Förbereder USA krig mot Iran?

23
1598

Risken för att USA angriper Iran i krig verkar öka hela tiden. Nu annonseras att USA ska sända 120 000 man till Mellanöstern av detta skäl. här. Här bara några snabba nedslag från två källor, som jag är på resande fot. Skrev om detta nyligen. Motsättningar mellan Trump, och Pompeo & Bolton om krigsinsatser i Iran och Venezuela? Jag replierar idag på en översikt i punktform av Håkan Pettersson Svenskt Världspolitiskt Forum och på en artikel av Pål Steigan. Skall provokationer leda till krig mot Iran?


I. Håkan Pettersson skriver bl.a. detta på ”Svenskt Världspolitiskt Forum”

Håller USA på att bygga pretexter för krig mot Iran ?

Alla som är vaksamma borde ha noterat bla följande.

Flödesschema :

1. Mångåriga sanktioner.

2. Amerikansk och israelisk demonisering av Iran.

3. USA hoppar av Iranavtalet med ”maximum pressure on Iran” , iform av hårda sanktioner mot landet.

4. USA hotar andra länder med sanktioner om de handlar med Iran.

5. USA anklagar Iran för att stödja internationell terrorism.

6. USA påstår att Hizbollah med iranskt stöd opererar i Venezuela.

7. John Bolton säger i möte med iranska oppositionsgruppen och tidigare terrorlistade gruppen ”Folkets Mujahedeen” att han och oppositionsgruppen skall ”träffas och fira” på Irans gator”. (Hillary tog bort gruppen från terrorlistan)

8. Washington skickar hangarfartyg till regionen.

9. USA skickar luftvärnssystemet ”Patriot” till regionen.

10. USA skickar B-52 bombflygplan till området.

11. Amerikanska militären hävdar idag att Iran kan ligga bakom sabotage av oljetankrar utanför Förenade Arabemiratens kust.

 

 

 


II. Pål Steigans artikel.

Två oljetankfartyg från Saudiarabien utsattes för en sabotageattack utanför Förenade Arabemiraten. Ett av fartygen hade en oljelast till USA, sa Saudiarabiens energiminister. Samtidigt rapporterade emiraterna att fyra kommersiella fartyg hade utsatts för sabotageåtgärder. Utrikesdepartementet i Iran reagerade snabbt och krävde undersökningar av dessa episoder, väl vetande om att man skulle försöka att beskylla Iran för detta.

USA: s viceadmiral Jim Malloy, befälhavare för den femte Bahrainbaserade flottan, säger att amerikanska styrkorna i regionen är i ”högsta beredskap”. Iran är rädd för är att landet kommer att utsättas för en provokation av typ Tonkinbuktsaffären, där ett påstått nordamerikanskt marinangrepp på amerikanska sjöfartyg blev den faktor som utlöste Vietnam-kriget. I efterhand har det visat sig att attacken aldrig har ägt rum. USA har skickat strategiskt bombflyg B-52 till baser i Persiska viken. USA har också skickat hangarfartyget USS Abraham Lincoln till vatten nära Iran.

En vecka tidigare hade amerikanska ledare i militär- och underrättelsetjänsten ett ovanligt möte vid CIA: s huvudkontor för att diskutera Iran. Bland deltagarna vid mötet var CIA: s chef Gina Haspel, fungerade försvarsminister Patrick Shanahan, ordförande för de gemensamma cheferna för generalstaben Joe Dunford, utrikesminister Mike Pompeo och chef för den nationella säkerhetstjänsten Dan Coats. I ett tal den 8 maj jämförde Mike Pompeo Iran med nazistiska Tyskland, som förutom att vara helt verklighetsfrämmande knappast är ett gott tecken. Mike Pompeo jämför Iran med nazi-Tyskland.

Pompeo hävdar att de amerikanska europeiska allierade är i linje med honom mot Iran. Man får inte samma bild från samma europeiska ledare.Tvärtom bad EU-ledarna om ”maximal återhållsamhet” och varnade för att eskalera situationen. EU:s fungerande utrikesminister Federica Mogherini betonade återigen att EU är starkt engagerat i kärnavtalet med Iran och uppmanar till dialog.

Enligt New York Times
har den fungerande försvarsministern Shanahan presenterat en uppdaterad plan för eskalerande mot Iran, vilket inkluderar utplaceringen av 120.000 amerikanska soldater till Mellanöstern ”i händelse av att Iran attackerar amerikanska styrkorna”. Men eftersom Iran självklart inte har något intresse av att attackera amerikanska styrkor om inte USA har attackerat först finns det en stor fara att ”någon” kommer att göra en fiktiv attack mot amerikanska styrkor och att ansvaret åläggs Iran. New York Times


NYT skriver att det är säkerhetsrådgivare John Bolton som driver denna eskalering mot Iran. Storbritanniens statssekreterare Jeremy Hunt säger att hans regering är rädd för att ett krig kan utlösas av en oavsiktlig episod från någon av dess sidor. En före detta amerikansk diplomat berättar brittiska tidningen The Economist att han inte är säker på om Donald Trump förstår faran. Under tiden är kärnkraftsavtalet i spillror. Iran är en stormakt. Landet har aldrig varit en koloni och har stora resurser. Ett krig mellan Iran och Israel skulle kunna sätta hela regionen i brand och kommer att engagera Ryssland och Kina. Det är ingen tvekan om att John Bolton spel är ett mycket stort hot inte bara för Iran utan för hela världen

Föregående artikelPå plats under kuppförsöket i Venezuela.
Nästa artikelDen verkliga skandalen: Muellergate – inte påstådda Russiagate
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Detta USA som Hultqvist och Wallström kryper för! Nej så vår regering fördömer inte USAs krigshot och vår media sprider propaganda för krig vidare!

 2. Sabotageattacken utanför Förenade Arabemiraten får mig osökt att tänka på Kubas historia i slutskedet av befrielsekriget mot Spanien:

  ”USA skickade sitt pansarfartyg Maine till Havanna i januari 1898, för att ”skydda USA-medborgares liv i Kuba”. I februari, då av en händelse kaptenen och flertalet officerare var i land, sprängdes Maine i luften och 266 sjömän miste livet. USA skyllde på Spanien och fick sitt skäl att förklara Spanien krig. USA:s trupper vällde in på ön. I Paris i december 1898 tecknade USA och Spanien fredsavtal över huvudet på kubanerna.”
  https://svensk-kubanska.se/om-kuba/historia-2/

 3. USA har legat i krig mer eller mindre sedan sin tillblivelse. Landet klarar nog inte att hålla samman utan någon yttre fiende.

  • Tyvärr sant. Metoden att de-fokusera och avleda folkets intresse från stora inre problem genom att utse en yttre fiende är ett klassiskt politiskt härskarknep sedan tidig historia. På 30 talet startade Hitler en enorm rustningsindustri vilket skapade jobb och välfärd. Liknande, USA har idag världens största rustningsindustri som skapar jobb, och det är helt nödvändigt att hålla den igång för annars skulle hela landets ekonomi destabiliseras. För att hålla rusningarna igång måste man skapa yttre konflikter som motivering. Dom skapas utanför USA vilket döljer interna problem. USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, men endast inbördeskriget 1861 till 1865 har berört landet internt. Problemet för USA nu är att Rysslands och än mer Kinas utveckling hotar den härskarmodellen och därmed även USA’s stabilitet. Andra hot är eller har varit Iran, Irak, Libyen, Afghanistan, osv. Det är därför USA militärt så frekvent invaderar andra länder och bibehåller sin ockupation. Problemet dom har nu är att ett eventuellt krig kan lätt flyttas till USA’s eget territorium, och det skulle skapa inre stridigheter och förstöra härskarmodellen.

 4. Sannolik scenario: USAs hangarfartyg attackeras under false flag attack signerad Mossad men utförs så att det verkar som att det är Iran som gjorde det. Sionisterna får sin ursäkt. Trumpeten hörsammar Netanyahu och attackerar Iran. Missilregnet förintar Hell Aviv och andra marktjuvars städer och bosättningar . Ryssland och kina står upp för Iran. Tredje världskrig. Hejdå jorden! Och varför? Ju, för att dessa sionister vill förstöra Iran.

  • ”Satans mördar sionister”

   Med tanke på vad som hände i Helsingborg tidigt i dag på morgonen så kanske du borde ligga lågt med din hatretorik till Israel?

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/kvinna-svart-knivskuren-pa-oppen-gata-i-helsingborg

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/polisen-allman-hotbild-mot-judiska-forsamlingar

   Oavsett vem gärningsmannen än är så ska inte judar känna sig mindre trygga i Sverige än alla andra.

   • Att attackera judar i Sverige är att gå sionismens ärenden. Efter terrordåden mot judar i Frankrike uppgav flera tusen franska judar att de inte kunde bo kvar utan skulle flytta till Israel. Det bästa vore det omvända, att se till att judar är säkra där de bor så inte de flyttar och blir ockupanter, utan att judar från New York, Tyskland, Ryssland osv flyttar tillbaka hem igen!
    https://www.polskainstitutet.se/bartanavenedig

   • ”Vi har ingenting som tyder på det just nu, men det kan ju ändra sig, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson” (2019-05-15)


    Den riktiga antisemitismen berövar Palestinier som ju är semiter hus, hem, egendom och möjlighet till ett liv.

    https://www.presstv.com/Detail/2019/05/12/595710/Ahed-Tamimi-leads-thousands-of-demonstrators-in-London-Nakba-demonstration

    Framtiden bär följande i sitt sköte: From the river to the sea Palestine will be free!

   • En farlig begreppsförvirring här. Med ”Sionism” avsågs ursprungligen en politisk rörelse som grundades på sent 1800-tal av en grupp judar med syfta att återupprätta staten Israel. Namnet kommer symboliskt från berget Sion utanför Jerusalem. På senare tid har det alltmer kommit att förknippas med en rad utomrättsliga åtgärder, ofta av staten Israel eller andra maktgrupperingar, som lönnmord på obekväma kritiker på olika håll i världen, ockupationen av områden som Golan höjderna, att stödja olika terroristaktiviteter eller invasioner och proxy krig. Sedan tenderar folk som så ofta att generalisera, dra alla över en kam, och ta ut sin frustration på, eller ta hämnd på, helt oskyldiga individer som inte har något med saken att göra bara för dom råkar vara av en viss etnisk börd, som nyligen i Helsingborg, där judisk. Problemet går även igen i fall om religiositet, kristna, muslimer, och folkslag som araber, Turkar eller Kurder. Några få länder har lyckats med att utvecklas bortom detta, exempel Singapore, Nya Zeeland, eller Kina.

  • Kanske inte ett sannolikt scenario men i värsta fall en möjlig utveckling. Frågan är ju om Kina och Ryssland agerar som Frankrike och GB mot Hitler-Tyskland efter anfallet på Polen! Hit men inte längre…Kanske är det så illa att galningarna i USA måste stoppas på något vis, problemet är ju att vapnen idag är tusentals gånger starkare och bättre än det Hitler hade tillgång till.

   • Det verkar som om både Ryssland och än mer Kina redan har satt ner foten ordentligt och markerat, inte bara i retorik, utan även i praktik mot USA’s tyrann- och översitteri fasoner. Hit men inte längre. EU bara oscillerar runt. Sant, vapnen idag är tusentals gånger starkare och bättre än det Hitler hade tillgång till, men det är inte bara USA som har tillgång till dom. USA’s krigsmaskin är enorm och hotande men tekniskt omodern, sårbar, nedkörd, dysfunktionell och demoraliserad. Ett USA krig kan lätt flyttas hem till USA, det vore katastrof för dom. Det amerikanska tullkriget mot Kina EU och andra skadar USA ekonomin mest. Det är amerikanska företag som får betala tullarna. Tullarna måste bli 300% till 1,000% för att matcha Kinas tillverkningseffektivitet, och USA har inte kunskapen. USA’s stora styrka är nu dollardominansen som möjliggör autokratiska sanktioner, men genom sina åtgärder underminerar dom själva den alltmer då alltfler flyttar till andra valutor USA inte kan påverka. Det egentliga problemet är att bryta USA dominansen utan att landet kollapsar politisk och ekonomiskt. Det skulle inte gynna någon. Droppen som urholkar stenen är nog bästa strategin, och det tycks vara den Ryssland och Kina med flera nu tillämpar.

 5. Förbereder Iran krig mot Saudiarabien? Jomenvisst. Iran hotar också oljetrafiken i Hormuzsundet, trafikhinder höjer oljepriserna i Irans, Rysslands och Venezuelas intresse. USA behöver inte deras olja, men det gör tex Kina och Japan.

  • Förbereder Saudiarabien som USA proxy krig mot Iran, liksom man krigar i Jemen för USA’s räkning. Uppenbart så. USA landet Japan är oerhört beroende av olja, men inte Kina på samma sätt.

 6. Ett enda misstag från peruken så kommer USA åka på smitning. Dagen USA får ordentlig med spö närmar sig?

  Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) aerospace division General Amir Ali Hajizadeh asserted Sunday that the US forces stationed in the Persian Gulf “will be hit on the head” if they make a mistaken move.

  https://www.presstv.com/Detail/2019/05/12/595774/IRGC-Hajizadeh-US-Persian-Gulf-missiles

  Vissa lovar följande smisk för USA

  ”Satellites blinded + GPS systems jammed, plus other electronic warfare measures. All bases in the region destroyed. Heavy losses to the navy, including carriers. Missile after missile and cruise missile after cruise missile. Iran’s will show you a real ”shock and awe”. And Iran’s air defence has some nasty surprises for you. That’s your fate Trump, another disaster on top of your disgraceful and disasterous presidency. Iran’s armed forces have been ready for this battle for a long time and you’ll get a beating never seen like before.”

  • Attackera USA kan du göra hur du vill för mig. Det bryr jag mig mindre om. Därför USA är ingen etnicitet. Men att attackera landets Israels existens är samtidigt att attackera det judiska folket och deras plats på jorden. Men det är kanske det du vill att ännu en gång kasta ut det judiska folket i Diasporan? Du med alla olika alias. Jag står absolut inte bakom allt staten Israel gjort men staten Israel var världssamfundets demokratiska vilja.

   https://expo.se/2019/05/imam-%C3%A5talas-f%C3%B6r-att-hetsat-mot-judar

    • ”Vad har det med demokrati att göra?”

     På så sätt att ytterst är det människans beteende som däggdjur. Titta bara på en katt som försvarar sitt revir med huggtänder och vassa klor. Men för människans del som utvecklad varelse helt klart fritt fram att granska och kritisera. Svårt bara att hitta ett bättre alternativ men vi kanske får trösta oss med att människan gör så gott hon kan. Somlig uttrycker det särskilt, som till exempel redaktören på Global Politics punkt se. 🙂

   • ”Attackera USA kan du göra hur du vill för mig. Det bryr jag mig mindre om” skriver @arbetarklassen. Det han inte kan tåla är att världens sista öppet rasistiska stat Israel pekas ut som den mördarregim den är. Ett perfekt exempel på pervers etik minsann. Och @arbetarklassen har inga samvetskval i att försvara. Somliga är …

    Det finns amerikaner som vet vad som försiggår och vilken roll sionisterna spelar i det lömska kriget mot Iran på alla fronter (ekonomisk, kulturell, politisk och snart kanske även militärt)

    https://www.youtube.com/watch?v=7oNcucBkQEg

 7. För den som vill bli insatt i zionisternas roll i krigshetsen mot Iran och USAs provokationer så läggs allt på bordet här
  http://thesaker.is/the-anglozionist-empire-a-hyperpower-with-microbrains-and-no-cred-left/

  Ett smakprov från texten

  ”the USA, which was told (by the Israelis, of course!), that the Iranians were about to attack “somewhere”, so Uncle Shmuel sent two aircraft carrier strike groups to the Middle-East. In a “daring” operation, the brilliant USAF pilots B-52 bombers over the Persian Gulf to “send a message” to the “Mollahs”: don’t f*ck with us or else… The “Mollahs” apparently were unimpressed as they simply declared that “the US carriers were not a threat, only a target“.

  The AngloZionists apparently have also executed a false flag operation to get a pretext to strike Iran, but so far this seems to have gotten rather little traction in the region (so far – this might change).”

  För övrigt ett imperium som attackerar besiktningar (Rysslands eller Venezuelas) bekräftar bara hur svag den blivit

  • USA med sin djupa stat verkar alltmer närma sig ett läge av full panik. Kanske en förvarning om att härskarstaten närmar sig kollaps och slutet.

 8. Peruken är ivrig i att tillfredsställa hans herre Netanyahu önskan om att förstora Iran. Därför skickar peruken stora krigsfartyg till Persiska viken – det kostar miljarder bara det. Men, vad peruken bryr sig inte bara herren Netanyahu är nöjd. Peruken vill att Barns missilprogram sak ingå i ett nytt avtal för han och hans herre Nertanyahu vet att Irans missiler kan jämka marktjuvarnas centra med marken och ingenting kan stoppa de – inte ens antimissil skrotförsvaret Patriot system?Hur många skulle ha något emot att missilregn över det sista rassten. Inte jag i alla fall.

  http://thesaker.is/resistance-report-us-threats-against-tehran-will-never-break-the-islamic-republic/

 9. Samtidigt vill ett köttberg vid namn Pompeo starta krig (Iran eller Venezuela eller bådadera).
  Observera att Pompeo inte kommer att sätta sig i risk genom att åka till krigsfronten. Ne, ne, ne … Han slipper. Likaså den där Bolton.

  Fyra eller fem individer som utgör den största risken för hela planetens överlevnad just nu: Trump, Pompeo, Bolton, stenansiktet Pence samt barnamördaren Netanyahu. Rent förnuft kräver att det är bättre att dessa fem försvinner än att hela världen gör det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here