Gaza har enorma olje- och gasreserver

12
1547
Läsaren Zola Lindblad skrev 18/11 ”Jag tycker att det saknas en viktig motiv varför Israel vill utplåna Gaza. Det är gas och olja fyndigheter längst Gaza kusten (om man kan tro det som skrivs i media).”
Detta är viktigt. Proletären skrev ”Den 29 oktober, medan bomberna regnade över folket i Gaza, var sex multinationella naturgasföretag i Israel och skrev under rättigheterna till exploatering av naturgasfyndigheter.”.. ”

bakom de hänsynslösa bombningarna och viljan att helt och hållet pulverisera det palestinska motståndet döljer sig också ekonomiska motiv. I Israels nya strävan efter petroleummakt står Gaza och Hamas i vägen.

För ett decennium sedan var Israel beroende av att importera olja och kol för sin energiförsörjning. De historiskt dåliga relationerna med de arabiska grannländerna har gjort det till en dyr historia.

Men efter upptäckterna av stora gasfyndigheter i östra Medelhavet har förhållandena förändrats. Nu är Israel på god väg att bli en betydande naturgasproducent och en viktig partner i Europas framtida energiförsörjning.

”Med EU-Israel-Egypten-avtalet kommer vi arbeta för stabil leverans av gas till EU från den östra Medelhavsregionen. Det kommer bidra till den Europeiska energisäkerheten”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på X när det trilaterala samarbetet mellan Egypten, Israel och EU undertecknats sommaren 2022 – efter att EU:s egna sanktioner mot Ryssland lett till en energikris.

Avtalet innebär att Israels gas går via pipelines till Egypten. Där omvandlas den till så kallad LNG (efter den engelska förkortningen på flytande naturgas, Liquified Natural Gas).” ”Den nya gasledningen som planeras mellan Israel och Egypten ska löpa knappa 40 minuters bilfärd söder om Gazaremsan, från Romat Hovav i Israel till den egyptiska gränsen. Inte heller den kommer vara fredad så länge palestinierna har möjlighet att göra motstånd.

Om Israel ska kunna sköta sina gasaffärer i lugn och ro behöver Gazas befolkning, och i synnerhet Hamas, tillintetgöras eller åtminstone helt och hållet pacificeras.” Gasplaner bakom slakten i Gaza?
_________________________________________________

Jimmy Dore behandlar frågan:

Red på steigan.no skriver ”För fyra år sedan publicerade FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD) en rapport om ”den orealiserade potentialen hos palestinska olje- och gasreserver”. Rapporten uppskattar att dessa reserver kan generera ”hundratals miljarder dollar” för den som utvecklar dem. Den kritiserar också Israel för att hindra palestinier från att utveckla dessa resurser som ett sätt att lindra deras enorma fattigdom.”

https://steigan.no/2023/11/gaza-har-massive-olje-og-gassreserver/

 

Bild:steigan.no

Vad skriver etablerade medier: Nada då detta skrivs.
Föregående artikelPentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.
Nästa artikelAfrikas gröna revolution gav hunger
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Olja för 453 miljarder dollar(80 dollar/fat) är inte mer än 566 miljoner fat, vilket är mindre än vad världsekonomin förbrukar på 6 dagar. Så något enormt fält är det inte och det räddar inte vårt samhälle. Gasfältet däremot är stort och sträcker sig uppåt Cypern, Syrien och Turkiet. Men gas är ingen bristvara än så länge, problemet är diesel vilket visar sig genom USAs oljestölder i Syrien.
  Det var mycket skriverier på internet om den kommande dieselbristen i början av detta år. Detta har ersatts av en nästa total tystnad. Likaså har IEAs konstaterande om att peakoil inträffade 2005 förbytts till ett Peakoil demand.

 2. I december 2008, totalt i strid med internationella lagar, förklarade Israel suveränitet över Gazas marina område, och BG stängde sina kontor i Tel Aviv.

  Royal Dutch Shell köpte ut BG:s andelar i Gaza Marine-fälten för 52 miljoner dollar 2016. I mars 2018 backade Royal Dutch Shell ur sin investering och lämnade PA att söka efter ett ersättningsföretag för att utveckla fältet. (EgyptOil-Gas.com, 5 april 2018)

  En studie från 2019 av FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD) identifierade befintliga och potentiella palestinska olje- och naturgasreserver på Västbanken och Gaza som skulle kunna utvecklas till förmån för det palestinska folket.

  Rapporten citerade Levant Basin-provinsen, som omfattar 83 000 kvadratkilometer av östra Medelhavet, med 122 biljoner kubikfot naturgas, som en av de viktigaste naturgasresurserna i världen. Trots det faktum att detta reservat ligger under vatten som gränsar till det ockuperade Palestina, Libanon och Egypten, har Israel gjort anspråk på ensam tillgång och vinst från detta fynd. (tinyurl.com/2r2mh5ts)

  Medan den uppskattade volymen naturgas i Gaza Marine är betydligt mindre än Levantbassängen, gör dess närhet till stranden och mindre djup det lättare och billigare att utvinna. År 2019 uppskattade UNCTAD nettovärdet av Gazas marina naturgas till 4,592 miljarder dollar – energi och finansiella resurser som kan gå långt för att bekämpa fattigdomen i regionen.

  Ändå fortsatte Israel att förhindra palestinier från att utvecklas och dra nytta av sina naturresurser, i uppenbart brott mot internationell lag som reglerar vem som har rättigheter till dessa resurser när ett land är ockuperat.

  Gazas marina betydelse för global energi

  Ett förnyat intresse för att fortsätta utvecklingen av Gazas marina fält uppstod 2022 efter kriget mellan Ryssland och Ukraina, förstörelsen av Nord Stream-rörledningen och sanktionerna mot Ryssland som orsakade en global energikris. Gemensamma möten hölls mellan tjänstemän från israeliska, amerikanska, egyptiska, jordanska och palestinska myndigheter för att diskutera projektet, som gavs klartecken av Netanyahu efter hans omval. I synnerhet president Joe Biden och egyptiska regeringstjänstemän pressade Israel att fortsätta projektet. (al-monitor.com, 19 juni)

  Den 18 juni gav Israel ett preliminärt godkännande för utvecklingen av ett gasfält utanför Gazas kust, där premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade att framsteg skulle bero på att ”bevara staten Israels säkerhet och diplomatiska behov” och samordning med den palestinska myndigheten och dess grannländer Egypten. Samtidigt sa Hamas tjänsteman Ismail Rudwan till Reuters: ”Vi bekräftar att vårt folk i Gaza har rättigheterna till sina naturresurser.” (18 juni)

  Två månader före den 7 oktober började Pentagon bygga en 35,8 miljoner dollar truppanläggning i Israels Negev-öken, 20 miles från Gaza, påstås vara en radarplats för att övervaka missilattacker mot Israel. Basen är en del av en ”hemlig” amerikansk militär närvaro i Israel. (The Intercept, 27 oktober)

  Sedan den 7 oktober har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjort det klart att Israel har för avsikt att döda så många palestinier som möjligt för att pressa andra att lämna Gazaremsan och flytta till Sinai i Egypten. Netanyahu har varit orubblig i att vägra beordra en vapenvila för att släppa in hjälp för att stoppa det fruktansvärda folkmordet som utförs i Gaza.

  Befolkningen i Gaza är väl medveten om, att när väl israeler med våld tagit bort palestinier från palestinskt land, är det nästan omöjligt att återvända.

  Israels folkmordskrig mot palestinier har inte stoppat den israeliska regimens planer på ytterligare olje- och gasutforskning. Den 29 oktober meddelade Israel att de tilldelade 12 licenser för att utforska ytterligare havsbaserade naturgasfält till sex företag, inklusive British Petroleum och den italienska energijätten Eni. Dessa utmärkelser visar att Israel inte har för avsikt att låta folkmordet som de utför mot Gazas folk störa dess pågående stöld av palestinska resurser.

  På många sätt liknar det palestinska folkets kamp den för inhemska stammar och nationer på västra halvklotet, vars befolkningar decimerades under loppet av hundratals år av vita bosättarekolonialism.

  För många ursprungsbefolkningar i USA är så kallad ”Thanksgiving” sorgens dag. År 1621, i en överlevnadshandling, undertecknade Wampanoag ett avtal med pilgrimerna, men de europeiska nybyggarnas kolonialister bröt fördraget och decimerade stammens befolkning och stal deras land i processen.

  Under loppet av de kommande 400 åren stals inhemska länder av de europeiska kolonialisterna. Ursprungsbefolkningen antingen dödades eller trängdes bort från sin mark och tvingades flytta till reservat som ansågs ligga på värdelös mark, ofta avsevärda avstånd från sina ursprungliga hem. Senare, när dessa reservat visade sig vara belägna ovanpå stora reserver av värdefulla mineraler, skulle landstölden börja igen.

  Århundradenslånga strider för att återta landet som stulits från ursprungsbefolkningen på västra halvklotet har tagit fart, tillsammans med krav på skadestånd med Land Back-rörelsen.

  Från sköldpaddsön till Gazaremsan, urbefolkningar bekämpar koloniala bosättarnas stöld av deras land och resurser.

  • Ja, det stämmer. Har korrigerat min kommentar från kl. 15.36 ”Sverige förbrukar c:a 360 000 fat per dag, vilket gör 131 miljoner fat/år. Oljefältet motsvarar ungefär Sveriges oljeförbrukning under drygt 4 år. Stora pengar för Gaza.

 3. Tror inte på den motiveringen. Israel kontrollerar hela kusten ändå. Jag ser detta som ytterligare en av maffians avledningsmanövrar. Om du arbetar för dem, eller har svalt betet låter jag vara osagt.

  USA-regimen och Israel-regimen och andra massmordiska regimer, runtom i världen, vill INTE att vi skall fokusera på det enormt stora massmordet på ca 20 miljoner människor, vilket sannolikt är på väg att bli mycket mera, eftersom ca 2,2 miljarder verkar vara skadade.

  https://vigilantfox.substack.com/p/20-million-dead-from-the-jab-22-billion

  … och när kommer Global Politics ta upp det massmordet? Efter en framtida Nürnbergrättegång? Efter hängningarna av de skyldiga massmördarna? … eller kommer ”Global Politics” fortsätta tiga och mörka detta globala politiska massmord som kommer från DoD i USA, enligt Sasha Latypova, som nyligen var på ett seminarium i Riksdagshuset anordnat av riksdagsledamot Elsa Widding?

  Vill även ni dingla i snaran? Varför då? Det vore väl rackarns dåligt, eller?

 4. Var det inte redan förra året, som en mycket nöjd Ursula von lögnaren hyllade detta israeliska projekt och skrev kontrakt med dåvarande israeliska ledaren Bennett. (Långt före Netanjahu tog över men självfallet visste om)Gaskrisen som man själva skapade genom sina korkade sanktioner mot Ryssland. Man letade utvägar HELT desperata. Tills dess var dessa gasrikedomar utanför gazaremsans kust inte så allmänt kända för allmänheten kändes de som. Men de blev HELT uppenbart efter dessa möten mellan Ursula von lögnaren och Bennet, i mitten av förra året nångång. Jag kanske har fel me detaljerna någonstans men jag minns de så. Gazaborna har också rätt till dessa gaspengar. EU har förvandlats till blodtörstiga krigshungriga parasiter dessa två åren. HELT under amerikanska foten. Dessa vidriga Proxy krig och lögner måste stoppas. Det är inte varför EU bildades från första början. Även om det skeppet gått sedan längesen,åratal bakåt. Jag ser jämt bara lögnare och giriga parasiter som EJ har MINSTA lilla problem nu i de öppna att jämt knäböja inför amerikanen. Israel måste tvingas till att stoppa detta folkmordet och tillåta akuta Huminitärt hjälp in utan MINSTA lilla fördröjning. Annars hotas EU sanktioner och avbrutna diplomatiska kontakter. Amerikanen kommer fortsätta som vanligt dessa deccenier. Sluta skeppa vapen till Ukraina också samtidigt. Som slaktat 100tusentals HELT i onödan under20mån utan att ha något visa för. Jag är freds människa och gillar EJ dessa vidriga krig, slakt och Proxy krig

 5. Beträffande Sveiges oljeförbrukning enligt kommentarerna ovan: Det finns mycket internationell statistik över det mesta och med förvånansvärt exakta sifferangivelser. Jag har många gånger undrat hur de kunnat få fram siffrorna, t.ex om de är skattningar. Det innebär inte att de ljuger med statistik, men man kan ju fortfarande ta den med en nypa salt. Det är storleksordningen som är det viktiga, inte den exakta siffran på decimalen. Men glöm inte bort Hans Roslings budskap: För att förstå världen måste man sätta sig in i hur den verkligen ser ut och då är det de olika statistikkällorna man har att tillgå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here