Pentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.

4
1337
Pentagon. Wikipedia.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Redaktören: Globalpolitics.se har tidigare publicerat en artikel om detta. Men denna kommer med en färsk uppdatering och nya uppgifter. Men läs gärna också Hur Pentagon använder ett hemligt program för att skapa proxy-krig.

____________________________________________________________

Pentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.

En artikel av redaktionen för The Cradle

En rapport som släpptes förra veckan av New York University School of Laws Brennan Center for Justice beskriver hur USA:s försvarsdepartement (DoD) har tillåtits att i hemlighet sända trupper och föra hemliga krig under de senaste två decennierna i dussintals länder över hela världen .

Bland de nationer i Västasien som påverkas av dessa så kallade ”säkerhetssamarbetesmyndigheter” finns Libanon , Irak , Syrien och Jemen ; men de inkluderar också många afrikanska och latinamerikanska nationer.

De är kända som ”säkerhetssamarbetsmyndigheter” och antogs av den amerikanska kongressen under åren efter attackerna den 11 september och är en fortsättning på 2001 års auktorisation för användning av militär styrka (AUMF), en lagstiftning som har sträckts ut av fyra på varandra följande regeringar.

Enligt rapporten täcker AUMF ”ett brett sortiment av terroristgrupper, vars fullständiga lista den verkställande grenen länge undanhållit från kongressen och fortfarande undanhåller allmänheten.”

I enlighet med denna tradition är de ”säkerhetssamarbetsmyndigheter” som missbrukas av Pentagon sektion 333 och sektion 127e i avdelning 10 i United States Code (USC).

Sektion 333 ger den amerikanska armén tillstånd att ”träna och utrusta utländska styrkor var som helst i världen”, medan sektion 127e bemyndigar Pentagon att ”tillhandahålla stöd till utländska styrkor, paramilitärer och privatpersoner som i sin tur stöder USA:s antiterrorismoperationer”, med en utgiftsgräns på 100 000 000 USD per räkenskapsår.

Men tack vare den vaga definitionen av ”stöd” och ”utbildning” i texten i dessa lagar, har både Section 333 och Section 127e-programmen missbrukats för att rikta sig mot ”motstridiga” grupper under en ansträngd tolkning av konstitutionellt självförsvar; de har också tillåtit den amerikanska armén att utveckla och kontrollera proxystyrkor som kämpar på uppdrag av – och ibland vid sidan av – sina egna.

Som ett resultat av detta, i dussintals länder, har dessa program använts som en språngbräda för fientligheter, där Pentagon ofta avböjt att informera kongressen eller den amerikanska allmänheten om deras hemliga operationer under resonemanget att incidenterna är ”för små för att utlösas” lagstadgade rapporteringskrav.”

”Forskare och reportrar avslöjade Section 127e-program inte bara i Afghanistan och Irak, utan också i Kamerun, Egypten, Kenya, Libanon, Libyen, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Somalia, Syrien, Tunisien och Jemen”, framhåller rapporten.

127e-program-chart-theintercept-1

Bild: https://theintercept.com/wp-uploads/sites/1/2022/06/127e-program-chart-theintercept-1-955×1024.png

Forskare påpekar också att försvarsmyndigheter ”har gett liten indikation på hur [de] tolkar avsnitt 333 och 127e.”

Ännu mer angående, och ignorerar skadorna som orsakats av dessa ”antiterror”-lagar, utökade den amerikanska kongressen nyligen Pentagons säkerhetssamarbetsmyndigheter, särskilt med avsnitt 1202 i National Defense Authorization Act (NDAA).

Avsnitt 1202 tillåter den amerikanska armén att tillåta ”oregelbundna krigföringsoperationer” mot ”skurkstater” som Iran eller Nordkorea, eller ”nära jämlikar”, som Ryssland och Kina.

127e-program-chart-theintercept-2-1

https://theintercept.com/wp-uploads/sites/1/2022/07/127e-program-chart-theintercept-2-1-955×1024.png

Källa: Pentagon-dokument och tidigare tjänstemän: Soohee Cho för The Intercept

Rapporten kommer vid en tidpunkt då den amerikanska armén och dess proxymilis anklagas för att illegalt ockupera stora regioner i Syrien och Jemen, plundra olja från de krigshärjade länderna, drygt ett år efter att deras brutala ockupation av Afghanistan upphörde. Dessutom avslöjade en före detta amerikansk tjänsteman på tisdagen att antiiransk milis beväpnas i den irakiska Kurdistan-regionen (IKR), där både CIA och Mossad är kända för att vara verksamma.

Läs också gärna:
https://www.globalpolitics.se/var-tids-stora-tavling-ar-mellan-mansklighet-och-imperialism-usa-kina-kuba-och-corona/

Föregående artikelDiplomater varnar att Vita husets stöd för Israel förstör USA:s image i Mellanöstern
Nästa artikelGaza har enorma olje- och gasreserver
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. https://www.weeklyblitz.net/opinion/joe-biden-is-pushing-the-world-towards-total-chaos/
  Joe Biden driver genom sin serie av misslyckanden och katastrofala beslut hela världen mot totalt kaos samtidigt som han också driver Amerika mot inbördeskrig. Efter Hamas-pogromen den 7 oktober i Israel bevittnar hela världen med allvarlig chock hur hundratals och tusentals Hamas-aktivistiska palestinier tillsammans med migranter, av vilka majoriteten har tagit sig in i USA sedan Biden tillträdde, inte bara skanderar antisemitiska slagord.
  De hyllar till och med öppet Osama Bin Laden och Al Qaida och skanderar sloganen ”Death of America”. Det betyder att Biden redan har låtit fiender till USA komma in i landet och driva fram deras farliga agenda om en islamisk erövring och förvandla majoriteten av amerikanerna till slavar av sina nycker.

  Situationen är så fruktansvärd att även individer som Michael Rapaport, som ofta går viralt för sina avskyvärda handlingar mot Donald Trump, nu föreslår att han kommer att rösta på Trump framför Joe Biden i presidentvalet 2024 och säger – ”vi måste få hela den här situationen under kontrollera”.

  Genom att kritisera Joe Biden, säger ett stort segment av demokrater till och med – ”hans dumhet är häpnadsväckande. Hans inkompetens är skrämmande. Hans lögn är avskyvärd. Hans närvaro är pinsam. Han är en förrädisk punkare med avancerad demens som aldrig åstadkommit någonting på 47 år”.

  Det finns redan en växande kritik av Joe Bidens oseriösa policy på sociala medier, särskilt X. Här är några: J Kerner @JKernerOT: Det här är ironiskt. Miljontals idioter röstade på Biden bara för att de hade irrationellt hat mot Trump. Dessa dårar valde att förstöra USA som en konstitutionell republik genom att välja en korrupt, förrädisk patologisk lögnare bara för att de inte gillade Trump. Nu är miljontals människor som röstade på Biden ledsna att de röstade på honom. Om ett ÄRLIGT val hölls i dag skulle Trump vinna i ett jordskredssteg.
  Carolina @RealCarola2Hope: Och så småningom kommer Trumps haters fram på ett eller annat sätt.
  Tony.PI @PiPioneer84: Trump måste komma tillbaka under alla omständigheter.
  Odogwu Anioma @jidifeanyi: Donald Trump vinner mer mark.
  Wesley Reynolds @WesleyR20955433: Det demokratiska partiet har förstörts av politiker som har misslyckats med sina valkretsar och tjänar sina egna giriga aptit. Det finns hopp om att folket vaknar.

  Dagar efter att ha tillträtt ämbetet var Joe Bidens första misstag att ta bort jemenitiska houthier och Palestinas befrielseorganisation (PLO) från utnämningslistan. Hans nästa misstag var plötslig reträtt från Afghanistan. Och han begick det tredje misstaget genom att blanda sig i Ukrainas angelägenheter. Under tiden, under den skändliga förevändningen att rädda demokratin, har Biden redan förstört USA:s relation med ett antal nationer på den afrikanska kontinenten och gör nu desperata anbud för att hjälpa ultraislamister och jihadister att återvända till makten i Bangladesh och förvandla landet till ett nytalibanstat.

  Enligt analytiker kommer Bidens politik i Bangladesh i slutändan att destabilisera hela regionen och utgöra ett allvarligt säkerhetshot mot Indien medan ultraislamister och jihadister kan bilda allians med Myanmar-baserade upprorsgrupper såväl som Rohingyas jihadistiska utrustning Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) och proklamera kalifat inom den sydasiatiska regionen och skapar förödelse mycket större än Syrien eller Irak.

 2. 19 november 00:42
  Konflikter i Ukraina och Israel kommer att leda till framsteg för USA. Det sa den amerikanske presidenten Joe Biden.
  ”I en tid när det finns så mycket våld och lidande i Ukraina, Israel och Gazaremsan är det svårt att föreställa sig att något annat är möjligt. Men vi får inte glömma lärdomarna från tiden och vår historia: från stor tragedi och chock kan stora framsteg komma. Mer hopp, mer frihet, mindre ilska, förbittring och krig, sa han i en artikel för Washington Post.
  Enligt honom bör Amerika inte tappa beslutsamheten, det måste gå mot dessa mål.
  ”Det här är en strategi som Vita husets administration kommer att fortsätta att följa i Mellanöstern, Europa och runt om i världen.” Varje steg vi tar mot denna framtid är framsteg som gör världen säkrare och USA säkrare”, betonade Biden .
  Han noterade att världen nu står vid en vändpunkt och valet av USA i frågor om kriser i Europa och Mellanöstern kommer att avgöra landets framtid.

  Den 13 november rapporterade pressbyrån för Foreign Intelligence Service vid den ryska utrikesunderrättelsetjänsten att USA övertygar Israel om att påskynda operationen i Gazaremsan så att den inte påverkar Joe Bidens valbetyg.

  https://vm.ru/news/1094512-bajden-konflikty-vokrug-ukrainy-i-izrailya-dlya-shtatov-obernutsya-progressom?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 3. 19 november 2023, 11:59
  En aldrig tidigare skådad börda av sanktioner har fallit på den ryska ekonomin från västländer, sa pressekreterare för den ryske presidenten Dmitrij Peskov vid en briefing , vars ord citerades av RIA Novosti. ”Inget land i världen kan stå emot ett sådant slag”, säger Kremls talesman.
  Enligt honom stabiliserade Ryssland inte bara den ekonomiska situationen, utan kunde också gå in i ”en tillväxtbana”.
  Dagen innan förutspådde Peskov att västerländska stater skulle fortsätta att söka efter olika alternativ för att sätta press på Ryska federationen. Han noterade också att västvärlden lider för att sanktioner inte drabbar landet; Ryska federationen drar bara nytta av de restriktioner som faller på det. Enligt statschefens pressekreterare föraktar inte motståndarna någonting, så Ryssland måste förbli konsekvent med oändliga sanktioner.
  Innan detta skrev Wall Street Journal att Ryska federationens militära, ekonomiska och utrikespolitiska landvinningar tyder på att president Vladimir Putins strategi i konfrontation med väst har gett resultat.
  Putin meddelade senare att den ryska ekonomin upplevde ”bra väder”, till skillnad från den europeiska. Den ryska ledaren noterade att den ekonomiska tillväxten i Ryssland i slutet av året kommer att vara mer än 3%.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/11/19/21741085.shtml

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here