DN – Dagens ”Nys”. Min kommentar om stackars Navalny

16
1913
Navalny i Moskva i december 2020.

Dagens Nyheter skriver uppskattande att ”Den fängslade ryska oppositionspolitikern Alexej Navalnyj tilldelas Sacharovpriset, som är Europaparlamentets prestigefyllda utmärkelse till försvarare av mänskliga rättigheter. Å Europaparlamentets vägnar kräver jag hans omedelbara och ovillkorliga frigivande, sade vice ordförande Heidi Hautala på en pressträff”. Alexej Navalnyj får EU:s människorättspris.

Jag reagerade och publicerade igår kväll följande kommentar under ”Ifrågasätt” i DN. Den föregicks att denna kommentar ”Som om kalsongförgiftaren någonsin skulle frige någon som kan utmana hans makt.”

Min kommentar
Som om någon kritiskt reflekterande skulle tro på detta med kalsongförgiftning. Belägg saknas för att Ryssland skulle ha förgiftat Navalny. Varför skulle man i så fall göra ett klantigt försök i ett läge då Nord Stream2-förhandlingarna var i ett kritiskt läge. Varför skulle i så fall snabbt låtit honom fara vidare till Berlin. Navalny har vanligen samlat 3-6 % i opinionsundersökningar genom åren. Han har inget riktigt program.
Att Navalny är dömd för korruption är väl känt och brottet har beskrivits rätt väl (https://www.kommersant.ru/doc/4379155; https://www.kommersant.ru/gallery/4637640#id1998120, https://www.kommersant.ru/doc/4702676). Det är en vanlig uppfattning att han är högerextremist, men man kan kalla honom något annat t.ex. ”högernationalist”. Han är känd från Youtube-film där han kallar muslimer för kackerlackor. (https://archive.org/details/VideoAlexeiNavalnyComparesMuslimsToCockroaches) Han har inte tagit tillbaka detta. Uppgifterna av stöd från CIA och NED kommer från ryska källor och har även publicerats av Veterans Today i USA (ttps://www.veteranstoday.com/2020/10/01/navalny-is-working-for-cia-kremlin-makes-explosive-alle). Att han är stödd av väst är väl mycket tydligt. Är han inte ett led i USA:s demonisering av Ryssland, där EU snällt följer med? Noterar att EU kräver hans omedelbara frigivning utan att anföra något sakligt argument.

Föregående artikelEU anser att Taiwan är en del av Kina – förstås…
Nästa artikelGlobal klimatstrejk idag kl 13 på minst 28 orter i Sverige. Kom med!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Aleksej Naval’nyj hamnade i fängelse helt av egen kraft. Han gick som fri man på fri fot på grön kvist i detta livet, fri att säga, resa och göra precis vad han ville, med villkorad dom och bröt mot denna vid flera tillfällen och återvände frivilligt till sitt hemland där den villkorliga domen övergick i fängelsedom, som i vilket europeiskt rättssystem som helst. Det visste ALLA precist och exakt, inklusive huvudpersonen Naval’nyj själv.

  Hans fall och ”öde” var helt förutsägbart innan han hamnade i det fängelse han nu sitter i. På den punkten har ju ryska staten faktiskt gått från klarhet till klarhet.

  Tyvärr går denna bakvända felriktade idealistiska europeiska saligförklaring av Naval’nyj på vad ”han skall åstadkomma i framtiden som ultimat demokrat” i samma ogenomtänkta riktning som amerikanarnas politiska förälskelse i en ynklig figur som Guaido i Venezuela, som visade sig vara av precis och exakt samma korrumperade skrot och kuppfasonskorn som de tidigare militärdiktaturerna.

  • Jag tror inte att han återvände frivilligt. Han blev skickad till Ryssland. När Navalnyj bestämde sig att bli en slav åt USA maffian, då spolade han helt sina chanser att styra sitt eget öde eller sin egen framtid. USA maffian har ingen nytta av honom utanför Ryssland.

   • Sant! Sen gjorde han det nog också för att rädda sin egen livhank! Både i Ryssland och i andra länder har han många fiender som snabbt skulle tagit honom av daga…I ryskt förvar är det svårare att komma åt honom. Hans hårda ord mot muslimer och islam plus hans bedrägerier har inte fallit i god jord det ska man komma ihåg! Tänk på Vilks öde…Kan inte tänka mig att USA skulle gjort samma ekonomiska uppoffring som Sverige gjorde för att skydda Vilks.

  • Fast jag HAR VAGT FÖR MIG(?) att Sacharovpriset bara kan gå till européer eller andra verksamma i och kring just europeisk politik. (Någon bättre bevandrad kan säkert här upplysa precisare om det). Eller har också Burma-Myanmars Madame Aun också erhållit det?!?

   Att idag uppmärksamma den farligt långt mer utsatte Assange är som sagts här ännu viktigare!!!

   • Här är årets kandidater, och vi kan se vem som fick priset för ett år sedan, den samlade oppositionen i Belarus, vad annars, så typiskt.
    En grupp framstående afghanska kvinnor, bolivianska tidigare interims presidenten Jeanine Áñez eller den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kommer att tilldelas årets Sacharovpris för tankefrihet.

    De tre finalkandidaterna utsågs av EU-parlamentets utrikes- och biståndsutskott på torsdagen bland dem som nominerats av parlamentets olika partigrupper.

    Sacharovpriset är EU-parlamentets finaste utmärkelse och har gått till en lång rad framstående människorättsaktivister sedan 1988, då den då fängslade antiapartheidaktivisten Nelson Mandela – sedermera president i Sydafrika – hedrades av EU-parlamentet tillsammans med den sovjetiske dissidenten Anatolij Martjenko, som avlidit efter en hungerstrejk 1986.

    I fjol gick priset till den samlade demokratiska oppositionen i Belarus. Vem som får årets pris avgörs av parlamentets talmanskonferens om en vecka.

    • Jeanine Áñez, utser EU som en av kandidaterna till Sacharovpriset. Hon som stod bakom kuppen i Bolivia. Hon som är fängslad för bla två massaker på ursprungsbefolkningen i Bolivia. När USA viskar i EU:s öra bryr de sig överhuvudtaget att ta reda på vilka dessa personer är som de skall gynna eller missgynna.

     Det du inte fick reda på om kuppen i Bolivia.
     Det var fascisternas ättlingar från 2:a världskriget, som var tongivande.
     De tog ifrån urinnevånarnas rätt till sjukvård under 11 månaders makt i Bolivia.
     De tog ifrån barnens rätt till undervisning.
     Patricia Arce berättar om hur de kastade olja och röd färg på henne, slog henne, klippte hennes hår (videon nedan visar detta), hennes yngsta son satte de på uppfostringsanstalt fast han inte var kriminell.
     De ville få henne att tala illa om Evo Morales, och det kunde hon inte därför fick hon utstå tortyr.
     Lyssna på henne och hennes vädjan om att bli respekterad i sin kultur.

     https://www.youtube.com/watch?v=gVSJ-aCqQH0

     Hannah Arendt sade att när fascismen återkommer sker det inte i bruna kostymer. Knappast skulle ens hennes fantasi ha kunnat föreställa sig med vilken lätthet nyliberalismen iklär sig totalitarismens mantel. I Tyskland sker en klar glidning i samma riktning även om våldet ännu är återhållsamt. Alla kritiker av etablissemanget stämplas som konspirationsteoretiker,

 2. DN skriver: ”Navalnyj tilldelas Sacharovpriset, som är Europaparlamentets prestigefyllda utmärkelse till försvarare av mänskliga rättigheter.” Det är väl bra. Europaparlamentet har ju inget med europeisk demokrati att göra så då är det som det numer brukar vara att DN hyllar en uttalad rasist som ger fagerlund i mänskliga rättigheter. Det tråkiga är bara att så få svenskar ännu har lärt sig det. Vi får jobba på.

 3. Alexei “muslimer är kackerlakor” Navalny fick ett skamligt pris av ett EU organ vars beslut har ingen som helst betydelse för r EU. Priset är därefter och betyder nada, njet och intet. Parlanentariker clownen som jo får mycket lön för ingenting kan gå och r***a sig. eller som man säger på deras herrars språk go fuck yourselves

  • Fast ”muslimer” är kackerlackor har han mig veterligen inte uttryckt. Han har kritiserat den då illegala kaukasiska arbetsinvandringen till Moskva, och använt synnerligen olämpliga epitet om dem.

   Georgien och Armenien i Kaukasus tillhör världens äldsta kristna länder, medan många bergsfolk som tjetjener, balkarier och ingusjeter är muslimer, dessutom är t.ex. kalmucker faktiskt buddister(!), Europas enda buddistiska folkspillra, intressant nog.

   Men visst denne Naval’nyj uttryckt sig prekärt och rent illa om många icke-ryska folk, vore han från ett annat land skulle han vara direkt självdiskvalificerad som kandidat…

   Mer priser och stöd till ASSANGE!! Västvärldens samvetsfånge och kontrollkapitalismens avslöjare!

   • Det är inte konstigt att man associerar till kackerlackor med invandrare från Kaukasus, när man ser hans video. I filmen han gjort, säger han att kackerlackor kan man eliminera med en toffel eller flugsmälla, men när det gäller människor då behövs det en pistol. En journalist på ”The Guardian” ställde frågan på det viset till honom ”Om han inte tyckte det var makabert att jämföra kackerlackor med invandrare”.
    Så den journalisten uppfattade också att han menade att det fanns små ohyra och stora ohyra, och de stora måste man använda en pistol till. I intervjun så rättade inte Navalny detta, utan sa bara att han inte ångrade filmerna som uppfattas som rasistiska. Han sa också att många av hans väljare är nationalister och tycker om dess videor som han producerat.

    https://www.youtube.com/watch?v=oVNJiO10SWw

   • Utdrag ur intervjun i ”The Guardian” med Navalny, där man ifrågasätter om det inte är väl grovt att jämföra invandrare med kackerlackor, för så uppfattas hans video av många. Vilket han själv inte förnekar.

    ”The video was a hamfisted smear attempt, but Navalny does have questions to answer about his nationalist views. Several years ago, he released a number of disturbing videos, including one in which he is dressed as a dentist, complaining that tooth cavities ruin healthy teeth, as clips of migrant workers are shown. In another video, he speaks out in favour of relaxing gun controls, in a monologue that appears to compare migrants to cockroaches.

    I ask him if he regrets those videos now, and he’s unapologetic. He sees it as a strength that he can speak to both liberals and nationalists. But comparing migrants to cockroaches? “That was artistic license,” he says. So there’s nothing at all from those videos or that period that he regrets? “No,” he says again, firmly.”

    • Ärligt talat är inte Navalnyj en speciellt elegant och sofistikerad politiker som kan väga sina ord och kampanjer väl så de också fungerar i och för framtida bruk. Jag har en stark känsla av att den där priskommitten kommer att få ångra sitt val.

     Vill man leta bland vettiga och humanistiska liksom mer liberala liksom civiliserade politiker så finns de också. En upplyst modern politiker som borde falla en tolerant genomsnittlig nordbo så är det t.ex. Dr. Galina Michaljova från social-vänsterliberala Jabloko.

     Tyvärr framträder de aldrig på CNN, och ”finns därför inte”.

 4. Om någon skulle få för sig att bajsa på ”röda torget” och det skulle bli känt i EU. skulle det säkert publiceras i västliga etablissemangsmedier eftersom de bara kan leta skit och fel i Ryssland och vederbörande skulle snart få en prestigefull utmärkelse av av Västmedia. Den som kan paj-kasta Putin mest vinner och får pris?

  Jag råkade titta på utrikesbyrån på Tv2 här om dagen , där några personer diskuterade Lukasjenko och händelser i Belarus.
  Inte en enda av dem kunde säga något positivt om denne president och statsman. Det förefaller ytterst märkligt att han kunnat bli president överhuvud taget (med svenska propagandamedias mått mätt).
  Ännu ett stående propaganda program alltså.–De kan helt enkelt inte låta bli.
  Svt får väl inte uppge någon annan politisk synvinkel än att EU och Nato ska kontrollera vilka som ska sitta i studion och få hävda sina politiska ståndpunkter. ”De rätta åsikterna”
  Är det bara ”ondskefulla” människor som blir presidenter i Ryssland och Belarus?

  • Lukasjenko ska ha cred för att han lyckats undvika samma öde i Vitryssland som Ukraina fick! Och Vitryssland är väl en av de mer ”lyckade” forna sovjetstaterna det är bara att se hur det gått i Georgien, Ukraina, Litauen för att bara ta några avskräckande exempel. De forna muslimska delrepublikerna som blev nya nationer ska vi inte bara tala om, där är det illa på riktigt. Jämför med t ex Löfven framstår ju Lukasjenko som en handlingens man och helt klart mer kompetent!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here