Glad midsommar!

35
4551
Midsommar. Commons Wikimedia. _(7419839852)

Jag vill önska alla tidigare och nya läsare av denna blogg en riktigt fin midsommar. I år från ett hus någonstans i Stockholms skärgård. 

Är inte Midsommardagen svenska folkets nationaldag? Det tycker jag, och många andra. Kanske också en del av mina kommentatorer och kritiker på bloggen.
En invändning jag fått är att ”myndigheterna” vid flyttning av nationaldagen kanske försöker ”dra in” en helgdag. Det tror jag inte de lyckas med – och jag tror inte att någon vill sjösätta ett så impopulärt förslag.

Även om texten inte är helt ny hoppas och tror jag att den är tillräckligt intressant!

Den 6:e juni utsågs till nationaldag 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från två-tre historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt; En ny regeringsform instiftades 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt).

Å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid. Wikipedia informerar oss att ”I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”

Expressen informerar oss ”Varför firar vi midsommar? Det är inte känt om det firades midsommar under förkristen tid. Men redan på 300-talet firade den kristna kyrkan den helige Johannes döparens dag den 24 juni. Anledningen var att han var född sex månader före Jesus, som enligt den kristna tron föddes på jul. Traditionen med majstång förekommer främst i germanska Europa och närliggande områden där det germanska inflytandet under perioder varit starkt men dess ursprung är okänt.
Expressen.

Varför ska man plocka sju sorters blommor?
Enligt folksägen ska en flicka plocka sju sorters blommor från sju olika gärdsgårdar på midsommarnatten och lägga dem under huvudkudden. Då kommer hon att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Kommentar: Varför är pojkar diskriminerade från denna möjlighet?

Midsommarstång eller majstång kallas en stång som är klädd med löv och blommor och som reses och brukas vid en viss tidpunkt under festliga former. Ofta dansas det ringdans kring midsommarstången. Festligheten infaller vid olika tillfällen på olika håll i världen som första maj, pingst eller midsommar. Ibland är majstången en permanent installation som bara tas ned för att lövas om inför den årliga resningen vid festligheten, men den kan också skapas och resas specifikt för festligheten för att några dagar senare tas ned igen.

Det är dock känt att man firade midsommar i Sverige på 1300-talet. Firandet kunde gå vilt till, vilket nunnorna i Sko kloster klagade över att folket dansade på kyrkogårdar, stal heliga bilder och sjöng skamliga visor.

Kyrkan försökte få bukt på det folkliga inslaget i firandet, men lyckades dåligt. Det var svårare att folk att fira Johannes döparen, än att fira Jesus vid jul.

Nyktert informerar Wikipedia: ”Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.” Och jag kommer att som vanligt göra det också idag! Jordgubbarna har vi med oss, liksom grädde. Laxen är beställd hos fiskaren.

* Tyvärr är alltför många ganska eller mycket ensamma denna dag, och alltför många av oss dricker idag alltför mycket. Detta diskuteras inte vidare just nu.

Och kanske ska vi diskutera om midsommarafton är den ”riktiga” nationaldagen. Men bara diskutera.

Det finns större politisk frågor – det är nog alla mina bloggläsare ense med mig om, eller hur?

Man kan använda midsommarafton också till att ladda för politiskt arbete!

Julian Assange?

Nato?

Ukraina?

USA/Natos folkrättsstridiga krig detta millenium som dödat kanske 25-50 gånger fler än det folkrättsstridiga kriget i Ukraina.

Vad göra åt den minskade yttrandefriheten?

Glad midsommar!

Tillägg diskussionsförslag. Under senare år har ”globaliseringen” på villkor från eliten i storföretag och rika stater ökat. Inom EU finns strävanden efter ökad federalism. Vad är bra eller dåligt med detta? Förslag på annan diskussionsfråga (helst före snapsen). Vad är nationalism? Finns bra och dålig nationalism?

intressant.se, Sverige, midsommar, nationaldag, ekonomi, hälsa</ademokrati, midsommarafton, politik, sill, gemenskap,sång, socialt, barn, ungdom, folkhälsa,

Föregående artikelMichael Hudson: De-dollarisering är botemedel mot amerikansk militarism
Nästa artikelEl – en handelsvara eller?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

35 KOMMENTARER

 1. ”Då kommer hon att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Kommentar: Varför är pojkar diskriminerade från denna möjlighet?” skriver Anders. Jag ser inte någonstans skrivet att inte pojkar/män kan pröva metoden med blommor under kudden. Det är väl bara att försöka om du nu funderar på att gifta om dig!
  Själv har jag haft ett annat drömproblem, fast det tangerar ovanstående. Jag har ett antal gånger drömt att min älskade hustru sagt: ”Jag vill skiljas Bertil. Du är så tråkig.” Den drömmen har återkommit ett antal gånger. Senast jag drömde den kom hustrun med ett tillägg: ”Det värsta är att du inte själv fattar hur tråkig du är!” Varje gång jag berättat om denna dröm har reaktionen bara varit ett underfundigt leende från hustruns sida. Dessbättre är det ett par år sedan jag hade drömmen. Men man vet ju aldrig. I vårt liv är det mycket som är osäkert, i döden är det lugnt; antar jag.
  Tack för ”Gladmidsommarönskan”!

 2. Ett till diskussionsförslag. Ska Anders tas in för tvångsvård på en psykiatrisk klinik nu eller genast?

 3. Anders Åberg,
  Frågan är adekvat.
  Saken handlar om alla högtiders lika värde.
  Ska vi lyfta fram vissa högtider och förtrycka andra?
  Jag har aldrig någonsin förnekat arbetarrörelsens högtid 1:a maj. Istället har jag både deltagit och lyft fram den här.
  Försök svara på frågan istället för att häva ur dig nonsens.

  En diskussionsfråga skulle kunna vara om vi i Sverige bör tona ner firandet av kristna högtider i takt med växande muslimsk invandring och att den nya religionen Islam etablerar sig i Sverige?

  En progressiv utveckling tycks kräva att gamla svenska traditioner ifrågasätts och kanske rent av förbjuds. En sådan är det klassiska skolfotot över hela skolklassen som prytt så många hem och men också gjort det möjligt att samla till elevträffar (och även lärare) på lite äldre dagar. Nu i Malmö har politikerna förbjudit skolfotografering i alla skolor. Jag är glad att jag har alla mina skolfoton kvar. Det är fina minnen. En stilla och lugn trygghet och tradition känns mycket bra när förändringens osäkra byiga kastvindar hela tiden blåser runt om en. Vad skall hända härnäst?

  • Frågan är inte det minsta adekvat, varför skulle en bloggägare som inte själv är troende (tror jag iallafall) lyfta fram religiösa högtider?

 4. Glad midsommar?
  Med våra styrande politikers progressiva visioner har vi snart inga traditionella helger kvar i det här landet.
  Eller de åtminstone får en marginaliserad betydelse.
  För bara en liten stund sedan tittade på ”mina” butikers öppettider.
  Eftersom det är midsommarafton idag brukar gälla förkortade öppettider.
  Så har det alltid varit tidigare.
  Men inte midsommarafton 2021.
  Idag har butikerna öppet som vanligt.
  Från tidig morgon till läggdags ungefär.
  Jag tror det är så det politiserade samhället ser ut.
  En grå och allvarlig vardag året runt.

 5. Glad midsommar! På nätet finns en bra sida ”Folkbildning Klimat Populärvetenskaplig klimatfakta” som verkar förklara på ett bra sätt vad som ex händer om vi överskrider 1,5 graders målet….. Läs också klimatartiklarna här på bloggen som förklarar hur viktigt det är att rättvisa krav ställs så att vissa samhällsgrupper inte drabbas hårdast, eller vissa länder. Så ses vi sen när pandemin är över och ställer som Greta gör, krav på att politikerna ska behandla klimatet som en nödsituation, och att inte ett enda beslut ska fattas utan att de först lyssnat på forskarna. Våra barnbarn och barnbarnsbarn och deras barn och barnbarn och barnbarnsbarn osv …..behöver vår hjälp.

  • Jag noterar ditt fokus på människor.
   Det är den (extrem)humaniseringen jag upplever idag.
   Så har det inte varit tidigare.
   Samhället har på något sätt socialiserats mera.
   Fokuserats på människor och deras ”rättigheter” som viktigare än något annat.
   Inte ett ord om vare sig djur eller natur.
   Sådant som är självklarheter för mig.
   De blir som brottsoffer som får klara sig bäst de kan när förövarna kräver vård.
   Man förstår identitetspolitiken utgår från människor.
   Allt annat blir underordnat.
   Det är en helt annan filosofi än den Karl Marx stod för.
   Marx fokus var tillgångar och ekonomi.
   Den där John McAfee som Benny vurmade för igår var visst en notorisk skattesmitare läste jag idag.

   Men vem är då forskarna du hänvisar till?
   Och alla klimataktivister?
   Jag hittade en bild på SR just på de ”krav” du önskar ska ställas.
   Bilden påminner precis om 68-vänsterns demonstrationer på 1970-talet.
   Banderoller, plakat, slagord, blockeringar av offentliga platser, ungdomar politiskt radikaliserade vid högre utbildningar, Ja, allt går liksom igen.
   Vad är det egentligen ni vill?
   Kommunismen kanske?

   • Kommunismen har ni redan, bara maskerat under annat namn. Hela Sverige är grundat på kommunismens grundteser. ”Allas lika värde”, ”utjämning”, ”integration”, ”solidaritet”, ”jämställdhet”, ”feminism”, påbjuden värdegrund och påbjuden åsiktsmall. Samma gamla floskler från sovjetkommunismen, bara lite omstuvade och med nya etiketter.

 6. Jag tog en cykeltur midsommaraftonskvällen och kollade om butikerna hade öppet som det stod på deras hemsidor.
  Men icke, där var låst, släckt och stängt.
  Det utlovade gällde alltså inte och förmodligen har de inte uppdaterat hemsidan.
  Den ena var en stor Coop butik och det tycker jag är dåligt.
  Vet inte var de har för förklaring men möjligen att jag borde förstått själv.
  Däremot Coop:s konkurrent ICA hade uppdaterat med särskilda öppettider för midsommarhelgen.
  Tyvärr kollade jag inte hemsidan för där brukar jag inte längre handla.
  Det är inga särskilda skäl mer än att jag tycker där alltid är alldeles för mycket folk.
  Jag trivs inte längre i folkvimmel och i Coronatider är det ju direkt fel.

 7. I sammanhanget är Nya Zeeland ett intressant exempel. Man har nära fördubblat befolkningen genom immigration, och med immigranterna kom nya saker att fira. Speciellt har kinesiska dagar att fira blivit populära, som drakbåtsfestivalen. I Kina missar man aldrig ett bra tillfälle att fira något. Dessutom är det värt att påpeka att man varit mycket strikt vem som fått komma in. Inget slödder som slåss, mördar och skjuter på gatorna har tillåtits, och kastas snabbt ut om dom försöker.

  • Karl W,
   Jag har aldrig påstått auktoritära regimer alltid måste vara fel.
   Ibland är auktoritära krafter nödvändiga för bästa resultatet.
   Det behövs någon som säger ifrån.
   Föräldrar som bara har en ”låt gå mentalitet” till sina barn, hur blir de barnen?

   Jag tror det bästa resultatet är en väl avvägd kombination av både frihet, tukt och förmaning.
   Det är bara att gå till det minsta samhället familjen så ser man det.
   Det är när den ena parten av de här två förhållandena tillåts dominera som är den farliga vägen.

   Vårt land Sverige har under några decennier blivit extremliberaliserat och då menar jag i ett socialt sammanhang vilket enligt min mening gör att samhället utvecklas åt fel håll.
   Om nu någon tycker jag har fel varför har då en konservativ politisk strömning bildats, något vi aldrig haft förut?

   • Ni upplever ju just nu en auktoritär regim i Sverige. Folkviljan är ju blockerad, de flesta har slutat att bry sig, hela den svenska kulturen är nu en “låt gå mentalitet”. Exempel, värdlandsavtalet, kärnvapenförbudet, massinvandringen, utländska trupper övar ju redan på svensk mark, och den nuvarande svenska regimen har allierat sig med krigsherren USA på samma sätt som dess företrädare Nazityskland. Och vad har denna auktoritära regim i Sverige uträttat för detta det ”bästa resultatet”. Sjukvården i kaos, folk dör i köerna, utlänningar skjuter och slåss på gatorna, pensionsbesparingarna förskingras, gamla bor på gatorna och får gå hungriga, samtidigt som utlänningar som aldrig bidragit till samhället lever i rena lyxen på bidrag, det skjuts, mördas, rånas och våldtas friskt, och det är ett brott mot mänskliga rättigheter att polisen effektivt stoppar det. Sedan eldar media som Bonniers på sammanbrottet precis som Apple Daily i Hong Kong. Sverige har samma, identiskt, säkerhetslag som Hong Kong, så varför används den inte. Idag är det stor skillnad på ”demokratisk” diktatur och folkstyre, det senare vilket helt saknas i Sverige. Visst, regimen i Sverige ”säger ifrån”, och det gör deras propaganda att styra folket genom media också, man säger att det är en mänsklig rättighet att det skall fortsätta. Media som är del av och tydligt allierade med ”främmande makt” och för dess talan. Ett bra första steg vore kanske att använda den svenska säkerhetslagen på samma sätt som i Hong Kong så svenskarna kanske fick upp ögonen för vad som verkligen pågår, och Sverige behöver ett nytt politiskt system som medför folkinflytande och avlägsnande av de element som driver utvecklingen nu. Även i media. Innan landet kommer dit kommer nog död lidande att fortsätta ett tag till.

   • Det finns bara ett par auktoritära inslag i dag i Kinas samhälle.
    1. Det är folkviljan i klar majoritet sin skall styra landet. Inte byråkrater, journalister, terrorister extremister eller utlänningar, oavsett hur högljudda dom blir.
    2. Mänskliga rättigheter är och skall vara högt respekterade och det gäller den breda majoriteten i samhället. Det finns inga överordnade mänskliga rättigheter för terrorister, kriminella, våldsverkare eller extremister, och det oavsett vad vissa utländska regimer anser.

 8. Jag rekommenderar verkligen dagens Henrik Jönsson.
  Den var mycket intressant att lyssna på.
  Som väntat handlar den förstås om regeringskrisen.

  Det mest intressanta för mig var redogörelsen för Centerpartiet, f.d. Bondeförbundet och hur det här partiet har påverkat svensk politik och regeringsbildande historiskt.
  Henrik Jönsson ställer en intressant fråga.
  Vart finns den breda ”mitten” när en tredjedel av väljarkåren befinner sig hos de båda ytterkantpartierna?

  Centerpartiet är intressant.
  De säger sig vara ett borgerligt parti men har i sin historia som regel alltid röstat fram vänsterregeringar när de haft möjligheten.
  Vad är då Centerpartiet egentligen.
  De säger sig representera en ”bred mitt” som nu inte verkar finnas.

  För mig är strategin ganska tydlig.
  Man använder sig av invanda föreställningar så länge det bara är möjligt.
  Det är först när de inte längre fungerar partier blir tvungna att ändra sin inriktning och retorik.

  https://www.youtube.com/watch?v=xw0S1XftXW8

 9. Glad midsommar på er alla. Flera intressanta inlägg också. Är själv troende från den gamla skolan, kristen Ortodox. Det är mindre viktigt vad man tror på,så länge alla skruvarna inte är borta. Men midsommaren är större hos svenska folket än vad nationaldagen är ju.Jag jobbade nationaldagen och det var ärligt inte MINSTA märkvärdig dag på min stora arbetsplats,som helt vanlig dag bara (Bortsett från kollektivtrafik som då åker som helger)Men midsommaren nu har det tjatats om hela veckan nu,från måndags ärligt talat.OCH vi har helt stängt nu fredag-lördag tvärsigenom så är ledig nu,och vi öppnar söndag igen.Glad Midsommar på er

 10. Glad midsommar till alla här på Global Politics! Jag är oerhört tacksam över att jag hittade hit och fann vad jag anser vara Sveriges bästa nyhets-site. Börjar vid det här laget känna igen alla ni som kommenterar och uppskattar verkligen det extra värde som era individuella perspektiv ger artiklarna. Är övertygad om att denna sida kommer växa med raketfart framöver och ser fram emot att vara del av det!

  • Tack så mycket för uppskattningen av Globalpolitics och av de många kommentatorer som gör den extra värdefull. Betydligt fler besök här första halvåret 2022 än motsvarande period 2021. Sprid gärna!

 11. Glad midsommar på dej Anders, och er alla läsare. Global Politics är verkligen unik och härlig blogg. Den har gjort min vardag mycket bättre, måste jag erkänna. Det är så mycket man lärt sej också samtidigt dessa två åren, sedan jag upptäckte bloggen. Man kan se både gamla artiklar och nya. Om olika spännande ämnen. Och speciellt olika viktiga händelser, som hela tiden är högst aktuella i världen. Och med ren fakta och information till. Jag har blivit kär i bloggen, som ni märker. Glad midsommar helg till redaktören, och till er alla spännande läsare♥️

 12. Dagens ekonominyheter.

  Den danska ölfabrikanten Carlsberg kommer nu avyttra sin ryska verksamhet.

  Det Västerländska och tillika danska företaget har förmodligen inget val.

  Antingen är du med oss i den Fria Världen eller är du med diktatorn i Moskva menar förmodligen överborgaren i Washington.

  Företaget har cirka 8.400 anställda i Ryssland och en omsättning på cirka 6,5 miljarder kronor.
  Antalet anställda ligger nära topp 10 största företag i Sverige.
  Jag tror Volvo leder med cirka 20.000 anställda.

  Då Carlsberg av Västvärlden tvingas sälja sin ryska verksamhet kanske man kan hoppas på en ”köparens marknad”?

  Ryssland gör en bra affär?
  Döper om ölet till ett rysk ryskt namn och inga fler bekymmer med de demokratiska borgarna i Västvärlden 🙂

  Västvärldens företagsamhet i Ryssland har varit omfattande.
  IKEA är ett exempel på sådan betydande verksamhet.
  Med tanke på det kan man undra hur mycket Västerländska företag förlorat i omsättning och vinster på sina påtvingade försäljningar av verksamheter i Ryssland?

  Vem har egentligen förlorat mest på Västvärldens (USA) ekonomiska sanktioner mot Ryssland?

  Den Västerländska ekonomin minskar och den ryska ekonomin ökar så fattar jag det måste bli.

  För övrigt önskar jag alla här en Glad Midsommar.
  För egen del önskar jag en lugn midsommar.

  Jag börjar mer och mer uppfatta midsommar som en ”Folkets högtid”
  Förmodligen är det därför det borgerliga samhället lagt midsommar på en bestämd dag istället för dagen för sommarsolståndet.
  Det för att undvika en ytterligare arbetsfri dag som är en ekonomisk förlust för borgaren.

  Vår midsommar borde ha sin motsvarighet med Nyårsfirandet i Ryssland.
  Båda är folkets egna högtidsdagar.

  • @arbetarklass 23 juni, 2023 At 15:41
   Undrar hur dessa idioter tänker, om dom överhuvudtaget kan tänka. ”Carlsberg” försvinner, men ölet finns kvar, utan Europa. Bara att ett Europa företag försvinner, Europa fryser ut sig självt och isoleras.

   EU stoppar sin bilexport till Ryssland, för att straffa Ryssland, och importen av bilar från Kina mångdubblas, och ryssarna börjar exportera bilar till Iran. (Källa DI) Tror dom verkligen att Europa bilar inte kan ersättas. Snarare är dom rullande tekniska förhistoriska lämningar.

   IKEA slutar i Ryssland, men IKEA möblerna fortsätter, utan Sverige.

   Kinesiska Midea ville köpa Electrolux. Vilken kupp det skulle ha varit för svenskarna. Midea är ett stort och mycket välkänt företag med det bästa ryktet. (166,000 anställda) Uppenbart hotade jänkarna med att stänga ute Wallenbergs från USA. Nu uppenbart självdör Electrolux på samma sätt som var en gång jänkarnas planer för Volvo. Kina räddade 20,000 jobb i Sverige med att köpa Volvo. Electrolux har 51,000 anställda varav 2,300 i Sverige. Nu sitter Electrolux amerikanska konkurrenter och dreglar, och bara väntar på dödsbudet. Det är allt mer riskfyllt att göra affärer i USA.

   • Håller helt med.
    Sverige kan inte sköta företagandet längre.
    SAAB bilar försvann spårlöst och lär inte komma tillbaka igen.

    Därför låter det troligt att Kina räddat Volvo att försvinna från Sverige.

    Hur många företag har USA räddat från att försvinna från Sverige?
    Köpet av dåliga amerikanska Patriot robotsystem lär inte rädda den svenska försvarsindustrin i varje fall.

 13. I Kina firar vi inte Midsommar, men vi firar ändå på Midsommar.
  Låter det konstigt, välkommen till Kina. Att missa ett tillfälle att ha lite roligt är nära nog brottsligt i Kina.

  Folk är lediga från 22 juni till den 25 juni. Först firar man drakbåtsfestivalen, och efter det fars dag.

  Drakbåtsfestivalen har sin rötter i staten Chu under Warring States Period, vilken förgick Qin dynastin (221-207 f.Kr.) då staten Kina bildades.

  Då levde en mycket berömd poet, politiker och patriot som hette Qu Yuan 屈原 (omkr. 340 – 278 f.Kr.). Året 278 f.Kr. fick han veta att en general som hette Bai Qi från staten Qin hade erövrat hans hemstad Ying och tagit hans kung tillfånga.

  Han blev förtvivlad, och efter att ha skrivit långa poem, tog han en tung sten, vadade ut i floden Miluo, som idag ligger i Hubei provinsen, och dränkte sig. När innevånarna hörde om detta kastade man sig i båtarna och snabbt paddla ut för att rädd honom, men man hittade honom inte.

  Det blev dagens Drakbåtsfestival, eller Dragon Boat Race, och Dragon Boat festival. 端午节.

  För att inte fiskarna skulle äta honom kastade man bollar av kokt ris vattnet, i hopp om att fisken skulle föredra det. Därför äter alla idag vad som kallas Zongzi 粽子, vilket är kokt ris inlindat i bambu blad. Man kan även lägga till köttbitar eller bitar av frukt. Det blir ett tetraeder likt paket som ångkokas.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Zongzi.jpg/330px-Zongzi.jpg

  Många länder har adopterat Drakbåtsfestivalen som sin egen högtid, bland annat Nya Zeeland.

  • Kul med berättelser om Österlandets traditioner.
   Sådant behövs verkligen i det alltför amerikaniserade Sverige.

 14. Samma önskan. Jag delar uppfattningen om att göra midsommar till nationaldag. Sen vill jag ha tillbaka annandag pingst som helgdag.

 15. Nu är midsommarhelgen snart slut.
  Hoppas ni alla haft det bra.
  Igår midsommardagen kom ett ordentligt regn.
  På norra Öland kom det visst uppåt 50 millimeter.
  Det är rejält.
  Jag tror det behövdes för det har varit åt det torrare hållet den här försommaren.

  Även östslaverna har en form av midsommarfirande.
  Den kallas Kupala. Eller Kupalanatten.
  Den firas idag söndagen 23 juni och håller på in i natten då de tänder eldar.

  https://www.belarus.by/en/travel/ethno-tourism/kupalle

  Det är en traditionell folklig fest i stil med den vi har i Sverige.
  Men i den takt Sverige internationaliseras och ”folkombytet” blir allt mer en påtaglig verklighet så kommer vår svenska kultur och svenska traditioner bli allt svagare.
  Och så långt har partiet Sverigedemokraterna alldeles rätt.
  Idag anses ”demokrati” vara långt viktigare än våra traditioner.
  Det är ett pris den politiserade Demokratin tvingas betala.

  Jag läser Thoralf Högerblogg emellanåt.
  Och till och med där fick midsommarfirandet ett mindre utrymme i år.
  Så den utvecklingen går ej att ta miste på.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here