy, through which money and weapons were transferred. And the inner channel was ‘Diamantbank’. I have documentary evidence to support my words. Therefore, I once again appeal to the Prosecutor General Irina Venediktova: open criminal cases, summon me for questioning. Ukrainians must finally learn the truth about what happened back then,”
  https://www.youtube.com/watch?v=TF_-nrSjFNk
  https://www.stalkerzone.org/money-and-weapons-came-to-maidan-from-the-lithuanian-embassy/
  Den ukrainska riksåklagaren är fortfarande tyst.

 6. Billig Ukrainsk arbetskraft.
  Ukrainarnas flyttande för att arbeta i Polen har länge varit en av de största migrationsströmmarna i Europa. Ukraina oroar sig för en ”hjärnflöde” eftersom fler ungdomar och personer med högre utbildning har lämnat landet de senaste åren än tidigare. Experter tror att det är osannolikt att massmigration minskar.
  Enligt Helsingin Sanomat finns det inga exakta uppgifter, eftersom många kommer till Polen för en kort tid eller arbetar olagligt. Enligt vissa uppskattningar arbetar cirka 1,5-2 miljoner ukrainare i Polen.
  Den ukrainska arbetskraften är viktig för Polen: Den polska regeringen behandlar ukrainska migranter positivt, även om den i allmänhet är kritisk mot migration.
  Ukrainas statliga statistiktjänst har utsett den genomsnittliga lönen i landet – € 400. Många tjänar mycket mindre per månad och lämnar arbetet för att försörja sina familjer. Ukrainarna började röra sig mer aktivt – också för att det officiella Polen behöver dem och verkligen väntar på dem.
  ”Tyskland har genomfört en undersökning: 60 procent av ukrainare som arbetar i Polen är nu redo att packa sina väskor och gå till jobbet i Tyskland”, säger Kirichenko till journalister.
  Trots överflödet av naturresurser är Ukraina ett fattigt land med låg tillverkningsindustri och fientligheter fortsätter i öster. Många ukrainare som har återvänt hem planerar att lämna, även om man fruktar att coronavirusets inverkan på ekonomin kan minska arbetstillfällen i Polen och Tyskland.
  https://russian.rt.com/inotv/2020-10-22/Helsingin-Sanomat-eksperti-ne-veryat

  • Dessutom finns drygt 3 miljoner arbetande ukrainare i Ryssland.
   Då är inte ens Krimborna inräknade i den siffran.
   Såg ett reportage på TV för några år sedan där man intervjuade uzbeker (tror jag att det var) som då hade svårt att hitta jobb i Ryssland.
   Det färgade reportaget ville ge sken om att Rysslands näringsliv gick dåligt och att arbetsbrist rådde.
   Inte ett ord där om att ryska företag hade ett stort antal ukrainska arbetare att välja av, folk som generellt har bättre utbildning än folk från Uzbekistan.

   • Starkt nerkortad version av: Ukrainas fantasier om Donbass-konflikter och att skriva om Minskavtalen till förmån till Ukraina slår rekord av absurditet.
    Den intervju som Alexey Reznikov gav ZN.UA är i många avseenden ett monument av propaganda i sig och det måste medges att Natalia Nikonorova har rätt när hon säger att den ukrainska vice premiärministerns uttalanden slog rekord för absurditet.
    För mellan hans fantasier om ett krig i Donbass mellan Ukraina och Ryssland (som det absolut inte är), de som rör återintegreringen av regionen efter krigets slut, de ändringar som ska göras i Minskavtalen eller jämförelsen med Kroatien, en serveras i termer av cynism och psykiatrisk delirium.
    En poäng som Reznikov tog upp när han svor till sina stora gudar att Ukraina inte ville bli av med Donbass-befolkningen, även om den ukrainska armén har bombat samma befolkning i sex år och redan har dödat flera tusen civila under krig i avsiktlig beskjutning mot bostadsområden.
    Det krävs en bra dos av dålig tro och cynism för att få fram en sådan skräck, när tusentals civila redan har förlorat sina liv sedan konfliktens början, och vissa har sammanfattats avrättats av nynazistiska bataljoner, som i Ilovaisk 2014, för att inte tala om alla dem som har torterats antingen av bataljoner som höger sektor, Tornado eller Donbass eller av SBU. Efter detta stora ögonblick av cynism gick Reznikov in i en delirium och sa att han ville återutbilda Donbass-invånarna för att få dem att glömma Sovjetunionen. Han glömde att säga att det då var att främja SS Galicia-divisionen, Bandera och alla andra nazistiska medarbetare och deltagare i förintelsen.

    Minsk-förhandlingsplattformen är inte en plattform för samråd. Denna plattform är där för att möjliggöra direkta förhandlingar mellan Ukraina, DPR och LPR enligt Minsk-avtalen. Det är inte första gången ukrainska tjänstemän har försökt förnedra denna förhandlingsplattform för att tömma den från dess innehåll och göra de avtal som nåtts vid dessa möten icke-bindande, särskilt för Ukraina.
    För att sammanfatta Reznikovs poäng vill Ukraina inte tillämpa den allmänna amnestin som föreskrivs i Minsk-avtalen utan en amnesti från fall till fall. Varje folkmilitärsoldat som till exempel hade dödat skulle uteslutas från amnestin. Förutom att det med ett sådant tillvägagångssätt är klart att ingen militsman eller före detta militiaman skulle vilja att Donbass skulle återvända till Ukraina.
    Och höjdpunkten med dumhet och propaganda är när han förklarar att många människor i Donbass arbetar med ”ockupationsförvaltningen” eftersom de inte har något val och skulle vara ”gisslan”. Du behöver bara titta på resultatet av folkomröstningen 2014 , där 9 av 10 personer i Donbass (och jag talar om hela territoriet, inte bara den nuvarande DPR och LPR) röstade för att lämna Ukraina, för att förverkliga nivå av stratosfärisk delirium av Reznikovs ord.
    http://www.donbass-insider.com/2020/10/21/ukraines-statements-on-the-minsk-agreements-break-records-of-absurdity/

  • Behöver Ukraina ett Nytt Majdan?
   För att hitta sanningen måste man kunna lyssna på sig själv utan även på andra. På jakt efter sanningen går UE-journalister bortom de mysiga kontoren i huvudstaden, sociala mediasidor och deras egen världsbild. Vi reser runt i landet för att få svar på frågan:
   ”Vad är ett riktigt Ukraina? Vad vill vi och vad gör vi fel”?
   Låt Zelensky komma och se vår nöd i här i New Maidan, – Men han kommer inte.
   Den Ukrainska byn ”Nya Majdan” är förmodligen den värsta byn i världen.
   En by bebodd av flera dussin människor är som Ukraina i miniatyr. Ful i nedgång, men vacker i natur, landskap och människor. På sjunde årsdagen av Revolution of Dignity besökte UE-journalister New Maidan i Khmelnytsky-regionen för att förstå vad de lever och drömmer om på en avlägsen plats fylld med historisk symbolik.
   Av Yevhen Rudenko, UE-journalist
   https://www.pravda.com.ua/articles/2020/11/27/7274982/

   • Tack. Det här var upplysande.

    ”Neither the European Union nor the United States recognized the elections, which they said violate the terms of the Minsk Protocol.[3] Ukraine’s President Petro Poroshenko called the elections “illegal and represent yet another example of Russian subversive activity.”[3] Russian government spokesman Dmitry Peskov acknowledged Russia had influence on the region’s leaders but said “it is not unlimited.”[3]”

    Inga fria och rättvisa val alltså.

    • Harald, var finns fria och rättvisa val? I Ukraina har man haft flera fuskval i rad, en där skurken Poroshenko myglades fram till makten och ett annat lite renare val där en marionett kallad Zelensky blivit oligarkernas och USA:s nickedocka! Skulle tro att det stämmer rätt bra att ca 72% av invånarna i östra Ukraina vill lämna det sönderfallande konkursboet Ukraina!

     • Ryssland hjälper Donbass-Lugansk folk. Men Kiev har stängt av området med mineringar, taggtråd och ekonomisk blockad.
      Samtidigt menar Kiev att Donbass- Lugansk är Ukraina.
      Situation har utvecklats så att Ryssland, ett tredjeand, humanitärt stöder Donbass-Lugansk, men Ukraina har övergav dem.
      Nyligen blev det känt att Moskva kommer att skicka humanitärt bistånd till Donbass-Lugansk för att bekämpa koronaviruset, inklusive läkemedel, test, skyddsutrustning, desinfektionsmedel, ventilatorer, syrekoncentratorer och pulsoximetrar.
      Ukraina betalar inte sociala förmåner och har under lång tid inte tillåtit ukrainare från Donbass att komma in i det kontrollerade territoriet.

      Ryssland, som Ukraina kallar ”angriparlandet”, är redo att leverera vaccinet mot koronavirus inte bara till Donbass utan till hela Ukraina.

      I Donetsk och Lugansk svävar de inte i molnen och de väntar inte heller på ett obefintligt västerländskt vaccin, men de kommer att acceptera det som bjuds- och fungerar. I vilket ljus kommer Kiev att bedömas, efter allt detta i den nationella omröstningen, initierad av president Volodymyr Zelensky, den 25 oktober.
      https://russian.rt.com/inotv/2020-10-23/Ukrainskij-ekspert-o-Donbasse-Moskva

     • Bedömningar av huruvida val kan betraktas som fria och rättvisa görs av flera avvarandes oberoende organisationer och forskare. Enligt OSSE och V-Dem vid Göteborgs universitet hat valen i Ukraina efter Maidan varit fria men dock behäftats med vissa problem. Likaså bedömdes Yanukovychs seger 2010 som rättvis trots problem. Parlamentsvalen 2012 var dock skandalösa i klass med de val som hålls i Belarus och Ryssland. Se gärna OSSEs hemsida samt V-Dem

 7. Ukraina är redan plundrat på ett område lika stort som Slovakien.
  https://www.epravda.com.ua/publications/2020/10/20/666422/
  Ett ”Slovakien” stulits från ukrainare. Sådan är omfattningen av jordbruksmark som staten förlorat, enligt State Geocadastre. Även om detta inte är helt sant”, enligt chefen för landavdelningen Roman Leshchenko. Han säger också att ”myndigheterna hela tiden har lurat medborgarna genom att tillhandahålla falska uppgifter om balansen mellan statsmark. Under alla dessa år hävdade cheferna för State Geocadastre att staten äger 10,4 miljoner hektar mark, men det visade sig vara en fiktion”.
  Denis Bashlyk, den tidigare chefen för State Geocadastre, hade tidigare talat om en betydande minskning av markbanken , men han gav inte exakta siffror, och den verkliga skalan kunde bara gissas på. Men vad den nuvarande avdelningschefen sa i en intervju med EP kan chocka även de mest erfarna korrupta tjänstemännen. Utrustning, missbruk, hot, yttre störningar och det mystiska försvinnandet av mark som är lika med området för de två områdena.
  I ett samtal med EP sa Leshchenko i detalj att han hade visat en granskning av avdelningen, hur staten hade tappat mark, hur externa ingripanden i landkadastern hade genomförts och hur det hade hotats med ”nollställning”. Detta är dock bara den första delen.
  Vad är State Geocadastre. Landets huvudsakliga avdelning dechiffreras som tjänst för geodesi, kartografi och kadaster. Det var huvudadministratören för statligt ägd jordbruksmark, som tros överstiga 10 miljoner hektar. Statligt ägd mark har nyligen förvaltats av lokala samhällen, men landöverföringsprocessen pågår fortfarande. Tjänsten ansvarar också för markskydd, markförvaltning och markkadasterinnehåll. Samordnas av ministerrådet genom minister för ekonomisk utveckling, handel och jordbruk.
  När jag utsågs till chef (10 juni 2020. – EP ) började vi tillsammans med det nya teamet arbeta inom tre grundläggande områden. Den första är en granskning av markregistreringssystemet. Den andra är en teknisk granskning av markbasen . Tredje analysen av inventeringen av jordbruksmark. När vi startade granskningen kände vi omedelbart internt motstånd mot denna process. Vi har sett allvarliga problem i systemet, i synnerhet avsaknaden av en ”dubbel privatisering” skydd. Alla IT-specialister som servade dokumentflödet direkt avskedades. För att få ordning på processen avbröts registreringen av tomter i två månader – i juli-augusti. Det visade sig att från mitten av 2013 till 2020 överfördes mer än 700 000 hektar mark från stat till privat ägande genom mekanismen för fri privatisering . Det är ett litet europeiskt lands territorium.

  • Nonsens. Plundringen består i så fall i uteblivandet av markreformen som hade gjorts det möjligt för landägare att sälja och köpa mark. Detnuvarande systemet med leasing göder korruptionen.

 8. ”Krig mot sitt eget folk” : För fem år sedan inledde Ukraina en militär operation i Donbass.
  Den 14 april 2014 trädde dekretet i kraft och Ukrainas president Oleksandr Turchinov startade genomförandet av en ”antiterroroperation” i östra Ukraina.
  Zonen för den så kallade ATO omfattar områdena Donetsk, Lugansk och Kharkov. Den kraftfulla åtgärden riktades mot invånare i de sydöstra regionerna, som inte erkände det våldsamma antikonstitutionella regeringsbytet i landet. I flera regioner undertryckte det ukrainska ledarskapet demonstrationer från inrikesministeriet.
  Men i Donetsk- och Luhanskregionerna tog demonstranter kontrollen över regeringsbyggnader och började bilda en milis. Kiev använde militären för att bekämpa honom.
  https://russian.rt.com/ussr/foto/621317-ukraina-donbass-operatsiya-voenniye

  • Krigsförberedelser började ca en månad tidigare!
   Vladimir Kornilov: A Reminder About Who Launched the War in Donbass…

   On March 14th, in the former Ukraine, the so-called “Day of the Volunteer” was celebrated. Kornilov suggested to remember the reason for the creation of this “holiday”.
   “Because on March 14th 2014 the formation of voluntary battalions started, and it was directly said why – ‘at first we will cleanse Odessa, then Kharkov, Donbass, and then Crimea’,” said the political scientist, reminding those who conveniently forgot. People certainly remember the cleansing of Kharkov, and in particular Odessa, such bloodletting are difficult to forget in a hurry.
   Further, the historian reminded that Ukrainian tanks appeared in Donbass for the first time on March 17th 2014, when no “official” “anti-terrorist operation” had yet been declared, while the armoured machinery of the Ukrainian junta’s invaders had already arrived on the territory of the Ridge.
   https://www.stalkerzone.org/vladimir-kornilov-a-reminder-about-who-launched-the-war-in-donbass/

   Viktigast av allt är artikel 17 i ukrainska Konstitutionen: armén får inte användas mot ukrainska folket:
   The Armed Forces of Ukraine and other military formations shall not be used by
   anyone to restrict the rights and freedoms of citizens or with the intent to overthrow
   the constitutional order, subvert the bodies of power or obstruct their activity.

  • Dåligt väder lämnar 189 städer och byar i Ukraina utan kraft
   https://www.unian.info/society/blackout-bad-weather-leaves-189-towns-and-villages-in-ukraine-without-power-
   Regionala energidistributionsföretag satte in sina reparationsteam för att eliminera efterdyningarna av blackouts.
   Chefen för Krim-parlamentets utskott för folkets diplomati och interetniska förbindelser, Yuriy Gempel, meddelade att Krim är redo att hjälpa Ukraina med el om den ukrainska sidan gör en begäran.
   Enligt honom avbröt den ukrainska sidan för några år sedan strömmen till halvön och sprängde kraftmasten i Kherson-regionen, vilket tvingade regionen att bli energioberoende.
   ”På kortast möjliga tid byggdes en energibro från Kuban och två kraftfulla termiska kraftverk. Krim har blivit en energiöverskottsregion. Nu är den ryska Krim redo att överväga möjligheten och börja leverera elektricitet inom ramen för bistånd inte till Kiev-myndigheterna, som med sin anti-ryska politik ledde sitt land att kollapsa utan till det broderliga ukrainska folket, ” RIA Novosti citerar honom .
   Som Gempel konstaterade behöver Ukraina inte bara skicka en motsvarande begäran till Moskva för att börja leverera el utan också att snabbt återställa de el-masterna som sprängdes vid gränsen till halvön.

   Ukraina återupptog plötsligt el-importen av el från Ryssland. Detta framgår av uppgifterna som publiceras på webbplatsen för företaget ”Ukrenergo”.
   Stanislav Mitrakhovich , en expert vid National Energy Security Fund, lektor vid Financial University under den ryska regeringen, kommenterade detta steg i Kiev i en intervju med RT.
   Ukrenergo, operatören av det ukrainska energisystemet, berättade hur mycket el från Ryssland och Vitryssland som redan har kommit in i landet.
   Som anges i infografiken på företagets webbplats importerade Ukraina 500 MW el från Ryssland och 650 MW från Vitryssland.
   https://russian.rt.com/ussr/news/829264-rossiya-elektroenergiya-ukraina

   Enligt uppgifterna på den elektroniska kartan över ”Ukrenergo” är den totala volymen elförsörjning från de två staterna i det enhetliga energisystemet i landet 1150 MW.
   Stanislav Mitrakhovich, en expert vid National Energy Security Fund, lektor vid Financial University under den ryska regeringen, kommenterade detta steg i Kiev i en intervju med RT.

 9. Starkt nerkortad version av artikeln ”Ideologiskt slag för Kiev”:
  För fem år dedan befriade milisen Donetsk flygplats från Ukrainas väpnade styrkor.
  https://russian.rt.com/ussr/article/709860-opolchency-aeroport-doneck

  Den 21 januari 2015 slutade striderna för Donetsk internationella flygplats i Ukraina. Resultatet av den månadslånga kampen för lufthamnen har blivit en av de viktigaste händelserna i den väpnade konflikten i sydöstra Ukraina. DPR-milisen tillät inte fienden att vid denna tidpunkt skapa en stark bas för en offensiv mot Donetsk. Enligt invånarna i Donbass och de direkta deltagarna i konfrontationen visade segern sårbarheten för Ukrainas väpnade styrkor och blev ett allvarligt ideologiskt slag för Kiev.
  Den 21 januari 2015 kom Donetsk flygplats äntligen under kontroll av milisen i den självutnämnda folkrepubliken Donetsk. Striderna om flygplatsen varade 242 dagar.

  Betydelsen av överföringen av Donetsk flygplats under milisternas kontroll är svår att överskatta, säger suppleant för Folkets råd för DPR Miroslav Rudenko. ”Flygplatsen är faktiskt en del av Donetsk. Och försvarets närvaro på dess territorium innebar att vi ständigt utsattes för risken för beskjutning och attacker från Ukraina. Dessutom gjorde myndigheterna i Kiev stora ansträngningar för att göra Donetsk flygplats till en slags ideologisk, politisk symbol för det ”nya Ukraina”, sade ställföreträdaren i en intervju med RT.
  Enligt Rudenko var detta nederlag för Ukrainas väpnade styrkor en betydande militär prestation för republiken i början av 2015.
  ”Det var ett betydande slag, en förkunnare för ett stort nederlag för Ukraina vid Debaltseve. En hel serie militära nederlag från de väpnade styrkorna i Ukraina börjar från flygplatsen, som tvingade Kiev att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och underteckna det andra Minsk-avtalet, ”förklarade ställföreträdaren.

  Enligt Alexander Khodakovsky var närvaron av de ukrainska väpnade styrkorna på Donetsks flygplats ett allvarligt hot mot republiken, och Kiev var väl medveten om detta. Det är av den anledningen som de väpnade styrkorna i Ukraina försökte stanna kvar på flygplatsens hamn till sista tiden.
  Enligt hans uppfattning är betydelsen av DPR: s seger i denna sektor av fronten inte bara begränsad till militära överväganden, det handlar också om en stor moralisk seger för Donbass.

  ”Frontlinjen bildades sommaren 2014, i augusti hade den stabiliserats. Men till en början kunde vi inte avvisa Ukrainas väpnade styrkor från flygplatsen bara på grund av brist på personal, erfarenhet och kvalifikationer hos volontärer. Det visade sig att vår frontlinje låg på flygplatsen, som systematiskt kommunicerades med de ukrainska arméns huvudstyrkor. När vi ockuperade strategiskt viktiga positioner var det praktiskt taget omöjligt att inneha dem på grund av de ukrainska styrkorna som var förankrade i flygplatsen, ”förklarade Khodakovsky.
  ”Fienden använde mycket aktivt konfrontationen som utspelade sig här för propagandaändamål. De ukrainska medierna började skriva om de så kallade cyborgerna, en aktiv sakralisering av flygplatsförsvararna började. Till slut ägde den ukrainska sidan stor uppmärksamhet inte så mycket åt militär taktik som propagandafrågor.
  Som ett resultat utvecklades en hel propagandakampanj kring striderna om flygplatsen. Och när vi tog över det, var Ukraina tvungen att erkänna att milisen besegrade de mycket berömda ”cyborgerna” från de ukrainska väpnade styrkorna. Och det var ett mycket allvarligt ideologiskt slag för Kiev, ”sammanfattade Khodakovsky.

 10. En artikel från TASS 2017
  Ukraina anger villkoren för Minsk-avtalets genomförande av den politiska delen
  MINSK, 24 maj / TASS /. Ukraina har lagt fram villkoren, som de insisterar på som en förutsättning för att uppfylla de politiska bestämmelserna i Minsk 2014 och 2015 om att lösa den väpnade civila konflikten i östra Ukraina, Darya Olifer, presssekreterare för Ukrainas befullmäktigade sändebud till sade Minsk-samtalen.

  ”Den ukrainska sidan offentliggjorde sina förslag om att uppfylla Minsk-överenskommelserna inom ramen för den politiska undergruppen,” twitterade hon.

  Villkoren inkluderar ett krav på att återkalla den ryska presidentens förordningar om erkännande av personliga identitetshandlingar som utfärdats av de självutnämnda icke erkända republikerna Donetsk och Lugansk, återkallande av deras beslut om upprättande av statsgränser, avskaffande av offside-förvaltningar vid industrianläggningarna Ukrainsk jurisdiktion, avsägelse av den zon där den ryska rubeln cirkulerar som en laglig monetär enhet, återupptagandet av kontrollen över de delar av den ukrainska statsgränsen som skiljer republikerna och Ryska federationen.

  ”Den ukrainska sidan lämnade in dessa förslag som uppföljning av de överenskommelser som nåddes den 6 april 2017, bland diplomatiska rådgivare för Normadys fyra ledare”, skrev Olifer.

  De så kallade Minsk överenskommelser om att sätta in den utdragna civila konflikten i Donbass. Deras bestämmelser begränsar sig inte till vapenvila, tillbakadragande av styrkor och beväpning från kontaktlinjen, amnesti för krigsfångar eller återupptagande av ekonomiska band, utan förutsätter också en djupgående konstitutionell reform i Ukraina som bör leda till decentralisering av statlig makt med erkännande av den särskilda statusen för separata distrikt i Donetsk- och Luganskregionerna.

  Planerna ligger dock på papper för tillfället. Ukraina har inte genomfört en reform av sitt konstitutionella system, har inte antagit någon lag om en särskild status för separata distrikt i Donetsk- och Luganskregionerna och har inte antagit någon lag om val i Donbass.
  http://tass.com/world/947458

 11. Donbas och Lugask, icke erkända republiker kommer att tala i FN idag (tack vare Ryssland) för första gången.

  En av de främsta anledningarna som företrädare för både Ryssland och Donbass alltid ger som en förklaring till att Minsk-avtalen är ineffektiva är bristen på direkt dialog mellan parterna i konflikten. Enligt Minsk-dokumenten är det Kiev och de okända republikerna.
  En sådan ståndpunkt, även om den är helt annorlunda än Ukrainas och dess amerikanska och EU-allierades åsikt, är utan tvekan vettigt eftersom konflikten faktiskt hade brutit ut exakt på grund av de nya ukrainska myndigheternas vägran att gå i dialog med sina östra regioner.
  Därför lade Rysslands permanenta uppdrag inför Förenta nationernas sida inför det senaste mötet i Normandieformatet ett initiativ för att sammankalla FN: s säkerhetsråd med deltagande av representanter från Donetsk och Lugansk. FN: s sekretariat har stött idén och så för första gången någonsin kommer representanter för Donbass break-away-republiker att ha möjlighet att prata med en publik av FN-medlemmar.
  https://freewestmedia.com/2020/12/01/unrecognized-diplomacy-donbass-republics-to-speak-at-un-for-the-first-time/

  Länk till YT (enligt länken talen börjar 15:30)
  http://www.youtube.com/watch?v=otTV8ohQanA

 12. Peter Nikolaev 28.12.2020, 09:31
  Ukraina fruktar en splittring i landet. Ukrainsk politiker sa om risken för att Ukraina förlorar ytterligare sex regioner.
  Novorossiya-projektet fortsätter, säger den tidigare chefen för regionerna Luhansk och Transkarpatien, Gennady Moskal och Ukraina kan förlora ännu fler territorier. Enligt den ukrainska politikerna kan regionerna i söder och öster bryta sig loss. ”Novorossiya” -projektet omfattade Kharkov, Dnepropetrovsk, Odessa, Zaporozhye, Nikolaev, Kherson regioner, ”erinrade den ukrainska politiken
  https://www.gazeta.ru/politics/2020/12/28_a_13417442.shtml

  Det är inte första gången som Ukraina förutspås en splittring – i juli sa Georgiens tidigare president och före detta guvernör i Odessa-regionen, Mikhail Saakashvili, att Ukraina ”är på väg att kollapsa”.
  Enligt Saakashvili borde den ukrainska allmänheten inte luras – ”centrifugal, separatistiska känslor” har blivit mycket starka ”i söder, i öster, i extrema väst, i norr – vart du än tittar.” Han uttryckte också åsikten att situationen i landet i allmänhet är ”mycket dålig”.

  Samma månad publicerade Kiev International Institute of Sociology (KIIS) en enkät, enligt vilken 46,1% av ukrainerna tror att deras land faller sönder. Ytterligare 40,8% av de tillfrågade uttryckte åsikten att Ukraina ”sys ihop som ett land och följer vägen för enande” Cirka 46% av KIIS-respondenterna tror att staten är i stagnation och inte utvecklas, livet i det blir mer och mer outhärdligt. För 47,3% av respondenterna utvecklas Ukraina, kanske långsamt, till ett modernt utvecklat land.
  Ukrainas före detta transportminister och före detta suppleant för Verkhovna Rada Yevhen Chervonenko uttryckte sin åsikt att Ukraina långsamt men säkert går mot det ”jugoslaviska scenariot. Vi går långsamt längs Jugoslaviens väg. Bara vi kommer inte att bombas, vi har sex kärnkraftverk. Men vi kryper upp direkt”, sa han.

  Ukrainas bräcklighet och konkurs erkänns av sådana ukrainska ledare för allmänheten som journalisten Dmitry Gordon . I luften på NASH:s TV-kanal föreslog han att landet kunde kollapsa på grund av krisen orsakad av COVID-19-koronaviruspandemin. Han uppmärksammade det faktum att Ukraina ”ännu inte har tagit form som en stat”. Dessutom har hon enligt honom nyligen gjort allt för att ”inte alls äga rum som en stat”.

  Det bör tilläggas att Natalya Poklonskaya , vice ordförande för statsdumakommittén för internationella frågor och före detta åklagare på Krim, i slutet av våren uppmanade ryska politiker att avstå från att förutsäga avskiljandet av territorier från Ukraina. Enligt ställföreträdaren bromsar sådana uttalanden normaliseringen av de ryska och ukrainska förbindelserna.

 13. Av Pavel Tiunov 14 december 2020.
  Ukraina förutspås att kollapsa. ”De ukrainska myndigheternas politik i en antirysk åder kan leda till att flera regioner kommer att bryta sig loss från landet”, sade journalisten Kirill Vyshinsky i en intervju med Ukraina.ru. Han antog att landet som ett resultat skulle återvända till de gränser som var relevanta för 1600-talet.
  Tidigare chefredaktör för RIA Novosti Ukraina, Vyshinsky, sa också att Ukraina för närvarande inte är en oberoende stat. Den viktigaste vektorn för Kievs politik är antirysk ideologi. Det är därför, enligt journalisten, det blir allt svårare för de ukrainska myndigheterna att hålla landet från att kollapsa över tiden.
  Förlusten av kommunikation med angränsande stater har redan blivit orsaken till separationen mellan Krim och Donbass. I framtiden, konstaterade Vyshinsky, möter andra regioner i Ukraina samma öde. Kanske kommer Ukraina i allmänhet att återvända till 1600-talets gränser.
  Den politiska analytikern Dmitry Vydrin sa att om Moldovas president Maia Sandu inte hittar en kompromiss med sina motståndare kommer landets territorium först att ”smula i kanterna” och sedan ”spricka i mitten”.
  Han tillade att det är möjligt att bevara statens territoriella integritet endast tack vare politisk vilja och upprättandet av en dialog med ledare för ”andra åsikter”. Annars kan en splittring inte undvikas, sammanfattade experten.
  https://news.rambler.ru/world/45434098/?utm_content=news_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink

 14. https://tass.ru/tag/ukraina 28 december.
  Katastrofalt fiasko för ”Folkets tjänare”, Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
  Det utgående året i Ukraina började med stora förhoppningar. Detta var det första hela året under president Volodymyr Zelenskys regeringstid, som fick en enorm kredit för medborgarnas förtroende för valet för ett och ett halvt år sedan.
  Enande av landet, fred i Donbass, att övervinna korruption och höja levnadsstandarden – det var vad ukrainerna förväntade sig av honom. Men i slutet av året blev det uppenbart att det inte fanns några resultat. Zelenskys betyg som politiker föll från 46% till 20% under året.
  Hans parti visar också ett katastrofalt minskat stöd. ”Folkets tjänare”, som fick 43,2% av rösterna i parlamentsvalet förra sommaren, har nu sympati från endast 17,5% av medborgarna.
  ”Fragmenteringen av landet pågår i en hektisk takt. Ukraina förvandlas till en lapptäcksrepublik med en tendens till atamanism och med mindre och mindre inflytande från centrum på politiska processer i regionerna.

  Generellt visade lokalvalet tydligt bilden av Ukrainas politiska och geografiska heterogenitet. Oppositionsplattformen – för livet (Oppositionsplattformen – för livet), som har en kraftigt negativ inställning till den härskande makten och har den näst största fraktionen i parlamentet, har med säkerhet vunnit i sex regioner i sydöstra regionen – i Odessa, Nikolaev, Kherson, Zaporozhye, Donetsk och Luhansk. I Kharkiv, Dnepropetrovsk och Sumy regionerna ”Opposition Platform” blev den andra. Partiet ”europeisk solidaritet”, som var loket för högerstyrkorna i Ukraina, vann en seger i tre regioner i väst – i regionerna Lviv, Ternopil och Rivne, såväl som i huvudstaden och i Kiev-regionen.

  Fryst konflikt i Donbass .. I slutet av året förblev Zelenskys viktigaste löfte – fred i östra Ukraina – ouppfylld. Enligt experter kan presidentens enda prestation, och även då delvis, betraktas som ett ytterligare avtal om ett vapenstillstånd i Donbass, som trädde i kraft den 27 juli. Alla andra planer för en fredlig uppgörelse stoppades och förhandlingarna blockerades. Kiev började förklara behovet av att ändra ordningen för genomförandet av Minsk-avtalen och vägran att fullgöra deras politiska del genom att Donbass beviljades en särskild status.
  Enligt statsvetare Andrei Zolotarev gjorde Rysslands president Vladimir Putin ett slut på möjliga spekulationer om Kiev om en fredlig bosättning. ”I sitt anförande vid en presskonferens efter årets resultat betonade han [Putin] tydligt accenterna och gjorde det tydligt att Moskva ser den ukrainska sidans spel, försöker dra ut tid, ovilja att uppfylla avtalen och inte har för avsikt att spela med längre”, sade experten.

  Ukrainas regering har små chanser att stanna kvar i sina platser under någon längre tid. I juni 2020 misslyckades parlamentet med att rösta för regeringens program, vilket berövade honom immunitet, som, om den godkändes, skulle ha varit giltig i ett år. Denna situation gör denna komposition instabil, den kan avfärdas om det finns någon.
  Alarmerande förutsägelser. ”Vintern kommer att bli svår, – tror chefen för Kiev Center for Political Research and Conflict Resolution Mykhailo Pogrebinsky. – Det finns fortfarande ingen chans att få ett vaccin mot coronavirus under de närmaste månaderna, och utan det kommer det inte att vara möjligt att stoppa antalet infekterade personer. på elräkningar, och om vintern är kall kommer vi att få problem med uppvärmning – alla dessa faktorer kommer säkert att påverka stödnivån för Zelensky”. Så Zelensky kommer att möta mycket allvarligare prövningar och utmaningar under de kommande månaderna än de som var det senaste året, tror experten.

 15. Frosty Europe Left Ukraine Without “Reverse” Gas

  …/as soon as Europe was faced with a shortage of gas and a record increase in prices for it, it immediately left Ukraine without fuel. Poland, Hungary and Slovakia have stopped reverse deliveries to Ukraine – they need gas themselves.

  These three European countries earned money on the resale of Russian gas to Ukraine. Kiev overpaid for this fuel, feeding intermediaries, but boasted of “independence” from Russian gas.

  However, this story shows that buying fuel through an intermediary, and not directly, is fraught with unpleasant surprises. To cover the deficit, Ukraine is forced to withdraw gas from its underground storage facilities. The volume of gas in 12 Ukrainian UGS has already decreased from 31 to 24.8 billion cubic meters (data for December 20th). In just one day on December 18th, 87.48 million cubic meters of gas were taken away.

  Its own gas production and reserves in underground storage facilities are simply not enough to avoid cold radiators in Ukrainian huts. Therefore, it is possible that Kiev will have to go cap in hand to Moscow with requests for urgent gas supplies.
  https://www.stalkerzone.org/frosty-europe-left-ukraine-without-reverse-gas/

 16. https://russian.rt.com/ussr/article/817134-gaz-tarify-ukraina
  Naturgaspriserna stiger för ukrainska konsumenter. I januari stiger den månatliga taxan för Naftogaz märkbart. Den nuvarande prisökningen är förknippad med säsongsfaktorer och en ökning av grossistpriserna på naturgas, enligt Naftogaz.
  Tidigare höjde Naftogaz allvarligt bränslepriserna i september – då ökade taxan för befolkningen omedelbart med 45,2% jämfört med augusti.
  Som noterats av en RT-källa på NJSC Naftogaz kommer priserna nästa år att öka inte bara för bränsle utan också för dess transport till konsumenten.”Ukraina importerar inte bara gas utan producerar också. Dessutom står den egna produktionen för en betydande del av konsumtionen. Men istället för att leverera denna gas till befolkningen till låga tariffer, är dess pris kopplat till världspriser.
  Samtidigt, som chefen för Verkhovna Rada-utskottet för energi och bostäder och energiförsörjning Andriy Gerus sa i oktober 2020, är ​​tiden för låga bensinpriser, som började våren 2020, att passera. Enligt ställföreträdaren kommer priserna att stiga fram till våren 2021, eftersom nu tarifferna direkt beror på världens bränslepriser.
  ”Vi liberaliserar gasmarknaden. Det här är alltid bra för företag, men inte alltid bra för konsumenterna om det inte finns tillräckligt med konkurrens, berättade Gerus för Energy Inside under en online-diskussion. Med ”liberalisering” menar de ukrainska myndigheterna avslag på statlig reglering av gastariffer.
  ”Kiev är faktiskt stolt över det faktum att de köper gas till uppblåsta priser och säljer den till befolkningen och företagen till samma pris … Landet får inte något i slutändan – bara externa aktörer gynnas. Detta är en absolut absurditet.
  Så snart Europa stod inför en brist på gas och en rekordökning i priserna för det, lämnade det omedelbart Ukraina utan bränsle. Polen, Ungern och Slovakien har stoppat omvända leveranser till Ukraina – de behöver gas själva. Dessa tre europeiska länder tjänade pengar på återförsäljning av rysk gas till Ukraina. Kiev överbetalt för detta bränsle, utfodring mellanhänder, men skröt om ”oberoende” från rysk gas.
  Men den här historien visar att köpa bränsle genom en mellanhand, och inte direkt, är fylld med obehagliga överraskningar. För att täcka underskottet tvingas Ukraina att dra tillbaka gas från sina underjordiska lagringsanläggningar. Volymen av gas i 12 ukrainska UGS har redan minskat från 31 till 24,8 miljarder kubikmeter (data för 20 december). På bara en dag den 18 December togs 87,48 miljoner kubikmeter gas bort.
  Sin egen gasproduktion och reserver i underjordiska lagringsanläggningar är helt enkelt inte tillräckligt för att undvika kalla radiatorer i ukrainska hyddor. Därför är det möjligt att Kiev måste gå till Moskva med förfrågningar om brådskande gasleveranser.

 17. Ukrainian media confirm possible offensive by the AFU in the Donbass

  Efter tillkännagivandet av storskaliga manövrer av AFU av ukrainska media, vissa experter uttalat att det skulle kunna vara förberedelser för en offensiv i Donbass.

  Enligt Newsua rapporterar ukrainska medier om starten på storskaliga manövrar från de väpnade styrkorna i Ukraina (AFU) med pansarfordon. Denna information rapporterades av den ukrainska militärportalen den 27 december.

  Enligt publikationen har befälet för de ukrainska väpnade styrkorna gett order att starta storskaliga manövrar som involverar stridsvagnar och artillerisystem i Lugansk-regionen, som den ukrainska militären är ”redo att upprepa under riktiga stridsoperationer”.

  OSSE: s särskilda övervakningsuppdrag i Donbass tidigare rapporterade frånvaron av över hundra enheter tunga vapen och utrustning från AFU i deras permanenta utplaceringsområden. Organisationens rapport sa att den ukrainska militären kan förbereda sig för storskaliga stridsoperationer i regionen.

  Vladimir Zelensky medgav tidigare att Kiev inte avser att genomföra Minsk-avtalen på det sätt som anges i dokumentet. Samtidigt tänker han inte helt bryta mot dessa avtal på grund av västs eventuella reaktion. Vi hänvisar till upphävandet av sanktionerna mot Ryssland, som Ukraina ständigt insisterar på att utvidga och utvidga.

  Den tidigare Verkhovna Rada-ledamoten Alexey Zhuravko sa dock att han inte trodde på den ukrainska presidentens uttalanden. Enligt honom har västvärlden redan gett Zelensky klarsignal, vilket effektivt lät honom sabotera Minsk-avtalen och inleda en ny fas av inbördeskriget i Donbass.

  ”Den ukrainska sidan har de jure och de facto dragit sig ur Minskavtalen för länge sedan. Idag bedrar Zelensky helt enkelt sitt folk. Jag bör påpeka att varken Europa eller Amerika behöver Minsk-avtalen. De behöver krig. Därför är det mycket troligt att Donetsk- och Lugansk-folket kommer att behöva avvisa nya attacker från de ukrainska väpnade styrkorna inom en snar framtid, ”förklarade Zhuravko.
  http://www.donbass-insider.com/2020/12/29/ukrainian-media-confirm-possible-offensive-by-the-afu-in-the-donbass/

 18. Moskva har tidigare sagt att det inte finns några förutsättningar för att hålla nya möten i formatet på grund av Kievs vägran att följa de överenskommelser som nåddes i Paris 2019.
  Men Volodymyr Zelenskyy fortsätter Petro Porosjenkos politik, som gjorde Ukraina till part i Minskavtalen, medvetet inte genomför avtalet.
  I en kommentar till RT konstaterade Andrei Suzdaltsev, dekan för fakulteten för världsekonomi och världspolitik vid Higher School of Economics, sa att Kiev inte tar några praktiska steg för att normalisera förbindelserna med Ryssland.
  ”President Petro Poroshenko satte sin signatur på alla dokument, även om han från början förstod att ingen skulle uppfylla några avtal. Dessa dokument gjorde det möjligt för honom att visa sina västerländska partners att Ukraina är redo för förhandlingar och sedan be om både militär och ekonomiskhjälp från väst.
  Förresten, väst har inte bråttom att ge stora summor och skriva av gamla skulder. Och allt för att kontrollera vilken ukrainsk president som helst.
  Han kommer inte längre att kunna träffa den ryska ledningen utan tillstånd från Washington eller Bryssel. Tydligen kommer det inte att finnas ett sådant klarsignal, säger källan.
  Volodymyr Zelenskyy visar inte politisk vilja att normalisera förbindelserna med Ryssland eller lösa konflikten i Donbass, eftersom han inte är en oberoende politisk person, anser statsvetare och ekonom Alexander Dudchak. ”Man måste förstå att bakom den nuvarande ukrainska administrationen finns geopolitiska krafter som organiserade och genomförde statskuppen i Ukraina 2014.
  Varken Zelensky eller hans teammedlemmar har varken politisk vilja eller egen åsikt, utan är helt enkelt repeterare av andras idéer och planer, avslutade experten.
  https://russian.rt.com/ussr/article/817742-moskva-kiev-soglasheniya

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here