Glad midsommar!

10
1148
Midsommar. Commons Wikimedia. _(7419839852)

Jag vill önska alla tidigare och nya läsare av denna blogg en riktigt fin midsommar från självvald karantän i ett hus någonstans skärgården. Är inte denna dag svenska folkets nationaldag? Det tycker jag, och många andra. Kanske också en del av mina kommentatorer och kritiker på bloggen.
En invändning jag fått är att “myndigheterna” vid flyttning av nationaldagen kanske försöker “dra in” en helgdag. Det tror jag inte de lyckas med – och jag tror inte att någon vill sjösätta ett så impopulärt förslag.

Även om texten inte är helt ny hoppas och tror jag att den är tillräckligt intressant!

Den 6:e juni utsåga till nationaldag 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från två-tre historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt; En ny regeringsform instiftades 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt).

Å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid. Wikipedia informerar oss att “I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”

Expressen informerar oss “Varför firar vi midsommar? Det är inte känt om det firades midsommar under förkristen tid. Men redan på 300-talet firade den kristna kyrkan den helige Johannes döparens dag den 24 juni. Anledningen var att han var född sex månader före Jesus, som enligt den kristna tron föddes på jul. Traditionen med majstång förekommer främst i germanska Europa och närliggande områden där det germanska inflytandet under perioder varit starkt men dess ursprung är okänt.
Expressen.

Varför ska man plocka sju sorters blommor?
Enligt folksägen ska en flicka plocka sju sorters blommor från sju olika gärdsgårdar på midsommarnatten och lägga dem under huvudkudden. Då kommer hon att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Kommentar: Varför är pojkar diskriminerade från denna möjlighet?

Midsommarstång eller majstång kallas en stång som är klädd med löv och blommor och som reses och brukas vid en viss tidpunkt under festliga former. Ofta dansas det ringdans kring midsommarstången. Festligheten infaller vid olika tillfällen på olika håll i världen som första maj, pingst eller midsommar. Ibland är majstången en permanent installation som bara tas ned för att lövas om inför den årliga resningen vid festligheten, men den kan också skapas och resas specifikt för festligheten för att några dagar senare tas ned igen.

Det är dock känt att man firade midsommar i Sverige på 1300-talet. Firandet kunde gå vilt till, vilket nunnorna i Sko kloster klagade över att folket dansade på kyrkogårdar, stal heliga bilder och sjöng skamliga visor.

Kyrkan försökte få bukt på det folkliga inslaget i firandet, men lyckades dåligt. Det var svårare att folk att fira Johannes döparen, än att fira Jesus vid jul.

Nyktert informerar Wikipedia: “Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.” Och jag kommer att som vanligt göra det också idag! Jordgubbarna har vi med oss, liksom grädde. Laxen är beställd hos fiskaren.

* Tyvärr är alltför många ganska eller mycket ensamma denna dag, och alltför många av oss dricker idag alltför mycket. Detta diskuteras inte vidare just nu.

Och kanske ska vi diskutera om midsommarafton är den “riktiga” nationaldagen. Men bara diskutera.

Det finns större politisk frågor – det är nog alla mina bloggläsare ense med mig om, eller hur?

Använd midsommarafton också till att ladda för politiskt arbete!

Iran?

Venezuela?

MH 17?

Julian Assange?

Glad midsommar!

Tillägg diskussionsförslag. Under senare år har “globaliseringen” på villkor från eliten i storföretag och rika stater ökat. Inom EU finns strävanden efter ökad federalism. Vad är bra eller dåligt med detta? Förslag på annan diskussionsfråga (helst före snapsen). Vad är nationalism? Finns bra och dålig nationalism?

intressant.se, , , , ,

10 COMMENTS

 1. “Då kommer hon att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Kommentar: Varför är pojkar diskriminerade från denna möjlighet?” skriver Anders. Jag ser inte någonstans skrivet att inte pojkar/män kan pröva metoden med blommor under kudden. Det är väl bara att försöka om du nu funderar på att gifta om dig!
  Själv har jag haft ett annat drömproblem, fast det tangerar ovanstående. Jag har ett antal gånger drömt att min älskade hustru sagt: ”Jag vill skiljas Bertil. Du är så tråkig.” Den drömmen har återkommit ett antal gånger. Senast jag drömde den kom hustrun med ett tillägg: ”Det värsta är att du inte själv fattar hur tråkig du är!” Varje gång jag berättat om denna dröm har reaktionen bara varit ett underfundigt leende från hustruns sida. Dessbättre är det ett par år sedan jag hade drömmen. Men man vet ju aldrig. I vårt liv är det mycket som är osäkert, i döden är det lugnt; antar jag.
  Tack för ”Gladmidsommarönskan”!

 2. Ett till diskussionsförslag. Ska Anders tas in för tvångsvård på en psykiatrisk klinik nu eller genast?

 3. Anders Åberg,
  Frågan är adekvat.
  Saken handlar om alla högtiders lika värde.
  Ska vi lyfta fram vissa högtider och förtrycka andra?
  Jag har aldrig någonsin förnekat arbetarrörelsens högtid 1:a maj. Istället har jag både deltagit och lyft fram den här.
  Försök svara på frågan istället för att häva ur dig nonsens.

  En diskussionsfråga skulle kunna vara om vi i Sverige bör tona ner firandet av kristna högtider i takt med växande muslimsk invandring och att den nya religionen Islam etablerar sig i Sverige?

  En progressiv utveckling tycks kräva att gamla svenska traditioner ifrågasätts och kanske rent av förbjuds. En sådan är det klassiska skolfotot över hela skolklassen som prytt så många hem och men också gjort det möjligt att samla till elevträffar (och även lärare) på lite äldre dagar. Nu i Malmö har politikerna förbjudit skolfotografering i alla skolor. Jag är glad att jag har alla mina skolfoton kvar. Det är fina minnen. En stilla och lugn trygghet och tradition känns mycket bra när förändringens osäkra byiga kastvindar hela tiden blåser runt om en. Vad skall hända härnäst?

  • Frågan är inte det minsta adekvat, varför skulle en bloggägare som inte själv är troende (tror jag iallafall) lyfta fram religiösa högtider?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here