Afghanistan – internationell konferens föreslår samarbete med talibanerna. Klokt eller oklokt?

1
1415
Talibaner lyssnar till religiös sång i presidentpalatset. Bild: ( Dagar.

Förträffliga Nyhetsbanken publicerade nyligen artikeln
Ockupanterna måste betala.

Jag återger här uttalandet som publicerats här., och rekommenderar hela artikeln i Nyhetsbanken.


Alla deltagare i mötet delade Rysslands inställning att interagera med talibanerna. Resultatet av konferensen var antagandet av ett gemensamt uttalande, som stöddes av Kina, Pakistan, Iran, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan samt talibanerna själva.

Uttalandet lyder:

1. Den 20 oktober 2021 hölls det tredje mötet i Moskva-formatet för samråd om Afghanistan med deltagande av särskilda representanter eller högre tjänstemän från Ryssland, Kina, Pakistan, Iran, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, som samt en högt uppsatt delegation av den tillfälliga regeringen i Afghanistan.

2. Parterna uttryckte respekt för Afghanistans suveränitet, oberoende och territoriella integritet och bekräftade sitt engagemang för att upprätta Afghanistan som en fredlig, odelbar, oberoende, ekonomiskt utvecklande stat, fri från terrorism och narkotikarelaterad brottslighet och med respekt för grundläggande normer för mänskliga rättigheter .

3. Det uttalades att ytterligare praktisk interaktion med Afghanistan bör byggas med hänsyn till den nya verkligheten – talibanrörelsens makthavande i detta land, oavsett det internationella samfundets officiella erkännande av den nya afghanska regeringen.

4. De deltagande länderna uppmanar det nuvarande ledarskapet i Afghanistan att vidta ytterligare åtgärder för att förbättra systemet för offentlig förvaltning och att bilda en verkligt inkluderande regering som på ett adekvat sätt återspeglar alla de etnopolitiska krafterna i landet. Detta kommer att vara grundläggande för att slutföra processen med nationell försoning i Afghanistan.

5. De deltagande länderna uppmanar det nuvarande ledarskapet i Afghanistan att föra en måttlig och försiktig inrikes- och utrikespolitik, föra vänlig politik gentemot Afghanistans grannar, uppnå gemensamma mål som varaktig fred, säkerhet, säkerhet, långsiktigt välstånd och respektera etniska grupper, kvinnor och barn.

6. Parterna uttryckte oro över manifestationen av aktiviteten hos förbjudna terrororganisationer i Afghanistan och bekräftade på nytt att de var beredda att fortsätta tillhandahålla bistånd för att säkerställa säkerheten i Afghanistan för att främja regional stabilitet.

7. De deltagande länderna noterade med tillfredsställelse att den tillfälliga regeringen i Afghanistan bekräftade de tidigare åtagandena att förhindra att Afghanistan används mot angränsande säkerhetsintressen, andra stater i regionen och hela världen.

8. Med uttryck för djup oro över den försämrade socioekonomiska och humanitära situationen i Afghanistan, uttryckte sidorna förtroende för behovet av att mobilisera konsoliderade insatser från det internationella samfundet för att ge det afghanska folket akut humanitärt och ekonomiskt bistånd vid återuppbyggnaden efter konflikten i landet.

9. I detta avseende föreslog parterna att lansera ett kollektivt initiativ för att tidigt sammankalla en representativ internationell givarkonferens i FN:s regi, med förståelse förstås att den största bördan för ekonomisk och finansiell rekonstruktion och utveckling efter konflikter Afghanistan bör bäras av de makter vars militära kontingent har varit närvarande i detta land under de senaste 20 åren.

https://www.rbc.ru/politics/20/10/2021/61700c3b9a79474fc290ef42, https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4913908

Föregående artikelGlobal klimatstrejk idag kl 13 på minst 28 orter i Sverige. Kom med!
Nästa artikelColin Powell, etablissemangets favorit kritiseras av en landsman. Varför det då?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Vi kan tycka vad vi vill om aktörerna som passerat i Afghanistan de senaste 45-50 åren.

    Men en sak står alltid klar för förändringar i alla länders historiska förlopp: viljan och basen för politisk och social förnyelse måste komma inifrån det aktuella landet.

    Som Olof Palme en gång sade om det amerikansk-vietnamesiska kriget: ”man kan inte bomba en by till frihet”.

    Det visade sig inte gå i Afghanistan heller. Vissa länder -och inkompetenta stormakter- lär sig tyvärr aldrig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here