Fördrivningarna fortsätter i Palestina

14
1278


Den 14 juli raserade den israeliska armén 49 olika byggnader i Ras al Tin på det ockuperade palestinska Västbanken och gjorde 84 personer, varav 53 barn, hemlösa. Bland det som beslagtogs eller förstördes fanns, utöver bostadshus, även djurstallar, vattentankar, solpaneler, traktorer med släp och djurfoder.

Förödelsen i Ras al Tin är bara ett exempel på hur den israeliska ockupationsmakten hela tiden fortsätter sin politik att lägga beslag på allt större områden av den palestinska staten – och fördriva dess invånare. Något som sker utan att omvärlden gör några allvarliga försök att stoppa det.

Enligt FN:s observatörsstyrka OCHA har hittills i år minst 474 palestinskägda hus och andra strukturer, varav 150 finansierade med bistånd, förstörts av den israeliska armén – en ökning med 32% sedan förra året och med 145% vad gäller förstörda biståndsprojekt. Totalt 656 personer har fördrivits, varav 359 barn – en ökning med 70%.

Nyligen ledde planerade vräkningar av palestinier i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem till våld mellan judiska israeler och palestinier både inne i Israel och på ockuperade områden – inklusive ett 11 dagar långt krig mellan Israel och Gaza med stor förödelse som följd. Sedan dess har Israel påbörjat nya rivningar och vräkningar i Silwan, likaledes östra Jerusalem.

Både FN:s humanitära koordinator för de ockuperade områdena, Lynn Hastings, och FN:s speciella rapportör för områdena, Michael Lynk, har i olika uttalanden förklarat att den israeliska politiken med rivningar och fördrivningar omedelbart måste upphöra.
Enligt Lynk utgör också den israeliska bosättningspolitiken – där man flyttat åtminstone 680.000 av sina egna medborgare in på ockuperad mark – en politik som kan betraktas som krigsbrott.

“Tiden för kritik av de israeliska bosättningarna har passerats” förklarar Michael Lynk.
“En ny inställning grundad på internationell lag är enda vägen till ett rättvist slut på denna ständiga ockupation”.

Men vad gör Sveriges riksdag och regering för att åstadkomma detta?

Föregående artikelGreta Thunberg säger att EU:s återhämtningsplan misslyckas med att tackla klimatkrisen
Nästa artikelFakta om Covid-19 – reviderat
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

14 KOMMENTARER

 1. Var är sanktionerna? Alltid populärt i alla utrikespolitiska former, väst är ALLTID sanktionsmoraliskt.

  Skulle Europa ha samma moraliska hållning som i alla andra olyckshärdar, förutom om en illegal ockupation och krigsförbrytelser pågått i, tjaa, korta 54 år, ja då är det alltför tidigt att slå på det moraliska resonemangen.

  En bojkott och avstängning av israelisk handel och turism med EU är idag det enda etiska (jag använder inte ordet ”moraliska” eftersom det inte längre ingår i europeisk förståbar politisk vokabulär)
  och betänketid för förhandlingar med en av världens nu barbariska, sadistiska och klart fascistiska ockupationer.

  Europa är dödstyst i åtgärdsfrågan, inte ens tidsramar för framtida sanktioner framförs, kanske om 108-årsgränsen nås? Det är nämligen skillnad på ockupation i region X och region Y. Det är nämligen alltid behagligare att dö av en israelisk kula eller straffbombning. Det är bara vi andra som inte förstår det, vi som inte förstår oss på 54 års alltför kort förhandlingstid.

  • Schhhhhh. Ta inte upp vaccin apartheid. Ta inte upp mord på barna. Ta inte upp våldtäkt av Palestinas kvinnor. Inte heller tortyren och noga beräknad svält av Palestina. Man kan inte sanktionera husse och husse åtnjuter ju sanktions- och straffrihet. Därför är det hysch hysch om Lebensraum för ”de utvalda” genom etnisk rensning av Palestinier. Oja över det? Nejdå. Hellre ojar EU, dubbla tungornas union, över en dömd brottslings ”mänskliga rättigheter” än ett helt folks dito som trampat i över ett sekel. De europeiska värderingarna och den regel baserade ordningen i nötskal.

   Om de vardagliga brott i Palestina utförda av samling barnamördare, marktjuvar och sionister kan man läsa här:

   https://www.globalresearch.ca/smashed-houses-crushed-orchards-trail-unrestrained-malice/5747971

 2. I Mellanöstern är Islam majoritetsreligion.
  En religion som håller på att etablera sig i vårt land Sverige som tidigare varit kristet homogent ända sedan 1000-talet.
  Kristna finns i Mellanöstern men då som minoriteter.
  Bara för någon timme sedan kollade jag på en video från Riks där den sverigedemokratiske riksdagsmannen Björn Söder under högtidliga former emottog en medalj från Armeniens president för sina insatser för att uppmärksamma folkmordet på kristna armenier 1915.
  Svenska regeringar har inte velat erkänna det folkmordet och jag vet inte varför.
  Med socialisterna tycker jag det är märkligt eftersom det är människor som brukar reagera mot orättvisor, övergrepp och oförrätter.
  När det är en svensk riksdagsman som tar emot utmärkelsen från en utrikes president så tycker jag det skulle vara rimligt det uppmärksammades i SVT Public Service.
  Men ack nej. Från SVT råder total tystnad om saken.

  Det är inte alls länge sedan jag stötte på en kvinna från Armenien på en social inrättning.
  Vart kan kvitta men redaktören här vet nog.
  Vad gäller politik utrikes har jag med tiden blivit mycket lyhörd och lyssnade gärna på kvinnan.
  Hon var kanske i 40-50 års åldern och varför hon kommit hit vet jag inte men hon kunde hygglig svenska.
  I motsats till många andra migranter verkade den här kvinnan väldigt engagerad i sitt hemland och dess historia.
  Hon försökte förklara för mig att det här folkmordet verkligen hade skett och hur folk i landet mådde av det.
  Det var precis som något hon kände sig manad att berätta för att inte andra hade gjort det tillräckligt.
  Själv tänker jag försöka sätta mig in i frågan och hur den politiskt har hanterats här i Sverige.
  Björn Söder i filmen här nedan tycks vara någon som går mot den hittills gällande politiska ordningen här i Sverige. Och för den saken fick han en medalj.
  Enligt filmens titel var det fler svenska riksdagsledamöter som fick medalj men vilka vet jag inte.

  https://www.youtube.com/watch?v=kv4yX-1l-ZA

  • Men vad har detta med Israels olagliga ockupation av Palestina att göra? Du måste ha svarat i fel ämne idag.

   • För några dagar sedan läste jag om en svensk kvinnlig präst som påstod att antisionism var förklätt judehat.
    Jag har svårt för judehat och så tycker jag Israel är precis där det hör hemma.
    Folkgruppen judar fick till slut sitt folkhem efter tusen år i Diasporan.
    Mellanöstern är så stort att det även borde räcka till arabfolken.
    Tyvärr tror jag solidariteten är förstörd av inbördes strider.
    Kommunister brukar skylla USA för allt elände i Mellanöstern.
    Något jag inte tror på fullt ut.

    • Snarare är engelsmännen de som orsakat dagens groteska strukturer; amerikanarna kom in på ett långt senare datum. I begynnelsen var t.ex. ”oljan i Saudiarabien” och Israelfrågan helt åtskilda, senare med den progressiva arabiska nationalismen med Nasser på 1950-talet och segern i Suez mot anglo-franskt militärt anfall (1956), som då blev arabiska kungahusens fiende, ingrep amerikanska krafter och satsade på det konservativa islamistiska kortet vilket i backspegeln måste sägas var ett sedvanligt amerikanskt strategiskt misstag, ännu en gång. Ingen kan dock förvånas. Amerikanarnas mål är att hålla denna olösliga konflikt olöst vid liv för lång tid, annars blir de överflödiga.

     Om engelsmännen ställde till det ursprungliga eländet i regionen, så har tyvärr amerikanarna gjort allt för att det förblir olöst. Den amerikanska politiken bygger alltid på mycket långvariga och olösliga konflikter då man på så vis kan administrera sin maktpolitik. Så den som får in amerikanarna i processen får alltså förbereda sig på livslånga regionala problem. Därför är ihopkoppladet av regioner med denna problematik på rad från Baltikum och Polen i norr genom Ukraina, Georgien, Kaukasus och Turkiet ned i Nära Östern till arabvärlden och Pakistan/Afghanistan i Mellanöstern mycket oroväckande: den nya sammanhållna kaoszonen för amerikanskt söndrande och härskande rakt igenom
     Euroasien. Det är tyvärr ingen oigenomtänkt oskicklighet utan ett genomtänkt långvarigt scenario och ett aggressivt hot mot de euroasiatiska länderna.

    • Och Palestinierna berövades på det folkhem dom etablerat i 2,000 år. Glöm inte historien. Judarna mördade, assimilerade, eller fördrev urbefolkningen Kanakerna och etablerade sitt folkhem. Romarna skingrade judarna, palestinierna etablerade ett folkhem i det övergivna territoriet, nu återvänder judarna och fördriver och mördar palestinierna, med stöd av USA. Ingen lätt härva att reda ut.

 3. Häromsistens hörde jag att Israel lär ha cirka 200 stridsspetsar, i en presentation som rörde olika länders innehav. Man koncentrerade sig inte på Israels förutom i förbigående så vi kan anta att det inte rörde sig om pro- eller antipropaganda.

  Talar man om Irans (obefintliga) innehav måste vi i samma andetag också tala om Israels existerande innehav när ämnet debatteras i regionen. Tyvärr görs i princip aldrig det i media, inte ens på Al-Jazeerah dessvärre.

 4. Bojkotta apartheid israelApartheid israel bojkottas av Ben & Jerry (det världskända glassmärket).
  https://www.unz.com/pgiraldi/is-the-tide-finally-turning/

  Phil Giraldi redogör för vad detta innebär och vad apartheid israel och dess samling butlers inom media och politik gör för att stoppa beslutet av Ben & Jerry. De kommer inte att lyckas. Världen kommer vara ännu mer beslutsam i bojkotten av den enda och sista öppet rasistiska enheten i hela världen.
  Se även”israel melts down over ben & jerry’s”

  https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israel-melts-down-over-ben-jerrys

  Apartheid israels dagar är räknade. Världen kommer att andas varaktig fred! Halleluja!!!

 5. apartheid israel bojkottas av Ben & Jerry (det världskända glassmärket). https://www.unz.com/pgiraldi/is-the-tide-finally-turning/ I länken ovan redogörs det för vad apartheid landet och dess samling butlers inom media och politik gör för att stoppa beslutet av Ben & Jerry. De kommer inte att lyckas. Världen kommer vara ännu mer beslutsam i bojkotten av den enda och sista öppet rasistiska enheten i hela världen. Apartheid israels dagar är räknade. Världen kommer att andas varaktig fred! Halleluja!!!

  Läs också

  https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israel-melts-down-over-ben-jerrys

  • Tyvärr finns det nog ingen enighet någonstans om bojkott.

   Glassbolaget Ben & Jerry’s är intressant. Det tillhör nämligen internationella megagruppen Unilever och man måste ha noga hos dem tänkt igenom beslutet och dess följder. I många amerikanska delstater, t. ex. Texas, är bojkotter mot Israel helt olagliga, och Texas pensionsinvesteringar i Unilever lever nu farligt.
   Så västvärlden lever ännu i det bakvända spegellandet: när Krimborna fick äntligen hamna frivilligt tillbaka i det ryska moderlandet utsattes landet -omedelbart- för sanktioner och hela den moraliska oväderskarusellen. Palestinierna som inte vill ockuperas i 54 år, får inte hjälp med vare sig bojkott eller sanktioner utan har i över ett halvt århundrade fått höra ett enda uppmuntrade ord: ”förhandlingar”. Resultaten är självklart när amerikanarna är inblandade: noll.

   • Nej, Unilever gör allt de kan för att vara kvar på israeliska marknaden med sina övriga produkter. Problemet (ur Unilevers synvinkel) är att vid köpet av Ben & Jerry’s gick man med på att det skulle finnas en oberoende styrelse för glassbolaget. Så beslutet om nerlagd försäljning på Västbanken är dess beslut – inte Unilevers. Nu försöker Unilever med maximal skademinimering.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here