Diplomater varnar att Vita husets stöd för Israel förstör USA:s image i Mellanöstern

1
571

 

Kyle Anzalone skriver detta på Antiwar.com: https://news.antiwar.com/2023/11/10/diplomats-warn-white-house-support-for-israel-is-destroying-us-image-in-middle-east/

________________

CNN  rapporterar  att amerikanska diplomater i Mellanöstern skickade en diplomatisk rapport till Vita huset och slog larm om att de israeliska militära operationerna i Gaza orsakar allvarlig skada på USA:s rykte i regionen. Washington är Tel Avivs mest hängivna supporter och skickar vapen till ett värde av miljarder dollar till Israel varje år.

CNN skriver att de har fått tag i det diplomatiska dokumentet, som är skrivet av en diplomat stationerad i Oman. Israels destruktiva och dödliga militärkampanj i Gaza innebär att ”vi kommer att förlora arabiska befolkningar i en generation framöver”, rapporterar CNN diplomatens ord. Solid amerikanskt stöd för Israels handlingar ses ”som materiell och moralisk skuld i vad de anser vara möjliga krigsförbrytelser”, står det i dokumentet.

Det fortsätter: ”Vi förlorar på meddelandenas slagfält.”

Efter en Hamasattack den 7 oktober inledde Israel en massiv militär operation i Gaza. Under drygt en månad av bombattacker har över 11 000 civila  dödats . Dödssiffran inkluderar över 4 000 barn (4 600 den 13 november enligt bland annat Washington Post ). Tel Avivs verksamhet har brett fördömts av regeringar och organisationer runt om i världen.

Antonio Guterres

FN:s generalsekreterare António Guterres  sa i veckan att  den höga andelen civila offer visar att något fel håller på att hända i Israel. – När man tittar på antalet civila som dödades i samband med de militära operationerna är något helt klart fel, säger han. På onsdagen  sa  den biträdande utrikesministern för Mellanösternfrågor Barbara Leaf till kongressen att dödssiffran i Gaza kan vara högre än vad som rapporterats.

Det diplomatiska dokumentet sade att skadan på USA:s rykte genom att stödja den israeliska bombningen av Gaza inte kommer att repareras snabbt. Washington är Tel Avivs solida anhängare. USA förser Israel med nästan 4 miljarder dollar i militärt bistånd årligen. Vita huset ber kongressen att godkänna 14 miljarder dollar i ytterligare säkerhetsstöd till Tel Aviv för att stödja operationer i Gaza. Utöver att ge Israel militär hjälp har Biden-administrationen blockerat ansträngningar i FN:s säkerhetsråd som krävt vapenvila.

Författaren till det diplomatiska dokumentet lyfte fram en kommentar nyligen i en statlig egyptisk tidning som sa att president Joe Biden har varit den grymmaste amerikanska ledaren. ”President Bidens grymhet och bristande respekt för palestinierna överträffade alla tidigare amerikanska presidenter”.

Föregående artikelDe goda människornas tystnad om Israel och Palestina
Nästa artikelPentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Kort och koncist: jag tror redan det är ett faktum.

    Detta är en region de amerikanska Förenta delstaterna helt har utvisat sig själva och diskvalificerat sig själva från. Det är helt ett eget kontraproduktivt arbete. ”Amerikanskt ledarskap”, så att säga.

    Washington har helt hamnat på fel sida om historien. Det finns idag inget land som liknar det gamla Nazitysklands militära beteenden mot en hel civilbefolkning så mycket som dagens Israel. Och jag är inte antisemit -jag har alltid godtagit att ett Israel inom sina legala 1967 års gränser skall få existera. Tal mot israelisk fascism och nazism är inte antisemitism.

    Det här är i praktiken början på det amerikanska stormaktssönderfallet runtom hela världen.

    Nu har det börjat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here