Pentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.

0
843
Pentagon. Wikipedia.

Redaktören: Globalpolitics.se har tidigare publicerat en artikel om detta. Men denna kommer med en färsk uppdatering och nya uppgifter. Men läs gärna också Hur Pentagon använder ett hemligt program för att skapa proxy-krig.

____________________________________________________________

Pentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.

En artikel av redaktionen för The Cradle

En rapport som släpptes förra veckan av New York University School of Laws Brennan Center for Justice beskriver hur USA:s försvarsdepartement (DoD) har tillåtits att i hemlighet sända trupper och föra hemliga krig under de senaste två decennierna i dussintals länder över hela världen .

Bland de nationer i Västasien som påverkas av dessa så kallade ”säkerhetssamarbetesmyndigheter” finns Libanon , Irak , Syrien och Jemen ; men de inkluderar också många afrikanska och latinamerikanska nationer.

De är kända som ”säkerhetssamarbetsmyndigheter” och antogs av den amerikanska kongressen under åren efter attackerna den 11 september och är en fortsättning på 2001 års auktorisation för användning av militär styrka (AUMF), en lagstiftning som har sträckts ut av fyra på varandra följande regeringar.

Enligt rapporten täcker AUMF ”ett brett sortiment av terroristgrupper, vars fullständiga lista den verkställande grenen länge undanhållit från kongressen och fortfarande undanhåller allmänheten.”

I enlighet med denna tradition är de ”säkerhetssamarbetsmyndigheter” som missbrukas av Pentagon sektion 333 och sektion 127e i avdelning 10 i United States Code (USC).

Sektion 333 ger den amerikanska armén tillstånd att ”träna och utrusta utländska styrkor var som helst i världen”, medan sektion 127e bemyndigar Pentagon att ”tillhandahålla stöd till utländska styrkor, paramilitärer och privatpersoner som i sin tur stöder USA:s antiterrorismoperationer”, med en utgiftsgräns på 100 000 000 USD per räkenskapsår.

Men tack vare den vaga definitionen av ”stöd” och ”utbildning” i texten i dessa lagar, har både Section 333 och Section 127e-programmen missbrukats för att rikta sig mot ”motstridiga” grupper under en ansträngd tolkning av konstitutionellt självförsvar; de har också tillåtit den amerikanska armén att utveckla och kontrollera proxystyrkor som kämpar på uppdrag av – och ibland vid sidan av – sina egna.

Som ett resultat av detta, i dussintals länder, har dessa program använts som en språngbräda för fientligheter, där Pentagon ofta avböjt att informera kongressen eller den amerikanska allmänheten om deras hemliga operationer under resonemanget att incidenterna är ”för små för att utlösas” lagstadgade rapporteringskrav.”

”Forskare och reportrar avslöjade Section 127e-program inte bara i Afghanistan och Irak, utan också i Kamerun, Egypten, Kenya, Libanon, Libyen, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Somalia, Syrien, Tunisien och Jemen”, framhåller rapporten.

127e-program-chart-theintercept-1

Bild: https://theintercept.com/wp-uploads/sites/1/2022/06/127e-program-chart-theintercept-1-955×1024.png

Forskare påpekar också att försvarsmyndigheter ”har gett liten indikation på hur [de] tolkar avsnitt 333 och 127e.”

Ännu mer angående, och ignorerar skadorna som orsakats av dessa ”antiterror”-lagar, utökade den amerikanska kongressen nyligen Pentagons säkerhetssamarbetsmyndigheter, särskilt med avsnitt 1202 i National Defense Authorization Act (NDAA).

Avsnitt 1202 tillåter den amerikanska armén att tillåta ”oregelbundna krigföringsoperationer” mot ”skurkstater” som Iran eller Nordkorea, eller ”nära jämlikar”, som Ryssland och Kina.

127e-program-chart-theintercept-2-1

https://theintercept.com/wp-uploads/sites/1/2022/07/127e-program-chart-theintercept-2-1-955×1024.png

Källa: Pentagon-dokument och tidigare tjänstemän: Soohee Cho för The Intercept

Rapporten kommer vid en tidpunkt då den amerikanska armén och dess proxymilis anklagas för att illegalt ockupera stora regioner i Syrien och Jemen, plundra olja från de krigshärjade länderna, drygt ett år efter att deras brutala ockupation av Afghanistan upphörde. Dessutom avslöjade en före detta amerikansk tjänsteman på tisdagen att antiiransk milis beväpnas i den irakiska Kurdistan-regionen (IKR), där både CIA och Mossad är kända för att vara verksamma.

Läs också gärna:
https://www.globalpolitics.se/var-tids-stora-tavling-ar-mellan-mansklighet-och-imperialism-usa-kina-kuba-och-corona/

Föregående artikelMisslyckades Ukraina med att skapa en ”false flag”?
Nästa artikelHur är läget i kriget nu? Vad sa Scott Ritter igår?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here