De goda människornas tystnad om Israel och Palestina

18
1249
Martin Luther King

I ett av sina tal konstaterade Martin Luther King att ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”.

När muren restes kring det judiska gettot i Warszawa – där människor lämnades för att först svältas ut för att till sist föras bort till avlivning i något utrotningsläger – fortsatte livet som vanligt utanför muren. Man gick till arbetet, åt middag med familjen, kopplade av med vänner och bekanta. De onda människorna fortsatte sitt värv medan de goda förblev – tysta.

Blockaden av Gaza har varat i 16 år. Under ett och ett halvt decennium har över 2 miljoner palestinier hållits inspärrade i något som beskrivits som ”världens största utomhusfängelse” – utan tillgång till fungerande el-, vatten- och avloppssystem, utan tillräckligt med mat och andra förnödenheter, utan fungerande skolor och sjukvård. 95% av dricksvattnet är förorenat, sjukdomar sprids. FN har sedan flera år klassat området som i praktiken obeboeligt. De onda människorna har, trots upprepade resolutioner i det internationella samfundet, tillåtits fortsätta sin utsvältningspolitik medan de goda tittat bort – och tigit.

Svenska politiker, företag, kulturarbetare, vetenskapsmän, studenter och idrottare har utan att tveka medverkat i evenemang med israeliskt deltagande – trots pågående dagligt våld, landstölder, förstörelse av egendom, fördrivningar, arresteringar, fängslanden och mord på palestinier på det ockuperade Västbanken, och en allt mer utarmande blockad av Gaza.

Nya samarbetsavtal har hela tiden skrivits med ockupationsmakten – inklusive förmånliga handelsavtal, vetenskapsprogram och vapensamarbete. Livet har, som en gång i Warszawa, fortsatt som vanligt på de israeliska cafe-lattèbarerna. Och HBTQ-aktivister från hela världen har samlats på Israels stränder för att leva ut sina drömmar – obekymrade om förtrycket och mördandet runt hörnet.

I Sverige har beslutsfattare och media överträffat varandra i hängivenhet för Israel som den ”enda demokratin i Mellanöstern”. Och för några år sedan slog en rad svenska politiker och kändisar runt i Tel Aviv på festfixaren Micael Bindefelds 60-årskalas – några mil från Gaza där kvinnor hindrats från att lämna området för att få livsnödvändig vård för sin cancersjukdom. De onda har fortsatt sitt värv – och de goda har förblivit tysta.

Efter den palestinska terroraktionen i södra Israel har helvetet släpps loss över folket i Gaza. Målet är naturligtvis inte att ”krossa Hamas” – en omöjlig uppgift enligt tidigare israeliske underrättelsechefen Ami Ayalon, som ju borde veta – utan att lägga området i ruiner och sänka redan fattiga och drabbade människor till en ännu lägre nivå. På Västbanken har den israeliska armén tillsammans med beväpnade så kallade ”bosättare”, som slagit sig ner på beslagtagen mark, ökat sina attacker mot palestinier till nya extrema nivåer.

Israeliska företrädare talar nu öppet om palestinier som ”mänskliga djur”, och verkställer en sedan länge känd plan om fördrivning och underordning av palestinier, och eliminering av den palestinska staten. Med 10.000-tals döda och skadade civila palestinier, varav uppemot hälften barn, har det besinningslösa våldet redan nått en nivå som kvalificerar det som folkmord. Men i Sverige fortsätter Israels apologeter att ursäkta mördandet, skylla allting på de ockuperade och svamla om ”antisemitism”. Runt om i världen växer nu protesterna. Men från de goda människorna i vårt land hörs bara en – öronbedövande tystnad.

Föregående artikelPalestinamanifestation söndag kl 13 i Stockholm. Visa din solidaritet för frihet, demokrati, folkrätt! Kom!
Nästa artikelDiplomater varnar att Vita husets stöd för Israel förstör USA:s image i Mellanöstern
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

18 KOMMENTARER

 1. ”Bränn Gaza Nu! Israel har varit för människovänlig” säger Nissim Vaturi , en stans avkomma till politiker från apartheid israel.

  https://www.rt.com/news/587518-israel-speaker-burn-gaza/

  Gott folk måste inse att de har att göra med varelser berövad all mänsklighet. Dessa varelser kvalificerar inte ens som mänskliga djur – de är mönster! Hur handskas man med mönster? Ja, det säger sig självt!!!

 2. Att skrika lika högt som systemets kör – palestinsk terroraktion, terrorattack e.t.c.  är att gå kolonialherrarnas ärende.  ”Palestinsk terroraktion” kan ses som att stämpla ett helt folk som terrorister och då enligt imperialismens lagar –  frånta palestinierna rätten till alla slags motstånd/ frihetskamp mot ytterst brutal militär ockupation av ”demokratiska” Israel.

  ”I västerländska samhällen är pro-israeliska känslor inbakade, ständigt artikulerade av våra politiker och media.
  Det har beväpnats för att driva ut sammanhang; radera palestinskt lidande och israeliskt förtryck; och för att förenkla och förvränga historien.
  Det är ett verktyg för att elda upp hatets lågor, för att rättfärdiga etnisk rensning och folkmord mot palestinier.”
  – Jonathan Cook 

 3. apartheid israel är det största antisemitiska regimen i vår tid.
  Hittills i år har regimen slaktat över 12,000 SEMITER i Palestina.

 4. Det lilla massmordet är sannolikt en avledningsmanöver för att dölja det stora massmordet.

  Vigilantfox har en Substack som pekar på ca 20 miljoner dödade av jabben, samt 2,2 miljarder skadade och nu ökar turbocancern.

  Benjamin Netanyahu har t.ex. erkänt att han använt den israeliska populationen som labb-råttor. Leta upp det på Rumble!

  Även Sverige är fullt med massmördare. För att skydda dem från att dömas för förgiftning så mörkar all media, ALL MEDIA, även alternativa medier, Elsa Widdings seminarium i Riksdagen med kompetenta människor som exponerar massmordet.

  När vaknar Global Politics och vänstern upp inför att monopolkapitalismen har börjat massmörda hela världens folk?
  När kommer ni börja valsamverka brett och seriöst och rädda de oskyldiga barnen som de är ute efter?

 5. apartheid israel består av marktjuvar som tillskanskat sig Palestiniers HEM och EGENDOM med våld.

 6. Den eller de som ser till att apartheid israel jämkas med marken gör hela mänskligheten en jätte stor förtjänst!

 7. ”Yemen’s Armed Forces have seized an Israeli ship and detained dozens of its crew members in the Red Sea following warnings by the Yemeni Ansarullah resistance movement that the popular force will target any Israeli ship crossing the country’s territorial waters.

  Lebanon’s Arabic-language al-Mayadeen television news network reported on Sunday that the Yemeni naval forces ”succeeded in detaining an Israeli ship in the depths of the Red Sea.”

  Fifty-two people who were on board the ship were arrested, the report said.
  I hur man tar hand om apartheid israel!
  The news network said the ship’s crew and those on board are currently under investigation and their nationalities are being verified by the relevant Yemeni agencies.

  Israeli media confirmed the regime’s ownership of the confiscated ship. The vessel goes by the name of ‘Galaxy Leader.’ The media said its entire crew members had been detained by Yemen’s naval forces in the south of the Red Sea.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/11/19/714892/Yemen-Armed-Forces-Israeli-ship-Red-Sea-

  • Jemen visar vägen ska inte ha så bråttom!!!

   Galaxy Leader-lastfartyget som fångades av houthierna i Adenbukten är inte ett israeliskt fartyg och det finns inga israeler bland dess besättningsmedlemmar, sade den israeliska försvarsstyrkan (IFD) på söndagen.
   ”Kapingen av ett lastfartyg av houthierna nära Jemen i södra Röda havet är en mycket allvarlig incident med globala konsekvenser. Fartyget lämnade Turkiet på väg till Indien, bemannat av civila av olika nationaliteter, inte inklusive israeler. Det är inte ett israeliskt fartyg”, betonades det.

   TV-kanalen Al Hadath rapporterade tidigare på söndagen, med hänvisning till sina källor, att den jemenitiska rebellrörelsen Ansar Allah (houthi) har kapat det israeliska lastfartyget Galaxy Leader i Adenbukten. Enligt Al Hadath-källorna har fartyget en besättning på 22, med deras medborgarskap inte specificerat. TV-kanalen Al Mayadeen sa dock att fartyget hade beslagtagits i Röda havet och att dess besättning omfattade 52 personer.

   Enligt Marine Traffic, en leverantör av maritim analys, som tillhandahåller realtidsinformation om fartygens rörelser, flaggade fartyget Bahamas flagg. Båda tv-kanalerna sa dock att fartyget tillhör Israel.

   TEL AVIV, 19 november /TASS/. 

  • Jemen visar vägen, vilka ska vi tro på, israeliterna eller jemeniterna?!!
   Tel Aviv eller Dubai?!!

   Nyheter från Dubai 19 Nov.
   Ansar Allah-rörelsens talesman Yahya Saria: 
   ”De jemenitiska väpnade styrkorna genomförde en militär operation i Röda havet, vilket resulterade i att ett israeliskt fartyg beslagtogs. Det bogserades till den jemenitiska kusten, dess besättning hölls fängslad.De jemenitiska väpnade styrkorna behandlar fartygets besättning i enlighet med värderingarna i vår islamiska religion ”, sa han i ett uttalande som publicerades på rörelsens Telegram-kanal.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here