EU anser att Taiwan är en del av Kina – förstås…

1
1316
Frågetecken för bilden?

Rolf Nilsson har översatt denna artikel i kinesiska Global Times: Xi, EU’s Michel stress strategic independence in phone talk; EU ’never changed its policy on Taiwan island’ av Liu Xin, Yu Jincui och Zhang Changyue. Jag hittar inget om detta i svenska eller engelska etablerade medier.

Global Times anses spegla uppfattningar inom Kinas ledning. Jag tycker artikeln är förståelig och balanserad. Några andra artiklar finns under ”Relaterat”.


Xi, EU:s Michel betonar strategiskt oberoende i telefonsamtal; EU ”ändrade aldrig sin politik angående ön Taiwan”

Kinas president Xi Jinping och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, talade i telefon fredagen 15/10. De betonade vikten av att öka det strategiska oberoendet.

Michel noterade att EU:s hållning till politiken om ett Kina inte har förändrats och är villig att hantera tvister med Kina.

Uppmaningen kom två dagar efter att Xis videomöte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade betraktats av några EU-politiker och kinesiska observatörer som ett positivt tecken på bilaterala förbindelser mitt under ansträngda relationer.

Observatörer påpekade att relationerna mellan Kina och EU befinner sig vid ett vägskäl, med många osäkerheter, efter förändringarna i den politiska situationen i Tyskland efter att Merkel avgick och USA stärkte en allians för att konkurrera med Kina. Kina och EU anpassar sig till den nya situationen och söker sätt att stabilisera relationerna, samtidigt som de kontrollerar skillnaderna.

Xi noterade under telefonsamtalet, att sedan början av detta år har det skett en del nya förändringar i den internationella situationen, och relationerna mellan Kina och EU möter också nya problem. Kina och EU, som två stora oberoende makter och omfattande strategiska partners, behöver stärka strategisk kommunikation för att gemensamt främja bilaterala band för en sund och stabil utveckling, eftersom de ömsesidigt gynnas av detta.

Kina och EU är olika i historia och kultur, sociala system och utvecklingsstadier, och det är normalt att se lite konkurrens, avvikelser och skillnader. De borde lösas genom samtal. Kina har alltid varit uppriktigt i relationerna mellan Kina och EU och kommer att säkerställa blockets suveränitet, säkerhet och utvecklingsintressen, sade Xi och noterade att Kina hoppas att EU upprätthåller strategiskt oberoende, skiljer rätt från fel och arbetar med Kina för att främja bilaterala band.

Michel noterade att EU är berett att förbättra kommunikationen med Kina baserat på ömsesidig respekt och att effektivt hantera tvister. EU vidhåller en ett-Kina politik och har aldrig ändrat sin politik gentemot ön Taiwan.

Den senaste tidens utveckling i den internationella situationen har gjort EU och dess medlemsstater mer medvetna om vikten av att stärka ett strategiskt oberoende. Även om de politiska systemen och utvecklingsmönstren är olika, stöder de båda multilateralism och behöver samarbeta för att bekämpa coronaviruset, främja ekonomisk återhämtning, hantera klimatförändringar och försvara regional fred och stabilitet, sade Michel.

EU kommer att ansluta sig till strategiskt oberoende för att hantera internationella frågor och är villigt att ha nära samordning med Kina i stora internationella frågor, sade han.

Samtalet mellan Xi och Michel på fredagen var första gången för de två att tala direkt med varandra sedan slutet av förra året, med en rad interaktioner mellan högre tjänstemän från båda sidor som utbytte åsikter under de föregående veckorna.

Kina och EU har upprätthållit strategisk kommunikation på hög nivå och under nuvarande omständigheter är Xi-Michel-samtalet viktigare och har mer en positiv innebörd, vilket visar att de två sidorna utbyter åsikter om viktiga frågor och resp. skillnader, berättade Sun Keqin, forskare vid China Institutes of Contemporary International Relations, för Global Times.

”Strategiskt oberoende” nämndes flera gånger under deras konversation och några experter noterade att det är en påminnelse från Kina och även inom EU, om USA:s ansträngningar att skapa en anti-Kina-allians.

Uppmaningar till strategiskt oberoende inom EU har blivit starkare, särskilt efter att Frankrike återkallade sina ambassadörer till USA och Australien efter att ha upplevt ”ett knivhugg i ryggen”, när Canberra beslutade att slopa ett ubåtsavtal med Paris i skenet av AUKUS, en nybildad trilateral säkerhetspartnerskap mellan USA, Storbritannien och Australien.

Relationerna mellan Kina och USA har inflytande på relationerna mellan Kina och EU, men de innehåller också skillnader. EU uppfattade inte Kina som konkurrent och vissa EU-politiker vet att konfrontation bara skulle leda till en återvändsgränd, och att flytta fokus från konflikter till samarbete är ett smartare drag, sade Cui Hongjian, chef för Institutionen för europeiska studier vid China Institute av internationella studier, till Global Times.

Förbindelserna mellan Kina och EU har bevittnat en nedåtgående spiral under de senaste månaderna, efter sanktioner. Den 22 mars gick EU med USA, Storbritannien och Kanada för att tillkännage sanktioner mot kinesiska tjänstemän för påstådda brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang. Kina tillkännagav omedelbart motåtgärder mot 10 individer och fyra enheter, inklusive flera ledamöter i Europaparlamentet.

Europaparlamentet frös sedan formellt överenskommelsen om investeringar mellan Kina och EU med hänvisning till Pekings motsanktioner. Kinas statsråd och utrikesminister, Wang Yi, kritiserade EU för att politisera ekonomiska frågor och handelsfrågor, men skickade ändå ett vänligt meddelande till EU efter frysningen och betonade att Kina alltid ser på EU som en partner, inte som en motståndare.

Skiljaktigheter var också ett nyckelord i Xi och Michels telefonsamtal på fredagen, och experter sa, att prata om dessa skillnader kan hjälpa varje sida att förstå deras resp. oro och hantera tvister.

Tidigare har vissa EU-politiker citerats av media, där de sagt att Michel hade i uppgift att med Kina diskutera mänskliga rättigheter beträffande Kinas Xinjiang, Hong Kong och Taiwan.

Att diskutera mänskliga rättigheter är EU:s politiska yrkande. Det är vanligt att ha åsiktsskillnader, men EU-politiker bör också vara fullt medvetna om att enbart fokus på skillnader inte medför något nytta för bilaterala band, sa Cui.

Han noterade att Kina inte är emot att tala om mänskliga rättigheter, men vänder sig emot att använda sådana ämnen för att attackera Kina eller kränka dess kärnintressen. Mänskliga rättigheter ska inte vara utspel som används för att undertrycka andra länder.

Kina-EU:s övergripande avtal om investeringar är också ett ärende för Kina och EU. Sun noterade att EU:s ledare är medvetna om att avtalet är ömsesidigt fördelaktigt och skulle bidra till att öka EU:s ekonomiska återhämtning, särskilt under tiden efter COVID-19. Men EU-parlamentet kidnappar blockets fördelar.

Även om experter från Global Times ansåg att det inte är möjligt att åstadkomma ett större genombrott, relaterat till Kina-EU:s övergripande avtal om investeringar, utgör fredagssamtalet en bra start för de två sidorna att arbeta tillsammans med att ’rensa i kanalerna’ och söka politiska möjligheter att lösa problemen.

Samtalet kom till stånd efter en rad interaktioner på hög nivå mellan Kina och EU. Till exempel, den 28 september, beslutade Wang Yi och Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, att stärka samordningen om den nya omgången av ekonomiska relationer på hög nivå under den elfte omgången av strategisk dialog på hög nivå mellan Kina och EU.

Xi träffade också tyska förbundskanslern Angela Merkel via videolänk på onsdagen, under vilken Xi talade mycket om hennes bidrag till att främja relationerna mellan Kina och Tyskland och Kina och EU under hennes tid vid makten, och noterade att Kinas dörrar alltid är öppna för Merkel, eftersom det kinesiska folket alltid värdesätter vänskap och aldrig kommer att glömma gamla vänner.

Merkel är på väg att avgå som kansler efter 16 år, vilket gör henne till landets näst längsta tjänstgörande förbundskansler och den första förbundskanslern att lämna makten genom eget val.

Cui sa att det är sällsynt att se den kinesiska presidenten tala högaktningsfullt om en västlig ledare under de senaste åren, och en sådan uppskattning baserades på en stadig och sund utveckling av relationerna mellan Kina och Tyskland under de senaste 16 åren.

Det visar att Kina hoppas att Merkels efterträdare kan följa i hennes fotspår och kontinuerligt bidra till stabiliteten i de bilaterala förbindelserna. Videosamtalet, ett viktigt stopp i Merkels avskedsturné, kan föregå med gott exempel för ledare i andra europeiska länder, säger Cui till Global Times.

Eftersom kinesiska experter fortfarande är försiktigt optimistiska angående förbindelserna mellan Kina och EU, påpekade de också möjliga faktorer som kan hindra sådana relationer.

Banden mellan Kina och Tyskland kan komma att uppleva en ojämn period, vilket kan påverka EU:s inställning till Kina. EU-parlamentet kan fortsätta att ha ett negativt inflytande på de bilaterala förbindelserna, för sina antikina-aktioner och för att förstora upp ämnen som Kinas Xinjiang, Hong Kong och Taiwan, sade Zhao Junjie, forskare vid Chinese Academy of Social Sciences Institute of European Studies, till Global Times.

Det kan vara svårare för EU att spela en roll för att balansera Kina och USA, eftersom det kan tvingas välja sida oftare. Det väljer ibland sida med USA – inte att samarbeta med USA för att begränsa Kina, utan för sina egna strategiska intressen.

Populismens återupplivning i EU, liksom den ökande betoningen på ideologi, gör det lättare för EU att söka en allians om värderingar med USA. Zhao sa att mer komplexitet och vändningar kan uppstå i förbindelserna mellan Kina och EU.

Relaterat
EU närmar sig Kina som snart väntas gå om USA ekonomiskt.
Världens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina
Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?

Föregående artikelJonas Sjöstedt banerförare för USA:s krigspolitik i partiledardebatten
Nästa artikelDN – Dagens ”Nys”. Min kommentar om stackars Navalny
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Om Europeiska unionen ska ha en ekonomisk framtid, måste denna utvecklas med Kina, och inte emot Kina. Det är Europas första ekonomiska grundlag.

    Kina och Europa är världens överlägset största och produktivaste exportekonomier. Mellan oss och Kina går världens största och historiskt mäktigaste ekonomiska axel som nu binder ihop Euroasien.

    Nu gäller det för Europa att inte mer och fler gånger dras in i de amerikanska kontraproduktiva politiska tankesätten och metoderna för att orsaka kaos och emotionell fientlighet, utan att vi håller oss till respekt och ömsesidig hänsyn.

    Unionens största utmaning blir att stå emot det sedvanliga amerikanska politiska hotfulla kaoset. Den stora frågan är om Europa kommer att klara det?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here