Global klimatstrejk idag kl 13 på minst 28 orter i Sverige. Kom med!

9
1626

 

 

Från Klimatmanifestationen i Kungsträdgården i september 2019. Foto: Jan-Erik Romson

Global klimatstrejk på minst 28 orter i Sverige

På nätet finns på olika siter information om den globala klimatmanifestationen i morgen 22 oktober. Inte en dag för tidigt. Rapporter senaste dagarna visar – som väntat – att utvecklingen går åt fel håll. The climate disaster is here.
Själv ska jag delta i Stockholm, närmast med Gretas Gamlingar. Informationen i artikeln kommer från Nätverket KlimatSverige och från FridaysForFuture Sweden

Våra krav gentemot våra politiker och makthavare:
1. Klimat och miljö rättvisa (equity) för alla
2. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
3. Följa Parisavtalet och bevisa det.
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

Gretas Gamlingar och Zapatisterna 211001

Fredag den 22:e oktober – nio dagar före att FN:s klimattoppmöte börjar i Glasgow – arrangerar minst 28 Fridays For Future-grupper över hela landet protester för klimatet och social rättvisa som del av en global skolstrejk för klimatet. Nedan finns hela listan med städer, platser och tider. Protesterna utgör den andra och största av höstens två globala skolstrejker för klimatet och sker under parollen #UprootTheSystem i syfte att belysa kopplingen mellan klimatkrisen och andra sociala kriser och förtryck. I Sverige stöds strejken av det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra.

“Klimatkrisen sker inte i ett vakuum. Redan existerande orättvisor, så som våld mot kvinnor, rasism och klassförtryck, förstärks när lokalbefolkningar drabbas av klimatkrisens konsekvenser. Det är också de som bidragit minst till klimatkrisen som drabbas värst av dess konsekvenser. Ingen får lämnas åt sitt öde och därför måste vi kräva en klimatpolitik som är tillgänglig för alla – därför strejkar jag”, säger Judith Svedberg, 13 år från Fridays For Future Falun.

Under sommaren har Europa drabbats av extremväder – omkring 200 människor dog i översvämningar i Tyskland och många människor har tvingats evakuera på grund av förödande skogsbränder. Detta har sedan länge varit verkligheten för människor i Det globala syd, i länder som till följd av överexploatering också är mer utsatta för klimatkrisens konsekvenser.

“Som barn trodde jag att min far dog för att frigöra vårt folk från apartheid. Idag som vuxen vet jag att det handlade om mer än så; inte bara kriget utan också om kontroll, förtryck, segregation och samma girighet som gör att planeten nu står på knäna. 500 år av exploatering – plundrandet av resurser och människor i slaveriets, kolonialismens och nykolonialismens namn. Klimatkrisen är en humanitär kris.”, säger Ina-Maria Shikongo, Fridays For Future Namibia.

Ojämlikheterna syns även inom Sverige. Varma, blöta vintrar och kalhuggande av hänglavsskogar slår hårt mot rennäringen och gör att samer – liksom alla urfolk – drabbas särskilt illa av klimatkrisen.

“Klimatkrisen innebär inte bara en förlust av våra traditionella näringar, utan även av vår kultur och vår framtid. Det är känt att urfolk bland annat skyddar den biologiska mångfalden bättre, vi är nyckelspelare i kampen mot klimatkrisen. Men faktorer som rasism, ekonomisk marginalisering och bristande markrättigheter begränsar vårt inflytande”, säger Levi Karvonen från Sáminuorra.

I Sverige sker demonstrationer över hela landet. I Umeå sker exempel en 24-timmarstrejk, och i Stockholm sker ett stort demonstrationståg där representanter från Fridays For Future MAPA (Most Affected People and Areas), de som lever på klimatkrisens frontlinje, deltar.

Samtliga orter:
Avesta (Lilla torget, 12:00-14:00)

Borås (Stora torget, 9:00-15:00)

Falun (Stora torget, 16:00-17:00)

Gislaved (Stora torget, 12:30)

Gävle (Rådhustorget, kl. 18:00-20:00)

Göteborg (Götaplatsen – Gustav Adolfs torg, 13:00-16:00)

Helsingborg (Rådhuset – Stadsparken – Kullagatan, 14:00-15:25)

Jönköping (Rådhusparken, 12:00-13:00)

Kalmar (Stortorget 17:00)

Karlstad (Stora torget, 16:00)

Karlskrona (Klaipedaplatsen, 12:00-13:00)

Kiruna (Kiruna Stadshus, 13:00-14:00)

Kävlinge (Kommunhuset, 16:00-17:00)

Lidköping (Nya stadens torg, 14:00-16:00)

Linköping (Stadshuset, 16:00-17:00)

Luleå (Gula Paviljongen, 14:00)

Lund (Stortorget, 12:00-14:00)

Lysekil (Kungstorget, 12:00-13:00)

Malmö (Stadshuset, 11:00-15:00)

Norrköping (Hörsalsparken, 15:00-17:00)

Sjöbo (Gamla Torg, 16:00-17:00)

Stockholm (Mynttorget – Vasaparken, 13:00)

Sundsvall (Stora Torget, 16:30)

Södertälje (Olof Palmes plats, 16:00-17:00)

Umeå (Rådhustorget, 12:00 den 22/10 till 12:00 den 23/10)

Uppsala (Forumtorget, 15:00-17:00)

Växjö (Speaker’s Corner, 15:00)

Örebro (Rådhustrappan, Stortorget, 16:00-17:00)

Kontakt:
Isabelle Axelsson, Fridays For Future Stockholm

072 323 8829

Judith Svedberg, Fridays For Future Falun

079 340 2141

Följ Fridays For Future Sverige
Instagram
Facebook
https://fridaysforfuture.se/


Fridays For Future Stockholm skriver.

Samling på Mynttorget kl 13:00 för marsch mot Vasaparken där vi kommer ha fortsatt scenprogram, mer info om scenprogrammet kommer! 🌍
Vi ska vara högljudda på Stockholms gator, på gator över hela Sverige, på gator över hela världen för att visa att vi vill att politikerna ska agera NU! Vi kräver att de ska följa Parisavtalet som de har skrivit på, hålla oss under 1,5 gradersmålet, lyssna på klimatforskning och kämpa för klimaträttvisa!
COP26 är i början av november. Nu är chansen att visa vad folket tycker och att de måste agera. Allt du behöver ha med dig är ditt engagemang för klimatet, kläder efter väder, en skylt med ditt budskap om du vill, och kanske även en eller några kompisar! (Samt kanske öronproppar, då det kan bli ganska högt ljud när artisterna spelar!) 🌍
Vi ses där! Alla är viktiga, alla behövs!💚 Hjälp till genom att sprida ordet! Dela dela dela! Du kan även bidra genom att anmäla dig som funktionär (till ), eller om man har möjlighet även bidra ekonomiskt!
Mer info i vårat event, gå med där för att få notiser när ny info kommer: https://fb.me/e/12AHIBvC0

Läs även 24 September Global Climate Strike. Kom med!

Föregående artikelDN – Dagens ”Nys”. Min kommentar om stackars Navalny
Nästa artikelAfghanistan – internationell konferens föreslår samarbete med talibanerna. Klokt eller oklokt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Från att tidigare varit totalt motorfordonsbunden, dock ej på senare år då jag mest trampat cykel, har jag nyligen fått smak på kollektivtrafiken.
  Efter fyllda 65 har man möjlighet att köpa en månadsbiljett till kraftigt subventionerat pris dock med reservationer för rusningstrafiken då biljetten inte gäller. Men över nästa hela dagen och senare på kvällen är det fritt att åka.
  Biljetten gäller för hela länet samt både med buss och tåg.
  Jag har redan provat och det går jättebra.
  Frakta gods utöver bära är lite svårare men jag tror lösningen finns med en ej alltför stor dragkärra med rymlig väska eller smidig låda på.
  På bussarnas underdel finns också utrymmen med luckor man kan lägga saker i.

  Jag har tidigare haft ett minst sagt svalt intresse för kollektivtrafik men under de villkor jag fått med månadsbiljetten är kollektivtrafiken faktiskt det bästa kommunikationsmedlet.
  Ofta behöver man inte vänta särskilt länge heller. Lokala busstiden är täta och inom staden kan det räcka med att bara ställa sig vid en hållplats och vänta tills bussen kommer.
  Bästa hjälp finns också på länstrafikens hemsida där man kan planera resan och hållplatserna in i detalj.

  Köra bil i dag är väldigt dyrt. Resan till Målilla förrförra helgen kostade mig 500 spänn bara i bensin. Dock med ett par extra mindre turer vid sidan om. Bilen kostade inget kontant, den hade jag lånat.
  Nästa gång kommer jag ta tåget till Målilla istället. Då blir reskostnaden 0 kronor utöver månadsbiljetten som jag ändå inhandlat.
  Kan förstå bilägare idag om de klagar när regeringen höjer fordonsskatter, bränsleskatter m.m.
  I första hand är det landsbygdens folk som drabbas som inte har möjlighet till effektiv kollektivtrafik och kollektivtrafiken är inte särskilt billig heller för till och från jobbet resorna.
  Samt det kan vara svårt med tider och busshållplatser att passa.
  Jag tror det stora problemet är att landsbygdens väljarkår är för liten för att politikerna ska behöva ta någon hänsyn.
  Problemet med demokratisk politik är att politiker vill koncentrera till städer för att kunna behålla greppet om maktapparaten och då utarmas landsbygden
  Till socialism och vänsterpolitik hör stordriften.
  Då får det lokala alltid stryka på foten.
  Om det sedan kallas städer, internationalen eller globalism bryr jag mig mindre om.

  Men med kollektivtrafiken drar jag mitt strå till stacken för ett miljö- och mer klimatvänligt(?) levnadssätt.

  Jag har intresserat mig för Belarus. Europas vänsterpolitiker samt etablissemang hatar president Alexandr Lukashenko som faktiskt är gammal bonde och en ”folkets man” ungefär som Thorbjörn Fälldin var på sin tid.
  Tre år efter Belarus självständighet från Sovjetunionens fall fanns år 1993 närmare 700 statliga jordbruk samt över 1800 kollektivjordbruk i landet Belarus.
  Tyvärr vet jag inte något närmare men idag nästan trettio år efter kommunistdiktaturens fall så blir jag inte förvånad om jordbruket i Belarus fortfarande är statligt och kollektiviserat.
  Jag tror att jordbruk är något som passar att kollektivisera. Ungefär som busstrafik som inte den heller särskilt förändras över tiden.
  Svårare att kollektivisera industri som hela tiden måste förnyas i takt med utvecklingen.

  Jag tror nämligen att även en egendomsgemenskap kan bli till tradition i ett land.
  Det finns styrka och kraft i en tradition.
  En styrka som ger mig hopp och tillförsikt med tanke på vad politiker och etablissemang ställt till med i mitt hemland som vissa påstår börjar likna en dåres hus.
  mvh arbetarklass

 2. ”Vitrysslands statsägda företag, fabriker, industrier och jordbruk står för 80 procent av landets ekonomi och är centrum i Vitrysslands näringsliv. Enligt den polska sociologen Gracjan Cimek finns cirka 3.000 statliga företag i Vitryssland som står för 70 procent av landets industriproduktion, anställer 43 procent av alla arbetande i Vitryssland och är värda 120-150 miljarder dollar.
  Programmet som oppositionen sopade under mattan
  De statsägda företagen ger landet ekonomisk stabilitet, låg arbetslöshet på cirka 2-3 procent och stora inkomster att betala en välfärd med fri sjukvård, utbildning, omsorg och låga hyror och levnadskostnader. De är ett arv från sovjettiden som inte har försvunnit som i Ryssland och Ukraina, där de stulits av oligarker och miljardärer.”Proletären 2020 11 nov ”Fabriksarbetarna avgör Vitrysslands öde”

  • Hej Catarina
   Det låter som du läst och citerat ur en kommunistisk sagobok 🙂
   Verkligheten är möjligen något annorlunda.
   Nu är jag långt ifrån expert på det för oss okända? landet Belarus.
   Men lite har jag lärt mig under några veckor som jag intresserat mig.
   Men långt från heltidssyssla. Bara någon gång ibland när man fått lust.

   Först måste vi ha klart för oss att Belarus är ett agrarland.
   Så värst mycket industri finns inte där mer än basförnödenheter som mat, sjukvård och dylikt.
   Men i Minsk finns en stor traktorfabrik som heter MTZ. Säkert statsägd men det har jag inte kollat upp än. I varje fall finns stora samarbeten med kommersiella traktorfabriker kanske främst från Tyskland som levererar motorer och transmissioner som är så viktiga för en traktor.
   Exporten från MTZ är också stor och även till USA där traktorerna från Minsk kan svara upp till de nyare högt ställda kraven på avgasemmisioner. Vi får inte glömma och det sägs heller aldrig på den här bloggen att USA är med på klimatomställningen som ska göra all verksamhet mer miljövänlig.
   Jag läste också att vid förra presidentvalet uppstod en jättestrejk bland arbetarna i Minsk på MTZ som strejkade till förmån för oppositionen i Belarus och mot polisbrutalitet i samband med protester vid klargörandet av valresultatet som vi alla vet vanns av just Alexandr Lukasjenko.
   Vill här påpeka att jag personligen inte har något emot Lukasjenko utan hellre tror han är bra för landets stabilitet och utveckling.
   De flesta mer avancerade konsumtionsprodukter från industrin importeras och Belarus har till exempel inget eget bilmärke.
   Men det finns andra konsumtionsprodukter som säkerligen produceras inhemskt som cyklar, möbler, sängar etc.
   I södra Belarus arbetar de flesta inom jordbruket. Där fick också explosionen i kärnkraftverket Tjernobyl Ukraina katastrofala följder i form jättestora arealer jordbruksmark som inte längre gick att odla och då istället måste läggas i träda. En ekonomisk katastrof för landet Belarus alltså.
   Liksom Ryssland är den totala ekonomin liten jämfört västländer.
   Det måste bero på motsvarande liten industriproduktion.
   Men även en liten ekonomi räcker för ett land om den sköts på rätta sättet vilket jag är övertygad om både Belarus och Ryssland gör. De har regeringar och myndigheter som i första hand tar ansvar för sitt land och folk istället för ha ambitioner om att försöka sköta och styra hela världen.
   Finns sådant högmod inom landets ledning finns också risken att landets ekonomi dräneras.
   Liksom den sociala tryggheten och det på alla plan.
   Det senare tror jag kommer avgöra nästkommande års riksdagsval.
   Samt att det hjälpte Donald Trump till presidentposten i USA.
   Men det kommer du aldrig kunna läsa i tidningen Proletären.

   Namnet Belarus refererar till det medeltida landet Rutenien för de östslaviska folken som på ryska stavas Rus.
   Vit på ryska stavas Belaya så Belarus betyder egentligen Vitrutenien.
   Slut för idag. Tack för idag.
   mvh arbetarklass

   • Den ryska ekonomin är nog ungefär så stor som den ska vara eftersom de inte alls har den spekulationsekonomi som utvecklats i väst med aktier, boende och lånekarusell! Men det dröjer nog inte länge innan de också utvecklat stora luftekonomier baserat på lån och konsumtion. Det händer snart i Kina som tänker dra igång den inhemska efterfrågan och konsumtionen. Så visst har Ryssland massor av industrier precis som Kina men saknar den typen av ”ekonomi” med mycket låtsaspengar som finns här! Realekonomi kallas det visst!

    • Ett fåtal kan sätta en världslavin i rullning.
     De mäktigaste globalisterna, även med ofullständiga medlemlistor, kan spåras till en handfull hemliga sällskap och till en liten grupp som blir Rockefeller-Kissinger-Rothschilds triumvirat.
     Dessa organisationer och människor är sällan, om någonsin, omnämnda i de vanliga nyheterna och de har aldrig upptecknats in i historieböckerna. Trots detta har svensk samhällselit och media deltagit på ”privat” basis i Bilderberg om en global agenda, att bypassa demokratiprocessen för EU:s bildande, finansiella operationer, planer för dollarn och en global monitär union utan att informera och agera dvs hålla allt dolt.
     Bredvid vår vardag lever denna overkliga och fördolda antiutveckling.

     I väst tål vi inte höra och är mycket rädda för ordet ”konspiration”, när hela processen av internationella relationer verkar vara en gigantisk konspiration, för att inte nämna alla andra områden som påverkas av detta som absolut inte kan förklaras från en konventionell synvinkel.
     Det utmanar hela vårt medvetande och vår världsbild om vad som är rimligt. Det överskrider gränsen av ett svindlande världsbedrägeri. Stormaktskonflikter är stort nog men att det finns en liten grupp människor som verkar på ett personligt plan och iscensätter kaos för världen för att förändra.
     Vi bär på en tillit till den västerländska demokratin att den aldrig överges eller sviks av de folkvalda även om det finns olika uppfattningar. Trots detta deltar de och känner planerna. De talar i skenbara ordalydelser som ska bringa lugn och förtroende för framtiden men de håller folk i ovetskap. Politiken och begreppsvärlden ryms inte längre i spektrat för traditionell vänster- och högerpolitik. Liberalismen innehåller både och. Och mer därtill. Den kan orsaka jordmånen för extremism i frustration.
     Vår så kallade fria press och öppna samhälle klarar inte av upptäcka denna världsrevolution. Dessa media rör sig just i det traditionella och kortsiktiga spektrat. Redaktörer och journalister ser inte eller kan inte se, eller de får inte se.

     • Ivan, du skriver ”Trots detta har svensk samhällselit och media deltagit på ”privat” basis i Bilderberg om en global agenda, att bypassa demokratiprocessen för EU:s bildande, finansiella operationer, planer för dollarn och en global monitär union utan att informera och agera dvs hålla allt dolt.
      Bredvid vår vardag lever denna overkliga och fördolda antiutveckling.” Ja absolut, sån är KAPITALISMEN! Men det som blir fel med det du skriver är att du inte pekar ut det kapitalistiska sytemet, utan du pekar på ”De mäktigaste globalisterna, även med ofullständiga medlemlistor, kan spåras till en handfull hemliga sällskap och till en liten grupp som blir Rockefeller-Kissinger-Rothschilds triumvirat.” På så sätt blir den verklige fienden osynlig, om du förstår vad jag menar?

    • Lugna dig lite Benny
     Visst har Ryssland många industrier men ändå importeras mycket konsumtionsvaror från väst.
     Men saken jag tog upp var landet Belarus som faktiskt är ett agrarland istället för industriland en egenskap som vi gärna tar för given hos oss i väst med fri företagsamhet och vad den för med sig.
     Carina påstår det finns 3000 statliga företag i Belarus och den siffran kan du genast minska med cirka 700 som är statliga jordbruksföretag.
     Återstår 2300 statliga företag som inte måste vara industriföretag utan kan vara tjänsteföretag istället.
     Jämför gärna siffran med antal företag i Sverige som till folkmängd är tämligen jämbördigt.

  • Här är en något annorlunda film från musikläraren och mångsysslaren Nikolaj Seniuta från bondbyn Lyadovichi i sydvästra Belarus, Brest oblast (ungefär län hos oss) och Draghinsky distriktet (ungefär kommun hos oss).

   Vi får se hur de pressar halmbalar med traktor från MTZ i Minsk och importerad tysktillverkad halmpress.
   Vad han gör med fingrarna inne i maskineriet medan det är igång förstår jag bara inte.
   Jag skulle aldrig våga det.

   Vi får också se ett av byns ”minijordbruk” som jag uppfattat det.
   Det är bara min föreställning men egentligen är de här små ”hemmajordbruken” ett resultat av socialismens kollektivisering av landets jordbruk då jordägarna och bönderna lyckades ta undan en mindre del av sin gård för det egna hushållet då den stora delen togs i beslag och kollektiviserades till byns eller distriktets egendomsgemenskap. Bönderna blev då istället betalda lantbruksarbetare istället för självägande bönder som vi alltid haft hos oss i Sverige.
   Det kan säkert vara så att folket i Belarus byar är nöjda med den här sortens jordbruk och kollektivt ägande.
   Det är sådana frågor jag gärna skulle vilja ta upp med herr musiklärare Seniuta så snart jag någorlunda lärt mig hantera det ryska språket.

   https://www.youtube.com/watch?v=ITAociUNZFs

   • Arbetarklass, du skriver ”Bönderna blev då istället betalda lantbruksarbetare istället för självägande bönder som vi alltid haft hos oss i Sverige.”Hur går det nu för dom självägande bönderna i Sverige…….jo, jordbruken konkurreras ut av ett litet fåtal stora bönder och landskapet växer igen. Det låter väl mycket bättre att jordbruken ägs av småbrukare ..och i framtiden av oss alla gemensamt…än att ett litet fåtal storbönder äger det? Dom kan inte kan ta hänsyn till saker som att ”landet måste kunna försöjra sig med livsmedel, eller att landskapet växer igen” p g a det system som dom befinner sig i..dvs det system som kräver vinst och tillväxt. Om dom skulle börja göra det, så åker dom strax ur systemet, dom köps upp av ännu större bönder från utlandet….

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here